Dodaj do ulubionych

nowe auto, co wybrac?

17.12.08, 21:21
Witam, mam zamiar kupic nowe auto klasy średniej, zastanawiam się nad oplem
corsa 1.2, enjoy, mazda 2, 1.3 i mitschubischi colt 1.3. Chodzi o ekonomiczne,
bezpieczne, nieawaryjne auto w granicach cenowych do 45.tys. Słyszałam ze
mitschubishi rdzewieje, czy to prawda?
z góry dziękuje za podpowiedzi;)
Obserwuj wątek
    • jorn Re: nowe auto, co wybrac? 17.12.08, 22:10
      Żaden z wymienionych przez ciebie modeli nie jest samochodem klasy średniej.
      • persona_grata Re: nowe auto, co wybrac? 17.12.08, 22:47
        Gdzieś czytałam że to "segment średni", ale się nie upieram, nie chodzi o tu
        klasyfikacje aut, a o poradę. Jeszcze raz proszę o pomoc. Z góry dziękuje;)
        • tocqueville Re: nowe auto, co wybrac? 17.12.08, 22:54
          jeśli te klitki na kółkach to klasa średnia - to co jest klasą niższą??? :)
          zapewniam cię, że do klasy średniej jeszcze daleko (a dokładnie jeszcze dwie klasy)
          • posraldescu Re: nowe auto, co wybrac? 18.12.08, 00:20
            Albo 20cm więcej rozstawu osi jak kto woli.
          • antyzlom Re: nowe auto, co wybrac? 18.12.08, 11:19
            Acha, odezwał się właściciel dużeeeeeeego auta leczący swoim
            wieeeeeeelkim pojazdem kompleks małego penisa....
    • posraldescu Re: nowe auto, co wybrac? 17.12.08, 22:37
      Fiata Bravo.
      • piotr33k2 Re: nowe auto, co wybrac? 17.12.08, 23:14
        mazda 2 w dieslu.
    • inguszetia_2006 Re: nowe auto, co wybrac? 17.12.08, 23:17
      Witam,
      Ja bym wybrała colta, choć jest szpetny;-D
      Corsa 1,2 szybko cię zacznie wkurzać, bo mułowate to stworzenie jest.
      Pzdr.
      Inguszetia
    • legend3.2 Re: nowe auto, co wybrac? 18.12.08, 07:56
      Moja mama jeździ mitsubishi coltem 1.3, sam jej go wybierałem, samochód nie
      rdzewieje, świetnie się sprawuje jednak ma dwie wady bo jest głośny i wcale mało
      nie pali. Spalanie średnie ok 7 literków a na trasie możesz liczyć min. na 6,5.
      Polecam go bo jest trwały. Koleżanka jeździ corsą i chwali ją, na pewno to też
      będzie dobry wybór zwłaszcza, że palą na pewno mniej niż mitsubishi a co do
      mazdy to nie wiem bo nie znam tego auta.
      • persona_grata Re: nowe auto, co wybrac? 18.12.08, 16:27
        Dziekuję wszystkim za odpowiedz! czekam na opinie właścicieli mazdy 2 (1.3)
        Mazda i corsa najbardziej mi się podobają z sylwetki, ale wiem że to nie powinno
        decydować o wyborze auta;)
    • sniperslaststand Re: nowe auto, co wybrac? 18.12.08, 17:43
      Jaki przebieg dzienny/roczny? Gdzie eksploatowane?

Co do propozycji, nie kupiłbym żadnego z tych aut.

Uważam, że to bez sensu. Te auta są małe i poziom oferowanego bezpieczeństwa przez nie jest bardzo niski. To samo tyczy się podstawowego wyposażenia.

Poszedłbym na jakieś używane auto, tak 3-letnie, do 100 tys. km przebiegu, najlepiej niedoceniane na polskim rynku aut z drugiej ręki, przez co mające spory spadek wartości, a jednocześnie wypozycjonowane w miarę wysoko w rankingach niezawodności i mające świetne wyniki testów bezpieczeństwa.

Przykład: Peugeot 407, benzynowy, awangardowy, tańszy niż Passat bo francuski, większość ma bardzo istotną kontrolę stabilności, rewelacyjny wynik testu zderzenowego, poduszkę kolanową, w raporcie DEKRY stoi znacznie wyżej niż Passat czy Mondeo
      moto.allegro.pl/12626_407.html?order=t&view=gtext&a_text_i[1][0]=2005&a_text_i[1][1]=2006&a_text_i[4][0]=70000&a_text_i[4][1]=100000&a_enum[16]=1
      Przykładowo: www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6920955

Przykład inny: jakieś szczególnie ładnie wyglądające auto dla kobiety, jak Astra GTC: moto.allegro.pl/search.php?string=GTC&from_showcat=1&category=12745&country=1 wyposażona w ESP i komplet poduszek

Ewentualnie używany Golf 5 ze skrzynią dwusprzęgłową DSG.

Naturalnie, nabycie takich aut wymaga więcej zachodu, aby je sprawdzić, ale moim zdaniem warto, zwłaszcza egzemplarz, który był do tego przebiegu serwisowany głównie w ASO (więc łatwiej sprawdzić historię).
      Poniżej 100 tys. km zużycie auta jest minimalne, a będzie ono oferowało znacznie więcej jeśli chodzi o bezpieczeństwo, komfort i użytkowość niż proponowane nowe golasy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka