Dodaj do ulubionych

Porady Garmin, Becker, Mio:-)

• spray2002 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.11.08, 21:13
      witam Cię czesio1111. Chciał bym poznać Twoją opinie na temat 4 nawigacji które
      mi się podgaja i polecił coś godnego uwagi, chodzi mi przede wszystkim o jakość
      map i funkcjonalność urządzeni oraz ich multimedialność. Chodzi mi o modele
      nokia 500, Becker 7928, oraz mio moow 360 i c720b.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 03.11.08, 12:38
        Witam,
        Zanim porównam te nawigacje muszę się spytać o parę rzeczy:
        1. Na mapie jakiego państwa Panu najbardziej zależy (to jest najważniejsza sprawa)
        2. Czy potrzebuje Pan tzw. "wodotrysków" (mp3,video,zdjęcia)?
        Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:)
        • spray2002 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 03.11.08, 12:44
          głownie zależy mi na mapie polski a co do tych "wodotrysków" miło by było gdyby
          występowały ale nie są koniecznością.
          Pozdrawiam i czekam na odpowiedz:)
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 03.11.08, 13:52
            Witam,
            Jeżeli zależy Panu na najlepszej Polsce to bez wahania polecam Nokie 500
            ponieważ posiada najlepszą mapę Polski na rynku AutoMapę:)
            A co do "wodotrysków" tez je posiada chociaż widziałem zgrabniejsze nawigacje:)
            Jeżeli jednak będzie chciał Pan pojeździć po Europie to Mio 360 (ma najlepsze
            mapy europy)
            Jeżeli chodzi o podejście sprzętowe ("bebechy") to najlepsze ma Mio 360...
            Pozdrawiam:)
            • spray2002 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 12.11.08, 20:33
              A jaka inna nawigacje by pan polecił chodzi przede wszystkim o dobra mapę polski
              i trochę "wodotrysków"
              Pozdrawiam
              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 13.11.08, 11:34
                Witam,
                Polecałbym te dwie z ostatniego postu do Pana:)
      • markopolo1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 05.09.10, 14:12
        mam nawigacje mio 200 chcę ją zaktualizować lecz niestety coś poszło mi nie tak co teraz mam robić
    • clipsy Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 03.11.08, 20:15
      Witam Pana

Mam pytanie, jaka jest różnica pomiędzy SmartGPS 320 W, a SmartGPS
      320?

Pozdrawiam
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 04.11.08, 11:47
        Witam,
        Różnica jest następująca.
        W Samrcie 320W jest MapaMap 5.0 a w Smarcie 320 jest MapaMap Easy (bardziej
        ograniczona mapa Polski z słabszym pokryciem). No i przy aktualizacji tej mapy
        żeby przejść do wersji 5.0 oprucz normalnej opłaty za aktualizację trzeba
        dodatkowo zapłacić za przejście do lepszej wersji...
        • manekgb Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.11.08, 19:47
          Mam Beckera7977,wyłączyłem(prawdopodobnie)w menu nawigacji funkcję
          TMC i nie umię odzyskać tej funkcji.Nawet wgranie nowego
          oprogramowania sciągniętego ze strony Beckera nic nie dało.Pracuję
          zagranicą gdzie TMC jest aktywne.Pozdrowienia!!!
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 12.11.08, 11:28
            Witam,
            Tej funkcji nie da się wyłączyć...
            Na głównym menu powinien Pan mieć w prawym górnym rogu napis TMC. Jeżeli po
            włączeniu nawigacji nie ma pan tej zakładki to należy wcisnąć zakładkę nawigacja
            poczekać aż urządzenie przejdzie w tą zakładkę a następnie cofnąć się z powrotem
            do głównego menu (przycisnąć czerwony przycisk w lewym dolnym rogu urządzenie) i
            wtedy ta zakładka (TMC) powinna pojawić się na swoim miejscu.
            Jeżeli po taki zabiegach nadal nie będzie tej zakładki to trzeba oddać
            urządzenie do serwisu:/
            pozdrawiam:)
    • bgk2364 Mio MOOV 200PL 14.11.08, 22:27
      Chcę zakupić Mio Moov 200PL. Tylko nie wiem, czy w tej nawigacji można sobie ustalać , przez jakie miasta ma nas prowadzić GPS? Np. Chce dojechac z Oświęcimia do Krakowa, i chcę aby koniecznie droga ustalona przez system wiodła przez Libiąż, a nie jak uparcie w ostatnio pożyczonym GPSie wyskakiwała droga tylko przez Zator (czy to szybka, krótka czy ekonomiczna). Jeśli ww MIo nie posiada tej funkcji, to prosze o doradzenie, który z niedrogich GPSów ma taką możliwość.
      • czesio1111 Re: Mio MOOV 200PL 15.11.08, 16:48
        Witam,
        Mio posiada funkcję nadawania własnych miejscowości przez które chcemy jechac.
        Trzeba klikonąc na ekran i wybrac odpowiednią funkcję:)
    • s.z.a.r.y Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 15.11.08, 15:10
      Witam, szukam instrukcij obslugi Garmin Nuvi 760 w jezyku polskim,
      moze Pan wie gdzie mozna to znalezdz bede wdzieczny
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.11.08, 11:52
        Witam,
        Najlepiej zgłosic się do autoryzowanego punktu.
        Poniżej link gdzie można znaleśc sklepy firmowe Garmina:
        garmin.com.pl/gdzie-kupic
        • s.z.a.r.y Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.11.08, 14:19
          Witam,Ok Dzieki za info i Link, A co Pan Powie o Garmin
          Nuvi760 ? ? ? Pozdrawiam
          • rafal_sulecki Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.11.08, 21:00
            Witam.
            Wybieram się w święta do Włoch i w związku z tym chciałbym kupić jakąś nawigację
            do 1000 zł i nie mogę się zdecydować co kupić. Nie zależy mi na ja jakiś
            bajerach typu MP3 itd. ale dobrze by był jak by pokazywała chociaż fotoradary :)
            Dzięki za pomoc.
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.11.08, 15:58
              Witam,
              Ja zastanawiał bym się nad następującymi nawigacjami:
              1. SmartGPS 320 MapaMap+SmartDrive
              Bardzo dobra mapa Polski (Jedna z najlepszych). Mapy europy też super.
              Łatwa w obsłudze; mała 3,5" no i cena: 649zł.
              Bateria trzyma do 3,5 h.
              www.swiatgps.com.pl/produkty/SG320WMCguider/p1274.xml?cat_id=1000&manufacturer=1025
              2. Mio moov 200u lub 360
              Bardzo szybka nawigacja (szybko wynajduje satelity oraz oblicza trasę). Mapy
              Polski może trochę gorsze niż w pierwszej propozycji ale za to mapy europy ciut
              lepsze:)
              Wersja 200u ma 3,5" 360 ma 4,3" oraz funkcję bluetooth (mozna wtedy zrobic z
              nawigacji system głośnomówiący). Słabsza bateria (od 30 min. do 1,5h)
              mio moov 200u:
              www.swiatgps.com.pl/produkty/Moov_200u/p1249.xml?cat_id=1000&manufacturer=1005
              mio moov 360:
              www.swiatgps.com.pl/produkty/moov_360/p1252.xml?cat_id=1000&manufacturer=1005

• czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.11.08, 15:49
            Witam,
            Urządzenie jest jednym z najlepszych na rynku z tak wieloma dodatkowymi
            funkcjami:) No i ostatnio sporo staniało:)
            Polecam zakup z GPMapą (bardzo dobra mapa Polski)
            Proste w obsłudze i przejrzyste...
            Firma jedna z najlepszych na rynku co gwarantuje dobrą jakośc urządzenia:)
            Polecam:)
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.11.08, 15:59
              A i mio ma bazę fotoradarów wgraną a Smart nie ma...
            • s.z.a.r.y Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.11.08, 18:51
              czasio Dzieki Bardzo za Informacje Pozdrawiam:)
              • quana7 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.11.08, 01:14
                Dobry wieczór
                Ja tak jak większosc tu osób zupełnie nie znam się na nawigacji
                samochodowej za to chcialabym sobie taką kupić i mam nadzieję że Pan
                mi cos doradzi jako że widzę ze ma Pan olbrzymia wiedzę i nie
                reklamuje tu tylko jednej firmy i najdroższych dostepnych nawigacji.
                Zalezy mi żeby:
                1 była to tylko nawigacja bez dodatkowo mozliwości odtwarzania
                filmow, ogladania fotek itp. (ewentualnie może mieć same mp3).
                2 żeby miala dokladna mape Polski ( i z tego co wyczytalam tu
                wczesniej to najlepsza chyba bylaby Automapa?)
                3 i miała od razu lub miała możliwośc dokupienia/dogrania mapy
                Europy - z tym ze ta nie musi być super szczególowa
                4 miala mlozliwość wyznaczania najkrótszej, najszybszej itp trasy,
                5 informowała o fotoradarach i ewentualnie korkach i możliwosci ich
                ominięcia
                6 zeby mozna ją było aktualizować
                7 oraz żeby byla stosunkowo latwa w obsłudze jak np. żeby nie trzeba
                było wpisywać całych nazw ulic tylko zeby od razu po paru literach
                wyświeltaly się ulice zaczynające sie od danej litery
                8 i miala ekran 4,3
                9 Co do ceny nie mam jakis specjalnych ograniczeń chcialabym zeby
                cena byla po prostu adekwantna do tego co chce zeby było to dobrej
                jakości ale nie zalezy mi na marce ma to byc po prostu sprzet do
                codziennego uzytku.
                Mam tez pytanie jesli chodzi o instalacje takiej nawigacji w
                samochodzie - czy trzeba to jakos specjalnie instalować czy
                wszystkie nawigacje sa po prostu np przymocowywane do szyby ??
                Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź
                • quana7 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.11.08, 11:54
                  Jeszcze przypomniało mi sie że chciałabym żeby nawigacja ta
                  zawierała punkty uzyteczności publicznej i bluetooth. Bardzo
                  dziekuje za odpowiedż i przepraszam ze moja lista wymagań jest tak
                  długa ale patrzac na szeroki wybór nawiagcji dostepnych na naszym
                  rynku napewno znajda sie takie które beda jej odpowiadały i myśle że
                  dla kogos jak Pan kto zna sie na tym bardzo łatwo bedzie mi doradzić
                  która bedzie najlepsza bo ja sama interesuje sie tym dopiero od paru
                  tygodni i bardzo trudno mi podjac jakas decyzje szczególnie że jak
                  juz pisałam w ogóle sie na tym nie znam
                  Pozdrawiam
                  • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.11.08, 12:17
                    Witam,
                    Każdą nawigację montuje się w ten sam sposób czyli uchwyt przykleja się do szyby
                    lub tapicerki (jeżeli jest taka możliwość) A do uchwytu nawigację:)
                    Jeżeli chodzi o pani wymagania co do wymarzonej nawigacji to większość spełnia
                    wszystkie podane przez Panią kryteria odnośnie aktualizacji mapy prostoty
                    obsługi oraz jakości Mapy Polski czy posiadaniu punktów POI:)
                    Jeżeli chodzi o funkcję bluetooth to już nie wszystkie ją posiadają.
                    AutoMapa jest rzeczywiście jedną z najlepszy na rynku ale równie dobrą jest MapaMap.
                    Dobra dosyć pisania farmazonów:) Teraz moje propozycje:
                    1. Mio Moov 360 z całą Europą i Polską:
                    Jedne z najlepszych map europy na rynku oraz najszybsza jaka znam:)
                    Mapa Polski wymaga pewnych poprawek ale spokojnie można z nią jeździć po naszym
                    kraju:)
                    Więcej na:
                    2. garmin 760GP bardzo dobra mapa Polski i banalnie prosty w obsłudze:)
                    Więcej na:
                    www.swiatgps.com.pl/produkty/Garnuv760GP/p1216.xml?cat_id=1000&manufacturer=1000
                    lub w moich postach:)

3. Nokia 500 z AutoMapą:)
                    Posiada wszystkie opcje których Pani szuka w nawigacji (chociaz obsługa AutoMapy
                    nie nalezy do najprzyjemniejszych)
                    Więcej na np.: www.allegro.pl

• quana7 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.11.08, 17:00
                      dziękuje bardzo za odpowiedź. Z zaproponowanych przez Pana nawigacji
                      napewno odpada jak dla mnie mio 360 bo nie ma z tego co widze
                      funkcji TMC. Zastanawiam się nad podanymi przez Pana Nokia 500 z
                      Automapą i Garmin nuvi 760 z GP mapą oraz sama znalazlam jeszcze 2
                      chyba też spelniajace moje wymagania tzn. Clarion Map 780 FEU z
                      Automapa XL i Becker Traffic Assist 7977. Czy mógłby mi Pan
                      powiedzieć która z nich jest Pana zdaniem najlepsza? mam też pytanie
                      czy w Nokii 500 jest mozliwość planowania trasy bo nigdzie nic o tym
                      nie znalazlam. I chciałabym jeszcze wiedzieć jak jest z
                      aktualizacjami do map w każdej z tych 4 nawigacji czy trzeba
                      dodatkowo dokupywać czy np. są bezplatne? Ze względu na cenę Becker
                      Traffic Assist 7977 jest jak dla mnie najbardziej atrakcyjny, ale
                      może nie ma jakiejś ważnej funkcji (bo moglam to przeoczyć) lub nie
                      jest najlepszy?? Bardzo proszę a radę ktorą z tych 4 nawigacji Pan
                      by wybrał bo mimo wszystko wolę zaplacić 200 zł więcej niz kupić coś
                      co będzie się np. czesto psuć.
                      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.11.08, 17:43
                        Witam,
                        W noki 500 jest możliwość planowania trasy bo taka funkcje posiada samo
                        oprogramowanie czyli AutoMapa:)
                        Co do Beckera 7977 to jego mapy są slabsze od AutoMapy. Można dokupić sobie
                        MapęMap (tak samo dobra jak AutoMapa) for Becker ale kosztuje ok. 300zł.
                        Na temat Clariona nie mam zdania bo nigdy go nie testowałem...
                        Jeżeli chodzi o aktualizacje to sytuacja przedstawia się następująco:
                        1. Aktualizacja AutoMapy:
                        Po zarejestrowaniu licencji na stronie producenta, można aktualizować mapę przez
                        rok za free (4 aktualizacje). Po roku można przedłużyć licencje za 99zł.
                        2. Aktualizacja MapyMap w beckerze:
                        Jedna aktualizacja kosztuje 69zł. lub można wykupić aktualizację na cały rok (4
                        aktualizacje) za 119zł.
                        3. Aktualizacja GPMapy:
                        Wykupuje się roczną aktualizację (4 w roku) za 160zł.

Trudno jest mi wskazać najlepszą nawigację z tych. Najlepiej żeby Pani sama je
                        zobaczyła i przekonała się która najbardziej Pani pasuje:)

• s.z.a.r.y Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.11.08, 20:41
                          Witam mam jeszcze pytanie czy mapy na karcie SD do garmina to sie
                          rejestruje aktualizuje na stronie producenta, czy to sie wkłada
                          karte i ma działac? (dopiero zaczynam przygode z Nawigacja i nie
                          jestem w temacie) bede wdzieczny za info Pozdrawiam:)
                          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.11.08, 11:32
                            Witam,
                            Żeby można było aktualizować mapę trzeba ją zarejestrować na stronie producenta:)
                            Poniżej adres strona bardzo przydatnej dla użytkowników garminów:
                            www.garniak.pl
                        • quana7 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.11.08, 22:39
                          BARDZO DZIĘKUJE za pomoc. Chyba zdecyduje sie na Nokie 500 mam tylko
                          jeszcze 1 ostatnie pytanie co do niej, jest bowiem napisane że w
                          zakresie pobrania spisu telefonów, wybierania głosowego i wybierania
                          numerow współpracuje z kompatybilnymi telefonami komórkowymi. Tzn z
                          którymi?? Czy tylko z telefonami Nokii? Bo ja posiadam Motorole K1
                          ktora ma funkcje bluetooth, ale nie wiem czy ta funkcja wystarczy
                          czy powinna cos jeszcze posiadać lub powinnam wgrać jakieś specjalne
                          oprogramowanie??
                          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.11.08, 11:36
                            Witam,
                            Nie wiem z jakimi telefonami współpracuje ale można to sprawdzić na dwa sposoby:
                            1. W opisie urządzenia powinna znajdować się lista kompatybilnych urządzeń.
                            2. Można pójść do jakiegokolwiek sklepu i spróbować połączyć swoja komórkę z
                            nawigację i sprawdzić czy działa:)
    • arek84r Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.11.08, 20:49
      Witam. Chciałbym uzyskać pomoc w wyborze gps'u od pana. Interesuje mnie gps z dobrą mapą polski (raczej automapa) z dużym wyświetlaczem w cenie do 1200PLN.
      Chciałbym zeby były zaznaczone fotoradary i mozna było planować trase. I zeby szybko szukała nowej trasy gdy sie zjedzie z wyznaczonej -jakis szybki procesor.
      Takie jedno pytanie dodatkowe czy można kupić Mio z AutoMapą?? Bo chętnie bym kupił Mio. Gdzieś czytałem ze bedzie dostepne w jakimś sklepie z automapą a w innym mówili ze nie ma takiej opcji.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 24.11.08, 11:17
        Witam,
        na wstępie powiem iż AutoMapa posiada wszystkie wymagania podane przez Pana:)
        Jeżeli chodzi o fotoradary to są one naniesione już na mapę. Do ich aktualizacji
        polecam stronę: www.miplo.pl
        Nie ma Mio z AutoMapą (przynajmniej legalnie). Mio posiada własne oprogramowanie
        mapowe (TeleAtlas). "Można" odblokować urządzenie ale wtedy traci się gwarancję,
        no i ostatnio słyszałem że policja zaczęła sprawdzać legalność urządzeń i map w
        nawigacjach...
        Moje propozycje:
        1. SmartGPS 620AM:
        koszt 899zł. Całkiem niezły. Bardzo dobrze współpracuje z AutoMapą a i "bebechy
        taż ma dobre:)
        więcej info na:
        www.swiatgps.com.pl/produkty/sg620am/p1259.xml?cat_id=1000&manufacturer=1025
        2. Nokia N500
        Jest napakowana dodatkami takimi jak bluetooth, mp3 itp.
        ceny wahają się w granicach 1000zł.
        więcej informacji na allegro.
        3. PENTAGRAM Nomad P 5210
        Podobnie jak w przypadku Noki N500 ale to raczej "noname"

• arek84r Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 24.11.08, 19:45
          Właśnie sie zastanawiałem nad gpsem noki N500 i navroad NR450. Pewnie sie zdecyduje na nokie. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
        • cubasa12 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.12.08, 19:17
          Witam serdecznie!
          Szukam nawigacji z bardzo dobrą Mapą Polski ( AutoMapa -
          wiadomo :) ), porównywalną do AM!
          Z bardzo szybko wyszukującego satelity oraz obliczania trasy.
          Dodatkowo Bluetooth, ekran 4,3
          Może Garmin 760 GPMapa?
          Będe wdzięczny za odpowiedz!
          Pozdrawiam
    • gotszalk Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.11.08, 14:42
      Panie Czesiu!
      Planuję zakup niedrogiej nawigacji. Potrzebna mi będzie głównie do
      samochodu na terenie Polski i Europy Zachodniej. Nie potrzebuję
      żadnych dodatkowych bajerów oprócz możliwości oznaczania
      interesujących mnie punktów. Chodzi o to, że gdy w czasie drogi
      niedaleko znajduje się jakieś ciekawe miejsce (np. 1000 m od drogi w
      lesie, na polu, nad rzeką... jakieś ruiny) to idę tam, zaznaczam i
      opisuję na swoim GPS-ie ten punkt, tak żebym mógł tam bez problemu
      wrócić np. za rok. Jaki model i jaką firmę by Pan plecił?
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.12.08, 11:57
        Witam,
        Od razu muszę zaznaczyć iż nie gwarantuje, że na mapach będą zaznaczone jakieś
        ruiny zamków i ciekawe miejsca do zobaczenia. Ponieważ Takie punkty są
        przyporządkowane w każdej nawigacji pod pojęciem punktów POI (points of
        intrests) a głównie są to punkty z informacja o hotelach, restauracjach, czy
        stacjach paliw lub fotoradarach. Istnieją pewne możliwości ściągnięcia
        dodatkowych informacji na temat ciekawych miejsc ale to tym przy opisie
        poszczególnych nawigacji:)
        Ja zastanowił bym się nad następującymi modelami:
        1. garmin 255WGP;
        Bardzo łatwy w obsłudze, duży wyświetlacz 4,3" bez "wodotrysków" Chociaż posiada
        możliwość dokupienia odbiornika TMC (Traffic message chanal) informacje o
        korkach na autostradach w Europie zachodniej:)
        Można dograć do niego GPMape Topo czyli topograficzna mapę Polski ze ścieżkami
        rowerowymi, szlakami turystycznymi itp.
        A teraz apropo zabytków do zwiedzania. Kiedyś (mam nadzieję że i obecnie istniał
        upgrate do map garmina z właśnie takimi informacjami:) Najlepiej dowiedzieć się
        tego u producenta (zadzwonić) www.garmin.pl
        Poniżej link z opisem nawigacji:
        www.swiatgps.com.pl/produkty/Nuvi255WGP/p1280.xml?cat_id=1000&manufacturer=1000
        2. Mio moov (jakiś z tej serii)
        Równie proste w obsłudze chociaż trzeba wpisywać nazwy ulic i miast do końca
        (niektóre nawigacje po wpisaniu paru pierwszych liter nazwy np. ulicy
        podpowiadają całą nazwę). Posiada 4,3" wyświetlacz, mapy bardzo dobre, chociaż
        Polska w wydaniu GPMApy w garminach jest lepsza.
        Jego minusy to słaba bateria.
        No i podobnie do garmina mio tez posiada dodatkowe oprogramowanie z ciekawymi
        miejscami do zobaczenia które trzeba ściągnąć z ich strony.
        www.mio.com.pl (tam tez więcej informacji na ten temat, chociaż ja bym tam
        zadzwonił, tak jest najlepiej:))
        Poniżej link do opisu urządzenia:
        www.swiatgps.com.pl/produkty/Moov_200u/p1249.xml?cat_id=1000&manufacturer=1005
        3. Dobrym wyborem tez był by SmartGPSW320 SmartDrie z tym, że nie ma możliwości
        wgrania tych ciekawych punktów typu zamki i ciekawe miejsca.

4. Becker Z200
        Posiada trasę ciekawą, która uwzględnia właśnie jakieś ciekawe miejsca które
        występują wzdłuż trasy. Ma troszkę słabszą Polskę ale można dokupić sobie
        MapęMap for Becker i wtedy ma się juz najlepsza mapę Polski:)
        Poniżej link do opisu nawigacji:
        www.swiatgps.com.pl/produkty/Becker_Z200/p1266.xml?cat_id=1000&manufacturer=1018
        • gotszalk Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.12.08, 13:31
          Panie Czesiu!
          Bardzo dziekuję za wyczerpującą odpowiedź. Myślę, że teraz wiem
          czego szukać.
          Czy mógłby Pan mi jeszcze napisać, czy w modelach które Pan mi
          proponował,jest możliwość zaznaczania własnych POI tzn.czy mogę
          zaznaczyć ciekawe miejsce, które sam znalazłem, a które nie jest
          oznaczone na żadnej mapie?
          Proszę o odpowiedź.
          Dziękuję.
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.12.08, 13:58
            Witam,
            Oczywiście że maja taka możliwość:)
            • zob Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.12.08, 16:19
              Gps
              Panie Czesio proszę o poradę jakiego gps mam kupić, aby spełnił moje wypunktowane wymagania ??? :
              1-Z dokładną mapą europy zach., oraz polski – aktualizacja map ile kosztuje?– jaki okres jest za darmo ?
              2-przy jeździe autem czy wędrówkach pieszych można zapisać długość i szerokość geograficzną z rejestracją śladu i powrotu. Jeżdżę drogami nie tylko asfaltowymi i przypuszczam, że tych dróg niema na mapie w gps - czy historie jazdy można zapisać ? i ile tych szlaków z punktami w nich zawartych można zapisać i odtworzyć.? Gdy zabraknie zasilania zapisane wiadomość pozostają?
              3-po zakupie gps, mogę mieć tą samą mapę w kompie aby nanosić swoje drogi ???
              4- szybki procesor

diękuję
              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 02.12.08, 11:30
                Witam,
                1. Z dokładną mapą Europy i Polski są urządzenia np. Garmin z GPMapą,
                SmartGPS320W SmartDrive, Mio moov (choć tu troszkę gorsza mapa Polski),
                Becker z MapąMap for Becker, Lub inne które mają bazową Polskę AutoMapy,
                MapyMap, oraz GPmapa (ale to tylko przy garminach). Europa najlepiej maja
                pokryte nawigację z Mapami TeleAtlasu (np. Mio lub tomtom).
                2. zapisywać długość i szerokość geograficzną potrafi każda nawigacja, a co do
                zapisywania ścieżki to już potrafią nie wszystkie. Należą do niech np. Jakieś
                urządzenia z AutoMapą (Smart 320AM, 330AM) lub Garmin 760.
                Niestety nie wiem ile można zapisywać takich śladów:/ TO należy poszukać
                informacji u producentów map bądź urządzeń (w przypadku garmina).
                3. Nie można nanosić sowich dróg z komputera. Można jedynie zaplanować drogę na
                komputerze korzystając z dostępnej mapy i wgrać ją na urządzenie.
                4. Większość nawigacji jest wyposażona w procesory od 350MHz do 400MHz a to w
                zupełności wystarcza:)
                5. Co do aktualizacji oprogramowania to sprawa wygląda następująco:
                - AutoMapa: pierwszy rok aktualizacji jest za darmo potem można wykupić kolejny
                za 99zł. (aktualizacji mapy polski jest 4 w ciągu roku dla każdej mapy).
                - MapaMap: za jedną aktualizację trzeba zapłacić 69zł. lub można wykupić pakiet
                4-ech na cały rok za 119zł.
                - Mapy europy są aktualizowane raz do roku i zazwyczaj trzeba płacić od 200 do
                400zł.
                Tak mi się zdaję że z tych wymagań, które Pan postawił to może lepiej było by
                się zastanowić nad jakąś ręczną nawigacją np. Garmin Colorado lub Oregon.
                Poniżej linki do opisu tych nawigacji:
                www.swiatgps.com.pl/produkty/colorado300gptopo/p1312.xml?cat_id=1001
                www.swiatgps.com.pl/produkty/Oregon300/p1310.xml?cat_id=1001
                • zob Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 02.12.08, 21:48
                  Panie Czesio nie miałbym bym problemu z zakupem gdyby nie było tak dużego wyboru.
                  SERDECZNIE DZIĘKUJĘ POZDRAWIAM
                  • bgk2364 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 05.12.08, 23:49
                    A jak wygląda sprawa z dokładnością pozycjonowania auta na mapie, który system (lub konkretnie nawigacja) robi to najdokładniej, oraz która nawigacja jest szybsza , która wolniejsza w tej kwestii.
                    • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.12.08, 11:11
                      Witam,
                      Większość nawigacji samochodowych ma bardzo dobre chipsety a ich dokładność jest
                      od 10 do 3 m.
                      Jeżeli chodzi o szybkość wyszukiwania satelit to wszystkie nawigacje które
                      posiadają takie odbirniki jak Sirf Instant Fix II lub Instant Fix będę najszybsze:)
            • gotszalk Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.12.08, 20:10
              Bardzo dziękuję.

Pozdrawiam.
              • prze-mas-77 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 06.12.08, 00:41
                witam

juz temat wrzuciem w innym wątku alw tu widze wiecej sie dzieje:))))

Chcę zakupić navi 4,3 ekranik i chyba tylko z automapą.Raczej bede jeżdził po polsce wiec automapa to najlepszy wybór-a przy okazji zapytam czy gdybym się wybrał zagranice to można jakoś dokupić akuualizacje żeby były mapy eu.
                Zakres cenowy to 500-1000max moge wydać:)

Z tańszych propozycji myślalem o Goclever 4384-odblokowany automape bym sam wrzucił ale to chyba nie najlepszy wybór.
                Nie wiem pentagram w miare ale slabo o opinie wiarygodne bo to nowy produkt, może coś z blaupunkta,mio,germin,becker, pentagram jeszcze nokia500 ale wizualnie ją widzialem i jakaś dziwna ta navi-mio już zdecydowanie lepszy design czy może znacie cos fajnego innych firm. dodam że design ma dla mnie też znaczenie nie chce wywalac tysiaka i jakąś cegłe czy cuś kupić:P Co wogole mozna z orginalą automapą ciekawego kupic?
                pozdrawiam
                • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.12.08, 11:22
                  Witam,
                  Ja polecam SmartGPS 630:
                  www.swiatgps.com.pl/produkty/SG630AM/p1356.xml?cat_id=1000&manufacturer=1025
                  I można dograć Europę za 339zł. po uprzednim zarejestrowaniu mapy na stronie
                  producenta:)
                  Na koniec radzę uważać na ogłoszenia typu "odblokowana nawigacja i możliwość
                  wgrania AutoMapy" ponieważ policja zamierza kontrolować legalność oprogramowania
                  i urządzenia...
                  • prze-mas-77 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.12.08, 20:03
                    czesio111 szczerze mówiąc urządzenia SmartGPS to prawie jak noname!!!
                    nikt ze znajomych nie ma nic z tej firmy i nigdy nie spotkałem tej marki ani w
                    sklepie ani nigdzie:) na stronce sklepu również praktycznie żadnych opini nie ma
                    więc nie jest to navi typu mio,tomtom czy garmin:)chodzi mi w skrócie iż nie
                    jest to dobra marka a navi może i dobra ale na sobie nie chce sprawdzac:)

czy z automapą można coś ciekawego dostać jakiś wiodących firm??
                    pozdr
                    • al9 prze-mas - można 09.12.08, 08:57
                      czy z automapą można coś ciekawego dostać jakiś wiodących firm??
                      pozdr
                      -------
                      clarion
                      Pozdr
                      al
                    • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 11:10
                      Witam,
                      Nawigacja jest nowa więc dla tego nie ma żadnych opinii... Wejdź na www.ceneo.pl
                      i poczytaj tam opinie o podobnych modelach SmartGPS320W np. I jest w większości
                      sklepów wielkopowieszchniowych typu MediaMarkt, Saturn, EuroRTFAGD...
                      I nie jest to no-name tylko marka Polska:)
                      Są oczywiście inne marki które mają w sobie AutoMapę np. Calrion, Nokia
                      Nie ma jednak AutoMapy w wiodących markach typu Garmin, tomtom, becker, mio
                      ponieważ te marki maja własne mapy...
                      Poniżej link do testu SmartGPS 320AM (miłej lektury):
                      gpslab.pl/article_wstep_4032_Smart+GPS+SG+320AM.html
        • ir.travel.pl Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.02.09, 22:15
          witam

obecnie w bardzo podobnej cenie jest Garmin 760 i Becker z200
          który warto kupic?
          wydaje sie, ze beckier ma wiecej wodotryskow
          i widok punktow POI ciekawszy (np loga stacji benzynowych)

a garmin?
          mam ladowarke, pokrowiec i zapasowe kable od tego urzadzenia

co jeszcze za nim moze przemawiać?
          darmowe radary z www.ump.waw.pl?
    • gotszalk Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 07.12.08, 15:52
      Witam ponownie.

Panie Czesiu,
      Mam jeszcze jedno pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy mapą
      CityNavigator Europe (cała Europa) a GPMapa (Polska) na terenie
      Polski? Czy to czasem nie jest to samo, czy są może jakieś istotne
      różnice?
      Proszę o odpowiedź.
      Dziękuję.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.12.08, 11:26
        Witam,
        GPMapa jest szczegółową mapa Polski i posiadającą więcej numeracji domów większą
        siatkę drogową oraz więcej punktów POI. Ponad to jest robiona przez firmę Imagis
        która jest producentem jednej z najlepszych map Polski na rynku, MapyMap:)
    • pinacolada812 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.12.08, 12:58
      Witam,

Zastawiam się nad kupnem mio moov 360u, nie wiem czy to dobry wybór?
      Może coś innego jest lepsze w tej samej klasie cenowej?
      Proszę o radę, dzięki
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.12.08, 15:38
        Witam,
        Wybrany przez Pana GPS ma parę zalet ale i wad:)
        Oto one:
        1. Jest bardzo szybka nawigacją (bardzo szybko wyszukuje satelity oraz szybko
        oblicza trasę).
        2. ma bardzo dobre mapy Europy.
        3. Za niską cenę posiada również funkcję bluetooth bez dodatkowych "wodotrysków".
        4. Ma słabą baterię (wytrzymuje do 1,5h).
        5. Nie można wpisać żadnej ulicy z Piaseczna (wada nadana przez producenta
        urządzenia).
        6. Mapa Polski mogłaby być lepsza.
        7. W sumie to nie ma jego odpowiednika w tym samym przedziale cenowym bo
        większość albo jest droższa albo są tańsze ale za to no-namey...
        • pinacolada812 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 14:56
          Witam Pana,
          Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że każdy produkt ma zalety i wady, z tym, że o
          wadach dowiadujemy się zdecydowanie za późno.
          Troszkę się zgubiłam:) Czy ta nawigacja nie ładuje się przez zapalniczkę w
          samochodzie? Chciałabym się również dowiedzieć czy ta nawigacja jest warta
          zakupu bo może przecież okazać się, że lepiej dołożyć kilka złoty i kupić coś
          innego. Chciałabym firmową nawigację a nie żadnego no-name'a. Proszę mi pomóc.
    • kapi-szi Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.12.08, 19:02
      Siemas szukam nawigacji do 700 zł..Znajomy poleca mi Germina badz
      tomtoma..Co mozesz mi zaproponowac? Jezeli jestes w stanie cos mi
      zaproponowac to prosze o kontakt na maila.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 11:14
        Witam,
        Mógłbym coś zaproponować ale nie podałeś e-maila...
        A skoro już piszę to jeżeli już skupiłeś się na Garminie to w zależności od
        potrzeb polecam Garmina 255WGP lub 760GP:)
        Poniżej linki do opisu urządzeń:
        www.swiatgps.com.pl/produkty/Garnuv760GP/p1216.xml?cat_id=1000&manufacturer=1000
    • waldins Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 08:15
      Witam:)Mam pytanie czy do tomtom 630 mozna wgrac fotoradary????Jesli
      tak to skad jez wziasc i jak to zrobic???Jest tez opcja wgrania
      innej mapy do tego urzadzenia np.automape????
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 11:29
        Witam,
        Można, poniżej link gdzie można to zrobić:
        www.tomtom.com/plus/service.php?ID=8&Lid=9
        I nie da się wgrać tam innej mapy niż oryginalna. Ale można ja aktualizować
        przez stronę producenta:)
        • waldins Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 11:59
          Hmmm,ale mialem na mysli takie darmowe fotoradary:)Sa gdzies takie
          dostepne????Pozdrawiam:)
          • chumber Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 12:33
            Witam,

tutaj masz listę stron z Poiami
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 14:08
            Witam,
            Nic mi nie wiadomo o darmowych fotoradarach do tomtoma:/
            W tomtomach wszystko co możesz mieć dodatkowego na mapie możesz pobrać tylko ze
            strony producenta...
      • chumber Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 12:35
        waldins, nie wgrasz innych map niż te TomToma. Te urządzenia są zablokowane i
        nie wgrasz nic innego poza mapami TomToma. Więc jeżeli przypadła Ci do gustu
        automapa możesz o niej zapomnieć.

Pozdrawiam
    • pieczota_d Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 15:08
      Mając na względzie kupno nawigacji Mio moov 200 a Tom Tom v4
      Regional, którą wybrać? Nawigacja ma byc przezanczona dla mojego
      taty-powinan byc czytelna, latwa w obsłudze, miec dosyc dobre
      pokrycie Polski i Europy (przede wszystkim Niemiec) i czy w
      przypadku Tom Toma nowy uchwyt sie dobrze sprawdza?
      Proszę o szybka odpowiedź:) na nawigację chcę przeznaczyc 400-500zl.
      • chumber Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 15:35
        Uważam, że tomtom będzie dobrym wyborem. Ma przejrzyste intuicyjne menu. Mapy
        tomtoma są akceptowalne jak na warunki polskie. Jeżeli chcesz zobaczyć jak
        sprawuje się nawigacja możesz przeczytać test, któy opublikowałem.

Jeżeli chodzi o mapy Niemiec, nie musisz się tym przejmować. Europa zachodnia
        jest odwzorowana w wielu urządzeniach podobnie - czyli bardzo dobrze :)
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 15:43
          Witam,
          Panie chumber, mam wielka prośbę aby Pan nie reklamował swojej strony
          internetowej na moim wątku. A jeżeli chce Pan udzielać rad odnośnie nawigacji to
          zapraszam do stworzenia własnego wątku a nie korzystania z czyjejś ciężkiej pracy...
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 15:48
        Witam,
        Nie zgadzam się z Panem chumber. Jeżeli chce mieć pan dobrą nawigację na Polskę
        to polecam Mio ponieważ ma lepszą mapę niż tomtom. Menu też jest proste w
        obsłudze a na dodatek jest to najszybsze urządzenie na rynku (bardzo szybko
        łapie sygnał i oblicza trasę).
        Ponad to proponuje rozejrzeć się za urządzeniem z MapąMap. Jest to bardzo dobra
        mapa Polski i nawigacje z nia nie kosztują zbyt dużo jak np. SmartGPS 620W,
        który kosztuje 499zł.
        Poniżej link do promocji:
        www.allegro.pl/item499080139_nawigacja_smartgps_sg620_duzy_ekran_super_cena.html
        • chumber Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 17:46
          Panie czesio1111, nie chce stwarzać dla Pana konkurencji, tylko chciałem służyć
          dobrą radą dla użytkowników, którzy szukają pomocy. Jeżeli chodzi o moją stronę,
          to uważam to za użyteczne, jeżeli ktoś przeczyta test opisowy konkretnej nawigacji.

Nikogo nie krytykuje, a tylko doradzam. Zresztą osoba zainteresowana i tak sama
          ostatecznie podejmie decyzję.
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 18:28
            Witam,
            Jeżeli chce Pan tak robić to tak jak już wspomniałem zapraszam do stworzenia
            własnego wątku i tam udzielania rad...
            Nie jest Pan pierwszą osobą, która chce zareklamować się na moim wątku. Uważam
            że jest to nieuczciwe...
            I nie pisze tego żeby Pan rezygnował z udzielania się na forum, wręcz przeciwnie
            im więcej ludzi będzie tworzyło własne wątki ze swoimi poradami to ludzie będą
            mieli większy przegląd dobrych informacji.
            • prze-mas-77 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.08, 22:12
              zapytam jeszcze co sądzicie o Clarion-Map780 z automapa :)) Widziałem że ma przyzwoite opinie i nie ma problemu z automapą czy innymi mapami:)

Już jakaś masakra z tym wybieraniem:)w tej chwili biorę pod uwagę 3 navi:

-CLARION MAP 780 + AUTOMAPA

-TOMTOM GO 730

-GARMIN nuvi 760 FM GPmapa

wybrać pewnie nie łatwo:) ale prosze z pomoc z wyborem:)
              pozdr
              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 10.12.08, 11:11
                Witam,
                Jeżeli AutoMapa podpisała umowę o współpracę z Clarionem (tego niestety nie
                wiem) to wybrał bym Clariona (jeżeli zależy ci na najlepszej mapie Polski).
                Bardzo dobra alternatywa jest również Garmin 760GP bo posiada równie dobra mapę
                Polski co Clarion.
                Tak dla wyjaśnienia podam iż GPMapa jest robiona przez firmę Imagis która z
                kolei robi MapęMap (równie dobra mapa Polski co AutoMapa).
                • onkolog Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 10.12.08, 20:11
                  Witam Pana Czesio1111. Mam pytanie: co wybrać, oczywiście cały wątek przeczytany i .... . I nie wiem . Potrzebuje czegoś do 800zł, z mapą polski, bez bajerów ale mogą być jak będą :). Wstępnie wybrałem Garmin 255WGP czy może wystarczająca jest Garmin 205GP. Jest jedno małe ale. Byłem dziś w sklepie i pan sprzedający zaproponował mi Aristo X800 z auto mapą na Polskę. Co Pan sądzi o tej nawigacji. Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam.
                  • onkolog Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 10.12.08, 23:48
                    Aha jeszcze dwa pytania. 1- czy 205 GP ma tryb podświetlenia nocnego, 2- czy
                    mogę używać ładowarki z np. mp4 gdzie mam taką sama końcówkę a z drugiej strony
                    jest wtyczka do gniazdka z wejściem na USB. Nie wiem czy dobrze ale chyba się
                    zdecyduję na 205 GP
                    • chumber Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 11.12.08, 00:19
                      Garmin 205 posiada podświetlanie nocne. Tryb włącza się automatycznie.

Można używać takiej ładowarki sieciowej, np do telefonów Motorola, lub innych
                      urządzeń z wejściem miniUSB.

Pozdrawiam
                      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 11.12.08, 11:12
                        Witam,
                        Ponaglam swoją prośbę panie "chumber". Jeżeli chce Pan doradzać w sprawie
                        nawigacji to proszę bardzo ale na swoim własnym wątku lub na swojej stronie
                        internetowej. To jest mój wątek i chciałbym aby taki pozostał.
                        Wiem, że robi sobie Pan darmową reklamę swojego serwisu ale uważam że jest to
                        nie stosowne i nieuczciwe wobec mnie...
                        Więc proszę po raz ostatni aby udzielał pan rad na swoim wątku...
                    • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 11.12.08, 11:17
                      Witam,
                      Tak jak napisał nieszczęsny Pan "chumber" Garmin 205GP posiada tryb nocny oraz
                      można go ładować innymi ładowarkami ale trzeba mieć na uwadze iż na urządzenie
                      ma wchodzić 15V.
                      Co do wyboru to Garmin 255WGP Posiada całą Europę oraz 4,3" wyświetlacz więc
                      musi się Pan zastanowić czy chce mieć większe urządzenie z całą Europą czy
                      mniejsze tylko na Polskę. Muzę tu zaznaczyć iż Europa Garmina kosztuje ok.
                      700zł. (jeżeli chciałby Pan w przyszłości sobie dokupić do modelu 205GP).
                      A jeżeli chodzi o wspomniany przez Pana model nawigacji z AutoMapą to jeżeli już
                      to poszukałbym innego z ta mapą...
                      • onkolog Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 11.12.08, 11:33
                        Ok. dziękuje za porady. Ale jeszcze jedno w takim wypadku pytanie, decyduje się
                        na 255W. Czyli jakie mam wybrać oznaczenie tego modelu, żeby mieć dokładną mapę
                        Polski, nie potrzebuję tego TMC i innych jak to pan nazywa"wodotrysków".
                        Pozdrawiam i z góry dziękuję
                        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 11.12.08, 12:04
                          Witam,
                          255WGP będzie wtedy z GPMapą bardzo dobrą mapą Polski:)
                          A TMC w tym modelu można dokupić jeżeli kiedyś Panu przyjdzie na to ochota:)
                          • onkolog Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 11.12.08, 14:57
                            Dziękuję za rady i jeszcze raz pozdrawiam
                            • onkolog Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 12.12.08, 16:54
                              Witam ponownie. jeszcze jedno pytanie odnośnie zasilania. Panie czesio napisał
                              pan wcześniej że musi być 15V. Ja mam taki zasilacz od mp4 input: AC100-240
                              50/60Hz 150mA, output: DC5V 700mA. Proszę powiedzieć czy bedzie dobry do Garmina
                              205 czy nic mi nie padnie. Pozdrawiam
                              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 15.12.08, 12:06
                                Witam,
                                Szczerze to nie wiem. Bo nie napisał Pan jakie napięcie napięcie podaje na
                                urządzenie. Te dane nic m nie mówią a radzę używać firmowych zasilaczy i kabli.
                        • mamamalegomisia Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.08.09, 21:23
                          Sorry że się wcinam, nie tu zamierzalam odpowiedzieć
    • arian1 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 13.12.08, 19:49
      Witam serdecznie.

Skoro mamy tu specjalistę od nawigacji to muszę poprosić o radę w sprawie Garmina Nuvi 200.

Przed paroma dniami wszedłem w posiadanie najnowszej mapy City Navigator Europe NT 2009. Mapy ładują się bez problemu, można je swobodnie przeglądać. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie to, że nie jestem w stanie wyznaczyć długiej trasy. Planowana przeze mnie trasa jest mniej więcej długości 1600 km (północna Polska - południowa Anglia). Nuvi 200 rozpoczyna przeliczanie trasy, dochodzi do 78% i pojawia się komunikat:

*/Nie można wyznaczyć trasy: Zbyt mało dostępnej pamięci/*

Problem nie pojawia się przy mniejszych odległościach (np 400 - 500 km). Mapy zainstalowane są na karcie SD 1.0 Gb, a ich łączna wielkość nie przekracza 250Mb (nie było konieczności ładowania pełnego zestawu map, zainstalowane zostały tylko mapy niezbędne do pokonania założonej trasy).

Czy można coś na to poradzić? Czy może jest to błąd programowy lub niedopasowanie map do możliwości Nuvi 200?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 15.12.08, 12:09
        Witam,
        problem zniknie gdy wyłączy Pan GPMapę. I wtedy będzie Pan korzystał z Mapy
        CityNavigator. Wyłączyć GPMapę można z urządzenia (odchaczyć).
    • grischa_1 becker7827 13.12.08, 21:32
      witam pana .zakupiłem beckera w niemczech w zeszłym roku i chciałbym
      aktualizować mape ale nie wiem jak się zabrać do tego mam wgrany
      SYSTEM SOFTWARE 1.0.0 a mam SYSTEM SOFTWARE 1.1.2(09.2008)i nie wiem
      jak go wgrać proszę o pomoc POZDRAWIAM
      • czesio1111 Re: becker7827 15.12.08, 12:13
        Witam,
        Aktualizacje mapy w beckerze robi się poprzez kupno nowej i jej wgranie. Lub
        jeżeli jest na karcie SD włożenie nowej do urządzenia.
        Co do wgrania nowego systemu to instrukcja obsługi powinna być na stronie
        producenta. www.beckerpolska.pl/
        tam również znajdzie Pan numer telefonu do przedstawiciela tej firmy:)
    • bonizaur Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 14.12.08, 16:54
      Poszukuje nawigacji w ok. 1000 zł.
      Wymagania są w zasadzie dwa:
      - ekran 4"
      - bluetooth
      Jeździć będę zasadniczo jedynie po Polsce. Może wypad do Pragi na piwo ;)
      • bonizaur Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 14.12.08, 17:09
        I chyba wolałbym AutoMapę niż MapęMap, bo pokazuje zakazy ruchu - łatwiej
        zaplanować drogę jak widzę, gdzie nie mogę wjechać.
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 15.12.08, 12:40
          Witam,
          Jeżeli Pan chce AutoMapę, 4,3" wyświetlacz i Bluetootch to polecam Nokie 500
          chociaż nie wygląda za atrakcyjnie.
          Polecam zapoznać się z Mio moov 360. Mimo że nie ma AutoMapy to ma całkiem
          przyzwoitą mapę no i jest bardzo szybką nawigacją.
          więcej na:
          • prze-mas-77 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.12.08, 22:30
            witam
            co sądzicie o navi TomTom 920 ???
            Co prawda na Polske lepiej z automapą ale ponoć mapy Germina i Tomtoma są
            porównywalna z AM:)

Czy model 920 to dobra navi? I czy warto ją kupić? cena tez nie wygórowana
            800-900zł:)

pozdr
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.12.08, 11:04
              Witam,
              Mapy Garmina i tomtoma nie są porównywalne z AutoMapą (na korzyść AM
              oczywiście). Jedynie GPMapa w Garminach może się równać z AM.
              Ogólnie urządzenie jest bardzo dobre i polecam bo posiada dużo przydatnych
              funkcji a i oferta tomtoma odnośnie dokładności map i innych dodatkach o których
              można poczytać na stronie producenta, sprawia iż jest to bardzo smakowity kąsek:)
              No i bez wątpienie posiada najlepsze mapy na Europę:)
              • cubasa12 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.12.08, 19:19
                Witam serdecznie!
                Szukam nawigacji z bardzo dobrą Mapą Polski ( AutoMapa -
                wiadomo :) ), porównywalną do AM!
                Z bardzo szybko wyszukującego satelity oraz obliczania trasy.
                Dodatkowo Bluetooth, ekran 4,3
                Może Garmin 760 GPMapa?
                Pozdrawiam
                • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.12.08, 11:11
                  Witam,
                  Z tymi wymaganiami polecam rozejrzeć się za Nokią 500 (ma AM).
                  A wspomniany przez Pana garmin również jest godny polecenia zwłaszcza że jego
                  cena spadła w ostatnim czasie:)
                  O garminie 760 może Pan poczytać na moim wątku:)
                  • cubasa12 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.12.08, 17:41
                    A jesli miałby Pan wybierac między Garmin nüvi 255 Wide GP a 760 Gp?
                    Chodzi mi o predkość działania oraz praktycznością(awaryjność?).
                    Aczkolwiek 255 chyba nie ma bluetooth ? Znalazlem w porównywalnej
                    cenie 255 i 760! No i nie wiem....
                    Pozdrawiam
                    • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.12.08, 10:05
                      Witam,
                      Garmin 255WGP jest tańszy o jakieś 100-200zł. od modelu 760GP więc jak dla mnie
                      różnica w cenie jest:)
                      Co do tego który jest lepszy to oba są bardzo dobre pod względem parametrów
                      (szukanie satelit itp.).
                      Model 255W nie posiada dodatkowych funkcji takich jak TMC, transmiter FM, mp3 itp.
                      Więc pytanie brzmi czy różnica cenowa nie gra roli dla Pana i czy zależy Panu na
                      dodatkowych funkcjach i czy będzie Pan z nich korzystał?
    • robby.b Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.12.08, 23:14
      Witam!

Poszukuję nawigacji, która będzie miała aktualne i dosyć dokładne mapy Grecji
      wraz z greckimi wyspami (Kreta, Rodos, Kos).
      Znajdzie się coś dla mnie? :)

Pozdrawiam!
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.12.08, 11:16
        Witam,
        najlepsze mapy europy środkowo wschodniej (bo do niej zalicza się Grecję w
        nawigacjach) ma TomTom i Mio. Więc proponuje rozejrzeć się za jakąś nawigacją z
        tych marek:)
    • poli241 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 31.12.08, 18:34
      Witam.
      Planuje zakup nawgacji. Zastanawiam się nad Garmin NUVI 765 T badz
      Becker TRAFFIC ASSIST Z 100. Chcialbym podkreslic iz zalezy mi na
      dobrej mapie Polski. Dziekuje z gory za wskazówki
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 02.01.09, 12:36
        Witam,
        Nie wiem skąd Pan chce wziąć garmina 765T bo w Polsce takiego jeszcze nie ma.
        Co do nawigacji z bardzo dobrą mapą Polski to na rynku są trzy mapy które należy
        brać pod uwagę bo samo urządzenie tak do końca nie ma większego znaczenia.
        AutoMapa, MapaMap, lub GPMapa (tylko przy garminach).
        Może pan kupić sobie dowolnego Garmina z GPMapą i będzie ok lub dokupić MapęMap
        for Becker do Beckera którego Pan wymienił lub kupic inne urządzenie z AutoMapą:)
        • dutchman Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 05.01.09, 11:09
          Witam;
          Od paru tygodni jestem szczewsliwym posiadaczem nuvi 765T.
          Co prawda nie mam doswiadczen z innymi systemami, ale 765T podoba
          mi sie bardzo. W zasadzie nie potrzeba do niego zadnej instrukcji,
          bo duzo jest w "pomocy", dosc logiczne oprogramowanie, wyglada na
          solidny wyrob.

pozdrawiam

dutchman
          • cubasa12 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 05.01.09, 23:24
            Witam Czesio!
            Chce kupic Clariona 780 z Automapą! Czy polecasz ten produkt??
            Chodzimi o dokladną mapę Polski! Pozdrawiam!
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 06.01.09, 11:27
              Witam,
              Jeżeli zależy ci na tzw. "wodotryskach' to tak. Bo najważniejsza zawsze jest
              mapa, a i same parametry również ma nie najgorsze:)
              Jeżeli natomiast nie potrzebujesz "wodotrysków" (mp3, zdjęcia, video)
              to polecam coś znaczeni tańszego np. SmartGPS 320AM (na sama Polskę) za 599zł.
              lub jego więksi bracia SmartGPS 620AM, 630AM.
              A możesz o nich przeczytać tu:
              www.swiatgps.com.pl/produkty/nawigacja_samochodowa/c1000.xml?manufacturer=1025
    • tomm-78 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 12.01.09, 20:51
      Witam, szukam dobrej nawigacji samochodowej, którą będę mógł także wykorzystać do wypraw turystycznych(ewentualnie jazda na rowerze). Co do nawigacji - to dobra mapa, wprowadzanie własnych punktów POI, rejestracja śladu podróży (turystyka). Co do samych urządzeń, to raczej coś z Garmina, bądź Beckera. Zakres cenowy 1000zł
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 13.01.09, 11:28
        Witam,
        Do celów turystycznych najlepiej nadaje się Garmin bo jako jedyna marka posiada
        tzw. mapę TOPO czyli topograficzną mapę Polski zawierająca różne szlaki
        turystyczne oraz ścieżki rowerowe. Jednak nie pokrywa (przynajmniej na razie)
        całej Polski. Więcej info na temat GPMapy TOPO na : www.gpmapatopo.pl/
        Jeżeli chodzi o nawigację na rower to Garmin oczywiście posiada dedykowane
        urządzenia na ten środek lokomocji ale nie można do niech wgrywać mapy np.
        Europy:/ Więc z tym będzie ciężko.
        Co do modeli to polecam np. Garmin 255WGP, więcej na:
        Jeżeli chodzi o Beckera to posiada bardzo fajny model Z100 Krokodyl za ok.
        1099zł. jest wodoodporny i można go mocować do rowerów i motocykli ale nie
        posiada mapy topograficznej Polski.
        Więcej na jego temat na:
        www.beckerpolska.pl/index.php?lang=pl&news=024&SessionID=5bf9f7fc59a5b331319fa2702d0a0f2d
        • tomm-78 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 15.01.09, 20:53
          Witam, mam takie pytanie. Czy nawigacje Becker Z201, 7977 posiadają możliwość zapisu śladu podróży? czy przy planowaniu trasy można uwzględnić większą liczbę punktów pośrednich w tych nawigacjach.? Zastanawiam się nad zakupem w/w nawigacji, a biorę także pod uwagę modele Garmina 760 oraz 265w. Który pana zdaniem model z wymienionych ma najwięcej zalet. Zależy mi najbardziej na sprawnych funkcjach nawigacyjnych, dużych możliwościach w planowaniu tras, wodotryski niekoniecznie. Pozdrawiam
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.01.09, 11:18
            Witam,
            Obydwa Beckery nie posiadają funkcji zapisu śladu podróży. Posiadają natomiast
            możliwość wpisywania paru punktów pośrednich (ok. 10) przy planowaniu podróży.
            Ja osobiście zastanawiał bym się nad Beckerem Z201 oraz Garminem 760 lub 765.
            Tak naprawdę to trudno tu wskazać który z tych modeli jest lepszy. każdy ma
            swoje zalety i wady które mniej więcej pokrywają się:)
            Najlepiej przy takim wyborze pójść do sklepu i dotknąć każdego z nich i zobaczyć
            czy będzie mi odpowiadał:)
          • wald-i002 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.02.09, 19:10
            Witam
            Mam zamiar kupić beckera Z201,czy ktoś mi podpwie jak to chodzi a
            może jest coś lepszego
    • operator1234 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.01.09, 09:42
      Cześć :)
      Widzę że trafiłem na kogoś kto sie zna na nawigacji.
      Proszę więc o poradę. Chcę kupić sobie nawigację samochodową z dokładną mapą
      polski. Nie interesują mnie żadne dodatkowe funkcję. Chcę dobrej, szybkiej i
      taniej nawigacji z ekranem 3,5 lub 4,3 cala :) Nawigacja nie musi być markowa
      byle byłaby dobrej jakości.
      Dziękuję za informacje :)
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.01.09, 11:18
        Witam,
        Na Polskę najlepsza będzie nawigacja z AutoMapą bądź MapąMap.
        Chociaż polecam AutoMapę ze względu na możliwość rozszerzenia o Europę:)
        A więc do rzeczy. Polecam następujące nawigacje:
        SmarGPS 330AM lub 320AM (ceny odpowiednio 699zł. oraz 599zł.)
        Posiadają ekran 3,5" z najnowsza wersją AutoMapy:)
        Dobre parametry techniczne. Więcej na:
        www.swiatgps.com.pl/produkty/Smartgpssg320am/p1243.xml?cat_id=1000&manufacturer=1025
        www.swiatgps.com.pl/produkty/SG330AM/p1353.xml?cat_id=1000&manufacturer=1025
        A test SmartaGPS 320Am możesz znaleźć tu:
        gpslab.pl/article_wstep_4032_Smart+GPS+SG+320AM.html

W grę wchodzą również nawigacje Garmina np. Garmina 205GP za 549zł.
        Równie dobra mapa (GPMapa), firma wiodąca na rynku czyli bardzo dobra jakość
        wykonania oraz urządzeni o równie dobrych parametrach:)
        Więcej na temat tego modelu na:
        www.swiatgps.com.pl/produkty/nuvi205gp/p1272.xml?cat_id=1000&manufacturer=1000
        • operator1234 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.01.09, 14:18
          wielkie dzięki, któryś na pewno wybiorę !!!
        • dutchman Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.01.09, 14:58
          Pani Czeslawie;
          Naszukalem sie zeby cos znalezc na temat porzadnego rozwiazania
          problemu luznych wtyczek do gniazada zapalniczki.
          Jestem szczesliwym wlascicielem Nuvi 765T i wszystko bylo by dobrze
          gdyby nie fakt, ze wtyczka od kabla Garmina siedzi luzno w
          gniezdzie zapalniczki. Przez to bywa ze w czasie jazdy Nuvi traci
          zasilanie i znika mapa itd itp. Najwyrazniej wtyczka jest sporo
          dluzsza i troszke ciensza niz gniazdko zapalniczki we Fiacie.
          Czy wie Pan jak mozna estetycznie i skutecznie rozwiazac ten
          problem ? Oczywiscie poodginalem owe blaszki w gniezdzie, ale wciaz
          nie jest tak jak powinno byc.
          Ciekawe dlaczego Garmin nie postaral sie lepiej w tym punkcie przez
          na przyklad wyprodukowanie kabli z dwoma czy kilkoma roznymi
          wtyczkami ( do samochodow azjatyckich, amerykanskich itd..)

pozdrawiam
          dutchman
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.01.09, 15:13
            Witam,
            Pierwszy raz spotykam się z takim problemem...
            Szczerze to nie wiem jak Panu pomóc:/
            Może to być wina gniazda jak i samej ładowarki. Może niech pan spróbuje dokupić
            jeszcze jedną ładowarkę i zobaczyć jak będzie się spisywać.
            tak mi się zdaje że wszystkie ładowarki pod zapalniczkę samochodową są robione
            na standardowe i jednakowe wymiary.
            Mogę Panu podać stronę z forum poświęconym tylko nawigacji Garmina może tam
            znajdzie Pan rozwiązanie swojego problemu.
            Forum Garmina: www.garniak.pl
            • dutchman Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.01.09, 15:39
              Witam;

Dziekuje Panie Czeslawie.
              Strone ktora Pan podal przjrzalem dokladnie, ale nie ma tam
              definitywnego rozwiazania. Niektorzy owijaja wtyczke tasma zeby
              byla grubsza i nie "latala" i to jest jedyne co przeczytalem.
              Ciekaw jestem do jakiego samochodu pasuje wtyczka Garmina idealnie -
              wtedy nozna sprobowac wymienic gniazdko zapalniczki w samochodzie.
              Niestety nie wiem w jakich markach samochodow "siedzi" ona dobrze.
              Moze Pan wie ?

pozdrawiam
              dutchman
              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.01.09, 16:09
                Witam ponownie,
                Niestety nie wiem może niech Pan skontaktuje się bezpośrednio z producentem
                urządzenia. Kontakt z producenta na stronie: garmin.com.pl/Kontakt__4
            • ir.travel.pl Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.02.09, 22:08
              witam

problem z wyłaczaniem sie modelu NUVI 765 to niestety przypadłosć
              urzadzenia a nie zapalniczki czy zasilania

szczegóły na www.garniak.pl
              jest tam specjalny watek posiecony 700-kom
    • akuuku Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.01.09, 15:54
      Mam Garmin Nuvi760, mimo aktualizacji mapy (gpmapa) nie podaje informacji o
      fotoradach. Czy taka usługa wymaga kolejnej aktualizacji (jeśli tak gdzie można
      ją zdobyć) czy po prostu włączenia jakiejś opcji?? z góry dzięki za odpowiedź,
      jeśli można proszę na adres akuuku@NOSPAM.gazeta.pl
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.01.09, 11:16
        Witam,
        Polecam lekturę na tym formu:
        www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=4587
        Może wtedy się Panu wszystko wyjaśni:)
        • pyzoll Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 23.01.09, 20:05
          witam
          szukam nawigacji do około 1500zł
          najważniejsze by posiadała bardzo dobrą mape polski(z adresami,gdzie
          korki,nr.domu itd) czy sa takie kture pokazują zmiane pasu ruchu...
          z góry dziekuje...
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 26.01.09, 16:57
            Witam,
            Polecam SmarGPS 330 lub 630AM.
            Posiadają najlepszą dostępną mapę Polski AutoMapę i bardzo dobrze z nią
            współgrają:) No i cena jest poniżej 1000zł.:)
            Co do "pokazują zmiane pasu ruchu..." to nie wiem o co dokładnie Panu chodzi?
            jeżeli chodzi o asystenta pasa ruchu to takiej funkcji nie posiadają. Jeżeli
            natomiast chodzi Panu o fizyczne pokazanie na wyświetlaczu zmianę pasu ruchu to
            żadna nawigacja tego nie pokazuje i jeszcze długo nie będzie:)
    • pampin111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.02.09, 18:31
      Witam Czesiu
      chciałbym poznać twoja opinię na teman Mio c725, powiem tylko że
      nawigacja potrzebna mi jest głownie na Warszawę i Polskę a ponieważ
      przesiaduje długo w aucie ważne jest dla mnie odtwarzanie filmów.
      Napisz czy posiadasz ten model ile kosztuje i dlaczego tak drogo :)
      a może polecisz mi coś lepszego z 7 calowym ekranem
      Pozdrawiam
      • k.lesniak Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.02.09, 22:39
        Czesio! Proszę o radę Garmin 760 z GP czy Nokia N500 z Automapą?
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 02.02.09, 11:12
          Witam,
          Nokia mi się nie podoba a garmin jest bardzo stylowy:)
          Co do samych map to tak naprawdę nie am większej różnicy chociaż AutoMapa
          posiada więcej informacji (Pkt. POI).
          Ja osobiście wybrał bym chyba garmina albo zastanowił bym się nad inną nawigacją
          z AutoMapą:)
          Wiem, że Clarion teraz współpracuje z AutoMapą więc jeżeli zależy Panu na
          "wodotryskach" to niech się jeszcze Pan rozejrzy za Clarionami:)
          No chyba że chciałby Pan Garmina 765GP:)
          Może Pan o nim poczytać tu:
          garmin.com.pl/produkt/-n__vi_765__148
          • dutchman Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 05.02.09, 16:40
            Pani Czeslawie;
            Zabieram sie za update mapy w moim nuvi 765T. Czy moglby mi Pan w
            paru slowach wyjasnic co i po co jest blokowane ?
            Jaka jest idea blokowania?.
            Sciagnalem nowsza wersje mapy ( 2009-1 ) europy ze strony Garmina,
            mam wszystkie kody i klucze i zastanawiam sie czy musze cokolwiek
            odblokowywac przed wyslanie tego do urzadzenia.
            Z gory dziekuje za kilka slow wyjasnienia.

pozdrawiam

dutchman
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 06.02.09, 10:59
              Witam,
              Nie wiem skąd pomysł żeby odblokowywać urządzenie...
              Po pierwsze Pana urządzenia nie da się odblokować a po drugie robi się to po to
              aby wgrywać inne mapy niż producenta co jest nielegalne...
              Do aktualizacji nic pan takiego nie musi robić i nie ma się czym martwić. Ważne
              żeby tak jak Pan wspomniał posiadał wszystkie niezbędne kody:)
              A teraz ja mam pytanie do Pana:)
              Jak się sprawuje ta nawigacja bo nie miałem jeszcze przyjemności się nią pobawić
              więc chciałbym usłyszeć jak sobie radzi w praktyce:)
              • dutchman Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 06.02.09, 12:28
                Witam Panie Czeslawie;

Zle mnie Pan zrozumial - nie chce niczego blokowac czy odblokowac, mam tylko
                zamiar uaktualnic mape - nawet ja juz sciagnalem ze strony Garmina w USA i mam w
                komputerze. Na stronie Garmina ciagle trafiam na slowa "blokowanie" (lock) czy
                odblokowanie (unlock) i stad moja ciekawosc o co w tym wszystkim chodzi.
                Panie Czeslawie. Zabrzmi glupio, ale zakochalem sie zupelnie i bez reszty w
                nuvim 765T. Jedyny minus to wtyczka ktora czasem niezbyt pasuje do gniazda
                zapalniczki ( sprawdzalem w samochodzie Mazda - pasuje super ) tak jak w moim
                fiacie Brava.
                Jezdzilem troche zeby sie przyzwyczaic do urzadzenia, jak dla moich potrzeb
                wystarczy na 100 %. Inna sprawa, ze nie mam zbyt duzych wymagan. Robilem tez
                porownania z Tom-Tomem. Jets w Hoofddorp taki odcinek drogi kiedy Tom-Tom mowi
                "przejedz mostek i skrec w prawo", a Nuvi " Przejedz mostek i skrec w lewo".
                Gdyby sluchac Tom-Toma, wyladowalo by sie zupelnie nie tam gdzie trzeba,
                natomiast Nuvi mial tu racje. Mialem maly klopot z okresleniem najkrotszej trasy
                ( Tom Tom z kolei zrobil to dobrze, a Nuvi wybral trase ktora moglaby byc
                krotsza). Ale to moze zalezec od aktualnosci mapy.
                Zna Pan zapewne Garminy - obsluga jest bardzo prosta, prawie wszystko jest
                intuicyjne. Sciagnalem instrukcje, ale niewiele nowego sie z niej dowiedzialem,
                tak logicznie i prosto jest wszystko poukladane w menu. Nie moge natomiast dac
                Panu pelnego obrazu, poniewaz nie bawilem sie jeszcze w jakies zaawansowane
                operacje.

Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za wyjasnienia.

dutchman
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 02.02.09, 11:06
        Witam,
        Po pierwsze czy jeździ Pan ciężarówką, lub busem? Jeżeli tak to ten model może
        być pod względem wielkości. Jeżeli jeździ Pan samochodem osobowym to
        zdecydowanie odradzam ten model ponieważ jest za duży i będzie ograniczał
        widoczność oraz odwracał uwagę od drogi a jest to niebezpieczne...
        Co do samego oprogramowania które jest tam zainstalowane to polecam raczej coś z
        AutoMapą lub MapąMap. Są to dwie najdokładniejsze mapy na rynku Polskim.
        Mogę Panu polecić do rozważenia dwie nawigacje (jeżeli mówimy o samochodzie
        osobowym i jeżeli koniecznie chce Pan mieć duży wyświetlacz:)):
        1. garmin 5000 GP - posiada 5,2" ekran i można na nim oglądać filmy i nie
        tylko:) (np. wejście na kamerę cofania). GPMapa (jest robiona przez ta sama
        firmę co MapaMap) daje pewność iż będzie miał Pan bardzo dokładna mapę całej
        Polski:). koszt to ok. 1900zł.
        Więcej na: garmin.com.pl/produkt/-nuvi___5000__10
        2. Becker 7928 - posiada 4,8" ekran i oczywiście można na nim oglądać filmy a
        jeżeli dokupi Pan "MapęMap for Becker" to ma Pan super dokładna mapę Polski:).
        koszt to 999zł.
        Więcej na:
        www.swiatgps.com.pl/produkty/becker7928/p1154.xml?cat_id=1000&manufacturer=1018
        Jeżeli będzie miał Pan jeszcze jakieś pytania to czekam:)
        • k.lesniak Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 06.02.09, 13:06
          Witam Czesio! Waham się pomiędzy Nokią 500 z Automapą, Garmin 760 z GP oraz Clarionem 780 z Automapą, potrzebuję dobrą mapę Polski i podstawową Europy.

Poczytałem trochę i oto moje spostrzeżenia i pytania:
          1. Chcąc mieć Europę muszę kupić Nokię z Automapą Europy, bo o ile się ile mylę nie ma tam żadnej mapy. Poza tym słyszałem, że Nokii cięzko czasem znaleźć sygnał z satelity.
          2. Czy kupując więc Automapę Europy 5.2 można zaktualizować ją za darmo tak by Polska była 5.3?
          3. W Garminie nie wiem jak w Nokii nie ma zasilacza 230V, jeden ze sprzedających twierdzi, że zasilanie jest od komputera (nie wiem czy ma rację) i że można dokupić kabel zasilający na USB za 17 zł- Czy to prawda?
          4. We wszystkich nawigacjach podobno zestaw głośnomówiący działa fatalnie.
          5. W Clarionie, Nokii odtwarzanie filmów jest praktycznie niemożliwe, pojawia się komunikat błędu nośnika czy cuś...
          6. W garminie GP mapapodobno nadaję się do centrum miast natomiast, lepsze drogi ma CN- jak się obsługuję 760 by wszystko było jak należy?
          I co tu wybrać?
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 06.02.09, 14:19
            Witam,
            Ja już Panu na to pytanie odpowiedziałem wcześniej:)
            Proszę przeczytać post z: 02.02.09, 11:12
            • yndrk Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.02.09, 19:13
              Szanowny Panie Czesiu,
              już wiem, że nie jest Pan przesadnym zwolennikiem Larka 35.0. Ale przełamując pewną dozę nieśmiałości, pozwolę sobie zadać pytanie o dostępność mapy Wielkiej Brytanii a dokładniej mówiąc Londynu w tym modelu GPS'a - czy jest jakaś mapa którą mogę zainstalować w Lark 35.0 ?
              Pozdrawiam
              Y
              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.02.09, 11:01
                Witam,
                Po pierwsze to najlepiej poszukać u producenta czy takową posiada:)
                po drugie jeżeli go Pan odblokuje to będzie Pan mógł praktycznie każdą mapę
                wgrać i wtedy polecam mapy TomTom lub inne które działają na Windows CE:)
                • yndrk Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.02.09, 18:29
                  czesio1111 napisał:

> Witam,
                  > Po pierwsze to najlepiej poszukać u producenta czy takową posiada:)
                  > po drugie jeżeli go Pan odblokuje to będzie Pan mógł praktycznie każdą mapę
                  > wgrać i wtedy polecam mapy TomTom lub inne które działają na Windows CE:)
                  Serdecznie pozdrawiam
                  Y

> Pozdrawiam:)

Dziękuję za odpowiedź.
                  Nie znam sie na GPS więc moje pytanie może było głupawe:)
                  Tyle co wcześniej wyczytałem, to MapaMap nie oferuje mapy np. Londynu. A gdzieś na jakimś forum czytałem, że Lark 35.0 nie jest zablokowany i można używać na karcie SD Automapę - i tak kombinuję czy wtedy na tej dodatkowej mapie będę mógł dokupić mapę Londynu. Czy wobec tego, jeśli Lark 35.0 nie jest zablokowany (?) to kupując mapę TomTom rozwiążę swój problem (Londyn:))?
                  • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.02.09, 14:14
                    Witam,
                    Jeżeli urządzenie nie jest zablokowane to może Pan tam wgrać dowolna mapę
                    posiadającą mapę Anglii (bo samej mapy Londynu raczej Pan nie wgra). Może Pan
                    wgrać AutoMapę ale w wersji z Europą lub zakupić mapę TomTom również na Europę
                    koszt takich map to ok. 600-700zł. Sama mapa Anglii będzie kosztować ok. 400zł.
                    No chyba że wgra tam Pan jakąś mapę ściągniętą z internetu.
                    • yndrk Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.02.09, 17:16
                      czesio1111 napisał:

> Witam,
                      > Jeżeli urządzenie nie jest zablokowane to może Pan tam wgrać dowolna mapę
                      > posiadającą mapę Anglii (bo samej mapy Londynu raczej Pan nie wgra). Może Pan
                      > wgrać AutoMapę ale w wersji z Europą lub zakupić mapę TomTom również na Europę
                      > koszt takich map to ok. 600-700zł. Sama mapa Anglii będzie kosztować ok. 400zł.
                      > No chyba że wgra tam Pan jakąś mapę ściągniętą z internetu.
                      > Pozdrawiam:)
                      >

Dziękuję. I przenoszę sie na Pana nowe miejsce:)
                      Y
                    • matej887 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 23.08.09, 08:33
                      witam, chciałbym kupić gps z myślą wykorzystania go w wycieczkach rowerowych i pieszych. Zależy mi na tym żeby można było do niego wgrywać własne mapy np skanowane i kalibrowane w OziExplorer. W zasadzie nie zależy mi na samej nawigacji (jako doprowadzaniu do celu), w zupełności wystarczy mi żeby gps pokazywał mi moją pozycję na tej mapie i przebytą drogę. Co kupić?, Czy trzeba mieć palmtopa, żeby zainstalować na nim Oziego?, czy na gps do nawigacji samochodowej też można?, a może kupić dobry telefon z gps, który teraz w play można dostać prawie za grosze? Mam już mętlik w glowie i liczę na pomoc
                      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 24.08.09, 10:12
                        Witam,
                        Trudno było znaleźć Pana pytanie (na przyszłość proszę o pytanie chronologiczne
                        - w ten sposób będzie łatwiej mi znaleźć pytanie i szybko na nie
                        odpowiedzieć:)). A co do Pana problemu to nawigacje do wędrówek oraz wycieczek
                        rowerowych są "zamknięte" na obce oprogramowanie. Nie można do nich wgrać nic
                        innego niż jest. Ich system operacyjny to nie windows a tylko ten system
                        gwarantuje możliwość wgrywania dowolnego oprogramowania:)
                        Z nawigacjami samochodowymi jest trochę podobnie. Są takie które działają na
                        windows CE ale w większości wypadków trzeba je odblokować a jak to się zrobi to
                        traci się gwarancje... No i nie zawsze wszystko działa tak jak należy. Ja bym
                        polecał raczej jakiegoś Smartfon-a. Najlepiej jakiegoś z Windows Profesional i
                        najlepiej z odbiornikiem A-GPS bo będzie szybciej łapał sygnał:)
                        Niestety nie polecę konkretnego modelu bo jest ich strasznie dużo no i mają
                        różne funkcje dodatkowe które wpływają na to iż dany użytkownik decyduje się na
                        nie. Jedynie to co mogę polecić to coś firmy HTC (droga ale najlepsza opcja), LG
                        (tańsze ale mniej pewne) ewentualnie Samsung (ale tu raczej tylko Omnia wchodzi
                        w rachubę).
                        Pozdrawiam
                        • matej887 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 24.08.09, 20:05
                          No właśnie, czyli jednak palmtop. A co pan myśli o MIO?, nie wymienił go pan, a nad nim sie zastanawiam (konkretnie P560). A jak wygląda kwesta zasilania?, ile wytrzymuje przeciętnie taka nawiagacja na 1 komplecie baterii(np eTrex Legend HC, bo ten tez wchodzi w rachubę), a ile PDA/Smartfon, i czy są może palmtopy na jakieś wymienne baterie?, przecież ciężko w górach o ciągłe ładowanie telefonu czy innego urządzenia. Pozdrwaiam
                          • jan-w Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 24.08.09, 20:35
                            Na rower używam właśnie HTC z Playa (touch HD). Jest na niego dużo darmowego, albo prawie oprogramowania i map ściąganych na bieżąco z internetu albo wgrywanych na stałe. Duży ekran jest wystarczająco czytelny. Z fiksingiem i dokładnością nie ma problemów. Może też oczywiście pozycjonowac na podstawie stacji bazowych GSM. Można wgrywać trasy, śledzić swoją, a nawet z określoną częstotliwością wysyłać, tak że uprawnieni widzą ją na bieżąco w internecie. Do tego oczywiście geotagowanie fotografii z trasy. Z zasilaniem i mocowaniem do kierownicy nie ma problemu. Zapasową baterię, podwójną baterię ze zmienioną obudową i solidny uchwyt rowerowy można kupić przez internet po ok 10 USD. Jedyny istotny problem to odbijanie się światła od ekranu w słońcu. Tu bezkonkurencyjne są specjalne rowerowe odbiorniki GPS.
                          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 25.08.09, 11:04
                            Witam,
                            Mio P560 jest całkiem znośnym palmtopem. Jego bateria starcza mniej więcej do 4
                            godzin użytkowania. Ale w tej sprawie popytał bym się raczej ludzi który już
                            mają lub mieli to urządzenie bo teoria to jedno a praktyka drugie:) Jeżeli
                            chodzi o wymienne baterie to w niestety nie poradzę Panu w tym ale zdaje i się
                            iż większość Palmtopów niestety nie ma takich zapasowych wymiennych baterii no i
                            jak się zepsują to trzeba je oddawać do serwisu:/ Co do Urządzeń Garmina to tam
                            występują modele do których wkłada się wymienne baterie:) Smartfony działają tym
                            krócej im więcej Pan wykorzystuje gadżetów (internet, aparat itp.) tym krócej
                            działają. Chociaż sądzę że taki porządny Smartfon przy działaniu tylko nawigacji
                            powinien z 5-8 godzin podziałać:) Dla dokładnych informacji poszperałbym w
                            specyfikacjach:)
                            Nie wiem czy byłem bardzo pomocny ale niestety tylko tyle wiem:)
      • tomiktomi Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.02.09, 10:27
        Witam Panie Czesiu,
        poszukuję odpowiedzi na pytanie czy w Garminie nuvi 760 można odsłuchiwać mp3
        podczas korzystania z funkcji nawigowania?
        Jeśli nie, to czy jest w ogóle jakiś GPS z tą możliwością?
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.02.09, 21:07
          Witam,
          Tak.
    • a.78 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 25.02.09, 11:44
      Witam.Czy mógłbyś mi polecić nawigację tak precyzyjną i łatwą w obsłudze jak
      Garmin 760 z tym że wyłącznie opartą o duży wyświetlacz, przejrzystość map na
      terenie tylko Polski.Nie dbam o mp3 i przesył zdjęć.Z góry dzięki.
      • forum.elektrotechnika Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 26.02.09, 12:52
        Mam takie pytanie, czy jak kupię Garmina 205 z mapą polski to będę
        mógł w przyszłości w razie potzreby wgrać do niego mapy całej europy?
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 02.03.09, 09:34
          Witam,
          Oczywiście z tym, że zakupienie takiej mapy to koszt ok. 600-700zł. więc nie
          wiem czy się opłaca:)
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 02.03.09, 09:31
        Witam,
        Jeżeli szukasz czegoś podobnego do Garmina 760 to poszukaj jego młodszego
        brata:) Garmin 255WGP będzie dla ciebie idealny:)
      • marekur Becker Z98 29.03.09, 13:59
        Szukam prostej nawigacji głównie do jazdy po Polsce.
        Już byłem zdecydowany na Nuvi 255w Garmina z GP Mapą, ale zwróciłem uwagę na
        GPS Beckera Z98 i zacząłem się wahać.

1. Czy mapa Polski u Beckera rzeczywiście dyskwalifikuje go z użytku w naszym kraju?

2. Czy jest szansa, że ten Becker będzie współpracował z Auto Mapą, jeśli kupię wersję
        bez Auto Mapy?

3. Jak działa ten asystent pasa ruchu? To taki bajer, czy jest przydatny? Będzie funkcjonował
        po ewentualnej zmianie na Auto Mapę?

• leszcz1977 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 07.03.09, 09:51
      W poszukiwaniu informacji trafilem na nowe forum -
      www.forum.apex24.pl. Maja tam jeszcze troche pusto, ale za to
      odpowiedzi sa BARDZO szybko. Widac, ze im zalezy. Poza tym z tego co
      zdazylem sie zorientowac, kolesie zajmuja sie nawigacja nie od
      dzis ...
    • marek.dumle Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 15.03.09, 23:06
      Witam
      1.Panie Czesiu, zachęca Pan do rozważenia Smarta, który prawdę
      mówiąc jak dotąd nie jest zbyt dobrze znany na rynku (wiarygodność
      dość niejasna). Czy Pana zdaniem jest to bezpieczna inwestycja? Ma
      Pan jakieś doświadczenia z trwałością tego sprzętu w trakcie
      eksploatacji?
      2.Ile na tego Smarta jest gwarancji?
      3.Czy Automapa to tylko Polska? Czy można do niego wgrywać mapy
      Europy?
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.03.09, 12:14
        Witam,
        Inwestycja w to urządzenie jest całkiem opłacalna. Ja jeździłem z modem SmartGPS
        320AM i sobie chwale:) Chociaż jest parę mankamentów:
        1. Trzeba uważać na ładowarkę bo najczęściej się psuje (na szczęście można ja
        dokupić za niewielkie pieniądze).
        2. Największym minusem jest uchwyt który jest mało stabilny i na wybojach
        urządzenie trochę się trzęsie. Chociaż można się do tego przyzwyczaić...
        3. Każde urządzenie z AutoMapą będzie praktycznie dobre bo w nawigacji głównie
        chodzi o mapę a potem o niezawodność. Chociaż odradzam Pentagramy bo z nimi to
        same kłopoty są:)
        Poniżej link do recenzji tego modelu:
        gpslab.pl/article_strona_4032_1.html
        Co do nowych modelów to jak już pisałem nie pracuje w firmie sprzedającej te i
        inne nawigacje więc nie wiem dokładnie. Chociaż Modele z serii 330 lepiej
        wyglądają (moim zdaniem) a "bebechy" mają takie same jak poprzednik (320).
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.03.09, 12:23
        Witam
        2. Dwa lata.
        3. Są wersje z AutoMapą Europa, która jest konkurencyjna w porównaniu z innymi
        mapami europejskimi:)
        • marek.dumle Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.03.09, 13:02
          W sumie Smart 320 z AM chyba kosztuje prawie tyle co Garmin 250 z
          GP... Zastanawiam się czy nie lepiej Garmina kupić...
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.03.09, 13:36
            Witam,
            No to ja na Pana miejscu wziąłbym Garmina ale tylko z GPMapą. A to dla tego, że
            jest solidniejszy chociaż AutoMapa ma wiele ciekawych dodatkowych funkcji:
            gpslab.pl/news_czytaj_4514.html
            Chociaż patrząc z drugiej strony mamy garmin też ma wprowadzić jakiś rewolucyjny
            program chyba nazywa się ecoroute:
            lokalizacja.info/baza-wiedzy/aktualnosci/ecoroute-oszczedzaj-w-dobie-kryzysu.html
            • fazzi240 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 25.03.09, 00:14
              Witam wszystkich! prosze o pomoc,czy posiada moze ktos instrukcje
              obslugi GPS-a Garmin Edge 205 w jezyku polskim,bylbym bardzo
              wdzieczny,Pozdrawiam.
              • vdek Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 25.03.09, 14:37
                Mam do Nuvi 200 EE nie wiem czy to to samo.Jeśli to jest to ,to
                zostaw maila podeśle Ci bo mam zeskanowaną.
                • fazzi240 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 26.03.09, 00:17
                  O.k dzieki tez nie wiem czy jest to samo,ale wyslij maila na adres:
                  fazzi1970@o2.pl,z gory dzieki.
                  • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 26.03.09, 09:53
                    To nie te same modele...
                    Jeden to nawigacja samochodowa a drugi rowerowa:)
              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 25.03.09, 16:45
                Witam,
                Najlepiej udać się do jakiegoś punktu sprzedaży.
                garmin.com.pl/produkt/-Edge__205__50
                Pod tym linkiem klikając "Gdzie kupić" znajdzie Pan odpowiednie miejsce.
                Najlepiej zgłosić się do "Autoryzowanego Dystrybutora". Tam powinni mieć wszystko:)
                • fazzi240 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 26.03.09, 00:21
                  Z gory dzieki,ale cos nie moge otworzyc tej stronki ;-((((
                  • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 26.03.09, 09:51
                    Witam
                    U mnie działa bez zarzutów:)
                    Możesz spróbować wejść przez główną stronę garmina: www.garmin.pl
                    Klikasz "Gdzie kupić" i koniec:)
    • ariston1 Mio 330EEU 15.03.09, 23:29
      1. Czy do Mio330EEU bez problemu dołączę mapę Europy Zachodniej?
      2. Ewentualnie z jakimi liczyć się kosztami?
      3. Dodatkowa mapa może być na karcie SD, czy musi być w pamięci wewnętrznej?
      • czesio1111 Re: Mio 330EEU 18.03.09, 12:21
        Witam,
        1. Oczywiście, że można. trzeba ją zakupić na stronie producenta:
        eu.mio.com/shop/product_info.php?products_id=1126
        2. Koszty podane na stronie.
        3. Mapy mogą być na karcie SD chociaż nie wiem w na jakim nośniku sprzedają te
        mapy:/ Bo jeżeli sprzedają na CD to raczej nie będzie można wgrać ich na kartę SD...
        A ty nr. tel. do centrali MIO: 0-22 292 36 46
        • ariston1 Re: Mio 330EEU 19.03.09, 12:08
          Dzięki za informację, ale w ostatniej chwili zmieniłem decyzje i kupiłem Garmina
          255W GP:).
          • marekur Becker z98 29.03.09, 14:00

1. Czy mapa Polski u Beckera rzeczywiście dyskwalifikuje go z użytku w naszym kraju?

2. Czy jest szansa, że ten Becker będzie współpracował z Auto Mapą, jeśli kupię wersję
            bez Auto Mapy?

3. Jak działa ten asystent pasa ruchu? To taki bajer, czy jest przydatny? Będzie funkcjonował
            po ewentualnej zmianie na Auto Mapę?
        • marekur Becker z98 29.03.09, 14:02

2. Czy jest szansa, że ten Becker będzie współpracował z AutoMapą, jeśli kupię wersję
          bez AutoMapy?

po ewentualnej zmianie na AutoMapę?
          • czesio1111 Re: Becker z98 30.03.09, 13:59
            Witam,
            Oryginalna mapa w Beckerze nie jest najlepsza choć całkiem nieźle sobie radzi w
            Polsce:)
            Można zakupić wersje Beckera z AutoMapą z tym, że nie można najpierw kupić
            urządzenia bez tej mapy a potem dokupić. Można zakupić urządzenie od razu z
            AutoMapą.
            Becker również chodzi z MapąMap która jest równie dobrą mapą jak AutoMapa:)
            Można osobno je kupować (urządzenie i mapę).
            AutoMapa nie posiada funkcji asystenta pasa ruchu więc raczej nie będzie działać.
            Ogólnie sama funkcja jest całkiem przydatna szczególnie na skrzyżowaniach
            wielopasowych. Asystent mówi na którym pasie się ustawić żeby dobrze przejechać
            skrzyżowanie:)
            Pełne informacje na stronie: www.beckerpolska.pl/
            Tam można znaleźć numer do sklepu i się wszystkiego dowiedzieć jeszcze bardziej
            dokładnie:)
            • marekur Re: Becker z98 01.04.09, 11:09
              Dzięki.
              Zauważyłem Czesio, że jesteś zwolennikiem Garmina więc spodziewam się, jaka może być Twoja odpowiedź, ale mimo to zapytam.

Wybiorę na pewno między Nuvi 255w Garmina z GPMapą a Z099 Beckera z Mapą Map. Trochę poczytałem i jestem o krok od zakupu Beckera (na stronie Beckera można kupić ten model z MapąMap za 799zł).
              Pytanie, czy kupując Beckera muszę się liczyć z jakąś ważną różnicą/wadą porównując do 255w Garmina?
              Inaczej, jesteś w stanie mnie czymś przekonać do Garmina ;)?

• czesio1111 Re: Becker z98 02.04.09, 18:33
                Witam,
                Nie wiem dlaczego wszyscy sądzą że jestem zwolennikiem Garmina. Moim zdaniem do
                pewnego momentu była to jedna z najlepszych propozycji na naszym rynku:) Teraz
                wszystko bardzo diametralnie się zmienia. Producenci nawigacji prześcigają się w
                ulepszeniach swoich urządzeń. Ale co marak to marka.
                Nie będę cię przekonywał do zakupu garmina bo jak miałbym sobie kupować
                nawigację to była by prawdopodobnie nawigacji Beckera. Jest tylko jeden
                mankament. Żeby zaktualizować sobie u niego mapę Europy (nie mówię tu o MapieMap
                bo to zupełnie inna bajka:)) trzeba zakupić po prostu nową co nie jest małym
                wydatkiem... Ale ja nie jeżdżę co tydzień za granicę tylko sporadycznie więc to
                mnie raczej nie zasmuca.
                Na koniec mogę tylko powiedzieć, że GPMapa tak jaki i MapaMap są jednego
                producenta, więc dane mapowe mają takie same:)
                Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania nawigacji:)
                • prze-mas-77 Re: Becker z98 04.04.09, 22:21
                  witam

prosze o podpowiedz ktorą navi wybrac:)

-BECKER Z099 + AUTOMAPA

-GPS NUVI 255W + GPMAPA

-SmartGPS SG630 + AUTOMAPA

Germin wiele pozytywnych opini, ja jednak mimo wszystko skłaniam sie ku automapie i niewiele orientuje sie jeżeli chodzi o tego beckera czy smarta-jak narazie maja mało opini w necie.
                  Prosze o porade jaka była by najlepsza, dodam ze jeżdże tylko po Polsce wiec Europa nie jest mi niezbedna.

pozdr
                  • prze-mas-77 Re: Becker z98 05.04.09, 21:14
                    przyokazji poproszę napisać czy gp mapa czy automapa dysponuje wieksza baza fotoradarów oraz punk POI , i co z aktualizacją map - jak to cenowo i która z map lepiej na tym polu wypada.
                    • czesio1111 Re: Becker z98 08.04.09, 13:53
                      AutoMapa:)
                      AutoMapa ma pierwszy rok aktualizacji za free. Potem są to koszty rzędu 100zł
                      (za subskrypcje odnawiana 4 razy w roku).
                      GPMapa ma pierwszą jednorazową aktualizację za free (chyba że jest to wersja 6.0
                      to wtedy nie). Potem koszty są podobne.
                      • prze-mas-77 Re: Becker z98 08.04.09, 21:47
                        witam

hehe wlasnie ogladalem te urzadzenia:)

ogolnie germin robi wrażenie a prostota obsługi rewelacja, jednak mam jeszcze
                        jedno pytanko, rozumiem ze aktualizacje to podobnie jak w automapie-wszystko jasne:)

ale co z bazami punktow POI i fotoradarów czy do gpmapy jest jakis sewis
                        internetowy z ktorego można pobierac nieodpłatnie podobnie jak miplo do automapy??
                        • czesio1111 Re: Becker z98 09.04.09, 13:40
                          Witam
                          W przypadku GPMapy dane o POI i fotoradary są przypisane do danej wersji mapy.
                          Jak wychodzi nowa wersja to z zaktualizowaną bazą danych. Tak jak pisałem 4 razy
                          w roku. Można też próbować częściej (choć tu nie gwarantuję skuteczności:)).
                          Więcej info o tym na stronie: www.garniak.pl Jest to ogólnopolskie forum fanów
                          garmina i jest tam masa przydatnych informacji. polecam poczytać sobie to forum
                          jeszcze przed zakupem:)
                          Pozdrawiam i wesołych Świąt Wielkanocy:)
                          • prze-mas-77 Re: Becker z98 11.04.09, 15:54
                            witam

decyzja podjeta i juz sie nie bede zastanawiał:) wybór padł na Beckera+automapa

ale jeszcze jedno pytanko zadam:P

czy jest jakas róznica miedzy modelami 98 a 99 czy tylko TCM?-ktore jak dla mnie nie jest potrzebne-bajer narazie ktory w Polsce nie działa.
                            • czesio1111 Re: Becker z98 14.04.09, 09:52
                              Witam,
                              Jest tak jak Pan pisze:)
                              • dutchman Re: Becker z98 14.04.09, 11:42
                                Panie Czeslawie;

Na pewno temat ten byl juz gdzies poruszany, ale nie moge tego
                                znalezc, niech Pan wiec wybaczy jesli sie powtarzam. Zauwazylem
                                nastepujaca rzecz:
                                w Nuvim 765 z mapa Europe NT oraz GP mapa zapisuje sobie trase od A
                                do B ( rzecz sie dzieje w Amsterdamie ). Patrze na podglad przy
                                wlaczonej symulacji i widze ze jest to trasa dobra, najkrotsza.
                                Wylaczam symulacje, wsiadam do samochodu, mowie mu "Jedz", a Nuvi
                                probuje mnie prowadzic zupelnie inna trasa. Co kawalek kaze mi
                                gdzies bez sensu skrecac. Pewnie bym skrecil gdyby nie to ze te
                                trase akurat dobrze znam.
                                Czy problem moze lezec w tym ze mam aktywne dwie mapy ? Jak nie, to
                                jaka moze byc tego przyczyna ?

serdecznie pozdrawiam

dutchman
                                • czesio1111 Re: Becker z98 14.04.09, 13:21
                                  Witam,
                                  Rzeczywiście może to mieć coś wspólnego z aktywnymi dwoma mapami. Ale GPMapę
                                  bardzo prosto można wychodzić. Wystarczy wejść w "menu" w "info o mapie" i
                                  odznaczyć GPMapę. Może Pan również spróbować zrestartować urządzenie i sprawdzić
                                  czy ten problem będzie się powtarzał. Jeżeli to nie pomoże to radziłbym
                                  skontaktować się z jakimś autoryzowanym serwisem. Polecam również stronę:
                                  www.garniak.pl która jest w całości poświęcona tylko i wyłącznie garminom i jest
                                  kopalnią wiedzy odnośnie urządzeń tej marki:)
                  • czesio1111 Re: Becker z98 08.04.09, 13:50
                    Witam,
                    Jeżeli zależy Panu na najlepszej Polsce to zdecydowanie polecam wybrać Beckera.
                    Jest trwalszy od Smarta no i ma bardziej stabilny uchwyt:)
                    Garmin jest równie dobry ale ma troszkę słabszą mapę Polski (choć jest prawie
                    taka sama jak Automapa). Jeżeli to pana nie przekonało to polecam aby pojechać
                    do jakiegoś sklepu z nawigacjami i obiema się pobawić. Sprawdzić który interface
                    jest lepszy i przejrzysty:)
                    • marekur Jednak Garmin 16.04.09, 08:21
                      Zdecydowałem się na Garmina Nuvi 255w z GP Mapą.
                      Testowałem przed zakupem w sklepie i Beckera i Garmina. Po kilku minutach było dla mnie oczywiste, że produkty Garmina są bardziej przyjazne w obsłudze. Interfejs jest prosty, czytelny i intuicyjny. Jeżdżę z Nuvi dwa tygodnie i jestem bardzo zadowolony. Mapa sprawuje się bardzo dobrze (2 tygodnie to mało, ale na razie mnie nie zawiodła), jakość wykonania rewelacyjna, świetny uchwyt, wyraźny ekran, do tego masa informacji w internecie dotyczących wszystkiego co z Nuvi związane plus nienaganne wsparcie techniczne dla użytkowników.
                      Z minusów mogę napisać, że brakuje mi w zestawie futerału i ładowarki sieciowej.
                      • prze-mas-77 Re: Jednak Garmin 17.04.09, 22:17
                        witam

ja takze testowalem germina, beckera i dziesiatki innych :) hehe

germnin -ok , ale ja zdecydowalem sie na automape i navi becker 98\
                        nawigacja mapa beckera+automapa - super zestaw i moge polecic kazdemu co szuka
                        urządzenia dobrej jakości i do tego fajny design satysfakcja 100%- do tego
                        gniazdo zasilania w uchwycie , nie trzeba ciągle odpinac od navi:)

podziekowania dla czesia za pomoc i porady w znalezieniu navi:)
                        • prze-mas-77 Re: Jednak Garmin 17.04.09, 22:21
                          A co do prostoty obsługi to nawigacja beckera zaskakuje w pozytywnym tego słowa
                          znaczniu, jedynie automapa jest bardziej skomplikowana ale bez przesady:)
                    • teczova :) 16.04.09, 12:42
                      witam:)nie dawno zakupilam nowy samochod i potrzebuje do niego nawigacji jak
                      najtanszej i jak najprostszej w obsludze..i oczywiscie dobrej;)pozdrawiam
                      • czesio1111 Re: :) 16.04.09, 15:38
                        Witam,
                        Dużo jest nawigacji a Pan musi się określić dokładniej jeżeli chodzi o nawigację.
                        Proszę poczytać ten wątek a jak już Pana coś konkretnego zainteresuje i będzie
                        miał Pan jakieś pytania to służę pomocą:)
                        • stratus76 Re: :) 03.05.09, 22:04
                          PYTANIE DO EKSPERTA???
                          Panie CZESIU potrzebuję nawigację do 800 złotych, z ekranem 4 cale z dobrą mapą
                          Polski i dobrą mapą Europy zachodniej. Pisząc dobrą mam na myśli relacje ceny do
                          możliwości tj. uaktualnienia za rozsądne pieniądze itp.
                          rozważam Bekersa, Garmina, ale także Navroada 460 z AM polski tylko co zrobić z
                          mapami na Europę czy można dograć?
                          • czesio1111 Re: :) 04.05.09, 16:29
                            Witam,
                            Do AutoMapy można dokupić sobie Europę za jakieś 350 zł. (jeżeli wcześniej
                            posiada się Polskę). Europa zachodnia jest już praktycznie bardzo dobra wszędzie
                            prócz krajów Europy środkowo wschodniej. Bo tu niestety jeszcze nie jest tak
                            cudownie jak by się chciało...
                            Co do samej nawigacji to polecam zastanowić się nad:
                            1. Garmin 255WGP
                            2. Becker Z98 z MapąMap (lub AutoMapą z tym że nie wiem czy do tego modelu jest
                            ona kompatybilna, trzeba popytac u producenta)
                            3. Mio Moov 300, 330, lub 360.
                            Navroada bym raczej omijał ponieważ nie jest to wiodący producent nawigacji a są
                            teraz dobre nawigacje w bardzo przystępnych cenach:)
                            • stratus76 Re: :) 05.05.09, 22:35
                              Panie CZesiu czas na konkrety.
                              Garmin 255WGP
                              Garmin 350 + GPMAPA + fotoradary
                              Becker Z98, Z101 NAVTEQ PL, EU
                              MioMoov 360 (u was w sklepie nie wiem tylko jakie to mapy)
                              Jestem zdecydowany na zakup któregoś z powyższych urządzeń - nawet u Pana w
                              sklepie.
                              Potrzebuję tylko infa na które będę mógł wgrywać dowolne mapy?
                              Czy wszystkie macie w swojej ofercie od ręki?
                              • czesio1111 Re: :) 06.05.09, 16:59
                                Witam,
                                Kilka konkretów:)
                                Już nie pracuje w sklepie ŚwiatGPS więc nie wiem czy podane modele nawigacji są
                                tam na miejscu?
                                Do żadnej dobrej nawigacji nie można wgrywać dowolnego oprogramowania (zresztą
                                teraz to już nie ma sensu bo wszystkie mapy są bardzo podobne, jeżeli chodzi o
                                pokrycie)... Jak się kupuje nawigację jakiejś marki to jest się przywiązanym z
                                daną marką. urządzenia są blokowane.
                                Ja osobiście zastanawiał bym się nad garminem 255WGP, beckerem Z98 z AutoMapą
                                oraz Mio Moov 360... Najlepiej pojechać do jakiegoś sklepu, może być to nawet
                                MediaMarkt dotknąć i pobawić się każdym bo przejrzystość menu jest równie ważna
                                a każdy ma inne odczucia. Wszystkie są cenowo zbliżone do siebie więc trudno
                                postawić na jakiś jeden konkretny:)
                      • czesio1111 Re: :) 04.05.09, 16:22
                        Witam,
                        A jakie mapy ma osiadać oraz jakie dodatkowe funkcje ma posiadać?
    • czesio_42 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.06.09, 23:15
      No to ja bym skorzystał. Nie mam pojęcia co kupić a chciałbym:
      - dokładną mapę w PL na codzień z pokryciem nie tylko dużych miast
      ale i dziur
      - dokładną mapę w południowej i zachodniej Europie na urlopy przy
      czym fajnie gdyby zawierała też kraje byłej Jugosławii (też Bośnia i
      Hercegowina, Czarnogóra, Serbia), Rumunię, Bułgarię
      - TMC
      - transmiter FM
      - wygodny zestaw głośnomówiący - bluetooth współpracujący z m.in.
      Nokia e65 i samsung sgh d-980
      Oglądałem Beckera traffic assist 7928, Mio moov 580, Garmin 765 i
      TT730 ale każdemu czegoś brakuje. Pomóż Czesio proszę co wybrać w
      budżecie do ok. 1400PLN. Muszę coś kupić w ciągu tygodnia.
      Pozdrawiam
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 02.06.09, 15:17
        Witam,
        Ja zastanawiałbym się nad Garmin 765GP, TomTom 930 IQ Roads oraz Beckerem Z203.
        Z tym, że nie pamiętam czy do tego Beckera jest MapaMap czy AutoMapa (tego
        dowiedz się na stronach Beckera).
        Jedyny dylemat to która z tych nawigacji bardziej Panu pasuje. Czyli która jest
        łatwiejsza w obsłudze, bardziej ergonomiczna no i jak wygląda sprawa z
        aktualizacjami oprogramowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka