Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie mieszkania

26.10.11, 16:24
Zakładam wątek z pytaniem jakie ubezpieczenie - firma jest przez forumowiczow sprawdzona i godna polecenia. Poprzednie ubezpieczenie mam w firmie Inter z wariantem rozszerzonym Locum i teraz zastanawiam się czy jest mi ten Assistance do czegokolwiek potrzebny= skoro mam doubezpieczone sprzęty AGD do 5lat i w ogóle z tego nie korzystałam. Zależy mi na ubezpieczeniu OC i sprzętów w domu i piwnicy od kradzieży i żeby znależć firmę która w razie czego nie wypłaci mi 1/100 wartości utraconych ewentualnie rzeczy.
Kogo polecacie, a kogo omijać?
Obserwuj wątek
    • panna_tulipanna1 Re: Ubezpieczenie mieszkania 26.10.11, 21:33
      Miesiac temu ubezpieczyłam nowe mieszkanie w Allianz i jestem bardzo zadowolona, ceny mocno konkurencyjny - róznica nawet do 300zł w porównaniu z np.Hestia czy PZU. Wziełam pakiet Komfort. Allianz uwzglednil mi kilka znizek - wzial pod uwage rolety antywłamaniowe w oknach, monitoring osiedla, dwa zamki w drzwiach (mimo ze nie super antywłamaniowe) o co inni nawet nie pytali (a ja nie byłam swiadoma ze to moze obnizyc koszty ubezp).
      • babiloniaa Re: Ubezpieczenie mieszkania 26.10.11, 21:50
        A to 2zamki i ochrona to zwykle obniża koszt polisy, podobnie kraty.
        Mnie interesuje zarówno zawarcie polisy jak i ewentualne rozliczanie szkody. Nasłuchałam się koszmarów o firmie PTU i ich rzeczoznawcach spod ciemnej gwiazdy więc wiem że tego nie. Link4 ma opinię że robi straszne schody... ale akurat ich nie brałam poważnie.
        • babiloniaa Re: Ubezpieczenie mieszkaniaAllianz 26.10.11, 21:50
          A kupowałaś przez posrednika czy online?
          • johana75 Re: Ubezpieczenie mieszkaniaAllianz 26.10.11, 23:15
            Najlepiej idź do jakiegoś brokera ubezp. on ci dordzi. Ja moge powiedzieć ze swej strony że mocno zaprzyjaźniony broker doradził mi Uniqa, miałam 2 razy zalane mieszkanie ale sama je malowałam więc kasy starczyło na farby i jeszcze zostało, przy 3 malowaniu będzie robić to firma, bo trzeba wymienić sufit podwieszany no i zobacze jak to wyjdzie finansowo. Mam nadzieje że starczy mi kasy zeby pokryć ich robociznę i materiały.
      • linn_linn Re: Ubezpieczenie mieszkania 27.10.11, 07:28
        Po miesiacu jestes zadowolona? Mozna byc zadowolonym najwczesniej po fakcie i wyplacie odszkodowania.
        • panna_tulipanna1 Re: Ubezpieczenie mieszkania 28.10.11, 15:45
          To oczywiste ze jestem zadowolona z oferty - jej zakresu oraz kosztów rocznych ubezpieczenia.
          Autorka nie prosila o wypowiedz jedynie osoby, ktore mialy 'przygody'. Pewnie takie uwagi beda dla niej najcenniejsze, jednak sposob naliczania kosztów polisy to tez istotny element w podejmowaniu decyzji.
    • ca-sa Re: Ubezpieczenie mieszkania 27.10.11, 01:37
      Pozostań w Interze. Na dzień dzisiejszy mają najlepszy stosunek oferty do ceny (czyli przyzwoita likwidacja vs stawka za polisę)
      • babiloniaa Re: Ubezpieczenie mieszkania 27.10.11, 09:32
        ca-sa napisał:

> Pozostań w Interze. Na dzień dzisiejszy mają najlepszy stosunek oferty do ceny
        > (czyli przyzwoita likwidacja vs stawka za polisę)

Dziekismile)
      • babiloniaa Liberty Direct? 27.10.11, 09:36
        A może Liberty Direct biorę pod uwagę- czy ktoś wie czy z nimi warto bo cenowo wychodzą lepiej niż Inter- ale jak z ewentualną szkodą i kruczkami?
        • ca-sa Re: Liberty Direct? 31.10.11, 07:17
          W zasadzie OWU mają podobne. Co do likwidacji przy ubezpieczeniach majątkowych (mieszkania, domu) nie powinnaś się bardzo przejmować ewentualnymi potrąceniami (nie wynikającymi z OWU). Przy tego typu ubezpieczeniach Towarzystwa nie maja potrzeby dokonywać "gimnastyki" aby zmniejszyć odszkodowanie. O wiele łatwiej jest Ci udokumentować koszty odbudowy posiadanego mienia.

Na co nalezy zwrócić uwagę aby nie być zdziwionym ewentualnym poziomem odszkodowania to jest czy ubezpieczasz mienie na wartość rzeczywistą czy odtworzeniową.

Czym to się różni?

Rzeczywista - przy wypłacie potrącane jest zużycie sprzętu (pamiętaj elektronika po 5 latach warta jest grosze). Przy ewentualnej szkodzie w "murach" mieszkania potrącane jest zużycie 1% zużycia licząc od roku budowy.
          Odtworzeniowa - wartość nowa czyli powinnaś mieć opcję odkupienia nowego sprzętu porównywalnej klasy (lub odbudowy mieszkania do wartości nowej)

Reasumując przy ubezpieczeniu mieszkania raczej ważne jest na jakich warunkach się ubezpieczysz niż gdzie. Likwidacja szkody przebiega o wiele bardziej bezproblemowo niż w przypadku umów komunikacyjnych.
          • babiloniaa Re: Liberty Direct? 31.10.11, 08:39
            Dziekuje Ci za rzeczowe wskazowki. Pozdrawiamsmile
            • ca-sa Re: Liberty Direct? 31.10.11, 11:31
              babiloniaa napisała:

> Dziekuje Ci za rzeczowe wskazowki. Pozdrawiamsmile

Polecam się na przyszłość wink
        • masterolo Re: Liberty Direct? 10.03.14, 11:51
          Witam, jako były pracownki Liberty Direct odradzam pracę w LD, a także polisy i inne oferty ubezpieczeń. Bardzo drogie, bardzo dużo wyłączeń, szukają pretekstu na każdym kroku, aby nie wypłacić odszkodowania.
    • grouse1 Re: Ubezpieczenie mieszkania 27.10.11, 13:08
      My też mamy ubezpieczenie w Allianz Pod Własnym Dachem pakiet Optimum . Do tego w tym roku dobraliśmy ubezpieczenie Wszystko co w domu. Już od trzech lat się tam ubezpieczamy i jak na razie jesteśmy zadowoleni. W sierpniu jak tak lało przez 2 tyg to woda podsiąkła nam do piwnicy. Większych strat nie było, jak przestało lać to wysuszyliśmy ściany i podłogi i jest ok. A odszkodowanie dostaliśmy bez żadnych problemów, po jednej wizycie pani z Allianz - 2800 zł.
      W Allianz mamy też OC w życiu prywatnym i ubezpieczenie samochodów, jednym słowem kompleksówka. Wcześniej mieliśmy w Hestii. Koszt ubezpieczenia nie był wysoki, ale doprosić się wizyty rzeczoznawcy w sprawie odszkodowania nie można było tygodniami, więc nie polecam.
    • delfin79 Re: Ubezpieczenie mieszkania 28.10.11, 23:33
      Ubezpieczenia inter - NIE POLECAM!!!
      Przez wiele lat miałam ubezpieczenie INTER i od przyszłego roku będę szukać czegoś innego.
      Powód - niby nic, pęknięta rura zala sąsiadowi mieszkanie. Sprawa załatwiana była przez rok- niestety szkody i inne sprawy załatwiane są przez telefon w warszawie więc na telefony (dzwoniłam raz w miesiącu bo inaczej chyba w ogóle by się sprawą nie zajęli) wydałam chyba więcej niż kwota jaka była do zwrotu (do zapłaty dla pzu niecałe 400 zł).
      I w efekcie przysłali decyzję że nie zapłacą, oczywiście z jakimś bzdurnym wytłumaczeniem. Widocznie pęknięta rura to była moja wina....
      • ca-sa Re: Ubezpieczenie mieszkania 31.10.11, 11:32
        heja

a OC w życiu prywatnym posiadałeś(aś)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka