Dodaj do ulubionych

Motodziennik:

IP: *.agora.pl 01.09.09, 08:57
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: BTK Re: Motodziennik: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 09:53
      bu... nie chce mi całego odcinka załadować :/
    • Gość: ENERGETYK Re: Motodziennik: IP: *.zep.com.pl 01.09.09, 10:12
      No niestety zalew małych silników w zwiazku z ekologiczną modą jest nieunikniony. Mam tylko nadzieje że prace nad ogniwami paliwowymi pojda trochę szybciej i w ciągu paru lat zamieniy rope na wodór - bo w powodzenie wtyczkowozów nie wierzę :P Co do maluchów do NISSAN naprawdę sympatyczny za to nowe Mini moim zdaniem tragiczne - przekombinowane.
    • Gość: spike Re: Motodziennik: IP: *.chello.pl 01.09.09, 10:37
      Odcinek troche przykrotki, jak włosy Pana Jacka :)
    • Gość: BTK Re: Motodziennik: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 10:53
      jest! w końcu załadowało cały odcinek :) - tak, musiałem się tym pochwalić :P
      Nie wierzę sobie, ale ten Mini Coupe podobał mi się przez dłuższą chwilę... hm... coś mój gust szwankuje? :)
    • Gość: ;/ Re: Motodziennik: IP: *.multimo.pl 01.09.09, 11:50
      ale idioci z tych japończyków
    • Gość: kwahoo Re: Motodziennik: IP: *.xdsl.centertel.pl 01.09.09, 12:07
      No i teraz już się zgadzam - zastępowanie V8 przez V6 to "ZUOOO" (dźwięk, wyrównoważenie itp.)! A mogliby przecież zastosować odłączane cylindry...
    • Gość: malyskb Re: Motodziennik: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 12:19
      a wysyłałem w propozycjach nissana figaro to go nie pokazaliście :P dopiero teraz was olśniło :]
    • Gość: Sewi Motodziennik: IP: *.warszawa.mm.pl 01.09.09, 12:33
      Kolesie z Suzuki mają chyba nagrzane we łbie, zamiast sobie postawić tak ładne prototypy w holu to je niszczą na parkingu... Ale może to ma sens, bo będzie mniej okazji do porównywania ich z wersją produkcyjną, która... no cóż chyba większość już ją widziała, więc komentarz jest zbędny ;)
    • Gość: lj Motodziennik: IP: *.171.92.251.static.crowley.pl 01.09.09, 12:36
      @kwahoo: ale V6 chyba lepsze niż R4 z turbo? (nie chodzi mi o parametry)
    • Gość: Demo Motodziennik: IP: *.warszawa.mm.pl 01.09.09, 12:53
      Panie Jacku, a co to za prototyp Mercedesa jest pokazany w 2:45-2:48?? Bo wygląda trochę jak SLR Stirling Moss :P
    • Gość: misiaczeq Motodziennik: IP: *.adsl.cybercity.dk 01.09.09, 13:24
      Nioooooooo krótko, rzeczowo i na temat.
    • Gość: vol Motodziennik: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 13:26
      trochę kicha, żeby z silnika 3.0 v6 wycisnąć takie same osiągi i przyśpieszenia podczas jazdy to spali tyle samo co 4,2 v8 / bezsensu , moje audi 2,6l benzyna ma lepsze osiągi od 1,8turbo a palą tyle samo :/
    • kuzni Motodziennik: 01.09.09, 14:23
      vol chyba coś ci się pomyliło chyba że masz tuning fabryczny
    • Gość: kwahoo Motodziennik: IP: *.xdsl.centertel.pl 01.09.09, 14:44
      @lj
      IMHO V6 dobrze się sprawdzają w dieslach (sztywne, więc ciche; zapłon co 120 st., więc "się nie szarpią" na biegu jałowym). W benzynowym 30 kilo mniej na korzyść R4 (2.0 R4 Turbo ~140 kg, 3.0 V6 ok. 170 kg) może być bezcenne, w końcu gdzieś to w okolicach przedniej osi wisi...
      Z sześciu garów podoba mi się R6 (mimo iż nie pałam miłością do BMW), B6 i VR6.
    • Gość: lolek Motodziennik: IP: *.tktelekom.pl 01.09.09, 14:53
      Moim zdaniem, kto ma obecnie audi S4 z V8 do nowszego modelu sie nieprzesiadzie.
    • Gość: kuzni Motodziennik: IP: *.rzeszow.vectranet.pl 01.09.09, 15:12
      Moim zdaniem, kto ma obecnie audi S4 z V8 do nowszego modelu sie nieprzesiadzie.

Mój kuzyn już się przymierza do wymiany na nowszy ...
    • Gość: lj Motodziennik: IP: *.171.92.251.static.crowley.pl 01.09.09, 15:35
      @kwahoo - pytam dlatego, że przeglądałem sobie ofertę Hondy na rynek amerykański i są tam takie silniki montowane w Acura TSX między innymi (czyli w Hondzie Accord na rynkach innych niż amerykański):
      - 2,4 i-VTEC - 190HP automobiles.honda.com/accord-coupe/features.aspx?Feature=190hp
      - 3,5 i-VTEC z VCM 271HP - automobiles.honda.com/accord-coupe/features.aspx?Feature=sohcvtec
      - 3,5 VTEC 271HP - automobiles.honda.com/accord-coupe/features.aspx?Feature=vtec2

I to mnie trochę dziwi pod kilkoma względami:
      1) czemu Honda wybiera silnik 3,5 V6 zamiast dodać do swojego 2,4 turbo? Rozumiem, że rynek amerykański jest specyficzny i tam "musi" być V i duża pojemność ale czy tylko tyle?

2) czemu do skrzyni 5AT dodali VCM i i-VTEC a do 6MT VTEC i bez VCM?

3) czy między tymi silnikami 3,5V6 i 2,4 jest jakaś różnica poza innymi wartościami maksymalnymi momentu i mocy?
    • martm1 Motodziennik: 01.09.09, 16:12
      to ja trochę pół żartem, pół serio - czy możliwym byłoby zrobienie odcinków weekendowych z niewykorzystanych odpadków z tygodnia ? ciężko jest zapełnić pustkę w sobotę i niedzielę przez wyrobiony nawyk
    • Gość: kwahoo Motodziennik: IP: *.xdsl.centertel.pl 01.09.09, 17:43
      @lj
      1)bo to Honda? Po za tym 2.4 mógłby okazać się zbyt wątły na doładowanie (a cylindry ma już spore).
      2)Sądzę, że przy 5AT silnik jest mniej obciążony na najwyższym biegu, więc jest sposobność do odłączenia cylindrów. No i jest rachunek ekonomiczny - pewnie wersja z automatem jest droższa to dostaje jeszcze "w gratisie" i-VTEC i VCM...
      3)to w ogóle dwie różne rodziny silników (3.5 to J, 2.4 to K). Np. 3.5 ma jeden wałek rozrządu na każdą głowicę, a 2.4 dwa. No i 2.4 jest wybitnie długoskokowe 87x99, a 3.5 prawie "kwadratowe" 89x93.

Zresztą ja japońskiej wizji świata nigdy nie zrozumiem...
    • Gość: poldeks Motodziennik: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.09, 18:39
      co dobrego jest w zmniejszaniu pojemności jeżeli jeśli chce sie żwawo jeździć = większe obroty a za czym idzie mniejsza żytowność silnika no i spalanie równe większemu silnikowi w normalnych warunkach jezdnych. jedynym plusem chyba będzie mniejsza powierzchnia na silniki czyli większa pojemność np. bagażowa.
      propos miniaka - nie w ząb mi się podoba, jakiś nijakiś, połączenie starego mino one i jeszcze bardziej zabaweczki rodem z power rangers - zdecydowanie nie, no chyba że na żywo naprawdę będzie wyglądał
      a propotypy - ale te tylko rodem z miasta xi wiecznego w powrotu do przyszłości - paliłbym i zapominał o nich a szkicerów powiesił za debilizmy jakimi obdarzają współczesny świat samochodów, a nie jakiegoś gówna - bo jak inaczej nazwać coś co zupełnie nie przypomina bryły z czterema kołami?
    • Gość: lolek Motodziennik: IP: *.tktelekom.pl 01.09.09, 18:52
      oby epoka 'kosiarek " nie zniszczyła tego co najlepsze...
    • Gość: stanczyk ernwopr@w Motodziennik: IP: *.ip.netia.com.pl 01.09.09, 18:55
      Zły Downsizing, zły !
      Małe auta moga miec jeszcz mniejsze motory, ale auta usportowione, sportowe czy limuzyny powinni producenci oszczedzic..
      Sne i tak sprzedaja sie w ilosciach stosunkowo śladowych, wiec statystycznie mniej trują niż hurtowe ilości Skód, Opli czy innego dziadostwa ...
      To jest zamach na wolnosc wyboru konsumenta !

.S5: ..coś Audi nie bardzo ufa swoim 8-cylindrom...
      Moim zdaniem zła decyzja......a jak komus brakuje turbo-świstu to przecie zawsze mozna dolozyc turbo do 8-cylindrów , nie?:)
      dobrze ze Amerykanie jeszcze maja po kolei w glowie:
      jest tam i ciekawy przyklad downsizingu (Ford Taurus SHO - lepsze osiagi niz v8-kowi rywale) , ale i v8 z superchargerem (GT500 Shelby - a za rok Mustang ma otrzymac wieksze motory :5.0L Boss i moze nawet 6,2L od Forda Raptora)
      ale juz niedlugo beda musieli sie przesiasc do brzydkich, małych i przesadnie wycenionych econoboxów - oij bedą protesty pod białym domem na cześć regulacji CAFE promowanych przez "czarnego prezydenta"

.................................................................................

ten "Nismo Figaro" naprawde cool !:) - sweet & quirky !
      www.carlustblog.com/images/2008/11/02/black_figaro.jpg (polecam ten blog)
      hehe jest i Daihatsu COPEN ! - smokey !
      czasem małe jest fajne : Fiat 500, Swift Sport...ale generalnie...
      Mini z kaplslem zamiast dachu ?!? - przynammniej cos oryginalnego ..

.............................
      SZOK ! popis mozliwosci marki tak sponiewierany ! - japońscy ignoranci !
      ciągle mnie zastanawia , dlaczego produkcyjne wersje roznia sie tak bardzo od finezyjnych prototypów? (bezpieczeńswo / koszty ? jeszcze coś?)
      czy oni naprawde maja klientów za niewyrafinowanych idiotów o nieskim poczuciu estetyki...?
    • Gość: stanczyk Motodziennik: IP: *.ip.netia.com.pl 01.09.09, 19:12
      ..cd..
      kto kupi S4 gdy ma to samo w atrakcyjniejszym opakowaniu --> S5 ?!?
      to tak jakby kupować Golfa, gdy na rynku jest Scirocco :) (teks MIgasa - Autogaleria.pl)
      ......................................................
      DeLorean - auto "z powrotu do przyszłości " było oczywistym wyborem...
      ale mnie bardziej sie podobał dobór aut do filmu "Gattaca - szok przyszłosci"
      "Futurystyki" zagrały tam avantgardowe Citroen DC Cabrio i Studebaker Avanti ...
    • Gość: stanczyk Motodziennik: IP: *.ip.netia.com.pl 01.09.09, 19:16
      www.imcdb.org/movie_119177-Gattaca.html - fajna stronka...
      pozwolila mi kiedys dowiedziec sie co to za auto...www.imcdb.org/vehicle_8041-Chevrolet-Nova-1973.html?PHPSESSID=59ff121a3d0722f5090633e91fe5fa78

a szukalem odpowiedzi dlugo mimo ze na musclach sie znam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka