Dodaj do ulubionych

Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną

09.11.11, 08:29
jw,
Obserwuj wątek
    • annielika Re: Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną 09.11.11, 08:36
      Jak robie hurtowo kluski slaskie i zamrazam.
      • gk102 Re: Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną 09.11.11, 08:44
        Kluski śląskie, kisiel, do ciasta.
      • madziulka1982 Re: Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną 09.11.11, 09:35
        poproszę o przepis smile
        • henia04 Re: Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną 09.11.11, 09:45
          Ja robię budynie, zamiast kupować takie w torebce. Dużo nie zużyjesz, bo proporcja jest łyżka mąki (prawie czubata) na szklankę mleka, ale zawsze powoli schodzi.
          Przepis: Szklanka mleka, łyżka czubata mąki ziemniaczanej, łyżka płaska cukru , łyżeczka masła, dodatek smakowy (nie jest obowiązkowy - kropelka zapachu, łyżeczka kakao, fajny jest z odrobinką cynamonu i prażonymi jabłkami dodanymi potem do miseczki, albo syrop jakiś owocowy do polania). Mnożysz przepis w zależności od ilości jedzących. Gotujesz jak ten z torebki: mąkę rozmieszać w zimnym mleku, większość mleka zagotować z cukrem i masłem, połączyć po zagotowaniu, chwilę trzymać na ogniu, rozlać do miseczek.
      • re_ni73 Re: Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną 09.11.11, 19:36
        annielika napisała:

> Jak robie hurtowo kluski slaskie i zamrazam.
        >

Jesteś okropnawink ,narobiłaś mi smaka w wyniku czego ja wariatka ugotowałam ziemniaki,dołożyłam pół kg mąki ziem.(to tak by wszyscy wzrokowo wiedzieli jak bardzo jestem wariatką) i zrobilam kluski śląskie. Część zjedliśmy a część do zamrażalnika,będzie na zaśsmile
        • annielika Re: Na co można wykorzystać mąkę ziemniaczaną 10.11.11, 13:52
          re_ni73 bardzo sie ciesze, ze cie zainspirowalam. Ja rowniez z takich ilosci, jak nie wiekszych robie slaskie smile
    • linn_linn Re: Na co można wykorzystać mąkę kukurydzianą 09.11.11, 09:06
      Z kukurydzianej mozna robic mase kukurydziana: NIE do jedzenia. smile
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,1111,127914494,129898899.html
    • taba18 babka piaskowa 09.11.11, 10:34
      mojewypieki.blox.pl/2011/03/Babka-piaskowa-jak-puch-bezglutenowa.html
      • baba-baba Re: babka piaskowa 09.11.11, 10:52
        kisiel,zagęszczanie sosu,zasypanie odparzonego dupska dziecia,trochę do klusek,można zrobic krochmal ale ja nie używam
        • baba-baba Re: babka piaskowa 09.11.11, 10:53
          jeszcze do lekkiego usztywnienia firan
          • oteczka CIASTKA PIECZARKI 09.11.11, 12:35
            U mnie robią furorę,naprawdę polecam przepis wzięłam dawno z Galerii Potraw

* 1 jajko
            * 2 szklanki *( nie za bardzo pełne) mąki ziemniaczanej,
            * 2 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej
            * 150 g margaryny (u mnie "Kasia")
            * 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej
            * 4 czubate łyżki cukru pudru

* kakao

(*) - szklanka o pojemności 250 ml

Potrzebna będzie jeszcze pusta , sucha butelka ( po wodzie mineralnej)
            Piekarnik nastawic na 180 stopni
            Wszystko robiłam w malakserze, do którego wrzuciłam margarynę z cukrem pudrem
            i chwilkę utarłam. Dodałam 1 jajko i znów kilka sekun ucierania. Mąkę
            ziemniaczaną i pszenną wymieszałam z sodą i wsypałam do masy
            jajeczno-margarynowej. Utrzec razem.
            Ciasto podzielic na małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Do
            małej miseczki wsypac kakao. Końcówkę butelki maczac w kakao i delikatnie
            wcisnąc w kulkę z ciasta.
            "Pieczarki" pieczemy ok. 15 minut
            • mordo_klejka Do... 10.11.11, 10:48
              krochmalenia ubrań, ale to chyba oczywiste. wink Moim hitem jest używanie mąki ziemniaczanej jako pudru matującego do twarzy. Z powodzeniem używam już drugi rok z kolei, na rzecz mąki porzuciłam swój ukochany puder Guerlain. wink A także ostatnio odkryłam, że mąki ziemniaczanej można używać jako suchego szamponu do włosów gdy są lekko nieświeże (tylko dobrze kudły potem wyczesać).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka