Dodaj do ulubionych

fiat cc gaśnie

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 13:05
Ratunku, czy komuś gaśnie w czasie jazdy cc700? - mnie od jakiegoś czasu to
się zdarza - warsztaty bezradne po fakcie, bo nie widać, jaka przyczyna.
Autko ma 7 lat i 60 tys. km, przez parę lat nie było z nim żadnych problemów,
jestem pierwszym właścicielem.
Obserwuj wątek
    • Gość: xy dolej benzyny może spali się całkiem IP: *.chelmnet.pl 15.07.03, 14:25
      • Gość: cienka700 Re: dolej benzyny może spali się całkiem IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 15:16
        Dzięki serdeczne za wyjątkowo życzliwą radę!
    • Gość: rollo tomasi Re: fiat cc gaśnie IP: 213.76.135.* 15.07.03, 14:32
      Gość portalu: cienka700 napisał(a):

> Ratunku, czy komuś gaśnie w czasie jazdy cc700? - mnie od jakiegoś czasu to
      > się zdarza - warsztaty bezradne po fakcie, bo nie widać, jaka przyczyna.
      > Autko ma 7 lat i 60 tys. km, przez parę lat nie było z nim żadnych problemów,
      > jestem pierwszym właścicielem.

Napisz cos wiecej. Jak sie to objawia - zimny motor czy cieply ? Jaki gaznik ?
      Weber czy japonski ? Opisz cos.
      • Gość: cienka700 Re: fiat cc gaśnie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 15:14
        Gość portalu: rollo tomasi napisał(a):

> Napisz cos wiecej. Jak sie to objawia - zimny motor czy cieply ? Jaki
        gaznik ?
        > Weber czy japonski ? Opisz cos.

Silnik ciepły, prędkość-bieg praktycznie dowolne. Raz wymieniono kolanko
        odpowietrzenia skrzyni korbowej - po paru miesiącach znowu gasł. Trudno mi
        ocenić częstotliwość - naprawdę losowo, chyba 2-3 razy na miesiąc. Potem od
        razu zapala. Pojęcia nie mam, jaki jest gaźnik.
        • Gość: rollo tomasi Re: fiat cc gaśnie IP: 213.76.135.* 16.07.03, 09:19
          Niech zgnije ale nie mam pojecia. Mialem problemy z gasnięciem 700 ale na
          wolnych obrotach. Przyczyna była uszczelka miedzy gaznik a dolot powietrza. Ale
          zanim do tego doszedlem - pol zycia zmarnowalem...

• driver7 Re: fiat cc gaśnie 15.07.03, 14:34
      Gość portalu: cienka700 napisał(a):

> Ratunku, czy komuś gaśnie w czasie jazdy cc700? - mnie od jakiegoś czasu to
      > się zdarza - warsztaty bezradne po fakcie, bo nie widać, jaka przyczyna.
      > Autko ma 7 lat i 60 tys. km, przez parę lat nie było z nim żadnych problemów,
      > jestem pierwszym właścicielem.

Kiedyś jeździłem cc i miałem podobny problem, szczególnie gdy był zimny. Gdy
      się rozgrzał już nie gasł. Przyczyną był katalizator. Zepsuł się a paprochy z
      niego poprzytykały cały układ wydechowy.
    • Gość: hip Re: fiat cc gaśnie IP: *.pgi.waw.pl 16.07.03, 09:46
      Miałem problem z cc, ale tylko zimą lub w bardzo chłodne dni. Gasł podczas
      jazdy i nawet czasem nie dawało się go uruchomić. Problem tkwił w termostacie.
      pozdr
    • sherlock_holmes Re: fiat cc gaśnie 16.07.03, 10:46
      Napisz cos wiecej-czy zanim zgasl, przerywal, czy po prostu w pewnym momencie
      koniec-"zdechl".
      Jesli gasnie od razu, bez przerywania, wina lezy po stronie ukladu zaplonowego-
      proponuje sprawdzic najpierw czujnik obrotow (najlepiej zeby to zrobil
      sprawdzony mechanik) i kostke przylaczeniowa do niego - czasem robia sie w tym
      miejscu przebicia. Czasem daje popalic zawor iglicowy dyszy wolnych obrotow-
      niech sprawdza,czy kabel zasilajacy nie ma przetarc i czy nie jest spalony
      bezpiecznik. Mozna sprobowac tez przelozyc modul i cewke zaplonowa z innego,
      sprawdzonego samochodu, nie kupowac od razu,bo to duze koszty,a usterka tych
      elementow zdarza sie rzadko. Oczywisice nie mowie o siwecach i kablach
      zaplonowych, bo to mechanicy powinni sprawdzic w pierwszej kolejnosci.
      Jesli natomiast najpierw przerywa, przyczyna lezy najprawdopodobniej w ukladzie
      zasilania (czyli wszystko co zwiazane z benzyna). Przyczyna moze byc
      niewlasciwa regulacja ssania albo samego gaznika, rowniez jakis paproch w
      komorze plywakowej-czy gaznik byc czyszczony?
      Jeszcze inna mozliwoscia moze byc "podwieszanie sie" zaworu-jesli uszkodzeniu
      ulegnie poychacz hydrauliczny.
      Byc moze awarie powoduje czujnik temperatury (chyba jest w nowszych wersjach) i
      modul elektroniczny dostaje niewlasciwe dane.
      Proponuje jechac do dobrego warsztatu, gdzie maja i mechanuika, i elektryka.
      • Gość: cienka700 Re: fiat cc gaśnie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 15:17
        sherlock_holmes napisał:

> Proponuje jechac do dobrego warsztatu, gdzie maja i mechanuika, i elektryka.

Holmesie, dziękuję za fachowe wskazówki. Najtrudniej wbrew pozorom o
        zastosowanie się do w/w cytatu, bo gdzie niby taki dobry warsztat znaleźć -
        moje doświadczenia kierowcy od 1979 r. we Wrocławiu nie są najlepsze. Im się po
        prostu nie chce. Trzeba mieć dobrego znajomego.

Pozdrawiam.
        • sherlock_holmes Re: fiat cc gaśnie 16.07.03, 16:45
          W Krakowie mam takiego mechanika-to moj kuzyn. Jesli cos zrobi, wiem,ze bedzie
          OK. Pamietam,ze niedawno robil z CC mojej braowej-miala dokladnie takie same
          objawy. Dzialal dokladnie wg tego planu i w koncu wyszlo-problemy z elektryka.
          Ale gaznik tez trzeba bylo przeczyscic, wymienic swiece i filtry itd.
          Faktem jest,ze niestety, wekszosci mechanikow sie nie chce. Na dodatek
          niektorzy biora ceny z nieba. Kiedys moj (byly) znajomy zmienial mi
          amortyzatory. Byly znajomy-bo w normalnym serwisie zaplacilbym 1/3 mniej. Na
          dodatek "zapomnial" sprawdzic ustawienie zawieszenia.
          • Gość: Bzyku Re: fiat cc gaśnie IP: *.net.external.hp.com 17.07.03, 16:16
            Jeśli to gaźnik Aisan to niewielu mechaników potrafi się w ogóle za to zabrać
            a co dopiero naprawić. A jak podchodzi bez nieśmiałości to raczej nie wie czym
            to grozi - źle złoży i samochód w ogóle przestanie jeździć. Dopóki ten gaźnik
            działa choćby jako tako to lepiej go nie dotykać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka