Gość: Arturo IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 03.09.03, 12:59 czy można sprzedać auto tuż po przerejestrowaniu, z tymczasowym dowodem rejestracyjnym? czy trzeba czekać na odbiór "twardego" dowodu i dopiero wtedy sprzedawać? pozdr. Artur Link Zgłoś Obserwuj wątek
js72 Re: sprzedaż auta z 'miękkim' dowodem 03.09.03, 13:38 Zapytaj się w wydziale komunikacji urzędu miejskiego w twoim mieście. Info. tel. 913 w całej Polsce. Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: sprzedaż auta z 'miękkim' dowodem IP: 62.233.201.* 03.09.03, 14:38 W polskim prawie istnieje tzw. umowa przedwstępna. Możesz tam wpisać, że ktoś kupi od Ciebie auto za x czasu czardżując jednocześnie kaskę. Dopełniasz formalności w x czasie. Koleś jeździ na Twoich papierach. Rób jak chcesz, ale możliwość masz. pozdro Lolo Link Zgłoś
samosia2 Re: sprzedaż auta z 'miękkim' dowodem 03.09.03, 15:36 Wg prawa sprzedać możesz bo to twoja własność (musisz być jego właścicielem skoro dano Ci rejestrację tymczasową) kwestia rejestracji to sprawa administracyjna, a umowa cywilnoprawna nie jest ograniczana przez administrację. Problem jedynie w przekonaniu co do tego URZĘDNICZYNY siedzącego za ladą i udającego najmądrzejszego na świecie. Czasem to trudne... Jak przerejestrowywałam ostatnio auto to paniusia stwierdziła, że nie przyjmie mi wniosku wydrukowanego z internetu (strony urzędu miasta) "BO ONA NA TAKICH NIE PRACUJE..." wystarczyło grzeczne poinformowanie pani, że TREŚĆ wniosku zgadza się z tym, na którym pracuje urząd, a różnica w wielkości literek nie powinna być problemem. No cóż za komentarz można jedynie dodać, że jak chce się urzędas do czegoś przyczepić to przyczepi się do byle czego... Link Zgłoś
Gość: Boss Re: sprzedaż auta z 'miękkim' dowodem IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 04.09.03, 15:54 nie wiem Link Zgłoś
Gość: Zoff27 Re: sprzedaż auta z 'miękkim' dowodem IP: 62.233.164.* 07.09.03, 18:03 zadzwon do wydzialu komunikacji w urzedzie gminy - oni powinni wiedziec... Z Link Zgłoś
Gość: klaus Re: sprzedaż auta z 'miękkim' dowodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 07:40 Pamietaj, że sprzedając samochód przed upływem pół roku od daty kupna masz obowiązek odprowadzić od tego podatek...na normalnych zasadach, jak od dochodu.Jeżeli tego nie zrobisz, podpadasz pod paragraf(art.54 badź 56 kodeksu karnego skarbowego). pozdr. Link Zgłoś
serendepity Re: sprzedaż auta z 'miękkim' dowodem 08.09.03, 09:35 Gość portalu: klaus napisał(a): > Pamietaj, że sprzedając samochód przed upływem pół roku od daty kupna masz > obowiązek odprowadzić od tego podatek...na normalnych zasadach, jak od > dochodu.Jeżeli tego nie zrobisz, podpadasz pod paragraf(art.54 badź 56 kodeksu > karnego skarbowego). Pod warunkiem, ze sprzedaz je drozej niz kupiles? Ja spredalam auto po 2 mies. i nic nie placilam. Oczywisciej taniej niz kupilam. Serendepity. Link Zgłoś
Gość: Arturo Re: sprzedaż auta z 'miękkim' dowodem IP: WAWZZ* / 10.0.6.* 08.09.03, 15:00 >> Pod warunkiem, ze sprzedaz je drozej niz kupiles? Ja spredalam auto >> po 2 mies. i nic nie placilam. Oczywisciej taniej niz kupilam. wiem i też tak zrobię ;-) Art Link Zgłoś