Dodaj do ulubionych

nadpłacać?

15.04.11, 18:58
Pozdrawiam.
Jak wielu debiutujących przyznam że podczytuję Was od dawna.... z efektem kilkunastu szybko zaoszczędzonych tysięcy.
I tak sobie pomyślałam że zamiast bić się z myślami zapytam ekspertów....
Sytuacja wygląda następująco:
Kupujemy z mężem 100 m mieszkanie w stanie developerskim. Dysponujemy około połową wkładu własnego w gotówce oraz 3 pokojowym mieszkaniem o wartości mniej więcej 40 % brakującej kwoty. W mieszkaniu obecnie mieszkamy- planujemy sprzedać jak oddadzą do użytku nowe. Na całą brakującą kwotę bierzemy kredyt. Potem sprzedamy mieszkanie Pytanie brzmi: Czy opłaca się nadpłacić kredyt po sprzedaży mieszkania (3 pok) i zostać z maleńkim kredytem? Czy raczej pieniądze zainwestować i spłacać raty kredytu?
Obserwuj wątek
    • eulalia-vol Re: nadpłacać? 15.04.11, 19:18
      Jest wiele opcji. Może bardziej opłaca sie nie sprzedawać 3 pokoi, tylko je wynająć, a dochód będzie szedł na spłatę kredytu? Po latach masz spłacony kredyt i drugie mieszkanie. Zależy, czy jest popyt na wynajem i za ile. Jak spłacisz prawie cały kredyt, to masz luz psychiczny.
    • paluszki38 Re: nadpłacać? 15.04.11, 19:34
      Byłam w podobnej sytuacjismile Plan był aby nadpłacić kredyt, ale zamiast tego kupiliśmy działkę, która jest teraz prawie 4krotnie droższa, więc nie straciliśmy. Po sprzedaży działki będzie na spłatę kredytu i jeszcze zostanie.... Tak byśmy kasę włożyli w mieszkanie i jeszcze trochę kredytu by nam zostało. Ale, żeby inwestować trzeba się na tym znać i mieć trochę szczęścia, ja znam się na działkach i miałam szczęściesmile

Nie chcę żeby moja opowieść zabrzmiała zbyt różowo. Był moment, że kredyt plus opłaty ciągnęłam sama, i plułam sobie w brodę za te pomysły... Kasa zarobiona ale stres i nerwy też przy tym były spore...

Powodzenia w podejmowaniu decyzjismile
    • black_halo Re: nadpłacać? 15.04.11, 20:57
      Zalezy w jakiej lokalizacji jest to drugie mieszkanie gdzie teraz mieszkacie. Jesli dobra lokalizacja to moze sie oplacac wynajac. A jesli kiepska to moze sie bardziej oplacic polozyc na lokate czy zainwestowac. 3pokojowe mieszkanie to potencjalnie jakies 300 tys zlotych a odsetki od tego wcale nie sa takie male, mysle, ze miesieczny dochod porownywalny z wynajmem.
    • konto_calkiem_nowe Re: nadpłacać? 15.04.11, 21:12
      a jakie oprocentowanie? bez tego ciezko powiedziec co sie oplaca (finansowo), bo pod wzgledem psychicznym to pewno wiekszosc ludzi woli miec mniejszy kredyt niz wiekszy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka