Dodaj do ulubionych

Porady Garmin, Becker, Mio:-)

• andrzejb303 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 04.06.09, 20:26
      Czy nawigacja clarion map780 dobry wybór? Głównie chodzi mi o
      aktualizacje map na Europę... Może jakieś podpowiedzi.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 05.06.09, 14:47
        Witam,
        Ten Calrion występuje w trzech odmianach mapowych. Z mapami TeleAtlasu, z
        MapąMap i TeleAtlasem oraz z AutoMapą na Europę.
        Wszystkie te mapy jak i w większości innych urząceń takich jak Garmin, Mio,
        Becker, TomTom są aktualizowane raz do roku odpłatnie.
        Jeżeli podoba się Panu ten model to śmiało może Pan go kupowac ale polecałbym
        wersje z AutoMapą bądź MapąMap.
        Jeżeli jednak nie to wybór nawigacji zależy od Pana preferencji co do takowej.
        Pozdrawiam:)
    • marek.dumle Mio 200 19.06.09, 21:36
      Mam pytanie: Czy Mio 200 to dobry wybór? Mam na myśli zwłaszcza samo urządzenie
      • jan-w Re: Mio 200 20.06.09, 19:29
        Tak. Jeżeli nie przeszkadza ci niezbyt duży ekran. Układ sirfstar umożliwia
        szybkie "fiksowanie" pozycji satelitów. Jego wadą jest "pływanie" czyli
        niedokładne pozycjonowanie przy postoju lub powolnym ruchu. Ale to problem
        pieszych i rowerzystów. Dla nich z kolei Mio moov 200 zupełnie się nie nadaje z
        powodu krótkiej żywotności baterii.
      • czesio1111 Re: Mio 200 22.06.09, 11:06
        Witam,
        Samo urządzenie jest bardzo szybkie. Szybko wyszukuje satelity oraz kalkuluję
        tresę. Minus to tak jak już poprzednik napisał to słaba bateria. Chociaż jeżeli
        ma to być nawigacja do samochodu to raczej nie będzie to problem bo można je w
        razie czego naładować:)
        • anyakondya Re: Mio 200 22.06.09, 17:55
          pod tym wzgledem mio podobny jest do larka freebirda - tez dosc szybkiego i
          niestety z krotka baterią, za to jest nieco tańszy (a wręcz można go dostać za
          darmo w prezencie przy kupnie Neo, gdyby ktoś chciał).
        • emisia2 Re: Mio 200 04.07.09, 17:20
          Witam,
          potrzebuję gps z dobrymi mapami Śłowacji, Czech, Austrii, Słoweni
          oraz Chorwacji. Przydałaby sie też mapa Polski. Urządzenie bez
          zbędnych dodatków, ale szybkie i niezawodne.
          Proszę o podpowiedź.
          • xyxyxyx Re: Mio 200 05.07.09, 00:08
            To kup Pan TomToma.
          • czesio1111 Re: Mio 200 08.07.09, 14:22
            Witam,
            Najlepszy będzie Mio Moov 200e (3,5")lub 330e (4,3"):
            eu.mio.com/pl_PL/moov-200.htm
            eu.mio.com/pl_PL/moov-330.htm
            oraz jak napisał poprzednik TomTom:
            www.tomtom.com/products/product.php?ID=847&Lid=9&Category=0

• mama_karolki proszę o poradę 04.07.09, 10:36
      za dwa tygodnie jadę przez całą Polskę i postanowiłam wspomóc się
      GPS-em.
      1. Poszukuję więc nawigacji do 600 zł
      2. z dobrą mapą Polski - najlepiej automapa i
      3. z ekranem > 4`

Drogi Czesiu, proszę o poradę, przeczytałam prawie całego posta i
      już nic nie wiem. Początkowo polecałeś SMARTgps a teraz o nim nie
      wspominasz, nie polecasz. Teraz na tapecie Garmin, ale czy ma dobrą
      mapę
      Podaj mi proszę konkretne modele, bo ja jestem kompletnie zielona w
      temacie
      Kasia
      • czesio1111 Re: proszę o poradę 08.07.09, 14:33
        Witam,
        Dobra nawigacja z AutoMapą to np. może byś SmartGPS 630AM lub Garmin 255W GP.
        Smarcik może czasem zawodzić ale Posiada AutoMapę (która notabene jest moim
        skromnym zdaniem trochę przekombinowana).
        Garmin natomiast jest bardzo solidnym urządzeniem a w połączeniu z GPMapą będzie
        miał równie dobrą Mapę Polski. A związane jest to z tym iż producentem GPMapy
        jest ta sama firma która robi MapęMap (największy i chyba jedyny konkurent dla
        AutoMapy na naszym rynku).
        Jest jeszcze inna dobra nawigacja z AutoMapą to Becker Z098:
        www.beckerpolska.pl/index.php?lang=pl&pid=100084&SessionID=75acc823033264fdded406131f1cc46a
        słyszałem że można dokupić do niego AutoMapę ale to będzie wiązało się z
        dodatkowymi kosztami. Urządzenie sam w sobie jest podobnej jakości co Garmin:)
    • wojtek_ww Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 05.07.09, 19:58
      witam!!!
      chce kupic jakas nawigacje, bedzie to moja pierwsza. chodzi mi glownie o mapy
      calej europy oraz latwosc ich aktualizowania. co bys polecil.
      dziekuje
      • qwerty88 nie drozszy a moze lepszy... 06.07.09, 08:45
        witam i prosze o rade. Nie mam mozliwosci sprawdzenia roznych nawigacji stad
        bazuje na tym czego doswiadczam jezdzac ze znajomymi.
        A zatem najpierw fascynowala mnie Mio 720 (?) ale w Austrii i Niemczech pare
        razy zawiodla, poza tym jest chyba wolna bo po zasygnalizowaniu manewru nie bylo
        czasu do namyslu...
        TomTom 730 (? numerki pisze z pamieci) byl szybszy i nie zauwazylem pomylek na
        trasie...
        Czy jest cos jeszcze lepszego (nie mniejszy okran, lepsze mapy, nie drozsze) do
        poruszania sie w PL i krajach osciennych?
        Pozdrawiam
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.07.09, 14:42
        Witam,
        Z wyborem nawigacji niestety jest teraz większy problem. Teraz nawigacje to małe
        centra multimedialne dla przykładu Balupunkt TravelPilot 500 lub 700:
        www.blaupunkt.com/pl/7612201660_main.asp
        Jeżeli chodzi ci o prostą nawigacje bez bajerów to polecam rozważyć następujące
        (kolejność przypadkowa):
        1. Mio Moov S555:
        eu.mio.com/pl_PL/moov-s555_przeglad-i-funkcje.htm
        2. Garmin 765 z GPMapą (na Polskę):
        www.garmin.com.pl/produkt/-n__vi_765__148
        3. TomTom XL IQ:
        www.tomtom.com/products/product.php?ID=859&Category=0&Lid=9
        To są w tej chwili najlepsze propozycje na Polskim rynku.
        Jeżeli zależy ci na funkcjonalności, wygodzie, solidności, dobrej aktualizacji
        map to nic innego nie polecam.
        Ewentualnie jakieś pokrewne modele jeżeli jakiś z tych czegoś nie będzie miał
        lub będzie za drogi:)
    • mama_karolki Navroad NR460 + Automapa 5.5.2 XL + SD 2GB 06.07.09, 11:46
      Co myślicie o tym modelu GPS?
      Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tym sprzętem?
      Czesio, co ty na to napiszesz?
      • czesio1111 Re: Navroad NR460 + Automapa 5.5.2 XL + SD 2GB 08.07.09, 14:44
        Witam,
        Z małym opóźnieniem ale już odpowiedziałem ci na twojego pierwszego posta:)
        Jeżeli będziesz miała jeszcze jakieś pytania to wal śmiało:)
        • mama_karolki Czesio... 08.07.09, 18:19
          czy spotkałeś się już z Navroad NR460 . Do niego jest w zestawie
          Automapa 5.5.2 XL na SD 2GB za 658 zł.
          Czy warto?
          • czesio1111 Re: Czesio... 09.07.09, 09:30
            Witam,
            Szczerze to nie polecam nawigacji tej marki. Spotkałem się z nimi i są raczej
            słabe. To co napisałem w moim poprzednim poście do ciebie podtrzymuje.
            Ta nawigacja może po prostu ci się szybko zepsuć. Ale dla pewności możesz
            spróbować poszukać na forach czegoś o tym modelu.
            Wejdź na stronę www.gpslab.pl i spróbować się tam moze czogoś dowiedzieć. Ja
            jednak odradzam ten model i w ogóle markę:)

• kenderken Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.07.09, 12:56
      Witam,
      Chciałbym kupić nawigacje - do uzytku "amatorskiego" - wyjazdy,
      wycieczki, itp.
      Z wymagań mam coś takiego: dobre pokrycie w Polsce i, najlepiej,
      Europie (Zachodnia i Południowa - powiedzmy do Węgier ;)
      Ekran - nie wiem czy między 3.5" a 4.3" jest taka duża różnica, więc
      w sumie wszystko jedno.
      Możliwość używania bez rysika... (jeśli się da).
      Cena - jak powiedziałem, użytek "amatorski", więc wolałbym nie
      wydawać na to 1000+ pln. najlepiej tak do 500-600zł, jesli to
      realne...
      Jakieś porady? :)
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 10.07.09, 12:15
        Witam,
        Polecam w takim razie coś z serii Mio Moov. Np. Mio Moov 200u:
        eu.mio.com/pl_PL/moov-200.htm
        oraz garmina 255GP:
        garmin.com.pl/produkt/-n__vi___255__5
        Można kupić też coś z AutoMapą ale trzeba liczyć się iż dokupienie Europy to
        będzie dodatkowy koszt rzędu 300-400zł.
        Nawigacji niepewnych takich jak: Lark, Trek, NavRoad, Manta i tego typu (za
        200zł - 300zł. z Biedronki) raczej bym niebrał pod uwagę:)
        • taby Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.07.09, 16:14
          Witam i bardzo proszę o pomoc. Mam taki mętlik w głowie po
          przeczytaniu paru stron tego forum plus dziesiatek stron sklepów
          internetowych, że już naprawde nie wiem co kupić a kompletnie się na
          tym nie znam. Poszukujemy nawigacji samochodowej z bardzo dobrą mapą
          Polski i Europy (często jeździmy do Szwecji i czasami do Niemiec).
          Możemy na urządzenie, z mapą oczywiście, przeznaczyć do ok 1100 zł
          brutto. Mapa musi też mieć opcję językową angielską. I słyszałam
          też, że fajny jest asystent pasa ruchu (jeśli się to tak nazywa).
          Jeśli można byłoby też podłączyć do tego telefon, aby móc prowadzić
          rozmowy jak przez zestaw głośnomówiący to już by było cudownie.
          Byliśmy w sklepie i nawet wybraliśmy tam Mio Moove S505, ale potem
          ktoś nam powiedział, że mapa jest tam niedobra. Bardzo proszę o
          pomoc, wyjeżdżamy w przyszłym tygodniu, więc czasu nie zostało dużo.
          Pozdrawiam.
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.07.09, 14:51
            Witam,
            Polecam przyjrzeć się następującym modelom nawigacji (kolejność przypadkowa):
            1. XL IQ Routes™ edition Europe Traffic:
            2. Mio Moov S505 (wcale nie ma słabej mapy):
            eu.mio.com/pl_PL/moov-s505.htm
            3. Becker Z 100 Krokodyl:
            www.mybecker.com/plPL/MOBILE+NAVIGATION-Traffic+Assist_Z_100_Crocodile.html
            4. Becker Z 203:
            www.mybecker.com/plPL/MOBILE+NAVIGATION-Traffic+Assist+Z+203.html
            5. Garmin 765GP (tylko z GPMapą - dodatkowa mapa Polski; bardzo szczegółowa)
            garmin.com.pl/produkt/-n__vi_765__148
            Teraz wystarczy pójść do sklepu typu MediaMarkt, Saturn, EuroRTVAGD podotykać,
            pobawić się żeby nic potem nas nie zaskoczyło i gotowe nawigacja wybrana:)
            Ja gdybym miał wybierać jakoś jedną z tych to wybrał bym wszystkie i posklejał
            coś nowego bo każda ma coś co mnie przyciąga i coś co nie jest do końca
            dopracowane. Jeżeli zależy Państwu na PEWNEJ aktualizacji map to kierował bym
            się ku TomTom, Garmin lub Mio:)
            Mam nadzieję że trochę pomogłem:)
            Pozdrawiam i bezpiecznej drogi życzę:)
            • palinger Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.07.09, 20:39
              Witam!
              Panie Czesiu, czy w Garminie 255W GP istnieje funkcja wybrania punktów
              pośrednich wyłączania odcinków drogi na żądanej długości (np. przy wypadku,
              korkach itp.)?
              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 23.07.09, 11:23
                Witam,
                Garmin ten posiada funkcję wyznaczania punktów pośrednich. Nie posiada funkcji
                wyłączania odcinków drogi na żądaną długość. Taką funkcję posiadają Beckery i
                Mio (z tego co pamiętam:)).
                Garmina ten występuje jeszcze w wersji z odbiornikiem TMC (Traffc Message
                Channel) informuje o korkach ale tylko na autostradach Europy Zachdoniej:/
                • radzik102 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 04.09.09, 20:05
                  WITAM! Panie Czesiu proszę o poradę chcę kupić nawigacje i zależy mi aby była
                  naprawdę dobra, bardzo dużo jeżdżę po całej Polsce bo tego wymaga moja praca, a
                  więc mapa polski musi być naprawdę dokładna i oczywiście musi mieć dokładną mapę
                  europy. Zależy mi aby była nie zawodna, nie musi posiadać bluetooth ani mp3 i
                  tych wszystkich bajerów bo i tak nie będę z tego korzystał ale chciałbym kupić
                  taką abym po jakimś czasie nie żałował że nie kupiłem innej , myślałem ostatnio
                  o Clarion Map 780 mapy Feu +Auto Mapa XL lub o Garmina ale nie wiem który model
                  i z jaką mapą z góry dziękuje za poradę i pozdrawiam.
    • marcinus_21 Mio S555 czy Becker 7928 / Becker Z203 24.07.09, 15:23
      Poprosze o informacje, ktora z powyzszych nawigacji jest godna zakupu. Wiekszosc tras bede pokonywal po Polsce, jednak wyjazdy do Niemiec i Austri rowniez bede odbywal. Zakezy mi na duzym i czytelnym wyswietlaczu. Z gory dziekuje za pomoc.
      • czesio1111 Re: Mio S555 czy Becker 7928 / Becker Z203 27.07.09, 13:55
        Witam,
        Najciekawszym modelem jest zdecydowanie MIO (ze względu na innowacyjne
        oprogramowanie). Chociaż Becker Z203 jest równie kuszący.
        Powiem tak, oba te modele są bardzo dobre chociaż zdecydowanie mio jest szybsze
        oraz ma lepszy system aktualizowania map. Najlepiej pójść do sklepu i pobawić
        się jednym i drugim. Zobaczyć który nam bardziej odpowiada w obsłudze itp.
        • palinger [Czesio] Problem z wyborem 28.07.09, 18:07
          Panie Czesiu, dziękuję za poprzednią poradę. Przyznaję, że już prawie kupiłem
          Garmina 255W GP ale nagle okazało się, że ma ona poważną wadę: mianowicie sygnał
          graficzny np. skrętu pokazuje, że skręt jest za 20 m., a my właśnie go mijamy!
          Sygnał głosowy podaje ok. To dla mnie dyskwalifikacja. Zastanawiam się nad innym
          zestawem, najlepiej z Automapą i mapami Europy (im więcej tym lepiej).
          Użytkownicy nie zachwycają się też Tom Tomem, bo mapy na Polskę nieaktualne
          (Tele Atlas). Może NavRoad lub jakiś Becker? Bardzo proszę o poradę.
          • czesio1111 Re: [Czesio] Problem z wyborem 29.07.09, 16:53
            Witam,
            To w taki razie mogę polecić ci np. Calarion MAP 780 AM lub Becker Z203 z AutoMapą.
            A tak na marginesie to mapy TeleAtlasu nie są wcale takie złe:)
            • mamamalegomisia Re: [Czesio] Problem z wyborem 01.08.09, 21:33
              Witam,
              I ja poproszę o radę: oglądałam dziś nawigacje, czytałam sporo w tym watku i
              poza nim o Becker Z098 i prawie się zdecydowałam ale sprzedawca polecał mi Mio
              Moov 580 i mam mętlik w głowie. Problem w tym że tego Beckera nie mogłam
              przetestować tak jak Mio, były w innych sklepach i tam gdzie był Becker
              sprzedawca był mało zorientowany w obsłudze- chciałam np. znalezc na mapie jakąś
              małą miejscowość żeby zorientować się czy będą tam zaznaczone ulice czy tylko
              punkt na mapie, twierdził że nie ma w sklepie sygnału z satelity i się nie da. W
              sklepie gdzie oglądalam Mio się dało i byłam pozytwynie zaskoczona że szukaną
              przeze mnie dziurę urządzenie znalazło. Teraz nie wiem, co wybrać - Mio mi się
              podoba, ma czytelne menu, a Becker to zagadka - widziałam że sprzedawca
              ewidentnie męczy się z obsługą i nie wiem z jakiego powodu - tzn. czy wina leży
              po stronie sprzedawcy, czy urządzenia. które urządzenie ma lepsze mapy na Polskę
              i Europę (Becker ma dodatkowo w promocji Automapę na Polskę) Sedrecznie dziękuję
              za pomoc i pozdrawiam,
              • jan-w Re: [Czesio] Problem z wyborem 01.08.09, 21:47
                Becker jest dobry, ale prosty jak młot. Surowy wygląd itd. Niemcom się bardzo
                podoba. Polakom zwykle mniej. Aktualizacje map Polski ma opóźnione i od początku
                dodatkowo płatne. Mio ma teoretycznie 2, a w praktyce cały czas bezpłatne. W
                sklepie rzeczywiście nie powinno być sygnału GPS. Niektóre odbiorniki mają tryb
                symulacji, który pozwala pokazywać działanie bez sygnału.
              • czesio1111 Re: [Czesio] Problem z wyborem 17.08.09, 16:46
                Witam,
                Przepraszam że tak długo nic nie odpisywałem ale byłem na wakacjach:)
                To co sprzedawca mówił o braku sygnału GPS w sklepie to prawda. natomiast
                pracownik chyba nie był odpowiednio przeszkolony bo bez sygnału GPS można
                przeglądać mapę i wpisywać miejscowości. Posiada też (jak to już napisał jan-w)
                tryb symulacji króry jest ograniczony do 80km. ale można zasymulować podróż.
                Co do wyboru to Becker w połączeniu z Auto Mapą jest bardzo atrakcyjny bo
                posiada lepszą mapę Polski. Mio ma przewagę w szybkości kalkulacji pracy oraz
                wychwytywania syganłu GPS.
                Polecam przejść się do innego sklepu gdzie można zobaczyć Beckera i wtedy porównać:)
                • jagda1 co wybrać 26.08.09, 21:41
                  Witam
                  Jako kolejny laik zwracam się z prośbą o radę. Potrzebuję zakupić navi dla
                  mojego męża. Będzie używana głównie w ciężarówce, ale czasem również w naszym
                  osobowym autku. Najbardziej zależy mi na dokładnej mapie Niemiec, ale w miarę
                  dokładna Polska również by się przydała. Cena tak do 1600 zł. Z góry dzięki za
                  pomoc. Pozdrawiam
                  • czesio1111 Re: co wybrać 27.08.09, 09:56
                    Witam,
                    Trudno coś doradzić ponieważ za mało Pani podała informacji odnośnie szukanej
                    nawigacji. Proszę poczytać troszkę mój watek i bardziej sprecyzować pytanie.
                    Jest to podyktowane tym iż na rynku jest bardzo dużo różnych nawigacji i w takim
                    przypadku najlepiej wybrać taką która będzie spełniała nasze wszystkie oczekiwania.
                    Co do map to przeważnie wszystkie nawigacje maja bardzo dobrą mapę Niemiec a i
                    Polska też jest dobra.
                    Czytając wątek proszę się skupić na następujących zagadnieniach:
                    1. Jaka wielkość wyświetlacza Panią interesuje.
                    2. Jakie dodatkowe funkcje oprócz nawigacji ma spełniać urządzenie.(może to być
                    np. odtwarzacz mp3, video, jpeg, TMC, Bluetooth, niektóre posiadają wejście na
                    kamerę cofania oraz dostęp do internetu).
                    Proponuję też poprzeglądać w internecie wygląd danych nawigacji bo to też jest
                    ważna sprawa dla klienta.
                    Pozdrawiam i czekam na kolejne pytania:)
                    • jagda1 Re: co wybrać 27.08.09, 13:16
                      Ok.W takim razie zastanawiam się nad TOMTOM GO 930 lub GARMIN 765. Czym różni
                      się rozszerzenie nazwy o "T" i którą mapę wybrać dla Garmina.
                      • czesio1111 Re: co wybrać 27.08.09, 14:56
                        Witam,
                        Jeżeli nie zależy Pani na super dokładnej mapie Polski to Polecam kupić
                        TomToma:) Garmin w zestawieniu z GPMapą na Polskę jest konkurencyjny jeżeli
                        potrzebuje Pani bardzo dokładnej mapy Polski. Nie znaczy to iż mapa w Tomtomie
                        jest słaba jest troszkę mniej dokładna ponieważ GPMapa jest robiona przez polską
                        firmę. Literka "T" przy garminach oznacza iż takie urządzenie jest wyposażone w
                        odbiornik TMC (Traaffic Message Channel). Informuje on o korkach powstałych na
                        autostradach. Dział tylko w Europie Zachodniej głownie Niemcy, Francja, Włochy,
                        Hiszpania.
                        • jagda1 Re: co wybrać 27.08.09, 21:39
                          Dziękuję za poradę.
    • sztukmistrz.1 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 04.09.09, 12:40
      Witam wszystkich.
      Niedługo zaczynam pracę jako taksówkarz w Krakowie i chciałbym kupić
      nawi z którym nie zginę. Proszę o porady
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 07.09.09, 11:34
        Witam,
        Jak poczytałeś mój wątek to pewnie zorientowałeś się że najlepszą mapą Polski
        jest AutoMapa lub MapaMap. Dobór nawigacji to już teraz drugorzędna sprawa:)
        Jeżeli masz więcej pieniędzy to możesz pokusić się o coś co posiada nie tylko
        samą funkcję nawigacji jeżeli jednak nie chcesz wydawać fortuny na nawigację to
        z powodzeniem możesz kupić sobie coś z dolnej pułki cenowej, pamiętając o mapie:)
        • alinka77-77 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 12.09.09, 21:24
          Witam proszę o odpowiedź czym się różnią te dwa modele?

www.swiatgps.com.pl/produkty/Nuvi255WGP/p1280.xml?cat_id=1000&manufacturer=1000

www.euro.com.pl/nawigacja-samochodowa-gps/dane-techniczne-garmin-nuvi-255w.bhtml#content_3c

• czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 14.09.09, 12:26
            Witam,
            Te dwa modele różnią się mapami. Model 255W GP posiada dodatkowo GPMapę (bardzo
            szczegółową mapę Polski dedykowaną tylko do urządzeń Garmina firmy Imagis).
            Drugi model tej mapy nie posiada:)
            • alinka77-77 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 14.09.09, 12:55
              dziękuję za pomoc, potrzebuję jeszcze opini o Becker Traffic Assist
              Z98 Navteq + Auto Mapa 5.5.
              Czy ten model jest wart zakupu? Zależy mi najbardziej na tym, aby
              była dokładna mapa Polski.

• czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 14.09.09, 14:59
                Witam,
                AutoMapa jest najlepszą napą Polski jaka jest dostępna na rynku więc chyba
                będzie dla Pani odpowiednia.
                Jednak zanim dokona Pani ostatecznego wyboru radzę żeby obejrzała obydwa modele
                pod względem obsługi (t również jest ważna sprawa). Garmin z GPMapą też jest
                bardzo dobrą perspektywą:)
                Ważne żeby dobrze się Pani czuła z nawigacją a obsługa nie sprawiała kłopotu:)
                pozdrawiam:)
                • alinka77-77 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.09.09, 10:52
                  wybrałam jednak beckera.używam 2 dzień i jestem jak na razie bardzo
                  zadowolona :D.
                  do Poznania przez stryków poprowadziła super.
                  w Poznaniu rewelacja.
                  Sama nawigacja elegancka,prosta w użyciu.Automapa rewelacja :)
                  polecam :O)
                  • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.09.09, 16:44
                    Witam,
                    Ciesze się, że jest Pani zadowolona z zakupu. Miłego użytkowania życzę:)
                  • artur.penar Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 12.07.10, 15:08
                    Problem po aktualizacji GPMapa 2011.1
                    Zaktualizowałem urządzenie Garmin nuvi 760 o GPMapę 2010.1 i po tej
                    aktulaziacji zaczeły się problemy.
                    Mam problem ze znalezieniem w spisie takich miejscowości jak
                    Zakopane. Trasę
                    do Bukowiny Tatrzańskiej pokonywałem według mapy jadąc obok
                    normalnej trasy
                    lub po bezdrożach. Dodam że miałem wyłączoną mapę City Navigator
                    Europe NT
                    2008 z której dotychczas wogóle nie korzystałem. W połowie drogi do
                    Bukowiny
                    mój GPS zgupiał całkowicie. Cały czas słyszałem przeliczam. Obecnie
                    włączyłem ponownie City Navigator Europe NT 2008 i dzięki temu mogę
                    korzystać z GPS. Gdy korzystam tylko z GPMapa 2010.1 nie mogę
                    określić trasy
                    i zlokalizować miesca docelowego. Proszę o pomoc! Co zmienić w
                    ustawieniam
                    lub w czym tkwi problem?
                    Najlepsze pozdrowienia,
                    Artur Penar
                    mapenar@poczta.fm
                    apenar-agentpzu.firmy.net/
    • wojt47 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 13.09.09, 22:52
      Czy Garmin NUVI 250 moze byc zasilany w ciezarowce pradem 24volt.Czy
      trzeba zmienic kabel zasilajacy ???Bardzo czekam na odpowiedz .
      POZDRAWIAM !!!
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 14.09.09, 12:31
        Witam,
        Teoretycznie nie powinno być żadnych problemów ponieważ ładowarki samochodowe do
        nawigacji są przystosowane do napięcia 12/24V (tak przynajmniej jest napisane na
        ładowarkach) ale dla pewności zadzwonił bym do jakiegoś serwisu Garmina i się
        upewnił.
        Poniżej link do listy kontaktów:
        garmin.com.pl/gdzie-kupic
      • jassec Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.09.09, 04:09
        Witam. Podobnie, jak wielu przede mna, przeczytalem niemal od deski
        do deski calosc watku. Jednak czas idzie do przodu i pojawiaja sie
        rzeczy nowe. Dlatego, nie rozniac sie od pozostalych, z
        proletariacka szczeroscia poprosze o doradzenie co wybrac? Potrzebna
        dokladna mapa Polski, dobre warunki jej aktualizacji, w niedalekiej
        prspektywie mapa Europy - raczej w kierunku na poludnie i zachod.
        Takze i w tym przypadku zalezaloby mi na dobrych warunkach
        aktualizaji mapy. Cena, powiedzmy od 600 zl do 1200 zl.
        Zastanawialem sie nad markami: Tom Tom i Becker, ale jestem otwarty
        na inne opcje. Z gory dziekuje.
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.09.09, 16:57
          Witam,
          Ciesze się iż poświęcił Pan czas na ogarnięcie mojego wątku:) Co do nawigacji to
          trochę za mało szczegółów Pan podał.
          Proszę odpowiedzieć na następujące pytania a postaram się coś poradzić:
          1. Jaka wielkość wyświetlacza Pana interesuje?
          2. Czy urządzenie ma być proste bez "wodotrysków"(chociaż niektóre są całkiem
          przydatne, np. Bluetooth czy TMC na zachodzie europy) czy wręcz przeciwnie?
          Po przeczytaniu mojego wątku na pewno wiem Pan iż najlepszą mapą Polski jest
          AutoMapa, MapaMap lub GPMapa (dla Garminów).
          O aktualizacji każdej z nich również pisałem na wątku ale na wszelki wypadek
          zapraszam do odwiedzenia stron producentów tych map. tam na pewno będą wszystkie
          informacje związane z aktualizacjami.
          www.automapa.pl
          www.mapamap.pl
          www.gpmapa.pl
          • jassec Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.09.09, 10:12
            Witam raz jeszcze. Jesli chodzi o ekran to myslalem o 4.3".
            Wodotryski... Nie chetnie, choc akurat te, o ktorych Pan wspomnial,
            z pewnoscia by sie przydaly. Jdnak radio czy odtwarzacz mp3,
            przegladarka zdjec wg mnie sa zbedne. Pewnie bedzie trudno pogodzic
            jedno z drugim, dlatego poszedlbym raczej w kierunku ograniczenia
            dodatkow. Pozdrawiam.
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.09.09, 10:31
              Witam,

1. Jeżeli tomtom to: Tomtoma polecam XL IQ Routes™ edition Europe Traffic więcej
              na: www.tomtom.com/products/product.php?ID=859&Category=0&Lid=9

2. Becker to np. Becker Traffic Assist Z102 lub mój ulubieniec Becker Traffic
              Assist Z100 Crocodile choć za mniejsze pieniądze można mieć i Becker Traffic
              Assist Z098.
              Opisy do tych urządzeń znajdzie Pan na stronie:
              www.beckerpolska.pl/index.php?lang=pl&cid=1&SessionID=95560c37f6f5abccc61e2b0748b44378
              Przy Beckerach trzeba pamiętać o tym aby zakupić go z AutoMapą co trochę
              podniesie koszty ale za to tak jak już pisałem będzie Pan miał najlepszą mapę
              Polski:)

3. Do rozważenia zostaje jeszcze Garmin 265WGP. Z GPMapą na pokładzie jest
              równie ciekawą propozycją, posiada Bluetooth i kosztuje ok.899zł. Więcej na:
              garmin.com.pl/produkt/-n__vi___265W__125
              4. Jeżeli zależy Panu na bardzo tanich nawigacjach to można kupić sobie coś
              Navroad-a lub Pentagram-a z AutoMapą ale nie są to urządzenia najlepiej wykonane.

Ostatnia rzecz to wybrać się do sklepu który będzie miał te nawigacje i się nimi
              po prostu "pobawić":)
              Ważne jest czy dany interface będzie Panu odpowiadał bo to zwiększa komfort
              obsługi:)
              • jassec Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.09.09, 21:51
                Zapomnialem jeszcze dodac jedna rzecz, ktora wg moich znajomych jest
                istotna: chodzi o to by urzadzenia "nie gledzilo", tzn. by nie
                gadalo za duzo. I aby wyszukiwalo relatywnie szybko nowe opcje
                zwiazane z np.objazdami. Wyczytalem opinie, ze pod tym wzgledem Tom
                Tom jest calkiem O.K. I przepraszam za brak polskich liter, ale w
                miejscu skad pisze (statek) sa one po prostu niedostepne. Pozdrawiam
                i jeszcze raz dzieki za odpowiedz.
                • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.09.09, 15:26
                  Witam,
                  Co do tego "ględzenia" to trudno coś poradzić ponieważ każda nawigacja "mówi"
                  prawie tyle samo. Ostrzega odpowiednio wcześniej przed manewrem. Standardowo
                  jest to chyba 1-szy komunikat jakieś 800m przed manewrem potem 2-gi ok. 400m a
                  następny w czasie kiedy powinno się dany manewr wykonać. Jednak trzeba brać małe
                  poprawki co do sygnałów głosowych oraz tego co pokazuje nawigacja. Jeżeli mamy
                  przypadek gdy mamy skręcić np. w prawo a tuż przed tym skrętem jest jeszcze
                  jedna ulica w którą możemy skręcić to nawigacja może powiedzieć "skręć w prawo"
                  ale tak naprawdę nie będzie chodziło o tą złą ulicę. Jest na to jeden sposób.
                  Wyłączyć głos. Zresztą w miarę użytkowania nawigacji zorientuje się Pan jak
                  będzie Panu wygodniej jeździć i kiedy "ufać" nawigacji a kiedy nie:)
                  Co do szybkości rekalkulacji trasy do zdecydowanie najszybsze będzie urządzenie
                  Mio. Jednak w nowych modelach nawigacji są coraz szybsze procesory oraz
                  optymalniejszy sofware:)
                  Modele do wyboru są podane w poprzednim poście.
                  • jassec Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.09.09, 17:50
                    Witam i raz jeszcze dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wybór padł na
                    Becker'a Z102 z Auto Mapą. Na razie próbuję się nauczyć jego
                    obsługi :). Zastanawia mnie jedno: urządzenie jest włączone już od
                    jakiegoś czasu (ponad 30 min.) a wciąż mam komunikat, że szuka
                    sygnału GPS. Aż w przypływie desperacji wyniosłem je na balkon... W
                    zakładce GPS pokazuje, ze urzadzenie widzi tylko jedną satelitę :(.
                    Czyżby zachodziła konieczność zakupu anteny zawnętrznej? Pozdrawiam.
                    • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.09.09, 19:17
                      Witam,
                      Nie trzeba żadnej anteny zewnętrznej. Podejrzewam, że próbował Pan uruchomić
                      urządzenie w domu. W takich warunkach na pewno nie złapie sygnału GPS (a jeśli
                      już to słabiutki). W budynkach urządzenia GPS nie działają. Pierwsze
                      uruchomienie powinno nastąpić pod czystym niebem. i proponuje żeby Pan zrobił
                      twardy reset (przełącznik powinien być gdzieś na obudowie). Jeżeli to się nie
                      powiedzie to znaczy że urządzenie jest uszkodzone i należy je zareklamować.
                      • jassec Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.09.09, 19:49
                        O.K. Reset zrobiony, wszystko działa.
                        Bardzo dziękuję za porady i sugestie.
                        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.09.09, 22:24
                          Nie ma sprawy:)
                          Od tego tu jestem...
    • jozekwww Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 10.10.09, 20:12
      Witam serdecznie,
      po pierwsze bardzo fajnie, że założył Pan taki wątek - dużo osób ma problem z wyborem nawigacji, a pomoc z Pana strony jak widzę nieoceniona.
      Wybieram się do Skandynawii i potrzebuję sprzętu z dobrą mapą Polski + mapy Europy, ekran najlepiej 4,3 cala.
      Po przeczytaniu wątku zostają mi dwie opcje w akceptowalnym dla mnie przedziale cenowym:
      1) MIO MOOV 330 FEU - ogólnie chyba mój faworyt, tylko mam wątpliwości co do map - niektórzy narzekają. Może ma Pan jakieś informacje, że po ostanich aktualizacjach nie zdarza się już za często, że prowadzi pod prąd?:)
      2) GARMIN NUVI 255W - wygląd trochę bardziej toporny;) i specyficzny system operacyjny, ale opinie chyba lepsze niż Mio.
      Generalnie nie wiem, który wybrać, a czasu na podjęcie decyzji coraz mniej - proszę o poradę - co by Pan polecił? Na którą z tych dwóch opcji się zdecydować? A może jest jakiś inny lepszy wybór od tych dwóch?
      Dziękuję bardzo za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 12.10.09, 11:47
        Witam,
        Ja osobiście wybrał bym garmina ale z GPMapą (oddzielna bardzo dokładna mapa
        Polski). Wtedy będzie miał Pan pewność że Polskę ma Pan na bardzo wysokim
        poziomie (aktualizowana co kwartał:)).
        A co do innych propozycji to polecam zapoznać się z Beckerem np. Z102 ale z
        AutoMapą.
        Z Mio to polecił bym przyjrzeć się bliżej modelom Moov M400 + odpowiedni zestaw
        mapowy oraz Moov S505 (ma ponoć bardzo wygodne oprogramowanie w obsłudze)
        A i tak koniec to powiem Panu że nie ma idealnej nawigacji i w każdej czasem
        może zdarzyć się iż poprowadzi nie tak jak byśmy chcieli:)
    • jakrysz Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.10.09, 21:13
      mam prośbę o komentarz do wstępnego wyboru zakupu: Mio moov S505 (wiem, że bez
      blue..)oraz TomTom GO 730. A może jakaś propozycja eksperta Panie Czesio1111. Z
      góry dzięki.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 19.10.09, 12:06
        Witam,
        Przy wyborze nawigacji najważniejsze jest to czy wiemy czego chcemy od
        nawigacji. Nie będę więc pisał co oba posiadają bo chyba jest Pan juz
        zorientowany. Skupie się na mapach i funkcjonalności.
        Oba wymienione przez Pana modele opierają się na danych mapowych firmy TeleAtlas
        więc pokrycie państw jest takie samo. Z tego co mi wiadomo w TomTom można
        zgłaszać nieprawidłowości jakie występują na mapie a przy następnych
        aktualizacjach te błędy są usuwane. Z drugiej strony Mio ma pierwszą darmową
        aktualizację mapy a u tomtoma trzeba od razu płacić. TomTom działa pod innym
        systemem operacyjnym niż Mio (mio działa pod windowsem CE i przez to łatwo go
        odblokować, Tomtoma trudniej). Co do inteface-u to już sam musi Pan zdecydować
        który bardziej do Pana przemawia:)
        A jeżeli chodzi o inne nawigację to lepiej już nie mieszać bo wymienione przez
        Pana modele są bardzo dobrymi nawigacjami.
        Ostatnia podpowiedź to jeżeli będzie się pan decydował na TomToma to polecam
        upewnić się czy posiada on oprogramowanie "IQ Routes". Może Pan poczytać o tym
        tu: www.tomtom.com/page/iq-routes
        • jakrysz Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 19.10.09, 19:09
          Dzięki za pomoc. Zdecydowałem się na tomtoma i już go właśnie zakupiłem.
    • beerlover-to-ja Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.10.09, 20:56
      Witam,

Zawsze korzystałem z nawigacji w urządzeniach typu PDA teraz z uwagi na
      posiadanego iPhona szukam jakiejś dedykowanej nawigacji. Spotkałem się promocją
      zwrotu pieniędzy za zakup urządzenie TomToma w sumie planuję wydać do 800 pln
      czy warto kupić urządzenia tej firmy? W temacie ma Pan wymienione inne marki czy
      TomTom też jest dobrym wyborem?
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 23.10.09, 13:57
        Witam,
        Tomtom to jak najbardziej dobry wybór. Z tym, że ja na Pana miejscu zakupił bym
        dedykowane oprogramowanie do Iphona.
        Cena prawie taka sama a nie ma Pan 10 różnych urządzeń tylko wszystko w garści.
        Polecam poczytać:
        gpslab.pl/news_czytaj_4679.html
        gpslab.pl/news_czytaj_4680.html
        gpslab.pl/news_czytaj_4626.html
        • beerlover-to-ja Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 25.10.09, 11:15
          Dziękuje za odpowiedź, jak pisałem posta to w AppStore nie było żadnej aplikacji
          TT na iPhona natomiast w piątek pojawił się oficjalny news
          www.tomtom.com/news/category.php?ID=4&NID=861&Lid=9
          Chyba faktycznie wezmę pod uwagę zakup tej mapy.
          • sylwia_17111989 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 14.11.09, 07:23
            Witam , poszukuję nawigacji "dobrej" , wiele forum opisuje różnego rodzaju nawi , ja podam parę tych , które przykuły moją uwagę i bardzo proszę o tzw. " mały ranking" , które spośród nich są naj :) W wyborze proszę nie sugerować się , że jestem kobietą :) Z góry dziękuję . O to one :
            1) GPS PENTAGRAM Nomad P 5210 + AutoMapa PL
            2) CLARION MAP780 MAPY FEU
            3) TOMTOM GO 630
            4) Navigon 8110 EU
            5) GARMIN NUVI 255W GPMAPA
            6) GARMIN NUVI 265W
            7) GOCLEVER 5010FM BTAV CAM FEU MAPA EUROPY
            8) NAVROAD NR560
            9) MIO MOOV S505
            Dziękuję ! :-)
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.11.09, 16:36
              Witam,
              Przy wyborze nawigacji najważniejsze jest to czy dana spełnia moje oczekiwania.
              Z tych nawigacji które Pani podała ja osobiście mogę polecić następujące
              (kolejność przypadkowa):
              1. Tomtom GO 630,
              2. Garmin 255W GP
              3. Mio Moov S505.
              Wybór należy do Pani i dlatego zachęcam do obejrzenia każdego z tych modeli w
              sklepie i zbadanie czy dany model łatwo się obsługuje. Sprawdzić dokładność mapy
              wpisując parę adresów i kazać nawigacji pokazać drogę (ewentualnie kazać
              wyznaczyć trasę).
              Co do aktualizacji map to w każdym przypadku dokonuje się poprzez strony
              producenta (polecam odwiedzenie ich i zorientowanie się jak wyglądam sprawa
              płatności:)).
    • 2spanielki Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 19.11.09, 12:32
      Mio?
      bo szczerze mowiac bylam za larkiem 50.1 - co o tym Pan mysli?
      czyli gdzies w lesie, tzn. my sie nawet lesnymi drozkami czasami nie
      poruszamy
      a moglby Pan podac jakas marke dokladna, znaczy sie dokladny gps
      ktory by nam odpowiadal, tak jak pisalam mozemy nie zawsze odszukac
      rysika w samochodzie takze ta opcja "fingers-friendly" by sie pewnie
      przydala i oczywiscie podlaczenie usb, i niewiem co jeszcze... aaa!
      czy ktorys gps odlicza przejechane metry?i czy jest mozliwosc
      skasowania w czasie drogi zeby obiczal od nowa??? (taki metromierz)
      bede bardzo wdzieczna za pomoc Panie Czesiu :))
    • 2spanielki Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 19.11.09, 15:20
      GOCLEVER 5065 BT czy ktos moze sie udzielic na jej temat?
      bo tyle co wyczytalam to interesujaco :))
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 23.11.09, 10:28
        Witam,
        Jeżeli chciał by Pani coś za Auto Mapą to bardziej polecam jakiegoś NavRoad-a.
        Rzadko się psują i są całkiem całkiem:)
        Co do obliczania przejechanego dystansu to każde oprogramowanie ma coś takiego
        jak obliczanie drogi. Może Pani sobie zapisać w pamięci jakąś trasę i urządzenie
        będzie pokazywało dystans jaki Pani przejechała. Żeby "zrestartować" wyznaczenia
        nawigacji trzeba albo zrestartować nawigację albo wyznaczyć nową trasę lub
        zmienić punkt startowy na wyznaczonej trasie:)
        GoClever-a nie miałem ale raczej nie jest to urządzenie najlepszej jakości...
        • robke Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 02.12.09, 14:13
          Czesiu, a jak wygląda sprawa z użytkowaniem dwóch lub więcej map?
          Jedziemy za granicę i mamy Automapę i Navteq. Po Polsce chcemy
          podróżować na Automapie. Czy nawigacja automatycznie przechodzi z
          Automapy na np. Navteq po przekroczeniu granicy czy trasę trzeba na
          nowo ustalać na innej mapie? Jak wygląda sprawa z planowaniem
          przejazdu, nawigacja korzysta ze wszystkich wbudowanych czy wybranej
          jednej? Dotyczy to tylko sytuacji, gdy wyjeżdżamy poza granice
          Polski.
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 03.12.09, 13:04
            Witam,
            Jeżeli Posiadacie automapę na Europę to nie ma potrzeby nic zmieniać bo
            nawigacja będzie prowadziła do celu. Jeżeli macie tylko wersję na Polskę a
            Europa to Navteq, to Nawigacja nie przełączy się sama na mapę europejską w
            momencie przekroczenia granicy. Mało tego nie będzie można wyznaczyć kompletnej
            trasy za granicę korzystając tylko z AM. Wersja na Polskę nie posiada danych
            mapowych na Europę więc nie wyznaczy żadnej trasy poza granice Polski. Ja
            osobiście polecam skorzystanie z mapy Navteqa na całą podróż. Jeżeli wybiera się
            Pan za granicę to przez Polskę i tak tylko Będzie Pan przejeżdżał więc nie ma
            potrzeby korzystania z AM. No i jeżeli wyznaczy Pan trasę z polski do jakiegoś
            danego miejsca w Europie nawigacja będzie ciągła bez konieczności zmieniania
            jakichkolwiek map:)
    • mlekk Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.12.09, 21:09
      Szanowny Panie,
      Co prawda juz zalozylem oderbny temat. Jednak jestem ciekaw Pana opinii
      mianowicie. czy lepszym wyborem jest nawigacja oparta o Windows czy gotwowe
      rozwiazanie oparte o wlasne rozwiazania, jesli tak to dlaczego?
      Obawiam sie problemow z instalcja i obsluga urzadzen kombinowanych i raczej
      sklanialabym sie o gotowego rozwiazania np Tomtoma w sensie wlaczam pokazuje
      gdzie ma jechac dojezdzam i wylaczam.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.12.09, 11:03
        Witam,
        Większość urządzeń dedykowanych jest oparta na systemie operacyjnym Windows CE. Tylko nie które marki takie jak TomTom czy Garmin posiadają Symbiana. Co do stabilności obydwu systemów to są one bardzo podobne z tym wyjątkiem że GPS-y oparte na Windowsie można "odblokować" i wgrywać tam dowolne oprogramowanie. Z Symbianem nie jest już tak kolorowo. Przy wyborze nawigacji bardziej liczy się to czego Pan oczekuje od samej nawigacji. Jakie mapy, dodatkowe funkcje, wielkość wyświetlacza, układ samego Menu. A czy będzie miał Pan GPS-a z Windowsem czy z Symbianem to nie ma zbytnio większego znaczenia.
        • mierzwiciel Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 10.12.09, 14:18
          Z tego wniosek, że lepiej instalować mapę na palmtopie, niż na telefonie.. Co
          pan myśli o nawigacji GoClever z MapąMap
          nawigacje-gps.pl/index.php?p1344,nawigacja-gps-goclever-4384-fm-mapamap-top-3d
          . Słyszałem dużo dobrego o tym zestawie. Warto brać?
        • mk133 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 13.12.09, 12:18
          Witam,
          Panie Czesławie, czy GARMIN NUVI 205 EE w cenie 420zł to dobra oferta? Czy jest
          coś ciekawszego w tej cenie?
          Z góry dziękuję za odpowiedź!
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 14.12.09, 11:19
            Witam,
            Tutaj na przykład można sobie porównać ceny: www.ceneo.pl/1643019 lub na
            jakiejś innej porównywarce cenowej. jak wdać są i tańsze:)))
            Co do czegoś ciekawszego w tej cenie to wszystko zależy jakie są wymagania
            odnośnie samej nawigacji... Na pewno można znaleźć dużo atrakcyjnych ofert.

• tatko10 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.01.10, 21:43
      witam.
      Proszę o podpowiedź, potrzebna mi nawigacja samochodowa. Do 500
      złotych za całość. Bez jakichkolwiek wodotrysków, za to łatwa w
      obsłudze, ewentualnie funkcje ulatwiające życie kierującemu np.
      powiadamianie o korkach. Mapa... przede wszystkim mapa Polski oraz
      Europy: kraje zachodnie i południowe, przy czym mapy krajów Europy
      pd-zach. to max. raz na rok będą wykorzystywane. Przekątna -
      domyślam się, że większa przekątna oznacza generalnie wyższą cenę, a
      mam średniej wielkości auto, a więc szybę przednią mam dość blisko
      nosa :) Jeżeli "kosztem" mniejszej przekątnej miałbym lepszy
      jakościowo sprzęt (mapę) to nie będę się wahał.Gdyby Pan mógł w
      odpowiedzi wskazać i sprzęt i mapę... Pozdrawiam.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.01.10, 09:39
        Witam,
        Do 500 zł. polecam np.:Mio Moov M400 FEU lub coś z asortymentu nawigacji Lark. Z
        tym, że polecam Larka z AutoMapą (Powinien się Pan zamknąć w 500zł. z Europą).
        Co do np. garminów to poleciłbym np: garmin 255WGP ale proszę zwrócić uwagę czy
        taki Gamin posiada GPMapę. (jest to oddzielna mapa Polski).
    • gregbuda Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.01.10, 19:01
      Witam! Właśnie chcę kupić nawigację i chcę się poradzić jaką! Na nawi chcę
      przeznaczyć ok.800zł. To co mnie interesuje to żeby miała ekran 4.3 albo 4.7.
      Ważne żeby miała dobrą mapę polski oraz niemiec bo tu najczęściej będę
      przebywał.Ważne też żeby była w miarę szybka przy pokazywaniu manewrów. Czytałem
      ostatnio o mio moov s555 - ludzie opisywali że mapę można porównać do Automapy
      Xl i ze jest podobnie dość szybka. Co sądzisz o niej? I jaką nawi możesz polecić
      mi od siebie. proszę o odpowiedz:)
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.01.10, 09:56
        Witam,
        Mio Moov S555 jest bardzo rozsądną nawigacją i potwierdzam to że jest bardzo
        szybka ponieważ Mio stosuje tam szybkie chipsety:) tak naprawdę to mio ma chyba
        najszybsze nawigacjie na rynku...
        Co do innych to mogę polecić np: Garmin nuvi 1350GP.
        jest to jedna z nowości Garmina i posiada unikatowe oprogramowanie Mapy
        CityXplorer (jako opcja). Więcej możesz poczytać na:
        www.e-dms.pl/nawigacja-garmin-nuvi-1350gp-p-929.html
        polecam również tomtoma XL IQ Routes Europe. Ma bardzo fajne oprogramowanie IQ
        Routes. więcej na: www.e-dms.pl/tomtom-routes-europe-p-921.html lub
        I na koniec. Wszystkie wymienione przeze mnie nawigacje mają swoje wady i zalety
        ale wszystkie spełniają swoje zadanie. Mają przyzwoite mapy i możliwość
        aktualizacji map. Najbardziej niezawodne są garminy i Tomtomy (technologicznie).
        Teraz wystarczy pójść do sklepu gdzie znajdziesz wszystkie te modele i przyjrzeć
        się im z bliska. Poprosić pracownika aby zademonstrował wyznaczanie trasy
        (ponieważ każda nawigacja posiada tryb symulacji). Zobaczyć czy takie czy inne
        menu odpowiada. Co do wyglądu to juz chyba ostatnia sprawa:)
        pozdrawiam i życzę udanych zakupów:)
        • monika_81 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.01.10, 13:06
          Witam.
          Szukam nawigacji do taxi. Zależy mi przede wszystkim na dokładnoći w
          mieście - numery itp. Oglądanie filmów oraz internet też by się
          bardzo przydało. Jak na razie w oko mi wpadło: TravelPilot 500 i
          NavRoad NR560BF. Tylko za bardzo opinii nie mogę znaleźć...
          Ogólnie mogę przeznaczyć 1500zł + AutoMapa. Prosiłbym o opinie i
          ewentualnie inne propozycje.
          Pozdrawiam.
          Darek

ps Ten login jest mojej żony. ;)
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 26.01.10, 12:36
            Witam,
            W Pana przypadku wybór jest prosty. Powinien pan wybrać coś z AutoMapą. I tu już
            nie ma zbytnio różnicy co. Navroad jest całkiem porządnym sprzętem:) Co do TP500
            to tam teoretycznie da się zainstalować AutoMapę (po odblokowaniu) ale można
            stracić przy tym gwarancję. Z tego co słyszałem nie ma takiego problemu przy Mio
            ale tu raczej spytałbym się źródła: eu.mio.com/pl_PL/kontakt-z-mio.htm
            Mio ma taką przewagę iz jest bardzo szybka:)
            Ponad to chce Pan przeznaczyć na nawigację sporo. W takim przypadku powinien się
            Pan zastanowić czy potrzebne są Panu wszystkie tzw. "wodotryski".
    • jacmal najlepsze rozwiazanie 23.01.10, 13:39
      Witam serdecznie.Mam kilka pytań jako laik w temacie nawigacji.Będę wdzięczny za sugestie i pomoc jaka nawigacja będzie dla mnie najodpowiedniejsza.Nadmieniam że częściej będę korzystał z nawigacji w Polsce a sporadycznie w Europie ( Niemcy i Danie w szczególności).
      Powinna ona spełniać poniższe wymagania:
      1.Dobra mapa Polski i Europy Zachodniej (przede wszystkim Dania i Niemcy )
      2.Bez jakichkolwiek gadżetów typu odtwarzacze muzyki,filmów,zdjęć.
      3.Cena max ok 700 PLN
      4.Aktualizacja map.
      5.Wyświetlacz z opcją dzień/noc
      6.Szybkie łapanie sygnału z satelity.

Kilka pytań:

1.Czy każda nawigacja wyznacza nową trasę po zjechaniu z właściwej?
      2.Czy jest możliwość zakupienie nawigacji z Mapa Polski i np wgranie na kartę map pojedynczych państw ( Danie i Niemcy)?

Pozdrawiam.
      • czesio1111 Re: najlepsze rozwiazanie 26.01.10, 13:07
        Witam,
        Co do Pana wymagań:
        1. Najlepsze mapy Polski to: AutoMapa, MapaMap, GPMapa (tylko w Garminach).
        Jeżeli chodzi o Europę to praktycznie w tej chwilinie ma to juz żadnego
        znaczenia ponieważ wszystkie nawigacje korzystają z danych TeleAtlasu (np.
        TomTom, Mio, Balupunkt, Clarion) lub Navteq (np. Garmin, Becker). Jest możliwość
        w niektórych nawigacjach dokupywania poszczególnych krajów ale mija się to z
        celem ponieważ każda mapa kosztuje ok. 200-300zł. lub więcej (zależy od
        producenta). Lepiej zakupić już nawigację z całą Europą.
        2. Aktualizacja map jest dostępna we wszystkich nawigacjach ale różne są posoby
        jej przeprowadzania. Chociaż głównie polega to na zarejestrowaniu się na stornie
        producenta nawigacji bądź mapy zapłacenia i pobrania aktualizacji na komputer i
        zaistalowaniu na urządzeniu.
        3. Opcja dzień/noc posiada każda nawigacja:)
        4. Najszybciej sygnał łapie Mio.
        5. Każda nawigacja wyznacza nową trasę po zjechaniu z wyznaczonej
        6. Moje propozycje (kolejność przypadkowa):
        a). Nawigacja Garmin 255WTGP więcej na:
        garmin.com.pl/produkt/-n__vi_255W_T__122 lub na:
        www.e-dms.pl/nawigacja-garmin-255wtgp-p-869.html
        b). Nawigacja Garmin nuvi 1350GP
        www.e-dms.pl/nawigacja-garmin-nuvi-1350gp-p-929.html
        Niestety na stornie producenta nie ma jej opisu bo to nowość:)
        c). Nawigacja Mio Moov M400 FEU
        eu.mio.com/pl_PL/moov-m400.htm
        www.e-dms.pl/nawigacja-moov-m400-p-865.html - wersja z całą europą.
        d). Nawigacja Mio Moov S505 - nowe ponoć łatwiejsze w obsłudze menu:)
        eu.mio.com/pl_PL/moov-s505.htm
        www.e-dms.pl/nawigacja-moov-s505-p-861.html
        e). Navroad NR360 z AutoMapą Europa.
        www.navroad.com/pl/produkt,67,pl.htm
        • jacmal podziekowanie 27.01.10, 08:33
          Dziękuję P.Czesiu ze uwagi i propozycje.Pozdrawiam.
    • radziecki79 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 24.01.10, 23:55
      Witam.
      Panie Czesiu, proszę o poradę odnośnie zakupu nawigacji - po analizie forum i po
      odwiedzinach w sklepach rozważam następujące modele:
      1) Becker Traffic Assist Z108 (mapy 42 krajów) 4.3" + AutoMapa Polska
      2) NavRoad NR460 4.3" - AutoMapa Europa
      3) TomTom Go 630
      4) TomTom XL IQ Routes Europe

Najczęściej jeżdżę po Polsce, czasem zdarzają się wypady do najbliższych
      sąsiadów, na "bajerach" mi nie zależy (ewen. Bluetooth, ale też niekoniecznie).
      Ważne jest aby dobrze poruszać się po polskich miastach no i żeby aktualizacja
      była w miarę przyzwoitej cenie.
      Pierwszy model znalazłem w vobisie (a tak na marginesie, czym on się różni od
      Z102 i czy jest od niego lepszy? Bo cena jest ta sama) i ma ten plus, że ma
      AutoMapę Polski. Aha, czy cena 899 zł jest dobra jak za ten model?
      Drugi, ma również dobrą mapę i widziałem niezłe opinie w sieci (jest trochę
      tańszy od beckera).
      Trzy i cztery - tu dla mnie zagadka - obydwa znalazłem w tej samej cenie (699
      zł) i główne różnice to Bluetooth w GO 630 i większa ilość map w TomTom XL IQ
      (ale do Francji i Włoch się na razie nie wybieram :-), więc np. te mapy są mi
      zbędne) - natomiast opinie co do map w tomtomie są różne - spotkałem się z
      oceną, że w przypadku Polski są takie sobie.
      Będę wdzięczny za szybką odpowiedź, bo właśnie szykuję się do dalszego wyjazdu.
      Pozdrawiam
      radziecki

• czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 26.01.10, 13:20
        Witam,
        Na początek porównanie Beckerów:
        www.beckerpolska.pl/nawigacje/becker-traffic-assist-z102
        www.beckerpolska.pl/nawigacje/becker-traffic-assist-z108
        Po analizie tych opisów powinno być wszystko jasne:)
        Jeżeli chodzi o cenę to polecam wklepać te nazwy modeli do porównywarek cenowych
        i się zorientować (www.cenep.pl, www.skapiec.pl, www.nokaut.pl)
        Co do tomtomów to różnica jest w oprogramowaniu (głównie).
        IQ Routes to dodatkowy system który pozwala na wybranie dogodniejszej drogi.
        Więcej na: www.tomtom.com/products/product.php?ID=859&Lid=9&Category=0
        proszę obejrzeć film:)
        Co do samego wyboru to w Pana przypadku polecam coś z AutoMapą.
        Może być Becker (trochę lepszy) lub Navroad. Tak czy inaczej na koniec najlepiej
        pójść do sklepu gdzie będą wymienione nawigacje i się nimi "pobawić" zobaczyć
        czy dane menu mi odpowiada, jak szybko oblicza trasę. A i jeżeli sprzedawca
        będzie mówił że nie może pokazać jak nawigacja wyznacza trasę bo nie widzi
        satelitów w budynku to proszę powiedzieć że każda nawigacja ma tryb symulacji i
        wtedy wszystko działa jak powinno:)
        Pozdrawiam i życzę udanych zakupów:)
        • radziecki79 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.02.10, 21:44
          dziękuję za porady i pozdrawiam
          radziecki
          • rafcyk123 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.02.10, 14:27
            Witam.1 chciałby kupić nawigacje w cenie 500-600zł. interesuje mnie głównie mapa
            Polski. za bardzo nie znam się na tym i nie chciał bym kupić czegoś bardzo
            złego. z góry dziękuje:)
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.02.10, 15:55
              Witam,
              Jeżeli zależy ci na Polsce to polecam zakupić sobie jakąś nawigację z AutoMapą.
              Może to być jakiś Lark, Navroad lub np. Mio moov 500 (z tym że tam są mapy
              TeleAtlasu). Ostatnio pojawił się na rynku nowy gracz: CRUSER i jest całkiem
              ciekawą propozycją.
              Kwestia wyboru to najlepiej pójść do sklepu typu MM i pobawić się poszczególnymi
              modelami.
              Ważne żeby pamiętać, że AutoMapa jest programem nawigacyjnym który obsługuje
              dana nawigacja.
              Do głowy wpdał mi jeszcze pomysła na jakiegoś Garmina z GPMapą lub inna
              nawigacja z MapąMap 6.0 lub nowszą:)
              • jacmal Sygic 7.72 czy Automapa w NavRoad 360/460 23.02.10, 21:41
                Witam.Chciałbym usłyszeć Pana opinie p.Czesiu o tym która mapa będzie lepsza zarówno na Europę jak i Polskę.Pozdrawiam.
                • czesio1111 Re: Sygic 7.72 czy Automapa w NavRoad 360/460 24.02.10, 16:46
                  Witam,
                  AutoMapa jest najdokładniejsza na Polskę. Co do Europy to AutoMapa korzysta z
                  danych firmy Navteq. Mapy tego producenta są głównie w Garminach oraz Beckerach.
                  Są to bardzo dokładne mapy odnośnie Europy zachodniej co do Europy
                  Środkowo-wschodniej (Słowacja, Bułgaria, Grecja, Litwa, Łotwa, Estonia, Ukraina,
                  Białoruś, Chorwacja) to tu już nie jest tak dobrze. W tym rejonie Europy dane
                  map ograniczają się do głównych miast (stolic lub turystycznych) gdzie są bardzo
                  dobrze pokryte oraz dróg przejazdowych w pozostałych częściach krajów.
                  Co do Sygic 7.72 to niestety nie wiem jaki jest producent tej mapy chociaż z
                  demonstracji wnioskuje że jest to TeleAtlas. Jeżeli chodzi o mapy tej firmy to
                  Europa Zachodnia jest taka sama jak przy mapach Navteqa. Reszta Europy powinna
                  być odrobinę lepsza (choć nie zawsze).
                  Na koniec, jeżeli chce się Pan przekonać dosłownie o dokładności obydwu map to
                  najlepiej znaleźć w jakimś sklepie (lub u znajomego) urządzenia uzbrojone w
                  obydwa oprogramowania i popatrzeć (powbijać) jakieś miejscowości na mapie i
                  wtedy będzie miał Pan pełny ogląd która jest lepsza:)
                  Chociaż ja bym kierował się ku AutoMapie (ale to tylko ja):)
                  • jacmal Re: Sygic 7.72 czy Automapa w NavRoad 360/460 24.02.10, 18:35
                    Dzięki za obszerną opinię.Pozdrawiam.
    • agawie11 Porady Garmin, Becker, Mio:-) 02.03.10, 16:25
      witam,
      chciałabym zakupic nawigację samochodową 500-600zł. chodzi mi o mape
      polski. Co polecicie?
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 05.03.10, 14:11
        Witam,
        Polecam praktycznie wszystko co jest z AutoMapą. Może być Lark, NavRoad, Blow
        czy coś podobengo. Jeżeli chodzi o konkretny model to trzeba sprecyzować co
        konkretnego się chce aby nawigacja posiadała i wybrać:)
    • magdalena8822 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 06.04.10, 19:39
      Witam Mam upatrzone 2 nawigacje pomiedzy którymi nie moge sie
      zdecydowac bardzo prosilabym o jednoznaczne okreslenie ktora z nich
      jest lepsza Interesuje mnie głównie mapa Polski: Becker Traffic Assist
      Z108 z Auto Mapa czy Garmin Nuvi 255WEuropa+GPMapa Jeśli miałbyś
      kupić którąś z tych nawigacji która by to była Poprostu:) Pozdr
      • kecsam74 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 07.04.10, 08:29
        Witam serdecznie
        Mam pytanie. Miałem do tej pory Gps Garmin Nuvi 205. Ale uległ awarii.I
        rozglądam się za nową nawigacją. I miałbym pytanie. Tak się zastanawiam nad
        Automapą. Pisze Pan że jest bardzo dobra. Czy budynki 3D które są w tej mapie
        nie przeszkadzają w jeździe. Troszkę się obawiam że mogą zasłaniać ulicę.
        I drugie pytanie jaką nawigację by Pan polecił z Automapą . Interesuje mnie
        tylko Polska bez żadnych dodatków typu mp3 czy jakiś gry. Bardzo by mnie
        ciekawiło też czy są w tej mapie wgrane fotoradary. W garminie tak miałem.
        Bardzo przydatne to było.
        Dziękuję z góry
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 07.04.10, 15:59
          Witam,
          Budynki 3D rzeczywiście kogą trochę przesłaniać wyznaczoną trasę (szczególnie w
          dużych miastach) ale zawsze może Pan sobie tą opcję wyłączyć i nawigować bez
          brył budynków:)
          Co do nawigacji z Auto Mapą to jest ich sporo ale jedne z lepszych to np.:
          1. Navman F25 AM. - w sumie to Mio (technologia) ale z AutoMapą więc bardzo
          dobre połączenie:)
          www.e-dms.pl/nawigacja-navman-p-1036.html
          2. Blow tu już musi sobie pan dobrać odpowiedni model
          3. Cruser tak samo jak z Blow.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 07.04.10, 15:52
        Witam,
        No to rzeczywiście upatrzyła sobie Pani bardzo dobre dwa modele. Ale jeżeli
        zależy Pani na Bardzo dobrej mapie Polski to Polecam Beckera z AutoMapą:)
        • magdalena8822 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 07.04.10, 19:42
          Dziekuje bardzo za odpowiedz:) I jesli mozna jeszcze jedno pytanko co
          sadzi Pan o Tym samym modelu (Becer Traffic Assist Z108) tylko bez
          Auto Mapy Czy wersja bez niej tez warta jest zakupu jak na poczatek?
          Pozdr.:)
          • kecsam74 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.04.10, 08:26
            Dziękuję Panu bardzo za radę. I za podanego linka.
            A czy mógłby Pan napisać czy ta nawigacja

www.navroad.com/pl/produkt,67,pl.htm
            jest również warta aby brać ją pod uwagę?
            Ma właśnie najnowszą wersję Automapy
            Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.04.10, 10:35
              Witam,
              Jak najbardziej to urządzenie też wchodzi w rachubę. Chociaż jest może troszkę
              gorsze sprzętowa od Navmana ale wiem, że ma sporo zadowolonych odbiorców:)
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.04.10, 10:33
            Witam,
            Ten model jest godny polecenia nawet bez AutoMapy a jeżeli jest to jeszcze lepiej:)
            Urządzenie samo w sobie jest bardzo fajne i dobrze wykonane jak większość
            Becker-ów... Polecam również skorzystanie z oprogramowania które jest fabrycznie
            zainstalowane. Moim zdaniem jest bardziej intuicyjne niż w AutoMapie (ale to
            tylko moje odczucie, u Pani może być na odwrót:)).
            • czytelnik69 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.04.10, 22:00
              Szanowny Panie!!
              Nie wiem czy to jest Pana działka , bo o Navigonach nie wypowiada
              się Pan ani słowem.
              Ale jeżeli jest Pan kompetentny w temacie: Nawigon to proszę o ocenę
              i sugestie dotyczące urzadzenia Navigon 4310 max /mapy Polski i Eu./

Dziękuję i pozdrawiam!!
              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 12.04.10, 15:53
                Witam,
                Co nieco wiem:)
                Uważam iż jest to całkiem zgrabne urządzenie. Nie ma sensu rozpisywać się o jego
                funkcjach bo o tym można poczytać na forach poświęconych tej nawigacji.
                Najważniejsze są mapy, a tu mamy do czynienia z mapami firmy Navteq i są to
                bardzo przyzwoite mapy i dodatkowo z tego co wiem jest gwarancji aktualizacji
                mapy co jest również bardzo ważne. Z dodatkowych funkcji to przydatna jest opcja
                pokazywania 3-ech alternatywnych tras:)
                A tu coś do większej lektury:
                gpslab.pl/article_strona_4817_1.html
    • myszak84 proszę o pomoc w wyborze :) 16.08.10, 16:04
      jak większość tu zresztą :) :) :)
      1.Przedział cenowy: do 1000zł
      2.Bardzo dobra mapa Polski i Europy także
      3.sprzęt jak najmniej awaryjny
      4.asystent pasa ruchu
      5.info o korkach
      6.dobra baza fotoradarów i POI
      7.bluetooth
      8.wyświetlacz min. 4.3

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    • rafal.k00 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.10.10, 10:00
      Witam.
      Chcę kupić nawigację gps za ok 700 zł z mapą Polski i Europy. Zależy mi na asystencie pasa ruchu, TMC , dobra baza fotoradarów. Zastanawiam się nad garmin 1490 T lub proszę o lepszą propozycję. Proszę jeszcze napisać czym konkretnie w garminie różni się wersja trafic od premium. Pozdrawiam.
    • andiat Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.11.10, 20:46
      mam nawigacje mio c720b i siadla mi bateria
      gdzie moge dostac taka 1300 mAh
      • andiat Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 07.12.10, 10:51
        temat juz nieaktualny-dostalem i zamontowana juz jest-z kurierem 120zl
    • ordino Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.11.10, 12:47
      Techniczne pytanie

1.Szukam nawigacji( palmptopa) na baterie paluszki, ktora czyta karte minimum 8 gb.
      System win ce , windows mobile albo inne odblokowana czy nie -nie ma znaczenia , wielkosc ekranu tez nieistotna( choc im mniejszy tym lepszy)
      Bardziej istotna cena max 600-700 zl .

Nie chodzi mi o Garmina, Magellana czy inne turystyczne odbiorniki.

2.A moze jest jakas nawigacja ktora na baterii li-lion czy innej da rade pociagnac kolo 8-10h ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka