Dodaj do ulubionych

Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie?

11.01.10, 08:11
Szlag mnie trafia gdy widze ceny jedzenia i podstawowych artykułów
w naszym kraju.
Przygotowanie obiadu to kupa kasy i nie myśle tutaj o polędwiczkach
tylko o zwykłym drugi daniu.
O jogurtach ,serkach ,masłach ,frytkach i itd.
Często bywam u naszych zachodnich sąsiadów i tam obiad dla 4
osobowej rodziny można zrobić za 5 euro (kotlet,frytki,sałatka).
U nas głupie frytki to już kupa kasy.
Obserwuj wątek
    • leon992 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 08:16
      Zaznaczam jeszcze ,że tłumaczenie typu 5 euro x 4 zł =20 zł i za 20
      zł obiad może się uda zrobić,jest dla mnie niezrozumiałe ,ponieważ
      ja zarabiam 1500 i np.niemiec zarabia 1500...co z tego ,że ja w
      złotówkach a on w euro?
      U niego te frytki 0,99 a u nas 5....
      • babeth Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 08:39
        To ja trochę odbiegnę od tematu. Byliśmy ostatnio ze znajomymi z Niemiec w sali
        zabaw, byli zaskoczeni drożyzną (u nas jest tylko jedna taka sala) bo tyle co
        zapłaciliśmy za 1,5 godziny zabawy u nich w analogicznej sali moglibyśmy spędzić
        z dziećmi kilka godzin. Przyznam, że nie rozumiem. Bo przecież koszty pracy w
        Niemczech, koszty nieruchomości są znacznie wyższe niż u nas (nie mieszkam w
        żadnym prężnym mieście więc koszty najmu są stosunkowo niskie).
        • goral.z.kopalni Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:52
          Może to być kwestia dofinansowania atrakcji dla dziecie przez państwo. Ale nie
          musi. Faktycznie rozrywki za granicą są dużo tańsze niż u nas
    • airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 08:43
      Że co, jedzenie w Polsce jest drogie? Żarty sobie robisz, prawda?
      • krzysztofsf Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 08:52
        airborell napisał:

> Że co, jedzenie w Polsce jest drogie? Żarty sobie robisz, prawda?
        >

Przerzucilem sie np. na oryginalnego niemeickiego zielonego Jacobsa kupowanego od handlarzy na rynku, bo oprocz tego,ze lepszy, jest rowniez tanszy niz polski w marketach.
        Towar nie z przemytu, kasuja na drukarkach fiskalnych.
        • airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 09:12
          No ok, pojedyncze firmowe produkty w Polsce są droższe niż w Niemczech. I co
          niby z tego?

A teraz porównajcie sobie ceny żywności w Polsce i w krajach porównywalnych
          (Czechy, Słowacja czy np. Bułgaria). W Bułgarii zarobki są o połowę niższe, a
          ceny w sklepach tak o połowę wyższe (pomijając już kwestię jakości).
          • krzysztofsf Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 10:55
            airborell napisał:

> No ok, pojedyncze firmowe produkty w Polsce są droższe niż w Niemczech. I co
            > niby z tego?

Sporo tych artykulow...

www.oder-center.pl/

> A teraz porównajcie sobie ceny żywności w Polsce i w krajach porównywalnych
            > (Czechy, Słowacja czy np. Bułgaria). W Bułgarii zarobki są o połowę niższe, a
            > ceny w sklepach tak o połowę wyższe (pomijając już kwestię jakości).
            >
            Slowacja po wprowadzenuiu Euro stasznie droga.
            Bulgaria - chcieli to maja.
            Czechy - chyba nie jest tak zle.
    • wiatro-dmorza Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 08:52
      Jedzenie nie jest takie drogie - to zarobki są żenująco niskie ok
      70% wg wyliczeń Centrum im. A. Smitha oddajemy w podatkach
      pośrednich i bezpośrednich, to proporcje porównywalne do
      niewolnictwa w Egipcie starożytnym, bo już chłop pańszczyźniany
      tylko dziesięcinę miał. wink
      • anjazzielonego Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 09:13
        "Często bywam u naszych zachodnich sąsiadów i tam obiad dla 4
        osobowej rodziny można zrobić za 5 euro (kotlet,frytki,sałatka).
        U nas głupie frytki to już kupa kasy."

Uważam, że u nas za 20 zł MOŻNA zrobić w domu obiad składający się z kotleta, frytek i sałatki dla 4 osób:

schab: około 20 zł/ kg, na 4 osoby potrzeba 0.5 kg = 10 zł
        frytki: ziemniaki kosztują 1 zł za kg
        surówka - buraki, marchew, seler, to tanie warzywa

Wychodzi razem jakieś pewnie 15 zł, czyli niecałe 4 zł za porcję dla jednej osoby.
        Jeśli doliczysz olej, jajko, bułkę do panierowania, spokojnie zmieścisz się w 20 zł.

Czemu sądzisz, że za podaną kwotę nie zrobisz takiego obiadu?
        • leon992 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 09:43
          Chodzi o to ,że u nich obiad wychodzi za 5, a u nas 20 .
          Ja pisałam o frytkach a nie o obieraniu kartofli na frytki
    • havana28 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 09:22
      Do kazdego obiadu z kotletów i frytów za 5E musisz zaczac odkładac minimum 1E na doktora. Do jogurtów, serków i masełek również.
      Warzywa sezonowe mamy tańsze niż w Niemczech.
    • mazel_tov Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 09:47
      Już wiem dlaczego na maturze kładą taki nacisk na czytanie ze zrozumieniem.

Kochani rodacy, autorce wątku chodziło o stosunek zarobków do cen żywności. Ze
      się da obiad dla 4 osób za 20 zeta machnąć to w to nikt nie wątpi, chodzi o to
      jaki stanowi to % budżetu.

I pewnie w jakiejś tam Bulgarii jest drożej, co nie zmienia faktu, że w naszej
      ojczyźnie jest drogo.

Panuje jakiś chory mit super zarobków w Warszawie. Tymczasem rzeczywistość
      większości z nas nie oszczędza.

Jedzenie bardzo zdrożało, pamiętam cene szynki szwarcwaldzckiej w Lidlu w marcu
      2009 i dzisiaj. 2,79zł kontra 3,89zł. Niecały rok. Wszystko zdrożało, od drożdzy
      po rodzynki. A pensję stoją w miejscu albo maleją.

Nikt mnie nie przekona, że w tym kraju jest tanio, a jak się dorzuci stosunek
      ceny do jakości to już w ogóle.
      • leon992 mazel_tov ciesze się ,że zrozumiałaś o co chodzi.. 11.01.10, 09:52
        • joankb Re: mazel_tov ciesze się ,że zrozumiałaś o co cho 11.01.10, 10:16
          Tylko w "indywidualnych", usługach typu - szewc, fryzjer, dentysta widać, u nas
          niższe ceny, uzasadnione niższymi kosztami robocizny.
          W innych towarach i usługach jakoś się to rozmywa i płacimy tyle samo albo więcej.
          Ja się przestaje dziwić, że u nas kryzys mniejszy. Narzuty i marże, zwłaszcza
          dużych producentów są tak olbrzymie, że jest z czego żyć przy mniejszych obrotach.
          Korzyść, dla nas wszystkich, z tego, że mniej zarabiamy powinna być widoczna po
          stronie wydatków. A nie chce być.
        • moniaz125 Re: mazel_tov ciesze się ,że zrozumiałaś o co cho 28.01.10, 19:56
          Zdecydowanie zywoność w niemczech jest tańsza Właśnie w tym tyg miałam okazję oglądać ulotke zmarketu neto Zdecywodanie spożywka tańsza i to dużo niestety a u nas wszystko drożeje a zarobki stoją w miejscu uncertain
          • airborell Na zbyt tanią polską żywność skarżą się do UE 29.01.10, 19:09
            Szkoda że Litwini o tym nie wiedzą.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,7506186,Litwa_chce_sie_poskarzyc_Brukseli_na_zbyt_tania_polska.html
            ilno chce, żeby Komisja Europejska sprawdziła, czy Polska prawidłowo stosuje
            stawki VAT na artykuły spożywcze. Litwini wolą polskie jaja i mięso, bo z powodu
            niższego VAT są tańsze
            ZOBACZ TAKŻE

* W Nowy Rok Litwa zostanie bez atomówki (30-12-09, 19:50)
            * Moody's: Litwa ma niższą zdolność kredytową. Może być gorzej (29-09-09, 12:04)
            * W 2015 r. ma powstać most energetyczny Polska-Litwa (15-05-09, 14:10)

Ogłosił to w czwartek litewski minister rolnictwa Kazis Starkevicius. Litewscy
            rolnicy skarżą się bowiem na prywatny import tańszych kartofli, mleka i innych
            produktów żywnościowych z Polski. Obywatele Litwy jeżdżą masowo do naszego kraju
            i kupują nasze towary, które są później sprzedawane na targowiskach. Litewski
            fiskus nic z tego nie ma - prywatny import nie podlega VAT, bo teoretycznie
            powinien służyć tylko własnym potrzebom. W Polsce artykuły żywnościowe podlegają
            3- lub 7-proc. VAT, a na Litwie na wszystko jest jednolita stawka 21 proc.
      • krzysztofsf Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 10:03
        Mam czyste sumienie, glosowalem na "NIE" smile
        • ruta.dl Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 22.01.10, 12:52
          Niestety spoleczenstwo jak zwykle uwierzylo ze bedzie kolejny cud
          jak wejdziemy do Unii. Tak samo uwierza ze bedzie manna z nieba i
          kozie mleko w Wisle plynelo jak im przyjdzie Tuska na prezydenta
          wybierac.
      • airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:28
        No więc autorka napisała, że siła nabywcza w Polsce jest niższa niż w jednym z
        najbogatszych krajów świata. Nie wiem, czy jest to takie genialne i ważne
        odkrycie, żeby aż dzielić się z nim na forum.

Przeliczając nominalnie, żywność w Polsce jest - jak sądzę - najtańsza w całej
        UE. (No, nie byłem we wszystkich krajach UE, może np. w jakimś Cyprze albo
        Portugalii jest taniej. Chociaż wątpię).

Pisanie o "drogiej żywności w Polsce" jest po prostu (świadomym czy nie)
        wprowadzaniem w błąd. Różne rzeczy w Polsce są drogie - żywność z całą pewnością
        nie.
        • falllen_angel Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:34
          airborell napisał:

> Przeliczając nominalnie, żywność w Polsce jest - jak sądzę - najtańsza w całej
          > UE. (No, nie byłem we wszystkich krajach UE, może np. w jakimś Cyprze albo
          > Portugalii jest taniej. Chociaż wątpię).

Nie bardzo wiem co to jest to 'przeliczenie nominalne'? Ale żywność wprost jest
          tańsza w kilku krajach unii niż w Polsce.

W.

• airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:38
            Nominalne to jest wg kursu waluty, a nie wg siły nabywczej.

W których zatem krajach żywność jest tańsza niż w Polsce? Nie mówię o jakimś
            markowym jedzeniu z wypasionych delikatesów, tylko o zwykłych produktach z
            niższej półki cenowej.
            • airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:48
              Oto ranking Eurostatu sprzed trzech lat:

www.bankier.pl/wiadomosc/Unia-Europejska-jeden-rynek-rozne-ceny-1614668.html
              Tańsze są Litwa i Bułgaria, porównywalna Słowacja. Z moich osobistych
              doświadczeń z wizyt w Bułgarii i Słowacji odniosłem wrażenie, że wydawałem tam
              na jedzenie więcej niż w Polsce (pomijając to, że Bułgarzy zarabiają dwa razy
              mniej) - zresztą z jakiegoś powodu to Słowacy jeżdżą teraz na zakupy do Polski.
              • jagoda85 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 13:18
                Kobieto, ale chodzi przecież nie o cenę żywności, że tak powiem
                wprost, ale o wartość towaru w stosunku do twoich zarobków. Coż z
                tego, że w innych krajach unii jest droższa żywność, ale ile oni
                zarabuiają, i ile procentowo wydają na żywność, a ile Polacy. Czytaj
                ze zrozumieniem.
                • airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 14:18
                  > Kobieto

O proszę, płeć zmieniłem, fajnie.

> Coż z tego, że w innych krajach unii jest droższa żywność, ale ile oni
                  zarabiają, i ile procentowo wydają na żywność, a ile Polacy.

Ile zarabiają w Bułgarii?
                  A to, że jesteśmy biedniejsi od Niemców... no jesteśmy, nic nowego i naprawdę
                  szkoda czasu użalać się na to na forum. I to jakby inny temat niż "dlaczego
                  jedzenie w Polsce jest takie drogie?".
                  • megg76 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 26.01.10, 14:03
                    Przepraszam, ale uważasz, że u nas jest tanio? To chore.
                    • airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 27.01.10, 17:59
                      Nie tylko uważam, ale mam na poparcie swojego uważania konkretne argumenty, jak
                      właśnie zestawienie Eurostatu. Co Ty masz na poparcie swojego?
      • basiastel Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 03.02.18, 07:53
        Kochani rodacy, autorce wątku chodziło o stosunek zarobków do cen żywności.
        -------------------------------------------------------
        Nie tylko ten stosunek jest problemem. Niedawno kupowałam w Niemczech rybę do pieczenia za 1,59 Euro. Taka sama w naszym Tesco kosztuje 12,99 zł, dwukrotnie drożej.
    • woman-in-the-city Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 10:10
      Siła nabywacza tych samych piniedzy jest inna, bo Niemcy lepiej zarabiają, kto
      musi dłuzej pracowac na ten sam obiad, Polak, czy Niemiec? No własnie. Już nie
      wspomnę o tym, ze taki sprzet AGD jest połowę tanszy, a i sam Niemiec nie musi
      specjalnie oszczędzac na to co moze miec od ręki.
      Zyjemy w biednym kraju, który jeszcze dobrych parę lat będzie dreptał po piętach
      Niemcom, czy Skandynawom.
      Państwo musi Kowalskiego doic gdzie się da, obiążac Vatem to co w innych krajach
      jest wolne od podatku,. etc.

• agattka_84 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 10:12

A co zmieni narzekanie na to, że jedzenie w Polsce jest drogie?

Jest jak jest, albo to zaakceptujesz, albo coś zmienisz (np.
      wyemigrujesz do Niemiec). Biadolenie jako takie nie przynosi żadnych
      pozotywnych efektów.
      • miedzymorze Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 10:35
        agattka_84 napisała:

> A co zmieni narzekanie na to, że jedzenie w Polsce jest drogie?

W moim odczuciu autorka wątku nie narzeka, tylko zwraca uwagę na pewien fakt. Żeby coś zmienić, co najpierw trzeba zauważyć że coś jest nie OK wink

>
        > Jest jak jest, albo to zaakceptujesz, albo coś zmienisz (np.
        > wyemigrujesz do Niemiec).

Otóż to.
        Dla mnie sytuacja 'w żywności' jest tez co najmniej dziwna.
        Z jednej strony - ceny jakie wszyscy znamy.
        Z drugiej strony - nieustające żale i pretensje ze strony producentów żywności, że coś tam się nie opłaca, w skupie za mało płacą, itp itd. Że o dopłatach do produkcji, które ponoć mają obniżać ceny żywności nie wspomnę.
        W jednym z artykułów, które na ten temat czytałam, była postawiona teza, że jest to skutek tego, handel żywnością przechodzi przez zbyt dużą liczbę pośredników. Obstawiam jednak, że przyczyn jest więcej...

Niezależnie od tego, mozna pomyśleć o sposobach na tańszą żywność.
        kupowanie u producentów ?
        samodzielna produkcja niektórych towarów ?
        import ?

Biadolenie jako takie nie przynosi żadnych
        > pozotywnych efektów.

No to zaproponuj coś konstruktywnego wink

pozdr,
        mi
        • agattka_84 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:13

> No to zaproponuj coś konstruktywnego wink

Zaproponowałam - wyjazd do Niemiec.

Nie rozumiem takiego narzekania. Jeżeli mi coś nie odpowiada, a mam
          na to wpływ, to to zmieniam (na ceny wpływu większego nie mamy, ale
          już na wybór kraju, w którym żyjemy - owszem).
          Jeżeli natomiast tego nie zmieniam, to widocznie to akceptuję i
          wtedy nie widzę powodu do narzekania.

• woman-in-the-city Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:34
            Nie zawsze chciec to móc.
            Ludziom młodym jest łatwiej w zakorzenieniu się na obczyźnie. Wiem, nie
            wszystkim, ale ja nie o tym. Mozna się w języku podszkolic, uskładac w
            najgorszym wypadku po rodzinie grosz do grosza i w drogę. Ale rodziny z małymi
            dziecmi, starsze, nierzadko schorowane osoby żyjace z jednej renty lub głodowej
            emerytury narzekające i ja to akurat rozumiem (choc daleko mi do rozumienia
            chronicznych malkontentów)mają spakowac tak jak stoją swe manatki i wyjechac
            sobie do Niemiec. Aha.

• jagoda85 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 13:23
            Tyle tylko, że nie każdy ma ochotę na opuszczenie swojej ojczyzny.
            Myślisz, że to jest najlepsze wyjście?
          • mazel_tov Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 19:23
            Twój tok rozumowania jest nieco dziecinny. Na tej podstawie, jak mnie ktoś
            wkurwia to co, mogę iść mu walnąć?
    • falllen_angel Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 10:18

bo Niemcy to trzecia gospodarka świata, a Polska to najbiedniejszy kraj unii...

W.
      • airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:29
        >Polska to najbiedniejszy kraj unii...

Nieprawda.
        • falllen_angel Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:47
          airborell napisał:

> >Polska to najbiedniejszy kraj unii...
          >
          > Nieprawda.

www.mojeopinie.pl/img/zoom0/pkb%20per%20capita%20UE.jpg
          Dobrze, po przyjęciu Rumuni i Bułgarii, Polska jest trzecim od końca
          najbiedniejszym krajem Unii. Polepszyło się samopoczucie?!

W.

• airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:53
            falllen_angel napisał:

> Dobrze, po przyjęciu Rumuni i Bułgarii, Polska jest trzecim od końca
            najbiedniejszym krajem Unii. Polepszyło się samopoczucie?!

Nie chodzi o samopoczucie, tylko o fakty smile. Nota bene, od tego czasu Łotwę też
            wyprzedziliśmy:
            en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita
      • araceli Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:44
        falllen_angel napisał:
        > bo Niemcy to trzecia gospodarka świata, a Polska to najbiedniejszy kraj unii...

Jakieś przestarzałe dane masz - Niemcy już jakiś czas temu zostały przegonione przez Chiny a w UE są takie kraje jak choćby Bułgaria czy Rumunia.
        • falllen_angel Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:55
          araceli napisała:

> falllen_angel napisał:
          > > bo Niemcy to trzecia gospodarka świata, a Polska to najbiedniejszy kraj u
          > nii...
          >
          > Jakieś przestarzałe dane masz - Niemcy już jakiś czas temu zostały przegonione
          przez Chiny

Formalnie tak, wszystko zależy jednak od tego jak patrzymy na gospodarkę. Co
          innego jest wyprodukować 1 345 897 000 trampków, a zupełnie co innego 1 prom
          kosmiczny...

> a w UE są takie kraje jak choćby Bułgaria czy Rumunia.

Też będziesz sobie poprawiała tym samopoczucie? Przecież nie chodzi o to, że
          jest ostatnia, przedostatnia czy czwarta od końca. Chodzi o oto, że się wlecze w
          ogonie, więc musi być drogo.

W.
          • airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 12:14
            Sugerujesz, że Chiny nie produkują promów kosmicznych?

wiadomosci.onet.pl/1925919,441,item.html
    • joana.mz Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 11:42
      Dawno nie byłam za granicą, więc nie wiem jakie są róznice. Rok temu
      w Londynie przyglądałam się cenom (w mniejszych sklepach) i były co
      najmniej 2 razy takie jak w PL. Może teraz się coś zmieniło, może w
      Niemczech jest inaczej. Przy czym ceny ubrań były podobne.

Jeśli chodzi o pytanie- czemu to myślę, że jest wiele przyczyn.
      -w Polce dopłaty dla rolników są duzo niższe
      -koszty pracy są wyższe - podatki, opłaty do ZUS, koncesje i inne
      -VAT - mamy wysokie stawki

Mam wrażenie, że w Polsce nigdy nie będzie lepiej, jeśli nie zmieni
      się nic na górze. Brakuje pieniędzy w służbie zdrowia - zawsze
      będzie brakowało choćby nie wiem jak wysoki % był składki
      zdrowotnej, bo te pieniądze przechodzą przez zbyt wiele rąk i są
      nieodpowiednio rozdzielane. Mnóstwo kasy idzie na jakieś wykłady,
      szkolenia (ostatnio czytałam o takiej aferze), mnóstwo pieniędzy
      jest marnotrawione.
      • dontteaseme Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 12:40
        Nie da sie zaprzeczyc temu, ze jedzenie w Polsce bardzo podrozalo na przestrzeni
        kilku ostatnich lat, i ze wydatki na zywnosc stanowia o wiele wiekszy procent
        dochodu niz np. w krajach Unii. Ale trzeba tez wziac pod uwage fakt, ze inne
        rzeczy sa nadal w Polsce tansze, a niektorych wydatkow po prostu nie ma.

Podam przyklad z UK. Tutaj na zycie dla 3-osobowej rodziny na jedzenie, chemia)
        wydaje miesiecznie 350-400 funtow, czyli jakies 1600-1800 zl i to jest rozsadna
        kwota, na w miare dobrej jakosci jedzenie, bez wiekszego oszczedzania. W Polsce,
        chcac sie zywic podobnie, wydawalabym pewnie z 1200-1400 zl.

Mozna wiec powiedziec, ze OK, jest troche taniej. Prawdziwe oszczednosci
        zaczynaja sie jednak gdzie indziej. Przyklady: uslugi fryzjersko-kosmetyczne,
        przejazdy komunikacja publiczna, rozrywki typu kino, jedzenie na miescie itd. Za
        bilet calodniowy tu gdzie mieszkam place 3,5 funta czyli ponad 16 zl. W Polsce
        mam taki bilet za polowe tej ceny. Wizyta u fryzjera na samo ciecie i czesanie,
        i to takiego taniego to ok. 20 funtow, czyli ponad 90 zl. Porzadny fryzjer to
        jakies 30-40 funtow. Kino poza tanimi porankami kosztuje 6-8 funtow czyli ok.
        30-40 zl. I tak mozna wyliczac, porownywac.

Jedna z wazniejszych roznic jest to, ze w Polsce nie ma czegos takiego jak
        podatek miejski, ktory tutaj placi kazdy. Jest to minimum 900 funtwo rocznie, ja
        place 980 rocznie, co miesiecznie w PLN daje jakies 450 zl.

Oczywiscie, mozna narzekac, ze w UK jest drogo, bo np. kg piersi z kurczaka
        kosztuje ok. 40-50 zlsmile)) a w Polsce tylko 20 zl. Ale jednak tutaj jest latwiej
        utrzymac sie na normalnym poziomie. Wystarczy, ze 2 osoby pracuja nawet za
        minimalna stawke - mozna spokojnie oplacic mieszkani czy dom i rachunki, wyzywic
        sie dosc dobrze, i jeszcze cos tam zostanie na butelke wina czy ksiazke od czasu
        do czasusmile Oczywiscie jesli mieszka sie poza duzym miastem, gdzie dobijaja
        koszty nieruchomosci (tak jak i w kochanej Warszawie).
        • tomaszowa Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 13:12
          Nie rozumiem porównywania 40 euro to 160 zł.
          Popatrzcie ,że te 160 zł to 10 % zarobku przecietnego polaka a 40
          euro to dniówka niemca.
        • airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 14:31
          > Nie da sie zaprzeczyc temu, ze jedzenie w Polsce bardzo podrozalo na
          przestrzeni kilku ostatnich lat,

Doprawdy?
          Ani w sklepie, ani analizując swoje wydatki jedzeniowe, tego specjalnie nie
          zauważam.
          • naturella Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 15:48
            Według GUS, żywność w Polsce w 2007 roku podrożała o 8,2%.
            gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33206,5233895.html
            W 2008 o 3,3%.
            www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_CHU_inflacja_12m_2008.pdf
            W 2009 o 3,4%.
            www.biznespolska.pl/przeglad/?contentid=191630
          • dontteaseme Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 16:21
            No widzisz, a ja zauwazylam, choc nie robie zakopow w Polsce na codzien.
            Jeszcze 2-3 lata temu, przyjezdzajac do Poslki, robilam zapasy jedzeniowe na powrot do UK, i wydawalam np. jednorazowo 300 zl na paczkowane wedliny, pasztety, przyprawy, majonez (tutejszy jest okropny). Teraz takie same zakupy kosztowalyby mnie co najmniej 400 zl wiec juz ich po prostu nie robie, wole zaplacci troche wiecej i zamowic w polskim sklepie. Wzrost kosztow potwierdzaja tez moja mama, tesciowa, znajome.
            • dontteaseme Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 16:24
              Oczywiscie zakupow mialo byc... poprawiam, zanim purystki jezykowe mnie zakrzycza.
              • ewma Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 16:30
                Jasne ,że podstawowe artykuły są bardzo drogie ..potwierdzają to
                również moi znajomi którzy wpadają do Polski raz czy dwa do roku.
            • airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 18:16
              Może dlatego, że kupujesz produkty dość specyficzne i mocno przetworzone.
              Nie notuję wszystkich cen, ale mniej więcej pamiętam, po ile kupowałem różne
              produkty kilka lat temu. Z takich podstawowych (dla mnie) produktów jak ryż,
              makaron, filety z kurczaka, pomidory, jabłka, mleko, serki homogenizowane - nie
              podrożało w istotny sposób nic. Podrożały niektóre słodycze, wędliny, kartofle
              (ale te przecież były wręcz śmiesznie tanie), może pieczywo. Ale też nie jakoś
              znacząco.
    • gladys_g jest dokładnie odwrotnie 11.01.10, 14:20
      Nie ceny są wysokie tylko zarobki w Polsce haniebnie niskie.
      1600 zł - 400 euro - w ilu krajach UE spodziewa się, że ludzie będą za tyle żyć przez cały miesiąc?

Słynna średnia krajowa teraz wynosi coś koło 2000 netto - 500 euro. A średnią krajową zarabia mniejszość.
      " Pracownicy otrzymujący miesięczne wynagrodzenie brutto mniejsze lub równe przeciętnemu wynagrodzeniu miesięcznemu to ponad 65 procent ogółu pracowników" - www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100107/PRACA/885249554

Tu leży problem. I będzie leżał jeszcze całe dekady. Proponuję się przyzwyczaić (bo systemu nie zmienicie) albo emigrować.
      • airborell Re: jest dokładnie odwrotnie 11.01.10, 14:37
        > Tu leży problem. I będzie leżał jeszcze całe dekady. Proponuję się
        przyzwyczaić (bo systemu nie zmienicie) albo emigrować.

Ale histeryzujesz. W 1999 średnia wynosiła poniżej 300 euro. Przez 10 lat
        wzrosła prawie dwukrotnie.
    • ozlem Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 17:29
      > Często bywam u naszych zachodnich sąsiadów i tam obiad dla 4
      > osobowej rodziny można zrobić za 5 euro (kotlet,frytki,sałatka).

Znajoma z Niemiec prosi o ujawnienie gdzie tak tanio można kupić produkty na obiad dla 4 osób.
      • leon992 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 18:50
        > Znajoma z Niemiec prosi o ujawnienie gdzie tak tanio można kupić
        produkty na ob
        > iad dla 4 osób.

Kotlety 4 plastry 3,30 (aldi),frytki 1 kg 0,99 ,sałatka gotowa 0,99
        • ozlem Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 12.01.10, 07:22
          No ale trzeba było tak od razu, że kupowane w dyskontach. Nie kupuje rzeczy przez ciebie wymienionych, ale założe się, że jak pójdziesz do Biedronki czy innego Lidla to ten sam obiad wyjdzie jeszcze taniej.
      • akacjax Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 21:16
        Też mnie to zastanowiło-gdzie tak tanio, chyba jakaś promocja. Byłoby dobrze
        wiedzieć też ile ważą te kotlety.U nas w promocji schab bez kości-10
        zł/kg-był-to jest 8-9 porządnych kotletów.
        A frytki pewnie z polskich ziemniaków, kupionych w hurcie po 50gr/kg. Albo taniej.
        A może coś jest taniej, a za to inny produkt odrabia stratę? To tylko handel,
        marketing...

Wg mnie nie można tak porównywać-podobna liczba w zarobkach i ceny
        produktów...bo zaraz padnie pytanie-dlaczego coś innego jest takie drogie w
        Niemczech, a tanie w Polsce?

Najgorsze u nas jest to, że w wielu przypadkach mamy ceny europejskie, a zarobki
        krajowe. Idealna sytuacja zarabiać za granicą-wydawać w kraju...choć, gdy euro
        tańsze-mniej się to opłaca.

• volta2 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 11.01.10, 22:07
      no to ja jestem zaskoczona tym tytułem wątku,
      dla odmiany mieszkam na wschodzie aktualnie i jestem zszokowana że
      tu żywność taka droga, przykład:
      masło 10 zeta
      mąka 10 zeta
      mleko 10 zeta
      zrobienie naleśników/gofrów dla dziecka to niemały wydateksmile

w polsce to dla mnie eldorado jest, wszystko tanie, dosłownie
      wszystko - poza benzynąsad no i podatkami
      jak weszłam do sklepu to brałam i na ceny nie patrzyłam -
      wiedziałam, że co kupuję to relatywnie grosze dla mnie.
      właśnie dojrzewam do decyzji, by przenieść się w szarą strefę -
      nawet jak złapią i ukarzą, to zanim to nastąpi - uciułam z tych
      niezapłaconych haraczysad((
    • maciundo Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 12.01.10, 00:40
      Zdrowie jedzenie wszedzie kosztuje więcej, bo to jego produkcja jest droższa.
      Fakt ze smieciowe zarcie na zachodzie jest tańsze. Ze rozne frytki, mielone
      kotlety, parówy w puszcze, fasolki, chleby tostowe produkowane przez fabryki
      mozna kupic taniej niz w Polsce. Ludzie głodni raczej nie chodzą bo sie takim
      jedzeniem pozywią. Ale fakt jest taki ze zachód jest wielce gruby! Poza tym
      niestety w Polsce śmieciowe zarcie już tez nie drogie - mozna tanio frytki
      kupic, tak samo wielką paczke cipsów jak i butle coli za 1-2zł!
      • leon992 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 12.01.10, 08:59
        Twierdzisz ,że w Polsce jedzenie jest takie zdrowe i dlatego
        drogie?

>Poza tym
        > niestety w Polsce śmieciowe zarcie już tez nie drogie - mozna
        tanio frytki
        > kupic, tak samo wielką paczke cipsów jak i butle coli za 1-2zł!

Pokaż mi gdzie w Polsce kupisz frytki za 0,99 albo kg bananów za
        1,29,2 bagietki z masłem ziołowym za 0,89 ,dressing do sałatek 0,5 l
        za 0,89...mogłabym tak wymieniać i wymieniać.
        Gdyby u nas stał się cud i ceny byłyby 0,89 -0,99 zł to ludzie
        staliby w kolejkach całą noc...

• dontteaseme Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 12.01.10, 13:15
          Smieciowe jedzenie jest po prostu tanie. W Anglii kazdy sklep ma swoja marke
          budzetowa, Tesco ma np. marke value, ktora jest w Polsce, i kazdy produkt
          niemalze mozna kupic w wersji value czy tam -w innych sieciowkach - smart price
          czy basics. I tak zakupy, ktore normalnie kosztuja mnie 70-80 funtow w wersji
          basics czy value kosztowalyby mnie 40-50. Ale wierz mi, nie chcialbys jesc zbyt
          czesto 'bagietek' z 'maselkiem ziolowym' (margaryna w rzeczywistosci) czy
          spaghetti z miesem 'mielonym wolowym' po 0,99 funta za pol kilo. O ile mozna
          kupic taki tani papier toaletowy, czy scierki do podlogi czy nawet jakies
          warzywa i owoce, o tyle np. pieczywo i wszelkie dania obiadowe, zwlaszcza te z
          dodatkiem miesa (?) sa po prostu okropne w smaku, smierdza i zawieraja kupe
          tluszczu i innego syfu. Na takiej diecie nie dosc, ze czlowiek zdrow nie bedzie,
          to nawet zadnej przyjemnosci z konsumpcji miec nie bedzie. A dieta pod tytulem
          kotlet i frytki na obiad jest OK, jesli zrobi sie to w domu, ewentualnie kupi
          gotowe frytki dobrej jakosci, i zje raz czy dwa razy w tygodniu. Przez
          pierwszych pare miesiecy mojego pobytu w UK jadalam takie wlasnie obiady w
          pracy, i po jakism czasie juz na te gotowe 'kotleciki', fryty i coleslawy
          tudziez inne salatki z gotowymi dressingami, zawierajace 70% ohydnego majonezu -
          juz nie moglam patrzec.
        • airborell Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 12.01.10, 18:50
          Banany w Polsce spokojnie można kupić za 3 zł, czyli o ponad 40% taniej niż w
          Niemczech.

Wiem, Ty przeliczasz wg siły nabywczej - ale niestety ten głupi banan nie wie,
          że na granicy niemiecko-polskiej ma nagle stanieć cztery razy, bo Polacy gorzej
          od Niemców zarabiają.
    • nvv Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 12.01.10, 12:24
      Wszystkie popularne dyskonty jakie znam w Polsce (Biedronka, Lidl, Aldi, etc.) są w niepolskich rękach
      • chwalipieta Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 12.01.10, 18:56
        w każdym kraju można zjeść i taniej i drożej. cały problem tkwi w tym, że
        zarabiamy dużo mniej niż w Europie zachodniej. a to niestety jeszcze trochę
        potrwa zanim ich dogonimy /pewnie za 20-30 lat przy sprzyjających warunkach/.

z drugiej strony za mieszkanie ok. 50m2 /czynsz, ogrzewanie, f. remontowy, wywóz
        śmieci/ płacę ok 370zł /90 EURO/ więc gdzie na zachodzie znajdę takie lokum?
        • tomaszowa Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 12.01.10, 19:27
          > z drugiej strony za mieszkanie ok. 50m2 /czynsz, ogrzewanie, f.
          remontowy, wywó
          > z
          > śmieci/ płacę ok 370zł /90 EURO/ więc gdzie na zachodzie znajdę
          takie lokum?

Nie rozumiem tego przeliczania ,wg mnie 370 zł czynszu u nas ,można
          porównać do 370 euro np. w Niemczech.
          Przecież my zarabiamy np.te 1600 i oni 1600...tylko my w złotówkach
          a oni w euro.
          • chwalipieta Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 12.01.10, 19:34
            no chyba ŻARTUJESZ z tym przelicznikiem 1:1 ?!?!?!?

skoro tak przeliczasz to jedzenie u nas jest bardzo tanie!!!!
            • ewma Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 12.01.10, 19:45

• chwalipieta Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 12.01.10, 20:10
                skoro jest tak tanio to jedź do Niemiec na zakupy
                • ewma Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 12.01.10, 20:34
                  chwalipieta napisał:

> skoro jest tak tanio to jedź do Niemiec na zakupy

Dzięki za rade, ale już tak robie od dłuższego czasu,pozdrawiam
                  • taka_sobie_dziunia Hm .... 12.01.10, 22:54
                    ....... a moi znajomi z Berlina jezdza na zakupy do Polski
                    • ewma Re: Hm .... 13.01.10, 08:05
                      taka_sobie_dziunia napisała:

> ....... a moi znajomi z Berlina jezdza na zakupy do Polski

Normalne ,że z ich zarobkami to u nas jest tanio......
                      ale nam chodzi o to ,że w Polsce jest drogo w stosunku do
                      zarobków...paniała??????
                  • taka_sobie_dziunia ..... 12.01.10, 22:55
                    oczywiscie zakupy spozywcze, choc nie tylko
                    • krzysztofsf Re: ..... 12.01.10, 23:59
                      taka_sobie_dziunia napisała:

> oczywiscie zakupy spozywcze, choc nie tylko

Po prostu jedne artykuly sa tansze inne drozsze - tak jak w marketach tez sa
                      roznice cenowe pomiedzy sieciami i kupujac wszystko wylacznie w jednej sieci
                      wyjdzie drozej, niz kupujac najkorzystniejsze cenowo towary w roznych sieciach.

Jestem ze Szczecina i wiem, ze sporo osob robi zakupy spozywcze w niemieckim
                      Oder Center w Shwedt.
                      • airborell Re: ..... 13.01.10, 07:40
                        Weź pod uwagę, że takie Oder Center może być orientowane SPECJALNIE na polskich
                        klientów, i nie jest reprezentatywne dla całych Niemiec.
                        • krzysztofsf Re: ..... 22.01.10, 00:22
                          airborell napisał:

> Weź pod uwagę, że takie Oder Center może być orientowane SPECJALNIE na polskich
                          > klientów, i nie jest reprezentatywne dla całych Niemiec.
                          >

Sadzisz, ze sa specjalne nizsze ceny dla Polakow, a jak jakis Niemiec
                          przypadkiem sie dowie i podjedzie, to nie wpuszczaja, bo "Nur fur Pole" ?
    • dv69 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 21.01.10, 23:21
      Hummm to ja bym chciala wiedziec dlaczego w niemieckiej Tv.
      tak czasto pokazuja programy gdzie niemcy jada do Polski calymi rodzinami na
      zakupy zywieniowe ,tankowanie, sciecie wlosow dentystow i tym podobnych.I co tu
      duzo porownywac chleb w piekarni troche lepszy od tych supermarketowych gniotow
      kosztuje w De okolo 2,50 do 3 euro a w piekarni w polsce 4 zl.
      Pozdrawiam.
      • agulle to se ne wrati 23.01.10, 10:55
        v69 napisała: Hummm to ja bym chciala wiedziec dlaczego w
        niemieckiej Tv.tak czasto pokazuja programy gdzie niemcy jada do Polski
        calymi rodzinami na zakupy zywieniowe

było minęło i nie wróci więcej (oby jednak wróciło)
        Odwiedzajac znajomych w przygranicznym Zgorzelcu widziałam same
        niemieckie produkty, bo za granicą taniej i lepsze jakościowo.
      • rydelin Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 26.01.10, 20:51
        "chleb w piekarni troche lepszy od tych supermarketowych gniotow
        > kosztuje w De okolo 2,50 do 3 euro a w piekarni w polsce 4 zl."

Mieszkam w Niemczech w pobliżu polskiej granicy. Prawdą jest,że
        chleb w piekarni jest droższy (przepyszny!)od tego w Polsce, ale
        jeśli kupi sie go np. w dyskoncie to kosztuje np. 0,69 euro
        kilogram! I to taki przenno-żytni, syty. W Polsce za bochenek w
        dyskoncie trzeba dać 2 złote za pół kg prawie przenny (miękki jak
        wata). Czyli w Niemczech jest tańszy.
        Ile bochenków chleba może kupić Polak który zarabia 1200 zł? A ile
        Niemiec nawet bezrobotny?
        To był mały przykład. Robię od lat mojej rodzinie w Polsce zakupy,
        bo nie dość że tutaj jest taniej to jeszcze są to produkty lepszej
        jakości. Zawsze szkoda mi Polaków że maja tak drogo. Kto dyktuje
        ceny w tym kraju?! Dlaczego płyn pod prysznic Palmolive kosztuje w
        Niemczech 0,85 centów, a w Polsce 8 złotych?! Czasem w Polsce kupuję
        wędliny, rodzime warzywa i owoce na rynku.Benzynę też ale są małe
        różnice w cenie.
        A najlepsze by oszczędzić kasę jest kupowanie np. wody mineralnej w
        butelkach zwrotnych. Ja płacę za 1,5 litr wody 0,19 centów, butelka
        kosztuje 0,25 którą potem zwracam. Śmieci brak i tanio za dobrą
        wodę. A w PL dobra woda to min. 2 złote....
    • agulle porównanie do USA 22.01.10, 12:07
      w wakacje 2009 przyjechał do nas w odwiedziny znajomy, który
      kilkanaście lat temu wyemigrował do USA. Łaził po sklepach i się nie
      mógł nadziwić drożyzną. A spożywką szczególnie. Zbierał paragony, żeby
      pokazać rodakom w stanach, bo by mu na słowo nie uwierzyli. Nie mógł
      uwierzyć np jak taka Coca-Cola 2l może kosztować ponad 4 zł.
      • havana28 Re: porównanie do USA 22.01.10, 12:35
        Jakies wiejskie bajki opowiadasz. Zrobiłam krótki research online i CocaCola w Pl kosztuje 4,99PLN
        www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/napoje_kat1-22-11.html
        zaś w Stanach 2,49$
        shop.netgrocer.com/shop.aspx?&sid=35728806&sid_guid=24fbabfe-9c94-4ee6-af58-c39d9be30639&strid=2D462&catl0=570&hasproducts=0&forcemenu=1&shopurl=browse.aspx&strtab=Grocery&ns=1
        czyli w USA taka butla jest DROŻSZA o ok. 1,5 zł
        • martab15 Re: porównanie do USA 22.01.10, 12:40
          Tak ale przeliczając te 2,50 $ na złotówki
          • havana28 Re: porównanie do USA 22.01.10, 13:13
            Przeliczając na $ też drożej jest w USA
            • ewma Re: porównanie do USA 22.01.10, 13:45
              havana28 napisała:

> Przeliczając na $ też drożej jest w USA

Ale popatrz na to inaczej...ile tej coca coli kupi sobie amerykanin
              za dniówke a ile polak?
              • havana28 Re: porównanie do USA 22.01.10, 13:56
                Mam nadzieję, że Polak w ogóle nie kupi, bo to g.ówno jakich mało. Gdyby nie ten watek sama nie wiedziałabym ile to kosztuje, bo nigdy nie kupowałam
                • jagoda85 Re: porównanie do USA 23.01.10, 14:50
                  havana28 napisała:

> Mam nadzieję, że Polak w ogóle nie kupi, bo to g.ówno jakich mało.
                  Gdyby nie te
                  > n watek sama nie wiedziałabym ile to kosztuje, bo nigdy nie
                  kupowałam

Ty dalej nie rozumiesz? Nie chodzi o porównywanie cen, tylko o to
                  ile sobie Polak może kupić za swoją pensję, a ile Amerykanin za
                  swoją. Chodzi o siłę nabywczą pieniądza, a nie przeliczanie cen ze
                  złotówek na dolary, bądź inną waltuę.
                  • jagoda85 Re: porównanie do USA 23.01.10, 14:50
                    Miało być walutę.
                  • havana28 Re: porównanie do USA 23.01.10, 17:44
                    > Ty dalej nie rozumiesz?

Ano nie rozumiem. Gość z Ameryki, który wemigrował kilkanaście lat przyjeżdza do pl i oświadcza, że jest drogo. Zgadzam się, że "drogo" to pojęcie względne i zależy od zarobków. Do czyich zarobków porównywał ceny? Swoich sprzed kilkunastu lat czy też gospodarze ujawnili mu swoje obecne?

Osobiście nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, że w Polsce żywność jest droga bo najczęściej kupuję sezonowe produkty polskie, pochodzące z jak najbliżej połozonych łąk, pól i lasówwink A te az tak znowu drogie nie sa. Inaczej ma sie rzecz z importowanymi z dużych odległości lub nawet produkowanymi w Pl, ale na licencjach i z surowców kupowanych na rynkach światowych - te nigdy tańsze niż na "zachodzie" nie będą. Nie ma takiej możliwości.
        • agulle jakie bzdury? 23.01.10, 10:46
          Co innego znaleść pierwszą lepszą ofertę byle pierwszego sklepu z netu, a co innego robić zakupy w realnym lokalnym sklepie,
          i proszę: Coca Cola 20 puszek 0,25l $5
          2l akurat nie mają w promocji, ale jest pepsi 2l za $1,39
          cena dla stałych klientów, do tego można jeszcze dołożyć kupony z prasy codziennej, które tam są bardzo popularne i często używane.
          Do tego wiesz w które dni jest taniej (bodajże od śr bliżej weekendu robi się coraz taniej).
          przykładowa gazetka promocyjna z tego tygodnia
          jeżeli się nie ładuje poprawnie, można wpisać kod pocztowy np 60459
          To nie jest najtańszy sklep, zobacz ceny tu, coś w typie naszego makro: 4x 2l coca coli $4,98
          • ozlem Re: jakie bzdury? 23.01.10, 15:21
            Hmmm, promocje i dyskonty to juz tu były omawiane, w PL też takie są i jest duuuzo taniej.

Ale tak zupełnie na marginesie,to te wysokie ceny (śmieciowej) żywności chronią przeciętnego Kowalskiego przed upodobnieniem się do przeciętnego Amerykanina. I niech tak zostanie.
            • agulle Re: jakie bzdury? 23.01.10, 18:53
              nie pisałam o żadnym dyskoncie a o normalnych sklepach.
              • chwalipieta Re: jakie bzdury? 24.01.10, 11:29
                cytat z GW:
                "....
                Czy rzeczywiście w Polsce żyje się taniej? Badania Organizacji Współpracy
                Gospodarczej i Rozwoju (OECD) potwierdzają, że jesteśmy bardziej zamożni, niż to
                wynika z samych wynagrodzeń. W 2008 r. w ujęciu nominalnym dochód narodowy w
                przeliczeniu na mieszkańca wynosił niecałe 12 tys. dol., jednak po uwzględnieniu
                siły nabywczej (czyli tego, ile dóbr i usług można za zarobione pieniądze kupić)
                okazywało się, że mamy do dyspozycji równowartość 17 tys. dol. rocznie. Ale
                nawet w tym ujęciu należymy do najbiedniejszych społeczeństw w Europie. W 2008
                r. wyprzedzali nas m.in. Węgrzy (17,8 tys. dol. rocznie na głowę przy
                uwzględnieniu parytetu siły nabywczej), Litwini (18 tys. dol.), Chorwaci (18,4
                tys. dol.) i Czesi (22,8 tys. dol.). Nie wspominając już o Europie Zachodniej,
                gdzie średni dochód przy uwzględnieniu możliwości zakupowych jest
                ponaddwukrotnie wyższy.
                ...."
      • akacjax Re: porównanie do USA 26.01.10, 11:29
        To chyba ameryka nauczyła go matematyki, równie drogo było w porównaniu z USA
        zawsze!
        Jedzenie tam zawsze było b. tanie.
        • vikatl Re: porównanie do USA 26.01.10, 15:25
          To zalezy do czego porownuje sie ceny zywnosci w Polsce.
          Jesli do Niemiec czy Uk to rzeczywiscie jest roznica,zwlaszcza
          biorac pod uwage zarobki.
          Ale wyobrazcie sobie,ze sa kraje w UE juz od wielu lat,a jednak
          drozyzna to niesamowita.
          Na przyklad Grecja,w ktorej mieszkam.
          Pomarancze,winogrona czy ziemniaki greckie kupione w Polsce w moim
          rodzinnym miescie sa o polowe tansze niz tutaj.
          Zywnosc jest strasznie droga i to niewazne czy porownywac ja do
          tutejszych zarobkow czy do sredniej ceny w Unii.
          Przyklady:maslo 2,75e,twarog 8e za kilogram,pomidory 1,70e,ziemniaki
          0,70.
          Dlugo by wymieniac...
          Ostatnio bylam w Anglii i jak dla mnie bylo taniej niz w Grecji
          (zywnosci,ubrania).
          Natomiast drozsza komunikacja miejska,bilety wstepow.
          Jedyne,co mamy zblizone cenowo to ceny wynajmu mieszkania.Mozna by
          rzec,ze jest wrecz taniej,bo takie samo mieszkanie w Atenach mozna
          wynajac taniej niz w Warszawie.
          Bywam w Polsce dwa razy w roku,znam zarobki mojej rodziny i moim
          zdaniem nie jest tak tragicznie.
          Wiekszosc wyprawia huczne wesela,na swieta stoly uginaja sie od
          jedzenia.
          Dla porownania tutaj na slubach jest jedno glowne danie na cieplo.
          A na swieta rowniez jedno danie glowne,plus salatki i gora dwa
          rodzaje wypiekow.Nie byloby nas stac na wiecej.
          Widze,ze ceny zywnosci w Polsce wzrosly.
          Gdy przyjezdzam i robie zakupy widze roznice sprzed lat,ale zeby
          powiedziec,ze jest drogo?
          • akacjax Re: porównanie do USA 26.01.10, 17:13
            W tym wątku dyskusja jest o takim teoretycznym porównaniu zarobków i kosztów np.
            żywności w różnych krajach przy założeniu, że zarabia się podobne ilości danych
            jednostek płatniczych.

Niby tym sposobem widać, ze u nas jest drogo, ale prawdę to będzie dopiero
            widać, gdy wprowadzą u nas euro i te porównywane teraz 1600 zł( z 1600 euro)
            staną się 400euro np.
            I wtedy okaże się, że nawet niższe ceny nie ukryją ograniczeń.
    • moja_codziennosc Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 02.02.18, 18:51
      taki wątek odkopałam...
      • brzoza1644 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 03.02.18, 14:15
        W sumie to bardziej na czasie teraz niż wtedy. Wszystko mega drogie. Masakra.
    • aswel9 Re: Dlaczego jedzenie jest w Polsce takie drogie? 28.02.18, 13:11
      Podzielę się z Wami super info(dla tych co kiszą pieniążki na zwykłych kontach): najlepszym konkretnym, sposobem na oszczędzanie pieniędzy to konto oszczędnościowe Nest - rodzinne oszczędności. Zasłyszane w reklamie w TV ( dalej chyba leci)przetestowane na własnej skórze. Można otrzymać premie roczną w wysokości nawet 7%(zależy od liczby dzieci!!), Premie wyższe niż aktualne oprocentowanie lokat, a nie są opodatkowane podatkiem belki!!, brak opłat za wycofanie oszczędności.Jest bankowy fundusz gwarancyjny. 1 krok: otworzenie konta(bez opłat) i 2 krok: uruchomienie z aktywnego już konta podstawowego konta Nest - rodzinne oszczędności. 

affmy.pl/p/xyiS/DOtw/DKaR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka