Dodaj do ulubionych

Przeterminowane zioła.

07.11.11, 10:01
Sprzatając półki w kuchni znalazłam kilka paczek przeterminowanych ziół : Rumianku, Skrzypu Polnego i Dziurawca. Czy można jeszcze coś z nich zrobić ? (bo pić się boję) , na przykład jakieś napary na twarz lub dodawać do płukania włosów lub kąpieli?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Przeterminowane zioła. 07.11.11, 11:33
      Rozsądny czlowiek przeterminowane rzeczy wyrzuca, a nie używa tylko po to, aby zuzyć. Co Ci przyjedzie z tego, ze dodasz stare ziola do kąpieli? szkoda pewnie żadna, ale i korzyść też.
    • grouse1 Re: Przeterminowane zioła. 07.11.11, 12:34
      Przeterminowane zioła to zwietrzałe zioła, ale zwietrzałe mogą być też te ważne datowo, ale przechowywane w niezamkniętym pojemniku, efekt jest ten sam. Otruć się nie otrujesz, ale to zależy ile już leżą, bo może jakieś robactwo w nich już się zagnieździło. Jeśli przeterminowane krótko, to do kąpieli możesz jak najbardziej stosować, po prostu wsyp więcej niż zwykle, bo działanie będzie słabsze (albo już żadne).
      To taka rada jeśli koniecznie chcesz te zioła wykorzystać, bo jeśli nie, to najlepiej wyrzuć i nie kuś losu smile
      • bluelilu Re: Przeterminowane zioła. 07.11.11, 18:07
        Grouse1,
        Bardzo dziękuję za radysmile. Zioła są przeterminowane zaledwie o miesiąc (lub 4 ), więc wydaje mi się mogą nie być szkodiwe, ale dla pewności chciałam zapytać o inne opinie.
        • gumkoleon Re: Przeterminowane zioła. 07.11.11, 18:11
          Z rumianku możesz zrobić parówkę na twarz, nakrywasz głowę ręcznikiem nad miską z zaparzonym rumiankiem i się parujesz, działa przeciwzapalnie i generalnie dobrze robi buzi.
          A poza tym, jak nie ma robaków to bym się nie przejmowała wcale. Jak byś pozbierała zioła na łące i trzymała w puszkach w domu, to skąd byś wiedziała, że w zeszłym mc straciły ważność... co najwyżej efekt ich działania byłby słabszy, nic więcej.
          • bukolyka Re: Przeterminowane zioła. 07.11.11, 18:18
            Nie wiedziałam, ze zioła mogą się przeterminować.
            W od paru lat mam zasuszoną pietruszkę. Zerwana i zasuszona latem 2004r. Trzymałam ja na ew. obiady, bo jeszcze w życiu nic nie gotowałam a była z wiadomego źródła i teraz nie wiem co z nią będzie, po tym wątkusad
            • f.l.y Re: Przeterminowane zioła. 07.11.11, 18:38
              a ja te przeterminowane zioła zużyłabym w normalny sposób.. wszystko zależy od punktu widzenia wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka