Gość: Seicento_fan IP: *.aster.pl 27.05.09, 21:36 Gdyby Matiz był twardy, może tak by się nie wywracał... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: miałem dwa Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.217.146.194.generacja.pl 29.05.09, 21:46 fajne auto, duuuzo lepiej wykonane niz tico, ale tico miało duuuzo lepszy zryw i maks.moment obrotowy przy duzo nizszych obrotach Link Zgłoś
aida400 Re: Daewoo Matiz (1998-2008) 24.08.09, 17:15 fajne auto tyko ma problemy po 10-ciu latach.silnik gasnie w czasie jazdy.pompa paliwa wyłancza się nikt nie wie czemu może przekaznik ale mechanik wymieniłby wszystko zeby dojść do sedna.Ogółem jest spoko. Link Zgłoś
mzyo Re: Daewoo Matiz (1998-2008) 19.09.09, 12:42 Za ok 7 tys dolarów minus podatki, można kupić dziś matiza. Nawet 4 otwierane elektrycznie szyby i czujniki zapięcia pasów mają. Link Zgłoś
Gość: ggggg Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: 78.147.236.* 23.09.09, 02:17 dobre niedoceniane auto Link Zgłoś
Gość: gość Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: 195.242.183.* 29.10.09, 12:40 Moj matiz w numerze Vin jako 5 znak ma A, jednak ma skrzynie manualna !! Link Zgłoś
Gość: Marcin Matiz 1999r Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.09, 22:21 Ten artykuł nie jest do końca obiektywny i zastanawia mnie czy osoba pisząca te bzdury kiedykolwiek jeżdziła tym samochodem dluzej niz godzine. Samochód się nie psuje i poza wymianą podstawowych materiałów eksploatacyjnych nie wymagał jeszcze ani jednej poważnej naprawy ! Autor napisał, iż tłumik podlega częstej wymianie. To dość ciekawe, bo u mnie dopiero tłumik środkowy po 9 latach miał dziurkę na spawie ! Rura przednia z katalizatorem i tlumik środkowy jeszcze pojeżdzi. ( oryginalne tłumiki do Matiza produkował i produkuje nadal Dangwon Kożuchów - dawne POLMO, kto kupuje zamienniki tańsze o 20 pln to potem wymienia 3 razy :) Znam 4 osoby co jeżdzą Matizem i nikt nie narzekał na awaryność. To jest silnik, skrzynia i zawieszenie zaprojektowane przez Japończyków ( dawne Suzuki Maruti ), wiec chyba to jest podstawą niezawodności tych układów w tym autku. Pozdrawiam Autora Link Zgłoś
Gość: Alek z Radomia Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.radom.vectranet.pl 02.12.09, 10:09 Mam Matiza 08 Joy 1999 r, od 4 lat.Kilka razy miałem problemy z uruchamianiem s-ka i to ciekawe ,bo na ciepłym s-ku.,po ostygnięciu zapalał odrazu.Wina tkwiła w aparacie zapłonowy.m.Wydaje mi się tylko żeby trohę mniej palił paliwa.Blacha na nim dobra tylko że za miękka.Przyznam że mi ten pojazd odpowiada i nie zmieniłbym na żaden inny tej klasy. Link Zgłoś
Gość: gość z UK Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.12.09, 11:16 ja miałem Matiza 5 lat. Kłopot miałem tylko z aparatem zapłonowym (jak się rozgrzał silnik, tracił iskrę) Wymieniłem sam i jeździłem jeszcze rok. Co do spalania to niestety taki mały silniczek, a pali jak smok. Ale ogólnie podoba mi się i kupiłem w UK gdzie przebywam też Matiza SE+. Na pierwszy rzut oka taki sam samochód, ale wyposażenie o wiele bogatsze: dwie poduszki ,alufelgi, centralny zamek,elektrycznie podnoszone szyby,radio, lusterka sterowane elektrycznie,kontrolka zapięcia pasów ,wspomaganie kierownicy. Silnik nie ma rozdzielacza, tyko trzy cewki, do każdej świecy osobna. W polskiej wersji zaoszczędzono nawet na lince otwierającej bagażnik. A wszystko to za połowę ceny którą uzyskałem ze sprzedaży w Polsce swojego 5letniego Matiza. Ten jest o rok starszy. Nie komentuję tego dalej, bo musiałbym posłać pod adresem polskich dilerów i producentów kilka niecenzuralnych słów. Zapłaciłem niecały miesięczny zarobek, w Polsce co prawda na nowy, oszczędzałem przez siedem lat. Link Zgłoś
Gość: tkhf Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.10, 18:17 puszka Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: 94.141.145.* 21.03.10, 20:11 sam zes puszka tkhf Link Zgłoś
Gość: tkhf Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 15:24 Zero komfortu, zbyt duże spalanie jak na taki silnik, zero mocy i przyspieszenia i ten dźwięk silnika, który wyje jakby go zarzynano. Wysoko umieszczony środek ciężkości powoduje częste przechyły boczne. Wykonanie wnętrza gorzej niż przeciętne, poza tym twarde plastiki Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.ikb.de 19.04.10, 15:53 u mnie juz 10cio latek, nie padl ani razu, spalanie kolo 5litrow, porobione juz z zawieszeniem (ale nabite juz 130tys km) i to wszystko, skrzynia troche haczy, ale auto nie do zdarcia, silnik z przodu wiec i w zimie dobrze daje rady na sliskim... ps. dorobilem sie nowego bmw i stwierdzam, ze matiz jest na dojazdowkach i w miescie duzo wygodniejszy - na naszych dziurach jest glosny, ale nie wybije sobie zebow o kierownice jak w twardym bmw, w miescie rownie zrywny, a z tylu tez da sie jechac!! Link Zgłoś
Gość: :) Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.dka.pl 19.04.10, 17:27 Mój dziesięciolatek zaczyna już sprawiać problemy, ale to chyba normalne w tym wieku. Poza tym poprawne miejskie autko. Mam trochę sentymentu do tych czasów, gdy przed Daewoo - FSO rysowała się świetlana przyszłość. Stare, dobre, szalone czasy :) Link Zgłoś
Gość: thomass Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.10, 17:43 Przed FSO faktycznie rysowały się plany rozwoju, lecz w kluczowym momencie dokonano złego wyboru. Sprzedaż akcji Daewoo i coraz większe pogrążanie się w kryzysie doprowadziło do upadku. A gdyby podjęto współpracę z koncernem VAG tak jak skoda? Teraz tylko zazdrościmy Czechom, że robią przyzwoite samochody. Link Zgłoś
Gość: V...ht Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.10, 21:19 Gdzie sr ajczento porównywać z Matizem ! Matiz rewelacja ! Tanie części ..jak klocki lego i bezawaryjność ! Fajnie siętym gokartem zakręty pokonuje mając 140 na blacie. 8 lat temu latałm takim zastepczym jak nubira firmowa była w serwisie Link Zgłoś
Gość: fayah Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: 93.175.81.* 19.04.10, 23:03 @ V...ht widze ze zajebistymi autami sie wozisz, skoro matiza masz a gokarta xD Jak dla mnie matiz jest poprostu niebezpieczny, jak jechalem po trasie ~120km/h (mogl szybciej, ale sie nie odwazylem)i wyprzedzalem tira to poprostu mnie zwiewalo xD po tym wyprzedzaniu, postanowilem zwalniac podczas wyprzedzania tira. Ogolnie autko do przezycia, pod warunkiem ze w miescie ;D na trasie tym autem to katorga. przejechalem nim jednego dnia ok 700km i bylem potwornie zmeczony. Dodam ze moje auto to nie jest jakis rarytas bo to zwykle ford fiesta, ale gwarantuje on duza wiekszy komfort i pewnosc na drodze, ktorej w matizie poprostu nie ma. I to uginanie sie blachy przy domykaniu mocno zapakowanego bagaznika xD Link Zgłoś
Gość: gosc2 Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 11:55 padło Link Zgłoś
tow.stalin Re: Daewoo Matiz (1998-2008) 19.07.10, 15:02 bardzo dobre miejskie autko. w mietku moich rodziców przez 10 lat uzytkowania tego samochodu padł rozrusznik. nic więcej, oprócz materiałów eksploatacyjnych, nie trzebabyło w nim wymieniać. dla ludzi piszących "że buja w zakrętach" mam rade - kupcie sobie inne auto, bo mietek nie został zbudowany, żeby "dobrze trzymać się w zakrętach". Link Zgłoś
Gość: gddg Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.10, 09:55 matiz jest ladndny ale seicento tez Link Zgłoś
mike.9 Re: Daewoo Matiz (1998-2008) 23.01.11, 01:05 Matiz duzo mozna by napisac o pozytywach i negatywnych stronach autka kazdy sie wozi BMW VW MERCEDESEM SABBEM FIATEM ALFA VOLVO wszystko jest lepsze niz Matiz ... Dlaczego pytam niesmiale bo co ze tanie i male ... czlowiek jezdzi tym co lubi lub tym na co go stac MATIZ z pozoru smieszny blachy banalny ale przez to piekny bo inny wygrywal wystawy co dziwo mieszanka francji i zespolu porsche dlaczego ganiony bo za dobry za tak male pieniadze 11 lat go mam gdyby powstal MATIZ II kupie bez wahania Link Zgłoś
mike.9 Re: Daewoo Matiz (1998-2008) 23.01.11, 01:27 170 tys co wymienilem wamiana olej filtry rozrzad wedlug rozpiski serwisowej klopoty zaczynaja sie dopiero przy wymianie tarcz hamulcowych trudno kupic dobre faktyczna wada to gnijace progi ale to koronna wada w co 3 ida i to na maksa cewka do wymiany przy 80000 wachacze najlepiej wymienic parami tlumik najlepiej wymienic kompletnie kosz to ok 300 PLN na Alegro lozyska przy wymianie tarcz i bebnow lepiej tez wymienic ..to wszystkie naprawy jaki pamietam a jezdze nim 11 lat wiec bez wachania stwierdzic mozna ze jest to autko dla kazdego milosnika motoryzacji z mniej zasobnym portfelem autko latwo jest naprawic samemu warunkiem jest posiadanie garazu z kanalem lub podnosnika ale mozna i bez tego wiele zrobic samemu cena czesci jest nizsza niz cena naprawy mechanik wiecej bierze za robote niz cena czesci a i na dobicie ile mozna wymienic w samochodzie za 2000 PLN inny niz matiz ale diesel : samo sprzeglo Matiz : ciezko wyliczyc zatem prawie mozna uzyskac nowe autko sprobuje amorki tarcze bebny klocki szczeki nowe progi remont silnika jesli zajdzie potrzeba czy to nie mowi samo za siebie . reasumujac jesli do miasta i na krotsze trasy to tylko matiz. Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: ip179-* 05.03.11, 16:54 Wpisz sobie Matiz m150 i już masz Matiza II Link Zgłoś
Gość: gość Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.cdma.centertel.pl 01.05.11, 19:06 Ludziska nie piszcie głupot bo matizik jest naprawdę dobry i inne firmy mogą tylko pozazdrościć./ Link Zgłoś
Gość: dżoł Re: Daewoo Matiz (1998-2008) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 10:29 te niskie miejsca w dekrze mnie nie dziwia. 2-3 razy w roku zmieniam linke sprzegla, bo rdzewieje i sie urywa na trasie (pierwszy objaw - ciezko pracuje pedal sprzegla). biegi wchodza okropnie, od samego poczatku. szczegolnie dwojka. silnik pali 8l na setke, a nie po to kupowalem maly samochod. wygladal bardzo fajnie w swoich czasach, i byl w miare pojemny, ale przez spalanie i mala trwalosc nie ma zadnego sensu kupowania tego. teraz wzialbym astre classic zamiast niego. Link Zgłoś