carrollina80 20.07.07, 11:10 czy instalacja gazu do opla corsy C 1,2 się opłaca.jaki może być koszt? Link Zgłoś Obserwuj wątek
czarat Re: gaz 20.07.07, 13:17 Gaz zawsze się opłaca! Koszt instalacji sekwencyjnego wtrysku gazu, to ~ 2500zł. Link Zgłoś
macgregor-72 Re: gaz 21.07.07, 12:40 Jestem zwolennikiem instalacji gazowych ale nie zawsze gaz się opłaca. Link Zgłoś
czarat Re: gaz 21.07.07, 15:14 macgregor-72: możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Pani pyta...? Link Zgłoś
iberia.pl Re: gaz 21.07.07, 16:02 nie oplaca sie jesli ktos autem jezdzi sporadycznie-czytaj raz w tygodniu do sklepu i do kosciola.Nim sie instalacja zwroci to duzo wody w rzece uplynie. Link Zgłoś
macgregor-72 Re: gaz 22.07.07, 09:59 dokładnie dodatkowo nie bardzo opłaci się jeżeli ktoś jeździ nawet w miarę często ale krótkie trasy, bo może się okazać, że odpalając na benzynie (tak jak się powinno - ew. w lecie można odpuścić sobie odpalanie na gazie) na gaz przełącza się tuż przed dotarciem na miejsce trasy ja widziałbym sens wstawiania instalacji gazowej przy przebiegach ok. 8 tys km/rok, 10 tys dla instalacji sekwencyjnej - pod warunkiem, że zamierzamy nie sprzedawać samochodu przez co najmniej 3 lata Link Zgłoś
iberia.pl do czarat 21.07.07, 16:04 poza tym wyobraz sobie co zostanie z bagazniczka corsy jak wpakujesz do niego kolo zapasowe....w nubirze kombi mnie drazni, ze kolo zajmuje polowe miejsca, a co dopiero w takim pudelku. Link Zgłoś
hogrzes Re: do iberia.pl 21.07.07, 18:36 Moje żałosne Dziecko! Czytałaś dobrze pierwszego posta, że jazdy będzie sporo? Pomyślałaś,że Twoje koło jest bolsze a corsa ma nieco mniejsze? A w końcu: co Cię to obchodzi, jak z tym kołem poradzi sobie właścicielka corsy? Link Zgłoś
czytajacy_w_zbozu Re: do iberia.pl 21.07.07, 18:42 "czy instalacja gazu do opla corsy C 1,2 się opłaca.jaki może być koszt?" Iberia chyba przeczytała , a Ty ? Gdzie jest napisane , że będzie dużo jeździć ? Link Zgłoś
macgregor-72 Re: do czarat 22.07.07, 09:49 > poza tym wyobraz sobie co zostanie z bagazniczka corsy jak wpakujesz do niego > kolo zapasowe.... proste rozwiązanie: butla w miejsce koła zapasowego a koło ... leży sobie w piwnicy - ja tak robię jak jeżdżę po Polsce, przy wyjeździe za granicę koło jednak już wolę zabrać Link Zgłoś
iberia.pl Re: do czarat 23.07.07, 12:03 macgregor-72 napisał: > proste rozwiązanie: butla w miejsce koła zapasowego a koło ... leży sobie w piwnicy - ja tak robię jak jeżdżę po Polsce, dla mnie bzdura...moze zmienisz zdanie, jak zlapiesz gume na zadoopiu, w szczerym polu,w nocy, w deszczu, gdzie nie bedziesz mial zasiegu albo w komorce padnie Ci bateria... Link Zgłoś
pacanek_ten_prawdziwy Re: Do iberia.pl 24.07.07, 22:44 Hallo iberio !!!! To co maja zrobic ci kierowcy ktorzy kupili sobie nowe samochody a w tych "nowkach" nie ma kola zapasowego tylko maly kompresorek i taki "cudowny" plyn do latania dziury w oponie ??? W moim i w samochodzie mojej corki nie ma kol zapasowych !! Pozdrowienia od pacanka Link Zgłoś
iberia.pl Re: Do iberia.pl 24.07.07, 23:34 to juz jest ich zmartwienie, nie moje.Ja woze kolo zapasowe i tyle. Link Zgłoś
pacanek_ten_prawdziwy Re: Do iberia.pl 25.07.07, 00:02 Hallo iberio !!! Uwazam ze jest to super odpowiedz !!!!! Tak, my nabywcy nowych samochodow bedziemy sie martwic co robic w razie zlapania gumy i to bedzie nasze zmartwienie . Poraz ostatni bylem zmuszony skorzystac z kola zapasowego w roku 1987 ,czyli mam ogromne szczescie ,bo to juz tyle lat temu !!! Chyba jestem "szczynsciorz ,szczynsciorz" Pozdrowienia od pacanka Link Zgłoś
czarat [...] 21.07.07, 22:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś
macgregor-72 Re: Kukulska tez ma auto na gaz 22.07.07, 10:07 > Tylko szkoda, że nie widzi obciachowości swojej decyzji. a nie piszą nic o amerykańskich gwiazdach masowo kupujących Priusy - kupują przecież z podobnego powodu - ekonomii i ekologii a chyba przede wszystkim mody? szkoda pieniędzy na tego brukowca - bardziej przypomina mi "Skandale" sprzed kilkunastu lat Link Zgłoś
raferi [...] 22.07.07, 11:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś
gyrek Re: Kukulska tez ma auto na gaz 22.07.07, 15:32 iberia.pl: ci..cip, cip...ziarno gospodyni rozsypała dla drobiu...!? Link Zgłoś
pacanek_ten_prawdziwy Re: Do carrollina80 24.07.07, 23:09 Hallo carollinko !!! Sprawa oplacalnosci instalacji zalezy od stanu technicznego Twojego Opelka - to znaczy ile lat i ile kilometrow planujesz jeszcze tym samochodem jezdzic. Poniewaz ten Opel nie zuzywa za duzo bezyny na 100/km to i oszczednosc jazdy na gas nie bedzie za duza i ta instalacja za "szybko" sie nie zwroci!! ALE - i male "pieniazki sa nie do pogardzenia". Sa ludzie ktorzy kupujac drogie Alu-felgi z szerokimi oponami czy inne akcesoria do samochodu robia to dla "szpanu" lub dla zaspokojenia wlasnego "ego" Ty inwestujesz w instalacje i od pierwszego tankowania zbierasz "owoce" tej inwestycji !!! A kiedy "zwroca" sie inwestycje w Alu-felgi ???? I jeszcze dochodzi do tej decyzji czynnik "ochrony srodowiska" - spaliny ze spalania gazu sa "czystsze" niz z bezyny !!! Koszty uzytkowania instalacji gazowej tez nie sa za duze - co 40000 km filter ( lub dwa) gazu i sprawdzenie instalacji to juz drobnostki !! Pozdrowienia od pacanka Link Zgłoś
carrollina80 Re: Do carrollina80 26.07.07, 09:13 Dzięki za wszystkie odpowiedzi, a co do pewnej kwesti felg, to tak się składa, że mam alufelgi, ale nie ja je zakładałam hhahah.Aktualnie nie jeżdzę dużo, 200 tygodniowo, czasem mniej, ale za miesiac lub 2 bede wiecej jezdzic okolo 400 tygodniowo i to raczej sprawa na najbliższe pare lat z tymi dojazdami. Moj samochód jest w dobrym stanie tech., ma 3 lata, przebieg 37 tys.pozdrawiam serdecznie wszystkich, którzy odpisali na moje pytanie. Link Zgłoś
10danek gaz? nie zawsze 24.07.07, 23:15 Maly Opel corsa jest samochodem na tyle oszczednym i na tyle slabym ze gaz nie jest godny polecenia. Oszczednosci sa niewielkie a jakosc jazdy przy silniku benzynowym niewspolmierna. Nie nalezy oszczedzac tam gdzie sie to w zasadzie nie oplaca Link Zgłoś
pacanek_ten_prawdziwy Re: gaz? nie zawsze 24.07.07, 23:52 Hallo 10danek !!!!! Co do Twojego stwierdzenia o oplacalnosci to musze powiedziec ze sie z Toba nie zgadzam !!! Moja corka posiada Polo 1,2 L 3-zylindry ,a wiec tez cos porownalnego do Corsy. Rownierz ten samochod jest w miare oszczednym i slabym samochodem. Ale , po uplywie pierwszego roku ( chodzi o gwarancje) zostal ten samochod wyposazony w instalacje gazowa . To tej pory corka przejechala okolo 40000 km na gazie .( w ciagu 2 lat ) Zalozona jest instalacja firmy Prins VSI - zuzycie na gas jest okolo 15-20 % wieksze niz na bezynie - cena litra gazu srednio 2 zl + 20% = 2 zl i 40 gr . Czyli porownanie do 1 litra bezyny sredno 4 zl - 2,4 zl = 1,6 zl oszczednosci za jeden litr . Srednie zuzycie na trasie okolo 6 litrow czyli oszczednosc w granicach 6 X 1,6 zl = 9,6 zl na 100 km 96 zl na 1000 km 960 zl na 10000 km 3840 zl na 40000 km - to na trasie , bo w miescie zuzycie na 100 km jest jeszcze wieksze a wiec i "oszczednosc"" na gazie jest jeszcze wieksza . Ten samochod jest jak narazie 3 letni ,wiec jeszcze powinien wiele km przejechac i wiele "zlotoweczek" zaoszczedzic . Do tego rachunku nalezy jeszcze dodac koszty tankowania "benzyny startowej" dwoch filtrow gazu (suchego i plynnego) A co utraty mocy na gazie to moge tylko powiedziec ze na dobrze ustawionej instalacji "wtryskowej" ( nie na Venturi) nie odczuwa sie tego spadku mocy . Na Venturi jest coprawda odczuwalny spadek mocy (choc niewielki) ale ktos kto kupuje autko z silnikiem 1,2 Litra napewno nie jest "rajdowcem" i potrafi sie z tym spadkiem mocy pogodzic !!! No i oczywiscie - ochrona srodowiska tez moze miec wplyw na decyzje o zalozeniu instalacji gazowej . Pozdrowienia od pacanka Link Zgłoś