babka_z_miesnego 05.02.10, 19:09 Natchniona jakimś wątkiem w styczniu zaczęłam wrzucać wszystkie dwuzłotówki które posiadałam do pojemnika ,który stał sobie w kuchni i ładnie wyglądał tylko.Dziś zaglądam a tam 138złFajnie,nie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agpagp Re: dwuzłotówki 05.02.10, 21:53 Pewnie że fajnie mnie oszczędzanie też cieszy a wiesz już co dalej z tym zrobisz? Odpowiedz Link
miska_malcova Re: dwuzłotówki 05.02.10, 22:37 nijak nie mogę zrozumieć sensu takiego "wrzucania" Ale co kto lubi Odpowiedz Link
mamabasia Re: dwuzłotówki 06.02.10, 07:29 "Niechcący" wrzucając przez kilka miesięcy dwuzłotówki czasem pięciozłotówki uzbierałam na książki do szkoły dla dwójki dzieci. Nie odczułam braku tych kilku złotych a nie musiałam kilkuset złotych na raz wyciągać z kieszeni. Odpowiedz Link
hala24_2 Re: dwuzłotówki 06.02.10, 09:05 Moje uzbierane drobne wybieram i wydaję gdy akurat nie mamy gotówki w domu a iść do bankomatu się nie chce. Mąż swoje napiwki zbieral przez 2 miesiące i kupił DVD gdyby włożył normalnie do portfela pewnie by ich nawet nie odczuł. Odpowiedz Link
unaragazza Re: dwuzłotówki 07.02.10, 17:03 Ja tez nie rozumiem. Wszystkie niewydane pieniadze odkladam na konto (oprocentowane) i ciesze sie odsetkami. A co do drobnych typu zlotowki i dwuzlotkowki, po prostu place nimi w sklepie Odpowiedz Link
tabaluga0 Re: dwuzłotówki 08.02.10, 19:48 odsetkami? musisz miec sporo oszczednosci zeby sie cieszyc odsetkami. Odpowiedz Link
kugo1 Re: dwuzłotówki 06.02.10, 16:27 chyba tez zaczne wrzucac- jakis czas temu wrzucalam mlodemu drobniaki do skarbonki od 2 zl w gore- ale jakos ostatnio krucho z kasa- pocieszam sie ze ta skarbonka stoi nietknieta a to chyba tylko dlatego ze nie ma otworku i bedzie trzeba ja rozbic Odpowiedz Link
kanna Re: dwuzłotówki 06.02.10, 20:45 Kiedys miałam fuche, gdzie ludzie płacili mi gotówką, 15 zł od dziecka. Wszystkie piątki wrzucałam sobie do porcelanowego kota. uzbierało się 2000 ! Miło Odpowiedz Link
only_marcopol Re: dwuzłotówki 07.02.10, 13:15 kanna napisała: > Kiedys miałam fuche, gdzie ludzie płacili mi gotówką, 15 zł od > dziecka. Wszystkie piątki wrzucałam sobie do porcelanowego kota. > uzbierało się 2000 ! Miło Wow to już niezła sumka Odpowiedz Link
nuova Re: dwuzłotówki 15.02.10, 10:37 kanna napisała: > Kiedys miałam fuche, gdzie ludzie płacili mi gotówką, 15 zł od > dziecka. Wszystkie piątki wrzucałam sobie do porcelanowego kota. > uzbierało się 2000 ! Miło W jakim czasie te 2 tyś uzbierałaś? Odpowiedz Link
joana.mz Re: dwuzłotówki 07.02.10, 10:31 ja wrzucam wszystkie znaleione w domu, kieszeniach, luzem w torebce monety do pojemniczka. raz w tygodniu je biorę i mam na basen+ sauna akurat tam panie w obsłudze nigdy nie maja drobnych, czasem jeszcze na pizze starczy. Odpowiedz Link
reni_78 Re: dwuzłotówki 15.02.10, 08:32 te pałętające się drobne dziecko wrzuca sobie do skarbonki potem wymienia na papierki papierki karze mamie wpłacać do banku, bo tam jest taki pan co codziennie dorzuca do papierków drobniaczki czasem mama mu podbiera na końcówki, gdy muszą być wyliczone... Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: dwuzłotówki 07.02.10, 16:11 babka_z_miesnego napisała: > Natchniona jakimś wątkiem w styczniu zaczęłam wrzucać wszystkie > dwuzłotówki które posiadałam do pojemnika ,który stał sobie w kuchni i > ładnie wyglądał tylko.Dziś zaglądam a tam 138złFajnie,nie Tak średnio. Nie wiem, dlaczego zachowujesz się tak jakbyś dostała jakieś nowe pieniądze. A to przecież Twoje własne pieniądze. Po wrzuceniu drobnych do skarbonki, żeby kupić gazetę musiałaś rozmienić banknot zamiast zapłacić monetami. Przewrotnie zaproponuję - składaj do pudełka 200 - złotówki, to dopiero będziesz miała imponujący kapitał. Odpowiedz Link
kama-25 Re: dwuzłotówki 07.02.10, 17:04 Ja mam skarbonke ale taka która można rozbic tylko, to juz moja 3 . Zbieramy przez cały rok na wakacje i wychodzi ok 1500-2000 zł na rok. My tego za bardzo nie odczuwamy a na wakacje jak znalazł Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: dwuzłotówki 07.02.10, 19:40 kama-25 napisała: > Zbieramy przez cały rok na wakacje i wychodzi ok 1500-2000 zł na > rok. Załóżmy średnio 1750 zł. To znaczy, że codziennie odkładacie średnio 4,79 zł - jak dla mnie całkiem sporo - naprawdę tego nie odczuwacie ? A gdybyście codziennie przelewali te 4,79 zł na konto w eurobanku (obecnie 4,85 % bez belki) to w ciągu roku wypracowalibyście dodatkowo 43,82 zł odsetek. Odpowiedz Link
black_magic_women Re: dwuzłotówki 07.02.10, 17:57 magdalaena1977 napisała: > Przewrotnie zaproponuję - składaj do pudełka 200 - złotówki, to dopiero będzies > z > miała imponujący kapitał. to samo przyszlo mi do glowy,takze po wątku z odkladaniem drobnych Odpowiedz Link
margolcia1968 Re: dwuzłotówki 07.02.10, 20:50 ja robię inaczej- przelewam z roru na oszczędnościowe wszystko, co ponad 20 zł lub jego wielokrotność ( bo bankomat tak wypłaca). i tak nie mogę ich wypłacić, przy kilku- kilkunastu przelewach miesięcznie nazbiera mi się zawsze ok 70- 80 zł których i tak nie mogłabym wypłacić, a procentują aktualnie 5,0 %. W ogóle nie przepadam za gotówką i wolę tak elektronicznie Odpowiedz Link
orissa Re: dwuzłotówki 08.02.10, 10:44 Bardzo lubię ten rodzaj "oszczędzania". Na drobne potrzeby, np. czy kupno biletów na koncert odkładam wcześniej do pudełka drobne, każdego dnia bilon poniżej 2zł. Nie są to na tyle duże sumy, żeby warto było wpłacać je do banku (zresztą szkoda mojej fatygi bo musiałabym jechać do wpłatomatu albo zapłacić prowizję od wpłaty w innym banku), przy zakupach nie odczuwam braku złotówki czy dwóch i łatwiej mi się zmobilizować żeby na coś odłożyć. Odpowiedz Link
inez28 Re: dwuzłotówki 08.02.10, 14:28 Przelewam na oko pieniądze ponad planowane wydatki na nadchodzący miesiąc, ale też z kwoty na bieżące wydatki karmię skarbonkę. Rozbijam ją dwa razy do roku i wtedy dowiaduję się o sobie dwóch rzeczy: 1. czy przykładałam się do oszczędzania i 2. czy dobrze wyliczyłam kwotę przelewów na OKO (jak regularnie dużo zbieram to znak że trzeba zwiększyć kwotę przelewów). No i uzyskuję oddech finansowy tak potrzebny przed wakacjami i w trakcie/po świętach. Bardzo miło się tą uciułaną kasę wydaje na przyjemności wakacyjno-świąteczne. Odpowiedz Link
mariolka99 Re: dwuzłotówki 15.02.10, 09:21 Mój chłop naskładał 1600zł wrzucając 5-złotówki... I tylko 500 zł na poczcie wymieniono nam na papierki, w sklepach nikt tego nie chciał ;P Bujamy się z nimi do dziś a żeby wpłacić do wpłatomatu potrzebuję bankntów. Odpowiedz Link
miska_malcova Re: dwuzłotówki 15.02.10, 09:24 syn zaczął dostawać pieniądze od babć... Nieduże kwoty, a często Kupiłam mu skarbonkę. Tak dla hecy, nie z oszczędności Odpowiedz Link
nuova Re: dwuzłotówki 15.02.10, 10:35 babka_z_miesnego napisała: > Natchniona jakimś wątkiem w styczniu zaczęłam wrzucać wszystkie > dwuzłotówki które posiadałam do pojemnika ,który stał sobie w kuchni i > ładnie wyglądał tylko.Dziś zaglądam a tam 138złFajnie,nie wolę wrzucać sumki na oprocentowane OKO Odpowiedz Link
nz2 Re: dwuzłotówki 20.02.10, 15:10 Odkładam do słoika cały bilon poniżej złotówki. Dzięki temu portfel mam lżejszy a wiele razy, gdy chciałam w sklepie zapłacić drobnymi personel nie chciał?! Więc leżą sobie. Mam jeden zaprzyjaźniony sklep gdzie zawsze wymieniam drobniaki kiedy słoik się zapełni - obie strony są wtedy bardzo zadowolone. Przez miesiąc czasem udaje mi się uzbierać ok. 80-100 zł. Odpowiedz Link
ewagorak Re: dwuzłotówki 20.02.10, 15:19 Wszystkie drobniaki wydaję na bieżąco i jest to dla mnie o wiele oszczędniejsze. Bo jak rozmienię 100 zł, to zaraz więcej wydam. Wolę odkładać banknoty w miejscu gdzie procentują. Zbieraniem drobniaków u mnie parają się dzieci Odpowiedz Link
tinga1 Re: dwuzłotówki 20.02.10, 22:32 Fundusz słoikowy jest bezkonkurencyjny. Sprawdziłam i polecam. Szczególnie sprawdza się korzystanie z niego tylko w określonych sytuacjach - u mnie na przykład jest to fundusz prezentowy. Większość rodziny i znajomych urodziny ma na jesieni więc zdąży się trochę nazbierać. Odpowiedz Link
cornerek Re: dwuzłotówki 21.02.10, 00:40 A dzisiaj zobaczyłem bardzo fajną rzecz. Teraz będzie to wyglądać jak reklama... Mając konto w Citi Handlowym, można włączyć sobie program oszczędnościowy: każda transakcja kartą powoduje przelanie drobnej sumy na konto oszczędnościowe (grosiki do następnej okrągłej kwoty). Niepostrzeżenie można sobie na coś uzbierać. Wady? Nie wiem na pewno, ale wydaje mi się, że konto w Citi Handlowym sporo kosztuje. No i dotyczy to tylko karty debetowej. Odpowiedz Link