jozefinika 14.08.12, 14:53 czy open Finance to tylko doradztwo i czy mozna w nim trzymać pieniądze? zakladam loakty wiem, ze za nim stoi noble bank nie boicie sie trzymac pieniędzy w open finance? To bezpieczne miejsce? Rodzaj pośrednika? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: open finance- niebezpieczne? 14.08.12, 15:05 Ja nie trzymam; trzymam w tzw. pewnych bankach z tradycjami, które mają dużo oddziałów; obecnie: PKO BP Odpowiedz Link
jozefinika Re: open finance- niebezpieczne? 14.08.12, 16:09 jak to z tradycjami? i co ma do tego liczba oddzialow? marzeka1 napisała: > Ja nie trzymam; trzymam w tzw. pewnych bankach z tradycjami, które mają dużo od > działów; obecnie: PKO BP Odpowiedz Link
marzeka1 Re: open finance- niebezpieczne? 14.08.12, 16:18 Nie wiem, są banki, w których nie boję się trzymać kasy, a są takie, do których nawet 100 zł nie włożyłabym. Odpowiedz Link
irima2 Re: open finance- niebezpieczne? 14.08.12, 15:39 Open finance to pośrednik. Z Twojego postu wynika, że lokaty założysz w Noble Banku i będzie to miało ten sam skutek jakbyś poszła bezpośrednio do banku. Odpowiedz Link
jozefinika Re: open finance- niebezpieczne? 14.08.12, 16:08 NIEKONIECZNIE TERAZ WIDZE, że lokaty oferuje getinbank np. openonline.pl/lokata_super/ irima2 napisała: > Open finance to pośrednik. Z Twojego postu wynika, że lokaty założysz w Noble B > anku i będzie to miało ten sam skutek jakbyś poszła bezpośrednio do banku. Odpowiedz Link
henia04 Re: open finance- niebezpieczne? 14.08.12, 17:36 Niebezpieczne jest dawanie Openom swoich danych, bo jak się nie dopatrzysz jakiegoś tam malego druczku z jeszcze mniejszym ptaszkiem, to będą Cię potem nagabywać tacy z Opena, z Getina, z HomeBrokera, z Nobli (najróżniejszych), a wypisać się z tego całego interesu to syzyfowa praca... Plus, że ciągle wypłacalni są . Odpowiedz Link
pierwsze-wolne Re: open finance- niebezpieczne? 14.08.12, 17:57 Braliśmy kredyt hipoteczny w Noble, jakiś czas temu dostaliśmy pismo że Noble i Getin połączyli siły. Odpowiedz Link
akacjax Re: open finance- niebezpieczne? 14.08.12, 18:45 Grupa bankowa Czarneckiego nieźle sobie radzi na polskim rynku. Mam u nich lokaty( idea bank też ta bajka..) i tylko tam w miarę prosto można utrzymać jakikolwiek zysk z lokaty z uwzględnieniem inflacji. Choć straszą...że się to kończy nawet u nich. Odpowiedz Link
carnation84 Re: open finance- niebezpieczne? 16.08.12, 19:57 Podbijam poprzenie wypowiedzi. Uając się do opena założysz lokatę w getinie lub noble banku. Open jedynie pośredniczy. Korzystałam z ich oferty, obecnie trzymam pieniądze w jednym z banków grupy czarneckiego, więc nie ma się czego bać pod warunkiem, że nie dasz się skusić na produkty typu polisolokaty, fundusze etc. Nawiązując do wypowiedzi mojej poprzedniczki a propos banków "z tradycjami" to z początkiem tego roku po 10 latach rozstałam się z pko bp na rzecz konta internetowego w ing i to była bardzo rozsądna decyzja Bardzo a propos tematu tego forum, ponieważ za samą obsługę konta (miesięczna opłata, przelewy, karta) zaoszczędzam w skali roku ok 150 zł. Odpowiedz Link
harrison_bergeron Re: open finance- niebezpieczne? 17.08.12, 11:29 W openie przy wizycie w oddziale dostajesz karteczkę na której zaznaczasz: [x] - żadnych ofert promocyjnych [x] - serio, nawet tych fajnych [x] - powiedziałem: nie [x] - zapomnijcie o mnie I dzwonią tylko jak kończy się lokata. Podsumowując - tak, to pośrednik, ale tak samo jak getin/noble jest w rękach Czarneckiego. Można ufać tak jak bankom. Czyli tak w miarę, ale nie aż tak żeby trzymać całą kasę w jednym miejscu. Odpowiedz Link
tomasz876 Re: open finance- niebezpieczne? 23.08.12, 01:51 Jak chcecie zakładać lokaty to taka podstawowa wiedza się przyda www.bfg.pl/sites/default/files/hybrydowe-tabelka.gif - tabelka z rodzajami lokat Odpowiedz Link
misiu.stefan Re: open finance- niebezpieczne? 23.08.12, 08:39 Open to pośrednik - oferują głównie produktu sprzedawane przez instytucje finansowe grupy Czarneckiego. Nie zdziw się jeśli kredyt hipoteczny będzie najlepszy w Getin Banku a lokaty w Noble czy coś w tym stylu. Uważaj tylko na tzw. programy oszczędnościowe - typu LIBRA czy LUCRO. Open oferuje ich wiele - np. w Getin Banku. Polegają na tym, że przez np. 10 lat wpłacasz po kilkaset czy kilkadziesiąt zł miesięcznie (i po 10 latach wypłacasz kasę). Uważaj tylko na niektórych "doradców" (lepiej nazywać ich sprzedawcami), bo nie informują rzetelnie o produkcie - np. w tych produktach niby jest gwarantowany zwrot wpłaconego kapitału (tyle, ze np. ani mnie ani nikogo z moich znajomych, którzy zakładali te programy nie poinformowano, że gwarancja zwrotu wpłaconego kapitału NIE OBEJMUJE wpłaty początkowej (w moim przypadku - 4 500 zł, a w przypadku znajomych - 10 000 zł). Czyli po tych 10 latach mogą mi wypłacić tylko to co wpłacam co miesiąc bez kwoty 4 500 zł. Spoko??? Odpowiedz Link
lilyrush Re: open finance- niebezpieczne? 23.08.12, 09:10 przerażający post, choć dobrze ze przynajmniej zapytałaś na forum.....szkoda, ze nie przeczytałaś w tej instytucji co podpisujesz pokazuje poziom totalnej niewiedzy- ze niby pieniądze trzymasz w open finance oddajesz gdzies swoje pieniądze i nie wiesz nawet, ze to pośrednik, a nie bank? i co sie potem dziwić ze tyle ludzi utopiło kasę w Amber Gold lepszym pośrednikiem jest Expander, bo nie podpięty pod nikogo oficjalnie mnie Open wpakowałby na minę kredytowa, gdybym sama nie czytała warunków banku (akurat dbNord to było) i nie konsultowała dodatkowo Odpowiedz Link