21.09.10, 21:06
witam
juz widzialam ten temat na forum, ale ja chcialam dopytac z innej strony o zmywarke i jej oplacalnosc.
zastanawiamy sie nad zakupem zmywarki-niestety w rachube wchodzi tylko 45, bo inna sie nie zmiesci dla rodziny 2+2 (juz wkrotce). wode ciepla mam na gaz.gotuje w domu przewaznie jedno danie.chcialabym kupic zmywarke jakas drozsza a ekonomiczniejsza.
ale nie wiem jak to sie kalkuluje w kosztach. czy jest szansa ze odczuje zmiane w rach za gaz i wode? wode staramy sie oszczedzac, gaz zreszta tez. a tak w ogole to jaka zmywarke byscie polecali?
pomysl ze zmywake narodzil sie niedawno, chcielibysmy kupic przed zima, bo ogrzewanie tez gazowe, a gaz ma zdrozec.

Nasza kochana Julcia Aniołeczek-16.12.2009

https://www.suwaczki.com/tickers/860isg18nqw5nn31.png
Obserwuj wątek
    • ivoncja Re: zmywarka 21.09.10, 21:16
      Zrób wszystko, co w Twojej mocy, aby zmieścić 60-tkę- myślę, że nie ja jedna Ci to powiem. Ja kupiłam 45, bo mam malutką kuchnię i myślałam tak samo jak Ty, że się nie zmieści. Teraz, po trzech latach wiem na pewno, że wolałabym zrezygnować z jednej szafki, a kupić szerszą zmywarkę. I dodam, że moja rodzina to 2+1.
      Jeżeli chodzi o oszczędność- nie zauważyłam zmiany w wysokości rachunków za prąd, natomiast wody zużywa się nawet nieco mniej, ale najbardziej doceniam zmywarkę za to, że ona myje, a ja mam czas na coś innego. Mam zmywarkę Bosch, przez te 3 lata nie było z nią żadnych problemów, jestem bardzo zadowolona.
      • jagoda85 Re: zmywarka 21.09.10, 21:31
        Też ci radzę 60-tkę. Ja niestety nie miałam więcej miejsca, bo kuchnia mała, i musiałam przestawiać jedną szafkę, przez co zagraciłam kuchnię. Duże gary się nie za bardzo mieszczą, u mnie mąż je myje, jak się trafią. Jeśli chodzi o opłacalność to powiem tak; w wodzie nie widzę różnicy, myliśmy zawsze oszczędnie, ale ja mam centralną cieplą wodę, i wygląda to inaczej jak podrzewasz wodę gazem. Prądu idzie więcej, bo około 1 kw za jedno mycie, do tego dochodzą środki do mycia, i konserwacji, które też za tanie nie są. Nie mniej jednak moje zdrowie jest w tym momencie najważniejsze. Ja mam boscha taką
        www.neo24.pl/zmywarka-bosch-srs-45t62eu.html?aff_id=101372, jestem z niej bardzo zadowolona
        • johana75 Re: zmywarka 21.09.10, 22:18
          Na 4 osoby to tylko 60 cm., my mamy taką na 3 osoby. Jesli chodzi o wodę to nie wiem, bo zmywarkę mam kilkanaście lat, prąd to ok.1 kWh, ja myje na 2 taryfie prawie codziennie.
          Środki do mycia to zalezy jakie kto kupuje, ja nie myje tabletkami wiec mój proszek za 18 zł. starcza na 100 myć. Chyba nie ma o co kruszyć kopii ;P
          Nabłyszczacz i sól z serii W-5 z Lidla
    • nvv Re: zmywarka 21.09.10, 22:40
      > chcielibysmy kupic przed zima, bo ogrzewanie tez gazowe, a gaz ma zdrozec.

Ale ogrzewanie prądem jest droższe niż ogrzewanie gazem. A zmywarka podgrzewa wodę prądem. Oszczędność (tutaj) może być tylko taka, że zmywarka zużyje na tyle mniej wody, że róznica z droższego grzania wody (prądem) się zniweluje.

A gaz ma zdrożeć tylko o 6,5%. Prąd też drożeje i będzie drożał, choc może nie będzie akurat podwyżki w najbliższych 2 miesiącach, to przecież jednak zmywarka jest zakupem na lata.

Jeśli planujesz kupić zmywarkę, bo chcesz zaoszczędzić pieniądze (a nie czas), to zapomnij o tym pomyśle i lepiej wrzuć te pieniądze na lokatę (chyba, że zmywacie wyjątkowo nieoszczędnie i/lub płacicie za szambo), bo zmywarka rzadko je oszczędza w porównaniu do przeciętnie oszczędnego zmywania ręcznego. Były już o tym, na tym forum, dyskusje, wraz z dokładnymi wyliczeniami zmywania zmywarką i rękami. I konsensus zwykle był taki, że zmywarka oszczędza... czas, podobnie jak pralka. Kosztem pieniędzy.

> czy jest szansa ze odczuje zmiane w rach za gaz i wode?

Trochę odczujesz. Ale pewnie jeszcze mocniej odczujesz zmianę w rachunkach za prąd, no i za chemie do zmywarki, która zwykle wychodzi drożej niż płyn do mycia naczyń.

> a tak w ogole to jaka zmywarke byscie polecali?

Firmy, która robi w miarę trwały sprzęt (np. Bosch, Electrolux) i jak najlepszej klasy energetycznej. Również polecam rozważyć 60cm, ale nie na siłę. Jeśli np. masz mało naczyń i/lub często jadasz poza domem, to duża zmywarka też ma swoje wady, czasem wygodniej i oszczędniej doraźnie zapuścić mała zmywarkę 2-3 razy dziennie (np. po każdym posiłku), niż przerabiać kuchnie aby na siłę zmieścić większą kosztem szafek, dokupować komplety naczyń (aby było z czego jeść zanim zmywarka się napełni), a potem czasem np. czekać 3 dni aż zmywarka się napełni.
    • b-b1 Re: zmywarka 22.09.10, 08:17
      Moi teściowie kupili 45-na dwie osoby tylko i wyłącznie z powodów oszczędnościbig_grin
      Nie wiem jak to robili wczesniej, ale ich rachunki za 2 osoby mieszkające w bloku za wodę i za gaz były o wiele większe niż nasze(2+2-dom).
      Po kupnie zmywarki ze 197zł za gaz-za dwa m-ce(woda grzana piecykiem gazowym)-spadło do 100zł i była zwrotka za wodę(mają w czynszu prognozowane).

Czyli opłaca się jak najbardziej. Przychylam się do kupna na Wasza rodzinę 60cm.
      Lepiej pokombinowac z półkami w kuchni niż miec za małą zmywarkę.
    • aleksandra19811 Re: zmywarka 22.09.10, 09:02
      też radzę 60, my zrobilismy przemeblowanie zeby zmieścia się 60. do 45 zmiescisz telerze, kubki a i tak gary będzie zasuwać recznie lub wstawiać2 x, a to wyjdzie drogo bo x 2 gaz i 2 x woda.
      • monisia900 Re: zmywarka 22.09.10, 09:19
        dziekuje za wszystkie rady.
        teraz to juz nie jestem przekonana, ze decyzja o zakupie zmywarki bedzie trafiona.mam bardzo mala kuchnie, jezeli bym chciala kupic zmywarke 60, to musialabym zmieniac meble (mam w kuchni skosy i meble sa wpasowane pod nie), bo wlasnie moge sie pozbyc tylko jednej szafki na miejsce ktorej wejdzie zmywarka 45sad.
        w sumie to mnie nie przeszkadza mycie reczne(chyba bede tu mniejszoscia, ale lubie to robic hihi), chodzilo mi tylko i wylacznie o oszczednosc w sensie materialnym.
        chyba jeszcze raz przemyslimy ten zakupsmile.
        • czlowiek_z_polnocy Re: zmywarka 22.09.10, 10:14
          Kupilem zmywarke electroluxa nie jakas za 3 tys, tylko zwykla za 1000 zl z groszami, zapytacie pewnie po co?, ano po to ze i tak korzystam z niej tylko z jednego programu mycia smile. Czasami warto sie zastanowic czy oplaca nam sie wydac wiecej kasy na zmywarke ktora robi rozne cuda skoro i tak na 99% bedziemy korzystac tylko z jednego programu zmywania. Zmywarka ma 60 cm szerokosci i przyznam ze czasami jest to malo (rodzina 2+1), jak ktos juz napisal wrzucasz do zmywana duze garnki i wiecej ci juz nie wejdzie. Co do oszczednosci to widac juz bylo po pierwszych dwoch miesiacach, rachunek za wode z 120 zl spadl na 89 zl, co do pradu nie jestem w stanie sie wypowiedziec bo przez cholerne prognozy czlowiekowi maci sie w glowie i nie wie ile wyciaga KW. Ciepla wode mamy podgrzewana junkersemi tu tez rachunek za gaz sie zmiejszyl z 110zl na okolo 90zl.

• jagoda85 Re: zmywarka 22.09.10, 16:58
          Ja kupiłam zmywarkę przede wszystkim ze względów zdrowotnych.
          • mocna.herbata Re: zmywarka 22.10.10, 23:20
            Wynajmujemy mieszkanie od dwóch lat i w nim jest zmywarka. Ani razu jej nie używalismy, chociaż na początku miałam ochotę z niej skorzystać, ale nie mam do niej instrukcji obsługi. Po kilku wizytach u koleżanek, które regularnie korzystają z tego sprzętu, pomyślałam, że jednak nadal będzie sobie stała bezczynnie, bo 1. wszystkie dziewczyny najpierw płukały naczynia pod bieżacą wodą w zlewozmywaku, więc gdzie ta oszczędność??? 2. zbierały naczynia nawet po dwa dni (a mają po kim zmywać - rodziny 2+1 lub 2+2), żeby zapełnić zmywarkę - dla mnie trzymanie brudnych naczyń przez cały dzień jest niehigieniczne, a co dopiero przez dwa dni!!! 3. Trzeba kupować specjalne nie najtańsze środki do mycia plus jakąś sól plus jakiś nabłyszczacz chyba (z tego co pamiętam od koleżanek). Postanowiłam więc dać sobie spokój ze zmywarką - niech sobie stoi, a zmywanie dzielę z mężem. Ponadto wasze poprzednie wypowiedzi też mnie nie przekonały do korzystania z tego urządzenia...
            • pipitutki Re: zmywarka 23.10.10, 09:34
              Płukanie naczyń przedwłożeniem do zmywarki? Ciekawe, wystarczy usunąć duże resztki jedzenia-resztę robi zmywarka, w razie czego wystarczy umyć później filtr. Zbieranie naczyń 3 dni? Chyba,że nie jedzą na co dzień w domu to ok ale i tak można włączyć program płukania naczyń oczekujących na mycie. Środki do mycia można kupić nie drogie i skuteczne. A wyjmowanie suchych i ciepłych naczyń, prosto do szafki-bezcenne smile.
            • b-b1 Re: zmywarka 23.10.10, 11:48
              mocna.herbata napisał:

> Wynajmujemy mieszkanie od dwóch lat i w nim jest zmywarka. Ani razu jej nie uży
              > walismy, chociaż na początku miałam ochotę z niej skorzystać, ale nie mam do ni
              > ej instrukcji obsługi. Po kilku wizytach u koleżanek, które regularnie korzysta
              > ją z tego sprzętu, pomyślałam, że jednak nadal będzie sobie stała bezczynnie, b
              > o 1. wszystkie dziewczyny najpierw płukały naczynia pod bieżacą wodą w zlewozmy
              > waku, więc gdzie ta oszczędność??? 2. zbierały naczynia nawet po dwa dni (a maj
              > ą po kim zmywać - rodziny 2+1 lub 2+2), żeby zapełnić zmywarkę - dla mnie trzym
              > anie brudnych naczyń przez cały dzień jest niehigieniczne, a co dopiero przez d
              > wa dni!!! 3. Trzeba kupować specjalne nie najtańsze środki do mycia plus jakąś
              > sól plus jakiś nabłyszczacz chyba (z tego co pamiętam od koleżanek). Postanowił
              > am więc dać sobie spokój ze zmywarką - niech sobie stoi, a zmywanie dzielę z mę
              > żem. Ponadto wasze poprzednie wypowiedzi też mnie nie przekonały do korzystania
              > z tego urządzenia...

Podążając za Twoim tokiem rozumowania-to pranie również robisz ręcznie i to od razu, jak tylko zdejmiesz brudną rzecz?? W końcu trzymanie ubrań w koszu z brudami-tez jest niehigieniczne big_grin

Nikt Cie do niczego przekonywać nie zamierza-myj jak lubisz .
              1. Nie spłukuje talerzy-resztki ladują w koszu-talerze w zmywarce.
              2. Nie trzymam naczyń kilka dni-czasami zmywarka jest "puszczana" nawet dwa razy dziennie.(2+2).
              3. Kupuję tabletki skoncentrowane w Lidlu-są dokładnie takie same jak calgonit -koszt 16zł za 40 sztuk-czyli 40gr za za zmywanie. Do tego co miesiąc-dwa płyn do czyszczenia zmywarek-udało mi się kupić z serii w5 -za 6zł.
            • johana75 Re: zmywarka 23.10.10, 16:10
              mocna.herbata napisał:

> Wynajmujemy mieszkanie od dwóch lat i w nim jest zmywarka. Ani razu jej nie uży
              > walismy, chociaż na początku miałam ochotę z niej skorzystać, ale nie mam do ni
              > ej instrukcji obsługi. Po kilku wizytach u koleżanek, które regularnie korzysta
              > ją z tego sprzętu, pomyślałam, że jednak nadal będzie sobie stała bezczynnie, b
              > o 1. wszystkie dziewczyny najpierw płukały naczynia pod bieżacą wodą w zlewozmy
              > waku, więc gdzie ta oszczędność??? 2. zbierały naczynia nawet po dwa dni (a maj
              > ą po kim zmywać - rodziny 2+1 lub 2+2), żeby zapełnić zmywarkę - dla mnie trzym
              > anie brudnych naczyń przez cały dzień jest niehigieniczne, a co dopiero przez d
              > wa dni!!! 3. Trzeba kupować specjalne nie najtańsze środki do mycia plus jakąś
              > sól plus jakiś nabłyszczacz chyba (z tego co pamiętam od koleżanek). Postanowił
              > am więc dać sobie spokój ze zmywarką - niech sobie stoi, a zmywanie dzielę z mę
              > żem. Ponadto wasze poprzednie wypowiedzi też mnie nie przekonały do korzystania
              > z tego urządzenia...

ja proponuje przez dwa tygodnie ją poużywać, a potem podyskutować na ten temat.
              Może twoje kolezanki chca zaszpanować że myja w takich drogich tabletkach 100 w 1, bo ja od kilkunastu lat myje w proszku który kosztuje ok 15 zł. na 100 myć. do tego nabłyszczacz butelka na rok lub półtora- 8zł. sól na rok 5 zł. to jest drogo?
              Zmywarka chodzi ok 5 razy w tyg. rodzina 3 plus 1 a za prad płacę 130 zł na 2 - miesiące...
              wnioski wyciągnij sama...a wody zużywamy 4-5 m3 na miesiąc
            • sylwiam_m Re: zmywarka 25.10.10, 12:30
              A ile można zaoszczędzić nie używając pralki, komputera, piekarnika. Dla mnie ręczne mycie jest niehigieniczne, w życiu nie umyjesz ręcznie tak dokładnie i w takiej temperaturze jak zmywarka.
            • olik1980 Re: zmywarka 26.10.10, 18:18
              Niehigieniczne??? No sorry, ale jak ja otwieram zmywarkę to para z niej taka bucha, że strach podejść. Nawet butle dla dziecka w niej myję bez sterylizacji. Płuczesz naczynia w temp. 70 stopni?? Wątpię suspicious

A tabsy kupuję w rossmannie 7 w 1 bodajże, wtedy ani soli, ani nabłyszczacza już nie trzeba.

My kupiliśmy zmywarkę w Ikei... uszkodzoną... 500 zł daliśmy, mąż naprawił ją w 10 min., pracuje od 3 lat co 2 dni. Nie znam nikogo, kto by użył zmywarki kilka razy i uznał że woli zmywać ręcznie.
        • volta2 Re: zmywarka 26.10.10, 16:50
          to ja się wyłamię z tych 60 cm.
          moja rodzina to 2+2, gotuję co drugi dzień obiady dwudaniowe, i 45 cm. nam spokojnie wystarcza. czasem jest ciasno, muszę pogłówkować jak ułożyć ale to wszystko. jeśli robisz obiady jednodaniowe, to powinno ci wystarczyć miejsca z powodzeniem.
          my mamy bosch super silence, stary model, bo kupiony w 2004 roku, ale do tej pory był ok. ma najwyższą klasę cichoścismile - mamy salon z aneksem zatem film oglądać przy pracującej zmywarce chcieliśmy w ciszy, na najwyższą klasę zmywania - to ważne, bo nie namaczam, a zmywarka domywa wszystko, oczywiście woda i prąd to też klasa A.

też jak reszta dziewczyn - dopiszę, że chemia do zmywarki jest najdroższa, ja z tego powodu zrezygnowałam z tabletek na rzecz proszku sypanego, i to nie calgonita, tylko używam proszku ludwikasmile

na temat rachunków się nie wypowiem, nie sprawdzam, nie wiem, ile zużywałam przed zmywarką, to byłoby nie adekwatne zresztą liczyć rachunki za rodzinę 2 osobową i porównać do 2+2 jak jest u mnie teraz.

jeśli chcesz obniżyć rachunki tylko, a nie podnieść sobie komfort życia to zastanów się jeszcze, bo faktycznie dobra zmywarka to ok. 2000 , tak? to ile musisz w tych rachunkach szukać różnicy, by wypracować tę kasę. a do tego chemia...
    • zonaniezona1 Re: zmywarka 23.10.10, 09:59
      Jestem absolutną zwolenniczką zmywarki, aczkolwiek pewnie nie jest do urządzenie dla oszczędnych, tak jak takimi urządzenieniami nie jest samochód, pralka, telewizor, komputer dostęp do prądu, czy gazu ... Można mieszkac w domu bez prądu i bez gazu ... Opalać drewnem i chodzić po wodę do studni...
      Oczywiście, że przejaskrawiłam. Ale nie warto pisać , że zmywanie ręczne jest lepsze niż w zmywarce, ta jak pranie ręczne nie jest lepsze niż w pralce.
      To po prostu inne standardy.
      Nie polemizuję, z faktem , że ktoś lubi zmywać smile...
      Ale zadziwiające dla mnie jest , że ktoś posiada w domu zmywarkę i zamiast wydac miesięcznie z 10 zł( 30 tabletek W5 kosztuje 8 zł , nabłyszczacz na rok ok. 5) pisze, że woli zmywac ręcznie.
      Mając zmywarkę od wielu lat , uważam, że mogłabym w domu nie mieć dobrego telewizora, samochodu itd. Natomiast zmywara stałaby i śmigała, a ja w tym czasie mogłabym choćby poczytać ksiązkę, wyjśc na spacer, albo do pracy - tak jak to robię obecnie.
      CZy warto kupować zmywarkę drogą ? Nie. Warto kupić taką, która ma parę prgramów i jest generalnie niezawodna.

• marzeka1 Re: zmywarka 23.10.10, 14:32
        Przy rodzinie 2+2 mam w wyboru 45 cm, boscha i nie żałuję. Nam wystarcza, co prawda obiady gotuję tylko w weekendy.
        Zwróć uwagę, ile ma programów, wystarczą 3-4, i tak naprawdę używam 2: krótkiego 30-min. i czasem dłuższego 120 min.
        • mirmunn Re: zmywarka 25.10.10, 09:56
          ja mam boscha 45 cm na 2 osoby i w życiu zmywarki bym nie oddałasmile
          myć garów po prostu nienawidzę
          co do oszczędności zauważam ja w rachunkach za gaz (mamy junkersa)
          z garów większych mam tylko szybkowary, które wsadzam do zmywarki jak mam miejsce, a jak nie mam to myję ręcznie - tylko jak chcę od razu gotować i mi się spieszy (gdy gotuję np. kilka potraw na kilka dni i zamrażam)
          pozostałe garnki mam nieduże - 1 -2 l na ziemniaki, porcję zupy- i spokojnie się mieszczą
          zmywarka chodzi 1 raz dziennie jak gotuję, raz na 2 dni jak tylko odgrzewamy obiad w małych garnkach

środków do zmywarki używam tanich - W5, tylko soli sypię często, bo mam strasznie twardą wodę, ale sól kupuje w tesco - jest najtańsza- 3,99 za 2 kg

przy dwójce dzieci kupiłabym zmywarkę - nawet 45 żeby kuchni nie przerabiać - te wszystkie łyzeczki, kubeczki, miseczki - możesz myć na programie 30 minut, a gary wsadzić osobno i puścić drugi raz zmywarkę na 45 min lub 120 min - w zalezności od zabrudzeń
          w mojej zmywarce uchwyty na talerze się składają - i np jak uzbierasz talerzy i szklanek z całego dnia myjesz je raz krótko, potem składasz uchwyty i wsadzasz garnki
          • naturella Re: zmywarka 25.10.10, 10:17
            Ja mam zmywarkę 60 cm (rodzina 2+2) i o ile w weekendy jest włączana codziennie, a nawet dwa razy dziennie, jak mamy gości, to w tygodniu włączam ja raz na dwa/trzy dni. dzieci jedzą w przedszkolu, potem tylko kolacja - ale to są 4 talerze, 4 kubki itp. Garnki myję tradycyjnie, bo szkoda mi miejsca w zmywarce. To moja pierwsza zmywarka, przez 10 lat samodzielnego życia zmywałam ręcznie - i w życiu bym zmywarki nie oddała. To niesamowicie porządkuje kuchnię po posiłkach itp.
            • jagoda85 Re: zmywarka 25.10.10, 16:04
              Nie za bradzo rozumiem, po co myć garnki ręcznie, jak się ma zmywarkę? Nie można coś do tych garów dołożyć, i załączyć zmywarkę kolejny raz? Masz zmywarkę tylko do kubków i talerzy?
          • jagoda85 Re: zmywarka 25.10.10, 16:00
            Myjesz szybkowary w zmywarce? A jak się wtedy "zachwują" plastikowe uchwyty? I jak to jest z pokrywmi do szybkowarów? Mój jeden szbkowar ma w pokrywie termometr. Przyznam szczerze, że nie mam odwagi myć szybkowarów w zmywarce. Obawiam się, że może coś się stać właśnie z uchwytami, zaczepami, w końcu w tych garach gotuje się pod ciśnieniem. Może ktoś wytłumaczy laikowi, że nic się tym garom nie stanie, i dalej będzie można w nich gotować bezpiecznie pod ciśnieniem? Poza tym mam zmywarkę 45 cm, a szybkowary 9, i 6 litrów, więc zajęłybymi cały dolny kosz.
            • mirmunn johana 25.10.10, 21:24
              mam 2 szybkowary 6 i 8 l, jeden z nich wchodzi do dolnego kosza + sztućce i 1 rząd talerzy
              drugi - w formie rondla (niższy) - mieści się w górnym
              ale z reguły używam tylko jednego z nich, a nie obu równocześnie
              myję oczywiście tylko garnek szybkowarowy, pokrywy nie myję w zmywarce - no co ty!smile
              • mirmunn sorki - jagoda, nie johana:) 25.10.10, 21:25
      • nelamela Re: zmywarka 25.10.10, 14:24
        zonaniezona ja mam tak samo.Smiem twierdzic ze zmywarka to moja miloscsmile Nie znosze wrecz mycia garow.To byl moj pierwszy sprzet w nowym mieszkaniu.Uzywam tanich srodkow z Lidla lub Tesco.Sa doskonale i duzo tansze.
        Ostatnio zmywarke nabyla moja mama choc to tata zmywa.I juz teraz tez sobie nie wyobraza zycia bez niej.Kupila Boscha jakiegos taniego i prostego w obsludze bo tak naprawde uzywa sie 2 lub trzy programy.A jesli chodzi o zuzycie wody to u rodzicow spadly rachunki choc oni z tych oszczednych.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka