Gość: tc IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.07.03, 00:31 Zakladajac, ze nie ma szans, aby zmienic milosc nabywcy do firmy Renault, czy warto jest doplacic do silniejszego silnika (ta sama wersja Privilege)?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: paw_dady warto doplacic!!! IP: *.70-136-217.adsl.skynet.be 27.07.03, 11:59 Gość portalu: tc napisał(a): > Zakladajac, ze nie ma szans, aby zmienic milosc nabywcy do firmy > Renault, czy warto jest doplacic do silniejszego silnika (ta sama > wersja Privilege)?? pewno, ze warto, zuzycie paliwa troszke wieksze a przyjemnosc jazdy duuuuzo wieksza, zanim kupilem Lagune 2.2dci jedzilem 1.9dci. I jest roznica. Szczegolnie w gorach, jak masz obladowane auto, lub prozaicznie podczas wyprzedzania. Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: warto doplacic!!! IP: *.ipt.aol.com 27.07.03, 12:27 Jasne ze warto doplacic. 2.2 DCi jest znacznie silniejszy ale ma tez jedna wade - pracuje mniej kulturalnie niz 1.9dci ktory obok HDI PSA to najbardziej miekko pracujacy diesel na swiecie /(dodam jeszcze niektore CDI Mercedesa) JA - jesli nie jezdzisz wiecej niz 50 tys rocznie - wybralbym 2.0 Turbo ktory pod wzgledem elastycznosci nie ustepuje 2.2 dci a w sprincie jest szybszy Pozdrawiam ARAFAT Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: warto doplacic!!! IP: *.ipt.aol.com 27.07.03, 12:27 Zrob jazde probna i sprawdz czy 2.2 dci dzwiekowo wzgledem 1.9 dci nie przeszkadza Link Zgłoś
Gość: tc Dziekuje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.07.03, 13:00 Sedno wlasnie tkwi w tym: czy tym 1.9 da sie normalnie jezdzic, a czy w 2.2 da sie wytrzymac akustycznie? Czy roznice w elastycznosci oznaczaja, ze mozna je wykorzystac w praktyce, tzn. czy jezdzac 2.2 jezdzi sie niejako automatycznie dynamiczniej, czy halas powstrzymuje te zapedy i de facto jezdzi sie tak jak 1.9? Dziekuje za dotychczasowe opinie. Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: Dziekuje IP: *.ipt.aol.com 27.07.03, 15:33 2.2 DCI nie jechalem ale 1.9dci 120 koni tak i ten 1.9 jezdzi lepiej niz przyzwoicie. Subiektywnie stwarza lepsze wrazenie niz 1.8 benzyna gdzie obiektywnie przy 160 km/h 1.8 ma sekunde dwie przewagi. Ja mam 1.8 16V i jest w porzadku. Zastrzegam ze to zadna tropeda. 1.9dci moim zdaniem daje najlepsza relacja komfort/spalanie/cena/osiagi Ja bym nie doplacil Pozdrawiam ARAFAT Link Zgłoś
Gość: polokokt Re: Laguna 1.9 vs 2.2 dci - do uzytkownikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.03, 13:54 nie jezdzilem 1.9 dci, wiec opinnia bedzie bardzo subiktywna, oparta tylko na wrazeniach z 2.2 dci. Moim zdaniem warto doplacic (jesli oczywiscie sie dysponuje taka kwota, bo to jednak kilka groszy jest). Samochodzik zbiera sie jak szalony. Komfort, jak to we francuzach, nie ma sie czego doczepic (jesli ktos lubi ta miekkosc, zawieszenia i foteli). Dzwiek nie jest uciazliwy, acz kolwiek po przesiadce z benzynowego bylo slychac dosc wyraznie ze jedziemy dieslem. Spalanie na poziomie 9-10 litrow w cyklu takim srednio mieszanym (po wawie i okolicach). Niestety nie mielismy okazji go przetestowac na dluzszych trasach, bo rozstalismy sie z nim po 1600km, no ale widocznie tak mialo byc. Pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: Laguna 1.9 vs 2.2 dci - do uzytkownikow 27.07.03, 16:44 Najpierw odpowiedz sobie na pytanie, czy naprawdę potrzebujesz diesla. 2.0T jest pod każdym względem lepszy od obu silników. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: paw_dady Re: Laguna 1.9 vs 2.2 dci - do uzytkownikow IP: *.70-136-217.adsl.skynet.be 27.07.03, 17:48 greenblack napisał: > Najpierw odpowiedz sobie na pytanie, czy naprawdę potrzebujesz diesla. 2.0T > jest pod każdym względem lepszy od obu silników. rozumiem, jedziles 3-ma wersjami i koszty utrzymania tez graly role. pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: Laguna 1.9 vs 2.2 dci - do uzytkownikow 27.07.03, 17:59 Gość portalu: paw_dady napisał(a): > rozumiem, jedziles 3-ma wersjami i koszty utrzymania tez graly role. 2.2 dCi Privilege 96000 zł, 1.9 dCi Privilege 88600, 2.0T Privilege 90200. Przez ile lat będzie się zwracać różnica w cenie między 2.2 dCi a 2.0T? Pozdrawiam Link Zgłoś
paw_dady Re: Laguna 1.9 vs 2.2 dci - do uzytkownikow 27.07.03, 18:05 greenblack napisał: > 2.2 dCi Privilege 96000 zł, 1.9 dCi Privilege 88600, 2.0T Privilege 90200. > Przez ile lat będzie się zwracać różnica w cenie między 2.2 dCi a 2.0T? Hmm wiec mowimy tylko o kosztach w nie wrazeniach z jazdy. Ja mowilem o wrazeniach z jazdy bo jezdzilem obydwoam dieslami. A koszty hmm to zlezy wylacznie od tego ile ile rocznie jedzisz? 70k,100k,10k? x roznica w cenie w PL (w Belgii ok 22c/l ~ 1PLN) + rozica w podatkach/ubezp + to co zaoszczedzisz na przegladach (benzyna 20k diesel 30k) Uszanowanie Link Zgłoś
greenblack Re: Laguna 1.9 vs 2.2 dci - do uzytkownikow 27.07.03, 18:10 paw_dady napisała: > Hmm wiec mowimy tylko o kosztach w nie wrazeniach z jazdy. Ja mowilem o > wrazeniach z jazdy bo jezdzilem obydwoam dieslami. Różnica między 1.9 a 2.2 na korzyść tego drugiego jest oczywista. Ale nie wiem, czy warto dopłacać za to 7,5 tys. Jeśli chodzi o elastyczność, to 2.0T bije oba silniki, bo ma znacznie szerszy zakres obrotów, w którym osiąga maksimum momentu. Przyspieszenia w benzynowcu też oczywiście lepsze. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: paw_dady Re: Laguna 1.9 vs 2.2 dci - do uzytkownikow IP: *.70-136-217.adsl.skynet.be 27.07.03, 18:36 greenblack napisał: > czy warto dopłacać za to 7,5 tys. Jeśli chodzi o elastyczność, to 2.0T bije oba > > silniki, bo ma znacznie szerszy zakres obrotów, w którym osiąga maksimum > momentu. Przyspieszenia w benzynowcu też oczywiście lepsze. teoretycznie tak ale a) nie jezdzilem wszystkimi 3ma samochodami, a dane katalogowe malo przkonuja, tym bardziej ze moc jak i moment sa zblizone b) oryginane pytanie brzmialo -> 2.2 vs 1.9 c) zaisieg na jednym baku 1000km to niewykonalne dla benzynowca a np dla mnie istotne uszanowanie Link Zgłoś