Dodaj do ulubionych

Jak oszczędzić na samochód?

05.04.11, 09:06
Sytuacja wygląda tak: mamy jedno dziecko, chcemy mieć drugie. Niestety 11-letnia Skoda Fabia jakoś nas pozytywnie nie nastraja uncertain mieszkamy pod Warszawą, żłobek jest daleko (koło mojej pracy) i nie ma po prostu opcji "bez samochodu".

No i wymyśliliśmy sobie, że kupimy nowy, dokładnie Dacie Duster, który kosztuje 50 tys. I tu zaczyna się problem. Miesięcznie jestem w stanie odłożyc ok. 1500 zł, na koncie oszczędnościowym mamy pewną kwotę, przyjmijmy 10 tys., której nie chcemy ruszać - ma być na czarną godzinę. Tak więc generalnie zaczynamy od początku.

I szlag mnie trafia, bo co nie odłożę, to trzeba coś kupić - wczoraj np. wyskoczyła operacja (zabieg) u dziecka za 4000 zł (wycięcie trzeciego migdała + dreny w uszach). Nie zamierzam robić tego przez NFZ, bo trzeba czekać prawie półtora roku - chyba tak, żeby dziecko zdążyło ogłuchnąć uncertain

Nie wiem czy nie lepiej byłoby po prostu wziąć kredyt na ten samochód, ale biorąc 50 tys. musiałabym spłacić 75 tys - ABSURD. Poza tym boję się tak zupełnie zostać bez zapasu, podejrzewam, że z takim kredytem byłoby nam ciężko.

No i do Was pytanie, mądre głowy, jak odłożyć, żeby w dwa lata kupić samochód? albo przynajmniej skombinować połowę kasy, 25 tys. ? czy po prostu wziąć kredyt i tyle?

ps. za Skodę wezmę (o ile uda się ją sprzedać) do 7 tys.
Obserwuj wątek
    • fruzia01 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:17
      teoretycznie gdybyś odkładała co miesiąc 1500pln, po 2 latach miałabyś 36tys,czyli sporo więcej niż 25 tys które chciałabyś mieć; za 2 lata albo weźmiecie kredyt na pozostałą część ceny auta albo kupicie tańsze auto, może Dacia Duster przestanie się wam podobać?
      • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:23
        No tak, ale niestety tylko teoretycznie. Tutaj 4 tys. na zabieg, tam 3 tys na semestr studiów (staram się dostać stypendium na przyszły rok) i kasa się rozpływa sad
        • fruzia01 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:28
          a jakie macie dochody?
          zapisywałaś do tej pory wasze wydatki? akurat opłaty za studia da się łatwo przewidzieć w budżecie, nie powinny być zaskoczeniem
          • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:42
            tak, łatwo je przewidzieć w budżecie, ale oszczędności nie rozciągnę. To, co zdążę oszczędzić zaraz idzie albo na studia, albo na ubezpieczenie, albo jak teraz na ten cholerny zabieg uncertain
            • akacjax Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 10:00
              mizi_mizi napisała:

> tak, łatwo je przewidzieć w budżecie, ale oszczędności nie rozciągnę. To, co zd
              > ążę oszczędzić zaraz idzie albo na studia, albo na ubezpieczenie, albo jak tera
              > z na ten cholerny zabieg

To nie są oszczędności...to jakaś awaryjna pula.
              Dla mnie oszczędności to jest to, co zostaje poza wydatkami, które można przewidzieć (studia), czy awaryjnymi( choroba, coś się zepsuje).
              Było już tu pisane, że oszczędza się na różne cele: na odległe zabezpieczenia, na konkretne cele, na awarie.
              Ale Twoje myślenie o zakupie nowego auta, na które Cię nie stać jest trochę błędne.
              Takie auto roczne, a jeszcze na gwarancji-na pewno jest znacznie tańsze. Z drugiej strony trzeba uwzględnić, że przeglądy gwarancyjne nie są tanie-co należy uwzględnić w napiętym i tak budżecie.
              Ja kupiłabym jakieś auto ok 25tys. Na pewno można znaleźć coś, co posłuży dobrze.
            • fruzia01 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 10:15
              okej,
              nagłe przypadki takie jak zabieg twojego dziecka rzeczywiście są nie do przewidzenia i trzeba ich koszty pokrywać z oszczędności
              ja na twoim miejscu popatrzyłabym na oszczędności z innej perspektywy:
              - wliczając studia w plan wydatków jesteś w stanie zaoszczędzić 1000pln miesięcznie (bo resztę wydasz na czesne);
              - wliczając ubezpieczenie w plan wydatków jesteś w stanie zaoszczędzić - strzelam - 800pln miesięcznie (bo resztę wydasz w ubezpieczalni);
              itd

800*24 = 19200 - mało jak na auto które wybraliście
              albo poszukacie dodatkowych dochodów, albo dodatkowych oszczędności albo innego auta
    • konwalia-82 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:17
      przemysl czy naprawdę potrzeba wam takiego drogiego, nowego auta
      może jakieś 3+-5letnie
      • mirka_sm Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:22
        moim zdaniem nie stac was na nowe auto. pomysl o jakims co najmniej 3 letnim.
        • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:26
          No właśnie wolałabym uniknąć używanego uncertain nie mam nikogo, kto znałby się na tym na tyle, żeby wyłapać jakieś uszkodzenia. Chciałabym mieć też gwarancję, a w tym wypadku to odpada. No i wydaje mi się, że jeśli używane, to ew. jakiś Volkswagen, albo właśnie Skoda, a takie trzylatki wcale dużo tańsze nie są - spójrzcie na allegro.
          • sky.83 Re: Jak oszczędzić na samochód? 07.04.11, 12:22
            Zawsze możesz z danym używanym autem podjechać do np. ASO danej marki i tam go dokładnie zbadają. Ja ostatnio kupiłem tak używaną Honde Accord i wyszło mi wszystko co musze wymienić (koszt "inwestycji" porównywalny z kosztem samego ubezpieczenia nowego auta z salonu). Wzięcie kredytu na Dacie, której wartość spada w czasie w tempie zastraszającym jest bardzo złym pomysłem. Zawsze możesz dołożyć do obecnej Fabii powiedzmy 4000 zł i masz wszystkie części w zawieszeniu/hamulcach/ukł. kierowniczym nowe. Pozdrawiam.
      • alfa36 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:27
        Ja ekspertką w oszczędzaniu nie jestem, ale na pewno bym nie wzięła takiego kredytu na samochod. Wlasnie zostalam wspolwlascicielem kilkuletniego seata za połowę kwoty, którą przeznaczylas na samochod. A psuc to moze się i auto prosto z salonu. Tyle, że my mamy dobre wspomnienia z przechodzonych samochodow. Nasz drugi samochod ma 14 lat i wlasciwie dopiero teraz zaczął szwankowac.
        • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:46
          Tylko, ze jak Ci się nowy popsuje, to jest na gwarancji i go naprawią za free wink
          Ja nie twierdzę, że nie da się kupić dobrego samochodu na mniejsze pieniądze. Chodzi o to, że musimy mieć wybitnie duży bagażnik (wózki + wózek inwalidzki mojego taty), a kombiaki już takie tanie nie są. Wolę dołożyć i mieć nowy...

Oczywiście, jeżeli nas przyciśnie, to pewnie skończy się na używanym. Na razie jednak celujemy w nowy, idealny pod względem stosunku cena/gabaryt.
          • nvv Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 12:16
            > Tylko, ze jak Ci się nowy popsuje, to jest na gwarancji i go naprawią za free wink

Z technicznego punktu widzenia masz rację, ale chciałbym zwrócić uwagę, że w gruncie rzeczy to "za free" można co najwyżej w mordę dostać. Prawie wszystko inne ma swój koszt, czy to jawny, czy ukryty, i nie inaczej jest w tym przypadku.
    • ablims Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:27
      Jeśli weźmiesz ok 7 tyś za starą skode to zrobiłbym tak:
      Sprzedał samochód - dołożył 3 tyś.
      Z kwotą 10 tys poszedłbym do skody i wybrał skode fabie.
      Najtańsza wersja to junior kosztuje 31 tyś. - Po odjęciu wpłaty własnej daje 20 tyś na kredyt. A to niecałe 300 zł na 7 lat. (Oprocentowanie kredytu 2,99% tongue_out )
      Każdy 1000 więcej na kredycie to rata rośnie ok 10 zł. Więc jak sobie wybierzesz wersje z klimatyzacja i radio oraz pakietem gwarancji na 4 lata to zapłacisz przy wpłacie 10 tyś rate rzedu 370-400 zł.
      Reszte pieniędzy odkładałbym na lokate jako zabezpieczenie kredytu i ewentualną wcześniejszą spłatę. Jakby nie było potrzeby spłacenia to byłoby na czarną godzinę.

Lub druga obcja - wziąść kredyt 50/50.
      Tylko teraz wpłata ok 17-20 tyś i po roku tyle samo tongue_out
      • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:41
        Dobrze, to teraz zmieść z Skodę Fabię dwójkę dzieci, dwoje dorosłych i dwa wózki wink tak, żeby zostało jeszcze trochę powietrza do oddychania wink
        • wiatro-dmorza Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:56
          Nie chcę być złośliwa, ale ja taki zestaw woziłam starym vw garbusem, a moi rodzice maluchem.
          Lepiej chyba kupić mniejsze składane wózki, niż do wózków dopasowywać auto. Ale to wasze pieniądze oczywiście.
          • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 10:09
            Nie jesteś złośliwa wink wozić to i można taczką wink moja mama zawoziła mnie i brata autobusem. Ale nie w tym rzecz - chcemy mieć duży samochód, bo ma służyć całej rodzinie (także przy dowożeniu mojego taty). Spędzam w samochodzie ok. 3h dziennie - dziecko bardzo podobnie, więc auto musi być w miarę wygodne. Mamy oboje powyżej 180cm, młody już się nie mieści w siatce centylowej, także z całym szacunkiem dla garbusów - nie ma takiej opcji smile))
        • bo76 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 09:58
          To poszukaj skody nowej w salonie, ale z zeswzłego rocznika. Ja mam w ten sposób kupiony w zeszłym roku samochód w kwietniu - fabia kombi z klimą, metalikiem, pakietem elektrycznym za 37 000. W tej chwili pytałam o ubezpieczenie na nowy rok - jest warta 36000, więc nic nie straciliśmywink
          Auto było nowe, niezarejestrowane, bez przebiegu - po prostu ostatnich modeli się pozbywali z salonu, bo mieli mieć już tylko nowe na salonie.
          Do tego jeszcze komplet opon zimowych, dywaniki i pakiet ubezpieczeń za 900zł dostałam, więc byliśmy mega zadowoleni, bo szukając używanej, w tej cenie i w tym standardzie dwulatkę byśmy mieli. A tak jest nowy i niczym się nie martwię w razie czego. Bagażnik mam wystarczający, wózek składany i rowerki spkojnie wchodzą.
          Do tego rozważ opcję 50/50, czy coś podobnego - teraz nie potrzebowałam, pożyczałam od rodziców na rok bez procentuwink, ale przy poprzednim samochodzie tak braliśmy - po rok dopłacaliśmy resztę, to nas mobilizowało do oszczędzania, a nie było takich procentów jak przy kredycie, z tego co pamiętam, takie coś kosztowało nas w sumie 350zł za udziele.
          • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 10:02
            hmm...może to i dobry pomysł? ale czy w tym roku nie jest już za późno?
          • kasiasjs Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:29
            Po pierwsze:
            Nie kupuj Daci, co z tego, że nowy samochód, skoro musi mieć przeglądy gwarancyjne, które są g... warte, a robić trzeba. Do tego Dacia, na litość boską to samochód dla tych, co żyją w złudzeniu niezawodności nowych samochodów. Sami sprzedawcy tej marki tak twierdzą.
            Po drugie,
            Nie kupuj Daci, poszukaj czegoś z rynku wtórnego, 2-3 latka, za 30 tysięcy, może być Ford, itp. Naprawdę jest dużo dobrych samochodów, które niekoniecznie muszą być nowe.
            Po trzecie:
            Żadnej Skody w wersji Junior, skoro chcesz już przeznaczyć takie pieniądze na samochód (zaoszczędzić) to kup coś, co da Ci trochę przyjemności - będzie miało klimatyzację i inne gadżety i systemy bezpieczeństwa.
            Po czwarte:
            Szukaj samochodu, który ma tanie części zamienne, sprawdzaj, które marki mają zwyżkę u ubezpieczycieli itp.
            Po piąte:
            Nie kupuj Daci, to straszny syf.
            Po szóste:
            Jak będziesz potrzebowała pomocy w wyborze, napisz, podrzucę kilka fajnych pomysłów i powiem na co zwracać uwagę.
            • bwportal.pl Re: Jak oszczędzić na samochód? 07.04.11, 08:58
              > Do tego Dacia, na litość boską to samochód
              > dla tych, co żyją w złudzeniu niezawodności nowych samochodów. Sami
              > sprzedawcy tej marki tak twierdzą.
              > Po drugie,
              > Nie kupuj Daci, poszukaj czegoś z rynku wtórnego,

Masz coś na poparcie swoich twierdzeń czy tylko potrafisz powtarzać obiegowe opinie? Może na początek poczytaj sobie linki z tego wątku:
              forum.gazeta.pl/forum/w,20012,121688611,121949139,Re_Zakup_samochodu_nowy_czy_uzywany.html
              • kasiasjs Re: Jak oszczędzić na samochód? 07.04.11, 22:00
                Jestem na tyle nierozgarnięta, że posługuję się opiniami obiegowymi, pewnie tak samo jak w przypadku Renault. Tak, mam informacje z pierwszej ręki. Żadnej z tych dwóch marek bym nigdy nie kupiła, jest sporo powodów. Pierwszym jest np. opinia osób, które te samochody sprzedają. Ze względu na specyfikę pracy mam dostęp do wiadomości z pierwszej ręki.
                Poza tym każda osoba, która mniej więcej wie, w jaki sposób takie rankingi są tworzone, nigdy nie będzie się nimi sugerować. Wybacz, ale przy decyzji zakupowej wolę kierować się sprawdzonymi informacjami, a nie pobocznymi wątkami z forum oszczędzamy.
    • marianna1970 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 10:13
      Po co ci taki drogi samochód chyba dla lansu i snobizmu, kup sobie jakiś za 10 tys zł też będziesz jeździła
      • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 10:25
        hehe...dobre...Dacia i lans wink
      • crises Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 12:02
        50 tysi za nówkę to jest drogo?
      • gracias_puerrrtto Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:35
        Jako biedna studentka z przychówkiem-jak ty!, nie kupiłabym auta dla 3 wózków i 4 kobył powyżej 180 cm wzrostu za 50.000!!!
        A ojciec nie może sie dołożyć, skoro będzie sie woził?
        • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:21
          Ej, no masz rację: poproszę staruszka po trzech zawałach i wylewie, żeby dołożył się do auta z tej swojej 900 złotowej renty. Wiesz co to jest rodzina?
      • falllen_angel Re: Jak oszczędzić na samochód? 12.04.11, 01:14
        marianna1970 napisała:

> Po co ci taki drogi samochód chyba dla lansu i snobizmu, kup sobie jakiś za 10
        > tys zł też będziesz jeździła

Lans Dacia? Niby gdzie i w jakich sferach?

W.
    • mal-foj Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 10:26
      Uważam, że przy maksymalnej zdolności oszczędzania na poziomie 1500 zł nie stać Was na samochód za 50 tys.
      Przy kredycie 40 tys. na 3 lata rata kredytu wynosi pi razy drzwi 1300 zł. Do tego trzeba doliczyć AC, w przypadku każdego kredytowanego auta, a to ok. 2000 rocznie. I przeglądy gwarancyjne - ostatnio płaciłam 1600 zł.
      Warto porozglądać się za trzyletnimi samochodami, ludzie na taki okres biorą samochody w leasingu i potem je sprzedają. Nawet jak doliczysz roczne naprawy na poziomie 3 tys. to i tak wyjdzie taniej niż nowy samochód.
      • chwalipieta test NCAP 05.04.11, 10:57
        chcesz wydać 50 tys. na auto które ma 3 gwiazdki w testach NCAP?!?!?!?!?
        www.samochody.mojeauto.pl/dacia/testy-zderzeniowe/dacia_duster.html
        i pewnie jeszcze z b. awaryjnym silnikiem 1.5dCi - nie rób tego błędu

lepiej już dalej jeździj tą starą fabią bo ma 4 gwiazdki
        www.euroncap.com/tests/skoda_fabia_2000/75.aspx
        • woman-in-the-city Re: test NCAP 05.04.11, 13:12
          Testy i ich wyniki są dla wielu kierowców ważne, fakt.
          Dla mnie bezpieczenstwo jest istotne , mąz sporo jeździ, robi prawie 30 tys rocznie ryzyko wypadku, stłuczki , wiec też jest spore. Nasz minivan ma wprawdzie 5 gwiazdek, ale jak dojdzie do poważnej kraksy (tfu tfu) to nic człowieka nie uratuje, ani te 6 poduszek, ani super testy.
          Jak ktos jezdzi mało, zwykle na trasie z punktu b do punktu c , po miescie głownie to może takie testy mu zbędne...
        • bwportal.pl Re: test NCAP 07.04.11, 09:17
          Testy z różnych lat nie są porównywalne wprost. 3* z 2011 nie są równe 3* z 2002. Gdyby Dustera testowano jeszcze w zeszłym roku, to miałby 4*. Ale zmieniły się kryteria, zaostrzono je, znaczenie zaczęły mieć "wspomagacze bezpieczeństwa" w postaci lampek niezapiętych pasów, itp.
          Ponadto Duster jest o jakieś 100kg cięższy co już daje mu przewagę w zderzeniu ze Skodą.
    • crises Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 12:06
      mizi-mizi, nie słuchaj pitolenia, bierz kredyt i kupuj. Jeżdżenie nówką i to naprawdę fajną furą jest warte wydania dodatkowej kasy. Ja tak zrobiłam i nie żałuję, potem pojawiła się dodatkowa kasa i spłaciłam kredyt błyskiem, a jeżdżenie czymś wymarzonym jest bezcenne. Duster jest fajna, bardzo przyjemne autko jak za te pieniądze.
      • verdana Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 12:35
        Napisze zwięźle - chcesz miec coś, na co Cię nie stać i tyle. Można sobie pomarzyć "Muszę mieć duzy samochod, w innym bedzie ciasno" , ale trzeba tez realistycznie podejść do rzeczywistosci. Jeśli w tej chwili możesz zoszczedzić 1500 zł, a w planie masz dziecko - to najprawdopodobniej nie bedziesz mogla oszczedzać w ogóle, albo góra 500 zł. Musisz wybrac - drogi samochód, albo drugie dziecko i przyzwyczaić się do myśli, ze nie wszystko, o czym się marzy jest dostępne.
        • gracias_puerrrtto Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:37
          verdana napisała:

Musisz wybrac - drogi samochód, albo drugie dziecko
          >

nieprawda!!!!!!!!
          wcale sie tak nie wybiera.
          nie ma zreszta porownania-dziecko to duuuzo, duuuzo wiecej, niz 50.000, nawet w wersji mini
    • mysz0lec Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 12:52
      A czy naprawdę jest wam potrzebne tak drogie auto? Za połowę tej kwoty też można kupić nówkę z salonu, tylko trzeba pokombinować, np. mój ojciec kupił w styczniu tego roku nową Skodę Fabię, model z 2010 za 27 tysięcy. Poczytaj opinie o różnych samochodach, jaka jest ich awaryjność, spalanie itd. Ja sama mam auto 10 letnie, mój mąż 12-letnie i nie jest tak, że się sypią. Zależy jak się dba.
      • annie_83 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:26
        > A czy naprawdę jest wam potrzebne tak drogie auto? Za połowę tej kwoty też moż
        > na kupić nówkę z salonu, tylko trzeba pokombinować, np. mój ojciec kupił w styc
        > zniu tego roku nową Skodę Fabię, model z 2010 za 27 tysięcy.

Chyba nie doczytałaś, że ona chciałaby w miarę DUŻY samochód, a nie kolejną Fabię.
        • mysz0lec Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:28
          > Chyba nie doczytałaś, że ona chciałaby w miarę DUŻY samochód, a nie kolejną Fab
          > ię.

Wiem, że trudno zauważyć, ale tam jest takie małe "np." Chyba, że nie wiesz co to znaczy.
          • annie_83 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:42
            mysz0lec napisała:

> > Chyba nie doczytałaś, że ona chciałaby w miarę DUŻY samochód, a nie kolej
            > ną Fab
            > > ię.
            >
            > Wiem, że trudno zauważyć, ale tam jest takie małe "np." Chyba, że nie wiesz co
            > to znaczy.

To znajdź proszę jakąś sensowną ofertę na DUŻY nowy samochód w cenie Fabii. Rozumiem "np", ale Ty chyba powinnaś rozumieć, że tej wysokości ceny płaci się za MAŁE nówki, nie duże.
            • mysz0lec Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:53
              Rozumiem, ze autorka chce nowe auto (nie pamiętam już) i rozumiem, że jej na nie nie stać. No więc trzeba poszukać albo tańsze nowe auto. Albo tańsze używane. Albo zrezygnować z czegoś, żeby więcej odłożyć (każdy ma jakieś priorytety). Albo znaleźć dodatkowe żródło dochodu.
              Zasadniczo trzeba mierzyć siły na zamiary. Ja tez chciałavbym SUV VOLVO, ale na auto za około 160 tysięcy mnie nie stać, więc mam 10 letnie seicento, a mąż 12 letniego opla (combi, duży, wygodny).
        • kasiasjs Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:08
          Rozumiem, że samochód z samymi "bez"? Silnik 1,2, bez klimatyzacji, elektrycznych szyb, radia itd? Tyle, że nowy? Jeśli tak, to faktycznie jest możliwość, ale czy sens za 27 tysięcy?
          • joanna_poz Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:15
            > Rozumiem, że samochód z samymi "bez"? Silnik 1,2, bez klimatyzacji, elektryczny
            > ch szyb, radia itd? Tyle, że nowy? Jeśli tak, to faktycznie jest możliwość, ale
            > czy sens za 27 tysięcy?

i dlatego wlasnie wolałam 3-latka w wersji exclusive za 30 tys.
            zamiast nówki bez niczego.

na samochod nie wzięłabym kredytu. akurat tu preferujemy zakup za gotówkę.
            kupujemy używane, różne warianty już przerabialiśmy.
            na szczęscie w wielkie naprawy udawało nam się nie wpuszczać.
            • kasiasjs Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:25
              joanna_poz napisała:

> > Rozumiem, że samochód z samymi "bez"? Silnik 1,2, bez klimatyzacji, elekt
              > ryczny
              > > ch szyb, radia itd? Tyle, że nowy? Jeśli tak, to faktycznie jest możliwoś
              > ć, ale
              > > czy sens za 27 tysięcy?
              >
              > i dlatego wlasnie wolałam 3-latka w wersji exclusive za 30 tys.
              > zamiast nówki bez niczego.
              >
              >
              > na samochod nie wzięłabym kredytu. akurat tu preferujemy zakup za gotówkę.
              > kupujemy używane, różne warianty już przerabialiśmy.
              > na szczęscie w wielkie naprawy udawało nam się nie wpuszczać.
              To słabo się wpisujesz w opcję oszczędzania ze swoim ex autem wink Zupełnie poważnie, to ostatnio z mężem mieliśmy mega ubaw z jego kolegi, który kupił Hyundaia i10 za 35 tysięcy, nowego, ale bez wspomagania, bez obrotomierza, klimatyzacji, radia, z jedną poduszką i w kolorze czerwonym. Tylko, że nowego. Stwierdził, że nowy się nie psuje, zapomniał tylko, że w samochodzie wymienia się pewne części i jak się tego nie zrobi, to się popsuje - np. lanie wody zamiast płynu chłodniczego powoduje rozwalenie układu itp. Hitem i tak jest to, że całą zimę jeździł na letnich, nie nie, "całorocznych". Ja chyba nie rozumiem ludzi i ich złudzeń odnośnie nowych samochodów. Umówmy się, dobry, mądrze wyposażony, nowy samochód to duży wydatek i nawet 50 tysięcy to za mało, niezależnie od marki.
              • mysz0lec Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:29
                Niektórzy ludzie są po prostu przyzwyczajeni do minimalizmu i za nic na świecie nie zamontują sobie w aucie radia, czy wspomagania kierownicy. W mojej rodzinie sa osoby, które za nic w świecie się nie zgodza na takie rzeczy w aucie, bo X lat jeżdziły samochodami bez tych "bajerów" poczawszy od malucha, a skonczywszy na "czinkłeczento". Jedna z nich teraz ma w aucie obrotomierz i nie moze sie przyzwyczaic, bo w poprzednim aucie miała obrotomierz "na słuch".
                nie rozumiem co masz do czerwonego?
                • kasiasjs Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:33
                  mysz0lec napisała:

> Niektórzy ludzie są po prostu przyzwyczajeni do minimalizmu i za nic na świecie
                  > nie zamontują sobie w aucie radia, czy wspomagania kierownicy. W mojej rodzini
                  > e sa osoby, które za nic w świecie się nie zgodza na takie rzeczy w aucie, bo X
                  > lat jeżdziły samochodami bez tych "bajerów" poczawszy od malucha, a skonczywsz
                  > y na "czinkłeczento". Jedna z nich teraz ma w aucie obrotomierz i nie moze sie
                  > przyzwyczaic, bo w poprzednim aucie miała obrotomierz "na słuch".
                  > nie rozumiem co masz do czerwonego?
                  To mogą mieć problem, bo coraz mniej takich samochodów. Myślę, że między rozsądkiem, a minimalizmem jest znaczna różnica, ale nie moja rola w uświadamianiu. Czerwony był sarkazmem do całej wypowiedzi o samochodzie marki H, jak wiadomo niektórym, są to w większości kolory bez dopłaty.
              • joanna_poz Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:32
                > To słabo się wpisujesz w opcję oszczędzania ze swoim ex autem wink

no jak to słabo?smile kupiony z oszczędności przecież...
                poza tym przewiduję, że parę lat nim pojeżdzę...
                • kasiasjs Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:35
                  joanna_poz napisała:

> > To słabo się wpisujesz w opcję oszczędzania ze swoim ex autem wink
                  >
                  > no jak to słabo?smile kupiony z oszczędności przecież...
                  > poza tym przewiduję, że parę lat nim pojeżdzę...
                  Klimatyzacja powoduje, że samochód więcej pali np. wink no olej droższy, części inne, filtry trzeba wymieniać i klimę nabijać, skandal!
                  • joanna_poz Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:40
                    > Klimatyzacja powoduje, że samochód więcej pali np. wink no olej droższy, części i
                    > nne, filtry trzeba wymieniać i klimę nabijać, skandal!

2 samochody przed tym miałam bez klimatyzacji.
                    i pomimo, że klimat mamy jaki mamy, juz nigdy więcej nie kupię samochodu bez klimy.

generalnie samochod to fanaberia, prawdawink?
                    ktoś tu się już na forum dziwił po co komu w XXI wieku samochodsmile
                    • kasiasjs Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:46
                      joanna_poz napisała:

> > Klimatyzacja powoduje, że samochód więcej pali np. wink no olej droższy, cz
                      > ęści i
                      > > nne, filtry trzeba wymieniać i klimę nabijać, skandal!
                      >
                      > 2 samochody przed tym miałam bez klimatyzacji.
                      > i pomimo, że klimat mamy jaki mamy, juz nigdy więcej nie kupię samochodu bez kl
                      > imy.
                      >
                      > generalnie samochod to fanaberia, prawdawink?
                      > ktoś tu się już na forum dziwił po co komu w XXI wieku samochodsmile
                      Tymi dwoma bez klimy się zrehabilitowałaś wink Kto to widział, w XXI wieku klimatyzację i inne, nie rozumiem, nie rozumiem.
                      • joanna_poz Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:57
                        > Tymi dwoma bez klimy się zrehabilitowałaś wink

no ja też tak myślę, że juz swoje wycierpiałamsmile
                    • insignia928 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:48
                      tak, w XXI wieku najrozsądniej jest poruszać się helikopterem (ceny używanych kształtują się już na poziomie 100 000$). śmig, śmig, w korku nie stoi, wylądować można na dachu biurowca.
                      ale jak ktoś z jakichś przyczyn nie ma helikopteru, to samochód raczej jest koniecznością.
                      • kasiasjs Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:57
                        insignia928 napisała:

> tak, w XXI wieku najrozsądniej jest poruszać się helikopterem (ceny używanych
                        > kształtują się już na poziomie 100 000$). śmig, śmig, w korku nie stoi, wylądow
                        > ać można na dachu biurowca.
                        > ale jak ktoś z jakichś przyczyn nie ma helikopteru, to samochód raczej jest ko
                        > niecznością.
                        Kwestia XXI wieku i samochodu to był sarkazm wink za to helikopter pierwsza klasa, przemyślę zakup, chociaż nie, może coś do przemieszczania się drogą wodną. Kajak?
                        • insignia928 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 15:01
                          z tym kajakiem tonie wiem, za mało praktyczny... chyba że z prawego brzegu Wisły na lewy. więcej nie ma możliwości. wawa to nie Wenecja. daleko nie zapłyniesz...wink
                          • kasiasjs Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 15:11
                            insignia928 napisała:

> z tym kajakiem tonie wiem, za mało praktyczny... chyba że z prawego brzegu Wis
                            > ły na lewy. więcej nie ma możliwości. wawa to nie Wenecja. daleko nie zapłynies
                            > z...wink
                            >
                            EEE kreatywność to podstawa, coś wymyślimy.
              • zuzanna56 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:34

kasiasjs napisała:

Umówmy się, dobry, mądrze wyposażony, nowy sam
                > ochód to duży wydatek i nawet 50 tysięcy to za mało, niezależnie od marki.

Racja. Dlatego nie kupujemy z mężem nowego samochodu, bo nas na to nie stać, choć teoretycznie mamy przyzwoite zarobki, nie duże ale i nie małe. Do tego spore inne wydatki.

Jeśli autorka wątku ma dochody na poziomie 8-10 tysięcy i żadnych kredytów to OK, niech kupuje samochód za 50 000. Przy kredycie mieszkaniowym nie zdecydowałabym się, no chyba że rata to 300 zł a nie 1300 zł.
      • kasiasjs Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:32
        Nie ma samochodów w cenie 27 tysięcy, chyba, że są w kredycie.
        • mysz0lec Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:41
          > Nie ma samochodów w cenie 27 tysięcy, chyba, że są w kredycie.

Wyobraź sobie, że są. Na samym początku roku można kupić modele z zeszłego roku za dużo mniejsza kwotę. Z tego co mi wiadomo to mój tata zapłacił 9 tysięcy mniej. I kupował za gotówkę, nie w kredycie.
      • gracias_puerrrtto Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:37
        mysz0lec napisała:

> A czy naprawdę jest wam potrzebne tak drogie auto?

a moze:
        > A czy naprawdę jest wam potrzebne tak drooooogie dziecko?

• magdalaena1977 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:11
          gracias_puerrrtto napisała:

> a moze:
          > > A czy naprawdę jest wam potrzebne tak drooooogie dziecko?
          Weźcie tańszy model ze starszego rocznika wink
    • magdalaena1977 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:19
      mizi_mizi napisała:
      > Miesięcznie jestem w stanie odłożyc ok. 1500 zł (...)
      > I szlag mnie trafia, bo co nie odłożę, to trzeba coś kupić - wczoraj np.
      > wyskoczyła operacja (zabieg) u dziecka za 4000 zł (wycięcie trzeciego
      > migdała + dreny w uszach).
      IMHO to odkładanie oceniasz zbyt optymistycznie. Tak jakbyś budżetowała tylko jedzenie i środki czystości, a nie brała pod uwagę kosztów leczenia i innych "nadzwyczajnych" wydatków. Sięgnij do zapisków z zeszłego roku, sprawdź ile było takich awaryjnych sytuacji, oblicz średnią i ustal, ile najprawdopodobniej na to przeznaczysz.
      I wtedy dowiesz się, ile naprawdę Ci zostaje.

A co do drogiego samochodu ... To jest prosta kwestia bilansowania dochodów i wydatków. Albo zrezygnujecie z niektórych wydatków (studia ?) albo postaracie się o dodatkowe dochody.
      • gwiazdeczka-z-nieba Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:42
        wydaje mi się, że wybraliście zbyt drogi samochód, jak na Wasze możliwości.
        Zdecydowałabym się albo na nowy, ale z tych tańszych, z niższej półki (myślę, że da się znaleźć coś w odpowiednich rozmiarach), albo na używany, powiedzy w granicach 20-30 tysięcy złotych.
        Nowy samochód straci bardzo dużo na wartości. wydaje mi się, że nawet jeśli w tym używanym będzie będzie trzeba coś zrobić, wymienić, to w ostatecznym rozrachunku może to wyjść korzystniej.
        moich dwóch znajomych mechaników opowiadało mi już o kilku przypadkach, że przyjeżdżali do nich klienci z samochodem świeżo po gwarancji, w których właśnie jak gwarancja się skończyła trzeba było coś drogiego naprawić.
        poza tym w nowym aucie istnieje ryzyko, że podczas "docierania" auta mogę wyjść pewne usterki. w rocznym, to co "miało wyjść" już "wyszło", cena będzie niższa, a samochód wcale nie będzie zniszczony i zużyty (no chyba, że jeździł nim przestawicie samochodowy itp).

i jeszcze: wolałabym kupić teraz tańszy samochód, taki z niewielkim kredytem i zbierać sobie na osobnym koncie na lepszy model (podchodząc do tego uczciwie, czyli racjonalizując wydatki itp) niż kupić drogi samochód i "zarżnąć" się kredytem. jeśli będzie gorszy miesiąc to po prostu odłożyć mniej, w przeciwieństwie, do kredytu, który trzeba spłacać co miesiąc. w chwili gdy dozbiera się brakującą kwotę, albo uzbiera się na tyle, aby można było na resztę wziąć mały kredyt, wymienić auto. nie mówię, żeby "co chwilę" wymieniać. wymiana auta to też koszty, trzeba je zarejestrować, opłacić ubezpieczenie, wymienić olej czy rozrząd jeśli używane.
        • annie_83 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:44
          gwiazdeczka-z-nieba napisała:

> wydaje mi się, że wybraliście zbyt drogi samochód, jak na Wasze możliwości.
          > Zdecydowałabym się albo na nowy, ale z tych tańszych, z niższej półki

No właśnie DACIA to jest tańszy samochód z niższej półki. wink
          • gwiazdeczka-z-nieba Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:17
            powinnam napisać z "jeszcze niższej" półki. smile wiem, że 50000 to nie jest wysoka półka jeśli chodzi o nowe auta. ale chyba są jeszcze tańsze, takie po trzydzieści kilka tysięcy?
            tak czy inaczej skłaniałaby się bardziej do kupna samochodu używanego. smile
      • insignia928 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:57
        zastanów się nad tą dacia duster: chcesz mieć auto osobowe , ale wyglądające jak terenowe.
        sprawdziłam sobie parametry:
        nie są zachwycające, ma tylko 105 KM, pojemność silnika 1598 (czyli 1.6)
        jaka terenówka w takim słabym silnikiem?
        no i oczywiście będzie Tobie żarła 10,4l Pb w cyklu miejskim.
        nie pomyśl sobie, że życzę Tobie źle, ale piszesz, że masz problem z odłożeniem 1500zł/mies. Nie wiem ile jeździsz, ale spalanie w tym aucie małe nie jest, żeby potem płaczu nie było, że drogo.
        samochód to także jego utrzymanie: opony raczej ma duże, droższe są. standardowy komplet 4 szt (rozmiar 205/R16 kosztuje ok. 1 800 zł (Brigestone, Dunlop) a te są zdecydowanie większe, i co, zapłacisz 700zł za szt.? potrzebujesz czterech. czy będziesz cały rok jeździła na letnich, narażając bezpieczeństwo swoje i dzieci?
        3 w testach zderzeniowych.
        w związku z tym pytanie:czy Twoje zadowolenie od siedzenia nieco wyżej jest tego warte?
    • fruzia01 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:27
      a może mniejsze tańsze auto i przyczepka?
      • zuzanna56 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 13:38
        Nas czeka w najblizszym czasie wymiana dwóch samochodów. Na pewno kupimy używane, 3-4 letnie, to i tak będzie kupa kasy. Nie wzięłabym kredytu samochodowego na 50 000 zł, ale ja mam kredyt na nieruchomość, to byłoby za dużo jak dla nas.

Jakie macie dochody?
    • woman-in-the-city wątek do poczytania 05.04.11, 13:46
      Watków o autach było multum , sporów czy nowy, czy uzywany tez mielismy pełną paletę, radzę poszukac starszych watków, wklejam jeden z tych ostatnich:
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,121688611,121688611,Zakup_samochodu_nowy_czy_uzywany.html
      • gracias_puerrrtto Re: wątek do poczytania 05.04.11, 13:48
        woman-in-the-city napisała:

> Watków o autach było multum , sporów czy nowy, czy uzywany tez mielismy pełną p
        > aletę, radzę poszukac starszych watków, wklejam jeden z tych ostatnich:
        > forum.gazeta.pl/forum/w,20012,121688611,121688611,Zakup_samochodu_nowy_czy_uzywany.html

po co szukac, kiedy mozna swoim problemem dawny watek odswiezyc?
        co innego indywidualne potraktowanie, a co innego wysuwanie wnioskow na temat cudzych problemow, nawet jak sa podobne
    • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:32
      Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi wink nawet te o drogim drugim dziecku wink

Rzeczywiście może lepiej będzie kupić auto kilkuletnie. Są jednak pewne wymagania, które takie auto musi spełnić uncertain nie chodzi mi o to, żeby auto było terenowe, tylko wysokie (osoba niepełnosprawna ma duże problemy z wsiadaniem i wysiadaniem z niskiego samochodu). Nie zależy mi też na dużym silniku, tylko raczej na ilości miejsca. Poruszam się prawie wyłącznie po mieście, więc przyspieszenie nie jest tak istotne wink

Trudne to kupowanie samochodów jest uncertain ech...
      • insignia928 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 14:37
        pozostały Tobie jeszcze 2 rzecze do przemyślenia:
        spalanie na poziomie 10,4l Pb w cyklu miejskim
        oraz zakup opon do tej "pseudoterenówki"
        wylicz sobie ile km robisz Fabią i przelicz spalanie w przypadku tej Dacii, żeby później biadolenia nie było, ze dużo pali.

• hermilion Re: Jak oszczędzić na samochód? 11.04.11, 23:10
        To kup raczej pickupa w wersji 5 osobowej z odsuwanymi drzwiami,
        dosyć świeże auta tego typu kosztuja ok 20k

Przykłady:
        otomoto.pl/peugeot-partner-hdi-5-osob-serwisowany-C18074382.html
        otomoto.pl/skoda-roomster-1-2-klima-28tys-km-C18439534.html
        otomoto.pl/renault-kangoo-1-5-diesel-62km-C17082158.html
        • konwalia-82 Re: Jak oszczędzić na samochód? 12.04.11, 11:45
          to nie są pickupy-pickup to samochód z naczepą typu ford f150, nissan navara
          • hermilion Re: Jak oszczędzić na samochód? 14.04.11, 15:30
            naczepą? Naczepa to przyczepa ..

Pickup to auto paką bagażową, w tym wypadku są to modele
            pickupów przerobione fabrycznie na vany .. jeśli już chcesz
            koniecznie trzymać się nazewnictwa.
    • zuzanna56 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 16:27
      mizi_mizi napisała:

> No i do Was pytanie, mądre głowy, jak odłożyć, żeby w dwa lata kupić samochód?
      > albo przynajmniej skombinować połowę kasy, 25 tys. ? czy po prostu wziąć kredyt
      > i tyle?

Chyba nie ma innej rady jak odkładać po 2-3 tysiące miesięcznie.
      • anetaa Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 17:16
        a gdzie na zabieg wyciecia migdałka trzeba czekac półtora roku - moja kolezanka ostatnio robiła w Lublinie - czekała krócej niz miesiąc.
        • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 20:03
          jakto gdzie? w stolycy wink

możesz napisać, w którym szpitalu znajoma robiła ten zabieg? zależy nam na czasie, bo syn ma niedobre wyniki badania słuchu uncertain
          • naomi19 Re: Jak oszczędzić na samochód? 08.04.11, 22:19
            Warszawa jest beznadziejna pod względem służby zdrowia, dobrze, że tam nie mieszkam smile
    • black_halo Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 18:28
      Moj 182cm facet spokojnie miesci w malej toyotce aygo, ja tak samo. Kupisz nowa to nie stracisz majtaku jak zechcesz ja za 3 lata sprzedac.
    • mama_dorota Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 18:29
      Wiesz, my mamy 2 samochody:
      - VW Passat, już na emeryturze jako mój samochód na kilka km/dzień, ma 19 lat i naprawdę niewiele się w nim psuje, koszty remontów to rocznie max 500 zł, kupiliśmy go 6 lat temu
      - VW Sharan (taki by ci się przydał), który służy głównie jako mini-bus mojemu mężowi do prowadzenia działalności oraz jako samochód rodzinny, ma 11 lat, kupiliśmy go półtora roku temu, koszty napraw podobne jak w passacie, a w obu przypadkach winna jest najbardziej nasza ulica z płyt jumbo (ale jeszcze tylko pół roku, bo właśnie zaczęli ją wreszcie utwardzać).

Takie samochody to mądry pomysł mojego męża, który uważa, że nie wiek, a przebieg samochodu ma znaczenie. Stary zadbany samochód z małym przebiegiem nie jest już drogi, a może długo pojeździć. Passat kosztował nas 6 lat temu 9 tysięcy, Sharan 1,5 roku temu prawie 20 tysięcy. W tych kosztach są już wszelkie podatki, rejestracja + założenie instalacji gazowej (oba są w nie wyposażone). Oba samochody są sprowadzone z Niemiec, a tam szukanie trwało po kilka dni, poprzedzone było szukaniem jeszcze w Polsce przez internet. Takie "zakupy" zlecaliśmy kuzynowi przyjaciela, który przez wiele lat pracował jako mechanik samochodowy. Płaciliśmy mu za to i te koszty też są w liczone w podane przeze mnie kwoty. Pomysł sprawdził się u nas i jeszcze u sąsiadów. Może warto popytać o kogoś takiego.

Nasze samochody były droższe niż tej samej marki i wieku w Polsce, ale wiedzieliśmy, że przez wszystkie lata jeździły po dobrych drogach, były zadbane i miały realny przebieg.

Nowy samochód też sporo kosztuje, bo przeglądy są baaardzo drogie. Mój kolega z pracy kupił 5 lat temu nową fabię i co przegląd (drogi, nieporównywalnie droższy od tego, co my płacimy) musiał robić sporo napraw, a wiem, że po jumbach nie jeździł i dbał o samochód, a pół roku miał tego dość, bo w grę wchodziła wymiana sprzęgła i w końcu sprzedał.

Gorąco ci polecam znalezienie dobrego pośrednika i życzę powodzenia.
      • mama_dorota Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 19:07
        Uczciwie muszę dopisać, że w zeszłym roku zrobiliśmy generalny remont passata (głównie wymiana skrzyni biegów, ale i konserwacje, olej) - koszt 2500 złotych. Rozważaliśmy zmianę samochodu na inny, ale doszliśmy do wniosku, że jeszcze nie warto. W tym roku wymieniliśmy akumulator, tłumik i klamki, ale się zdarza i w nowych samochodach.
        • johana75 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 19:46
          Wasnie przydalby ci sie Sharan weź pod uwage kilkletniego za ok 25 tys. sprowadzonego z De. nacieszysz się nim i nie zarżniesz finansowo. My tez takiego mamy z intalacja gazową super autko!
          Ostatnio facet mi wgniótł próg i prawe drzwi dostałam spore odszkodowanie i po naprawie i dodatkowo wymianie przednich wahaczy zostało 4 tys. w kieszeni ;P
          Polecam. My będziemy nim tak długo jeździć jak będzie on w stanie, i oddamy na złom, potem pewnie kupimy nowszego lub jakiegos mniejszego , ale napewo używanego!
    • konwalia-82 Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 19:53
      szczerze? terenówka, nawet pseudo dla niepełnosprawnej osoby to porazka, ja jestem teraz w 7mcu ciązy, mam problemy z miednicą i wolę drugi samochód(kombi)-do terenówki mi za wysoko

ale do rzeczy, przy waszych potrzebach i możliwościach kupiłabym fiata doblo, renault kangoo-nie siedzisz nisko, ale nie męczysz się wsiadaniem, możesz kupic diesla-wprawdzie nie super dynamiczny, ale spali mało, kilkulatek to z 20-25tys, z klimą znajdziesz, wspomaganie to mus-inaczej nie sprzedaz nic potem
      z tych 7tys 2-3tys pójdzie na ubezpieczenie, olej, rozrząd, rejestrację

-
      https://www.suwaczki.com/tickers/34bwdqk3ojz97yr7.png
      • jop Re: Jak oszczędzić na samochód? 06.04.11, 14:33
        > terenówka, nawet pseudo dla niepełnosprawnej osoby to porazka,

Pozwolę sobie się nie zgodzić - z moich doświadczeń wynika, że o wiele łatwiej osobie niezbyt sprawnej wsiąść do SUV-a (bo chyba nie mówimy o wyprawowych Landroverach?) niż do niskiego pseudosportowego kompakta (Dodge Neon).
        • karolinek Re: Jak oszczędzić na samochód? 06.04.11, 15:53
          No ale między SUVem, a pseudosportowym kompaktem autem, są jeszcze inne modele.
    • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 20:20
      słuchajcie...a kilkuletni Fiat Multipla?
      • nvv Re: Jak oszczędzić na samochód? 05.04.11, 21:17
        > słuchajcie...a kilkuletni Fiat Multipla?

Poczytaj może lepiej na forach technicznych, a jeszcze lepiej np. tutaj:
        www.autocentrum.pl/testy-opinie/
      • sylwiam_m Re: Jak oszczędzić na samochód? 06.04.11, 08:50
        ńa forum wielodzietni bardzo chwalą multiplę.Ja jeżdżę też fiatem i baaardzo sobie chwalę.Części eksploatacyjne taniutkie,auto niezawodne.Te fiaty nowej generacji to całkiem inna bajka.Jeśli mogę tylko coś doradzić, to używany tylko sprowadzany.My tak jeździmy od lat i nie narzekamy.
    • volta2 Re: Jak oszczędzić na samochód? 06.04.11, 07:27
      a czemu zakładasz od razu wożenie dwóch wózków?
      ja też miałam dwójkę małych dzieci i tak naprawdę, to jeden rok był tylko trudny, bo zabierało się dużo rzeczy dla jeszcze obu maluchów. potem, gdy młodszy miał rok, to 3latek nie potrzebował wożenia się z wózkiem. a jak potrzebował, to na chwilę(krótszą jak i dłuższą) dosiadał się do brata.

wolałabym zasadniczo pomęczyć się rok z ciasnotą w samochodzie niż z kilkuletnią ciasnotą w budżecie.

no i nie rozumiem też kwestii ojca- wozisz go codziennie i stąd ten komfort dużego auta musi być czy jest to raczej kwestia okazjonalna, bo jak to drugie, to też bym zakładała że wolę się jednak od czasu do czasu pomęczyć.

a swoją drogą pamiętam doskonale, jak jechałam na narty. 2 pary nart dla dorosłych, buty, do tego głęboki wózek gondolowy dla dwumiesięczniaka, i do tego starszy syn w foteliku. no i bagaże na tydzień.

zmieściliśmy się w oplu astrze. a po roku było już łatwiej, bo zamiast gondoli spacerówka. poza tym pomęczyć się raz w roku można chyba, nawet jeśli to parę godzin jazdy w jedną stronę.
      • mizi_mizi Re: Jak oszczędzić na samochód? 06.04.11, 07:35
        przemęczyć to ja się mogę, ale tata nie może zginać nóg i niestety wszystko go boli jak musi się wcisnąć na przednie siedzenie uncertain i jak sobie wyobrażasz przemęczenie się? jak się nie mieści, to nie zabieramy wózka inwalidzkiego i niech ojciec sobie pełza? wink

wózki dwa, bo albo dwa dziecięce (a w bagażnik skody spacerówka mieści się na styk (na długość) albo jeden dziecięcy (nie daj Boże gondola) + inwalidzki (z tym że w tym wydaniu inwalidzki w bagażniku, a dziecięcy w środku uncertain

już postanowiłam - zakładam jeszcze jedno konto oszczędnościowe z utrudnionym dostępem wink i po mału po mału...ech sad
    • yoko0202 Re: Jak oszczędzić na samochód? 06.04.11, 13:23
      osobiście nie jestem za kupowaniem nowych aut, chyba że nas na to po prostu stać - czyt. mamy na to własne pieniądze. nowy traci 10% na wartości w momencie wyjechania z salonu.

poza tym celujecie w dziwne marki - dacia, fiat multipla, zamiast pewniaka 100%, z górnych pozycji rankingów bezawaryjności (mowa o używanych), auto popularne - co przekłada się na ceny części.

w Waszej sytuacji zastanowiłabym się nad kilkuletnim kombi, może passat, toyota, jakieś audi, toyota - jeżeli nie znacie się za bardzo, to popytajcie wśród znajomych, może ktoś mógłby pomóc Wam z zakupem. Naprawdę można np. do 20 tyś. kupić kilkuletnie porządne auto w świetnym stanie, z małym przebiegiem, i z dużym potencjałem [tj. do 300,000 na liczniku w zasadzie nie ma prawa się nic stać, oczywiście jeżeli był sensownie jeżdżony)
    • babka.pracujaca Re: Jak oszczędzić na samochód? 06.04.11, 16:52
      Moim zdaniem nie warto kupować nowego auta - jeśli koniecznie chcesz mieć coś ,, ala terenówka lub suv" to kup coś w granicach 3-5 lat.Wydasz od 25 do 55 tysięcy w kategorii aut popularnych "niecelebryckich". Nie mówię tu o aucie które wyjściowo kosztuje 150 tysięcy.
      Jeśli potrzebujesz dużo miejsca może lepszy jakiś wan np opel zafira.
      Uważam że jeśli chodzi o auta używane to ostatecznie nie jest ważna marka ale egzemplarz na który się trafi.Sama miałam kiedyś używanego "francuza" w którym non stop się coś psuło, potem drugi "francuz" i jeździ odpukać jak igła już wiele lat.W rodzinie mamy także doskonałą toyotę a i jednocześnie wiecznie psujący się golf.Także wszystko zależy od egzemplarza i pochodzenia.
      Sama oglądałam duster z ciekawości i przez chwilę chęci posiadania auta w tym stylu.Ostatecznie nie zdecydowałam się na nowe auto - bo nie stać mnie na tracenie 20 % wartości po roku.
      • black_halo Re: Jak oszczędzić na samochód? 06.04.11, 22:04
        A ja wlasnie zdecydowalam sie na zakup Toyoty bo ... nowka sztuka z salonu kosztowala mnie (no trzeba dodac, ze promocji) 9.999 euro. 3-4letnie chodza u nas po 7-8 tys, nigdy nie widzialam za mniej niz 6.5 tys euro wiec po 4 latach potencjalnie strace jakies 30% ale ...

Mialam uzywanego Forda, ktory przez jakis czas smigal jak rakieta a potem nagle posypalo sie wszystko. Kosztowal 2700 euro, roczne ubezpieczenie 500 euro plus podatek drogowy 300(im starsze auto tym wiecej). W ciagu trzech lat posiadania naprawy kosztowaly 2500 euro u znajomego pana "Zdzisia" tutejszego czyli praktycznie drugi samochod, plus dodatkowo plus 2400 za podatek, nie licze wymiany leju czy srpyskiwaczy. Finalnie 3 lata posiadania tego samochodu uszczuplily moj budzet o ok. 8 tys euro natomiast wprawdzie Toyote bede splacala jeszcze 2.5 roku co pociagnie za soba dodatkowe 1500 euro odsetek ale mysle, ze 5letnia sprzedam za jakies 5-6 tys euro. Forda finalnie musialam oddac na szrot i jedyny zysk z niego to sprzedaz radia za 50 euro. Za odwiezienie go na szrot musialam jeszcze dorzucic 200 euro. Przy nowym samochodzie mam gwarancje, samochod sie nie psuje, jdyna rzecz jaka sie stala przez ostatnie poltora roku to kamien, ktory komus wypadl spod kola i urzeyl mi w przednia szybe wiec mialam odprysk.
    • anmala Re: Jak oszczędzić na samochód? 08.04.11, 19:57
      Nowy nawet ten z niższej półki jest chyba dla was za drogi. Bo za te parę lat oszczędzania okaże, się, ze i tak nie macie na niego.....Patrząc z własnej perspektywy nie kupiłabym nowego bo:
      - nie przynosi zysku ( nie pracuje na siebie)
      - po wyjechaniu z salonu traci na wartości zbyt dużo;
      - obowiązkowe przeglądy.... opłaty
      - niestety niewiele nowych samochodów ma "firmową" instalacje gazową, a ceny szybują w górę

Kupiłaby taki 3-5 letni większy ale wszystko/prawie wszystko mający. Co do samochodów z Niemiec uwazałabym bardzo mocno, te na rynku polskim sa po prostu z przekreconymi licznikami, poskladane z kilku w jedena sztukę.

Co do wielkosci to oprócz VW Passata jest jeszcze cała gama innych calkiem wygodnych samochodów i duzo lepiej wyposażonych i mniej "chodliwych". Subaru Legacy np wersja kombi. Te samochody w wersji podstawowej są bardzo dobrze wyposażone ABS, ASR, 4x4, klima, duuuuuży bagażnik, fabryczne radio , isofix, wygoda, poduszki . To tak w ramach promowania mojej ulubionej marki big_grin
      • bwportal.pl Re: Jak oszczędzić na samochód? 12.04.11, 11:45
        > nie kupiłabym nowego bo:
        > - nie przynosi zysku ( nie pracuje na siebie)

A używany przynosi? 8-)

> - po wyjechaniu z salonu traci na wartości zbyt dużo;

A jakie to ma znaczenie? Kupuje się no wy by sprzedać za bramą?

> - obowiązkowe przeglądy.... opłaty

Olej do nowego czy starego kosztuje tyle samo.
        Jedynie nowy się ubezpiecza (AC), a starego niekoniecznie. Zależy jeszcze jak stary.

> - niestety niewiele nowych samochodów ma "firmową" instalacje gazową, a ceny
        > szybują w górę

Używane też nie wszystkie mają. A niektóre mają tylko takie "coś", żeby w ogłoszeniu wpisać "instalacja LPG".
        • magdalaena1977 Re: Jak oszczędzić na samochód? 12.04.11, 22:30
          bwportal.pl napisał:

> > nie kupiłabym nowego bo:
          > > - nie przynosi zysku ( nie pracuje na siebie)
          >
          > A używany przynosi? 8-)
          >
          > > - po wyjechaniu z salonu traci na wartości zbyt dużo;
          >
          > A jakie to ma znaczenie? Kupuje się no wy by sprzedać za bramą?
          Tez mnie to zawsze dziwi.
          • anmala Re: Jak oszczędzić na samochód? 14.04.11, 21:15
            Samochód skoro nie służy do zarobku( nie jest narzędziem pracy), jest czystą konsumpcją, mniej lub bardziej potrzebną.

A co do szybkiej utraty wartości po wyjechaniu z salony oznacza tylko tyle, że nie jest wart ceny z salonu.
            I dziwcie się dalej, skoro ktoś chce się uwiązać kredytem to powinien rozważyć wszystkie scenariusze nawet te najbardziej przykre jak utrata środków do życia lub inne zdarzenia losowe, które uniemożliwiają spłatę kredytu, a zmuszają do sprzedaży samochodu i oddania długo do banku. I jestem pewna, że przy sprzedaży nie osiągnie ceny za jaka kupił nowy samochód.
    • lambswool Re: Jak oszczędzić na samochód? 08.04.11, 22:43
      Jesli nie jestes w stanie oszczedzic tych 1500zl miesiecznie to tym bardziej nie bralabym kredytu na Twoim miejscu. Teraz chociaz masz wybor - przeznaczyc pieniadze na operacje dziecka czy odlozyc na samochod. Jak wezmiesz kredyt to takiego wyboru juz nie bedziesz miec - bedziesz przeciez musiala splacic rate.

Od jak dawna probujesz odlozyc na ten samochod, ile miesiecy? Czy jeszcze NIC nie odlozylas przez kilka miesiecy bo ciagle sa wazniejsze wydatki? Jesli tak to rzeczywiscie albo nie stac Was na nowe auto albo moze go jednak tak bardzo nie chcecie (potrzebujecie) i macie ciagle inne priorytety.

Moze rzeczywiscie warto zastanowic sie nad uzywanym?

Sama jestem zwolennikiem nowych aut z tych powodow, ktore wymienilas. I od lat jezdze tylko nowymi samochodami. Wiec rozumiem. Ale w przyszlym roku planuje zmienic auto na duzo wieksze i duzo drozsze niz obecne i zastanawiam sie nad kupnem uzywanego ALE u dealera, sprawdzonego i na gwarancji (np 6-miesiecznej). Moj maz kupuje sobie auta uzywane i czlowiek przy zakupie nie jest w stanie sprawdzic czy wszystko dziala (kiedys sie okazalo, ze wskaznik poziomu paliwa nie dziala; innym razem spryskiwacz do szyb, innym razem po zupelnym opuszczeniu fotela nie podniosl sie juz do gory (sterowanie elektryczne) itd itp). I daltego ja jesli kupie kiedys uzywane auto to tylko i wylacznie na gwarancji dealera, wtedy przez kilka miesiecy takie kwiatki zdaza wyjsc. Moze i Ty zastanow sie nad takim kompromisem?
    • hermilion Re: Jak oszczędzić na samochód? 11.04.11, 22:57
      Co do operacji zobacz w kajetanach kolo warszawy - sam robie tam
      te wlasnie operacje synowi i kolejki powinny być ok pół roku jesli
      operacja szybka jest konieczna i na NFZ.

www.ifps.org.pl/web/iaktualnosci.php
    • ta_karola Re: Jak oszczędzić na samochód? 12.04.11, 20:07
      Znajoma kupiła Fiata Pandę oczywiście nową na raty z 0 oprocentowaniem lecz tylko z prowizją.,. W USA to normalne widać do Polski to wchodzi. Zorientuj się w tym.
      • only_marcopol Re: Jak oszczędzić na samochód? 14.04.11, 19:34
        ta_karola napisała:

> Znajoma kupiła Fiata Pandę oczywiście nową na raty z 0 oprocentowaniem lecz ty
        > lko z prowizją.,. W USA to normalne widać do Polski to wchodzi. Zorientuj się w
        > tym.

rozumiem wszystko ale jak u licha wciśniesz 4 osobową rodzinę do Pandy - bez przesady smile

ja jakoś wolę uzywane bo wolę jednak lepsze autko a mające np 3-4 lata niz nowe ale gorszej marki czy "gołe"
        W nowych autach płaci się krocie za dodatkowe wyposażenie przy uzywanych ta różnica się zaciera
    • ablims Re: Jak oszczędzić na samochód? 14.04.11, 22:45
      Jak już pisałem wziąłbym pod uwage 2 warianty:
      1. Zakup nowego auta
      2. Zakup auta 3-5 letniego ale z pewnych rąk i tylko kupionego u nas.

Jeśli chcesz nowy to tylko wpłata własna i dobranie kredytu. Chyba że masz all gotówke.
      Szukałbym samochodu o niskim oprocentowaniu jak np. ma skoda. Odradzam oprocentowanie takie jak renault - przepłacasz 25% wartości samochodu.Ja osobiście kupiłem sobie skode fabia bo mi wystarcza. Ale w ofercie są także inne. Trzeba pochodzić po dealerach i popytać o oprocentowanie i jakie raty..

2 możliwość to zakup auta 3-5 letniego. Spełnić musi takie warunki:
      - auto od pierwszego właściciela ( pełna dokumentacja łącznie z fakturą zakupu do wglądu)
      - TYLKO za gotówke ( przy braniu na kredyt bardziej się opłaca nowy)
      • moleslaw Re: Jak oszczędzić na samochód? 17.04.11, 13:43
        Mam zupełnie inną uwagę, na samochodach się nie zam. Na jakiej podstawie zakładasz że dziecko które chcesz mieć dostanie się do żłobka? To bardzo interesujące, no chyba że bez problemów zapłacisz za prywatny prawie 2 tysiące.Bo rozumiem że dziecko nie byłoby tam dwie godziny dziennie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka