Dodaj do ulubionych

Ablims - przepis na chleb

03.01.12, 17:31
Ablims, w innym wątku dałeś przepis na chleb. Zamierzam go zrobić jakoś w tym tygodniu, ale zadziwia mnie brak np. wody..
To jest na pewno kompletny przepis?

2 szklanki mąki przennej
1 szklanka mąki żytniej 750
1 szklanka mąki razowej 2000
0,5 koski drożdzy
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Wymieszać i odstawić aby urosło. Następnie dokładnie mieszamy i wlewamy do formy i czekamy żeby znowy urosło. Jak urośnie to wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Ja pieke 1h w tem 160C w piekarniku z włączonym termoobiegiem.
Obserwuj wątek
    • agpagp Re: Ablims - przepis na chleb 03.01.12, 17:49
      i dobrze myślisz smile woda musi być - ja tam daję na oko ważne by letnia była
    • ablims Re: Ablims - przepis na chleb 03.01.12, 18:19
      oczywiście jest woda.
      daje 2 szklanki
      • ofelia1982 Re: Ablims - przepis na chleb 03.01.12, 19:04
        No a możesz w takim razie dać KOMPLETNY przepis? Bo może oprócz wody czegoś jeszcze zapomniałeś. Serio pytam - ja jestem laik w robieniu chleba i muszę na początek mieć jak krowie na rowie.
        • ablims Re: Ablims - przepis na chleb 03.01.12, 19:28
          robisz tak:
          bierzesz miske i wrzucasz do niej

2 szklanki mąki przennej
          1 szklanka mąki żytniej 750
          1 szklanka mąki razowej 2000
          2 łyżeczki soli
          2 łyżeczki cukru

następnie bierzesz szklankę i wrzucasz pół kostki drożdzy. Zalewasz ją ciepła przegotowaną wodą. Dokładnie wymieszaj i wlej do miski, potem do tej samej szklanki wlej znowu ciepłej przegotowanej wody i wymieszaj ( zbierasz reszte drożdzy z szklanki) i wlej do miski. dokładnie wymieszaj ciasto. Ma nie być widać mąki.
          włącz gaz i postaw obok miskę przykrywając ją szmatką. Jak wyrośnie to dokładnie wymieszaj i wrzuć ciasto do formy. uformuj ciasto aby leżało ładnie i prosto w foremce. Możesz użyć do tego drewnianej łyżki - jak się zamoczy w wodzie to ciasto nie przylega do drewnianej łyżki.
          Przykryj i przystaw obok gazu i poczekaj aż wyrośnie włączając jednocześnie piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem.
          po ok. 10 minutach sprawdz. Mi wyrasta w czasie jak sie nagrzewa piekarnik. Jak już piekarnik się nagrzeje to jest gotowe ciasto do wstawienia.
          Wstawiasz na godzinę smile
    • sylwiam_m Re: Ablims - przepis na chleb 03.01.12, 23:01
      Tutaj masz najlepszy przepis na chleb od b-b1.Na drożdżach ten jest moim zdaniem super, a próbowałam wielu.Nie rozumiem co ablims rozumie jako stawianie koło gazu.Ja nigdzie nie stawiam, zostawiam miskę przykrytą ściereczką i już.

forum.gazeta.pl/forum/w,20012,123156122,123157700,Re_Prosze_o_sprawdzony_przepis_na_chleb_.html
      0,5kg krupczatki
      Nasiona możesz dodawać jakie chcesz np:
      3 łyżki siemienia
      3 łyżki słonecznika
      1 łyżka sezamu
      1 łyżka dyni
      0,5 szkl otrąb pszennych(lub razowych)
      3/4 łyżki soli
      1łyżka cukru
      2,5 dkg drożdży świeżych
      0,5 litra ciepłej wody

Wszystko wsypujemy do michy i albo robotem mieszamy, albo ręcznie-konsystencja jest luźna..
      Po wymieszaniu odstawiamy na 20 minut w misce, potem do keksówki na 20 minut
      i do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika-aż do zezłocenia się skórki(u mnie ok 40 minut)
      • ella111 Re: Ablims - przepis na chleb 05.01.12, 11:12
        razowe otreby???
        • sylwiam_m Re: Ablims - przepis na chleb 05.01.12, 11:58
          Myślę, że b-b1 chodziło o żytnie lub owsiane. Ja jak nie mam to nie daję żadnych tylko więcej mąki albo smaruję blaszkę tłuszczem i posypuję otrębami, też jest ok. Z tego przepisu tylko z mniejszą ilością wody wychodzą też fajne bułki. Można do bułek dodać przesmażonej cebulki i będą cebulowe, ziół różnorakich i będą ziołowe, boczku pokrojonego i też są przepyszne(no ale kalorie).
    • pieskuba Re: Ablims - przepis na chleb 04.01.12, 10:12
      A ta mąka razowa to jaka? Pszenna, żytnia?

pies
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka