Gość: Marek IP: *.atlanta.ga.us 14.07.03, 13:16 www.thecarconnection.com/index.asp?article=6198&sid=184&n=157 Ciekawe jak to sie bedzie sprzedawalo i czy zagrozi Hondzie S2000... Link Zgłoś Obserwuj wątek
greenblack Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 14:09 Za mało momentu, za dużo obrotów. RX-7 był bardziej niezwykły. Chociaż pomysł z 4-drzwiowym coupe warty uwagi. Pozdrawiam Link Zgłoś
x-darekk-x Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 14:29 alez rx7 w wersji bez turbo tez mial "duzo obrotow, malo momentu". taka to specyfika silnikow wankla bez doladowania. jezeli zaloza turbo, sytuacja sie troche poprawi. ale zupelnie nie rozumiem tego twojego narzekania. ten samochod jest dla tych, ktorzy lubia pokrecic silnik i nie zaluja ramienia na zmiane biegow. co mnie obchodzi, ze nie moge nim zakrecac na skrzyzowaniu na czworce czy przyspieszac na najwyzszym biegu od 60-tki. od czego mam sprzeglo i skrzynie biegow?! to samo z honda s2000. zostawia w pobitym polu samochody z dwukrotnie wiekszym momentem, jezeli tylko kierowca bedzie mial taka ochote. jak ktos nie lubi zmieniac biegow, to po co mu w ogole takie auto? niech kupi sobie turbodiesla z automatem. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? IP: *.atlanta.ga.us 14.07.03, 14:33 Mi sie ten pojazd na tyle podoba ze mam zamiar dokonac test-drive'u :) Link Zgłoś
Gość: Lemmy To wyjatkowy samochod IP: *.stacje.agora.pl 17.07.03, 14:27 Porazajacy przede wszystkim wygladem (takze wnetrza). No i te spryciarskie drzwi. Jedyne, za to powazne zastrzezenie budzi dzwiek silnika rotacyjnego - zbyt glosny i wysoki. Ale gdyby nie to... Ech! Lemmy:-) Link Zgłoś
greenblack Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 14:36 x-darekk-x napisał: > ale zupelnie nie rozumiem tego twojego narzekania. ten samochod > > jest dla tych, ktorzy lubia pokrecic silnik i nie zaluja ramienia na zmiane > biegow. Cóż, właściciele Porsche myślą inaczej i dlatego silniki 911 i Boxstera regularnie rosną, zwiększając swój moment obrotowy. Pozdrawiam Link Zgłoś
x-darekk-x Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 14:43 porsche kupuja nie tylko ci, ktorzy lubia jazde i potrafia jezdzic, ale i ci, ktorzy traktuja go jako wyznacznik statusu. biora wersje z tiptronic'iem i narzekaja na brak momentu. chwala bogu s2000 czy rx8 sa pozbawione tego balastu "wizerunkowego" - beda nimi jezdzic ludzie, dla ktorych samo mieszanie skrzynia jest przyjemnoscia. a owe elastyczne boxstery jadace "bez wysilku" na najwyzszym biegu beda ogladac w lusterku wstecznym zaraz po tym, jak w swojej hondzie czy mazdzie zredukuja na dwojke czy trojke. samochodem trzeba umiec jezdzic. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? IP: *.atlanta.ga.us 14.07.03, 14:46 Blad. W S2000 widze czesto dziadkow, ktorzy zmieniaja biegi przy 2 tysiacach a rozpedzaja sie jak Buickiem... Link Zgłoś
x-darekk-x Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 16:21 i tacy pewnie narzekaja. ale nie przejmowalbym sie ich glosem. inne wytlumaczenie jest takie, ze akurat im sie nie spieszy. honda s2000 do tych 4000-5000 obrotow zachowuje sie jak zwykle auto 2,0 czyli dla potrzeb ruchu miejskiego wystarczajaco "kulturalnie". a jak chce sie przycisnac, to najpierw redukcja. nie widze problemu. Link Zgłoś
greenblack Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 16:28 Pewnie, wszystko jasne. Automat dla emerytów itd. Schumacher ma 575M F1. Też nie umie mieszać lewarkiem? Pozdrawiam Link Zgłoś
x-darekk-x Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 16:38 f1 to nie automat z torque converterem. to skrzynia manualna ze sterowniem hydraulicznym. a to nie to samo. no i troche inny pulap cenowy. poza tym to dyskusja dotyczyla momentu obrotowego a nie automatow. uwazam, ze moment jest gloryfikowany nad wyraz. proponuje ci wsadzic do ferrari f50 turbodiesla z silverado heavy duty. ma wiekszy moment przy nizszych obrotach. sadzisz, ze bedzie szybszy? watpie. rzecz w tym, ze trzeba umiec korzystac z silnika. s2000 jest wysokoobrotowa i tam nalezy szukac jej osiagow, a nie w przedziale 1000-3000 obr/min. dlaczego nikt nie narzeka na "peakiness" w motocyklach, ktore trzeba krecic do 12000 obr/min? trzeba nauczyc sie korzystac z mozliwosci swojego silnika. Link Zgłoś
greenblack Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 16:54 x-darekk-x napisał: > f1 to nie automat z torque converterem. to skrzynia manualna ze sterowniem > hydraulicznym. a to nie to samo. no i troche inny pulap cenowy. Chodziło o mieszanie lewarkiem. > poza tym to dyskusja dotyczyla momentu obrotowego a nie automatow. uwazam, ze > moment jest gloryfikowany nad wyraz. proponuje ci wsadzic do ferrari f50 > turbodiesla z silverado heavy duty. ma wiekszy moment przy nizszych obrotach. Mylisz moment diesli z momentem np. turbobenzynowca. Diesel osiąga maksymalny moment tylko w bardzo wąskim zakresie obrotów i do tego dość nisko. Natomiast turbobenzynowiec może mieć maksimum od 1900-5400 obr. > sadzisz, ze bedzie szybszy? watpie. rzecz w tym, ze trzeba umiec korzystac z > silnika. s2000 jest wysokoobrotowa i tam nalezy szukac jej osiagow, a nie w > przedziale 1000-3000 obr/min. dlaczego nikt nie narzeka na "peakiness" w > motocyklach, ktore trzeba krecic do 12000 obr/min? Jaką masę musi wprawić w ruch silnik motocyklowy, a jaką Wankel z RX8 z kompletem pasażerów na pokładzie? Pozdrawiam Link Zgłoś
rafal.gtv Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 17:25 Nie będę się wypowiadal na temat tego samochodu , ale poprzednie Wankle w Mazdach miały niezwykle "szerokie" pole akceptowalnych obrotów. Wysokie obroty silnika nie generowały tak męczącego hałasu jak w klasycznych silnikach tłokowych. Druga historia - sprawa przełożeń. Przyjemność jazdy była ogromna - niedostatek momentu zupełnie nie przeszkadzał. Nie sądzę , aby tu było gorzej. Link Zgłoś
ano Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 14:34 Widziałem prezentację tego samochodu w "Motorvision" na DSF (polecam ten program, w porównaniu do polskich jest na wręcz kosmicznym poziomie). Boże, jak to auto jeździło - zakochałem się. Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? IP: 62.233.201.* 14.07.03, 17:34 Panie i Panowie! Szanowni forumowicze! Wreszcie nastąpił moment, w którym wyszedł ktoś do ludzi na tym forumz jakąś ciekawą zajawką. Skoro tak patetycznie zacząłem, pozwolicie, że zaproponuję aby zanim zaczniemy dalej spierać się na cięższe i lżejsze argumenty - rzućmy łaskawie okiem na następującą stroniczkę: www.mazda.com/history/rotary/ Osoby zainteresowane MERYTORYCZNĄ dyskusją - proszę piszcie co sądzicie o RX-8. Pozostali przemądrzali wieśniacy, którzy mało wiedzą a dużo piszą - róbcie co chcecie, ale zanim coś znów palniecie - zastanówcie się parę razy..., please. Pozdro i Szacunek dla amatorów oryginalnych aut. Takich jak MAZDA. Lolo P.S.: Uprzedzając ewentualne ataki personalne, lojalnie informuję, że OCZYWIŚCIE jestem nieobiektywnym użytkownikiem dwu pojazdów tej marki. Świadomym użytkownikiem, raczej. Link Zgłoś
greenblack Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 17:42 Nawet najwspanialsza historia nie zwiększy momentu obrotowego;P Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? IP: 62.233.201.* 14.07.03, 17:50 greenblack napisał: > Nawet najwspanialsza historia nie zwiększy momentu obrotowego;P > > > Pozdrawiam No to kolego sympatyczny już określiłeś swoje miejsce w szeregu, pozdrawiam. P.S. Gratuluję rekordu w kategorii szybkości czytania ze zrozumieniem - 8 minut!!! Ja maluczki cały czas nie czuję się ekspertem technicznym, no, ale moment obrotowy przecież rządzi... uuuu no tak to jest argument! Gratuluję przenikliwości. Link Zgłoś
greenblack Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 17:58 A czego oczekujesz? Zachwytu nad swoimi samochodami i silnikiem, który gdyby nie pieniądze z Forda już dawno poszedłby do lamusa z powodu problemów z emisja spalin? Takie silniczki są dobre na tor, a nie do normalnej eksploatacji. Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? IP: 62.233.201.* 14.07.03, 18:34 greenblack napisał: > A czego oczekujesz? Zachwytu nad swoimi samochodami i silnikiem, który gdyby > nie pieniądze z Forda już dawno poszedłby do lamusa z powodu problemów z emisja > > spalin? Takie silniczki są dobre na tor, a nie do normalnej eksploatacji. Dla niewtajemniczonych: Po pierwsze primo: Mazda RX-8 to, z całym szcunkiem, typowy disco-car i porównywanie jej z Ferrari to grube nieporozumienie. Przywal jeszcze kolego głodne kawałki nt. Maserati, Bizzarini czy De Tomaso, tylko, że to nie ma sensu ale za to jest nie do rymu, no nie? Taki argument to drobna kompromitacja dla postera, ale co tam... Po drugie primo: Wg. mojej wiedzy technologią wirującego tłoka wg. projektu Wankla dysponowała kiedyś firma NSU. Nie wiodło jej się, i co? Wykupiło ją wspaniałe Audi, które później równie "bezboleśnie" zostło łyknięte przez VW. Technologię to ci oni mają najlepsiejszą teraz nieprawdaż? Za to Mazda spokojnie rozwijała ten typ silnika za pieniądze Yankesów (circa 35% udziałów) i proszę: www.mazdausa.com/MusaWeb/displayHomepage.action? RX-8 jest obecnie flagowym produktem. Po trzecie primo: Na prawdę niewielu osób dotyczą głupawe wtręty nt. ceny tego auta, kosztów jego doposażenia itp. Pod dyktatem zaKulczykowanych (p)osłów i ich emanacji - nieRządu RP (vivat żelazny kanclerz! vivat Pol!)żadnej ciekawej maszyny na razie do Polska nie da się sprowadzić za rozsądne pieniądze. Mówimy tu o swoich fascynacjach a nie o bzdurach, raczej. Chyba, że dla niektórych fascynacją jest moment obrotowy - proponuję przenieść takim mądralom rozważenie możliwościprzeniesienia swoich arcyfachowych wynużeń na forum dotyczące techniki motoryzacyjnej i pogadać z konkretnymi ekspertami, którzy czasem tam zaglądają. Nie pozdrawiam. Dla forumowiczów mimo wszystko zainteresowanych tematem MAZDA RX-8 na poważnie: www.ukintpress.com/engineoftheyear/ieoty.html Pozdro, nara, spadam zu hause. Lolo Link Zgłoś
greenblack Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 18:56 Gość portalu: Lolo napisał(a): > Po drugie primo: Wg. mojej wiedzy technologią wirującego tłoka wg. projektu > Wankla dysponowała kiedyś firma NSU. Nie wiodło jej się, i co? Wykupiło ją > wspaniałe Audi, które później równie "bezboleśnie" zostło łyknięte przez VW. I co z tego? A Mazda robi teraz ładniejsze Fordy. > RX-8 jest obecnie flagowym produktem. Niesamowite. Małe coupe wozem flagowym. A co jest flagowym wozem Audi? > Po trzecie primo: Na prawdę niewielu osób dotyczą głupawe wtręty nt. ceny tego > auta, kosztów jego doposażenia itp. Jak kogoś nie obchodzą pieniądze, to kupuje coś z innej półki niż Mazda. Zarzucasz mi fascynację momentem i wieśniactwo, a sam zachowujesz się jak dzieciak, który na komunię dostał bardzo skomplikowany zegarek z kalkulatorkiem i podświetleniem i nikt nie chce mu go zazdrościć czy nawet go podziwiać. > Dla forumowiczów mimo wszystko zainteresowanych tematem MAZDA RX-8 na poważnie: Silnik 1.2 z Fabii też dostał nagrodę. Link Zgłoś
links2 Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 18:02 greenblack napisał: > Nawet najwspanialsza historia nie zwiększy momentu obrotowego;P > > > Pozdrawiam kiedys zadalem na forum pytanie czy tak niski mom.obr. nie przeszkadza w tym aucie. czy to nie ty mi odpowiedziales ze nie, bo odpowiednio zestopniowana skrzynia biegow zalatwia sprawe? pozdr Link Zgłoś
greenblack Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 18:03 links2 napisał: > kiedys zadalem na forum pytanie czy tak niski mom.obr. nie przeszkadza w tym > aucie. czy to nie ty mi odpowiedziales ze nie, bo odpowiednio zestopniowana > skrzynia biegow zalatwia sprawe? To na pewno nie ja. Prędzej Niknejm;) > pozdr Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: RafałGTV Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? IP: *.int.warszawa.sint.pl 14.07.03, 19:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=6333782&a=6333782&v=2&strona=0 Link Zgłoś
greenblack Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? 14.07.03, 18:02 A czy nikt nie zauważył, że za ręczną skrzynię trzeba dopłacić 1500 $? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Pawelek Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? IP: *.72.164.57.Dial1.Washington1.Level3.net 15.07.03, 02:02 Moje kilka groszy: jestem obecnie szczesliwym posiadaczem mazdy (modelu najtanszego) i uwazam, ze firma ta, poza powiazaniami kapitalowymi, z fordem ma niewiele wspolnego. Nawet amerykanskie eskorty (podobno oparte na poprzednim modelu protege) nie byly pod zadnym wzgledem porownywalne z pierwowzorem, zarowno pod wzgledem wlasnosci jezdnych, jak i ergonomii, jakosci wykonczenia, trwalosci i niezawodnosci. Podobnie sprawa wygladala z Conour'em (Mondeo) i Probe oraz Cougarem. Jezeli ktos na zwiazku tych firm korzysta pod wzgledem techniki, to raczej FMC. Potwierdzeniem klasy tego producenta sa obecne modele Protege i mazda6. Millenia zas byla swego czasu (1995) samochodem ciekawszym i o lepszym wygladzie, niz leksusy i infiniti. W dodatku montowano w niej bardzo niecodzienny silnik. Jesli chodzi o moment obrotowy, to mam juz tyle lat, ze rozpedzanie silnika do 7000rpm (red line w mojej protege ES) tylko po to, zeby wykrzesac z samochodu troche energii, wydaje sie coraz bardziej uciazliwe w codziennej eksploatacji. W dodatku w USA nie ma zbyt wielu miejsc, gdzie mozna delektowac sie wysoka dynamika jazdy w przedziale powyzej 60mph. Dlatego takim powodzeniem ciesza sie tutaj ogromne silniki wielocylindrowe. Mazda RX-8 bardzo podoba mi sie pod wzgledem wizualnym. Rowniez pod wzgledem technicznym jest ewenementem na rynku - i to uwazam za atut samochodu. Cenowo - bardzo atrakcyjna. Wersja ze skrzynia mechaniczna ma chyba bogatsze wyposazenie i wieksza moc silnika. Czy bym ja kupil? Nie jestem pewien. Ostatnio dryfuje w kierunku infiniti G35 albo Z350, moze wrx albo C320 coupe. Jazda probna w odpowiednim momencie jest jednak murowana. Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Co sadzicie o Mazdzie RX-8? IP: 62.233.201.* 17.07.03, 09:23 Pozdrowienia i Szacunek dla Pawelka. Patrząc na efekty moich zachęt do dyskusji nt. technologii stosowanych przez markę MAZDA widzę 3 główne wątki: Kilka rozsądnych i zrównoważonych osób napisało szzczerze co myśli i wie na ten temat. Ja tylko, jeśli można, uzupełnię info nt. auta Mazda Millenia - w Euro sprzedawanej jako Mazda xedos9. Stosowano tam między innymi arcyefektywny, wielki silnik w technologii cyklu Millera. Nie będę rozwijał wątku w obawie, że znów weźmie mnie na buty jakiś maniak przestażałych, ale za to rozpowszechnionych masowo technik. Kopernikańskie prawo, mówiące, że zły pieniądz wypiera dobry niczego tego gościa nie nauczy bo jest on ograniczony albo lepiej nazwijmy to mianem "posiadania wyrobionego zdania". Druga grupa forumowiczów zadała parę konkretnych pytań i nie wiem czy na wszystko znaleźli odpowiedź, ale na pewno dzięki linkom zawartym w postach oraz postawie kilku normalnych i otwartych na świat osób - mogli coś znaleźć dla siebie. Oczywiście za trzecią grupą postów stoi w 100% jedna, znana z jak najgorszej strony osoba. Brak rozeznania, ciekawości i dociekliwości spowodowanej prawdopodobnie faktem zainstalowania sobie na stałe klapek na oczach (a raczej ogranicznika na procesy myślowe) powoduje pisanie bredni i rozpowszechnianie banalnych porównań typu Mazda = ładniejszy Ford. No comments. Pozdrawiam fan'ów oryginalnej technologii motoryzacyjnej, w tym aut MAZDA. Lolo Link Zgłoś
greenblack Bla, bla, niech nam żyje Mazda 17.07.03, 11:20 Gość portalu: Lolo napisał(a): > Ja tylko, jeśli można, uzupełnię info nt. auta Mazda Millenia - w Euro > sprzedawanej jako Mazda xedos9. Stosowano tam między innymi arcyefektywny, > wielki silnik w technologii cyklu Millera. 211 KM i 290 Nm z doładowanego 2.3 V6 przy spalaniu ponad 14l/100. To rzeczywiście zwala z nóg. Sztuka dla sztuki. > Oczywiście za trzecią grupą postów stoi w 100% jedna, znana z jak najgorszej > strony osoba. Brak rozeznania, ciekawości i dociekliwości spowodowanej > prawdopodobnie faktem zainstalowania sobie na stałe klapek na oczach (a raczej > ogranicznika na procesy myślowe) powoduje pisanie bredni i rozpowszechnianie > banalnych porównań typu Mazda = ładniejszy Ford. Nie kompromituj się. A Mazda 2, 3 i 6 to niby co? Silniki i płyty podłogowe skąd się biorą? Chyba nie zaprzeczysz, że 1.25. 1.4, 1.6, 1.8, 2.0, 2.3, który jest zwiększonym 2.0, 2.0d biorą się z magazynów Forda? Nie wspomnę nawet o 121, która była Fiestą z innym znaczkiem. A Tribute to niby co? > Pozdrawiam fan'ów oryginalnej technologii motoryzacyjnej, w tym aut MAZDA. Wankel to japońskie nazwisko? Miller to japońskie nazwisko? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Bla, bla, niech nam żyje Mazda IP: 62.233.201.* 17.07.03, 13:29 To bardzo interesujące, gdy ktoś nie potrafi rzeczowo argumentować, ale za to umiera z żądzy napisania czegoś jeszcze głupszego, byle tylko jego tekst był na wierzchu. Golone - strzyżone. Normalnie poziom piaskownicy. Ale co tam, nie tylko ja muszę codziennie użerać się z maniakami. Z resztą, to tylko forum dyskusyjne a nie pie***one igrzyska olimpijskie..., zawsze można wrzucić na luz... Ponieważ jestem poraz kolejny przywoływany do tablicy to oczywiście coś tam odpowiem. Mimo, że wątek dotyczy rx-8, to koleszka rozkoszny-bobas-który-zjadł- wszystkie-rozumy, wyciąga nagle np. autko Mazda 2. No dobra, proponuję w takim razie lekturę popularnego miesięcznika Auto Moto Sport, w którym porównano ostatnio 5 aut z japońskimi korzeniami do konkurentów kojarzonych ze starą Europą. Tak się śmiesznie składa, że Mazda 2 została porównana z Ford'em Fusion. Co się okazało: ta sama konstrukcja, niby wszystko wogle to samo, ba nawet cholerna linia produkcyjna w tej samej hiszpańskiej fabryce, a jednak różnica ogromna. Wg. recenzentów AMS - na korzyść miejskiego autka M2. To oczywiście kolejny przyczynek. Przyczynkarstwo to jednak ulubiony sport mojego szanownego adwersaża, więc nie mam w tej konkurencji szans i wycofuję się... P.S. @Pawelek: Ja też marzę o jeździe testowej rx-8. Na razie w Polska z interesujących mnie aut, tylko Honda 2000 w W-wskim salonie na ul. Witolińskiej jest od wielkiego dzwonu udostępniana na testowanie... pozdro, Lolo Link Zgłoś
greenblack Re: Bla, bla, niech nam żyje Mazda 17.07.03, 13:45 Gość portalu: Lolo napisał(a): > No dobra, proponuję w takim > razie lekturę popularnego miesięcznika Auto Moto Sport, w którym porównano > ostatnio 5 aut z japońskimi korzeniami do konkurentów kojarzonych ze starą > Europą. Tak się śmiesznie składa, że Mazda 2 została porównana z Ford'em > Fusion. Co się okazało: ta sama konstrukcja, niby wszystko wogle to samo, ba > nawet cholerna linia produkcyjna w tej samej hiszpańskiej fabryce, a jednak > różnica ogromna. Wg. recenzentów AMS - na korzyść miejskiego autka M2. Pewnie. Spodobał im się zwłaszcza 267-litrowy bagażnik - 70l mniej niż w Fusionie. Za jazdę Fusion dostał 58 pkt. więcej. Za bezpieczeństwo 18 pkt. mniej, co nie dziwi przy braku 3 poduszek i ABS. Cząstkowa ocena 844 dla Mazdy i 822 dla Forda. Rzeczywiście miażdząca przewaga. Za 4000 dokupujemy nieszczęsne poduszki i ABS, różnica w bezpieczeństwie pzrestaje istnieć, a i tak pozostaje nam jeszcze 6200 zł na drobne wydatki. Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Bla, bla, niech nam żyje Mazda IP: 62.233.201.* 17.07.03, 14:10 Rozwiązaniem frustracji związanych z odmiennym zdaniem na powyższe tamaty jest zakup Porsche. To będzie z pewnością tańsze niż długotrwałe leczenie się z kompleksów u psychoanalityka... Gdzie leży problem? Mianowicie niektórym nie pasuje sytuacja, w której istnieją na tym łez padole inni ludzie interesujacy się marką Mazda. Kolega zjadł wszystkie rozumy i przy okazji postradał własny. Tzw. "wiedza", którą tak ochoczo prezentuje na każden jeden dowolny temat forum, pochodzi gównie z wykucia na pamięć tego co "odkryto" w kolorowych magazynach dla męźczyzna wydawanych dzięki "wsparciu" skumplowanego z prasą moto przemysłu producentów aut (choć akuart "Auto Motor&Sport" wydaje się czasem rozsądne). Proponowałem już wrzucić na luz. Emocje są słabym doradcą nie tylko przy prowadzeniu aut; przy pisaniu byle postów też się nie sprawdzają...i wychodzi kasztan na kasztanie. A o czym był ten wątek, sorki sam już chyba nie pamiętam??? Wiem tylko, że pewna kategoria osób ma za nic poglądy i przemyślenia innych. Olewa się także dochodzenie do rzetelnej wiedzy, bo na studia techniczne mało kto ma czas i cierpliwość. Góruje głęboko zakorzeniony atawizm, którego niektórzy nie pozbyli się mimo procesów socjalizacji, powodujący ciągłe dążenie do dominacji nad pozostałymi jednostek w stadzie. Na szczęście ja do takiego stada baranów nie muszę należeć. Szacunek. P.S. Poszukam najbliższego salonu MAZDA, gdzie dają testować rx-8. Wiedeń będzie chyba spox... Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Bla, bla, niech nam żyje Mazda IP: 62.233.201.* 17.07.03, 18:44 Cicho tu i spokojnie. Kolega od katowania tego wątku woli zapewne terroryzowanie o jazdę próbną obsługi salonu Porshe... Sorki, to było złośliwe z mojej strony. Pozdro. Lolo Link Zgłoś
Gość: Pawelek poziom dyskusji IP: *.72.165.225.Dial1.Washington1.Level3.net 18.07.03, 02:10 Wydaje mi sie, ze dyskusja odbywa sie na poziomie przedszkola. Mazda jest be! Mazda jest cacy! Nie jezdzilem RX-8. Sadze, ze wiekszosc z dyskutantow tez nie miala okazji, zas na polskie warunki to pojazd egzotyczny. Nie musze jednak o tym specjalnie "marzyc", bo wystarczy tylko wybrac sie do sklepu... Jest to samochod tani, calkowicie w moim zasiegu finansowym i o wzglednie dobrych walorach uzytkowych (w przeciwienstwie do S2000, boxtera, Z350itp). Z produktem tej firmy mam bardzo dobre doswiadczenia i chyba niezwodnosc jest na dluzsza mete najwazniejszym kryterium, ktore powinno sie stosowac w ocenie samochodu. Moja protege ES, pomimo bardzo zlego traktowania (tylko minimalna obsluga serwisowa), sprawuje sie swietnie juz od wielu lat, jest w miare szybka jak na swoj wiek(0-60 8.9s) i niezle sie prowadzi (przynajmniej lepiej od Corrolli i Focusa ZX3, ktorymi ostatnio jezdzilem). Wydaje mi sie wiec, ze na dluzsza mete przewyzsza wiec wiekszosc wyrobow Porsche:-) Uwazam, ze firma, ktora decyduje sie na wprowadzenie na rynek czegos innego i wyjatkowego, zasluguje na uznanie i podziw, bo w dzisiejczych czasach nie ma na rynku samochodowym, zwlaszcza amerykanskim, zbyt wiele miejsca na eksperymenty. Sadze, ze roznorodnosc sluzy klientowi. I tak w USA nie ma juz producentow francuskich i wloskich. Znika Oldsmobile. Niedlugo moze znikanac Saab i Isuzu. W pewnym momencie mozemy zostac skazani na Civica, Camry i Accorda. Bedzie to prawie powrot do czasow PRL! Pozdrowienia! p.s. A jak mnie bedzie stac, to sobie kupie 911 i bede przeklinac, ze mi sie zacial spojler, albo dach utknal w pozycji pol-otwartej. Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: Super IP: *.bankofamerica.com 17.07.03, 18:44 To bedzie wielki hit dla Mazdy. Czytalem tydzien temu w Business Week o tym, ze Mazda duzo postawila na sukces tego modelu. Mazda 6 bardzo zle sie sprzedaje i nie wiem czemu wszyscy sie tak dziwia. Mniejszy od konkurencji pod wszystkimi wzgledami, a za to drozszy... To za te potrojne reflektory albo ten podwojny wydech w czterech cylindrach mamy tyle placic? Za to RX-8 w podobnej cenie, ale za to z jakim unikalnym charakterem, bedzie sprzedawac sie bardzo dobrze. Kiedy kolejki znikna i kiedy realna cena spadnie do invoice i jeszcze Toyoty Prius, Subaru Legacy, Accord albo Camry nie kupie to na pewno rozgladniemy sie za ta Mazda. S2000 to jest w ogole w innej klasie, wiec nie ma co porownywac. RX-8 to jest uzyteczna masowka i bedzie Honde 20 do 1 bic. Link Zgłoś
greenblack Re: Super 17.07.03, 18:59 Gość portalu: cracovian napisał(a): >Mazda 6 bardzo zle sie sprzedaje Czy pan ekspert od Mazd to słyszy? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: Super IP: *.bankofamerica.com 17.07.03, 19:06 Mazda6 jak na razie odniosla spory sukces w Japonii i w Europie, bo tam jest porownywalna konkurencja i ludzie podobno maja troszke inne oczekiwania. W USA maja niestety powazne problemy: wysoka cena jak na gabaryty i slaba jakosc. Miejmy nadzieje, ze RX-8 z ta jak najbardziej odpowiednia cena nie bedzie miala problemow z jakoscia, bo Mazda nie moze sobie na to pozwolic... Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Super IP: 62.233.201.* 21.07.03, 13:13 greenblack napisał: > Gość portalu: cracovian napisał(a): > > >Mazda 6 bardzo zle sie sprzedaje > > Czy pan ekspert od Mazd to słyszy? > > > Pozdrawiam Nie jestem pewien czy przytyk był skierowany do mnie (nie czuję się ekspertem w żadnej dziedzinie, "od Mazd" też nie), czy raczej był to kolejny argumet ad personam rzucony z poziomu poiaskownicy (tak obstawiam). Spadek sprzedaży M6 to raczej nie mój problem, ale speców od marketingu. Wątek z założenia miał dotyczyć technologii Mazda rx-8, ale widzę, że komuś tam wszystko kojarzy się z wszystkim. Jeśli jeszcze uda się komuś takiemu, w swoim mniemaniu, dokopać innym natychmiast, to zapewne od razu jest szczęśliwy jak bobas po obfitej laktacji mamusi... Szczerze mówiąc nic mnie nie obchodzi spadek sprzedaży a dla potencjalnych nabywców może być tylko pozytywną wieścią. Zaczną się pewnie promocje, bonusy itd., itp. No tak, ale znowu nie na temat. P.S. Jeśli ktokolwiek wytrzymał dotychczasowe wycieczki personalne jednego z posterów i nie zraziło go to do zajawki nr 1: Dla zainteresowanych tematem, stronka entuzjasty poprzedniego modelu. Płakać się chce co biedaczysko zrobił z tym silnikiem... republika.pl/savanna/index-narodziny.htm pozdro, Lolo Link Zgłoś
greenblack Re: Super 21.07.03, 14:07 Gość portalu: Lolo napisał(a): > Spadek sprzedaży M6 to raczej nie mój problem, ale speców od marketingu. & > Szczerze mówiąc nic mnie nie obchodzi spadek sprzedaży Czterech dób potrzeba było, by pan ekspert przestał interesować się sprzedażą Mazdy 6: www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=20&w=7013079&a=7014810 "Mondeo jest superoskim wózkim, że obecnie notuje przestoje w produkcji bo cienko z klientami, czego powiedzieć o M6 nie można. W swojej niszy, sportwagon zaczyna mieszać w statysykach sprzedaży w strefie Euro, więc zobaczymy co będzie w Polska, gdy tylko zaKulczykowni urzędole będą musieli zwinąć bariery celne z dniem 1 maja 2004..." Zainteresowanie sprzedażą Mondeo też straciłeś? Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Super IP: 62.233.201.* 21.07.03, 15:35 Z coraz większym zażenowaniem odpisuję na coraz bardziej infantylne zaczepki. O co biega tym razem? Co za różnica? Jedno z resztą nie przeczy drugiemu: można np. źle skalkulować wielkość produkcji i mieć przestoje (Ford) a można też na bieżąco dostosowywać produkcję do malejącego popytu i przestoi nie mieć. Z resztą akurat pisałem o niszy sportwagon'ów gdzie udział M6 w rynku wzrasta, przy jednoczesnej zmianie na minus w sprzedaży per capita. Tak się składa, że nie ma też sprzeczności w nieprzejmowaniu się spadkiem sprzedaży danego modelu a interesowaniu się jej wielkościa. Faktem jest natomiast, że mniej mnie obchodzą jakiekolwiek apekty kariery modelu Mondeo. Tylko co z tego wynika i kogo to obchodzi??? Wracając do meritum: może ktokolwiek wypowie się np. o swoich wrażeniach z jazdy jakimkolwiek autem z silnikiem Wankla. Interesująca może być też odpowiedź o motywacje kupujących (MAZDA - ma produkt, który jest ponadprzeciętny na tle rynku, może to ma też to "coś" co powoduje, że kupując takie auto jego właścieciel kupuje jednocześnie w jakimś stopniu oryginalność a to dla niektórych może mieć znaczenie. Np. podczas opowiadania o swoim aucie konkretnej koleżance..) W dalszym ciągu czekam na opinie o Mrx-8. Od innych osób, raczej. pozdro Lolo Link Zgłoś
greenblack Re: Super 21.07.03, 15:45 Gość portalu: Lolo napisał(a): > właścieciel kupuje jednocześnie w jakimś stopniu oryginalność a > to dla niektórych może mieć znaczenie. Np. podczas opowiadania o swoim aucie > konkretnej koleżance..) Świadomość tego, co to jest Wankel jest nawet wśród męskiej części społeczeństwa bardzo nikła. Wątpię, byś w ciągu najbliższego półrocza znalazł kobietę, która usłyszawszy słowo "Wankel" nie spojrzy na Ciebie z podejrzliwością;) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Super IP: 62.233.201.* 21.07.03, 16:13 Miłe Panie, Szanowni Panowie!!! Rozkoszny kolega, powyżej, w normalny dla siebie, stereotypowy sposób odniósł się do zasobu wiedzy wśród piękniejszej strony ludzkości!!! Jeśli nie chcecie z takim poziomem dyskusji mieć cokolwiek wspólnego - głosujcie za skasowaniem tego wątku, albo normalnie zignorujcie tę głupawą wypowiedź. Natomiast, jeśli naprawdę ktoś interesuje się tą technologią, a mimo zajrzenia na powyższy wątek i na zawarte w niektórtych postach linki, chce się czegoś jeszcze dpowiedzieć, to mam coś łatwiutkiego i przyjemnego: wiem.onet.pl/wiem/0035f0.html P.S. Prosiłem już o nieatakowanie osobiste, ale zostało to oczywiście zignoerowane. Wyjaśniam, że nie grozi mi chwilowo zakup takiego auta, pytałem hipotetycznie. Pytałem jednak osoby, które coś mają na ten temat do powiedzenia, tzn. same jeździły, posiadały albo znają posiadaczy. Ponawiam zatem pytanie o spostrzeżenia z jazd albo z kontaktów ze szczęśliwymi (lub nie) z posiadaczami rx-8. Pozdro Lolo Link Zgłoś
greenblack Re: Super 21.07.03, 16:16 Gość portalu: Lolo napisał(a): > Miłe Panie, Szanowni Panowie!!! > > Rozkoszny kolega, powyżej, w normalny dla siebie, stereotypowy sposób odniósł > się do zasobu wiedzy wśród piękniejszej strony ludzkości!!! Pewnie, pewnie, równouprawnienie itd. Tylko, jaki procent mechaników, kadry w wielkich koncernach, studentek na politechnikach czy w końcu forumowiczów stanowią kobiety? Widzę, że każdą moją wypowiedź odbierasz jako atak. Szkoda... Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Super IP: *.pg.com 21.07.03, 16:22 greenblack napisał: > Pewnie, pewnie, równouprawnienie itd. Tylko, jaki procent mechaników, kadry w > wielkich koncernach, studentek na politechnikach czy w końcu forumowiczów > stanowią kobiety? O, co do politechnik (np. informatyka) i koncernów to byś się zdziwił. Sporo. I bardzo dobrze! Ja tam lubie kobitki. :-) Co do mechaników - fakt. Forumowiczek też jakby mniej niz Forumowiczów. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Super IP: 62.233.201.* 21.07.03, 16:24 Widocznie coś jest na rzeczy, raczej. Wracając n-ty raz do tematu: Ktoś w rodzinie rx-8 już męczył?? Nie? No to w czym problem? Na forum użytkowników było się i poglądy ich są znane? Nie? No to o co chodzi??? Wydaje mi się, że ten wątek, w założeniu poster'a nie miał raczej odnosić się do spraw chorej ambichy, ale założony został w celu rzeczowej wymiany poglądów. Po to żeby poszerzyć swoje horyzonty myślowe, czy jakoś tak... Lolo Link Zgłoś
greenblack Re: Super 21.07.03, 16:32 Gość portalu: Lolo napisał(a): > Wracając n-ty raz do tematu: Ktoś w rodzinie rx-8 już męczył?? Nie? No to w > czym problem? Na forum użytkowników było się i poglądy ich są znane? Nie? No to > > o co chodzi??? A czy ja mówiłem, że RX7 i RX8 to złe samochody? Cały czas powtarzam, że nie dla mnie, czego Ty nie możesz pojąć. > Wydaje mi się, że ten wątek, w założeniu poster'a nie miał raczej odnosić się > do spraw chorej ambichy, ale założony został w celu rzeczowej wymiany poglądów. Marek zadał proste pytanie: "Co sądzicie o Maździe RX8?". Ja odpowiedziałem, co odpowiedziałem, a Ty zacząłeś ciskać "wieśniakiami". Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Super IP: 62.233.201.* 21.07.03, 16:45 Normalny człowiek, gdy nie jest zainteresowany danym wątkiem na forum to albo go nie czyta wcale, albo czyta i nie wypowiada się. Jeśli już czyta to dowiaduje się czegoś nowego i wogle jest wyluzowany. Jednak osoby, które przez przypadek wpadły tu, mają teraz zapewne niezłą radochę, widząc jak jeden namolny poster bawi się w golone-strzyżone. Nikt poza nim nie wie po co, racjonalnych narzędzi oceny bym tu nie przykładał. Po prostu "chłop żywemu nie przepuści", moje na wierzchu i basta! Argumentów nie było nigdy zbyt wiele, poza konkretem, o którym z resztą wiadomo było wszystkim od początku, że nie akceptuje się niczego poza Porsche (którego notabene się niema - niezły dysonans poznawczy swoją drogą i powód do klinicznej frustracji). Lolo Link Zgłoś
greenblack Re: Super 21.07.03, 16:49 To wszystko, co masz do powiedzenia na temat Mazdy RX8? Link Zgłoś
Gość: is300 Re: Super IP: *.dyn.optonline.net 21.07.03, 18:10 Nie czytalem od poczatku tego watku to nie wiem jakie sa relacjie ludzi jesli chodzi o te auto. Ostatnio mialem przyjemnosc ogladania filmu z Japoni o porownaniu RX-8 z kilkoma innymi autami w tej klasie. Test odbyl sie na torze. I bylo to jakiesc 6 okrazen. Tak wygladala pozycja startujacych. 1. Mazda RX8 2. Mazda Miata 3. Honda Integra Type R, czyli Acura RSX Type R 4. Honda S2000 5. Subaru WRX 6. Nissan Skyline, czyli Infiniti G35 Coupe A tak skaczyli. 1. Honda S2000 2. Infiniti G35C 3. Subaru WRX 4. Acura RSX Type R 5. Mazda RX8 6. Mazda Miata Z wypowiedzi kierowcow mozna bylo wywnioskowac ze RX8 nie jest autem zbytnio dobrym na torze. Kierowca RX8 mowil ze ma za malo momentu. Na filmie bylo wyrazinie widac po wyjsciu z zakretu WRX objezdzalo RX8 bez problemu. Gdziesc tez na Internecie widzialem wydruk z hamowni RX8 i tylko udalo sie wykrecic 182KM, czyli bardzo slabo jak firmowo przy silniku ma byc 250KM, co do momentu to nie pamietam. Link Zgłoś
wowo5 Re: Super 23.07.03, 00:08 Channel4 zamiescil entuzjastyczna rencenzje Mazdy RX8. channel4.com/apps26/4car/jsp/main.jsp?lnk=231_2&reviewid=677 Podobnie entuzjastycznie wypowiadaja sie o niej Car and Driver i Motor Trend. Jezeli ktos szuka najszybszego samochodu lub z najwiekszym momentem to RX8 odpada. Wydaje sie jednak, ze za te pieniadze jest to calkiem rozsadna propozycja. Link Zgłoś
Gość: is300 Re: Super IP: *.dyn.optonline.net 23.07.03, 01:39 wowo5 napisał: > Channel4 zamiescil entuzjastyczna rencenzje Mazdy RX8. > channel4.com/apps26/4car/jsp/main.jsp?lnk=231_2&reviewid=677 > Podobnie entuzjastycznie wypowiadaja sie o niej Car and Driver i Motor Trend. > Jezeli ktos szuka najszybszego samochodu lub z najwiekszym momentem to RX8 > odpada. Wydaje sie jednak, ze za te pieniadze jest to calkiem rozsadna > propozycja. Jaka to rozsadna propozycja, za ponad $30tys. O czym ty mowisz. Sto razy wole Subaru WRX STi lub Mitsubishi Evo. Chyba sie bardzo przeplaca za ten silnik Wankla ;)))))))). Jezeli chcesz byc odrebny to musisz bulic. PZRW. Link Zgłoś
wowo5 Re: Super 23.07.03, 02:25 Gość portalu: is300 napisał(a): > wowo5 napisał: > > > Channel4 zamiescil entuzjastyczna rencenzje Mazdy RX8. > > channel4.com/apps26/4car/jsp/main.jsp?lnk=231_2&reviewid=677 > > Podobnie entuzjastycznie wypowiadaja sie o niej Car and Driver i Motor > Trend. > > Jezeli ktos szuka najszybszego samochodu lub z najwiekszym momentem to RX8 > > > odpada. Wydaje sie jednak, ze za te pieniadze jest to calkiem rozsadna > > propozycja. > > Jaka to rozsadna propozycja, za ponad $30tys. > O czym ty mowisz. > Sto razy wole Subaru WRX STi lub Mitsubishi Evo. > Chyba sie bardzo przeplaca za ten silnik Wankla ;)))))))). > Jezeli chcesz byc odrebny to musisz bulic. > > PZRW. Raczej za okolo $26k. STi i Evo kosztuja ponad $30k. Nie chce ujmowac tym autom ale konkurencja RX8 sa raczej Audi TT, Nissan 350Z, Porsche Boxter, Honda S2000 i w porownaniu z tymi autami RX8 jest bardziej niz konkurencyjny cenowo. autos.msn.com/vip/singleyear.aspx?modelid=10703 Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Super IP: 62.233.201.* 23.07.03, 11:30 @is 300: Niestety nie wiem jaki konkretnie trial oglądałeś i trudno na pdst. tego przekazu wypowiedzieć się o jego wiarygodności. Nie jest to jenak aż tak bardzo istotne, jak sądzę. Sam już napisałem, że rx-8 to po prostu niezwykle oryginalny disco car i taką funkcje spełnia bez zarzutu, raczej. Istnieją natomiast miarodajne informacje nt. możliwości technologii i sukcesów sportowych osiągniętych z jej zastosowaniem (24H Le Mans): www.mazda.com/history/rotary/r4-1.html Także, ktoś wspomniał już o tym jak silniki Wankla stosowane w wyścigowych motocyklach przez bodajże Norton'a nieźle pogoniły kota konkurentom. Kto wie co by było, gdyby nie ustalenia przy zielonym stoliku i w efekcie eliminacja tej technologii z cyklu GP... Ciekawostką z samą w sobie jest odpowiedź na pytanie co w takim teście robiła Mx-5(Miata)??? No, to naptawdę b. przyjemny roadster cabrio do opalania się na serpentynach wokól st. Tropez, ale jej start w tak zacnym gronie to chyba jakiś żart. Ma to autko na szczęście inne, niż wyniki jazdy po torze, argumenty by przekonać do siebie potencjalnych użytkowników. Np.: 7. miejsce wśród najbardziej niezawodnych marek samochodów do 3 lat wg. TUV (2002). Pozdro Lolo Link Zgłoś