Dodaj do ulubionych

maszynka do pieczenia chleba

10.01.11, 13:48
Witam smile Mam pytanie używacie maszynki do pieczenia chleba? Właśnie zastanawiam się nad kupnem tylko tak myślę czy to aby opłaca się finansowo? Wszystkie składniki + prąd ? Obliczaliście kiedyś? A jak ze smakiem? Ja kupuje chleb na naturalnym zakwasie gdzie za ok pół chleba płacę ok 5 zł, starcza nam na ok 2 dni przy rodzinie 3 osobowej.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: maszynka do pieczenia chleba 10.01.11, 13:50
      Ja nie kupilam, z prozaicznych przyczyn. 1. Każdy w rodzinie lubi inny chleb. 2. Taki chleb jest lepszy od kupnego, obawiam się, że wszyscy szybko by utyli.
      • b-b1 Re: maszynka do pieczenia chleba 10.01.11, 14:00
        Mnie również nie potrzebna-chleb piekę w normalnym piekarniku w formie keksowej.
      • kropkaa Re: maszynka do pieczenia chleba 10.01.11, 14:18
        Chleb pieczony w domu jest lepszy od kupnego, ale jest inny - nie jest dmuchany i nie da się go zjeść tyle, ile tego ze sklepu. Też się bałam, że jak upiekę, to będziemy jeść i jeść. Oczywiście pierwszy, jeszcze ciepły, zjedliśmy szybko, ale następne już nie. Mam nawet problem, że jeden bochenek na tak długo starcza, że już chcę świeży, a tu trzeba "stary" dokończyć.
        Maszynki nie mam, piekę w foremce do lazanii - ma fajny, prostokątny kształt i akurat jedna porcja jest idealna na tę formę.
    • myszmusia Re: maszynka do pieczenia chleba 10.01.11, 14:29
      mam maszynke ale od trzech lat korzystam z niej sporoadycznie,Pieke własnie od trzech lat sama chleb na zakwasie nie na drozdzach.Pieke w piekarniku w takiej formie zeby był wygodny do pieczenia.
      Koszt kiedys liczyłam (nie pamietam w tym momencie) ale wychodzi duzo taniej niz dobry (ale dobry a nie dmuchany, chemiczny tani marketowy) kupiony w sklepie
      • verdana Re: maszynka do pieczenia chleba 10.01.11, 14:38
        A dacie przepisy na chleb w piekarniku? Maszynki nie kupię, ale raz na jakis czas coś mogłabym upiec do pożarcia na jeden razsmile
        • myszmusia Re: maszynka do pieczenia chleba 10.01.11, 14:48
          to jest skopiowany przepis od którego zaczynałam 3 lata temu to co robie teraz to nie do konca to
          Chleb mieszany pszenno-zytni na zakwasie
          Składniki:
          400 g 3-fazowego ciasta zakwaszonego z maki zytniej
          100 g mąki żytniej chlebowej (ja użyłam typ 720)
          300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
          150 ml ciepłego mleka /wody/maslanki
          2 płaskie łyżeczki soli
          szczypta czarnego pieprzu (zmielonego)
          1 łyżeczka cukru
          20 ml oleju

Przygotowanie:
          Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto: W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Odstawić na 20 min i jeszcze raz 5 min wyrabiać. Uformować podłużny bochenek, przełożyć do dobrze wysypanej mąką miski lub koszyka. Pozostawić do wyrośnięcia w cieple na ok. 2 godz. W chlodnym miejscu moze rosnac i 6 godz. Ja go zostawiam czesto na noc w lodowce i po lekkim ociepleniu w kuchni pieke dopiero rano. Powinien prawie podwoić swoją objętość.
          Przełożyć na blachę wyłożoną papierem lub kamień i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 230 st.C.

Pieczenie:
          10 min temp. 230 st.C, (na dno mozna polozyc pojemnik z wodą lub spryskać piekarnik przed), obniżyć temp do ok 200 st.C i piec jeszcze ok. 35 min.
          • myszmusia a tu jest tak jak ja teraz robie 10.01.11, 14:49
            uzywam wagi - ale ile czego dokładnie nie wiem - potrzebna mi całkowita ilosc.
            Po kolei
            wyciagam słoik z zakwasem z lodówki. Przekładam to do miski, wlewam około 1,5 szklanki wody, dosypuje make chlebowa (pszenna albo zytnia) mieszam - ma miec konsystencje gestej śmietany.Przykrywam miche scierka i zostawiam na 2 - 3 - 8 - 12 godzin , jak mi sie chce czasem stawiam to wieczorem a rano robie.
            to powinno urosnac troche a przynajmniej ruszyc sie i zrobic troche bąbelków
            teraz stawiam na blacie wage, maki (rózniste - orkisz, pszenica, zyta, kukurydza itp..) BIore ta miske z "rozmnozonym" zakwasem waze z tego jakies 500 - 600 g reszte do słoika i z powrotem do lodówki na nastepny raz.
            Odwazony zakwas wraca do miski dodaje do tego około 150 ml wody, łyzeczke cukru , troche wiecej soli, ziarna jakie chce , czy kminek czy costam (mozna nawet suszone śliwki) dwa chlapy oliwy (ze 2 łyzki) - mieszam.
            Teraz waze tyle ile było zakwasu - czyli jak 500 t o około 500 g róznej maki w proporcjach dowolnych - wsypuje to michy z zakwasem i mieszam reka. To nie jest takie geste zeby z tego zrobic bochenek. Im mniej maki pszennej tym krócej mozna wyrabiac W pszenic rzeba uaktywnic gluten ( i to im bielsza maka - nizszy numer tm bardziej) czyli im ciemniejszy chleb tym mniej wyrabiania memłam to max 5 minut potem do blaszki z papierem (łatwiej wyjac) i stoi i rośnie 1, 2 , 3 - 12 - byle z formy nie wylazło.Raczej musi urosnac bo bedzie kiepski potem do piekarnika - nie nagrzewam ustawiam na 190 stopni i 45 minut i juz.
            PO wyjeciu zawijam w sciereczke i stawiam na kratce zeby sie nie "spocił"

prawda ze łatwe? duzo wiecej tego stania i czekania niz roboty - robota banał chyba to dłuzej pisałam niz bym robiła
            • astrum-on-line Re: a tu jest tak jak ja teraz robie 10.01.11, 19:21
              Ja robię wszystko na okosmile

Biorę zakwas (nie trzymam go w chłodzie, bo karmię go codziennie małymi porcjami), objętość około szklanki, dodaję wodę, około łyżkę soli, mąkę żytnią, pszenną pełną, zwykłą białą. Proporcje nie są sztywne, ale: żytniej trochę musi być, lepiej rośnie, im więcej pszennej pełnej tym cięższy chleb i tym mniej rośnie. Najlepiej dać mąk po jednej trzeciej z każdego rodzaju. Ogółem jest ich około pół kilo. Do tego ziarna - siemię lniane, dynia, słonecznik, amarantus (niepotrzebne skreślić). Z dynią nie szaleć, bo chleb będzie kwaśny, reszty można do woli, ale znowu, im więcej ziaren tym cięższy i tym mniej rośnie.
              Wyrabiać kilka minut, ja wyrabiam ręką, robi się masa spoista, odstająca od ręki i gęstsza niż normalne drożdżowe.
              Mam dwie foremki, długie, wąskie. Nasmarowuję je olejem i wkładam ciasto. Stawiam na kaloryferze (raz, że ciepło, dwa - chleb ma spokój), stoi tak około 12 godzin. Objętość zwiększa dwukrotnie, albo nawet bardziej niż dwukrotnie.
              Piekę w piekarniku, około 180 - 200 stopni, do 50 minut. Ponoć powinno się wyjmować z blachy jak najszybciej, ale ja wolę zostawić w piekarniku aż trochę przestygnie i wtedy łatwo się wyjmuje, gorący przywierał do blachy.
        • kropkaa Re: maszynka do pieczenia chleba 10.01.11, 21:43
          pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/04/mj-ulubiony-chleb.html
          Ten piekę i bardzo sobie chwalę.
    • konto_calkiem_nowe Re: maszynka do pieczenia chleba 10.01.11, 22:00
      ja mam maszynke, kupilem najtansza w lidlu (ok 25 euro)
      sprawdza sie super, wrzucam skladniki i tylkopamietam by wyscignac mieszadla i jest super
      chlebek pieke srednio co 2-3 dni, ale malutki, z 300 badz 400 gram mąki

ostatnio sie rozleniwilem i w jednym sklepie kupuje gotowe mieszanki, dorzucam tylko swoje ziarna, w sklepie nie ma tak dobrego chleba
    • johana75 Re: maszynka do pieczenia chleba 10.01.11, 22:14
      Nie używam maszyny do chleba.

Piekę chleb na zakwasie w keksówkach, lub garnku rzymskim w piekarniku. Chce zacząć piec w bochenkach, ale w formie prościejwink
      Korzystam z tej strony.Polecam .
      www.chleb.info.pl/index.php?id=123
      Moje chlebki:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/iCgmVPr1uK7bpkTknB.jpg
      fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/cVWBaDod3wMSQ7C1wB.jpg
      • dorek3 Re: maszynka do pieczenia chleba 11.01.11, 13:52
        Jest przepiękny!
        Ja wyrabiałam w maszynie i piekłam w piekarniku ale nigdy nie były tak ładne. I powiem szczerze że smakowo tez mnie wcale nie powalały. Mam więc prawie nieużywana maszynę, której chętnie bym się pozbyła bo to klamot. Oddam za pół ceny (Moulinex z opcją do bagietek).
        • maeve_binchy Re: maszynka do pieczenia chleba 11.01.11, 16:00
          ile lat ma Twoja maszyna? jest jeszcze na gwarancji? jaki to dokladnie model?
          • maeve_binchy ps: 11.01.11, 16:01
            odbieram maila gazetowego
          • dorek3 Re: maszynka do pieczenia chleba 14.01.11, 11:13
            Ma równo rok, bo dostałam na zeszłą gwiazdkę więc chyba powinna być jeszcze na gwarnacji.
            To taki model www.moulinex.pl/products/electrical-cooking/breadmakers/Home%20Bread%20Baguette.htm
            • maeve_binchy Re: maszynka do pieczenia chleba 25.01.11, 18:36
              przepraszam, dopiero teraz przeczytalam odpowiedz. Sprawdze, czy o ten model mi chodzilo i dam znac - czy moze byc na maila gazetowego?
    • roseanne Re: maszynka do pieczenia chleba 10.01.11, 22:43
      mialam, uzywalam dosc czesto ,ale "wyrobilo" sie mieszadlo, niegdzie nie udalo sie kupic zastepstwa, wiec musialam sie pozegnac

czasami robie w piekarniku, na blasze do pizzy, bochenek
      albo w keksowce

cena maki i pradu nizsza niz dobrego chleba
      • linn_linn Re: maszynka do pieczenia chleba 11.01.11, 08:53
        Maszyna do chleba zuzywa bardzo malo pradu.
    • konwalia-82 Re: maszynka do pieczenia chleba 11.01.11, 09:28
      piekę głównie wieloziarnisty z blogu mojewypieki w keksówce-robię pół porcji
      teraz już go tak szybko nie jemy
      co do maszyny, nie mam, więc nie kupuję, szkoda mi miejsca i prądu
      poza tym piekę powiedzmy falami, a potem kupuję zwykły baltonowski chleb
      • gwiazdeczka-z-nieba a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 09:53
        podajcie proszę sprawdzony przepis.
        • kropkaa Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 10:36
          piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/zakwas-zytni.html
          Podobny jest na blogu Liski, ale jakoś go nie dojrzałam i robiłam z tego. Karmiłam 10 dni, mam tak silną matkę, że hej!
          • re_ni73 Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 11:24
            Ja bardzo długo marzyłam o takiej maszynce-lata.Puki gdzieś nie przeczytalam że robią się w chlebie od spodu dziurki od mieszadeł.Ja mam na tym punkcie schize i się wyleczyłam z maszynki.A i dobrze bo ile bym musiala tych bochenkow dziennie piec?Piekę w piekarniku i jestem zadowolona.
            • linn_linn Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 11:57
              Maszyna pomaga glownie w wyrabianiu ciasta. Piec tez mozna, ale raczej na poczatku. Potem przechodzi sie na wyzszy stopien i piecze w piekarniku.
              Mieszadlo niektorzy wyjmuja przed pieczeniem i dziur nie ma. Ja mam jedno mieszadlo, wiec polowa problemu.
              Ja upieklam nawet panettone smile
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52270669,52270669,0,2.html?v=2
              A chleb wyglada tak:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54695495,54695495.html?f=777&w=54695495&a=54695495
              • widosna Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 13:16
                coś zrobiłam nei tak. Zrobiłam zakwas ze strony podanej tu wyżej (chleb.info.pl) - tradycyjny - tylko mąka żytnia 2000 + woda, przez prawie 5 dni. Kwaśny był w zapachu, lekko alkoholowy. Ale oddzielała się woda od mąki - trzymałam w szklanym słoju na kaloryferze. Wczoraj odebrałam 400 g (po zamieszaniu mąki z wodą, bo były oddzielone w słoju), dodałam resztę składników i zostawiłam w foremkach na noc do wyrośnięcia. Z myslą, że upiekę rano. Ciasto ani drgnęło - nie urosło. Jedynie na powierzchni zrobiły się pęcherzyki - widać, że pracowało, fermentowało. Potem próbowałam jeszcze aby urosło w piekarniku po lekkim podgrzaniu - nic a nic. Nie upiekłam. Aha, jak zrobiłam ciasto na chleb to miało w sumie dość kwaśny smak - bardziej jak zupa ogórkowa niż chleb. Mieszałam żytnią razową 2000 i pszenną 550.
                W czym nawaliłam? Może zakwas w trakcie robienia się nie miał wystarczająco ciepło?
                • linn_linn Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 13:23
                  Ja niestety jeszcze nie pieke na zakwasie: wlasnie dlatego, ze trzeba go "hodowac". Podobno jak sie juz nauczysz, to jest to latwe: trzeba jednak miec troche cierpliwosci.
                  Najlepiej zapytac na tamtej stronie: fachowa pomoc jest chyba konieczna.
                • johana75 Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 14:04
                  Robiłaś chleb na zaczynie 3- fazowym?
                  Wstaw linka do przepisu.
                  Zakwas był młody tak? Czyli sama go robiłaś i zaraz robiłaś zaczyn na chleb, a potem piekłaś chleb?
                  Jakich proporcji mąki użyłaś do wypieku chleba (ile maki oczyszczonej a ile razowej ?w gramach)
                  Jesli zakwas ma alkoholową won to znaczy że trzeba go dokarmiać.

dodałam resztę składników i zostawiłam w foremkac
                  > h na noc do wyrośnięcia. Z myslą, że upiekę rano.
                  Popatrzyłaś na ciasto po 2-4 godz? Bo mogło wyrosnąć i opaść, na noc to za długo, czasami udaje się aby upiec rano, ale ciasto trzeba trzymać w lodówce do wyrastania.
                  Na początku radziłabym ci obserwować ciasto , aby dojść do wprawy.

Radziłabym ci na 1 raz upiec chleb jasny (bo młody zakwas nie ma siły i nie upieczesz razowca na nim).
                  Ten będzie dobry na początek dla młodego zakwasu, a po kilku miesiącach regularnego piecznia mozesz próbować chleby mieszane:
                  www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-codzienny
                  • widosna Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 15:19
                    zrobiłam tak:
                    garść mąki żytniej razowej 2000 wymieszałam z przegotowaną letnią wodą aby było konsystencji śmietany gęstej, odstawiłam za kaloryfer łazienkowy, po 12 h zamieszałam a po 24 godzinach dodoałam wymieszaną uprzednio garść mąki żytniej razowej 2000 z przegotowaną letnią wodą. I tak powtarzałam przez 4 dni.
                    Na trzeci dzień było rozwarstwienie - mąka była niżej w łoju a woda wyżej - żółtawa i pachniał kwasem chelbowym ale trochę alkoholowo.
                    Wczoraj odlałam 400 g. tej mikstury, dodoałam po 250 g. mąki pszennej 550 i maki żyniej razowej 2000 oraz ok 250 g wody przegotowanej ciepłej i łyżeczkę soli. To zamieszałam mikserem przez kilka miniut. Było raczej dość rzadkie to ciasto, nie do formowania ręcznie. Odstawiłam na 40 minut i później jeszcze chwilę miksowałam.
                    Potem wlałam do blaszek na ciasto wylanych olejem i obsypanych mąką. Przykrylam ściereczką i dodoatkowo folią. Zostawiłam w kuchni na blacie. Rano, jak pisałam, nie było w ogóle urośnięte. Może było za chłodno w kuchni (około 20 st. C). Ale skoro możliwe jest rośnięcie ciasta w lodówce ale przez dłuższy czas, a w lekko podgrzanym piekarniku (50 st.) powinno wyrosnąć w 3 h., to myslałam, że temeperaturze pokojowej urośnie choć trochę.
                    Jak spróbowałam wczoraj ciasto po zrobieniu (wymieszaniu wszystkich składników) to było kwaśne jak zupa ogórkowa.
                    Spróbuję zrobić chyba zakwas na nowo ale postawię go na kaloryfer w sypialni. Spróbuję ten 3 dniowy ze strony chleby.info.pl
                    www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas/prosty-zakwas-60-godzinny
                    no i może faktycznie ten przepis co podałaś (choć podobny) i poszukam mąki 720.
                    Wydaje mi sie, że coś z zakwasem było nie tak sad
                    Ale będę próbować do skutku/
                    • linn_linn Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 19:38
                      Na tej stronie tez sa cenne informacje:
                      piekarniatatter.blogspot.com/
                      Dla mnie to jednak wciaz czarna magia smile
                    • johana75 Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 22:44
                      Nie mam pojęcia czy zakwas był zepsuty bo mi sie nigdy tak nie rozwarstwił.
                      jedno co wiem to do ostatniego wyrastania nie zostawia sie chleba w 20st.C na cała noc, bo na pewno urośnie i oklapnie.
                      Na cała noc zostawia się zakwaszanie ciasta jeśli piecze się chleb na 3-fazowym zakwasie, ale nigdy nie gotowa masę we foremkach do wyrastania. Jesli chce piec chleb rano to wkładam go do lodówki wtedy wolniej rośnie i moze mu zająć to 12 godz. lub więcej, ale nigdy w temp. 20st.C fakt że to zależy od siły zakwasu. Na młodym zakwasie chleb rośnie wolniej.
                      Konsystencja ciasta też nie była dobra, bo za rzadka.

jak pisze Mirabelka na 1 zakwas powinno się zrobic proporcje poł na pół i to z maki oczyszczonej wtedy mamy pewnośc że chleb na tak młodym zakwasie się uda.

Ale nie martw sie, mi na początku też nie wychodziły. Tzn. rosły ale były za gliniaste (mokre) w środku. Teraz to juz zawsze sie udaja smile
                      Trochę wprawy i wytrwałości. Przeczytaj wszystko o zakwasie na www.chlebinfo.pl

To jest mój chleb codzienny (podałam ci linka do przepisu)
                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/rx5BjRtc1Hp1dMmP4B.jpg
                  • myszmusia Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 15:27
                    > Popatrzyłaś na ciasto po 2-4 godz? Bo mogło wyrosnąć i opaść, na noc to za dług
                    > o, czasami udaje się aby upiec rano, ale ciasto trzeba trzymać w lodówce do wyr
                    > astania.

ja bardzo czesto zostawiam na noc i jest ok
                    > Ten będzie dobry na początek dla młodego zakwasu, a po kilku miesiącach regular
                    > nego piecznia mozesz próbować chleby mieszane:

od samego poczatku czyli te 3 latas temuwinkpieke mieszane i od poczatku mi wyrastałsmile pieke bardzo rózne od całkiem białych do bardzo razowych.I te i te potrafie zostawic na 12 godzinwink
                    • widosna Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 15:53
                      Myszmusia, jak masz takie doświadczenie, to co mogłam zrobić źle? ten zakwas - on nie rósł a jedynie trochę bąbelkował. Potem się rozdzielił. W ostatni dzień był przykryty białym cienkim kożuszkiem. Ale nie było w nim nic czarnego, zielonego. Pachniał ładnie ale alkoholowo. Ciasto po zrobieniu było w smaku (surowe) kwaśne mocno.
                      Czy zaczyn, o którym mowa na stronei chleby... to właśnie zakwas wymieszany (cała papka, nei tylko woda) z właściwą, świeżo dodaną mąką, wodą i solą?
                      • verdana Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 17:31
                        Czym bardziej czytam, tym większa bierze mnie ochota na domowy chleb i jednoczesnie przekonuję się, ze to nie dla mnie. Za duzo czasu i konieczności pamiętania o zakwasie.
                        • kropkaa Re: a jak zrobić zakwas? 14.01.11, 14:22
                          Verdano, uczciwie Ci powiem: nie licz na to, że za pierwszym/drugim/trzecim razem wyjdą Ci takie chleby jak te tu na zdjęciach. Zabawa w pieczenie chleba nie jest może zbyt obciążająca czasowo, ale zanim dobierzesz temp. piekarnika i czas pieczenia, kilka pierwszych chlebów będzie przypalone/niedopieczone/zbyt mokre/gliniaste/zbyt przypieczone. Na błędach człowiek sie uczy, a w pieczeniu chleba to już szczególnie. Mimo to polecam, a nuż się okaże, że z Ciebie piekarz urodzony? wink
                          • re_ni73 Re: a jak zrobić zakwas? 14.01.11, 14:29
                            kropkaa napisała:

> Verdano, uczciwie Ci powiem: nie licz na to, że za pierwszym/drugim/trzecim raz
                            > em wyjdą Ci takie chleby jak te tu na zdjęciach. Zabawa w pieczenie chleba nie
                            > jest może zbyt obciążająca czasowo, ale zanim dobierzesz temp. piekarnika i cza
                            > s pieczenia, kilka pierwszych chlebów będzie przypalone/niedopieczone/zbyt mokr
                            > e/gliniaste/zbyt przypieczone

Dziękuję za uświadomienie.Ja w swej naiwności myślałam,że pewnie już przy trzecim chlebie będę obcykana w te klockiwink i będę piekła takie chlebki jak Johanna.Sprowadzilaś mnie na ziemię,czyli cierpliwość i tylko cierpliwość.Dzięki.
                            • kropkaa Re: a jak zrobić zakwas? 14.01.11, 14:59
                              smile Ja też tak naiwnie myślłam... To, co mi się najbardziej "udało" to wykrzywić blachę piekarnika, jak wrzuciłam kostki lodu do 230 st.C...
                              I za każdym razem myślę, że teraz to już na pewno będzie chleb idealnywink
                      • myszmusia Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 19:13
                        Masz @ na gazetowej poczcie - długiwink
                        • verdana Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 19:42
                          Ja? U mnie nic nie ma...
                          • myszmusia Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 19:44
                            verdana napisała:

> Ja? U mnie nic nie ma

nie - nie tysmile pisałam pod postem - widosny
                            • widosna Re: a jak zrobić zakwas? 14.01.11, 13:01
                              dziękuję pięknie za rady, zakwas robi się po raz drugi, mam nadzieję, że w weekend upiekę pierwszy chlebuś smile
                      • klara_0204 do widosna 09.05.11, 11:55
                        Moim zdaniem zakwas się tak zachował, bo byl w zbyt wysokiej temperaturze. Na kaloryferze to można położyć gotowy chleb do wyrośnięcia, ale nie zakwas. Zbyt wysoka temp. przerywa proces fermentacji.
                    • astrum-on-line Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 20:27
                      myszmusia napisała:

> > Popatrzyłaś na ciasto po 2-4 godz? Bo mogło wyrosnąć i opaść, na noc to z
                      > a dług
                      > > o, czasami udaje się aby upiec rano, ale ciasto trzeba trzymać w lodówce
                      > do wyr
                      > > astania.
                      >
                      > ja bardzo czesto zostawiam na noc i jest ok

Ja też, prawie zawsze zostawiam na noc.
                    • johana75 Re: a jak zrobić zakwas? 11.01.11, 22:52
                      yszmusia napisała:

> > Popatrzyłaś na ciasto po 2-4 godz? Bo mogło wyrosnąć i opaść, na noc to z
                      > a dług
                      > > o, czasami udaje się aby upiec rano, ale ciasto trzeba trzymać w lodówce
                      > do wyr
                      > > astania.
                      >
                      > ja bardzo czesto zostawiam na noc i jest ok
                      > > Ten będzie dobry na początek dla młodego zakwasu, a po kilku miesiącach r
                      > egular
                      > > nego piecznia mozesz próbować chleby mieszane:
                      >
                      > od samego poczatku czyli te 3 latas temuwinkpieke mieszane i od poczatku mi wyra
                      > stałsmile pieke bardzo rózne od całkiem białych do bardzo razowych.I te i te potr
                      > afie zostawic na 12 godzinwink

Chodzi ci o ostatnie wyrastanie we foremce?
                      Bo ja na 12 godz. lub dłużej zostawiam jak zakwaszam ciasto tj. w drugiej fazie jesli robie chleb metodą 3-fazową bo piekac chleb jasny nie jest potrzebne 3 -krotne zakwaszanie, wystarczy raz.
                      • myszmusia Re: a jak zrobić zakwas? 12.01.11, 05:33
                        róznie czasem jak robie zaczyn stoi cała noc albo dzien a czasem juk rosnie w formie tez stoi caly dzien czy nocwink bywa,że zytnie karmie mocno raz i stoi długowink zdecydowanie mało ortodoksyjknei traktuje pieczenie chleba - i praktycznie zawsze wychodzi oksmile
                        • ogar_polski Re: a jak zrobić zakwas? 14.01.11, 12:02
                          Piekę bardzo dużo - zawsze dwa bo mlodsza corka lubi tylko chleb z ziarenkami a starsza tylko gladki jasny...
                          Dzieci lubią.
                          A najczęsciej piekę w chlebowniku ciasto dorżdzowe - jest przepyszne!
    • widosna Re: maszynka do pieczenia chleba 18.01.11, 11:36
      no i niestety - znowu porażka. Ale mam nadzieję, że do 3 razy sztuka! smile
      Zakwas wyszedł ładnie (robiony z żytniej 2000), chelbek wyrósł (no może mógł trochę bardziej), chlebek pieczony przez godzinę, pięknie wyglądał, dawał pusty dźwięk po popukaniu od spodu. Rozkrojony na drugi dzień, okazał się zakalcem calkowitym - pod skórką. Walczymy dalej.
      • johana75 Re: maszynka do pieczenia chleba 18.01.11, 12:53
        Spróbuje ci ostatni raz napisać, że nie piecze się chleba razowego na MŁODYM zakwasie.
        niczego innego bym sie nie spodziewała po upieczeniu razowca (jeszcze w dodatku żytniego) na młodym zakwasie.

Podałam ci link do przepisu od jakiego powinnaś zacząć pieczenie chleba.
        Ale oczywiście zrób jak zechcesz....
        • widosna Re: maszynka do pieczenia chleba 18.01.11, 13:20
          no ale mąka żytnia 2000 to był tylko dodatek do pozostałych składników - mąki pszennej 550, zakwasu, soli, wody. na dodoatek tym razem dalismy jej dużo mniej niż za pierwszym razem - wtedy było po 250 g każdej.
          • widosna Re: maszynka do pieczenia chleba 18.01.11, 13:23
            no i zrobiłam prawie z tego przepisu - tyle, że nigdzie nie mogę znaleźć mąki 720 - chyba będę kupować przez internet smile dlatego wzięłam mniej 2000.
            • johana75 Re: maszynka do pieczenia chleba 18.01.11, 23:19
              Myślałam ze tylko z mąki razowej piekłaś....no nie weim co robisz źle. Tutaj mam przepis na chleb pszenny, jesli on ci nie wyjdzie to nie wiem to najprostszy chleb....
              www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-pszenne/pszenny-receptura-bazowa
              • johana75 bułki na zakwasie i chałka :) 25.01.11, 21:53
                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/a9gSVHkqA7MjVZlkFB.jpg
                • linn_linn Re: bułki na zakwasie i chałka :) 25.01.11, 22:25
                  No i po co ja tu zagladam? smile
                  • johana75 Re: bułki na zakwasie i chałka :) 25.01.11, 23:04
                    Żeby nabrać apetytu wink
    • linn_linn Re: chleb na zakwasie 06.05.11, 13:06
      Moze komus sie przyda:
      kolorowakuchnia.blogspot.com/2011/05/chleb-na-zakwasie-z-automatu.html
      Ja nie hoduje zakwasu... niestety... Moze warto...
    • mama_dorota Re: maszynka do pieczenia chleba 06.05.11, 13:29
      Piekę w piekarniku na raz 2-3 bochenki. Chciałam kiedyś kupić maszynę, jak zajeździłam mieszaniem chleba robota kuchennego, ale okazało się, że na takie ilości ona jest za mała, więc mieszam ręką, a że piekę głównie razowe, to nie jest trudno, bo ciasto na nie jest rzadsze, a raz na jakiś czas jasny chleb miesza mąż i tyle - przy okazji gimnastyka. smile
      • johana75 Re: maszynka do pieczenia chleba 06.05.11, 17:25
        O to tak jak u nas smile

Mieszam ręcznie, bo najczęściej pieke 4 keksówki na raz, więc mam cały 6l. garnek pełniutki.

Nie wiem może Kitchen Aid by sie sprawdził, ale jest pieruńsko drogi ;P

jak pieke jasny to raczej zawsze przed lub po ciemnym, aby wykorzystać pekarnik na maxa.
        Chleb mrożony domowy jest pyszny ( nie ma tylko chrupiącej skórki ).
    • ladyjm Re: maszynka do pieczenia chleba 09.05.11, 11:29
      maszynka do chcleba fajna rzecz ale wiem, ze jakbym ja miala to bym jadla 10x tyle pieczywa co obecnie no bo takie świeże i pachnace wiec jak sie mu oprzec smile
      • johana75 Re: maszynka do pieczenia chleba 09.05.11, 11:35
        Tak jest na początku, że ci pachnie i jadłabyś więcej. Później będzie to całkiem normalne
        Ja jem chleb tylko na sniadanie, a pieke regularnie, chętnie probuje nowe przepisy i wtedy zjem więcej ale bez przesady wink
        • linn_linn Re: maszynka do pieczenia chleba 09.05.11, 16:25
          Wlasnie tak: na poczatku piecze sie duzo, testuje. Potem dochodzi sie do normy, a jeszcze potem robi w niej tylko ciasto / co zreszta swietnie wychodzi i bez zadnego nakladu pracy /.
    • tutuna Re: maszynka do pieczenia chleba 13.05.11, 12:56
      Według moich obliczeń - zdecydowanie nie zdaje egzaminu, jeśli chodzi o oszczędność. Za to jeśli jesteś fanką tego typu wypieków i lubisz eksperymentować, to maszynka jest jak najbardziej przydatna, chociażby do zagniatania ciasta.
      • linn_linn Re: maszynka do pieczenia chleba 13.05.11, 13:36
        A to ciekawe... Inni wyliczyli, ze sie oplaca.
        • tutuna Re: maszynka do pieczenia chleba 13.05.11, 14:16
          Może kwestia innego podejścia do opłacalności?
          Mnie wyszło, że po uwzględnieniu kosztu składników i mediów (z wyłączeniem wody, bo i koszt w tym wypadku jest śladowy i nie jestem w stanie go precyzyjnie wyliczyć, więc..) różnica w cenie pomiędzy chlebem domowym a chlebem z mojej osiedlowej piekarni (bardzo przyzwoitym zresztą) wynosi 35 groszy na korzyść chleba domowego.
          Mój automat do chleba kosztował coś około 380 zł czyli koszt tej inwestycji zwróci mi się po 1085 bochenkach (i wtedy zacznie się realna opłacalność) czyli jeśli liczyć 1 bochenek=1 dzień po niemal 3 latach, a u nas nawet dłużej, bowiem rzadko zjadamy bochenek dziennie. Przy wyliczeniu zakładam, że koszty składników i mediów będą się zmieniały w podobnym tempie co cena chleba.
          Wyliczenia będą inne jeśli ktoś kupił automat taniej i ma dostęp do dobrej mąki po przyzwoitych cenach np. sklep firmowy młyna w pobliżu.

Inną kwestią jest wachlarz możliwości jakie stwarza taka maszyna, ale to jakby na inny watek...
          • linn_linn Re: maszynka do pieczenia chleba 13.05.11, 14:29
            Ja mysle, ze m.in. rodzaju pieczywa, zrodel maki itp. Nawet tego, gdzie kupimy maszyne. Sa nawet w cenie 40 euro, aczkolwiek ja takiej okzaji nie mialam / hipermarketow nie odwiedzam/.
            Tu mamy watek o pieczeniu chleba w domu, nie tylko w maszynie:
            forum.gazeta.pl/forum/w,20012,124147638,,Oszczedzanie_na_wypieku_chleba.html?v=2

• czekolada72 Re: maszynka do pieczenia chleba 03.05.12, 16:02
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka