marek_karolina 09.08.08, 22:01 Co soadzicie o nowym aucie firmy Dacia o nazwie Sandero? Auto to dopiero wchodzi na rynek ma nowoczesna sylwetkę i bardzo atrakcyjna cenę jak na polski rynek. Link Zgłoś Obserwuj wątek
cheyenne20 Re: Dacia Sandero. 09.08.08, 22:08 Przypomina to Forda Fiestę. Cena zbyta wysoka, skoro Fiestę tdci (2-3 letnia) mozna dostać za 15 tys.zł. Link Zgłoś
iberia.pl Re: Dacia Sandero. 09.08.08, 22:12 cheyenne20 napisał: > Cena zbyta wysoka, skoro Fiestę tdci (2-3 letnia) mozna dostać za 15 tys.zł. ??? jestes pewien tej ceny ? tinyurl.com/5zvxlr tinyurl.com/5bex62 Link Zgłoś
cheyenne20 Re: Dacia Sandero. 09.08.08, 22:16 >iberia.pl napisała: > ??? jestes pewien tej ceny ? > tinyurl.com/5zvxlr > tinyurl.com/5bex62 - napisałem 2-3 letnia, a nie roczna jak w twoich linkach. Link Zgłoś
cheyenne20 Re: Dacia Sandero. 09.08.08, 22:21 michal_polonus napisał: > masz tam dwuletnią, więc nie ściemniaj - a to co :moto.allegro.pl/item411589965_ford_fiesta_tdci_2003_okazja_super_stan.html Link Zgłoś
iberia.pl Re: Dacia Sandero. 09.08.08, 22:22 cheyenne20 napisał: > michal_polonus napisał: > > > masz tam dwuletnią, więc nie ściemniaj > > > - a to co > :moto.allegro.pl/item411589965_ford_fiesta_tdci_2003_okazja_super_stan.html litosci....18900+oplaty to jest wg ciebie 15 tys.??????????????????? Link Zgłoś
michal_polonus Re: poza tym podales fieste 2003 a nie 2-3letnia, 09.08.08, 22:26 Radio Erewań donosi, że sprzedają dwuletnie fisety tdci za 15 tys. Co prawda nie dwuletnie ale pięcioletnie, i nie za 15 ale za 20 tys. ale reszta się zgadza. Link Zgłoś
iberia.pl Re: poza tym podales fieste 2003 a nie 2-3letnia, 09.08.08, 22:27 michal_polonus napisał: > Radio Erewań donosi, że sprzedają dwuletnie fisety tdci za 15 tys. > Co prawda nie dwuletnie ale pięcioletnie, i nie za 15 ale za 20 tys. ale reszta > się zgadza. dokladnie :-DDDD, ale jaki uparty w tym co glosi. Link Zgłoś
iberia.pl Re: Dacia Sandero. 09.08.08, 22:21 cheyenne20 napisał: >> > - napisałem 2-3 letnia, a nie roczna jak w twoich linkach. fiesta z 2006 roku-dla mnie to auto 2letnie..... tinyurl.com/5s5znn fiest a.d.2005: tinyurl.com/5q3lxf Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dacia Sandero. 10.08.08, 01:05 nawet trzyletnia fiesta na dodatek w dieslu troche chyba drozej kosztuje ,raczej 20 tys i wyżej ,co do tej daci sandero to gdzieś czytałem czy widziałem w tv test tego autka ,ogólnie pozytywny jak za te pieniadze tylko za słabiutki i przestarzały technologicznie silnik w podstawowej wersji ,pózniej maja bys wersje w dieslu ale zapewne bedą juz duzo droższe i cały urok i sens tego skad inąd ładnego autka prysnie jak banka mydlana , he he. Link Zgłoś
michal_polonus Re: Dacia Sandero. 09.08.08, 22:16 1. Dwuletnią Fiestę tdci za 15 tys.? Chyba wersję po dachowaniu 2. Sandero jest większy niż fiesta, ma większy bagażnik i rozstaw osi 3. Sandero ma 3 lata gwarancji. jak dla mnie byłby dobry wybór - ale jednak za mały bagaznik - chyba dołożyłbym do clio kombi Link Zgłoś
iberia.pl Re: Dacia Sandero. 09.08.08, 22:09 coz sadzic o aucie, ktorego jeszcze na ulicy nie ma? Wizualnie wyglada calkiem ok, z tylu taki mix C3 i i30. www.dacia.pl/pl/DaciaSITe/sandero/home/index.html Link Zgłoś
raks5 Re: Dacia Sandero. 10.08.08, 19:53 spalanie- 10 w mieście, cena ponad 35tys i jeszcze dopłata za klimę, dobre. a ja się waham czy kupić Mondeo 2.0TDCI, GHIA kupiony w niemieckim salonie jako używany dwulatek (kolega kupował i jeździł dwa lata- znam stan i jest świetny). rocznik 2004 za 28000pln. nie zrozumiem kupujących nowe auta. przez rok jeżdżenia wygodnym Mondeo oszczędzam potencjalnie 6000 na paliwie, na wartości tracę góra 3000pln, a dacia pewnie spadnie z 10000 Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dacia Sandero. 09.08.08, 22:32 Przelicz sobie cenę na EUR a wtedy zobaczymy co zostało z deklarowanego auta za 5kEUR. IMHO wielkiej kariery to auto u nas nie zrobi. Obstawiam że sprzedaż będzie mniejsza niż wiekowej już, ale lepiej wyposażonej Thalii. Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dacia Sandero. 10.08.08, 00:23 Fakt, ale tylko u nas. CZ, SK, HU dalej jest w ofercie, choć oczywiście nie wiadomo jak długo jeszcze. Czyżby Clio III Sedan było już gotowe? Link Zgłoś
lupus76 Re: Dacia Sandero. 11.08.08, 10:51 Jeśli wierzyć zapowiedziom dowodztwa Renault - w Europie nie będzie Clio III Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dacia Sandero. 18.08.08, 16:38 Clio III Sedan faktycznie już jest. A czy będzie w Polsce? To już zupełnie inna bajka. moto.pl/MotoPL/1,90141,5600865,Renault_Thalia_na_nowo.html Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dacia Sandero. 10.08.08, 23:53 Nie sądzę. IMHO nie zadecyduje o tym ani technika, ani cena tylko względy emocjonalne. Link Zgłoś
hipohondryk1 Re: Dacia Sandero. 11.08.08, 10:40 A ja uważam, że to całkiem rozsądny wózek. Cena - niska, więc normalne jest że nie spotkamy tam wodotrysków, ale za to mamy auto firmowane przez Renault, a nie chińszczyznę lub używkę po dachowaniu. Znajdą się nabywcy, o to jestem spokojny, tak samo jak znaleźli się na Logana i Logana MCV. Jeszcze pół roku temu na MCV trzeba było czekać kilka miesięcy, bo popyt znacznie przewyższał podaż. Najstarsze Logany mają już ponad 3 lata i nakręcone po 100-150 tys km i żyją, mają się całkiem dobrze. Nie ma się co bać, tylko brać. Nie każdy chce auto używane, czasem ktoś woli kupić auto tanie, ale nowe - dlatego na przykład maluch i polonez mimo swej archaiczności prawie do końca produkcji miały nabywców. Link Zgłoś
superknur Re: Dacia Sandero. 11.08.08, 23:18 ja bym spojrzał na to auto z innej strony. co można kupić za te pieniądze? sejczento, trzydrzwiowe c1 (28 500) , pande (27 000)... no nie wiem co jeszcze za podobne pieniądze czyli 28 500 dostajesz auto które ma takie samo NIC jak reszta ale za to ma bagażnik a nie schowek na teczkę, wiecej miejsca w kabinie i tak dalej. skada z tym samym NIC w srodku kosztuje 5 tys wiecej. i to ze słabszym silnikiem. jeśli porównywać stosunek ceny do tego co za te pieniądze otrzymujesz to sandero wydaje się nie mieć konkurencji. Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dacia Sandero. 14.08.08, 23:11 Wchodząc na rynek Logan miał te same atuty i co? Klapa na całej linii. Nie wygrał z używkami z Zachodu mimo iż planowano, że tak się stanie. Można powiedzieć, że to polska specyfika, lepiej używany lub Skoda niż nowa Dacia. Podejrzewam, że to samo powtórzy się w przypadku Sandero, ktoś go tam kupi, ale mimo niskiej ceny ciągle nie jest to konkurent dla aut używanych (ani Skody, prawie Volkswagena). Link Zgłoś
superknur Re: Dacia Sandero. 18.08.08, 15:55 cloclo80 napisał: > Wchodząc na rynek Logan miał te same atuty i co? Klapa na całej linii. to jest tylko twoja opinia ktora wynika z osobistego zlego nastawienia i na bazie tej opini stworzyles sobie "fakt" ktory uznales za obiektywny. ale wracajac do logana. nie wiem czy mozna mowic o klapie skoro sprzedali tego ponad milion sztuk. Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dacia Sandero. 14.08.08, 23:21 Gdyby Renault faktycznie chciało zaistnieć przy okazji to auto nazywało by się Renault Sandero a nie Dacia. Drobna różnica, ale to nie jest to samo. Trudno też piać hymny na cześć techniki zastosowanej w tym aucie a przede wszystkim dotyczy silników. Ośmiozaworowe staruszki pamiętające jeszcze czasy pierwszej generacji Megane. Owszem są tanie, ale będą oszczędne tylko przy założeniu, że kierowca nie będzie przekraczać 90km/h. Mała moc i nisko położony moment to zaleta przy poruszaniu się w mieście lub włóczeniu się po wiejskich drogach, ale srogi problem na drogach szybkiego ruchu czy autostradach. Nie wiem zatem kogo pociągnie auto do którego, z racji mizernych osiągów, podobnie jak do większości wersji Fabii powinni dodawać kapelusz gratis. Link Zgłoś
michal_polonus Re: Dacia Sandero. 15.08.08, 00:05 to w sumie ciekawe, w krajach bardziej cywilizowanych (Francja, Niemcy) Logan był oferowany jako Dacia i się sprzedawał natomiast w krajach, hmmm... tzw. rozwijających się (Rosja, Indie, Iran, Wenezuela) , gdzie auto to głównie symbol statusu społecznego, (a nie po prostu wozidło) sprzedaje się jako Renault, bo ludzie w tych państwach chcą znaczka, marki (aby zaszpanować sąsiadowi), a Renault to zawsze jakaś marka Błąd marketingowy chyba polegał na zaliczeniu Polski do krajów bardziej cywilizowanych :) Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dacia Sandero. 15.08.08, 00:34 Dokładnie tak. A teraz jeszcze wycofali Thalie z oferty w Polsce (zapewne na fali tego samego zjawiska). Czym ma zatem zamiar handlować Renault Polska? Link Zgłoś
michal_polonus Re: Dacia Sandero. 15.08.08, 00:39 ale masz np. clio III kombi z pokaźnym bagażnikiem (coś 450 l), za 45 tys. - to chyba nie dużo więcej niż thalia Link Zgłoś
cloclo80 Re: Dacia Sandero. 15.08.08, 00:44 To fakt. Zapytuje w kontekście pojawiających się w sieci info, że Laguna III sprzedaje się delikatnie mówiąc "sporo poniżej oczekiwań". Link Zgłoś
chris62 Re: Dacia Sandero. 18.08.08, 11:53 cloclo80 napisał: > Ośmiozaworowe staruszki pamiętające jeszcze czasy pierwszej generacji > Megane. Owszem są tanie, ale będą oszczędne tylko przy założeniu, że kierowca > nie będzie przekraczać 90km/h. A jeździłeś autem z takim silnikiem? Ja jeździłem 3 lata 1,4 eco 70 KM był to obcięty o 10 KM silnik energy z R19 na wtrysku 1-dno punktowym - na jednym baku pokonywałem w trasie około 1100 km - to nie jest wg Ciebie ekonomiczny silnik benzynowy w aucie kompaktowym? To jaki jest? Obecnie teść wozi dupsko tym autem i stwierdza, że mniej spala od Malucha. Link Zgłoś
lupus76 Re: Dacia Sandero. 11.08.08, 11:00 Jeśli wziąć pod uwagę słowa Henry'ego Forda, który powiedział, że nie ma sensu, by samochód był lepszy od infrastruktury, w której będzie użytkowany - Dacie jest chyba najlepszym samochodem na polskie drogi. Link Zgłoś
buraque Re: Dacia Sandero. 11.08.08, 16:01 Auto dla tych, którzy mają w pupie opinie innych ludzi i nie patrzą na samochodzy pod względem prestiżu i stylistyki, tylko o strony praktycznej. Ceny wydaja sie atrakcyjne jak na kompakt. Czy kupiłbym Dacię? Nie, bo nie lubię jeść z tekturowych tacek. Link Zgłoś
jusuf Re: Dacia Sandero. 12.08.08, 15:18 buraqe: Skoro nie lubisz jeść z tekturowych tacek, to Ty nawet na pewno jesteś BURAQE...!? Link Zgłoś
al9 niemieckie gazety 12.08.08, 17:07 pieją z zachwytu... rzeczywiście - kawał auta gorszy od palio? tahali? foxa? fabi? wygląda lepiej, jest tańszy, większy, ma lepszą gwarancję... ktos wyżej powiedział słusznie - auto dla ludzi nie zwracających uwagi na siłe marki.. Renault trafił z produktem w 10'tkę Pozdr al Link Zgłoś
buraque Re: niemieckie gazety 12.08.08, 18:04 al9 napisał: > ktos wyżej powiedział słusznie - auto dla ludzi nie zwracających na markę dokładnie, opinia sąsiada na ostatnim miejscu Link Zgłoś
cloclo80 Re: niemieckie gazety 15.08.08, 23:44 Piać to sobie mogą, ale Hans i tak nie kupić nic innego niż Panzerwagen. Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Dacia Sandero. 12.08.08, 23:37 buraque napisał: > Auto dla tych, którzy mają w pupie opinie innych ludzi i nie patrzą > na samochodzy pod względem prestiżu i stylistyki, tylko o strony > praktycznej. Ceny wydaja sie atrakcyjne jak na kompakt. > > Czy kupiłbym Dacię? Nie, bo nie lubię jeść z tekturowych tacek. stylistyke to ona ma akurat ładną, ładniejszą niż niejedna prestizowa marka w tej kasie (np nowa yaris ohyda) ,chodzi o słaby i przestarzały konstrukcyjnie silnik bo wyposazenie w bajery mozna sobie jeszcze darowac , i dlatego ja bym sandero (choc mi sie nawet podoba) nie kupił chyba ze z dieslem który ma byc w niej montowany ale wtedy jak mówiłem cena chyba juz nie bedzie taka atrakcyjna i tym samym całe to autko . Link Zgłoś
ail7879 Re: Dacia Sandero. 18.08.08, 16:58 Aktualnie to lepiej dolozyc kilka tys. i miec clio III. Sandero to gorsze clio, linea gorsze bravo czy moze punto sedan itd. Link Zgłoś
ail7879 Re: Dacia Sandero. 18.08.08, 17:08 Chyba ze wymysla sandero "alize" 1,5 dCi 68 KM analogiczna do clio III alize (4 airbagi, klima) o 10 tys. tansza od clio III (w miejsce 47 tys. - 37 tys.). Link Zgłoś