Gość: MM IP: 10.254.0.* 25.01.02, 11:52 Proszę o opinię na temat niezawodności i serwisu "automatów" w małych autkach, klasy Skoda Fabia. Co można kupić za rozsądną cenę? Skoda z taką skrzynią droga, Micra trochę mały... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Arti Re: Małe autko z automatem IP: 192.168.0.* 25.01.02, 11:55 Corsa z Easytronic dostępna już z silnikiem 1.2 75KM - całkim przyjemne autko, a Easytronic to ciekawe urządzenie, chociaż nie ma rewelacyjnych opinii. Link Zgłoś
Gość: Mikolaj Re: Małe autko z automatem IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 25.01.02, 12:12 Witam Z tego co wiem to Easytronic to nie klasyczny automat tylko "manual" w którym nie trzeba wciskać sprzęgła, ale może się mylę. Osobiście mam trochę doświadczeń z Micra aut.(1.4l, bezstopniowy CVT). Jeździ się tym trochę jak takim samochodzikiem na wesołym miasteczku. Do miasta super, na trasie dosyć pasywny - podczas wyprzedzania trzeba pamiętać o tym, że aut. zawsze się trochę musi "namyślić". Osiągi nie najgorsze (chyba 12,7s do 100km/h). Pali w mieście 7-8 l/100km przy dosyć agresywnej jeździe. O awaryjności trudno mówić bo auto prawie nowe, ale poprzednie (1,00 CVT) jeździło w rodzinie przez kilka lat i ok. 100k km i nigdy nie było z nim kłopotu. pozdrawiam Mikołaj Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Małe autko z automatem IP: 192.168.0.* 25.01.02, 13:24 Easytronic to automat z możliwością przełączenia na "pseudo salesspeed" Link Zgłoś
Gość: TK Re: Małe autko z automatem IP: *.clinika.pl 25.01.02, 17:22 Gość portalu: MM napisał(a): > Proszę o opinię na temat niezawodności i serwisu > "automatów" w małych autkach, klasy Skoda Fabia. > Co można kupić za rozsądną cenę? Skoda z taką > skrzynią droga, Micra trochę mały... Dwa, trzy tygodnie temu szukalismy z kumplem po salonach wlasnie auta z automatem do okolo 55 tys zl. Rozgladalismy sie za rocznikiem 2001 co by bylo taniej i musze przyznac ze propozycje firm byly mizerne: 1. Renault Clio - z automatem 1.4 16V Expression, bardzo dobre wyposazenie - cena troche ponizej 50 tys 2. Seat Ibiza/Cordoba - cena troche nizsza niz Clio (Ibiza), ale i wyposazenia mniej w standarcie 3. Corsa Easytronic wlozona do 1.2 16V, po dokupieniu takiego wyposazenia jak w Clio stala sie od niego drozsza mimo slabszego silnika, a i ten Easytronic to nie klasyczna skrzynia automatyczna. 4. Fabia - ostatecznie najdrozsza. Automat, kombi = 65 tys Tylko te samochody byly te 4 tygodnie temu dostepne z produkcji 2001. Jak sie skonczylo? Ano kumpel stwierdzil ze sie odzwyczaji od automatu (wczesniej 2 lata jezdzil samochodami z taka skrzynia po Stanach, stad to upodobanie) i kupil Almerke :-) Tomek Link Zgłoś
Gość: kropka. Re: Małe autko z automatem IP: *.mm.com.pl 25.01.02, 18:17 Kiedyś zastanawiałam się nad kupnem samochodu z automatyczną skrzynią. Ale pewien stary kierowca, którego nadzwyczaj szanuję powiedział, że rasowy kierowca nigdy nie kupi samochodu z automatem. No to jestem rasowa jak jasny gwint! I nieźle zaoszczędziłam :)) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: 300M Re: Małe autko z automatem IP: 192.168.6.* 25.01.02, 20:50 Wychodzi na to że: 96% Amerykanów to nierasowi kierowcy, 94% Kanadyjczyków - też, tudzież dziesiątki a może setki milionów w innych zautomatyzowanych krajach. To co do diabła połowa jeżdżącej populacji to typy nierasowe ?? Jestem w stanie zrozumiec argumentację tego starszego kierowcy, jak się czterdzieści czy pięćdziesiąt lat waliło lewarem to trudno zrozumieć że można prościej, spokojniej, bezpieczniej itd. itp.A postęp? coż nie każdemu leży. Ci Amerykanie i im podobni to są jacyś dziwni, zamiast latać nogami po tych pedałach, często myląc je z początku łapać co rusz ręką za lewar i tłuc tą ledwo wchodzącą trókę - rozpierają się jak basze jakieś i nic tylko gaz, hamulec, gaz, hamulec, gaz, hamulec ................Pzdr. Link Zgłoś
kropka. Re: Małe autko z automatem 25.01.02, 21:31 Gość portalu: 300M napisał(a): > krajach. To co do diabła połowa jeżdżącej populacji to typy nierasowe ?? Pewnie! Pomieszańce i tyle! A rajdowe i wyścigowe samochody to jakie skrzynie mają? Serio pytam, bo nie wiem. A spróbuj ostro przyspieszyć automatem? A zwykłą - tylko na trójkę i myk!!! Poza tym to okropnie nudno tak: hamulec - gaz, hamulec - gaz. Bez sensu! Pozdrowionka Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Małe autko z automatem IP: *.subnet-52.med.umich.edu 25.01.02, 21:52 > Wychodzi na to że: 96% Amerykanów to nierasowi kierowcy Moim zdaniem conajmniej 98.5%, a 80% stanowiloby bezposrednie zagrozenie zycia, gdyby nie szerokie drogi i niskie predkosci. Jezdzilem autami z automatycznymi i manualnymi skrzyniami. Ja sie tam za "rasowego kierowce" nie uwazam ale dilera zmusilem coby mi autko manualne przyprowadzil. Bo widzisz, teraz juz sie lewarem nie wali, ale delikatnie sie go popycha a biegi wrecz same "wskakuja". A, ze Ci sie pedalki myla.... no coosz, kazdy ma jakis problem. Ja np. mam dysleksje. Pozdrowka! Link Zgłoś