Dodaj do ulubionych

Nowe propozycje BMW

25.05.08, 23:11
autozeitung.de/online/render.php?render=0128218

Czy naprawde designe i kunszt techniczny nie moga isc w parze?
Obserwuj wątek
    • sniperslaststand Re: Nowe propozycje BMW (i inne niusy) 26.05.08, 00:30
      01boryna napisał:

> autozeitung.de/online/render.php?render=0128218
      >
      > Czy naprawde designe i kunszt techniczny nie moga isc w parze?

Przesadzasz. Brzydkie BMW to 1, 3 sedan, X3 i 7. Wszystko, co nie wygląda jak któreś z powyższych, ma szanse być ładne.

Nie wiem, na ile te wizualizacje są prawdziwe, ale nowe X1 wygląda dobrze, jest agresywnie wystylizowane, wyraziste, w stylu granatu zaczepnego:
      autozeitung.de/online/bildDB/78387_450.jpg
      Te zamaskowane wyglądają jak niedorobione pokraki,
      autozeitung.de/online/bildDB/97695_450.jpg
      autozeitung.de/online/bildDB/97697_450.jpg
      ale to pewnie celowe.

Następca X3 jest 100x lepszy niż obecne: autozeitung.de/online/bildDB/117478_450.jpg

Ale X4 (ile można produkować SUVów?) to już proszenie się o stratę pieniędzy: autozeitung.de/online/bildDB/117523_450.jpg

Acha, X6 wygląda świetnie.
      autozeitung.de/online/bildDB/116279_450.jpg
      Nie podobało mi się, ale zobaczyłem na żywo i zmieniłem zdanie. Moim zdaniem, to sensowny pomysł... gdyby był w cenie X3.

Tak więc, ogólnie, więcej ładnych niż brzydkich. Uważam też ową seryjną krytykę efektów prac Chrisa Bangle za przesadzoną, taką tendencyjną. Owszem, kilka aut spod znaku śmigła jest paskudnych, ale 5, 3 coupe i 6 to dzieła sztuki użytkowej. 5 (sedan) w ogóle wygląda na drodze tak niesamowicie, że nie wiem, jak ktokolwiek może chcieć A6 czy E.

Dorzucam inne niusy, o których zresztą miałem zaczynać wątek:

1. Premiera Laguny Coupe:
      motoryzacja.interia.pl/galerie/motowspolczesne/renault-laguna-coupe/zdjecie/duze,769147
      Wygląda ŚWIETNIE z każdej strony. Poza przednią. Tam lampy powinny być bardziej smukłe, jak w modelu konceptualnym:
      www.webwombat.com.au/motoring/news_reports/renault-laguna-coupe.htm
      A nie tak bardziej zachowawczo:
      motoryzacja.interia.pl/galerie/motowspolczesne/renault-laguna-coupe/zdjecie/duze,769139,4
      Ale ponieważ reszta jest jak w koncepcie - wyrazy uznania dla Renault

2. UE wprowadza nakaz instalowania kontroli stabilności. Dopiero od 2012.

Moje zdanie: 3xTAK, dlaczego dopiero teraz i w tak długim horyzoncie czasowym. ESP to najlepszy po ABS wynalazek w kwestii poprawy bezpieczeństwa aut i powinien być instalowany w każdym modelu.

motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/esp-obowiazkowe,1115254,324
      3. Mercedes wprowadza nową skrzynię. Zapewne odpowiedź na dwusprzęgłowe, ale, pewnie z przyczyn politycznych, MB, inaczej niż BMW, Ford czy Nissan, nie kopiują rozwiązania VW AG, tylko robią po swojemu. Czyli zastępują przekładnię hydrokinetyczną mokrym sprzęgłem wielotaroczowym, a dalej kilka przekładni planetarnych jak w klasycznym automacie, a nie jak w skrzyni ręcznej/DSG

motoryzacja.interia.pl/wiadomosci-dnia/news/przelomowa-konstrukcja-mercedesa,1110457,415
      Czas zmiany biegu: 0,1 sekundy, czyli sporo wolniej niż 0,008 w DSG, dla porównania SMG BMW zmieniała najszybciej w około 0,3 sekundy.

4. Szukając artykułu na Interii o nowej skrzyni MB natrafiłem na to zdjęcie.
      motoryzacja.interia.pl/galerie/najnowsze/auto-tuning-show-w-krakowie-2008/zdjecie/duze,764497,1,4
      W życiu nie widziałem tak zminimalizowanej spódniczki!

---
      youtube.com/watch?v=VFQ3gGzyNG0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka