Dodaj do ulubionych

Jak sie jezdzi Laguną II?

IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 03.08.01, 22:48
Zrobilem 1000 kilometrów i jestem prawie na 100 proc. zadowolony poza jedną
rzeczą... Proszę o wrażenia z jazd.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: *.nat.tsk.pl 03.08.01, 23:58
      Gość portalu: Artur napisał(a):

> Zrobilem 1000 kilometrów i jestem prawie na 100 proc. zadowolony poza jedną
      > rzeczą... Proszę o wrażenia z jazd.

A jaka to rzecz?

• Gość: Artur Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 04.08.01, 17:27
        na poprzecznych nierownosciach (ostrych) dziwny halas. Pozatym auto zasługuje
        na opis w samych superlatywach poczynajac od hamulcow a konczac na wyciszeniu.
        1.8 to żaden diabeł ale pozwala na normalna jazdę.
        • Gość: S Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: 212.244.170.* 06.08.01, 13:12
          Dobry temat. Wart utrzymania na czołówce! Nikt więcej nie jeżdzi nową laguną?
          • Gość: Cobra Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: *.acn.waw.pl 13.08.01, 22:51
            W piątek 17/07 odbieram od dealera swoją w wersji hatchback. Jak trochę
            pojeżdżę, to coś napiszę.

Pozdr,
            Cobra
            • Gość: Artur Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 14.08.01, 11:42
              Ja już mam 1500 kilometrów i coraz bardziej mi się podoba. Mam nadzieję tylko
              że silnik (1.816v) lepiej się ułoży.
              • Gość: Fonfara Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: *.balcab.unibas.ch 16.08.01, 22:36
                Artur,
                Chlopie nie czekaj az sie silnik ulozy, tylko sam sie lepiej uloz w jakims
                legowisku i uwazaj, zeby nie zrobilly Ci sie modzele!!
            • Gość: Fonfara Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: *.balcab.unibas.ch 16.08.01, 22:54
              Hej Cobra,
              T o w pyte, ze bedziesz mial Lagune, zapros na pierwsza jazde PYTONA
            • Gość: spot Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: *.pl 02.09.01, 15:09
              nie wiem niestety, bo jej nie mam.moge Ci tylko powiedziec, ze sylwetke ma po
              prostu piekna
    • Gość: Yasar Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: 10.9.33.* 06.08.01, 13:29
    • Gość: reno Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: 10.9.33.* 14.08.01, 11:54
      A ja zrobiłem już nią ponad 11 tys. km. I wciąż kiedy z niej wysiadam, natychmiast marzę, by znów
      wsiąść i pojechać.
      • Gość: Mirek Ej? IP: *.makolab.pl 14.08.01, 15:22
        Nie ma auta (i nie tylko) bez wad. Napisz coś, bo jestem zainteresowany tym
        modelem. W trakcie krótkiej jazdy testowej wer. 1.8 wydawało mi się że silnik
        jest dość głośny.
        • Gość: Artur Re: sie ma ej! IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 14.08.01, 22:36
          Jeśli uważasz że 63 decybele przy 100 to glośno to tylko mercedes s400 cdi i
          750i BMW mogą dać ci satysfakcjęsie z wynikiem 60-61 decybeli. W lAGUNIE JEST
          BARDZO CICHO NO MOŻE PRZEZ PIERWSZE KILOMETRY BYŁ MOTOR TROCHĘ GŁOŚNIEJSZY ale
          to normalka gdyż silnik się układa. Przyznam tobie rację co do rodzaju dzwięku
          który mógłby być milszy dla ucha. Poza tym wielka rrewelacja super komfort
          rewelacyjne hamulce 37 metrów ze stu no i jakość wykończenia. Mam wersję
          Privilege która jest ładnie wykończona (biąła skóra łączona z welurem)i zarazem
          wszystkie bajery tzn. karta bez użycia, rąk czujniki do parkowania 2Xklima itd.
          Gorąco polecam i jak masz jakieś pytania to chętnie na nie odpiszę pozdrawiam
          • Gość: Artur Re: sie ma ej! IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 14.08.01, 22:49
            Warto dodać,że to najbezpieczniejsza fura na świecie (5 gwiazdek w NCAP). I w
            końcu nie musze sprawdzać ciśnienia w oponach!
            • Gość: Mirek --- IP: *.makolab.pl 15.08.01, 09:11
              Trudno kwestionować obiektywne pomiary, lecz jak to w życiu liczą się odczucia
              subiektywne. Może spodziewałem się, że będzie jeszcze ciszej? Może spektrum? A
              może po prostu ogólnie jest tak cicho, że cichy silnik wydaje się relatywnie
              głośny! No nie ważne.
              Zwróciło też moją uwagę, że progresja hamulca jest zaskakująca, ale do tego na
              pewno szybko można się przyzwyczaić. Deska jest trochę zbyt ascetyczna, choć z
              drugiej strony czy kociokwik barw i materiałów w Lybrze jest ładniejszy?
              Auto jest bardzo ładne (nawet kombiak) i bardzo dobre, dlatego nim się
              interesuję. I z tego powodu ciągnę Cię za język, żeby wiedzieć wszystko i
              podjąć starannie przemyślaną decyzję.
              Pozdrawiam,
              Mirek
              P.S. Nie wiem czy zauważyłeś wątek "Pan Piech ma kłopot - Laguna II". Tak,
              Passat (też w końcu dobre auto) ma dużego konkuretna.
        • Gość: Fonfara Re: Ej? IP: *.balcab.unibas.ch 16.08.01, 22:39
          Polecam czopy do uszu i klapy na oczy
    • Gość: Witek Bezpieczenstwo??? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.01, 12:39
      Toyota Yaris tez jest najbezpieczniejszym wozem na swiecie, tyle tylko ze tak
      jak laguna2 w swojej klasie. Tych klas jak sie nie myle jes chyba z piec i czym
      wyzsza tym drozsza bryczka ale lez wieksza i bardziej bezpieczna. W najwyzszej
      klasie wygralo Volvo S80 i jest najlepsze w swojej (najwyzszej) klasie co
      wlasnie ten woz robi najbezpieczniejszym z wszystki na swiecie. Jezeli wougle
      jest to mozliwe, to sa tylko testy przy malych predkosciach a w Polsce jak sie
      dwa wozy walna czolowo to wspolna predkosc chyba zawsze jest powyzej 200km/h i
      wtedy to poprostu trzeba miec fuksa.
      • Gość: jurek Re: Bezpieczenstwo??? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.01, 12:49
        Masz rację. Testy zderzeniowe są są to pewne sytuacje modelowe , np zderzenie z
        nieruchomą przeszkodą przy szybkości 60 na godz w ściśle określony sposób. Jak
        jedzisz stówą albo więcej i z naprzeciwka masz inny samochod jadący z podobną
        prędkością ,to wszytstkie testy biorą w łeb . Nie ma dwóch takich samych
        sytuacji na drodze.
        Generalnie im samochód cięższy tym bezpieczniejszy i taka jest prawidłowość.
        • Gość: Mirek Zgadzam się, ale... IP: *.makolab.pl 15.08.01, 14:36
          W bardzo dużym przybliżeniu i z licznymi wyjątkami.
          • Gość: ARAFAT Re: Zgadzam się, ale spojrzmy obiektywnie IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 16.08.01, 21:32
            macie racje ale zakładamy ze jedziemy np. 120 i hamujemy i wtedy przy ok 60
            jest bum zadam pytanie - chyba retoryczne - wolisz rozwalić sie almerą lub
            voyagerem czy laguną? o ile w lagunie przy tych 60 nic sie tobie nie stanie to
            przy np. 80 wyjdziesz z wypadku gdzie np. w seicento przy 60 już cię nie ma!!!
            Zatem nie tylko masa ale zdolność konstrukcji (sztywność) do pochłaniania siły
            uderzenia tak aby pasażerowie mieli jak najmniejszych przeciążenia. A co do
            klas to Laguna jest lepsza nawet od 850(S70 aktualnie) Punto jest lepsze np. od
            Audi A4 poprzedni model www.euroncap.com
            • Gość: Fonfara Re: Zgadzam się, ale spojrzmy obiektywnie IP: *.balcab.unibas.ch 16.08.01, 22:45
              Arafat,
              mazs pociupana ksywke, ale przynajmniej odpisales do rzeczy. Wiekszosc naszych
              specow od automobili nawet nie zasluguje na miano "woznicy"
            • Gość: jurek Re: Zgadzam się, ale spojrzmy obiektywnie IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.01, 01:32
              Zgadza się.Tylko ja opisuję kolizję dwóch samochodów , wtedy decydującym
              parametrem jest waga samochodu .Cięższy pcha lżejszego i zarówno samochód jak i
              pasażerowie samochodu lżejszego podlegają o wiele większym przeciążeniom .
              Ty opisujesz zderzenie z nieruchomą (płaską!!!)przeszkodą , bo taki kształt ma
              przeszkoda testowa . I wówczas oczywiście masz racje .I tylko w tym przypadku
              punto może być bezpieczniejsze od starego audi.
              http://www.crashtest.com

• Gość: ARAFAT W takim razie co na to Smart?! IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 17.08.01, 08:27
                Widziałeś crash smarta z s klasą? różnica mas trzy krotnie różna! Jescze raz:
                masa jest determinantem bezpieczeństwa ale jest to jedna z wielu składowych.
                Zatem auto może być lekkie a zarazem bezpieczne - kompatybilne.
                • Gość: Kr. Re: W takim razie co na to Smart?! IP: 212.244.170.* 17.08.01, 08:36
                  Przepraszam, ale nie tylko masa determinuje bezpieczeństwo podróżujących.
                  Zasadniczym elementem jest rozmiar komór kontrolowanego zgniotu. Innymi słowy -
                  pochłonięcie energii zderzenia z czymkolwiek wymaga czasu i drogi. Im dłuższy
                  przedział silnikowy, bagażowy, im szerszy samochód, "grubsze" jego drzwi - tym
                  łagodniejszy jest bezpośredni kontakt człowieka z konstrukcją auta. Do tego
                  należy jeszcze odpowiednio ukształtować konstrukcję, aby łamały się właściwe i
                  we właściwym kierunku, niegroźne belki i płaszczyzny - ot tyle i tylko tyle.
                  • Gość: jurek Re: W takim razie co na to Smart?! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.01, 10:12
                    Jeszcze raz zdecydowanie zachęcam do wejścia na strony http://www.crashtest.com
                    pzdr
        • Gość: Fonfara Re: Bezpieczenstwo??? IP: *.balcab.unibas.ch 16.08.01, 22:50
          Gość portalu: jurek napisał(a):

> Masz rację. Testy zderzeniowe są są to pewne sytuacje modelowe , np zderzenie z
          >
          > nieruchomą przeszkodą przy szybkości 60 na godz w ściśle określony sposób. Jak
          > jedzisz stówą albo więcej i z naprzeciwka masz inny samochod jadący z podobną
          > prędkością ,to wszytstkie testy biorą w łeb . Nie ma dwóch takich samych
          > sytuacji na drodze.
          > Generalnie im samochód cięższy tym bezpieczniejszy i taka jest prawidłowość.

A najlepsze testy wykonuja nasi porabani rodacy. Po co testowac auto z
          manekinami, lepiej dac samochody Sarmatom, nich sie wyflaczaja. I to bedzie nasz
          wklad do Europy

• Gość: Artur Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 20.08.01, 13:13
      Z tym bezpieczeństwem to każdy ma po trochu racji... Ale zgubiliśmy wątek to
      jak sie tą Laguna jezdzi?
    • Gość: Wojtek J Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: *.baplc.com 31.08.01, 16:19
      Mam od miesiaca nowa Lagune 1.9 dCi Grandtour. Zrobilem juz nia 2 tys. km.
      Jedyny problem jaki mialem to zablokowaly sie czujniki cisnienia w 3 kolach.
      Staol sie to juz pierwszego dnia. Przyczyna byl chyba jakis wirus w komputerze
      pokladowym spowodowany przestawianiem syntezatora mowy z jez. francuskiego
      na angielski. Usterka usunieta nastepnego dnia przez serwis. Od tej pory
      zadnych problemow.
      Samochod jezdzi jak burza (sczegolnie na 3. i 4. biegu), koniec z panika przy
      wyprzedzaniu.
      Spalanie w trasie (ostra jazda z wlaczona klimatyzacja i xenonami) ok. 5.5 litra
      oleju napedowego. Z moich obserwacji komputera pokladowego wynika, ze duzo
      dla oszczednej jazdy (tak przy malych jak i duzych predkosciach) daje tempomat.
      Samochod jest cichy, bardzo wygodny - nie chce sie wysiadac.
      Jestem zadowolony... mam nadzieje, ze tak bedzie dalej.

Pozdrawiam
      Wojtek J
    • Gość: antek Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.09.01, 11:11
      Od 2 miesięcy mam Lagunę Grandtour V6. Oto kilka spostrzeżeń;
      Tydzień samochód stał w serwisie ponieważ nie można było zlokalizować powodu
      komunikatów komputera pokładowego "błąd w systemie ESP" i "błąd we wtrysku
      paliwa". W takich sytuacjach kiedy zachodzi podejrzenie jakiegoś poważnego
      defektu, komputer "obcina" maksymalną moc i niestety przez jakieś 3 tygodnie
      miałem wrażenie, że jadę z silnikem 1.8. Te 3 tygodnie wyniknęły z tego, że
      dealer nie miał odpowiedniej wersji (najnowszej-obejmującej Lagunę II)
      oprogramowania do swojego komputera diagnostycznego i nic nie był wstanie
      pomóc. Ostatecznie został przeprogramowany i doprogramowany (ESP) cały system w
      samochodzie co spowodowało "magiczne" rozwiązanie problemu - przyczyn
      tych "błędnych" komunikatów lub defektu (jeśli taki był) nie znaleziono. Mam
      nadzieję, że to pierwsza i ostatnia poważna przygoda z zaawansowaną elktroniką
      w tym samochodzie.
      Poza tym samochód jest niewątpliwie bardzo komfortowy i ma wiele nowoczesnych
      rozwiązań, jazda nim sprawia dużą przyjemność. Bardzo dobrze działa opcja
      sekwencyjnej zmiany biegów w automacie. Co do spalania to w trasie 9,5-10,5
      l/100 (duże obciążenie, cały czas klima, V-120-160/h), miasto 12-14,5 l/100
      (rozrzut w zależności od czasu spędzonego w korkach w W-wie i używania klimy).
      Jestem ciekaw opinii jeśli chodzi o zużycie paliwa w innych silnikach 3-
      litrowych (z automatem).
      Samochód wybrałem ze względu na świetne wyniki w crach-testach, dobry design
      (bardziej w Grandtour) oraz zaawansowanie technologiczne.
      • Gość: Wojtek J Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: *.baplc.com 02.09.01, 14:11
        Gość portalu: antek napisał(a):

> Od 2 miesięcy mam Lagunę Grandtour V6. Oto kilka spostrzeżeń;
        > Tydzień samochód stał w serwisie ponieważ nie można było zlokalizować powodu
        > komunikatów komputera pokładowego "błąd w systemie ESP" i "błąd we wtrysku
        > paliwa". W takich sytuacjach kiedy zachodzi podejrzenie jakiegoś poważnego
        > defektu, komputer "obcina" maksymalną moc i niestety przez jakieś 3 tygodnie
        > miałem wrażenie, że jadę z silnikem 1.8. Te 3 tygodnie wyniknęły z tego, że
        > dealer nie miał odpowiedniej wersji (najnowszej-obejmującej Lagunę II)
        > oprogramowania do swojego komputera diagnostycznego i nic nie był wstanie
        > pomóc. Ostatecznie został przeprogramowany i doprogramowany (ESP) cały system w
        >
        > samochodzie co spowodowało "magiczne" rozwiązanie problemu - przyczyn
        > tych "błędnych" komunikatów lub defektu (jeśli taki był) nie znaleziono. Mam
        > nadzieję, że to pierwsza i ostatnia poważna przygoda z zaawansowaną elktroniką
        > w tym samochodzie.
        > Poza tym samochód jest niewątpliwie bardzo komfortowy i ma wiele nowoczesnych
        > rozwiązań, jazda nim sprawia dużą przyjemność. Bardzo dobrze działa opcja
        > sekwencyjnej zmiany biegów w automacie. Co do spalania to w trasie 9,5-10,5
        > l/100 (duże obciążenie, cały czas klima, V-120-160/h), miasto 12-14,5 l/100
        > (rozrzut w zależności od czasu spędzonego w korkach w W-wie i używania klimy).
        > Jestem ciekaw opinii jeśli chodzi o zużycie paliwa w innych silnikach 3-
        > litrowych (z automatem).
        > Samochód wybrałem ze względu na świetne wyniki w crach-testach, dobry design
        > (bardziej w Grandtour) oraz zaawansowanie technologiczne.

W mojej Lagunie 1.9 dCi G/Tour juz pierwszego dnia odmowily posluszenstwa
        3 czujniki cisnienia - brak komunikacji z komputerem pokladowym.
        W serwisie mieli laptopa z oprogramowaniem i zrobili mi to w ciagu godziny.
        Nie obeszlo sie jednak bez problemow. Widac, ze jest to nowy samochod
        i serwisy tez jeszcze sie ucza. Nie wszystko uda sie przewidziec i przekazac
        na szkoleniach. Na szczescie mechanik nie dawal za wygrana i kilka razy
        programowal od nowa "milczace czujniki". Nie przynosilo to jednak
        rezultatu. Po wspolnej burzy mozgow wpadlismy na pomysl (tak, ja tez bralem w tym
        udzial) aby po zakonczeniu procedury programowania zresetowac komputer pokladowy.
        Tak tez zrobiono. Po resetowaniu komputera wszystko wrocilo do normy.. No, alo to
        juz widocznie jest tak jak w PC-tach...
        Od tej pory nie mam juz z samochodem zadnych problemow... i oby tak dalej.

Tez kupilbym V6, gdyby nie to spalanie benzyny. Uwazam, ze jest tego wart
        za te pieniadze, ale pozniejsze spalanie...To samochod tylko do firmy.
        Ja wybralem diesla. Pali 5.5-6.5 litra oleju napedowego a frajda z jazdy
        chyba nie duzo mniejsze. Szkoda tylko, ze nie ma ESP i sekwencyjnej skrzyni...

Pozdrawiam
        Wojtek J
        • Gość: ARAFAT Re: Jak sie jezdzi Laguną II? IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 02.09.01, 22:25
          na szczęście czujniki u mnie nie świrują (mam 1.816V Privilege Grandtour) Mam
          2000 km. Pali mi w mieście (wg komputera 9.5-10 litrów) Jeżdzi rewelacyjnie.
          Fakt że miechanicy dopiero sie uczą tych aut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka