Gość: Lolo Re: 4WD z Nissana w Mazdach IP: 62.233.201.* 17.07.03, 18:35 Bardzo interesujące info, dzieki za posting. Szkoda, że nikt nie ma dziś czasu nawet na tłumaczenie, w końcu nie wszyscy jeszcze łyknęli mowę Shakespear'a... Rzekomy problem z technologią polega tu, jak sądzę, związany jest raczej z normalną ostatnio procedurą cięcia kosztów. Jeśli Nissan wyspecjalizowal się w 4x4 to można kupić to od niego i sprzedawć taniej więcej aut pod marką MAZDA. A zaoszczędzoną kaske można zainwestować np. w letnie kursy informacyjne nt. zaawansowanej technologii na codzień. Przybliżono by może wtedy niedowiarkom i malkontentom nowoczesne zastosowania silnika opartego na patencie Wankla, co to jest cykl Millera, itp., itd... Lepiej inwestować w świadomość potencjalnych nabywców niż w np. napęd 4x4, skoro inni robią to taniej. Tak myślę, ale pewnie myślę nie na temat, bo przecież nic z tego artykułu tak naprawdę nie zrozumiałem. Pozdro Lolo Link Zgłoś
greenblack Re: 4WD z Nissana w Mazdach 17.07.03, 18:48 Gość portalu: Lolo napisał(a): > Szkoda, że nikt nie ma dziś czasu nawet na tłumaczenie, w końcu nie wszyscy > jeszcze łyknęli mowę Shakespear'a... Zgrywasz się czy mówisz poważnie? Słówko posting jednak znasz. Zatem w skrócie, bo w końcu za tłumaczenia się płaci. Mazda w ramach współpracy z Nissanem, w celu zaoszczędzenia paru groszy będzie kupować od niego "elektryczne" 4x4, które będzie montowane w Demio jako płatna opcja. > Jeśli Nissan wyspecjalizowal się w > 4x4 to można kupić to od niego i sprzedawć taniej więcej aut pod marką MAZDA. A > > zaoszczędzoną kaske można zainwestować np. w letnie kursy informacyjne nt. > zaawansowanej technologii na codzień. Przybliżono by może wtedy niedowiarkom i > malkontentom nowoczesne zastosowania silnika opartego na patencie Wankla, co to > > jest cykl Millera, itp., itd... Itp., itd. czyli co? Czy na tych dwóch dość awangardowych wynalazkach kończy się potencjał Mazdy? Czy naprawdę myślisz, ze nie wiem, co to jest Wankel i na czym polega cykl Millera? Link Zgłoś
bisnesmen Jak koń pod górkę... 17.07.03, 18:41 To co, Grinbleku: Mazdzie czy Maździe? Znalazłeś doprawdy znakomite wyjście, ale dlaczego Nissan jest w liczbie pojedynczej? ;) A tutaj niepodzianka dla Ciebie: so.pwn.pl/slowo.php?co=mazda Pozdrawiam Bisnesmen ;) Link Zgłoś
greenblack Re: Jak koń pod górkę... 17.07.03, 18:56 bisnesmen napisał: > To co, Grinbleku: Mazdzie czy Maździe? Nie wiem. Chyba obie formy są dopuszczalne. W wyszukiwarce częściej jest Maździe. A Ty jak uważasz? > Znalazłeś doprawdy znakomite wyjście, ;) ale dlaczego Nissan jest w liczbie > pojedynczej? ;) Żeby było ciekawiej. Chodzi o markę. > A tutaj niepodzianka dla Ciebie: To niczego nie wyjaśnia. A jeśli chodzi Ci o pisownię z małej litery, to przebrzmiały problem. > Pozdrawiam Pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: Jak koń pod górkę... 17.07.03, 19:15 Dzięki Bisnesmenie, już wiem, że Maździe. Pozdrawiam Link Zgłoś
bisnesmen Re: Jak koń pod górkę... 17.07.03, 19:20 greenblack napisał: > Nie wiem. Chyba obie formy są dopuszczalne. W wyszukiwarce częściej jest > Maździe. A Ty jak uważasz? Pamiętam, że w językach słowiańskich istnieją grupy spółgłosek, zmiękczające się "zbiorowo". Tu mamy wymianę d:dź - myślę, że to wpływa też na słabe zmiękczenie z:ź. > To niczego nie wyjaśnia. Nie ufasz autorom z PWN? > A jeśli chodzi Ci o pisownię z małej litery, to > przebrzmiały problem. Nie, nie chodzi mi o to. Pozdrawiam Link Zgłoś
sherlock_holmes Re: 4WD z Nissana w Mazdach 17.07.03, 18:43 To ja jeszcze dodam,ze w nowej "trojce" bedzie silnik 2.0 HDI 110KM prosto z PSA. Skrzynie biegow maja byc oczywisice juz z Forda, lae nie Focusa, tylko ...Mondeo. Najciekawsze jest to,ze Jaguar X-Type dostaje silnik 2.0 TDCi 130KM,a podobna Mazda nie ma na razie odpowiedniego diesla... Chyba,ze 2.0 HDI to tez wspolna konstrukcja Ford/PSA, pod ktorym Ford wstydzi (?) sie podpisac... Link Zgłoś
greenblack Re: 4WD z Nissana w Mazdach 17.07.03, 18:52 sherlock_holmes napisał: > To ja jeszcze dodam,ze w nowej "trojce" bedzie silnik 2.0 HDI 110KM prosto z > PSA. Chyba jesteś w błędzie. Będzie 1.6 HDI 110 KM i 2.0 136 KM. > Najciekawsze jest to,ze Jaguar X-Type dostaje silnik 2.0 TDCi 130KM,a podobna > Mazda nie ma na razie odpowiedniego diesla... Czy za podobną Mazdę uważasz 6? A 2.0d 136 KM to co? Pozdrawiam Link Zgłoś
sherlock_holmes Re: 4WD z Nissana w Mazdach 17.07.03, 18:57 greenblack napisał: > sherlock_holmes napisał: > > > To ja jeszcze dodam,ze w nowej "trojce" bedzie silnik 2.0 HDI 110KM prosto > z > > PSA. > > Chyba jesteś w błędzie. Będzie 1.6 HDI 110 KM i 2.0 136 KM. > To sa informacje z nieszczsnego Auto-Swiata. Na stronie MAzdy niestety,na razie zadnych informacji nie ma :-( > > > Najciekawsze jest to,ze Jaguar X-Type dostaje silnik 2.0 TDCi 130KM,a podo > bna > > Mazda nie ma na razie odpowiedniego diesla... > > Czy za podobną Mazdę uważasz 6? A 2.0d 136 KM to co? > To jest literowka :-) Mialo byc "podobno" > > Pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: 4WD z Nissana w Mazdach 17.07.03, 19:01 sherlock_holmes napisał: > To sa informacje z nieszczsnego Auto-Swiata. Zdradzę Ci pewien sekret - nie wszystko, co tam piszą, jest prawdą;) Pozdrawiam Link Zgłoś
sherlock_holmes Re: 4WD z Nissana w Mazdach 17.07.03, 19:05 Dzieki! Obiecuje,ze nikomu tego sekretu nie wyjawie :-) Link Zgłoś
sherlock_holmes Czyzby AŚ sie nie mylil? 17.07.03, 19:48 Montaz silnikow HDI jest przewidziany tylko na poczatku, dopoki Mazda nie dorobi sie wlasnego turbodiesla-to chyba ten ma miec pojemnosc 1.6 dm3? Link Zgłoś
greenblack Re: Czyzby AŚ sie nie mylil? 17.07.03, 20:46 sherlock_holmes napisał: > dopoki Mazda nie dorobi sie wlasnego turbodiesla Drogi Sherlocku, powyższe zdanie brzmi równie niedorzecznie, jak gdyby chodziło o własnego diesla Saaba albo Jaguara. Być może chodzi o to, że na początku będzie 2.0 HDI 110 KM, co jest mało prawdopodobne, bo Citroen C4 ma od początku mieć 1.6 HDI 110 KM. Pozdrawiam Link Zgłoś
sherlock_holmes Re: Czyzby AŚ sie nie mylil? 17.07.03, 21:22 Zle sie wyrazilem-chodzi o oczekiwana jednostke 1.6 opracowana wspolnie przez Forda i PSA. Dlatego dziwi mnie,czemu (jesli na razie bedzie 2.0) nie chca wziac jednostki TDCi. Poczekajmy na szczegoly-wtedy sie okaze,czy ktos w Maździe (to dla Bisnesmena...) oglupial do reszty, czy moze Ford uwaza swoje silniki za skonczona doskonalosc i nie chce ich dawac Maździe? W koncu ten sam silnik w plebejskiej "trojce" i eleganckim X-Type... choc i tak klientow na pewno nie bedzie to obchodzic-wystarczy,ze zmieni sie nazwe np. CiTD - zreszta Jag ma po prostu D :-) Link Zgłoś
greenblack Re: Czyzby AŚ sie nie mylil? 17.07.03, 21:31 sherlock_holmes napisał: > Zle sie wyrazilem-chodzi o oczekiwana jednostke 1.6 opracowana wspolnie przez > Forda i PSA. Dlatego dziwi mnie,czemu (jesli na razie bedzie 2.0) nie chca > wziac jednostki TDCi. Może Ford opróżnia już magazyny z obecnych 1.8 i 2.0 TDCI i nie chce ich montować w 3. W którym "AŚ" napisali, że będzie 2.0 HDI? Pozdrawiam Link Zgłoś
sherlock_holmes Re: Czyzby AŚ sie nie mylil? 17.07.03, 21:36 W ostatnim numerze-tym rozreklamowanym dzieki testowi 100000km Fabii. szkoda,ze nie kupuje AŚ, bo m.szpak pewnie musialby teraz kupic Fabie... Artykul jest na str.8. Szukalem w innych gazetach, portalach i nigdzie nic na ten temat nie pisza :-( Link Zgłoś
greenblack Re: Czy kiedyś AŚ sie nie mylil? 17.07.03, 21:46 Oj ten "AŚ". Pierwszy raz czytam o 2.0 HDI w 3. Co to za brednie z własnymi dieslami Mazdy? To Ford łączy siły z PSA, żeby skonstruować kilka diesli, a Mazda na boku robi swoje?;) Co za bzdura. Prawda jest taka, że 2.0 HDI 110 KM wkrótce przestanie istnieć, przynajmniej w średnich i małych samochodach, bo zastąpi go 1.6 HDI. 2.0 HDI zostanie wzmocniony do 136 KM i zastąpi 2.0 w Fordach. Ciekawe, do ilu KM wzmocnią 2.2 HDI - pewnie ponad 150 KM. Pozdrawiam Link Zgłoś
sherlock_holmes Re: Czy kiedyś AŚ sie nie mylil? 17.07.03, 21:51 I bedzie "niezawodnym silnikiem o duzej trwalosci, siegajacej 200tys.km". Eh, a w tym samym Auto-Śmieciu jest uzywana 190-ka. Przebieg do remontu 800tys.km... Kiedys sobie pojezdzilem taka-300tys.km i nawet nie przykopcil przy ostrym dodaniu gazu. Fakt,ze osiagi ...sa :-) ale w koncu 190D nie probuje udawac GTI Link Zgłoś
greenblack Re: Czy kiedyś AŚ sie nie mylil? 17.07.03, 22:00 sherlock_holmes napisał: > I bedzie "niezawodnym silnikiem o duzej trwalosci, siegajacej 200tys.km". I teraz chyba rozwiązanie zagadki. W C-Maxie już montują 1.6 TDCI 110 KM i 2.0 TDCI 136 KM, więc nie ma mowy o 2.0 110 KM;) > w tym samym Auto-Śmieciu jest uzywana 190-ka. Przebieg do remontu 800tys.km... > Kiedys sobie pojezdzilem taka-300tys.km i nawet nie przykopcil przy ostrym > dodaniu gazu. Co Merc, to Merc;) Pozdrawiam Link Zgłoś