dariuso4 03.04.08, 19:53 Szukam sedana średniej wielkość z klasa nie chce samochodu do wariowania na drodze tylko do normalnej jazdy po miescie. Zastanawiam się nad kupnem automatu ale nie wiem Może jakiś propozycje?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
kundabufer Re: Szukam samochodu z klasa?? 03.04.08, 20:02 Proponuję Maserati Quattroporte Automatic-poprawiona skrzynia zbiera pochwały,klasę ma, a i wielkość odpowiednia.Nie jest niestety produkowany z dieslem ale można założyć instalację sekwencyjną wydatnie obniżającą koszty użytkowania. Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Szukam samochodu z klasa?? 03.04.08, 22:58 Proponuję Maserati Quattroporte czytajac posta dokladnie o tym samym pomyslalem od siebie moglbym dodac Bentley Continental Flying Spur nie tak pretensjionalny jak rolls ani nie yak banalny jak s-classe Link Zgłoś
hxo Re: Szukam samochodu z klasa?? 07.04.08, 01:01 Popieram, sam jeżdżę Maserati w gazie ;-) Link Zgłoś
karakalla FAQ... 03.04.08, 20:51 Budżet? Klasa pojazdu (coś rozmiarów Focusa Sedana? A może Mondeo?) Co to znaczy z klasą - ma być z segmentu premium? Nowy czy używany? Diesel czy benzynowy? Link Zgłoś
mgr.nauk Re: Szukam samochodu z klasa?? 03.04.08, 20:55 W Mercedesie robią takie - nazywa się to E klasse, czy jakieś inne klasse. W każdym razie jest klasse. Link Zgłoś
dariuso4 Re: Szukam samochodu z klasa?? 04.04.08, 15:44 Mercedsa jakoś nie lubię bardziej już volvo s60 i audi a4 ewentualnie bmw 3. Chce nowy samochód więc jestem przygotowany finansowo. Może ktos jest użytkownikiem któregos z samochodów?? Link Zgłoś
al9 więcej danych 04.04.08, 16:03 bmw? a4? NORMALNE auto chcesz kupic średniaka z dobrej firmy i czego oczekujesz? odpowiedzi czy lepsze volvo od bmw czy audi? jakie auto kupujesz? z jakim silnikiem? jak zamierzas zużytkować auto? diesel czy benzyna? czym jezdzisz teraz... Nie żeby mnie to jakoś interesowało, ale pytasz w sposób tak ogólny że nic Ci nie mozna doradzic... Równie dobrze mozesz napisac szukam auta ładnego... ok, ale co z tego? uzupełnij swoje oczekiwania... al Link Zgłoś
dariuso4 Re: więcej danych 04.04.08, 22:22 teraz jeżdze toyota avensis raczej wolał bym rope ale teraz to i tak już cena prawie taka sama. Głównie będę jeździł po mieście czasami jakas trasa. Chciałbym żeby był wygodny i funkcjonalny ale tez miał jakiegos kopa. Po prostu chciałem dowiedzieć się od użytkowników jak mi się użytkuje te samochody i generalnie jaka maja opinie. Prawda jest tak ze nie jestem znawca samochodów i nie wiem na co zwracac uwage. Link Zgłoś
v-6 Re: więcej danych 04.04.08, 23:08 Mercedes, audi, bmw, volvo, lexus - to wszystko klasa premium (czyli auta z klasą). Rozumiem, że nie jesteś znawcą i fanem samochodów, ale przecież masz oczy i swój gust. Nie ma większego znaczenia, który z nich wybierzesz. Każdy (z wyjątkiem lexusa) możesz sobie dowolnie skonfigurować, każdy dostaniesz z benzyną lub dieslem, diler z przyjemnością doradzi ci silnik z kopem. Jeśli wygląd też jest ci obojętny, wybierz zaprzyjażnionego dilera lub serwis, a jak nie masz, to po prostu wybierz dilera-serwisanta najbliżej twojego domu (to nie żart, warto i na to spojrzeć). Mój osobisty typ: audi a4 quattro z mocnym dieslem lub benzyną min. 200 KM, z tiptronikiem lub (jeszcze lepiej) z dsg. Miłego wybierania v-6 Link Zgłoś
dariuso4 Re: więcej danych 07.04.08, 13:57 Właśnie jestem po wizytach w salonach audi bmw vw i volva. Najlepiej rozmawiało mi się w salonie volva pan nie patrzył się na mnie dziwnie jak zadawałem dość durne pytania czasmi. No i jest najbliżej moje do domu ;) Może i masz racje że za roku już będę miał stary samochód ale jak jechałem audi volvo i bmw to jakoś najlepiej czułem się w S60 taki dynamiczny samochód. Link Zgłoś
dudo99 Re: więcej danych 09.04.08, 20:02 jeśli chodzi o obsługe w salonach to zgadzam się najlepiej przy6jeli mnie w vovlo nikt tam na mnie nie naskakiwał i nie wciskał mi samochodu tak jak w innych. Ja już wybrałem S60 i teraz tylko czekam na odbiór. Link Zgłoś
111slavo Re: Szukam samochodu z klasa?? 05.04.08, 00:43 W Polandzie samo pytanie jest retoryczne - Passat, ewentualnie Bora czy Jetta jak to sie tam naprzemain nazywa. Swoja droga do bujania po miescie to sie nawet Matiz nadaje wiec wez zone z dzieciakami na wycieczke dookola swiata miast tluc sie sedanem z klasa i kopem po zakorkowanym miescie - to bez sensu. Link Zgłoś
przemekthor Passat i klasa, i co jeszcze 07.04.08, 13:26 Przecietny volksvagen ma tyle klasy, co przecietny betonowy bunkier. Link Zgłoś
daniel.jed Re: Szukam samochodu z klasa?? 06.04.08, 23:39 Jak ma być z klasą to fabia sedan (z tygrysami na fotelach i misiem na kierownicy) lub Logan. Link Zgłoś
pocieszne Re: Szukam samochodu z klasa?? 07.04.08, 00:52 kazimirz ma Rzuka z obnizonym zawieszeniem, teraz go przemalowuje na bialo - moze sprzeda ? Link Zgłoś
henryk245 Re: Szukam samochodu z klasa?? 07.04.08, 12:49 kup VOLVO S40 tanie w zakupie,troche kaprysne-lubi warsztaty ! Link Zgłoś
przemekthor Alfa Romeo 159 07.04.08, 13:23 Najpiekniejsze auto pod sloncem. Masz co trzeba: sredniej wielkosci sedan, do normalnej jazdy, moze byc z dieslem - 1.9 jtd. Cena smieszna. Stylistyka nie ma sobie rownych. Link Zgłoś
v-6 Re: Alfa Romeo 159 07.04.08, 15:49 On szuka auta do "normalnej jazdy po mieście", nie do "normalnego stania w serwisie". v-6 Link Zgłoś
przemekthor Rozumiem 07.04.08, 16:01 ze masz zle doswiadczenia ze wszystkimi swoimi alfami, w szczegolnosci ze 159? Konkretnie co bylo nie tak? Link Zgłoś
v-6 Re: Rozumiem 07.04.08, 16:41 Mądremu dość po słowie, więc wystarczą mi doświadczenia z jedną 159 i nie moje, ale mojej ex-wife. Kupiła ją jakieś sześć lat temu (benzyna, automat), właśnie dlatego że taka ładna i dlatego, że jej szczerze odradzałem. Permanentne kłopoty z elektryką, stuki w zawieszeniu nie do usunięcia, awarie silnika uniemożliwiające jazdę (domyślam się, awarie elektroniki i osprzętu). Jednak clou programu nastąpiło, gdy wybrała się ze swym nowym na wakacje. Automat zablokował się w pozycji R (pewnie znów elektronika) i podobno przejechali 6 km na wstecznym, o czym usłużni wspólni znajomi szybko mnie powiadomili. I cóż warte byłoby życie bez drobnych zwycięstw? v-6 Link Zgłoś
mameja21 Re: Rozumiem 07.04.08, 17:54 v-6 napisał: Mądremu dość po słowie, więc wystarczą mi doświadczenia z jedną 159 i nie moje, > ale mojej ex-wife. Kupiła ją jakieś sześć lat temu (benzyna, automat) Jeszcze nie produkowali Alfy 159, a Twoja "ex-wife" już ją miała ? Link Zgłoś
v-6 Re: Rozumiem 07.04.08, 19:32 A więc było to pięć lat temu, w każdym razie na początku sprzedaży i zachwytów nad drzwiami bez klamek. Pamiętam, że był wtedy salon przy Kruczej w Warszawie (nie wiem, czy jeszcze jest) i tam ją oglądaliśmy. Posiedziałem sobie w środku, siedziało się fajnie ... Pozdrawiam dokładnych v-6 Link Zgłoś
asserwis Re: Rozumiem 09.04.08, 20:34 alfy na kruczej nie ma już od dawien dawna..... coś bujasz ;) Link Zgłoś
v-6 Re: Rozumiem 07.04.08, 19:40 Sorry, to jednak było sześć lat, tylko alfa miała numer 156. Ale to chyba po prostu bezpośredni poprzednik 159? Nie dziwię się, że woleli dać nowy numer. v-6 Link Zgłoś
mameja21 Re: Alfa Romeo 159 07.04.08, 17:56 przemekthor napisał: Cena > smieszna. Stylistyka nie ma sobie rownych. Jaka to jest śmieszna cena ? Pytam z ciekawości, bo pamiętam jak oglądałem ten model krótko po premierze i cena była bardzo wysoka. Link Zgłoś
przemekthor Re: Alfa Romeo 159 07.04.08, 19:43 > Jaka to jest śmieszna cena ? Przepieknie wystylizowane auto w cenie obrobionego tepa siekiera kawalu metalu zwanego passatem. To nie jest duzo. Link Zgłoś
przemekthor Accord? 07.04.08, 19:50 > > Jaka to jest śmieszna cena ? W sumie za te kase mozna kupic accorda - od biedy mozna powiedzic, ze to tez auto z klasa. Co na pewno, wizyta w serwisie raz do roku. Link Zgłoś
spark1.8 Re: Accord? 08.04.08, 09:42 v-6 napisał: > Mój osobisty typ: audi a4 quattro z mocnym dieslem lub benzyną min. > 200 KM, z tiptronikiem lub (jeszcze lepiej) z dsg to się dopiero będzie sypać :))) Link Zgłoś
v-6 Re: Accord? 08.04.08, 14:43 A miałeś? Bo ja tak, 2004-2007, A4 1,8 T, turbo wysokociśnieniwe 190 KM, multitronic. 57 tys. km i nic, tylko żarówki. Sprzedałem bratowej, dołożyła kolejne 12 tys., dalej nic. Nawet zawieszenie nie było robione, choć w tym modelu to bolączka (na naszych drogach). Inna rzecz, że to była wersja z podwyższonym i wzmocnionym zawieszeniem (wtedy była taka opcja). Jedyna i niezrozumiała dla mnie wada (poza ciasnotą w środku): pomimo ASR przy ostrzejszym ruszaniu zrywało przyczepność nawet na suchym - niestety pożałowałem na quattro, więc teraz chciałem sobie pomarzyć ... Poza tym sama przyjemność, nie za twarde, zwrotne, 8 sek. do setki, maksymalny moment od 1900 obrotów, jakość materiałów, spasowanie itp. z najwyższej półki, wygodne fotele, b. praktyczny bagażnik (to był avant). Wcześniej nigdy Audi nie miałem i naprawdę byłem pod wrażeniem, a - możesz mi wierzyć lub nie - miałem dużo aut w moim, długim już życiu, w tym mercedesa, bmw i lexusa. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
asserwis Re: Accord? 09.04.08, 20:51 nie zrozum mnie źle ale co to jest za przebieg 57tyś.? nawet na matizie wrażenia nie zrobi... znawco awaryjności :) Link Zgłoś
v-6 Re: Accord? 09.04.08, 22:29 asserwis napisał: > nie zrozum mnie źle ale co to jest za przebieg 57tyś.? nawet na matizie wrażeni > a > nie zrobi... znawco awaryjności :) OK, akurat mam trochę czasu, więc porozmawiajmy poważnie. Uważam, że aby wypowiadac sie o jakimś aucie, trzeba albo je kiedyś mieć (eksploatować), albo czerpać wiedzę z takich żródeł, jak fachowa prasa, rankingi awaryjności, internetowe portale prowadzące regularne oceny poszczególnych marek (np. autocentrum pl.), specjalistyczne programy tv. Oczywiście można znać jakiś samochód np. z doświadczeń członków rodziny czy przyjaciela, ale nic więcej. Powielanie opinii typu "nie kupuje się samochodów na F" uważam za stratę czasu. Ad 1. Nic nie poradzę, że przez 3 lata zrobiłem tylko 57 tys. Oczywiście mogłem napisać, że zrobiłem 120, ale nie o to chyba w tej zabawie chodzi, nie sądzisz? Ad 2. Pokaż mi choć jedno poważne żródło z wymieninych powyżej, w którym A4 poprzedniej generacji ma opinię "ależ sie sypie!" Bo ja znam tylko opinie dokładnie odwrotne. Co do tego, że po 57 tys. nie można się wypowiadać o awaryjności, też trudno mi się zgodzić. Moja Vectra (poprzedni model) do tego czasu przestała juz w serwisie ok. tygodnia. Jej następca, Citroen C5 nie dociągnął nawet do 17 tys., bo wymusiłem na Citroen Polska odkup za cenę ustaloną przez rzeczoznawcę (przez pierwszy rok 3 razy byłem ściągany z trasy). "Osobiście znam" Peugeota 307, który od nowości nie daje się umyć, w czym przypomina mojego psa. Elektronika i elektryka kompletnie wariują po myjni, nawet ręcznej i właściciel musi go myć osobiście, ostrożnie i delikatnie. Ot, takie francuskie pieszczoty ...Mógłbym mnożyć takie przykłady, z tą nieszczęsna 156 włącznie. Doskonale rozumiem ludzi, którzy kupują samochód oczami, ale nie zamierzam przepraszać, że do nich nie należę. Dla mnie niska awaryjność jest na pierwszym miejscu ex equo z komfortem. Potem przyjemność z jazdy. Kurczę, to może ja faktycznie jestem znawcą awaryjności? v-6 Link Zgłoś
soner3 Re: Accord? a moze jeszcze city ? 09.04.08, 20:59 przemekthor napisał: > > > Jaka to jest śmieszna cena ? > > W sumie za te kase mozna kupic accorda - od biedy mozna powiedzic, > ze to tez auto z klasa. Co na pewno, wizyta w serwisie raz do roku. to Accord jest autem z klasa ale juz Passat absolutnie nie?A to niby czemu?Taka sama ma Accord klase jak Skoda Superb a i nawet nie bo w tej drugiej mozna chociaz dostac silniki V6. I co to znaczy samochod z klasa?Decyduje marka? To znaczy ze Mercedes A czy Volvo S40 ma wiecej klasy niz VW Phaeton W12? Link Zgłoś
mameja21 Re: Alfa Romeo 159 08.04.08, 14:19 przemekthor napisał: > > Jaka to jest śmieszna cena ? > > Przepieknie wystylizowane auto w cenie obrobionego tepa siekiera > kawalu metalu zwanego passatem. To nie jest duzo. Czy jedynym kryterium oceny auta jest wygląd ? A może sam kolor ? Link Zgłoś
przemekthor Re: Alfa Romeo 159 10.04.08, 18:15 > Czy jedynym kryterium oceny auta jest wygląd ? Jedynym kryterium oceny auta nie, ale jesli oceniamy auto w kategorii "klasa", to jak najbardziej. Alfa 159 jest przepieknym autem, w ktorym kazdy detal jest dopracowany tak, zeby ladnie wygladal. To jest cacko, taki dodatek, jak elegancka torebka, zegarek albo okulary. Jezdzac takim wozem podkresla sie, ze lubi sie ladne przedmioty. Passat - duze, wygodne, dopracowane technicznie auto. Nic poza tym. Zwykla buda na 4 kolach, sprzedawana w setkach tysiecy. Nikt sie za tym nie obejrzy, no chyba ze za kolkiem siedzi supermodelka (szczerze watpie w taka konfiguracje). Olowek faber-castell vs cerruti. Oba za 40 zlotych. Ten od f-c dobrze lezy w rece, jest estetycznie wykonany, posluzy z 10 lat. Ten od cerruti jest mniej praktyczny, ciezki jakis, slizga sie w lapach, ale jak nim cos rysujesz, to wszyscy wodza za nim oczami. Link Zgłoś
kinia.0 Re: Szukam samochodu z klasa?? 08.04.08, 11:53 Jeśli chcesz autko z klasą,to volvo jest właściwym wyborem.A może Honda Civic? autko ładnie się prezentuje-autko z klasą. Link Zgłoś
soner3 Re: Szukam samochodu z klasa?? 09.04.08, 21:06 kinia.0 napisała: > Jeśli chcesz autko z klasą,to volvo jest właściwym wyborem.A może > Honda Civic? autko ładnie się prezentuje-autko z klasą. o i nastepny hadziarz ,zapytam powaznie co w hondzie jest takiego klasowego czego nie ma np w kia ,renault czy skodzie ? Klasowy a zarazem zabawny jest upor wlascicieli hond z jakim stawiaja swoja ulubiona marke nad innymi . Link Zgłoś
kinia.0 Re: Szukam samochodu z klasa?? 10.04.08, 12:04 Soner3 więc jaki z tego wniosek? że pytanie było idiotyczne bo wszystkie autka w sedanie mają klasę.Ładnie się prezentują itd.Autor wątku raczej powinien zapytać które są mniej zawodne na drodze,mniej awaryjne,chociaż to chyba nie od marki auta zależy bo w każdej marce czarna owca się może trafić.A tak na marginesie,nie jestem posiadaczką hondy,ale jest ona moim marzeniem,i nie jest to sedan a itak bardzo mi się podoba.Posiadam za to volvo v40,też nie sedan a dla mnie ma klasę. Jednemu się podoba blondynka a drugiemu brunetka- tak samo jest z samochodami.Każdy z nas ma swój gust. Link Zgłoś
przemekthor Re: Szukam samochodu z klasa?? 10.04.08, 18:18 Nie stawialbym civika z fabia w jednym szeregu, bo fabia to dziadoski twor, a civik to fajne, zaawansowane technicznie auto. Link Zgłoś
soner3 Re: Szukam samochodu z klasa?? 10.04.08, 18:47 przemekthor napisał: >, a civik to fajne, zaawansowane technicznie auto. a czym to ty mierzysz to zaawansowanie? toz to ledwo techniczny sredniak, pomijajac model type-r a w zasadzie tylko jego silnik . Przy civiku stosunkowo stary juz octavian 2 wydaje sie ultranowoczesny . Link Zgłoś
sakhal Mazda 323F do roku 2003 lub Mazda 3 jesli mlodsze 09.04.08, 21:21 Malo tego u nas jezdzi to pierwszy warunek. Drugi, trzeci i cala reszta - dobre, ładne, nowoczesne auta trzymajace wysoka cene na rynku wtornym ;) Link Zgłoś