donalonso 09.02.11, 13:46 poszukuję przepisów na tanie sosy do różnych makaronów,w ogóle interesują mnie przepisy na różnego rodzaju zapiekanki i co tam się jeszcze da z makaronu,pomożecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetapzn Re: tanie sosy do makaronów 09.02.11, 13:54 U nas zapiekanki są +/- 1x na 9-11 dni, po prostu jak sie składniki uzbierają. Bazą jest ryż, ziemniaki lub makaron. Do tego reszta składników w stylu "na winie", czyli to co się na winie pod rękę w lodówce- gdy zostaną skrawki, plasterki wędlin, których wiem, zę nikt juz nie zje- mrożę, podobnie z kawałkami np. pieczonego mięsa; do tego ugotowane warzywa, np. brokuł, marchewka+ przecier pomidorowy lub w sezonie pomidory w plasterkach i na wierzch sos beszamelowy ze startym serem żółtym. Możliwosci odnosnie zapiekanek jest multum. To chyba najprostsze i jedno z najtańszych dań. Odpowiedz Link
linn_linn Re: tanie sosy do makaronów 09.02.11, 15:12 Najprostsze sa "na winie". Zaczyna sie od oliwy, czosnku i dodaje to, co jest. Ja dzis zrobilam oliwa, czosnej, peperoncino, kalafior ugotowany na parze / dzis akurat mialam ten rzymski, podzielony kawalki /, dodalam nawet troche curry, do tego wrrzucilam makaron i posypalam serem. Ten mam akurat dokladnie napisany: forum.gazeta.pl/forum/w,77,55554139,55555523,Re_salsa_al_filetto_di_pomodoro_z_pelati_.html Odpowiedz Link
anetapzn Re: tanie sosy do makaronów 09.02.11, 15:16 linn_linn napisała: Zaczyna sie od oliwy, czosnku i dodaje to, co jest. > Ja dzis zrobilam oliwa, czosnej, peperoncino, kalafior ugotowany na parze / dzi > s akurat mialam ten rzymski, podzielony kawalki /, dodalam nawet troche curry, > do tego wrrzucilam makaron i posypalam serem. > Ten mam akurat dokladnie napisany: > forum.gazeta.pl/forum/w,77,55554139,55555523,Re_salsa_al_filetto_di_pomodoro_z_pelati_.html Smaku mi narobiłaś Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: tanie sosy do makaronów 17.01.12, 22:22 anetapzn napisała: gdy zostaną skrawki, plasterki wędlin, których wiem, zę nikt juz nie zje- mrożę Niegłupie! Odpowiedz Link
black_halo Re: tanie sosy do makaronów 09.02.11, 17:05 Najtanszy sos to moim zdaniem napolitanski: siekamy wieksza cebule w drobno kostke, wrzucamy na oliwe, czekamy az sie zeszkli, dodajemy pol litra passaty (dostepna w lidlu i biedrone za jakies 2 zlote), wciskamy do tego ze dwa zabki czosnku, dodajemy przyprawy wedle uznanania, troche smietany, gotujemy pare minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente, pasuja rurki penne albo zwykle spagetti, odlcedzamy, hop do ganka i zalewamy makaron tym sosem, pozwalamy az czesc wody z sosu wsiaknie w makaron i prosze, gotowe. Druga opacja to sos szpinakowy - trzeba kupic szpinak mrozony, jakis serek twaragowy i troche smietany. Szpinak rozmrazamy, dodajemy serek i smietane oraz troche wody, sos moze byc rzadszy. Nastepnie wrzucamy do tego sosu makaron juz ugotowany i tez wychodzi tanio. Tani jest tez sos curry, posiekana cebulka na oliwe, nastepnie szklanka jakies bulionu np. z pol kostki rosolowej (ale wtedy juz nie solimy), do tego wycisniety czosnek. Nastepnie hartujemy smietane tym bulionem i wlewamy na patelnie. Dodajemu curry wedle uznania a nastepnie makaron rurki. Mozna tez na poczatku razem z cebula podsmazyc pokrojona w nieduza kostke piers z kurczaka. Odpowiedz Link
mazel_tov Re: tanie sosy do makaronów 09.02.11, 18:20 nie ma czegos takiego jak sos "napolitański", ale neapolitański już tak. Od Neapolu. Odpowiedz Link
black_halo Re: tanie sosy do makaronów 09.02.11, 22:08 Wiem, literowka mala. Mam zreszta nieco popsute "e" na klawiaturze, ktore nie zawsze sie wciska ;D Odpowiedz Link
mazel_tov Re: tanie sosy do makaronów 09.02.11, 18:23 cukinia pokrojona na cienkie plasterki, podsmażona, ze śmietaną i czosnkiem podsmazony pokrojony w cienkie słupki boczek + pomidory z bazylią i oregano podsmazony pokrojony w cienkie słupki boczek + śmietana, czosnek i natka pietruszki Pesto z rukoli Odpowiedz Link
linn_linn Re: tanie sosy do makaronów 09.02.11, 20:55 Jesli chodzi o cukinie, to lepiej jest zamienic smietane na starty ser i ewe. posypac natka. Odpowiedz Link
gladys_g Re: tanie sosy do makaronów 09.02.11, 22:06 Ja bardzo lubię taki zestaw: oliwa, ząbek czosnku - podsmażyć. Wyłączyć, dolać oliwy, wymieszać z pęczkiem posiekanej natki pietruszki i makaronem, popieprzyć grubo zmielonym pieprzem. Czasem dodaję posiekane chili, trochę startego grana padano, suszone pomidory. Odpowiedz Link
ewe_g Re: tanie sosy do makaronów 10.02.11, 22:58 A ja uwielbiam taki letni zestaw makaronowy. Makaron wstawić do gotowania, a w tym czasie pokroić kilka pomidorów, jakiś ser, który się roztopi typu mozzarella, Brie, camembert, wrzucić do oliwy z czosnkiem i bazylią. Jak się makaron ugotuje, ląduje natychmiast w tym sosie i od razu jeść. Lepiej jak bazylia jest świeża, ale i suszona może być. Odpowiedz Link
ginalina Re: tanie sosy do makaronów 11.02.11, 01:36 Sos do makaronu? Za "Gotuj i chudnij": Makaron 0,5 kg ugotować. W dużym rondlu zrobić zasmażkę (1 łyżka mąki na 1 łyżkę masła), dodać mleko, mieszać, gdy się zagotuje, dodać stopniowo ok. 15 dag sera żółtego startego na dużych oczkach. (w przepisie gruyere, kupiłam tarty w Carrefour). Dosypywać powoli i dobrze mieszać, bo gęstnieje. Do tego sól, biały pieprz, gałka, czosnek itp. Do gęstego wrzucić makaron i gotowe. Ja dodaję jeszcze albo smażone pieczarki, albo gotowany brokuł. A Wy dodajcie to, co Wam pasuje Moi wcinają i wołają o jeszcze. A jak zrobię z makaronu pełnoziarnistego (ostatnio w Netto w cenie zwykłego), to IG jest niższy i danie jest bardziej syte, później robią się głodni. Odpowiedz Link
jagoda_pl Re: tanie sosy do makaronów 11.02.11, 10:22 Skopiuję sobie ten wątek do mojej bazy przepisów - dzięki! Odpowiedz Link
hellusia Re: tanie sosy do makaronów 11.02.11, 12:26 oliwę na patelnie ząbek czosnku posiekany do zarumienienia tuńczyk z puszki makaron ugotowany wymieszać można jakieś przyprawy np oregano palce lizać Odpowiedz Link
jk0308 Re: tanie sosy do makaronów 11.02.11, 12:32 Ja robię taki: 2-3 cebule pokrojone w kostkę 2 marchewki większe starte na tarce o dużych oczkach jak mam paprykę swoją to 1 kroje w kosteczkę drobną. Cebulę podduszam na oliwie pod przykryciem. Po 5 min. dodaję marchewkę i paprykę.Posolić. Duszą do miękkości marchewki. Wlewam przecier pomidorowy 0,5 l i dodaję czosnek 2-4 ząbków, bazylię, oregano latem szczypiorek, natka i 1 łyżeczkę cukru do smaku troszeczke pieprzu. Polewam makaron i posypuję startym serem. Dzieci uwielbiają a robi sie go szybko. Odpowiedz Link
kaskahh z sosem cytrynowym 11.02.11, 13:12 www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-z-sosem-cytrynowym nie robilam wprawdzie, ale mam zamiar Odpowiedz Link
donalonso Re: z sosem cytrynowym 11.02.11, 13:45 dzięki,wypróbuję wszystkie,no może oprócz tego serowego-nie stać mnie na drogie sery Odpowiedz Link
kosc_ksiezyca Re: tanie sosy do makaronów 12.01.12, 00:08 Nie wiem, czy taki tani, ale ja robię ostatnio tak: - mięso mielone z Lidla (wołowe lub z łopatki) - puszka pomidorów całych bez skóry (np. Biedronka) - cebulka, czosnek, pieprz - kilka kawałków papryczki jalapeno ze słoika (opcjonalnie) - makaron spaghetti z semoliną (z lidla, kosztuje ok. 2,5 zł) Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię z małą ilością oliwy (sporo tłuszczu z mięsa zostaje), podduszam, dodaję cebulkę i czosnek, doprawiam czarnym pieprzem z młynka. W międzyczasie blenduję pomidory, później dorzucam je na patelnię i duszę. Gotuję makaron al dente, odcedzam (nie przelewam wodą!) i dodaję na patelnię, kilka minut wszystko razem podduszając. Na koniec siekam papryczki i wrzucam, 1-2 minuty i gotowe. Wiem, że pewnie mało odkrywcze, ale pyszne i szybciutkie Odpowiedz Link
linn_linn Re: tanie sosy do makaronów 13.01.12, 14:52 Istnieje bogata Galeria potraw. fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html Trzeba wrzucic slowo "makaronu" i przeszukiwac przepisy. Nie wspomne o tym, ze wiele sosow mozna wymyslac samemu: z tego, co akurat sie ma pod reka. Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: tanie sosy do makaronów 17.01.12, 22:20 Wiem, ze nie zabrzmi tanio, ale jednym z tańszych i lepszych jest penne pesto - pesto z Tesco (marki Tesco, ale jest naprawdę pyszne) za 5zł + posiekane orzechy włoskie (za jakieś 1,5zł) + pseudoparmezan za 1,9zł z Biedronki. Ostatnio jedliśmy, pychota, a robi się w 5 minut. Odpowiedz Link
linn_linn Re: tanie sosy do makaronów 17.01.12, 22:30 To juz lepiej zrobic pesto samemu: od a do z. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43314072,43314072,0,2.html?v=2 Nawet jesli nie wyjdzie taniej / nie znam cen polskich /, na pewno wyjdzie smaczniej. Nie ma prownania miedzy pesto domowym i tym ze sloika. Kto robil, ten wie. Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: tanie sosy do makaronów 19.01.12, 18:43 Robiłam pesto domowe i wychodzi drogo, a i niestety nie udało mi się uzyskać TEGO smaku, o jaki mi chodziło. To pesto z Tesco jest NAPRAWDĘ dobre - mieszkałam chwilę we Włoszech i mam porównanie. Ja polecam. Odpowiedz Link
linn_linn Re: tanie sosy do makaronów 19.01.12, 20:00 Ja nie mam porownania: mieszkam we Wloszech tylko od 20 lat. Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: tanie sosy do makaronów 11.04.12, 23:19 Ja mieszkałam rok. W stolicy Italii. Odpowiedz Link
triismegistos Re: tanie sosy do makaronów 20.01.12, 00:34 Mój ulubiony: na oliwie podsmażam czosnek, papryczki chili, dodaję pomidory (o tej prze roku pucha), pieprz, ciut soli i ewentualnie cukru, duszę do zgęstnienia. Zamiast oliwy można użyć oleju sezamowego, pycha. Brokuła ugotować do miękkości. Rozpuścić kawałek spleśniałka, dodać brokuła. Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać rukolę (w biedronie po 4 złote) jak się trochę rozpaćka posypać sezamem. Na suchej patelni obsmażyć pokrojony w paski boczek, dodać śmietanę, sporo pieprzu i łyżkę musztardy. Na maśle podsmażyć wędzonego łososia (może być tani sałatkowy) dodać śmietanę i koperek. Na oliwie podsmażyć przkrojone w poprzek pomidorki koktajlowe (można je tanio nabyć drogą kupna w biedronie) i dodać łososia. Na maśle podsmażyć marchewkę pokrojoną w słupki, dodać wędzonego pstrąga (czy muszę pisać gdzie go można za grosze kupić?) zmniejszyć ogień i ostoznie dodać żółtko rozmeszane z wodą, na maluteńkim ogniu mieszać aż zgęstnieje. Odpowiedz Link
mi.mi Re: tanie sosy do makaronów 12.04.12, 13:43 Szybki z łososiem: śmietanę kremówkę (ok. 150 ml) podgrzewam na patelni z łyżeczką musztardy. Wędzonego łososia kroję na kawałki na jeden kęs i skrapiam cytryną, po czym wrzucam na patelnię. Dodaję ze dwa pokrojone pomidory suszone, doprawiam pieprzem i szczypiorkiem. Gotowe. Z owocami morza. Kupuję mrożoną mieszankę w Biedronce. Na rozgrzaną oliwę wrzucam ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki, chwilę podsmażam, dodaję owoce morza, jeszcze chwilę ogrzewam, zalewam białym winem (pół szklanki) i ogrzewam do odparowania, jeśli mam pomidorki koktajlowe, to kroję je, dorzucam i jeszcze razem gotuję, w razie potrzeby podlewając wodą, jak nie mam, to dodaję przecier pomidorowy i też jeszcze trochę gotuję. Odpowiedz Link
huexido Re: tanie sosy do makaronów 29.03.13, 19:33 cebule duza lub dwie srednie pokroic w kosteczke i wraz z niewielka iloscia boczku podsmazyc na patelni teflonowej, jakby sie przypalalo podlac lekko woda, dodac groszek zielony mrozony (garsc), bob mrozony (garsc) i ewentualnie pol malej cukini pokrojonej w plastry. podlac woda, wrzucic makaron (ja daje tagliatele z auchana mrozony) i dusic do czsu gdy makaron zrobi sie aldente, na koniec lyzka mascerpone, pieprz, sol i czosnek jesli ktos lubi, z mascerpone zrobi sie taki fajny oblepiajacy sosik W sezonie warzywa niemrozone Odpowiedz Link
solejrolia Re: tanie sosy do makaronów 29.03.13, 20:20 Wczoraj jedliśmy z pieczarkami: Makaron rurki- ugotować. Kilka sporych pieczarek pokroić w półplasterki, cebulę w piórka Rozgrzać masło, zeszklić cebulę, podsmażyć pieczarki, 2łyżki śmietany i odrobinka mąki rozbełtać z wodą i wlać na patelnię do pieczarek, sos zagotować i jeszcze chwilę redukować. doprawić solą pieprzem i garścią posiekanej natki pietruszki. Rewelacja. Odpowiedz Link