Dodaj do ulubionych

mbank czy eurobank

27.12.10, 12:27
Pytaniie do posiadaczy konta w tych dwóch bankach. Podoba mi się w mbanku brak opłat ale jest to bank całkowicie przynajmniej u mnie internetowy - brak puntków obsługi, przeczytałam również opinie na jego temat i jest to często wymieniane jako wada, natomiast eurobank ma placówkę ale wypłata tylko w jego bankomatch a ich ilość mniejsza. Ma ktoś jakies doświadczenia
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: mbank czy eurobank 27.12.10, 13:35
      Nie mam konta w tych bankach, ale moze jest u ciebie ING?
      akonto Direct wszystko za darmo, wszystkie bankomaty, u mnie jest placowka i jest wpłatomat.
      Sprawdź.
    • b-b1 Re: mbank czy eurobank 27.12.10, 13:38
      Od kilkunastu lat jestem w m-banku i teraz przyszło mi "płacić" za posiadanie konta w banku netowym.
      Promesy bankowej nie wydają w ogóle-a często jest to konieczne-niezbędne przy różnych umowach(w każdym innym banku nie ma problemu-załatwia się to w kilka minut), przed samymi świętami karta płatnicza mi wysiadła(podobno chip uszkodzony-tak twierdza bankomaty)-na wydanie następnej będę czekała ok 15 dni, gdyby nie to, że mąż ma również swoją nie mogłabym podjąć gotówki w żaden sposób, dopóki karta nie przyjdzie.
      Realizacja każdej prośby(np o wydanie "zaświadczenia o stanie konta"- trwa tygodniami-wszystko wysyłaja pocztą listem zwykłym..itd...

...ja rezygnuję ..przenosimy się do alior-banku.
    • magdalaena1977 Re: mbank czy eurobank 27.12.10, 14:24
      Ja mam oba konta i za żadne nic nie płacę.

Generalnie mBank jest wygodny, ma dobry system transakcyjny, SFI i eMaklera. W Warszawie mają teraz kilka oddziałów i tam można się umówić np. na podpisanie umowy kredytowej.
      Wada - w ogóle nieoprocentowane eKonto i nisko rachunki oszczędnościowe. Darmowe wypłaty w wielu bankomatach.

eurobank - niewygodny system transakcyjny - w tym brak błyskawicznych przelewów między kontami. Karty nie mam, bo nie chcę za nią płacić. W oddziale byłam raz - żeby założyć konto.
      Plus - przyzwoite oprocentowanie na rachunku oszczędnościowym.
      • beat-ka83 Re: mbank czy eurobank 27.12.10, 15:24
        ja równiez mam oba konta. W eurobanku trzymam wszystkie swoje oszczędności ze względu na dobre oprocentowanie i kapitalizację odsetek codzienną. A do opłacania rachunków korzystam z mbanku gdyż łatwiejszy system transakcyjny. Łatwo i szybko można się zalogować. W eurobanku często sobie zablokuję dostęp gdyż ciągle z tokenem mam problem. Żeby odblokowac dostęp, trzeba się zgłosić do oddziału. Ale na szczęście nie mam potrzeby zaglądać często na to konto, więc nie drazni mnie to aż tak bardzo. Gdybym miała wybierać pomiędzy tymi dwoma kontami, zdecydowanie zostałabym w mbanku.
      • hellusia Re: mbank czy eurobank 27.12.10, 17:36
        też mam oba i podpisuję się pod magalaena1977
        • pyska_1983 Polbank 27.12.10, 20:47
          Ja nie mam konta w żadnym z tych banków, ale dzisiaj akurat założyłam Konto Mocno Oszczędzające w Polbanku, wypytałam chyba o wszystko i uważam, że jest to strzał w 10. W rankingu kont oszczędnościowych są w grudniu na drugim miejscu, w listopadzie byli na pierwszym. Opłat żadnych (warunek - muszę wykonać 4 operacje bezgotówkowe w miesiącu kartą bankomatową - jeśli nie to pobierają 6 zł i to jedyne uniedogodnienie), wypłacać mogę w ich bankomatach oraz Euronetu. Obecne oprocentowanie 4,75%, kapitalizacja dzienna.
          • hellusia Re: Polbank 27.12.10, 21:14
            wszystko pięknie, ładnie tylko jest to bank grecki

pyska_1983 napisała:

> Ja nie mam konta w żadnym z tych banków, ale dzisiaj akurat założyłam Konto Moc
            > no Oszczędzające w Polbanku, wypytałam chyba o wszystko i uważam, że jest to st
            > rzał w 10. W rankingu kont oszczędnościowych są w grudniu na drugim miejscu, w
            > listopadzie byli na pierwszym. Opłat żadnych (warunek - muszę wykonać 4 operacj
            > e bezgotówkowe w miesiącu kartą bankomatową - jeśli nie to pobierają 6 zł i to
            > jedyne uniedogodnienie), wypłacać mogę w ich bankomatach oraz Euronetu. Obecne
            > oprocentowanie 4,75%, kapitalizacja dzienna.
          • magdalaena1977 Re: Polbank 27.12.10, 21:19
            pyska_1983 napisała:
            > Ja nie mam konta w żadnym z tych banków, ale dzisiaj akurat założyłam Konto
            > Mocno Oszczędzające w Polbanku, wypytałam chyba o wszystko i uważam, że
            > jest to strzał w 10.
            A nie przeszkadza Ci brak gwarancji z BFG ?
            • pyska_1983 Re: Polbank 27.12.10, 21:22
              Czy grecki fundusz nie daje gwarancji na polskie pieniądze?
              • magdalaena1977 Re: Polbank 27.12.10, 22:06
                pyska_1983 napisała:
                > Czy grecki fundusz nie daje gwarancji na polskie pieniądze?
                Niby daje, ale po pierwsze nie wiadomo co będzie w przypadku totalnego krachu greckiego systemu bankowego, a po drugie dochodzenie roszczeń może być kłopotliwe.
                Generalnie - dla mnie różnica procentowa między eurobankiem a polbankiem jest za mała, żeby ponieść to ryzyko.
                • patatajowa Re: mbank 28.12.10, 11:29
                  nigdy wiecej mbanku! miałam tam konto od lat prawie 9 i wystarczy! kiedys to było moze cos ale teraz gdy prawie kazdy bank oferuje obsługe konta przez net nie warto. jesli nic ci nie potrzeba od nich to jest ok, ale gdy sytuacja z roznych powodów sie komplikuje stracisz fortune na telefony i nerwy na proby kontaktu z nimi.
                  zdecydowanie warto wybrac bank z naziemnym punktem obsługi bo czasami kontakt z "żywym człowiekiem" bywa niezastąpiony.
                  obecnie konto osobiste mam w deutsche banku- wszystko za free pod warunkiem jednej transakcji kartą w miesiącu.
                  drugie w polbanku, ale na początku nie mogłam się połapać w obsłudze konta przez net-jakis mało intuicyjny mają ten system...
                  • b-b1 Re: mbank 28.12.10, 11:47
                    nigdy wiecej mbanku! miałam tam konto od lat prawie 9 i wystarczy! kiedys to było moze cos ale teraz gdy prawie kazdy bank oferuje obsługe konta przez net nie warto. jesli nic ci nie potrzeba od nich to jest ok, ale gdy sytuacja z roznych powodów sie komplikuje stracisz fortune na telefony i nerwy na proby kontaktu z nimi.

Dokładnie tak!!
                    Jutro mam podpisanie umowy-a "papierka" z m-banku ja nie było, tak nie ma....podobno wysłany na poczatku grudnia....dzwoniłam już do nich ze sto razy-od wczoraj kilkadziesiąt, mailem nie mogą, faksem byc może-czekam na ten faks jak na cud-bo się nie zdarzy... z powodu m-banku mogę stracić byt na nastepne dwa lata, a nie mam tam nawet kogo za to do odpowiedzialności pociągnąc, bo się normalnie rozłączają...
                    ..nigdy więcej m-banku!!!
                    • patatajowa Re: mbank 28.12.10, 13:17
                      > Dokładnie tak!!
                      > Jutro mam podpisanie umowy-a "papierka" z m-banku ja nie było, tak nie ma....po
                      > dobno wysłany na poczatku grudnia....dzwoniłam już do nich ze sto razy-od wczor
                      > aj kilkadziesiąt, mailem nie mogą, faksem byc może-czekam na ten faks jak na
                      > cud-bo się nie zdarzy... z powodu m-banku mogę stracić byt na nastepne dwa lata
                      > , a nie mam tam nawet kogo za to do odpowiedzialności pociągnąc, bo się normaln
                      > ie rozłączają...
                      > ..nigdy więcej m-banku!!!

to co ja z nimi mam od 3 mies to zakrawa na kpine..., w mkiosku kompletnie nic nie załatwisz, wazne dokumenty wysyłaja zwykłymi listami,a jak cos nie dojdzie to i tak płacic trzeba.....dlatego moja korespondencja z nimi to tylko polecone za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, zeby kitu nie wciskali potem ze cos nie dotarło albo nie dotarło w terminie...szkoda słow...na infolini w zaleznosci na kogo trafisz masz 3 rozne wersje rozwiazania tej samej sprawy, dlatego na wstepie notuje sobie imie i nazwisko osoby z ktora rozmawiam i godzine,
                      i wyrazam nadzieje ze "w trosce o moje bezpieczenstwo i ewentualne reklamacje te rozmowy są na pewno nagrywane" wink
              • agpagp Re: Polbank 28.12.10, 13:19
                rozmawiałam z kilkoma bankowcami ( różne banki - dorada finansowy dla klientów z dużą kasą - taką pracę mam) i każdy bez wyjątku odradzał mi Polbank - co prawda mnie chodziło o lokaty a Polbank posiada jedne z najbardziej atrakcyjnych oprocentowań - każdy mówił wprost - cała kasa idzie w rynek grecki a jak ten się załamie do końca to może być to spory problem.

Osobiście najbardziej jestem zadowolona z Noreda. Przy wpłacie 1500 zł miesięcznie żadnych kosztów ( chyba że karta 1,5 ale nie pamiętam ) , wypłaty za darmo z każdego bankomatu , jedyny mały minus dla mnie to karta zdrapka do przelewów. Wolę smsy.
                • patatajowa Re: Polbank 28.12.10, 15:12
                  no to faktycznie troche ryzykownie to wyglada, chyba ze wczesniej zmieni wlasciciela i nazwe wink
                  gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,8865239,Raiffeisen_Bank_przejmie_Polbank_.html
                  • pyska_1983 Re: Polbank 28.12.10, 18:15
                    Ja myślę, że co miało być najgorsze już minęło, ale faktycznie czas pokaże, najwyżej będę uciekać jak najszybciej big_grin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka