Dodaj do ulubionych

45 tys Który wybrać

05.11.08, 22:00
Po wstępnej analizie rynku (patrz - moto Allegro) wybrałem następujące modele:
Dodge Caliber, Suzuki SX4, Seat Leon, Nissan Primera, Mazda 3 i Renault
Scenic. Który z tych samochodów, byście wybrali? Ważna dla mnie jest pojemność
bagażnika, ceny serwisowania, zużycie paliwa oraz przestronność. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • programistajava Re: 45 tys Który wybrać 05.11.08, 22:05
      Co do zużycia paliwa to tutaj poszukaj: www.autocentrum.pl/spalanie/
    • tocqueville Re: 45 tys Który wybrać 05.11.08, 22:11
      "Który z tych samochodów, byście wybrali? Ważna dla mnie jest pojemność
      bagażnika, ceny serwisowania, zużycie paliwa oraz przestronność".

Przy takich wymaganiach dla mnie odpada Suzuki, Leon i Mazda.
      Auta zbyt ciasne w stosunku do wymiarów, z niewielkim bagażnikiem.
      Mazda może być także droga w serwisowaniu (choć w sumie to bliźniak focusa, to
      może nie będzie najgorzej). Ogólnie Mazda 3 to bardzo dobry samochód, ale chyba
      do innych celów.
      Przy takich kryteriach zostaje Scenic.

Szczerze mówiąc za 45 tys. możesz mieć nowy samochód, niezwykle przestronny, z
      wielkim bagażnikiem, bardzo tani w eksploatacji.
      Jeśli nie masz fioła na punkcie prestiżu zastanów się nad Dacią Logan Kombi...
      www.logan-mcv.com/index2.php?country=pl
    • pizza987 Re: 45 tys Który wybrać 05.11.08, 22:25
      Mogę się wypowiedzieć jedynie o Sceniku II 1,6 16V bo jeżdżę czymś takim. Wygodny, przyjemny w prowadzeniu, bardzo pojemny. Niesamowite poczucie przestrzeni wewnątrz a samochód zewnętrznie nie taki wielki. Przegląd w ASO (wymiana oleju, filtry itp) to koszt ok. 800-1000 zł (musiałbym sprawdzić ostatnią fakturę, dokładniejsze dane wrzucę jutro). Przejechane w chwili obecnej 39000km z usterek naprawianych w ramach gwarancji: górne łożyska macphersonów (stękanie przy kręceniu kierownicą przy małych prędkościach). Innych wad brak. Silnik przyjemny (w moim jest sześciobiegowa skrzynia), elastyczny, w mieście spalam w przedziale 9,0 do 10 l/100 km, w trasie najniższe spalanie to 7,3 l/100km.

Bagażnik spory i ustawny, ale raczej krótki, zależnie od wersji wyposażenia mogą być przesuwane wszystkie fotele II rzędu co pozwala powiększyć przestrzeń na klamoty. Masa schowków w kabinie. Pozycja za kierownicą wysoka i wyprostowana, jak dla mnie (drobne problemy z kręgosłupem) jak znalazł. Dzięki temu łatwe wsiadanie/wysiadanie na zatłoczonych parkingach, drzwi są stosunkowo krótkie, ale wysokie umieszczenie fotela ułatwia wejćie czy wyjście. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz.
      • giles.oliver Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 08:21
        Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Trochę martwi mnie to spalanie. Teraz jestem
        przyzwyczajony do średniej 6.4, ale Yaris... Wszyscy mi mówią, że francuskie
        samochody są bardzo awaryjne, głównie elektronika. Miałeś jakieś problemy?
        Pozdrawiam.
        • pizza987 Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 09:00
          Uważam że takie spalanie przy tym rozmiarze samochodu (wysokość) a także masie (mój egzemplarz waży pusty 1320 kg) nie jest czymś dramatycznym. Pamiętaj że podaję Ci wartości uzyskane we własnej eksploatacji a nie dane producenta. Inni mogą podać diametralnie różne wyniki.

Jeżeli chodzi o elektronikę to żadnych zastrzeżeń. A o awaryjności francuskich samochodów to chodzą legendy. A moim zdaniem każdy samochód może się zepsuć bo to tylko maszyna. A sprawą kluczową jest troska jaką się otacza samochód (nie chuchanie i dmuchanie i jeżdżenie tylko w niedzielę bez deszczu) i kultura techniczna mechaników. Wtedy każdy samochód może okazać się długowieczny.
          • barabara6 Re: 45 tys Który wybrać 11.11.08, 04:22
            Renault megane 2, kombi. Przebieg 80 tys km. 4 lata.
            2-krotnie wymieniony rozrząd. 5-krotnie wymieniane cewki. Od 3 lat stałe
            problemy z ruszaniem w zimne wilgotne dni (gaśnie przy zimnym silniku, po
            rozgrzaniu problem ustępuje. Problem zgłaszany w 3 ASO - bez efektu). 1 raz
            wymienione radio. 1 raz wymieniony czujnik w oknie zapobiegający przycięciu
            palców. 1 raz wymieniony czujnik ciśnienia w oponach. Wielokrotnie naprawiany
            zamek bagażnika. 1 raz wymieniona tylna szyba (podobno samoistnie pękały)
            Serwisowany tylko w ASO
        • ignapio Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 21:16
          A z czego żyją serwisy i mechaniory tudzież producenci części do
          marek nie na F ? Domyślnie d... im pajęczyną zarosły czy jak ?
          • pizza987 Re: 45 tys Który wybrać 07.11.08, 08:00
            ignapio napisał:

> A z czego żyją serwisy i mechaniory tudzież producenci części do
            > marek nie na F ? Domyślnie d... im pajęczyną zarosły czy jak ?

To wyjaśnij mi pewien fenomen. Z czego w takim razie żyją mechanicy i producenci części do samochodów produkcji niemieckiej, japońskiej i każdej innej? Bo z punktu widzenia takiego rozumowania to przynajmniej dawno z torbami powinny pójść serwisy japońskich i niemieckich samochodów....
          • chris62 Re: 45 tys Który wybrać 07.11.08, 09:37
            gnapio napisał:

> marek nie na F ?

Masz na myśli "Folkswagena" ?
          • chris62 Re: 45 tys Który wybrać 07.11.08, 09:50
            ignapio napisał:

> marek nie na F ? Domyślnie d... im pajęczyną zarosły czy jak ?

Nie wiem jak inni ale na przykładzie mojego mechaniora mogę powiedzieć tak.
            Kiedyś naprawiał tylko i wyłącznie renówki teraz naprawia co przyjedzie bo z
            samych renówek nie mógł wyżyć....
            No na mnie też kokosów nie zbił przez naście lat to olejek wymienił to tarcze
            hamulcowe, klocki sworzeń i tłumik.
            Do tego nic nie spieprzył, może paradoksalnie ten co partoli ma pełne ręce
            roboty bo wciąż klient wraca?

Natomiast ASO każde jedno przeżyje z napraw i pseudonapraw gwarancyjnych...
            Mam kolegę w serwisie Toyoty - wymienił już trochę bloków silnikowych i układów
            kierowniczych.
    • charlie_x Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 09:53
      ewentualnie nissan, z tych ktore wyminieniasz.Co do
      pozostalych to moge jedynie ..odradzic renowke.Mialem, przekonalem
      sie i nigdy wiecej.Moja meganka jezdzila u mnie cale 6
      tygodni.Niestety komputer i immobiliser wykluczyl ja z grona
      zdolnych do jazdy,a kolejni elektrycy sprawe kwitowali wzruszeniem
      ramion i kierowaniem mnie do aso ,co przy ogolnej wartosci
      rezydualnej /strasznie durne okreslenie ceny auta/ mojego rocznika
      byloby skrajna glupota.Ostatecznie megi odjechala na lawecie tam
      gdzie najlepiej sie czula ,czyli na zlom.Obecnie od pol roku uzywam
      bardzo intensywnie koreanczyka.Poza drobnym skrzypieniem plastikow w
      przednich drzwi bez problemow przejechalem 4tys. mil odpalajac auto
      kilkanascie razy dziennie.pozdr.
    • blackmartinez76 Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 10:27
      VW Touran. Dośyć oszczędny a bagaznik bajka. Polecam 2.0 TDI
      Highline ma wszystko co trzeba.
      • pekapek Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 10:55
        tak, tylko znaleźć w miarę przyzwoity egzemplarz tourana to jak szukanie igły w
        stogu siana. poza tym, za te pieniądze to wątpię czy takowy się znajdzie
        • blackmartinez76 Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 13:12
          Tak. Ale warto poszukać, bo to naprawdę przyjazny samochód jak dla
          rodziny i nie tylko. Sam miałem przyjemność jechania jako pasażer w
          lato z znajomymi ( 3 osoby dorosłe + półroczne dziecko ) i wszystko
          ok. Spalanie, zabralismy wszystko wózek, waniennka itp. Jak dla mnie
          duży plus to wyższe zawieszenie i sporo miejsca.
          W porównaniu z moją A4 :)
          • giles.oliver Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 14:17
            Też dużo dobrego słyszałem o tym samochodzie. No właśnie na dużym bagażniku mi
            zależy, bo kiedyś trzeba będzie wózek przewozić...
            • tocqueville Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 14:21
              a ja słyszałem że jest bardzo awaryjny - najgorszy wynik w teście
              długodystansowym autobilda

jak rozumiem Logan MCV nie wchodzi w grę? :)
              • blackmartinez76 Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 14:59
                Każdy samochód łapie jakieś usterki. Nie ma ideału. Może jakieś
                kombi Octavia czy Mazda 6. No ale bagażniki już mniejsze i gorzej z
                fotelikiem dziecięcym. A Logan jak dla mnie to raczej nie. Ogładałem
                w salonie Renault sorry ale jakość plastików itp...
                Jak juz coś to Kia Ceed ale za 45 tyś to raczej nie kupimy.
                • tocqueville Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 15:48
                  Rozumiem - ale autor wątku nie napisał,że mu zależy na świetniej jakości
                  plastikach. Zresztą logan po FL ma mieć plastiki dużo lepsze.
                  A zaufanie do Dacii - na pewno będzie mniej awaryjna niż Touran. Oczywiście
                  Touran jest samochodem lepszym, ale ma więcej bajerów do psucia :)
                  Poza tym,45 tys. starczy na tourana z 2003 roku z 120 tys. km na liczniku - za
                  tą cenę można mieć nowe auto o identycznych gabarytach - kwestia wyboru.
                  • tocqueville Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 15:53
                    I jeszcze jedno - gdyby chodziło o nowego Turana, to ok.
                    Ale taka używka to ryzyko. Pamiętajmy, że Turan jest zrobiony na bazie golfa a
                    jednocześnie jest dużo cięższy. Po zrobieniu 100 tys. zużycie da o sobie znać.
                    To nie tak, że mam uprzedzenie to tego auta - przeciwnie bardzo mi się podoba.

Link do testu:
                    "Od czego mamy zacząć? Może po prostu od trzech najważniejszych liczb
                    obrazujących przeprowadzony maraton - 18, 77 i 1. Opisują one... katastrofę
                    motoryzacyjną naszego VW Tourana. I tak, 18 dni testowany samochód spędził na
                    pozaplanowych wizytach w serwisie. Uzyskał aż 77 punktów karnych - nowy rekord!
                    I 1 - to ocena, jaką otrzymał kompaktowy van Volkswagena za swoje "osiągnięcia",
                    plasując się na szarym końcu listy samochodów sprawdzanych w teście
                    długodystansowym. Niestety, nie jest też tak, że w przypadku testowanego
                    egzemplarza mamy do czynienia z przypadkiem odosobnionym. O wielu problemach
                    donosiły listy rozgoryczonych Czytelników kierowane do działu "Interwencje" i
                    ostrzegali nas koledzy z "Auto Bilda" długo przed rozpoczęciem testu i
                    pojawieniem się samochodu w krajowej ofercie. Już w maju 2003 r. VW wstrzymał
                    dostawy Touranów. Powód? Niebezpieczeństwo pożaru z powodu uszkodzonych
                    kondensatorów wentylatora chłodnicy."
                    www.auto-swiat.pl/wydania,artykul/Test_dlugodystansowy__VW_Touran_2_0_TDI_Trendline,Ciagle_w_warsztacie__VW_Touran_po_100_tys__km,Artykul-15355/
                  • barabara6 Re: 45 tys Który wybrać 11.11.08, 04:24
                    ale chyba zależy mu na napinaczach pasów bezpieczeństwa ?
                    • barabara6 Re: 45 tys Który wybrać 11.11.08, 04:25
                      to miało być do postu:
                      "ale autor wątku nie napisał,że mu zależy na świetniej jakości
                      plastikach."
                • sfrutta Re: 45 tys Który wybrać 09.11.08, 20:12
                  ja w tej cenie kupilam mazde 2, bagaznik ok, i mimo malych gabarytow ma sporo
                  miejsca w srodku, jezdzi sie wygodnie. chociaz trzeba przyznac ze to raczej auto
                  dla pary nie 5-osobowej rodziny
              • giles.oliver Re: 45 tys Który wybrać 06.11.08, 15:31
                No raczej nie... Brak zaufania.
                • mmsadlo Re: 45 tys Który wybrać 07.11.08, 14:08
                  A może odpowiednik Scenica tylko japoński - Nissan Almera Tino - zalety podobne
                  jak Scenic ( schowki w podłodze, szuflady pod siedzeniami, przesuwane i
                  pojedynczo składane tylne siedzenia itp.) a silnik polecam 2.2 diesla japońskiej
                  konstrukcji na łańcuszku, średnie spalanie w granicach 6 litrów.
                  • dx771 Re: 45 tys Który wybrać 09.11.08, 21:30

Za 45 tyś to wynegocjować można nowego focusa 1,6. Być może w metaliku. Ceeda i
                    i30 pewnie też. Na pewno też Note. Astrę II to nawet taniej, ale to zabytek.
                    Oczywiście mowa o wersjach z klimatyzacją.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka