Dodaj do ulubionych

co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić?

27.10.10, 08:52
po waszych odpowiedziach z wątku o kwiatach naszły mnie refleksje "a może by jednak spróbować samodzielnego układanie bukietów?"
a czego wy się nauczyliście w celach oszczędnościowych? dziergacie swetry na drutach? robicie sami pizzę? naprawiacie cieknące krany? za jakie produkty/usługi kiedyś musieliście płacić a teraz już nie musicie?
Obserwuj wątek
    • agattka_84 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 08:58

Zabieram obiady do pracy zamiast jadać w różnych dziwnych "lunchowniach".
      Piekę ciasta.
      Sami pomalowaliśmy z mężem mieszkanie.

Więcej grzechów nie pamiętam. smile
    • justyna3003 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 09:12
      robię soki a la Kubuś na cały tydzień, większość napraw w domu robi mąż(krany, uszczelki, zawiasy), sami montowaliśmy pralkę(panowie dostawcy chcieli 40zł).
      Żałuję, że kompletnie nic nie umiemy zrobić sami przy samochodzie(w sensie wymian, napraw czy konserwacji, ale też nie mamy gdzie tego robić.
      • jarkoni Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 09:32
        Przede wszystkim przy zakupach wszelakich, szczególnie w marketach, trzeba iść z kartką z listą zakupów i ściśle się tej listy trzymać.. Nie ruszać niczego ponad to, choć kusi, oj kusi..
        Jeśli jakieś super promocje-zapamiętać i przemyśleć- nie wrzucać do koszyka od razu..
        Inaczej skończy się tak, że mieliśmy do wydania 60 zł, a do domu wrócimy bez 200 zł..
        • babiloniaa Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 09:44
          Nauczyłam się robić kanapki i sałatki dla nas do pracy, to spora oszczędność w budżecie. Przy wycieczkach weekendowych pakuję prowiant na drogę, a nie zdajemy się jak kiedyś na ofertę miejscowych restauracji. Pomijam fakt, że niesprawdzona oferta kończy się stoperanem dla całej rodzinki sad
    • olik1980 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 09:33
      Przede wszystkim nauczyłam się gotować gęste i sycące zupy oraz piec ciasta, robić samodzielnie krówki i inne słodycze, za którymi przepadamy. Zmiana sposobu gotowania pozwoliła na obcięcie wydatków na jedzenie o 1/3.
      • agattka_84 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 09:45
        Olik, jak robisz krówki? smile Podziel się przepisem, proszę!
        • olik1980 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 13:18
          Przepis zaczerpnięty z internetu
          Uprzedzam, że są mega słodkie, daj mniej cukru smile
      • halapta Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 11:29
        olik1980 napisała: > Przede wszystkim nauczyłam się gotować gęste i sycące zupy

a jak zagęszczasz zupy? Ja jedynie dodaję do zup kasze (jęczmienną lub jaglaną) albo ryż, masz jeszcze inne sposoby?
        • feel_good_inc Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 11:44
          halapta napisała:
          > olik1980 napisała: > Przede wszystkim nauczyłam się gotować gęste i sycące
          > zupy
          >
          > a jak zagęszczasz zupy? Ja jedynie dodaję do zup kasze (jęczmienną lub jaglaną)
          > albo ryż, masz jeszcze inne sposoby?

Dodatek ziemniaków lub nasion strączkowych i przetarcie zupy zazwyczaj wystarcza.
        • olik1980 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 13:24
          Kiedyś robiłam tylko pomidorówkę i gotowałam ją na pałeczkach kurczaka, do tego ryż. Wsio na kostce rosołowej. Teraz gotuję też ogórkową, grochówkę, krupnik, kalafiorową. Gotuję bez kostki za to na kościach ze schabu (tańsze i sporo mięsa można jeszcze wykroić), daję dużo ziemniaków/kaszy i ogólnie zielska wszelakiego wink Grochówkę robię z pół kg grochu łuskanego, cebulkę smażę i osypuję łyżką mąki, wrzucam wsio do gara, łyżka stoi wink Żur też gotuję z dużą ilością ziemniaków, do tego kiełbaska biała i jajka, zapycha na maksa wink Takiej zupy mniej się je, na więcej też starcza.
      • mamabasia Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 15:53
        Jak robisz krówki?
    • gullo.gullo Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 09:44
      Nie kupuje słodyczy - piekę ciasta
      Raczej nie jem na mieście, kebaby można pyszne zrobic samemu smile
      Mąż piecze chleb wg przepisu babci.
      Malowanie, drobne remonty - samemu (w najbliższym czasie planujemy sami zrobic remont sypialni - gładź + malowanie, panele)
      Mąż większość napraw w aucie robi sam, dzięki pomocy Klubu Audi, czy czegoś w tym stylu.
      Planuję teraz poprzerabiać trochę ciuchów, zamiast kupować nowe. Mam parę mniej trafionych zakupów, prawie niechodzonych rzeczy, które przy drobnych przeróbkach mogą być super, ale to już niestety u krawcowej, cale szczeście bardzo taniej. I zawsze taniej niz kupienie nowego.
      Na razie mi tyle przyszło do głowy
      • magdalaena1977 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 13:54
        gullo.gullo napisała:
        > Raczej nie jem na mieście, kebaby można pyszne zrobic samemu smile
        Jak zrobić w domu kebab bez tej maszyny do opiekania ?
        • paskud_agg Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 14:25
          magdalaena1977 napisała:
          > Jak zrobić w domu kebab bez tej maszyny do opiekania ?

Pewnie przy pomocy palnika acetylenowego wink
          A tak na poważnie: musi być opieczone taką maszyną? Przecież można domowymi sposobami spokojnie to zrobić, chociaż efekt pewnie będzie nieco inny.
          • magdalaena1977 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 23:44
            paskud_agg napisała:

> magdalaena1977 napisała:
            > > Jak zrobić w domu kebab bez tej maszyny do opiekania ?
            >
            > Pewnie przy pomocy palnika acetylenowego wink
            > A tak na poważnie: musi być opieczone taką maszyną?
            > Przecież można domowymi sposobami spokojnie to zrobić, chociaż
            > efekt pewnie będzie nieco inny.
            Usmażyć na patelni ? ale wychodzi zupełnie co innego niż kebab od Turka.
        • gullo.gullo Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 28.10.10, 09:26
          Szczerze mówiąc widzialam taki kawał mięsa na kebab jak u Turków chyba w Makro, ale to za dużo na 2 osoby smile

Kupujemy wrapsy (wrapy?), do tego probowaliśmy rozne rodzaje mięsa z przyprawą gyros podsmażone + świeża kapustka, cebula, co tam lubimy. Wrap z sosem z jogurtu naturalnego + mięso+ warzywa zapiekamy jeszcze moment w piekarniku w folii i wyjmujemy gotowego zwiniętego kebaba smile

Może to nie jest dokładnie to samo, ale zaręczam że smakuje super!
          Nie wiem też czy koneic konców wychodzi taniej, ale jednak wolę zjeść takiego swojego niż z jakiejś budki... Nie mam za bardzo zaufania do jedzenia budkowo/restauracyjnego, zawsze mi bardziej smakuje zrobione samemu.
          • jamesonwhiskey Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 07.12.12, 17:33
            > Kupujemy wrapsy (wrapy?), do tego probowaliśmy rozne rodzaje mięsa z przyprawą
            > gyros podsmażone + świeża kapustka, cebula, co tam lubimy. Wrap z sosem z jogur
            > tu naturalnego + mięso+ warzywa zapiekamy jeszcze moment w piekarniku w folii
            > i wyjmujemy gotowego zwiniętego kebaba smile

to co robisz to bardziej fajitas czy tam tortilla a nie kebab
    • agpagp Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 10:04
      nie musiałam się niczego uczyć ... musiałam tylko przegonić lenistwo i wygodę smile
      • fruzia01 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 10:24
        zazdroszczę smile
      • paskud_agg Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 11:06
        agpagp napisała:

> nie musiałam się niczego uczyć ...

Ja tak samo. Praktycznie wszystkie oszczędne triki takie jak gotowanie jedzenia na tydzień, robienie kanapek do pracy, tygodniowe zakupy, samodzielne robienie pomniejszych napraw w domu (nie wszystkie oczywiście) czy oszczędne sposoby spędzania wolnego czasu wyniosłam z domu. Mój mąż na szczęście także.
        Inna sprawa, że nie zawsze się człowiekowi chce to wszystko robić, ale trzeba nad sobą pracować i jakoś się udaje smile
        • fruzia01 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 11:18
          pytam bardziej o nowo-nabyte praktyczne umiejętności a nie o triki; chodzenie na spacer do lasu zamiast do centrum handlowego, zakupy raz na tydzień z listą zamiast codziennie ad hoc - to nie jest nowa umiejętność, nie trzeba się tego uczyć, możemy co najwyżej mówić o zmianie nawyków;

ja pytam o rzeczy typu: "nigdy nie szyłam sama, chodziłam do krawcowej -> poszukam kursu kroju i szycia, zrobię spódnicę sama" "nigdy nie naprawiałem cieknącego kranu, wołałem fachowca -> sam wreszcie rozkręcę ten kran i zobaczę jak działa"

• agpagp Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 23:06
            ale mnie właśnie o to chodziło smile
            szyć nie umiem i nie sądze żebym się nauczyła jeżeli nie wychodziło mi ti przez 10 lat ileś lat temu, dużo rzeczy umiem zrobić w domu sama , gotować umiem od małego bo rodziców miałam pracujących a babcia za punkt honoru chyba postanowiła sobie nauczyć mnie gotować i dobrze jej poszło . nie poszło z szydełkowaniem , szyciem itp - za to dziadek nauczył mnie jak domowymi sposobami radzić sobie z naprawami , drabinkę zbić dla kwiatków z wcześniej naciętych patyków i tego typu rzeczy.
            Ale po co robić pizze skoro można zamówić . po co latać z młotkiem i coś zbijać jak można kupić nowe itp itd
            raz jeden co próbowałam coś zrobić ... mam wizję na ładne naszyjniki ale nie umiem ich wykonac ... a chciałam sprzedawać ... i dupa bo wydałam tylko na materiały smile
            • pio1303 Chętnie przyjmę te materiały na biżuterię 28.10.10, 08:32
              Oczywiście nie za darmo. Napisz do mnie na priv jeśli chcesz się tego pozbyć.
              Pozdrawiam
              Ela
              • agpagp Re: Chętnie przyjmę te materiały na biżuterię 28.10.10, 18:38
                przykro mi oddałam wszystko szkole na dodatkowe zajęcia plastyczne - oni tam grzebią się w takich rzeczach
            • fruzia01 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 28.10.10, 08:36
              fajnych miałaś dziadków smile

> Ale po co robić pizze skoro można zamówić . po co latać z młotkiem i coś zbijać
              > jak można kupić nowe itp itd

nooo.... żeby wydawać mniej pieniędzy? jak nie musisz oszczędzać na pizzy i mebelkach to świetnie, ale jak pieniędzy brakuje to trzeba sobie radzić
            • ladyjm Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 26.12.11, 21:16
              Jak bylam w liceum to nauczylam sie szyc na maszynie bo nie mialam kasy na nowe ciuchy, a zreszta to byly czasy kiedy w Polsce nawet H&M nie bylo smile. Szyję do tej pory i zrobilam sie w tym na tyle dobra, że sama uszylam sobie suknię ślubną - jedwabną i z mini trenem smile.
              Poza tym robienie biżuterii, robienie na drutach, itp - do tej pory uwielbiam to robic w wolnym czasie.
              Gotowanie i pieczenie - wiadomo.
              Malowanie ścian - klasyka smile.
              Artystyczne pakowanie prezentow i robienie kartek/zaproszen/albumow na zdjecia.
              Hodowanie ziółek typu bazylia, mięta, oregano w skrzynkach.
              Obecnie zgłębiam tajniki fotografii cyfrowej smile.
              • jamajka79 ladyjm 22.07.12, 21:56
                Obejrzałam Twój blog o szyciu! Ja w zeszłym roku kupiłam sobie maszynę do szycia z nadzieją, że ją jakoś ogarnę. Niestety szycie i w ogóle obsługa maszyny do szycia to dla mnie czarna magia. Używam tylko do podwijania spodni. Zazdroszczę talentu smile
    • belle_amie Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 10:08
      - nauczyłam się gotować zupki dla moich dzieci - ogromna oszczędność i nie chwaląc się lepsze niż te w słoiczkachtongue_out
      - uczę się robić przemyślane zakupy tak żeby się nic nie zmarnowało
      - sami z mężem remontowaliśmy pokój, skręcaliśmy meble itd.
      - mąż drobne naprawy samochodowe sam załatwia
      - mąż sam zrobił taką szafeczkę na przewijak, normalnie koszt ok 300-400zł my wydaliśmy tyle co na deseczki i specjalne wiertło i wyszło ok.90zł

w wielu przypadkach sobie radzimy sami, mój mąż dużo potrafi, mój tata tak samo a dziadek to jest złota rączka, pół miasta do niego zjeżdża bo ma tokarkę i co chwilę coś komuś robismile
    • serendepity Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 10:16
      Mysle, ze wiekszosc rzeczy wymienionych w tym watku robie sama, bo wole robic sama, nie koniecznie z oszczednosci. Na przyklad zawsze malowalam sama mieszkania. Wole to zrobic i nie martwic sie, ze bede miala chaos zwiazany z wizyta specjalisty. Doswiadczenie mam.

Lubie gotowac egzotyczne potrawy, ale nie z oszczednosci tylko z lenistwa. Nie zawsze chce mi sie ruszyc siedzenie do lokalu.

• aurinko Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 10:23
      W ramach oszczędności a także inwestycji w nasze zdrowie robimy sami: pizzę, sosy do makaronów, pierogi, twaróg, przetwory i mrożonki z sezonowych warzyw/owoców, nauczyliśmy się nie wyrzucać jedzenia, odzwyczajamy się mycia naczyń pod bieżącą wodą (różnice na wodomierzu kosmiczne!), spisujemy potrzebne produkty i ich ceny w promocji (nm każdego dnia jest służbowo w kilku hipermarketach i robi przy okazji zakupy), remonty i drobne naprawy domowe wykonujemy sami... ale to są zwyczajne rzeczy smile
    • volta2 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 10:48
      ja nauczyłam się prowadzić auto w kraju arabskim - to jest horror, bo na 3 pasmówce stoi ok 5, czasem 6 pasów aut, każdy jedzie jak chce i gdzie chce, a między tymi autami poruszają się jeszcze ludziki, każdy w dowolnym miejscu przechodzi przez ulicę a nikt za to przez pasy.

ale dzięki opanowaniu techniki zaoszczędzam 40 euro tygodniowo na taksówce, miesięcznie - to już 160 euro. zauważyłam różnicę w portfelu. ta różnica to już po opłaceniu benzyny.

druga oszczędność - nauczyłam dzieci oszczędności w restauracji, przekonałam ich, że jeśli zamiast soków wypiją herbatę - to będziemy chodzić częściej, bo akurat w ich ulubionej restauracji często soki dorównywały cenie dania głównego.

• b-b1 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 16:09
        volta2 napisała:

> ja nauczyłam się prowadzić auto w kraju arabskim - to jest horror, bo na 3 pasm
        > ówce stoi ok 5, czasem 6 pasów aut, każdy jedzie jak chce i gdzie chce, a międz
        > y tymi autami poruszają się jeszcze ludziki, każdy w dowolnym miejscu przechod
        > zi przez ulicę a nikt za to przez pasy.

Chylę czoła smile
    • a.b1 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 11:03
      drobiazgi
      wyznaje zasadę małych kroczków
      - staram się zawsze mieć tkaninową siatkę na zakupy w torebce, tak zeby nie wydawać na folówki, drobiazg ale zawsze coś
      - zaprzyjaźniłam się z prysznicem, podziękowałam pani wannie, różnica w rachunkach kolosalna (fakt, że tęsknie za długim wylegiwaniem w cieplutkiej wodzie)
      -mamy remont instalacji gazowej, musiałam zmienić system gotowania, wprowadziłam planowanie i racjonalizowanie zakupów i gotowania ( z 4 palników zredukować do 2 płyt elektrycznych)
      - malowanie i drobne remonty domowe we własnym zakresie
      - z moim chłopakiem mamy kota na punkcie kwiatków dlatego sami je hodujemy, oberwany listek od znajomych, pocięta dracena czy juka, zawsze coś ..... w hodowli dracen mamy już takie doświadczenie, że nie różnią się niczym nasze draceny od tych sklepowych, a benjaminy zawsze mamy pod ręką na wypadek jakiegoś prezentu, też z samodzielnej hodowli
      - potrafię układać bukiety, więc wiązanki ślubne, pogrzebowe, wszelkiej maści stroiki, robię sama
      - na pewnych rzeczach nie oszczędzam..... pozornie... np buty, kupuje dobre skórzane, efekt chodzę w nich kilka sezonów....więc jednak oszczędzam
      -przekonałam się do sklepów internetowych
    • reni_78 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 11:11

> a czego wy się nauczyliście w celach oszczędnościowych?

liczyć na siebie
      nie korzystać z zadłużaczy - debet, kk, pożyczki
      porównywać ceny
      porównywać kody kreskowe - marki własne
      czytać gazetki ofertowe i robić zakupy z listą
      zmiana przyzwyczajeń w organizacji życia codziennego
      zmiana zarządzania budżetem domowym
      to tak z grubsza...

ciągle się uczę : )

co do samodzielnego układania kwiatów
      'ozdoby' z bukietów, jeśli tylko się nadają, odkładam
      kupuję kwiaty na sztuki i sama w domu robię bukiety
      nie pamiętam też, kiedy ostatnio kupiłam ozdobną torebkę papierową na prezent
      te, które nie nadają się do powtórnego użycia, daję dzieciom do zabawy
      noszą w nich swoje skarby albo wycinamy z nich rysunki /też z papieru prezentowego/
      i robimy wyklejanki w ramach domowych zajęć plastycznych
      • a.b1 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 17:00
        odnośnie pakowania prezentów
        mam hopla na tym punkcie
        dlatego susze kwiatki, liśćie które się do tego nadają, zbieram rafie, jakieś ciekawe szmatki + zwykły papier pakunkowy, klej na ciepło i bardzo ładnie i elegancko można zapakować prezent, w niektórych supermarketach są takie punkty do pakowania gdzie taka usługa jest w cenie od 10 do 40 zł, a dla mnie to przyjemność sama w sobie
    • fruzia01 chyba nadałam wątkowi zły tytuł 27.10.10, 11:27
      chodzi mi o to za co kiedyś płaciliście innym, a teraz potraficie zrobić to sami
    • mrowka_r Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 12:09
      Pizza, sajgonki, ostatnio paszteciki z ciasta francuskiego. Kiedyś kupowałam, teraz robię sama.
      • gladys_g Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 13:06
        umiesz robić ciasto francuskie? Jak robisz?
        • nela12 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 13:38
          hej:0)wszelkie remonty domowe(mąż się nauczył przez kilka lat)teraz nawet na tym dorabiawink-ja robienie pierogów,krokietów,kiedyś kupowane
          mieszanki warzyw,mrożę te z działki-kiedyś kupowane
          jeszcze muszę wytępic u siebie-picie kawy z automatu(1 dzień=1zl)
          rano robię sama na przerwie w pracy,natomiast potem kupuję;/
          no i mąż nie może się przekonać do brania jedzenia z domu ,codziennie kupuje na stłuwce w pracy!nie dość że drogo jak szlag-to jeszcze często na żołądek narzeka po stołówkowym np. bigosie;/
          • nela12 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 13:40
            co do kwiatów to ja też często rozmnażałam yUki,draceny,fiołki czy beniaminy właśnie-ale ostatnio rozmnażam storczyki:0)te to już są super na prezent,tyle że rok wcześniej trzeba wyhodować;P
      • upartamama Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 06.12.12, 09:59
        Podaj przepis na sajgonki, bardzo proszę
    • pio1303 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 16:22

No ja właśnie nauczyłam się sporo rzeczy.
      Robię na szydełku, na drutach, co przy dość wymagającej nastolatce bardzo się przydaję ( co jakiś czas przychodzi z zamówieniami na nowe czapki lub szale, czy tez inne części garderoby). Ostatnim hitem jest wyrób biżuterii. Moja córa uwielbia kolczyki i wydawała na nie majątek. Teraz sama robię jej co tylko sobie wymarzy.
      Nauczyłam się robić w domu jogurt, wędlinki, piekę chleb.
      W zasadzie wszelkiego rodzaju ozdoby do domu wykonuję sama. Mam trochę węża w kieszeni, i chyba bym jakiego wściku dostała jakbym miała kupić coś co mogłabym sama zrobić.
      • re_ni73 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 16:43

Piec chleb-Kosztuje mnie to 3-5 zł w zależności czy z dodatkami-zamiast płacić 8-10 zł codziennie.
        Pieke ciasta ciasteczka,czasem robie szyszki i domową czekolade słodycze kupuje sporadycznie.
        Piec mięso,ucze się sama robić wędliny w szynkowarze za kilogram wędliny to koszt mięsa kupionego w promocj,lub z własnej hodowli.
        Hoduje sama króliki i kury więc mięso i jajka chociaż częściowo taniej i zdrowiej.
        Jak się dorwe do swojskiego mleka robie biały ser,pózniej z niego żółty,masło.
        Sadze troche warzyw.Pózniej robie z nich przetwory(troszke ale dobre i kilka słoików swoich i darmowychsmile)
        Hoduje pieczarki na grzybni(bardziej przez okres letni bo teraz w piwnicy zimno).
        Pomagam w remontach typu tapetowanie,kładzenie fugii,mąż robi całOŚĆ
        • upartamama Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 06.12.12, 10:03
          re_ni73 napisała:

>
          > Piec chleb-Kosztuje mnie to 3-5 zł w zależności czy z dodatkami-zamiast płacić
          > 8-10 zł codziennie.
          Wytłumacz, skoro bochenek chleba kosztuje 3 zł. Gdzie za chleb płacisz 8-10 zł?
    • volta2 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 17:12
      z oszczędności nauczyłam się piec pasztet, ceny pasztetu na moim bazarku dochodzą do 50 zeta za kg(z cielęciny) a ja mogłam to jeść bez chleba pasjami.
      no i zauważyłam że za dużo to kosztuje, a koleżanka powiedziała że pasztet to łatwo się robismile

z takich samych powodów nauczyłam się robić wszelkie kluchy: śląskie (na bazarku 10 zeta za kg parę lat temu) są bardzo ciężkie, więc tu oszczędność spora

kopytka też 10 zeta za kg - a dzieci lubią i zjeść mogą sporo

leniwe- tych nigdy nawet kupić nie zdążyłam, nie znam cen, nauka poszła gładko, sądzę, że trochę na tym też oszczędzam.

aktualnych cen tych wyrobów na naszym bazarku nie znam, sądzę, że sporo podrożały przez ostatnie 2-3 lata odkąd przestałam kupować.

nauczyłam się kupować przez net, rodziców nauczyłam wysyłać paczki - dzięki temu oszczędzam sporo, ostatnia różnica w cenie miedzy kupnem lego w miejscowym sklepie (za granicą) a kupnem na polskim allegro i przesłaniem pocztą polską(niech żyje!!) to było 1100zł(naprawdę nie dodałam jednego zera, to nie pomyłka)
    • mamabasia Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 19:01
      Pieke mufinki do szkoły dzieciom zamiast kupowanych drożdżówek. Zawsze wsypię tam cos zdrowego.
      • johana75 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 20:38
        -kiedyś nauczyłam się szyć ( koce, pościele i ubrania dla dziecka)
        - niedawno piec chleb na zakwasie
        -niedawno małowałam całe mieszkanie....z oszczędności
        - nauczyłam się składać meble
        - szpachlować i gipsować
        - malować i montować drewniane listwy przypodłogowe
        - odnawiać stare meble....to z pasji, dopasowywać nowe robione przez stolarza, bo on nie umie tego ;P
        - pomalowałam żyrandol na biało aby pasował do sypialni
        - robić ozdoby świąteczne
        a tu dowód:
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/f6epsUCNOdipAkZovB.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/ZmIrBf58VAFLvYSLSB.jpg

Resztę rzeczy jak np. gotowanie i pieczenie umiem juz od dawna!
        • re_ni73 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 20:52
          johana75 napisała:

> -kiedyś nauczyłam się szyć ( koce, pościele i ubrania dla dziecka)

Rany jak ja bym chciała nauczyć się szyć.Ale mimo chęci mam dwie lewe ręce.Ni wząb się tego nie naucze.

> - nauczyłam się składać meble
          > - szpachlować i gipsować
          > - malować i montować drewniane listwy przypodłogowe
          > - odnawiać stare meble....to z pasji, dopasowywać nowe robione przez stolarza.

Takie,,robótki ''są bardzo przydatne.Gratuluje.
          Życie to bajka.Jak się skończy? Tylko zależy od ciebie
          • johana75 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 27.10.10, 23:26
            Pewnie każdy z nas ma jakieś predyspozycje które ciężko przeskoczyć ;P

ja nie nadawałabym sie np. na nauczycielkę. Myślałam o dawaniu korepetycji z j. niemieckiego
            ale tego raczej nie przeskoczę, bo pomimo ze wiedzę mam nie będę potrafiła jej przekazać ...
        • goodlokacja Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 28.10.10, 12:02
          Zazdroszcze takich umiejetnosci. Ja wlasnie zaczelam wykorzystywac w domu umiejetnosc uczenia wlasnego dziecka. Bidulka ma korepetytorke 24 godz. na dobe smile W dodatku nie dotyczy to tylko jednego przedmiotu. Przypomnialo mi sie, ze bylam kiedys dobrze zarabiajaca korepetytorka.
          A czego sie nauczylam jeszcze: cala masa tego, o czym bylo wczesniej. Do tego jeszcze np. samodzielne klejenie obuwia, drobne naprawy krawieckie. Wczesniej zawsze bieglam do szewca, krawcowej. Maz sam zmienia kola na zimowki - wczesniej placil za to mechanikowi - smiech kolegow go zmotywowal smile
          Nauczylam sie pilnowac lokat, kupowac akcje.
          Zanim cos kupie - czytam sama w necie opinie, nie radze sie sprzedawcy (naprawde wczesniej tak robilam).
          I najwazniejsza rzecz - NIE PYTAM O RADE TAKICH, KTORZY SAMI SOBIE NIE RADZA.
        • perd-ido jaki apetyczny chlebek:) mniam mniam 28.03.11, 08:31
          Fajne macie pomysly na oszczedzanie. Musze sie kiedys nauczyc piec chleb, robic na drutach..bo w tym temacie mam dwie lewe rece. Za to malujemy sami, szafe w przedpokoju maz zrobil sam, podloge ulozyl z plytek, listwy, zmienil futryny z metalowych na drewniane (osadzone w zelbetonie), sam naprawia samochody, meble skladamy razem a czesto z przyjaciolmi), dluzsze rozmowy prowadzimy przez net oszczedzajac na telefon, zamontowalismy w domu lampki diodowe a nie zwykle.
          Potrafie robic sama ozdoby, dekoracje. Chcialabym nauczyc sie decoupagu ale nie mam kiedysad. Poza tym oszczedzanie kiepsko mi idzie, za to moj maz jest w tym dobry. Czesto mnie strofuje za "lekka reke", dlatego to on robi zakupy. Gdy ja wyjde po przyslowiowy cukier wracam z dwiema torbami zakupow! Maz tez "trzyma" kase zeby mnie nie kusilo..ot takie nieby oszczedzanie...aaa i niektore rzecze kupujemy taniej w internecie.
    • gyongyhaju_lany Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 28.10.10, 16:16
      Sama farbuję włosy, reguluję brwi.
      Nauczyłam się szyć proste spódniczki i sukienki. Przerabiam ubrania znalezione w domu, które nosiła moja mama, lubię oryginalną odzież, więc dokupuje dodatki w pasmanterii i ozdabiam zwykłe rzeczy. Robię na drutach szale, bo uwielbiam dodatki. Planuję zająć się robieniem biżuterii.
      Suszę zioła, zamiast je kupować.
      Zamiast kupować leki na drobne przeziębienia, robię mieszanki ziołowe na katar i kaszel (np. napar tymiankowo-podbiałowy).
      Lubię prace domowe, więc ostatnio nauczyłam się szpachlowania.
      Moim marzeniem jest nauczyć się szydełkować i szyć większe i bardziej skomplikowane ubrania.
    • zonaniezona1 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 28.10.10, 17:49
      W celach oszczędnościowych.

Kupuję w taich sklepach, Biedronka, Lidl , tesco. Ubieram się w lumpeksach. Gotować potrafię , w cukierniach nie kupuję.
      Sama zaczynam farbować włosy, sama reguluję brwi.
      Ćwiczę w domu przy you tubie (nie wydaje na fitness).
      Chodzę na spacery do parku zamiast do Galerii Handlowych.
      Generalnie umiem sporo i tylko to kwestia przezwyciężenia własnego lenistwa.
    • gladys_g Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 28.10.10, 18:09
      Nie robię tego, żeby zaoszczędzić, a hobbystycznie. Oszczędność wychodzi przy okazji - zamiast kupować makaron, robię sama. Wychodzi porcja na osobę dorosłą - 1 jajko i ok 80g mąki, odrobina wody - cenowo to mniej niż złotówka na osobę smile

Tylko że ciasto wyrabia mi wypiekacz do chleba a wałkuje i tnie na kluski maszynka do makaronu. Od początku własnoręcznie jakbym miała robić - a w życiu, za leniwa jestem wink
    • ala.ked Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 28.10.10, 22:26
      Ja nauczyłam się robić paznokcie żelowe oraz sprzedawać na allegro niepotrzebne już sprzęty smile
      • goodlokacja Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 29.10.10, 11:34
        Na spryciarze.pl sa takie fajne filmiki. Nauczylam sie z tego robic henne na brwi, parafine i piling na dlonie, rozne rodzaje kaw, deserow - takie ladnie podane. Warto przejrzec. Sama tez robie manicure, pedicure, piling kawowy na cialo, z platkow owsianych na twarz.
        Nauczylam sie korzystac w podaj.net Mam stamtad juz duzo ksiazek. Zwlaszcza sensacja, kryminaly, biografie i ksiazki dla dziecka. Na to szlo co miesiac 50-150 zl. Teraz przesylka w zasadzie, bo w domu mam sporo ksiazek na wymiane, ktore juz przeczytalam.

• johana75 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 29.10.10, 11:56
          O to muszę zajrzeć na spryciarze. pl interesują mnie kay i desery, no kawa dla mnie a deser dla małego ;P
          Dzięki za namiar smile
          • bluelilu Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 26.03.11, 22:47
            Nie kupuję słodyczy: piekę sama placki i ciastka na niedzielę.
            Zamiast kupować pudełka na skarpetki, bieliznę lub inne drobiazgi. Biorę niepotrzebne pudełka po butach ze sklepów obuwniczych i obklejam materiałem.
    • alba.alba Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 31.10.10, 21:31
      No właśnie, nachodzi mnie refleksja, że zamiast dorabiać sprzątaniem powierzchni biurowych (jak tu niektórzy radzą) lepiej poświęcić ten czas na zdobycie nowych przydatnych umiejętności, które pozwolą na oszczędności. Bilans finansowy będzie ten sam, a do tego dojdzie zadowolenie, że robimy coś dla siebie i się rozwijamy. Człowiek dorabiający po godzinach ze szmatą w ręku na takie nauki nie ma po prostu czasu ani sił.
    • kanna Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 26.03.11, 23:07
      Nauczyłam sie robic urodzinki dla 15 dzieci w domu big_grinD
    • madzioreck Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 28.12.11, 00:38
      Nie wiem, za co musiałam płacić, a teraz umiem... na przykład kładzenie gładzi, malowanie, gwintowanie rur - ale nigdy za to nie płaciłam, po prostu przy pierwszej konieczności zrobienia remontu doszłam do wniosku, że to chyba nie jest strasznie skomplikowane i się za to zabrałam wink I w większości tak to wygląda - robię ładne makijaże i manicure, umiem regulować brwi i farbować włosy, ale nigdy wcześniej za to nie płaciłam, bo od razu wolałam sama.
      Teraz planuję nauczyć się prostych (czy aby na pewno...wink) przeróbek krawieckich typu zwężanie, skracanie, takie tam,
      • miedowa Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 28.12.11, 07:48
        -Robię zakupy raz w tygodniu z kartką, więcej do sklepów nie wchodzę
        -kupuję ubrania na wyprzedażach, zwłaszcza dla dziecka można dostać markowe ciuszki za mniej niż połowę ceny
        -oczywiście gotuję w domu
        -robię samodzielnie soki, piekę chleb i mięso - które kupuję dużo taniej od rolnika
        -zrezygnowałam z wszelkich wyjść, wyjątek stanowią wyścia z dzieckiem,buszuję w sieci w poszukiwaniu tanich zajęć,przedstawień,głównie w rozmaitych domach kultury,otatnio byliśmy na darmowym pokazie animowanych filmów
        -żadnego jedzenia na mieście,żadnych kaw
        -zrezygnowałam z kosmetyczki,do fryzjera chodzę dwa razy do roku,sama sobie robię manicure i pedicure
        -nauczyłam się oszczędzać światło i wodę
        -sama robię nabiał, kosmetyki dla dziecka
      • ladyjm Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 29.12.11, 23:10
        > Teraz planuję nauczyć się prostych (czy aby na pewno...wink) przeróbek krawieckic
        > h typu zwężanie, skracanie, takie tam,

To bardzo dobry pomysł smile Ostatnio moja koleżanka z pracy zapłaciła za zwężenie T-shirta 20zł !!! Za 2 szwy overlockiem = 5 minut roboty!
        • pyzzi Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 30.12.11, 15:34
          Zmiana zepsutego zamka w kurtce = 40 PLN.
          Kiedyś szyłam dla dzieci ubranka, bo to były czasy biedy; teraz jeszcze czasem robię na drutach, ale ta cena zamka .... trochę mnie zmobilizowało i wyciągam maszynę. Niestety takie robótki oszczędzają pieniądze, ale - zabierają czas.
          • madzioreck Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 30.12.11, 23:44
            No robienie na drutach czy szycie od podstaw pewnie tak, ale wszycie zamka czy skrócenie chyba nie trwa dłużej niż dojazd i powrót od krawcowej... nawet ręcznie, to mówię ja, dziunia, która nie umie przyszyć guzika bez dokonania obrażeń na własnym ciele wink

A poważnie - muszę się nauczyć. Mam dwie torby fajnych, niepowtarzalnych ciuchów, trzeba je trochę zwęzić. O ile zwężenie na maszynie bawełnianej, prostej bluzki nie jest skomplikowane, o tyle ze spódnicą z zakładkami, czy jak to się tam nazywa, będą jaja. Gdybym chciała to wszystko zanieść do zwężenia, to musiałabym sporo zapłacić.
            • gingers73 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 31.12.11, 13:44
              Ja
              - piekę ciasta
              - nie kupuję gotowych dań
              - sama farbuję włosy
              - uszyłam firanki
              - umiem podwinąć spodnie
              - obcinam od kilku lat mojego synka (mąż nie chce wink

Mąż
              - maluje ściany
              - sam umie zrobić hydraulikę
              - umie zrobić elektrykę
              - położyć panele
              - położyć tapetę
              - zmienia koła
              - sam zamontował w samochodzie antenę

i wiele wiele innych
    • nodah Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 25.01.12, 21:21
      Kiedy byłam nastolatką nauczyłam się szyć. Wtedy to nie była tylko oszczędność, raczej chęć ubierania się zgodnie z własnym wymarzonym stylem. Robótki na drutach, na szydełku także. Nie uszyłam sobie tylko płaszcza, no i żałowałam, że butów sama zrobić nie potrafię wink

Teraz po latach znów wyciągnęłam maszynę i druty. Wspaniałe uczucie smile
      Zrobiłam sobie efektowny sweter, kominy, getry dla córki. Chodzę w kilku swetrach z własnych rąk, zrobionych wieki temu i wciąż dobrze wyglądają.
      Wyciągnęłam starą ulubioną kurtkę z futerka, skróciłam, przeszyłam i chodzę zadowolona
      No i to, z czego jestem ostatnio najbardziej zadowolona - stroje na treningi tańca dla mojej córki.
      Jej koleżanki mają stroje, które sporo kosztują, więc trzeba się było jakoś dostosować. Materiał z allegro i wyszła długa spódnica z koła, do tego topik i dwie kuse spódniczki z wszytymi bokserkami od spodu. Wygląda jak balerina smile))
      Cieszę się jak dziecko, nie miejcie mi za złe, że chciała się wygadać smile
      • linn_linn Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 26.01.12, 07:30
        Takie cuda szyje jedna z blogerek:
        brummig.blox.pl/html
        Chcialabym zblizyc sie do tego poziomu smile
        • jamajka79 Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 26.01.12, 09:03
          O matko szczęka opada. Wczoraj zakupiłam maszynę do szycia, czekam na dostawę. Boję się, że będzie leżała i się kurzyła sad Nigdy, ale to nigdy nic nie szyłam na maszynie.
          • nodah Re: co nauczyliście się robić aby zaoszczędzić? 26.01.12, 09:46
            Nie znałam tego bloga, ale to wygląda na zawodowstwo.
            Jeśli ktoś szyje na takim poziomie, to świetny sposób na dodatkowy dochód. Usługi krawieckie kosztują niemało.
            Przykład: sukienka turniejowa dla 10-latki, prosta, bez bajerów - 1500 zł za uszycie w Warszawie.
            Z drugiej strony odpowiednia maszyna do szycia to też spory wydatek.

Jamajka, jakiego typu kupiłaś maszynę? Do czego zamierzasz jej używać?
        • linn_linn Re: forum Szyjemy sami 26.01.12, 10:16
          Polecam forum Szyjemy sami:
          forum.gazeta.pl/forum/f,33231,Szyjemy_sami.html
          • chwalipieta Re: forum Szyjemy sami 26.01.12, 10:42
            jak sobie to wszystko czytam to naszła mnie myśl, że wpadniemy w taką recesję, że i za 10 lat się z niej nie wygrzebiemy wink
            • malwina.113 Re: forum Szyjemy sami 22.07.12, 18:25
              chwalipieta napisał:

> jak sobie to wszystko czytam to naszła mnie myśl, że wpadniemy w taką recesję,
              > że i za 10 lat się z niej nie wygrzebiemy wink

ale my oszczędzamy na jednym, by wydać na coś innego wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka