fajnymirek 13.07.08, 23:46 witam mam pytanko odnosnie zwrotu akcyzy mam auto ktore sprowadzilem z niemiec cztery lata temu i czy moge odzyskac akcyze jak tak to w jaki sposob Link Zgłoś Obserwuj wątek
andro44444 Re: zwrot akcyzy 15.07.08, 14:14 Zgodnie z Ustawą o zwrocie NADPŁATY w podatku akcyzowym, jej zwrot przysługuje tylko w odniesieniu do samochodów osobowych sprowadzonych w okresie od 01.05.2004 do 30.11.2006 włącznie. Z tego co piszesz, to 4 lata temu był lipiec 2004, więc zwrot nadpłaty akcyzy będzie ci się należał (o ile bardzo nie zaniżyłeś ceny auta do obliczenia akcyzy). Jeśli spełniasz te warunki to możesz smiało składać wniosek o zwrot nadpłaty akcyzy. Ustawa wchodzi w życie 19.07.2008. Najlepiej zapoznaj się z ustawą i wszystko będziesz wiedział. Jest inny problem: SKĄD BEZPŁATNIE WZIĄĆ ŚREDNIĄ WARTOŚĆ RYNKOWĄ SAMOCHODU OSOBOWEGO W MIESIĄCU POWSTANIA OBOWIĄZKU OPŁACENIA PODATKU AKCYZOWEGO ?? A jest to niezbędne do obliczenia kwoty zwrotu. Z tego co się jak dotąd zorientowałem, to Eurotax robi takie wyceny, ale za jedna wycenę każe sobie płacić 18 zł. Jak ktoś wie to niech pisze. Link Zgłoś