mechanik1234 16.05.09, 08:58 Proszę o opinię użytkowników tych dwóch modeli. Wrażenia z jazdy i coś o silnikach. Nie wiem co wybrać. Link Zgłoś Obserwuj wątek
aprox99 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 16.05.09, 09:13 Trzymaj rece z daleka od opla,dopiero po kilku latach bedzie mozna ocenic ten samochod.Insignia ma bardzo malo miejsca w srodku nie kieruj sie tylko wygladem.Opla powinni zamknac produkuje najgorsze auta w niemczech.Gruss Link Zgłoś
tocqueville Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 16.05.09, 09:22 autor pytał o wrażenia z jazdy, a nie o ekspresję stereotypów i fobii Link Zgłoś
aprox99 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 16.05.09, 09:53 kazdy ma inne wrazenia z jazdy,powinien sam te samochody przetestowac.Opinie kierowcow roznia sie diametralnie.Prosze poczytac na stronie AUTOCENTRUM.Moja opinia dotyczy tylko jakosci tych samochodow.Subjektywna ocena:zaden opel nie bedzie stal przed moim garazem.Gruss Link Zgłoś
miralon Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 16.05.09, 19:24 Dobrze, że zaznaczyłeś że mocno subiektywna. Pod moim garażem stoją dwa ople i obiektywnie jest z nimi zdecydowanie mniej kłopotów niż z toyotami (przetestowane 3 egzemplarze na przestrzeni 9 lat) i fordami (1 egzemplarz) a więcej kłopotów niż z Hondami. No i co z tego wynika? Tylko tyle, że opel mieści się w średniej. Stereotypy i fobie to rzecz z którą naprawdę warto walczyć. M Link Zgłoś
miralon Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 16.05.09, 20:14 Zabiła mnie siła Twoich argumentów, więc kończę tę dyskusję. Link Zgłoś
jasmin711 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 16.05.09, 21:54 aprox99 napisał: > Kto ma hopla kupuje opla!!! Dzęiki takim "geniuszom" motoryzacji to forum już dawno sięgnęło merytorycznie dna..... Link Zgłoś
miesz31 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 16.05.09, 21:34 Właśnie też się zastanawiam, co wybrać: Mondeo 2.2 TDCI175KM czy Insignię 2.0CDTI 160KM. Insignią nie jeździłem jeszcze, jeździłem nowym Mondeo, ale z silnikiem 140KM - wrażenia bardzo dobre. Za Mondeo przemawiają osiągi silnika, to słynne fordowskie klejenie się do drogi. Insignia jest bardziej atrakcyjna cenowo biorąc pod uwagę wyposażenie w standardzie. Jest też lepiej jakościowo wykonana wewnątrz. Link Zgłoś
mechanik1234 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 17.05.09, 10:18 też tak myślę, Za oplem przemawiają bixenony z doświetlaniem w kilku programach i wykończenie wnętrza. Za fordem to że jakis czas nimi jeżdżę i są ok i silniki i zawieszenie. I tu mam dylemat. Link Zgłoś
zwn51 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 17.05.09, 21:06 Forda Mondeo (mark 2) mialem 8 lat od nowego. Silnik 2.5 V6 - b. dobry. Jedyne 'awarie' przez te 8 lat to akumulator i sprezyna gazowa piatych dzrwi. Po 7 latach zauwazylem odpadanie lakieru w miejscy zgrzewania progow (byl tam taki podluzny szew i z niego miejscami lakier pozlazil). Po odkryciu tego nawet sie zdziwilem ze to nie rdzewieje w tak szybkim tempie jak na fiatach. Zaklajstrowalem bitumikiem i bylo OK. z Link Zgłoś
programistajava Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 19.05.09, 07:22 > Po odkryciu tego nawet sie zdziwilem ze > to nie rdzewieje w tak szybkim tempie jak na fiatach. A jakież to fiaty tak szybko i masowo rdzewieją? Link Zgłoś
czerski4 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 24.05.09, 22:26 Niecałe 2 mieś temu kupiłem Insignie 2.0 /160KM/ - mam przejechane niecałe 7 tys i nastepujące wnioski:zawieszenie i światła super /FlexRide i AFL/ silnik jest fajny ale powyżej 140/h zaczyna być go słychać , skrzynia typowa Oplowska /trochę haczy/.generlnie w stos do poprzednika /zrobiłem Vectrą DTI 200 tys/ to nie ta liga.Auto jest przede wszystkim bardzo komfortowe i ładne. Minusy- skrzypiał plastik wokół monitora ale w serwisie to poprawiono , przy zakupie nagłośnienia Infinity wyraznie zmniejsza się pojemność bagażnika /subwoofer/ i na niektórych przyciskach widać ślady po palcach.Z Mondeo miałem kontakt ale to była poprzednia generecja i w ogóle nie przypadł mi do gustu. Opla mogę polecić mój już czwarty i nie jest jakoś specjalnie awaryjny jak pisza ci co kupują dwudziestoletnie po czołówce z koparką.Życze dobrego wyboru. Link Zgłoś
oorganista Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 18.05.09, 23:23 ja bym wybrał zdecydowanie Insignie i to w wersji kombi - zwie się to jakoś Sport Turer chyba. Z tego co tutaj piszą to wózek jest lepszy od passata a Ty się nad fordem zastanawiasz? :P Link Zgłoś
baartur Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 19.05.09, 01:15 Witam, Ja bym się zdecydował na Insygnię Sports Tourer prowadzenie podobne jak w Fordzie ale o wiele przyjemniejsze wnętrze a to poprawia podróżowanie autem. Link Zgłoś
al9 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 19.05.09, 10:57 opel jest od forda ładniejszy.. insignia zbliża sie wyglądem do a4 co kupować? hondę accord mazdę 6 może subaru outbacka Pozdr al Link Zgłoś
mameja21 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 20.05.09, 08:11 al9 napisał: > opel jest od forda ładniejszy.. > insignia zbliża sie wyglądem do a4 > > co kupować? > hondę accord > mazdę 6 > może subaru outbacka > > Pozdr > al Al, Ty jesteś mocny: innym doradzasz chinole, a sam kupiłeś niemiecki hehe. Link Zgłoś
al9 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 20.05.09, 10:42 Al, Ty jesteś mocny: innym doradzasz chinole, a sam kupiłeś niemiecki hehe. ------ nie mój accord jest super, dzięki żee pytasz. Jeździ świetnie :-) Drugi samochód niemiecki tez jest ok, ale dwa razy droższy... w klasie średniej niższej japończycy sa bardzo silni al Link Zgłoś
mameja21 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 20.05.09, 13:59 al9 napisał: w klasie średniej niższej japończycy sa bardzo silni Popatrz na statystyki sprzedaży w Europie, to przekonasz się jacy są "silni" hehe. Link Zgłoś
al9 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 20.05.09, 14:27 w klasie średniej niższej japończycy sa bardzo silni Popatrz na statystyki sprzedaży w Europie, to przekonasz się jacy są "silni" hehe. --------- w Polsce króluje skoda to oznacza, ze robi lepsze auta niż honda czy mazda? statystyki to nie życie.. Poza tym, nie napisałemże japończycy rządzą i sa najsilniejsi. Napisałem że są silni. al Link Zgłoś
mameja21 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 20.05.09, 20:36 al9 napisał: > w Polsce króluje skoda > to oznacza, ze robi lepsze auta niż honda czy mazda? Ależ oczywiście, że tak. Mimo beznadziejnego wyglądu Superb jest bez porównania lepszym autem niż chińszcyzna typu Accord, Mazda 6, Kia, Hyundai i inne ping-pongi. Link Zgłoś
black_code testy porownania 19.05.09, 11:15 jakby mialy cos pomoc www.autozeitung.de/node/269638/tabelle tnij.org/insigniatest Link Zgłoś
miesz31 Re: Ford Mondeo/Opel Insignia 19.05.09, 13:49 Zbliżam się do ostatecznej decyzji. Jeździłem Insignią 2.0CDTI 160KM i jestem nieco rozczarowany. Wydaje mi się, że dynamika jest lepsza w Mondeo 140KM. Nie za dobrze się czuję w Insigni za kierownicą - kosmiczny design jakoś mnie przytłacza, nie wiem, czy Opel nie przesadził. Czuję się za bardzo "obudowany". Miejsca w środku jest mniej niż w Mondeo, Mondeo jednak lepiej się prowadzi. Insignia jest natomiast bardzo zwrotna jak na tak duży samochód. Widoczność przez małe szybki boczne i tylne niestety kiepska. Muszę jeszcze sprawdzić ten silnik 175KM w Fordzie, ale nie wiem, czy jest sens przepłacać. Prawdopodobnie wezmę ten 140KM. Sam się sobie dziwię, bo jeżdżę teraz Oplem, ale po jazdach i Mondeo i Insignią, wybieram Mondeo. Link Zgłoś
miesz31 Re: a skrzynia? 19.05.09, 14:14 Właśnie - ważna rzecz. W Fordzie bardzo plynnie wchodzą biegi, reakcja na pedał gazu też bardzo płynna, natomiast w Insigni jakoś tak to wszystko kanciasto działało. A co do automatu, to jeździłem też Mondeo z automatem i było przyjemnie. Link Zgłoś