Dodaj do ulubionych

przychodzi przelew

18.05.12, 19:32
w piątek wieczorem..
na konto bezprocentowe

chce z tej kwoty stypendialnej zrobić lokatę, ale dojdzie dopiero w poniedziałek, a 1000 zl leży na koncie 0%, wiec czy warto je przelewać dalej na konto wewnętrzne (od razu przychodzi) 3,5% na 2 dni, by potem poszło, w cholerę, na lokatę?
To nie jest sytuacja jednorazowa, z większymi kwotami, tez mi się tak dzieje..
Obserwuj wątek
    • kinga_owca Re: przychodzi przelew 18.05.12, 21:11
      Ja tak robię, lepszy marny procent niz żaden
    • akacjax Re: przychodzi przelew 19.05.12, 12:19
      Jakaś instytucja chyba nadzór nad bankami KNF, ale pewna nie jestem chce doprowadzić do tego, by w Polsce wszystkie przelewy odbywały się w czasie rzeczywistym.
      Ale kiedy to będzie? Niektóre banki wewnętrznie już tak pracują, a inne, tylko w określonych godzinach, a przelewy miedzy bankowe i tak...na sztywno.

Może warto policzyć o jaką kwotę dokładnie chodzi, bo jeżeli chodzi o kwotę ok 50 gr to łatwiej inaczej ją posiąść(np. zaoszczędzić na zakupach) niż tracić nerwy na zaistniała sytuację.

Pomijam, że mogło być tak, że bank ostatnie księgowanie ma w pt o 14 30 i kwota przelewu będzie widoczna dopiero w pon. (jak przelew późno wysłany).
    • baz12 Re: przychodzi przelew 19.05.12, 12:30
      chyba przesadzasz z tym oszczędzaniem, przecież przez te 2 dni to urośnie niecałe 20 groszy. Nawet od kwoty 10 tys. zł odsetki za 2 dni to ok 1,56 zł więc chyba w ogóle nie warto zajmować się takimi błahostkami. Ja też jestem oszczędna, no ale nie przesadzajmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka