Dodaj do ulubionych

Mały disel - który najlepszy

IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.03, 19:09
Wydaje sie ,że Toyota 1,4 obecnie wiedzie prym. Z informacji ,które ukazują
sie w prasie wytypowałbym taką kolejność.
Toyota 1,4
Renault 1,5
Fiat 1,3
VW 1,4
Peugeot 1,4
Co o tym myślicie, moze napisza użytkownicy.
Obserwuj wątek
    • Gość: pidżej Re: Mały diesel - który najlepszy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.10.03, 19:54
      Gość portalu: Waldek napisał(a):

> Wydaje sie ,że Toyota 1,4 obecnie wiedzie prym. Z informacji ,które ukazują
      > sie w prasie wytypowałbym taką kolejność.
      > Toyota 1,4
      > Renault 1,5
      > Fiat 1,3
      > VW 1,4
      > Peugeot 1,4
      > Co o tym myślicie, moze napisza użytkownicy.
      >
      Żeby był z tego jakikolwiek pożytek, musiałbyś znależć ludzi użytkujących tych
      pięć silników. Jak myślisz, jakie masz szanse?
      Od blisko roku jeżdżę Clio 15 dci z niebieskim "i" (czyli 82KM), a w zeszłym
      tygodniu zjeździłem Sardynię hertzowską fiestą 14 tdci, więc jakieś porównanie
      mam. clio lepsze, kulturalniej pracuje, choć peżotowski silnik fiesty łatwiej
      wybacza zbyt niskie obroty, poniżej momentu włączania się turbiny. przy
      typowych obrotach podróżnych 2200-3000 rpm clio nie klekocze wcale, fiestę
      słychać cały czas. lepsze wrażenie w trakcie dłuższej jazdy próbnej wywarł ten
      sam silnik w C3. fiesta paliła też wyraźnie więcej od clio (dobrze ponad 5l/100
      przy prawie samej jeździe szosowej) a przy baku o 5 litrów mniejszym wizyty na
      stacji były znacznie częstsze, choć 750 czy 900 km między tankowaniami wielkiej
      różnicy nie robi. oczywiście, stosunek mocy do wagi i osiągi zdecydowanie na
      korzyść clio. ale w clio może jechać góra 3 ludzi, we fieście za mną było pełno
      miejsca. moje wrażenie jest takie, że fiesta jest w środku bardziej przestronna
      niż nowa meganka.
      • Gość: verte Re: Mały diesel - który najlepszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.03, 20:02
        Któryś z małych diesli musi być najlepszy of course ale ogólnie diesle poniżej
        1.8 to trochę naciągane badziewie.Darowałbym sobie.Albo większy albo tanśzy w
        zakupie benzynowiec.
        • Gość: Piotr Re: Mały diesel - który najlepszy IP: 2.4.STABLE* / 80.48.103.* 04.10.03, 20:13
          Wiesz troche ambitne zadanie wytypowanie dokladnej kolejnosci. To jak wrozenie
          z fusow. Te silniki za krotko sa na rynku.
          Ja wybralbym 1,4 HDI PSA jako najlepszy. Dlaczego? PSA ma duze doswiadczenie w
          konstruowaniu silnikow wyskopreznych, ja mam mile wrazenia z uzytkowania ich
          silnikow, no i maja mocna wersje 90 KM. Poza tym maja podobno wysoka kulture
          pracy.
          Jako najgorszy wskazalbym silnik VW. Dlacego? Lepiej jest miec 4 cylindry niz 3
          jak VW, poza tym VW nie ma common raila. No i ostatnio VW znany jest z duzej
          awaryjnosci (zamrazanie itp.)
        • Gość: marcinc3 Re: Mały diesel - który najlepszy IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.10.03, 19:21
          jezdziles nowym malym dieslem???????????
      • Gość: Krzychu Pytanie IP: *.finet.oho.pl / *.finet.oho.pl 04.10.03, 20:16
        Hey!
        Mam zamiar kupic wlasnie takie Clio z 1,5dCi i w zwiazku z tym pytanie do
        Ciebie jako do uzytkownika :) Jak sprawuje sie samochodzik tzn. ile pali, jak
        wyglada awaryjnosc tzn. czy miales jakies problemy do tej pory, ile kosztuja
        przeglady? Kiedy pytalem o ten model w salonie facet mowil, ze trzeba uwazac
        bardzo na paliwo (jakosc), podobno jest na tym punkcie strasznie czuly, a
        ewentualny remont silnika to majatek... Z gory dzieki za info.
        Pozdrawiam
        • Gość: marcinc3 jezeli do mnie IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.10.03, 19:30
          megane 1.5 pali 5-6 do 7 ale to jest max wolna droga polska i niemcy i
          zagranica autostrady 170-190 ma go moja zona ma go 3 msc zrobilismy 29000
          mialem awarje kola alternatora nie dokrecone? scielo przeglad co 30000 ok 600
          co do paliwa tankuje na orlenie i czasem biore od rybakow z beczek oni z
          rafineri gdansk mysle ze to fakt wszystkie nowe diesle sa czule na paliwo
    • Gość: Waldek Re: Mały disel - który najlepszy IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 14:51
      Ciekawe co na to powiedzą wlaściciele samochodów z nowym silnikiem Fiata.
      Zdaje sie ,że silnik ten ma też i wady. Do tej pory wszyscy się tylko
      zachwycali mnie się zdaje ,że zuzycie paliwa w takiej nowości mogłoby byc
      mniejsze. Toyota jawi się w tej dziedzinie jako niedościgniony wzór.
    • greenblack Re: Mały disel - który najlepszy 05.10.03, 14:56
      Jest jeszcze 1.5 CDI DaimlerChrylsera: Getz, Smart ForFour. A także najmniejszy
      diesel świata: 0.8 CDI w Smarcie.

Pozdrawiam
    • Gość: Finz Re: Mały disel - który najlepszy IP: *.icpnet.pl / *.cache.icpnet.pl 05.10.03, 15:03
      definitywnie obecnie najbardziej zaawansowanym technologicznie jest silnik
      koncerny FIAT 1,3 CommonRail II generacji 16 V - ma byc montowany od 2004 roku
      w Fiacie Panda
      • Gość: Edek Re: Mały disel - który najlepszy IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.03, 16:45
        U nas w robocie mamy malutkie silniki Diesla w rüttelplatach,Wackerach i innych wibratorach (chyba tak to po polsku,bo po niemiecku to sztuczny penis - ten wibrator).I to w Niemczech popularne jak cholera.Mysle sobie czasem,czy swiat wie,jakie narzedzia sa w Niemczech.I te silniczki Diesla to byly juz przed wojna.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka