Dodaj do ulubionych

Matiz czy Seicento?

10.10.03, 15:59
Jaka jest wasza opinia?
Obserwuj wątek
    • paulina1251 Re: Matiz czy Seicento? 10.10.03, 16:04
      Wedug Mnie Matiz.
      • sowizdrza Re: Matiz czy Seicento? 10.10.03, 16:07
        paulina1251 napisał:

> Wedug Mnie Matiz.

A mnie przeraża taka alternatywa;(((!
    • Gość: kuzyn Re: Matiz czy Seicento? IP: *.fastres.net 10.10.03, 16:09
      ...Moim zdaniem Matiz bo jest ladniejszy......
      • Gość: verte Re: Matiz czy Seicento? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 16:12
        Matiz ma to coś....
        • Gość: Rafał Re: Matiz czy Seicento? IP: *.kalisz.mm.pl 10.10.03, 18:32
          .... A Seicento ma tamto coś...
          Osobiscie wybralbym Fiata,ale nie pytaj dlaczego...
          pzdr
    • Gość: anka Re: Matiz czy Seicento? IP: *.markom.krakow.pl / 192.168.1.* 10.10.03, 19:51
      My mamy Bravę i Tico. Tak więc sentyment do Fiata. Z kolei Tico 4-drzwiowe,
      lub jak ktoś woli 5-drzwiowe.;-) Na tym mi zależało, bo często jeżdżę z
      dzieckiem i jest mi wygodniej, mimo, że autko malutkie.
      Myślę, że powinieneś też to wziąć pod uwagę, bo Matiz też chyba 5-drzwiowy.
      Ja bym chyba wybrała Matiza, ale to chyba właśnie na ilość drzwi. :-)
      Musisz się zdecydować, czy ma to dla Ciebie znaczenie.
      Jeśli nie, to Seicento też fajne.
      Powodzenia!
    • Gość: Marek Re: Matiz czy Seicento? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 23:54
      Ani jedno , ani drugie :))))))))))))))))))
    • tutu3000 Re: Matiz czy Seicento? 11.10.03, 00:03
      ...sadze,ze sama mozesz sobie odpowiedziec.Pierwsze,co wolisz na codzien
      dynamiczny silnik + latwosc w pozniejszej odsprzedazy,czy piecioro drzwi i ciut
      ladniejszy wyglad?pozdr. 8))
      • rafi999 Re: Matiz czy Seicento? 11.10.03, 00:54
        Obydwa autka mają wady i zalety, ale dla mnie nie było by problemu z wyborem -
        zdecydowanie seicento. Pozdrawiam
    • Gość: Mariusz Re: Matiz czy Seicento? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 09:48
      Zajrzyj tutaj i nie powinieneś mieć wątpliwości:

www2.gazeta.pl/auto/1,27254,73581.html
      www2.gazeta.pl/auto/1,27254,73576.html
      Pełna informacja na www.crashtest.com

Pozdrawiam.
      • Gość: WK Re: Matiz czy Seicento? IP: *.ig.pwr.wroc.pl 11.10.03, 12:36
        I jeszcze można zajrzeć na statystykę niezawodności TUV po 3 latach:
        www.toyota.com.pl/u235/navi/99061/xnavi/67470
        Pozycje w tabeli:
        Matiz - miejsce 22 (kłania się japońskie pochodzenie),
        Seicento - miejsce 82 (a tu - niestety - włoskie).
        Sklasyfikowano ok. 100 modeli dostępnych na rynku niemieckim.
        Pozostaje oczywiście sprawa braku zaufania do FSO.
        Pozdrowienia

• tutu3000 Re: Matiz czy Seicento? 11.10.03, 14:37
          ...zanim zaczniesz sie klaniac to popytaj mechanikow jak wyglada "japonskie
          pochodzenie(?)" silnika po 50-70 tys.km.pozdr. 8)
          • Gość: WK Re: Matiz czy Seicento? IP: *.ig.pwr.wroc.pl 11.10.03, 15:45
            tutu3000 napisał:

> ...zanim zaczniesz sie klaniac to popytaj mechanikow jak wyglada "japonskie
            > pochodzenie(?)" silnika po 50-70 tys.km.pozdr. 8)

Japońskie jest pochodzenie konstrukcji napędu i podwozia (Suzuki Alto,
            produkowany później na licencji przez Daewoo jako Tico). Silnik 800ccm pochodzi
            jeszcze z początków lat 80. z pierwszej generacji modelu Alto. Oczywiście
            osprzęt jest już inny.
            Jak wygląda silnik po 50-70 tys.km? Sądząc z cytowanej statystyki niezawodności
            samochodów - nie najgorzej. W znanych mi kilku Matizach nic złego się nie
            dzieje. Na stronach internetowych (nie tylko polskich) nie znalazłem uwag o
            niepokojąco niskiej trwałości silnika. Może jakieś bliższe szczegóły tego
            podejrzanego wyglądu?
            Pozdr.
            • tutu3000 Re: Matiz czy Seicento? 11.10.03, 19:27
              ..zrodla nie podam, bo ...Srodkowy cylinder ma problemy z odrowadzaniem
              ciepla.Silnik przy masie blisko 200 kg wiekszej w Matizie od poprzednikow te
              roznice wyraznie odczuwa.Objawia sie to wyraznie wiekszym zuzyciem gladzi 2-go
              cylindra.O drobiazgach typu kiepskie lozyska w kolach, pekanie ciegiel w
              skrzyni biegow i paru innych juz nie bede wspominal.POpytaj mech. pracujacych
              przy Matizach w serwisach.pozdr.8))
              • Gość: WK Re: Matiz czy Seicento? IP: *.ig.pwr.wroc.pl 11.10.03, 20:45
                Przy takim wytłumaczeniu problemów cieplnych silnika, nie powinny one grozić
                użytkownikowi, który najczęściej jeździ sam lub nie przeciąża silnika w inny
                sposób. Zresztą od roku jest dostępny (nie u nas) Matiz z silnikiem 4-cyl.
                Co do jakości łożysk i linek i innych drobiazgów: czy w Seicento części są
                lepszej jakości? Słyszałem o kłopotach ze skrzyniami biegów (standard u Fiata)
                i hamulcami (szybkie zużycie tarcz). To przecież o dwa najtańsze samochody na
                rynku - trudno od nich oczekiwać dużej trwałości.
                Statystyki TUV-a są jednak dla 3-letniego Matiza znacznie korzystniejsze. Tylko
                teraz się zastanawiam, czy Matiz w Niemczech (z Korei) i z FSO to są wciąż te
                same samochody?
    • Gość: trooper Re: Matiz czy Seicento? IP: *.revers.nsm.pl 11.10.03, 16:03
      Jedynym atutem SC wobec Matiza jest silnik 1.1. z niezłym odejściem. Innych nie
      ma, a SC 0.9 to wręcz kiszka max w zestawieniu z Matiziakiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka