Dodaj do ulubionych

Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną?

03.06.12, 16:31
Drogie Forumowiczki,
zabrałam się dzisiaj do przeglądu zawartości szafek kuchennych.
Okazało się, że mam sporo mąki ziemniaczanej - prawie 1,5 kg.
Zupełnie nie wiem jak ją wykorzystać?
Podobnie z sprawa wygląda z mąką kukurydzianą i sucharkami.
Jeśli macie jakieś pomysły podzielcie się nimi, proszę!
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną? 03.06.12, 16:34
      Był już taki wątek
      forum.gazeta.pl/forum/w,20012,130516662,,Na_co_mozna_wykorzystac_make_ziemniaczana.html?v=2
      • mrowka_r Re: Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną? 03.06.12, 16:45
        Aurinko, bardzo dziękuję za link!
        Nie wiem czemu tego wcześniej nie zauważyłam! Raz jeszcze dzięki!

Nie mniej jednak nadal pozostaje kwestia wykorzystania sucharków. Pojęcia nie mam co z nimi z robić, a same to jednak mi nie smakują uncertain
        • chce.oszczedzac sucharki 03.06.12, 17:54
          W głębokim talerzu ukladasz sucharki, jedna warstwa, zalewasz wrzątkiem, niedużo, aby tylko naciągnęły i scierasz na tarce na to jabłko, mieszasz i jest przegryzka na podwieczorek czy drugie śniadanie dla dziecka.
          • mrowka_r Re: sucharki 03.06.12, 20:40
            Dzięki! Dzieci nie mam, ale sama chętnie coś takiego zjem smile
        • xxxtabxxx Re: Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną? 03.06.12, 17:58
          Też się zastanawiałam co zrobić z sucharkami. Dziś mi zabrakło mi bułki tartej, zmieliłam je w maszynce i zostały panierką. Dobre są też zmielone, wymieszane z nutellą jako spód do ciast na zimno (np. sernika na zimno).
          • mrowka_r Re: Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną? 03.06.12, 20:41
            Super pomysł! Przetestuję w najbliższym czasie smile

Pozostaje jeszcze mąka kukurydziana i tutaj również jakiś ciekawy przepis mile widziany big_grin
            • xxxtabxxx Re: Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną? 04.06.12, 00:02
              Jedyne co mi przychodzi do głowy, jeżeli chodzi o mąkę kukurydzianą, to tortille, ale nie mam sprawdzonego przepisu.
    • ewajer Re: Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną? 03.06.12, 16:38
      mąkę ziemniaczaną najlepiej użyć do klusek śląskich. Cztery części ugotowanych i utłuczonych ziemniaków i jedna mąki ziemniaczanej. I to wszystko, ugnieść ulepić kulki i ugotować
    • malwina.113 Re: Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną? 03.06.12, 20:16
      do babki, ja daję: szklanke pszennej, pół szklanki ziemniaczanej
    • solejrolia Re: Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną? 03.06.12, 20:54
      skrzydełka drobiowe w panierce- doprawić - sól, pieprz, papryka słodka, w jajko, potem w mąkę ziemniaczaną i smazyć wolno w głębokim tłuszczu. chrupiące i pyszne
      • chce.oszczedzac jeszcze inna panierka 04.06.12, 13:51
        schab/piersi z kurczaka w szybkiej panierce z mąki ziemniaczanej i sosu sojowego

do miseczki wlewam kilka łyżeczek sosu sojowego i dodaję mąkę ziemniaczaną, łyżeczką wyrabiam "ciampletkę" jak to mówi mój syn, dodaję w miare potrzeby trochę wody, aby dało się w tym poryć kawałki mięsa, musi być lejąca się, ale nie calkiem płynna
        wsadzam kotleta w miseczkę z tą panierką, taplam (kolejne urocze słówko wink mięso w panierce (fajnie się przykleja) , kładę na mocno rozgrzany tłuszcz na pataleni
    • aneczkai1 Re: Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną? 03.06.12, 23:34
      biszkopt - na 4 duże jaja daję 1 szklankę maki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej
      • akacjax Re: Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną? 05.06.12, 15:14
        > biszkopt - na 4 duże jaja daję 1 szklankę maki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tor
        > towej

I to wyrasta? No nie mam aż takiej wyobraźni.
        • aneczkai1 Re: Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną? 06.06.12, 17:46
          akacjax napisała:

> > biszkopt - na 4 duże jaja daję 1 szklankę maki ziemniaczanej i 2 łyżki mą
          > ki tor
          > > towej
          >
          > I to wyrasta? No nie mam aż takiej wyobraźni.

to nie wszystkie składniki dodaję jeszcze proszek do pieczenia i cukier

• koza_w_rajtuzach Re: Jak wykorzystać mąkę ziemniaczaną? 06.06.12, 12:06
      Też miałam nadmiar mąki ziemniaczanej i zużyłam je do zrobienia ciastek pieczarek
      ilonkowo.blox.pl/2009/09/Ciastka-pieczarki.html
      Wyszły naprawdę pyszne. Mąż myślał, że to naprawdę pieczarki wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka