Dodaj do ulubionych

jak odblokowac hamulec reczny?

IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 22.12.03, 07:24
jak w pytaniu - renault19 zablokowal mi sie reczny hamulec, ktory kilka
tygodni temu mial regulowana linke - podejrzewam ze jest cos zle nie wiem
jak to sie nazywa z klockiem hamulcowym czy okladzina. Zablokowane mam tyle
kolo lewe. Prawe tylne jedzie. Jak odblokowac, zeby dojechac do mechanika.
Nie chce placic holowania. Please poradzcie cos. PZDR
Obserwuj wątek
    • niki27 Re: jak odblokowac hamulec reczny? 22.12.03, 09:52
      Wiem, że mechanicy robią tak, że zdejmują koło a następnie sprawdzają,
      czy...uderzeniami młotka nie da się odblokować zakleszczonych tarcz.

Ja jednak STANOWCZO ODRADZAM. Po pierwsze, jazda z niesprawnym hamulcem jest
      zabroniona, po drugie - cholernie niebezpieczna.
      Czy jestes pewien, ze chcesz za okolo 200 zl narazic swoje i moje zycie?!
      Przyznam szczerze, ze nie lubie ludzi, ktorzy odopowiadaja na w/w
      pytanie "tak".
      Sprawdz swoje ubezpieczenie - wiele firm przy zakupie AC daje za darmo
      assistance, ktore w takich sytuacjach sie przydaje.

Take care.
      niki

• Gość: Odin Re: jak odblokowac hamulec reczny? IP: *.telia.com 22.12.03, 10:26
        Jezeli tylko do mechanika ,,, opusc hamulec,wloz wsteczny cofnij troszke by
        nastepnie pojechac zdziebko do przodu,-"hustaj" auto w ten sposob-troche
        (a moze calkiem) pusci,nie jezdzij nawet gdy pusci calkiem-daj auto na warsztat-
        sprezyna zciagajaca moze byc peknieta-bedzie z tego felieton bez naprawy.Pzdr.
        ________________________________________________________________________________
      • conveyor Re: jak odblokowac hamulec reczny? 22.12.03, 10:41
        Niki, powiedz mi jakie to wielkie niebezpieczenstwo spowoduje przejechanie do
        mechanika samochodem z zablokowanym lub odlaczonym, jednym bebnem hamulcowym?
        mam troche za malo wyobrazni chyba...
        • Gość: Michal Re: jak odblokowac hamulec reczny? IP: *.telia.com 22.12.03, 11:05
          Mateo,
          jadles sniadanie,to zdejmij kolo te zahamowane sprobuj odciagnac chociaz pare
          dziesiatych czesci milimetra linke do tylu.jak nie pomoze bierz mlotkka i wal w
          siodlo hamulcowe lub w obrzez bebna o musi puscic.Mechanik zrobi to samo.
          Prawdopodobnie masz zardzewiala linke w pancerzu,trzeba bedzie ja wymienic.Lub
          siodlo zapieklo sie,lub jezeli bebnowe to napewno linka.
          naprawa nie jest kosztowna wymiana linki.Na drugi raz uzywaj codziennie hamulca
          recznego to nie bedziesz mial niespodzianek.pzdr.Michal
        • niki27 Re: jak odblokowac hamulec reczny? 22.12.03, 12:24
          Dla mnie to oczywiste. Może czegoś nie wiem o fizyce ruchu, ale nagle hamowanie
          jedym kolem (zakleszczenie może przecież pojawić się ponownie w trakcie jazdy -
          nie znamy faktycznej przyczyny awarii!!) moze wywolac gwaltowny poslizg
          samochodu, zwlaszcza, ze mamy juz zime (i nie wiemy czy przypadkiem dorga nie
          jest sliska).
          Mialem dokladnie taki sam przypadek, o ktorym mowil mateo - tyle tylko, ze mnie
          sie nie-przyfarcilo, bo hamulec sie zakleszczyl w moim garazu podziemnym, do
          ktorego laweta nie mogla wjechac. (niski wjazd)
          Mechanik musial wiec walic mlotem w beben (tak jak to popisano w poprzednim
          poscie), az zakleszczona tarcza puscila. Laweta czekala juz pod wyjazdem z
          garazu - mechanik STANOWCZO odradzal dalsza jazde.
          Ale coz, jestescie dorosli, robcie co chcecie - tylko sie potem nie dziwcie,
          skad w Polsce tyle wypadkow.

Pozdrawiam i trzymam kciuki, zeby cala oiperacja zakonczyla sie dobrze dla
          wlasciciela renowki 19 (bo b.lubie te marke i nikomu zlego nie zycze)

pozdrawiam

niki

• Gość: camelmk Re: jak odblokowac hamulec reczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 13:15
            niki27
            <Mechanik musial wiec walic mlotem w beben (tak jak to popisano w poprzednim
            poscie), az zakleszczona tarcza puscila.>

Zdecyduj sie bęben a tarcza to dwie różne sprawy, jak walił mlotkiem w bęben,
            to mogła puścic co najwyzej szczęka albo okładzina :).
            Z kolei walenie młotkiem w tarcze raczej kończy sie jej wymianą.
            • niki27 Re: jak odblokowac hamulec reczny? 22.12.03, 13:26
              bęben, wpis w pierwszym poście był wynikiem przejęzyczenie oraz faktu, że od
              dłuższego już czasu mam tarcze na obu osiach.

pozdrawiam
              niki
              • Gość: camelmk Re: jak odblokowac hamulec reczny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 13:32
                ok, wybaczamy :D
    • Gość: mateo Re: jak odblokowac hamulec reczny? IP: *.gorzow.mm.pl 22.12.03, 13:40
      auto jest juz w serwisie - dojechalem na tym zahamowanym kole - ok 700
      metrow :) okazalo sie ze okladziny ktore byly zakladane w kwietniu albo w maju
      (nowe) sa calkowicie zjechane i zakleszczyly sie. koszt naprawy 200 zl. aha te
      co sie zjechaly sa nadal na gwarancji super co nie??

pozdrawiam

dzieki za porady. ruszylem zrywajac ostro kolo na asfalcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka