Dodaj do ulubionych

Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE !

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.03, 23:51
zastanawiam sie nad kupnem P 307 ale odstrasza mnie bardzo opinia o duzej
jego awaryjnosci! prosze o opinie urzytkowinikow czy naprawde tak sie sypie
czy tez bylo tak tylko z pierwszymi egzemplarzami ???
Wiem ze bylo juz na ten temat duzo watkow ale zwykle sa stare albo
dyskusja schodzila tam na inne tematy !
z gory dziekuje za opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: zabaa Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 00:06
      kupiliśmy P307 1.6 w listopadzie zeszłego roku w wersji XT premium, czyli
      bardzo bogata z aut. klimą kompem aut. wycieraczkami i światłami, welurami
      itp, itd.
      do tej pory (30 tkm) zmieniliśmy w nim olej i naprawili klamkę tylnych dzwi bo
      ciężko chodziła od nowości.
      Auto jest super. wykończenie w środku nieosiągalne dla japońców. elegancka
      dwukolorowa deska rozdzielcza welur, drewnopodobne okładziny,aluminiowe
      wstawki.
      Naprawde polecam, jeśli chodzi o kompakty to jeszcze może alfa147 jest równie
      urodziwa.
      Oczywiście za chwile będziesz miał tu 50 postów mądrali, którzy wprawdzie nie
      mieli P307 ale za to wiedzą lepiej.
      • tutu3000 Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! 23.10.03, 00:52
        ....nie mam, ale polecam.Mam czesto bliski kontakt z tym autem,swietny
        srodek,duzy bagaznik /1.6 110 konny/ od roku w rodzinie i BZ.Czyli bez
        zastrzezen.pozdr.
      • Gość: verte Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 01:32
        Gość portalu: zabaa napisał(a):

> aluminiowe
        > wstawki.

Gdzie?
        • Gość: zabaa Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 01:36
          gałka skrzyni biegów
    • Gość: Adajas Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.jedlicze.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 08:37
      Mój peugeocik niestety nie jest tak udany, jak opisują go inni (zakup VI 2002,
      1,6 XS + Aut. klima, przebieg do dzisiaj 40tyś.) Pierwszy problem pojawił się
      po tygodniu eksploatacji - zacinał się przełącznik kierunkowskazów, po wymianie
      kilka miesięcy spokoju i znów wymiana, skończyła się gwarancja i dalej czasami
      zawodzi. Druga sprawa to stuki w podwoziu po wymianie łożysk (ponoć ze względu
      na błąd przy montażu). Walka z serwisem przez pół roku i wreszcie coś zrobili,
      ale zwalili wszystko na opony (bzdura). Ponadto stukające zamki oparć tylnych -
      wymiana i spokój, trudności z zamykaniem bagażnika wymiana zamka i ok,
      trudnośći z otwieraniem tylnych drzwi - regulacja i cisza. Jeszcze było tam
      parę drobiazgów, ale juz nie pamiętam co. Najgorsza jest jednak rzecz, którą
      odkryłem po ok. trzech miesiącach od zakupu. Zauważyłem, że lewy tylny błotnik
      był dodatkowo malowany, co teraz już wyraźnie można zauważyć. Wystosowałem
      pismo do firmy i odpowiedź była taka, że oczywiśćie fima przyjmuje to
      zgłoszenie i w ramach gwarancji zostanie ono poprawione, ale nie dostanę
      żadnego wpisu o tym, że uszkodzenie jest fabryczne (co jest istotne przy
      ewentualnej sprzedaży) ponadto nie przysługuje mi żadna rekompensata finansowa.
      Biorąc jednak pod uwagę wszystkie walory samochodu - wyposażenie, zachowanie na
      drodze, osiągi , komfort jazdy, design, spalanie nie widzę jak na razie
      konkurenta w tej klasie cenowej.
      • Gość: Miki Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.03, 09:06
        Mój kolega jeździ pół roku 307 HDI i też nawalił mu przełącznik kierunkowskazów
        i miał jakieś problemy z elektorniką (coś z centralnym zamkiem), a poza tym OK.
        Mówi, że silniczek jest super - mało pali i świetna dynamika. Z moich
        spostrzeżeń - w środku dobre materiały wykończeniowe, duuużo miejsca (w
        porównaniu z Fabią), trochę kiepskie spasowanie elementów. Pozdr.
        • herr_bart_nick Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! 23.10.03, 10:23
          a od kiedy Fabia to kompakt żeby ją porównywać z P307?
          • Gość: Miki Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.03, 15:22
            A dlaczego to nie mogę stwierdzić, że P307 ma znacznie więcej miejsca w środku
            od Fabii. To żadne porównanie samochodów, tylko stwierdzenie. A, że mam takie
            odniesienie to moja sprawa. Pozdr.
            Aha i Fabia to żaden kompakt.
            • herr_bart_nick Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! 23.10.03, 16:46
              a możesz, tylko dlaczego akurat Fabia - od malucha P307 też ma więcej miejsca i
              co z tego? Mam nadzieję, że nie jest to początek nowej dyskusji o Skodzie,
              która dorobiła się podforum - pozdr.
    • mooj Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! 23.10.03, 11:26
      nie mam wiec być moze mało miarodajna opinia
      ale powznie rozważałem (kombi, 1.6 benzyna) starałem się dowiedzieć możliwie
      dużo i wiarygodnie
      cząstkowych informacji nie podam bo nie pamiętam. Konkluzje byly takie:
      - awaryjnośc przeciętna i raczej dotycząca drobiazgów
      - serwis gwarancyjny ok ponadprzeciętny (szybkość, forma załatwiania
      reklamacji, skuteczność) zdecydowanie lepsze opinie od np francuskiej
      konkurencji
      większość opinii prowadzila do wniosków że nalezy być czujnym:) tzn jak coś
      zauwazysz -reklamuj, nie licz raczej na podpowiedzi z serwisu
      pozdrawiam

• Gość: zyggy Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 14:56
        moja opinia na temat tego samochodu poparta jest rocznym uzytkowaniem 5 roznych
        wersji tego pojazdu (samochody firmowe), i tak: HDI - niedogrzewa sie silnik
        (temp. zawsze w okolicach 80stc)- w ASO twierdza,ze to normalne dla HDI; we
        wszystkich czeste problemy z kierunkowskazami - problem ten dotyczy takze
        innych peugeotow (206 w szczegolnosci); niedopracowane wykonczenia - trzeba po
        prostu trafic na dobry egzemplarz; ASO Peugeota - do kitu, chociaz mowia, ze
        gdzie indziej jest gorzej; poza tym pojazdy malo awaryjne - jak do tej pory nie
        zglaszalem zadnych reklamacji ani ni erobilem dodatkowych napraw;
    • Gość: rysiu Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.oceanic.domain / 192.168.2.* 23.10.03, 15:31
      1. Rozszczelniona skrzynia biegów : 650 pln
      2. Wymiana pompy paliwowej : 830 pln
      3. Wymiana zamka prawych drzwiach : 230 pln
      4. Kierunkowskazy : 200 pln
      Daje to ni mniej ni więcej tylko prawie 2000 tysiączki - myślałem ,że się
      zapłaczę tym bardziej ,że wszystko to stało się w ciągu 1 tygodnia w
      miesiącu , w którym musiałem jeszcze zapłacić ubezpieczonko 3000 pln.
      Zapytałem gościa z serwisu co jeszcze może się zepsuć w tym
      samochodziku, stwierdził ,że raczej już wszystko będzie w porządku i pewnie
      bym mu uwierzył gdyby nie to ,że podczas wizyty na przeglądzie , który
      miał miejsce na 2 dni przed feralnymi zdarzeniami mówił to samo. Przez
      32000 km samochodzik nie kosztował mnie złotóweczki ale teraz moje wiara, że
      mam bezawaryjny samochód umarła. Podsumowując chcesz samochód bez awarii kup
      sobie Japończyka,ale frajda z jazdy 307 ciągle jest nie do pobicia - pod
      warunkiem ,że jeździ.
      • Gość: witek55 Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.10.03, 14:04
        dzieki za ciekawe info i prosze o wiecej !
        • tomaszek193 Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! 24.10.03, 18:41
          Slogan "zaprojektowany by cieszyć" powinien brzmieć zaprojektowany by wkur....!
          Po pierwsze, wielka przednia szyba, którą się tak ten model szczyci. Nie ma
          nic gorszego, słońce nawet jak jest w zenicie oślepia i trzeba te głupie
          zasłonki używać, a w lecie auto nagrzane jak piec hutniczy i mimo, że jest
          klima, słońce wali po nogach i człek cały czas spocony. Po kiego grzyba mam
          tyle nieba i chmur oglądać podczas jazdy? Druga sprawa, szerokość progów, w
          zimie, czy jesienią jak jest chlapa, zawsze masz utytłane nogi, czy co tam
          nosisz (spódnica, spodnie ) bo szeroki ten próg jakiś i trzeba niemal szpagat
          robić by się o niego przy wysiadaniu nie otrzeć. Trzecia rzecz, koszmarne
          siedzenia - nie wiem czy Francuzi mają inną budowę ciała, ale ktokolwiek u na
          w firmie jedzie tym cudem dalej jak 200 km, to potem przez tydzień narzeka na
          ból kręgosłupa albo kręgów szyjnych. Inna sprawa, niby drobiazg: przy ręcznym
          hamulcu są wgłębienia na kubki do napojów. Kilka dni temu klnąłem jak szewc,
          gdyż kubek z gorącą kawą zgniotłem tym wihajstrem. Może to i nie są usterki,
          ale rzeczy, które naprawdę podczas wzmożonej eksploatacji samochodu wkurzają i
          brzydnie to auto błyskawicznie. Mamy 307 w firmie równy rok, przejechała nie
          tak wiele, raptem ok 30 tys km i to głównie po trasie i za granicę. Radio musi
          grać dosyć głośno aby zagłuszać popiskiwania, delikatne trzeszczenia o
          nieustalonym pochodzeniu, a dobiegające z każdej strony tej puszki. Acha,
          jeszcze jedno; spróbuj delikatnie otworzyć szybę, te przyciski do otwierania
          nadają taką prędkość szybie, że dopiero za piątym, szóstym razem ustawisz
          sobie szparkę o wymaganej szerokości(ale wyszło!), a ile w tym czasie
          przekleństw rzucisz, sam się przekonasz!
          Nie namawiam ani nie odradzam, ale nikt u nas nie lubi tego samochodu i na
          pewno nie wrócimy już do żadnego peugeota, a było ich już 4.
          • Gość: ron Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 21:15
            no rzeczywiście to jesst wada że auto ma dużą przednią szybę. pewnie twój
            poprzedni nazywał się rudy102 i przedniej szyby nie miał wcale.
            Szerokość progów też nieodpowiednia (krótkie nóżki mamy, co?)
            i jeszcze nasz bohater zgniótł sobie kawę hamulcem ręcznym(jak????). to już
            zakrawa na jakiś przejaw "geniuszu"
            Peugeot dla takich osób wypuszcza specjalną wersję:
            1. bez przedniej szyby za to z peryskopem
            2. bez progów
            3. uchwyty na kubki w bagażniku, żeby sie czasem nie oparzyl
            4. szyby boczne z lufcikiem
            • Gość: Kris Kelvin Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: 80.48.103.* 24.10.03, 21:23
              Faktem jest ze szyba przednia spora jest ale widocznosc slaba niestety. Do tego
              twarde jak diabli zawieszenie i twarde fotele. Za to jakos montazu super
              wszystko rowno zmontowane i nic nie trzeszczy.
              • Gość: Krzysiek Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.gorzow.mm.pl 24.10.03, 21:51
                Przejechałem dopiero 15 000 km . Wymienili mi w ASO mechanizm kierunkowskazów,
                znajomy takim samym przejechał 25000 km i u niego nic.
                Może ktoś odezwie się kto przejechał przynajmniej 150-200 tys km to by było
                bardziej miarodajne.
            • tomaszek193 Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! 24.10.03, 22:07
              Ronie sympatyczny, ...bardzo dowcipnie ustosunkowałeś się do mojej wypowiedzi.
              Gwoli informacji, mam 186 cm wzrostu i jest to może 20 auto, którym sporo
              podróżuję. Wymieniłem, moim zdaniem ewidentne wady tego samochodu, starając
              się je obrazowo argumentować. Faktycznie, historia z tą kawą może się wydawać
              śmieszna, dopóki nie usiądziesz w tym aucie i nie zobaczysz w jaki
              sposób "geniusz" ergonomiki umieścił te nieszczęśliwe trzymadła. Nie opisuję
              tu cech pozytywnych, które to auto niewątpliwie posiada, bo nie jest to temat
              tego wątku. Pzdr
              • Gość: ron Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.03, 14:50
                Niesamowite, wreszcie ktoś z poczuciem humoru, kto sie od razu nie obraża.
                Jestem złośliwym tetrykiem ale tutaj muszę uchylić kapelusza
            • Gość: dz Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 27.10.03, 18:59
              Hej, kupilem HDI i oto co spotkalo mnie w ciagu tygodnia:
              padly kierunkowskazy - same sie wlaczaly, niby zawsze skrecalem w lewo.
              padl abs - przynajmniej sygnalizowana byla awaria przez elektronike.
              jak naprawili abs to wyjezdzajac z serwisu zauwazylem, ze padlo radio.
              5tego dnia znowu popsuly sie kierunkowskazy - gosc w serwisie wyjal nowe z
              modelu wystawionego w salonie.

po tym tygodniu - horror - wszystko dziala jak trzeba.
              pozdrawiam,
    • Gość: abc Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 24.10.03, 22:47
      abc
      • stawek51 Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! 31.10.03, 14:53
        Założyłem do swojego gaz zobaczymy co teraz będzie
    • al_bert Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! 31.10.03, 15:28
      P307 HDi (90KM) XT Premium
      Kierunkowskzy - już mam trzeci przełącznik i nie widzę nadziei na poprawę,
      gwarancja się skończyła, nie naprawiam szkoda kasy ale po ostrym zakręcie w
      prawo i odbiciu kierownicy włącza się lewy kierunek.
      W trakcie gwarancji wymienili osłonkę przeciwsłoneczną pasażera i jakieś
      podkładki w zawieszeniu przednim.
      Tydzień temu szlifowałem tarcze (250 zł).
      Komfort jazdy i zachowanie na drodze świetne. Mimo tych usterek zdecydowalbym
      sie drugi raz na zakup.
      Pozdrawiam
      • Gość: Marek Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.03, 15:39
        Ja tam nie mam tego auta , ale jak to przeczytalem , to balbym sie to kupic.
        Ja tam mam alfe 145 , mam ja juz 8 lat i niedlugo bede zmieniac auto , wiec
        mnie interesuja takie tematy , jesli chodzi o moja alfe to jest tak niezawodna
        jak jakas toyota , tylko ciekawe jak dlugo :)) Nowej alfy chyba nie kupie , bo
        sa juz w nich te nowe silniki ts , do ktorych nie mam zaufania , myslalem ze
        moze 307 kupie , ale teraz juz sam nie wiem po tym co tu czytam.
    • Gość: Odin Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.telia.com 31.10.03, 16:36
      Gdy Pgt.307 swoje pierwsze "kroki" na rynku stawial,mial pewne drobne
      niedociagniecia,-podobnie jak kazdy nowy model bez wzgledu na marke .
      Obecnie to historia,jezeli bedziesz mial do wyboru "Golf" ostatniej generacji
      a Pgt.307 ,-wybierz francuza,w niczym nie gorszy od tego "wiesz co masz"
      a cena nizsza,komfort jazdy rowniez. Pzdr.
      _______________________________________________________________________________
    • Gość: ADM Re: Awaryjnosc 307? PROSZE O OPINIE ! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.11.03, 11:03
      Mam ten samochod od ponad roku, przejechalem przez ten czas z zona na zmiane 22
      tys. i nie mam zbytnich powodow do narzekania. Silnik 1.6 benzynka, dosc zwawy
      pomimo tego ze nie czuc przyspieszenia pod swiatlami nie przeszkadza raczej
      nikomu. W serwisie na gwarancji bylem raz z piszczacym polaczeniami rury
      wydechowej, posmarowali smarem i przestalo na jakies pol roku. Pojechalem juz
      po gwarancji drugi raz z tego samego powodu i posmarowali znow mowiac ze tym
      razem to lepszy smar dali wiec powinno byc lepiej. W kazdym razie nic nie
      placilem i jak sytuacja sie powtorzy to mam zagwarantowana nastepne darmowe
      smarowanie ( chyba nie o to chodzi, no ale coz). Ostatnio przejechalem w ciagu
      trzech dni 3000 km po Polsce i rzeczywiscie siedzac w fotelu czulem bole w
      ledzwiach ale to moze przez to ze nie robilem przerw za czesto i nie jestem do
      takiej jazdy przyzwyczajony. Kierunkowskazy jak to ktos zauwazyl przy szybszym
      odbijaniu same od siebie przeskakuja na druga strone ale wlasnie odkrylem ze
      wlasciwie to czasami mi to pomaga. Spalanie jest satysfakcjonujace, tzn w
      miescie 8.8, w trasie przy 100 km/h ~6.3, 110 ~6.8, 130 ~9.0 i 150 ~10.5
      l/100km. Mozna szybciej ale powyzej to juz lej w baku sie wytwarza. Oleju do
      silnika nic nie dolewalem i jest od ostaniego gwarancyjnego przegladu na tym
      samym poziomie. To tez o czyms swiadczy. Slychac stuki w zawieszeniu jak sie po
      dziurach jezdzi ale nie ma sie czym martwic bo to w koncu dziury i jak sie na
      rowerze jezdzi to czuc wiecej. Tak wiec podsumowujac czuje satysfakcje z
      posiadanego autka i nie zaluje zakupu. A jezeli ktos jest malkontent to nie
      powinien szefem byc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka