zgniwszylive 31.05.08, 16:35 Jaki wlać olej do lanosa? przebieg ok.200tys. mam zamiar założyć gaz. Jaki najlepiej wlać olej? Mineralny??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
purhed Re: JAKI wlać OLEJ???????? 31.05.08, 20:13 na czym lanos jeździł wcześniej? jeśli na jakimś przyzwoitym oleju pół- lub w pełni syntetycznym i wszystko było ok to nie ma sensu wlewać mineralny. Link Zgłoś
zgniwszylive Re: JAKI wlać OLEJ???????? 01.06.08, 18:37 jeździł na półsyntetyku i wszystko jest ok. Czyli że wlać półsyntetyk? pzdr. Link Zgłoś
zgniwszylive Re: JAKI wlać OLEJ???????? 05.06.08, 20:47 jaki olej polecacie? jakiej firmy?? Link Zgłoś
kulawywos Re: JAKI wlać OLEJ???????? 05.06.08, 21:21 Marka nie ma żadnego znaczenia w tym przypadku. Lej Orlen czy Lotos albo jakieś Carlube. Przy takim oldtimerze nie ma co zasadzać się na Mobil 1 Link Zgłoś
piterpodroz Re: JAKI wlać OLEJ???????? 05.10.08, 14:30 po ilu km nalezy zaczac wlewac mineralny? aktualnie jezdze na lotos polsyntetyk, zastanawiam sie czy lotos to dobry wybor.co polecacie? Link Zgłoś
praktiss Re: JAKI wlać OLEJ???????? 05.10.08, 19:28 piterpodroz napisał: > po ilu km nalezy zaczac wlewac mineralny? Możesz jeździć na półsyntetyku aż do zgonu silnika. >aktualnie jezdze na lotos polsyntetyk, zastanawiam sie czy lotos to dobry wybor.co polecacie? Jeździłem na Mobilu, Statoilu, Texaco, Lotosie, Orlenie. Jakichś drastycznych różnic w eksploatacji nie stwierdziłem. Ostatnio jeżdżę na Lotosie. Grunt to regularna wymiana. Link Zgłoś
mottur Re: JAKI wlać OLEJ???????? 05.10.08, 19:45 piterpodroz napisał: > po ilu km nalezy zaczac wlewac mineralny? aktualnie jezdze na lotos polsyntetyk kilometraż ma mało do tego. Liczy się tylko stan silnika. Co najlepiej określić po ilości branego oleju. Osobiście moja Nubira po 195 kkm dalej jeżdzi na Mobilu1 pełnym SYNTETYKU. Bo choć od 100 tys na gazie to oleju bierze w normie. Normą przy moim przebiegu jest zmieszczenie sie w sezonie (u mnie rok) bez dolewania oleju. Niestety ale Lotosem pogarszasz sobie żywotność silnika. A na minerał nie przechodź nigdy w 16V. No chyba że nie wyrabiasz na dolewanie półsyntetyku a na remont cię nie stać. > zastanawiam sie czy lotos to dobry wybor.co polecacie? Link Zgłoś
mottur Re: JAKI wlać OLEJ???????? 05.10.08, 19:58 Rozumiem kulawy, ze jak będziesz chciał zmienić auto po 60-tce to pomimo posiadania kasy nie powinieneś brać niczego powyżej 75 KM bo "przy takim oldtimerze nie ma co zasadzać się". Nawet jak będziesz w formie 30-latka! To aluzja do stanu silnika, który przy 200 tys. moze nie brac oleju i jeszcze długo, długo służyć nawet na pełnym syntetyku. Link Zgłoś
mc_koperdejl Re: JAKI wlać OLEJ???????? 06.10.08, 13:49 o kur... ale teoria... przy 16V nie lej mineralnego.... ale ubaw. masz moze wiecej takich złotych mysli? chetnie bym sie posmial Link Zgłoś
michaldolek Re: JAKI wlać OLEJ???????? 12.10.08, 11:29 ja leje mineralny do VW i jest wszystko w porządku...ostatnio dodałem do oleju dodatek molyslip...sprawdza się, odczuwalna jakość..kupowałem tutaj : www.molyslip.pl Link Zgłoś