serena2 01.07.03, 18:53 Czy warto kupować?Proszę o wszelkie uwagi o tym modelu Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Red Re: opel kadet 1.6 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.03, 18:55 Uważaj na rdzę. Korodują tylne błotniki i progi. Wogóle w tym aucie wszystko koroduje. Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: opel kadet 1.6 IP: *.biomag.uni-jena.de 01.07.03, 19:03 Gość portalu: Red napisał(a): > Uważaj na rdzę. Korodują tylne błotniki i progi. Wogóle w tym aucie wszystko > koroduje. ogolnie auto calkiem fajne jak na swoja cene. Silnik 1.6i 75 KM jest w miare dynamiczny i oszczedny (ale tez dosyc glosny). Auto jest calkiem wygodne i wewnatrz jest sporo miejsca. Serwis jest w miare tani bo sporo tych aut jezdzi. A co do rdzy to... Kadetty (ogolnie chyba Ople) lubia byc "nadgryzane" (delikatnie mowiac) przez rdze... Oprocz nadkoli i progow rdza pojawia sie tez bardzo czesto w podlodze pod pedalami. Link Zgłoś
serena2 Re: opel kadet 1.6 01.07.03, 19:06 Dzięki za opinie.Mam "okazje" kupić z 1991 za 7600. Dobra cena, czy facet chce mnie nabrać? Link Zgłoś
Gość: Red Re: opel kadet 1.6 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.03, 19:09 Za te pieniądze poszukaj czegoś nowszego - może jakisz koreańczyk? Kadett to przestarzała technologia. Nie dał bym więcej niż 3.000 zł. Popatrz sobie w ogłoszenia i porównaj co możesz kupić za te pieniądze. Wiekowy Kadett będzie Ciebie kosztował dużo zachodu. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: opel kadet 1.6 IP: *.biomag.uni-jena.de 01.07.03, 19:27 Gość portalu: Red napisał(a): > Za te pieniądze poszukaj czegoś nowszego - może jakisz koreańczyk? Kadett to > przestarzała technologia. Nie dał bym więcej niż 3.000 zł. Popatrz sobie w > ogłoszenia i porównaj co możesz kupić za te pieniądze. Wiekowy Kadett będzie > Ciebie kosztował dużo zachodu. > Pozdrawiam no chyba niezby duzy jest wybor za 6-8 tys... Jesli auto jest dobrze wyposazone (ABS, elektryczne szyby, sportowe siedzenia itp) i dobrze utrzymane to 6-7 tys mozna zaplacic i auto bedzie jeszcze troche sluzyc. Najdrozsza jest blacharka ale jesli sie nie bedzie patrzyc na wyglad tylko na to, zeby jezdzil to mozna to w miare tanio zrobic. Pozdro. Link Zgłoś
Gość: Pirat_Roger Re: opel kadet 1.6 IP: *.lubartow.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 10:06 Gość portalu: Red napisał(a): > Za te pieniądze poszukaj czegoś nowszego - może jakisz koreańczyk? Kadett to > przestarzała technologia. Nie dał bym więcej niż 3.000 zł. Popatrz sobie w > ogłoszenia i porównaj co możesz kupić za te pieniądze. Wiekowy Kadett będzie > Ciebie kosztował dużo zachodu. > Pozdrawiam za 3000 zl to mozesz kupic sobie rower ..albo kadetta na bialych blachach :D Link Zgłoś
Gość: Red Re: opel kadet 1.6 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.03, 19:06 No przypominam sobie, kiedyś rozebrałem takiego Kadetta na części. I był zardzewiały jeszcze na przednich słupkach pod poszyciem (tam gdzie mocowane są drzwi). Ale ogólnie autko trudne do zdarcia. Silnik mało skomplikowany, w miarę oszczędny i trwały. Pamiętam, że bardzo dobrze mi się prowadził. Pozdrawiam Link Zgłoś
serena2 Re: opel kadet 1.6 01.07.03, 19:03 A jak ze spalaniem? i na co jeszcze oprócz rdzy mam zwrócić uwagę? Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: opel kadet 1.6 IP: *.biomag.uni-jena.de 01.07.03, 19:22 serena2 napisała: > A jak ze spalaniem? i na co jeszcze oprócz rdzy mam zwrócić uwagę? na trasie przy 90-120 powinien palic 6 l/100km, w miescie to podejrzewam, ze nie wiecej niz 7.5-8 l/100km. Zalezy od tego oczywiscie jak sie jezdzi. Czesto sa problemy z silniczkiem krokowym. Silniczek sie brudzi sie i przez to moze nie trzymac rownych obrotow na luzie... Auto moze gasnac. Wymiana na nowy silniczek jest dosyc droga (chyba 400pln) ale moze pomoc przeczyszczenie w warsztacie. Ogolnie tak jak Red napisal to sa to auta proste ale prawie nie do zdarcia. Silnik 1.6i jest malo wyzylowany wiec powinien byc trwaly. Pozdro. Link Zgłoś
serena2 Re: opel kadet 1.6 01.07.03, 19:36 Dzięki dobrzy ludzie za wszelkie opinie, ale nadal nie wiem, kupować...czy nie? Link Zgłoś
Gość: Red Re: opel kadet 1.6 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.03, 19:37 Nie kupuj, poszukaj czegoś nowszego! Link Zgłoś
serena2 Re: opel kadet 1.6 01.07.03, 19:41 Gość portalu: Red napisał(a): > Nie kupuj, poszukaj czegoś nowszego! Fajnie by było, tylko z kasą krucho Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: opel kadet 1.6 IP: *.biomag.uni-jena.de 01.07.03, 20:05 serena2 napisała: > Gość portalu: Red napisał(a): > > > Nie kupuj, poszukaj czegoś nowszego! > > Fajnie by było, tylko z kasą krucho ja jak kupowalem swojego Kadetta to tez mialem krucho z kasa ale potrzebowalem bardzo jakies auto. Kupilem od kolegi 1.6i za 6 tys. rocznik 89 z ABSem, alufelgi 15 cali + opony zimowe z felgami + dobre radio ze zmieniarka CD. Wtedy bylo to raczej okazyjnie. W zasadzie nigdy sie na Kadeciku nie zawiodlem. W ciagu troche ponad 1.5 roku wlozylem w naprawy okolo 1200 pln (od pol roku praktycznie nic nie robie w nim) ale w tym byla wymiana rozrzadu (okolo 500) i poduszek pod silnikiem (400) a reszta to byly w miare tanie drobnostki (zrobilem tez blacharke chociaz nie bylo az tak zle i mozna bylo spokojnie jeszcze jezdzic). Ale jesli poprzednik o auto nie dbal to musisz sie liczyc, ze co jakis czas cos tam drobnego bedziesz musiala zrobic (na szczescie serwis i czesci sa tanie). A no i gdyby nie rdzewial to byl by to samochod idealny za takie pieniadze :D. Jezdze tym autkiem glownie po autostradach i rozwijam predkosci typu 170-180 km/h (licznikowo). Dlatego coraz bardziej mysle o czyms co ma ze 4 airbagi i odpowiednie strefy zgniotu :). Ale zazwyczaj jak juz jestem zdecydowany, ze musze cos kupic to Kadett jakos tak super mi jezdzi, ze przestaje sie spieszyc z wymiana :). Pozdro. Link Zgłoś
Gość: serena2 Re: opel kadet 1.6 IP: *.4web.pl 01.07.03, 20:18 No to kupuje!NIech się dzieje co chce, na nic lepszego mnie nie stać.Pozdrawiam i dziękuje za tak obszerną odpowiedź Link Zgłoś
Gość: Gradus Re: opel kadet 1.6 IP: *.biomag.uni-jena.de 01.07.03, 20:39 Gość portalu: serena2 napisał(a): > No to kupuje!NIech się dzieje co chce, na nic lepszego mnie nie stać.Pozdrawiam > > i dziękuje za tak obszerną odpowiedź ale nawet jak juz sie zdecydujesz to targuj sie ile wlezie. Na pewno cos sie da zbic z ceny. Nie ma sie tez co az tak bardzo spieszyc i nastawiac na konkretne auto. Za identyczne pieniadze jak ja dalem za Kadetta (6 tys.) i prawie w tym samym czasie kolega kupil BMW 525 z 85 roku i do dzis bardzo sobie chwali :). Zalozyl gaz i teraz ma komfort + ekonomie... Ale jesli Kadett jest z pewnego zrodla, dobrze utrzymany i sprzedajacy obnizy cene (targuj do 6.5 tys. :)) to mozesz kupic. Pozdro. Link Zgłoś
Gość: www Re: opel kadet 1.6 IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 08:51 Syn ma Kadetta 1,6 D, też z tego praktycznie rocznika. Poza naprawami blacharskimi (opisywanymi w innych postach) nic poważnego w tym samochodzie nie wymienił (linka sprzęgła). Myślę, że warto w tym przypadku podyskutować o cenie. Jeżeli samochód nie miał wypadku i nie stał cały czas pod chmurką, to warto to auto kupić. Link Zgłoś
serena2 Re: opel kadet 1.6 02.07.03, 12:27 Samochód jest zadbany, w Polsce jeździ dopiero od roku (Niemcy) Link Zgłoś
Gość: red Re: opel kadet 1.6 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.03, 22:48 no jeśli to 1991 rok a jeździ w Polsce od roku czasu to coś nie gra. Chyba, że znieśli zakaz sprowadzania aut powyżej 10 lat. Jeśli nie to prawdopodobnie ma przerobione numery. Kuszące bo na pewno jest w niezłym stanie ale czy warto ryzykować? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: kotek Re: opel kadet 1.6 IP: *.crowley.pl 03.07.03, 08:24 Rok temu nie było ograniczeń na 10 letnie. Uważaj tylko czy aby przypadkiem nie jest to "łódź podwodna" - w tamtym roku sporo było przywiezionego sprzętu po powodziach. Oczywiście trzeba sprawdzić, czy na pewno silnik i nadwozie ma prawidłowe numery - Opel jest popularny w tzw. przeszczepach. Ten rocznik dochodzi nawet do 9-10 tyś jeżeli jest naprawdę w super stanie - normalna cena to około 7 tyś. Pozdrawiam Link Zgłoś
serena2 Re: opel kadet 1.6 03.07.03, 12:45 Byłam wczoraj u mechanika, niestety nie jest w dobrm stanie.Silniczek zarżnięty, okazało sie że ma przejechane ok.19.800. Progi do wymiany, zawieszenie i amortyzatory ok. Link Zgłoś