Dodaj do ulubionych

FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!!

IP: 192.168.0.* / *.gliwice.sdi.tpnet.pl 17.07.01, 08:16
Jestem posiadaczem peugeota 605 2.1 diesel. Od dwóch dni zachowuje się dziwnie.
Na niskich obrotach wogóle nie ma mocy( nie ma ciągu). Zaś w pewnym momencie
dostaje kopa i pcha do przodu. Wcodziennej jeździe kończy się to szarpaniem. Co
to może być??? Pomóżcie mi siędowiedzieć co to jest bo jak pojadę do naprawy
to chcę mieć pojęcie, inaczej mnie oskubią na wszystkim!
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.170.* 17.07.01, 09:45
      Na początek drobna uwaga: stało się regułą, że opis usterki co do której
      oczekujemy porady, jest żaden, lub w najlepszym przypadku jak u marcina - "od
      dwóch dni zachowuje się dziwnie". Dobrze, że znamy czas wystąpienia usterki,
      choć do niczego nie jest to potrzebne, bo usterka, która zaistniała dwie minuty
      temu też będzie taką samą usterką.
      A potrzebna jest wiedza, czy pojawiła się nagle, czy też objawy narastały
      sukcesywnie, czy w niecodziennej jeździe (co to znaczy?) nie szarpie i czy tego
      kopa dostaje na niskich obrotach czy na wysokich?
      Teraz odpowiedź. Często szarpią sprzęgła. Zdarte, źle wyregulowane lub
      nieumiejętnie użytkowane. Niedostatki mocy to najczęściej utrudniony dopływ
      paliwa lub powietrza. Nieoczekiwane "kopy" mogą być skutkiem uszkodzenia pompy
      wtryskowej lub sondy lambda (jeśli takowa jest). Słusznie zrobisz udając się do
      serwisu. Pozdrawiam.
      • Gość: Niknejm Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: *.pg.com 17.07.01, 09:52
        ...lub coś ze sprężarką, względnie jej oprzyrządowaniem (jeśli tam jest turbo).

Pozdrawiam,
        Niknejm
        • Gość: Niknejm Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: *.pg.com 17.07.01, 09:53
          Zaraz... a może kiepskie paliwo? Próbowałeś zmieniać stację?

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: a Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.170.* 17.07.01, 09:56
            Na kiepskim paliwie nie dostawałby chyba wariackiego kopa?
      • Gość: Jarek Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 17.07.01, 09:56
        Nie wiem, czy powinien sie odzywac, bo nie jestem fachowcem, ale...
        Po opisie pojemnosci silnika wnioskuje, ze jest to turbodiesel. Moj przedmowca
        ma sporo racji, bo opis dolegliwosci jest znikomy. Jednakze przy takich
        "dolegliwosciach" przyczyn moze byc kilka. Do pomyslow przedmowcy dorzucilbym
        klopoty z turbina.
        Ale ile nie byloby pomyslow wizyta w przyzwoitym serwisie jest nieodzowna. Moge
        polecic w W-wie, ale po Twoim ID orientuje sie, ze jestes z Gliwic.
        Pozdr
        • Gość: marcin Re: dalsze info IP: 192.168.0.* / *.gliwice.sdi.tpnet.pl 17.07.01, 10:04
          sorry za niedokładnośc, ten silnik jest bez turbo, a samochód jest z 1991 roku.
          Tankowałem 2 dni temu 80 litrów ropy na stacji DEA, więc czas by się zgadzał.
          Sprzęgło raczej trzeba wykluczyć. objawy są takie: zaczynam ruszać a auto nie
          ma żadnej mocy nagle dostaje kopa ,by pochwili znów wpaść w "dziurę". kiedy
          jadę z ze stałą prędkością to chwilami jakby się silnik ożywiał rusza nagle do
          przodu by za sekundę wrócić do stanu wyjścia. Nie wiem co jeszcze napisać.
          jeśli macie jakieś pytania piszcie ,bo śledzę posty na bieżąco
          • Gość: a Re: dalsze info IP: 212.244.170.* 17.07.01, 10:22
            Chyba wiem o jaki silnik chodzi. Sprawdź filtr powietrza (kiedy wymieniony?),
            sterowanie pompą wtryskową (linka gazu), jeśli pompa boschowska to układ
            przyspieszacza wtrysku (woskowy regulator) oraz - poza domowymi możliwościami -
            stan wtrysków. Można jeszcze zajrzeć do przekaźnika podtrzymującego
            elektrozawór pompy wtrysk. lub sprawdzić jego elektrykę. Więcej pomysłów
            narazie nie mam.
          • Gość: Niknejm Re: dalsze info IP: *.pg.com 17.07.01, 10:27
            Gość portalu: marcin napisał(a):

> sorry za niedokładnośc, ten silnik jest bez turbo, a samochód jest z 1991 roku.
            > Tankowałem 2 dni temu 80 litrów ropy na stacji DEA, więc czas by się zgadzał.
            > Sprzęgło raczej trzeba wykluczyć. objawy są takie: zaczynam ruszać a auto nie
            > ma żadnej mocy nagle dostaje kopa ,by pochwili znów wpaść w "dziurę". kiedy
            > jadę z ze stałą prędkością to chwilami jakby się silnik ożywiał rusza nagle do
            > przodu by za sekundę wrócić do stanu wyjścia. Nie wiem co jeszcze napisać.
            > jeśli macie jakieś pytania piszcie ,bo śledzę posty na bieżąco

To rzeczywiście wygląda, jakby z paliwa dostał się jakiś paproch do instalacji
            wtryskowej. Kiedyś w Maluchu (wiem, wiem, baaardzo dalekie porównanie, no i
            zasilanie gaźnikowe) miałem to samo. Przedmuchiwanie dysz w gaźniku nie pomogło.
            Pomogło trzymanie na max gazie przez jakiś czas. Ale tutaj to bym się trochę bał
            tak zrobić... Jednostka napędowa trochę innej klasy :-)
            Jedno jest pewne. To nie jest zapłon ;-)
            Ja bym z tym jednak pojechał do serwisu. Może mogą jakoś 'przedmuchać'
            instalację, czy cuś. Nie jeżdżę dieslem, więc nie wiem.
            Jeszcze jeden pomysł - a może to pompa wtryskowa niedomaga?

Pozdrawiam,
            Niknejm
    • Gość: Pitz Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: 195.116.250.* 17.07.01, 11:20
      Niewatpliwie jest to klopot z zasilaniem w paliwo. Najlepiej podjechac do
      jakiegos zakladu specjalizujacego sie w pompach wtryskowych (tacy co sie tylko
      tym zajmuja). Nie jedz do ASO, bo tam to tylko potrafia powiedziec, ze trzeba
      wymienic.... Sam mam diesla, ale nie dodtykalem sie do tej czesci jeszcze w
      ogole przez 50 000 km, a tyle tym jezdze. U mnie tez wystepuje slabsze
      ciagniecie na wolnych a potem kop, ale u mnie to normalne, bo kop zgrywa sie z
      zapaleniem zielonej kontrolki na desce z napisem Turbo.

Pozdr
      I zatankuj na jakiejs porzadnej stacji
    • Gość: marcin Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: 192.168.0.* / *.gliwice.sdi.tpnet.pl 17.07.01, 14:40
      a czy sama wymiana filtra paliwa nie pomoże?
      • Gość: a Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.170.* 17.07.01, 14:45
        Może pomoże.
        • Gość: Kosiarz Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: *.hyundai.com.pl 17.07.01, 16:10
          Raczej nie pomoże. Zabrudzony filtr paliwa powoduje kłopoty z wejściem silnika
          na tzw. obroty. Opisane objawy wskazują wydaje mi się na pompe wtryskową. Może
          być również kłopot z wtryskiwaczami (dopiero wyższe obroty powodują wyższe
          ciśnienie u układzie i otwarcie się wtryskiwacza). Nie masz wrażenia, że silnik
          pracuje na trzech cylindrach jak występuje dziura w mocy?
          Pozdrawiam,
          Kosiarz
          • Gość: a Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.170.* 18.07.01, 08:04
            Dorzucę jeszcze do tego możliwość zatankowania bądź to oleju opałowego bądź
            napędowego ale mocno zaparafinowanego, np. jakaś pozostałość po zimie.
            Wytrącona w oleju parafina już się ponownie nie rozpuszcza i zakleja nie tylko
            filtr ale i pompę i układ wtryskowy. Wredne cholerstwo, trzeba płukać cały
            układ. Ale może niepotrzebnie kraczę.
          • Gość: marcin Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: 192.168.0.* / *.gliwice.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 08:11
            Chłopaki sprawa się rozwiązała! Okazało się,że winny był gumowy wąż
            doprowadzający paliwo do pompy. Metalowy zacisk na końcu tej rurki przetarł ją,
            i do układu dostawało się powietrze zapowietrzając go, ale paliwo nie
            wyciekało. 2 minuty roboty i po zabawie. Na szczęście trafiłem na porządnego
            mechanika, który za takie coś nawet nie chciał pieniędzy! A przecież mógł mi
            wcisnąć cokolwiek i tak bym nie wiedział. Jakby ktoś był z okolic Katowic to
            polecam ( piotr ratka, mikołów ul.Przyjaźni). Super facet! Swoją drogą takie
            rzeczy są możliwe tylko we francuzach. Te samochody mają tendencje do psucia
            się największych pierdół! Czas na Mercedesa...
            • Gość: PiL Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.170.* 18.07.01, 08:25
              Miałem dokładnie to samo (patrz PROBLEMY Z DIESLEM). Ale z nieustannym psuciem
              się nie przesadzaj, zwłaszcza z tym mercem...Pozdr.
              • Gość: marcin Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: 192.168.0.* / *.gliwice.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 08:49
                Poważnie napisałem o tym psuciu. Do tej pory jedyne co się w peugeocie nie
                zepsuło to siedzenia. Miałem już take cuda jak niemożliwość wyłączenia silnika
                (zapalał normalnie)wycieraczki które działały świetnie dopóki nie padał deszcz,
                itp . Nie wspomnę już o kłopotach z centralnym zamkiem , rozruszmikiem, szybami
                elektrycznymi a nawet z pasem bezpieczeństwa. Auto ma przejechane 110 tys. (mam
                je od nowości) Zalety peugeota 605 to wygoda, wielkość i oszczędny diesel ale
                jakość nie jest najwyższa co potwierdzają raporty dekry gdzie 605 jest na
                szarym końcu. Szkoda bo to fajny samochód. Dziękuję wam za pomoc. A czym
                chłopaki kulacie się do pracy (niknejm, PiL, a) może jest coś godnego polecenia
                w klasie wyższej średniej bo chyba rozglądnę się za czymś młodszym?
                • Gość: PiL Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.170.* 18.07.01, 09:02
                  Renault laguna 2,2 D 95r. Teraz czas na nową. Ale benzynową. Warta przemyśleń.
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: Krzyro Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.07.01, 09:23
                    Powoli dojdziecie do Merca 123 nie wyżej !
                    Powodzenia
                    • Gość: Wojtek Re: FACHOWCY! MAM KŁOPOT Z SILNIKIEM DIESLA!!!!!!!!!!!! IP: *.kvarner.net 30.07.01, 13:50
                      A tak prawde mowiac, to merc 123 zwlaszcza w wersji 300D to naprawde kawal
                      porzadnego auta. Kto mial, ten wie... Tam pierdoly sie nie psuja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka