Dodaj do ulubionych

System kopertowy...

27.04.12, 07:54
Przyznaję ,że od jakiegoś roku na skutek różnych perypetii z trudem wiążemy koniec z końcem .
Ostatnio wypróbowałam sposób który kiedyś stosowała moja mama .Wzięliśmy na stół wszystkie nasze pieniądze i koperty . Podpisaliśmy koperty np: rata za meble , korepetycje ,dojazdy do pracy itd i do kopert włożyliśmy odłożone kwoty . W ten sposób rozplanowaliśmy cały budżet. Wiem ,że wielu osobom wyda się to śmieszne i archaiczne ,ale u nas sprawdziło się w 100%. Polecam wszystkim. Czy ktoś z Was stosuje taki system ?
Obserwuj wątek
    • anna-w Re: System kopertowy... 27.04.12, 09:02
      Oczywisie to jest dobry sposób ja tak odkładam na różne rzeczy i moja koleżanka też
    • zooba Re: System kopertowy... 27.04.12, 09:31
      System kopertowy jest ok jeśli masz przychody gotówkowe, nie wyobrażam sobie wypłacać całej pensji, żeby ją rozdzielić na kupki.
      Ja robię 'wirtualny' podział - po wypłacie patrzę na kwotę, odejmuję zakładaną kwotę na zakupy żywnościowe, kredyt hipoteczny, sieciówkę a resztę wrzucam do wora "inne".
      • poziomek86 Re: System kopertowy... 27.04.12, 10:03
        Ja używam koperty podobnie jak zooba (symbolicznie). Pieniądze po prostu dziele wirtualnie (excel, subkonta). Skuteczne!
    • havana28 Re: System kopertowy... 27.04.12, 12:09
      Trochę bez sensu jak się obraca w większości elektronicznymi pieniędzmi - przelewami i kartami i tylko wyciąga trochę z bankomatów na drobne wydatki gdzie kart nie przyjmują
      • joanna_poz Re: System kopertowy... 27.04.12, 12:22
        > Trochę bez sensu jak się obraca w większości elektronicznymi pieniędzmi - przel
        > ewami i kartami i tylko wyciąga trochę z bankomatów na drobne wydatki gdzie kar
        > t nie przyjmują

dokladnie.
        • malwina.113 Re: System kopertowy... 27.04.12, 13:23
          ale skoro komuś pomógł ten system z kopertami, to nie jest taki bez sensu
    • roseanne Re: System kopertowy... 27.04.12, 13:55
      jest w telewizji kanadyjskiej program" till debt us apart" gdzie doradca finansowy probuje wyciagnac rodziny w klopotow i ustabilizowac ich sytuacji materialna
      jednym z krokow , poza rozmowami z bankami jest system sloiczkowy
      tak, jak ty piszesz o kopertach
      na splate mieszkania
      na jedzenie
      na ubrania
      na rozrywki
      na transport
      itp
      • aniat25 Re: System kopertowy... 27.04.12, 16:34
        A nie myśleliście o tym żeby zaplanować budżet domowy? Czasem warto wszystko spisać żeby zobaczyć na co się wydaje i na czym można oszczędzić. Dużo jest takich programów i aplikacji, niektóre, tak jak Plan Budżetu, można mieć w swoim telefonie. (www.PlanBudzetu.pl) Przyznam że przeraziłam się widząc ile wydaję, ale teraz wiem gdzie się podziewają moje pieniądze, zwłaszcza teraz gdy jestem bezrobotna smile) wszystkim polecam.
        • czekolada72 Re: System kopertowy... 27.04.12, 16:36
          jednak agitacja...
        • agpagp Re: System kopertowy... 29.04.12, 18:20
          za spam dziękujemy
    • jagoda_pl Re: System kopertowy... 27.04.12, 20:54
      Jak działa to super i tak trzymać! Ja zbyt dużo operuję "wirtualnie" - przelewy za zakupy winternecie, płatności za rachunki, aby tak robić.
      • skarbonka-bez-dna Re: System kopertowy... 27.04.12, 21:32
        a ja myślę, że to właśnie działa dlatego że te pieniądze trzeba wypłacićsmile mimo wszystko łatwiej znika pieniądz elektroniczny.
        • dag_dg Re: System kopertowy... 28.04.12, 06:13
          Ja ustalam limit dla każdego rodzaju wydatków w miesiacu : rachunki, benzyna, jedzenie, kosmetyki- jaką wydam w następnym miesiącu i zapisuję. Sumuję a "nadpłatę" przelewam na konto oszczednosciowe . Potem zapisuję wydatki i staram się nie przekraczac ustalonej kwoty. jak przekrocze lub cos wypadnie niezaplanowanego to ew. sciagam z konta oszcednosciowego.
        • zooba Re: System kopertowy... 28.04.12, 07:39
          To chyba zależy od osoby - u mnie szybciej znika pieniądz 'realny'. Nie mając gotówki w kieszeni odpadają drobne zakupy pod wpływem impulsu - drożdżówka, batonik, niby drobnica, ale pieniądz znika.
    • ofelia1982 Re: System kopertowy... 29.04.12, 13:36
      wolę swojego excela z pivotami
      • moniaw79 Re: System kopertowy... 30.04.12, 15:27
        My system kopertowy stosujemy, ale tylko do bieżących zakupów (żywność, chemia).
        Mamy kopertę, a niej przegródki: tyle, ile jest tygodni w danym miesiącu. W każdej przegródce jest kaska na dany tydzień.
        Jako że zakupy robimy głównie w Biedro, to i tak gotówka jest potrzebna.
        • jamajka79 Re: System kopertowy... 30.04.12, 16:13
          Ja znowu nie czułam ,że wydaję pieniądze używając karty sad Mam większą kontrolę nad wydatkami płacąc gotówką. Kiedy zlikwidowałam karty to udało nam się pospłacać długi i zacząć w końcu coś odkładać. Myślę, że nie ważne jaki kto ma sposób na zarządzanie pieniędzmi, ale ważne jest to, że nasz sposób działa w naszym przypadku. smile Nawet polubiłam to wieczne zdziwienie u znajomych: jak to to wy nie macie karty to jak robicie zakupy haha
          • robin2510 Re: System kopertowy... 30.04.12, 20:23
            Skąd ja to znam smile . Systemu kopertowego nauczyła mnie moja mama. Od jakiegoś czasu już nie stosuję bo wydatki mam w miarę opanowane ale przyznam, że to bardzo dobry sposób na naukę gospodarowania swoim budżetem.
    • finka9 Re: System kopertowy... 02.05.12, 17:15
      Wirtualne rozplanowanie pieniędzy mi nie wychodzi ,zawsze coś wycieka przez palce . Nie mogłam utrzymać kontroli . Natomiast ,kiedy mam przed sobą żywą gotówkę to co innego , łatwiej mi planować i trzymać się limitu.
    • ophelia78 Re: System kopertowy... 02.05.12, 18:55
      Ja stosuję, ale do... oszczedzania :-0
      Mam koperty, do których wkładam:
      - zaskórniaki dziecka (jak np. dostanie coś od babci; ma 3 latka, więc wiadomo, że kasę - jeszcze! - przejmuję i kontroluję ja)
      - Allegro moje i Allegro dziecko (osobne koperty) - z zasady, jak coś sprzedaję (a sprzedaję sporo), to odkładam, bo to niby drobne kwoty - po kilka, kilkanaście złotych, nie czuje się, jak wpływają na konto. Ale jak się je zsumuje, to wychodzą spore pieniądze (szczególnie, że sprzedaję 3-4 razy do roku, ale wówczas idzie po kilkadziesiąt aukcji). Więc żeby ich nie przepuścić na życie na bieżąco, od razu wyjmuję je z konta i rozkładam do kopert. Swoją kopertę Allegrową traktuję jako budżecik na zachcianki - na coś mam ochotę, ale nie mam kasy, więc stamtąd mogę wziąć na jakiś fatałaszek.

Dopiero jak się uskłada większa kwota, to wpłacam na rachunek oszczędnościowy.
    • pindzia.lindzia Re: System kopertowy... 02.05.12, 22:38
      Pochwalam!
      Każda metoda oszczędzanie, która jest skuteczna, jest dobra i warta rozpowszechniania smile

Ja osobiście wolę pieniądz wirtualny (mnie się trudniej wydaje niż gotówkę, ale może to dlatego, że studentka jestem i monety oraz papierowe pieniądze kojarzą mi się z kieszonkowym, które można przebimbać na pierdoły).

Ale metodę kopertową sprzedam swojej mamie!
      • wiatro-dmorza Re: System kopertowy... 03.05.12, 18:35
        Ja z góry budżetuję cały miesiąc- tyle na żywność, tyle na opłaty, tyle na paliwo, tyle na oszczędności itd. Mam też kategorię: nieprzewidziane wydatki, urlop, oraz inne. Robię to w zeszycie w którym zapisuję wydatki. Na ogół się pokrywa.
        Nadwyżki przelewam na oszczędnościowe. Jeżeli mam niedobór, to w następnym miesiącu staram się w tej kategorii wydać mniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka