Dodaj do ulubionych

Policja nie może sprawdzać nawigacji

IP: *.warszawa.mm.pl 06.08.09, 14:27
Od początku zastanawiała mnie legalność takich działań. Ale problem w tym, że jak samo moto.pl pisało, policjanci nie każą pokazywać żadnych dokumentów zakupu, itp., ale sprawdzają samo urządzenie i oprogramowanie na nim wgrane. Ciekawe czy ta opinia odnosi się również do takich działań. Chyba powinna, bo w przepisach nie ma ani słowa o rutynowych kontrolach nawigacji samochodowych. Więc jeśli już policjalnci chcą ją sprawdzić powinni mieć ku temu jakieś przesłanki. Ale niby tak samo powinno być w przypadku telefonów komórkowych, a często się zdarza, że podczas kontroli osobistej policjanci żądają, aby pokazać im telefon komórkowy, żeby mogli sprawdzić, czy nie jest kradziony...
Obserwuj wątek
    • Gość: baran Re: Policja nie może sprawdzać nawigacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.09, 23:12
      Taaa. To jest opinia jednej osoby, a nie np. teza orzeczenia Sądu Najwyższego będącego zasadą prawną. Inna sprawa, że nie wiem jakim cudem podczas takiej kontroli można stwierdzić czy soft na danym GPS'ie jest legalny. Przesłuchać nawigację? Tylko cześć nawigacji ma na kartach flash chologramy, spora cześć nie ma. Mało kto zaś jeździ z paragonem zakupu (pudełkiem?). Jak dobrze rozumiem zasada jest taka, że z urzędu nabiera się podejrzeń co do pochodzenia softu na karcie bez takowego chologramu.
      • Gość: piwo Re: Policja nie może sprawdzać nawigacji IP: *.aster.pl 11.08.09, 20:04
        I bardzo dobrze. Akurat doszukaliby sie tej pirackiej.Z takimi
        ludzmi to nawet juz nie ma co walczyc.A dziwie im sie poniewaz dobra
        nawigacje ,np. Mio mozna kupic naprawde za małe pieniadze.
    • Gość: B. Re: Policja nie może sprawdzać nawigacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 07:49
      Jeśli policjantom z "drogówki" towarzyszyli policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości gospodarczej to może. Wieszać piratów albo niech sobie sami mapy piszą;)
    • Gość: law Re: Policja nie może sprawdzać nawigacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 11:07
      Jaka sytuacja pozwala policji na dokonanie przeszukania (a kontrola nawigacji pod to podpada)? Na pewno nie jest to sam fakt posiadania nawigacji/ telefonu/ komputera/ odtwarzacza MP3/ odtwarzacza DivX itd.
      Wynika to wprost z przepisów, które jasno i precyzyjnie regulują kiedy policja może dokonać przeszukania. I nie chodzi tu bynajmniej o "zasady prawne" wynikające z tez orzeczeń Sądu Najwyższego. Na miłość boską.
      Takiej czynności nie zalegalizuje też obecność policjanta z wydziału PG, informatyka, Dalajlamy ani nawet kapitana Żbika.

Domorośli prawnicy proszę czytajcie artykuły ze zrozumieniem. Poczytajcie też sobie przepisy, naprawdę nie jest trudno znaleźć te, które regulują kwestię przeszukania i uprawnienia policji. Potem ewentualnie piszcie to czego się dowiedzieliście, a nie to co się wam wydaje, że wiecie. Bo piszecie bzdury. Coś dzwoni, tyle że nie w tym kościele.

Obywatele! Bądźcie świadomi swoich praw. Ignorantia iuris nocet!
    • pocalujta_wujta Re: Policja nie może sprawdzać nawigacji 07.08.09, 15:08
      Okay. No to juz wiemy co mozna a czego nie mozna z grubsza. Pytanie natomiast jest takie: jak odmowic upierdliwemu policjantowi pewnych rzeczy? Macie moze kontakt telefoniczny do kogos kogo mozna wezwac w takiej sytuacji?

Wiadomo przeciez ze policjanci (nie wszyscy) probuja dzilac metoda zastraszania i grozenia konsekwencjami a nierzadko odmowe traktuja jak prowokacje do dalszego konfliktu i rozszerzenia kontroli oraz palety wykroczen... ot tak bez sensu zeby sie naprzykrzyc.

Inaczej mowiac pytam jak walczyc z glupota policyjna tej waskiej grupy idiotow w mundurach (lub bez) co to robi?
    • Gość: olo Re: Policja nie może sprawdzać nawigacji IP: *.aster.pl 11.08.09, 20:30
      Mysle ze taka akcja niewiele by dała ,dlatego warto przede wszystkim zakupic sobie legalna nawigacje ( ja moge z własnego doswiadczenia poleci Mio)
    • Gość: zaniak Policja nie może sprawdzać nawigacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 15:59
      A ja kupiłem nawigacje RNS 510 w firmie www.nawigacjakrakow.pl
      i okazała się kradziona. Pan nie chcąc rozgłosu wymienił mi na inną taką samą za free i zwrócił mi spowrotem pieniądze za starą.
      • Gość: BIMOTA Re: Policja nie może sprawdzać nawigacji IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 14:13
        Skad wiesz, ze byla kradziona ?
    • Gość: BIMOTA Policja nie może sprawdzać nawigacji IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 14:14
      A maja prawo sprawdzacz czy samochod albo rower jest kradziony ... ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka