Dodaj do ulubionych

oszczędzanie we wrzesniu

30.08.12, 09:35
mogę już?? smile
postanowiłam przyłączyć sie po raz pierwszy do tej akcji i mam nadzieję, że coś mi w kieszeni zostanie na koniec miesiaca.

przewidziane dochody:
5500zł na pewno
ok. 200 zł mojego dodatkowego dochodu
ok. 800-1000 dodatkowe pieniądze męza

wydatki stałe: ok. 2500zł; paliwo moje ok. 500 zł
wydatki spodziewane:
kosmetyki- pokończyły się zele, dezodoranty, szampony, pieluchy dla córki...- liczę ok. 100zł
auto- jest u mechanika, w zależności ile naprawa będzie kosztowała zapłacimy z bieżacyh pieniędzy sierpniowych LUB weźmiemy coś z września, ile - nie wiem
mąż- za swoje pieniądze dodatkowe opłaci dentyste+buty zimowe
buty: dla córki jesienne jakieś, ok. 100zł

plan: oszczędzić min. 500 zł
Obserwuj wątek
    • finka9 Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 10:08
      Moja sytuacja we wrześniu wygląda tragicznie ,nawet nie chce mi się o tym myśleć .Wystarczy napisać ,że muszę wyposażyć dwie córki do szkoły 6kl i 1 gim,zaczną się korepetycje z jezyków i matmy oraz treningi ,składki itd. Niedobrze mi ..tongue_out
      • black_halo Re: oszczędzanie we wrzesniu 01.09.12, 09:47
        Korepetycje z tego co wiem nie sa obowiazkowe? Moze lepiej przesunac rozpoczecie korkow na pazdziernik?
        • naomi19 Re: oszczędzanie we wrzesniu 20.09.12, 20:14
          Już widzę te tabuny korepetytorek rezygnujące z wrześniowych lekcji. Ja bym się przynajmniej na to nie zgodziła.
    • milalee Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 10:48
      A moja firma przesunęła wypłaty z 1 na 10 września... Po prostu szał, na koncie mam 49 zł smile
    • linn_linn Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 10:54
      Ja juz wiem, ze nie zaoszczedze nic: wyjezdzam za tydzien. Dzieki oszczedzaniu nic a nic mnie to nie martwi: moge wydac nawet czesc rezerwy.
    • birkin-bag Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 11:58
      zakładam, że odłożę cokolwiek tylko, jeśli dostanę zaległą kasę za dodatkowe zlecenia.
      we wrześniu czeka nas m.in. kupienie mebelków i pościeli dla małej, chcemy spłacić do końca kredyt samochodowy i kupić kamerę
      znów nie wiem, ile wydam na lekarza i badania, pokończyła mi się większość kosmetyków i muszę kupić bieliznę do karmienia
    • lady-magda Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 12:01
      ja przewiduje u siebie tragedie i katastrofe

dochody ?????

rachunki - ok 1200
      raty - ok 2000
      przedszkole 600
      wyprawka do przedszkola ????
      zakup butow jesiennych dla calej trojki
      uzupelnienie apteczki domowej
      zakup kurtki dla meza
      zakup kombinezonu dla syna i cieplejszych ubran
      uzupelnienie niektorych zapasow w spizarce i chemii
      zakup zasilacza do laptopa

pograzam sie w rozpaczy sad

oczywiscie akcja denko, tylna scianka, wrzesniowa setka
      • lady-magda Re: oszczędzanie we wrzesniu 31.08.12, 20:21
        korekta - po zebraniu w przedszkolu okazalo sie, ze mam za wrzesien zaplacic 615 ale za to nic nie placimy na materialy plastyczne itp. wiec temat wyprawki uwazam za zamkniety smile

kosmetyki do zakupienia (puder, podklad, tusz)

jak na razie przewidywane wydatki dwukrotnie przewyzszaja przewidywane wplywy sad fuck!
    • goere Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 12:20
      ja kolejny raz postanawiam zapisywac wszystkie wydatki, tzn. zbierac paragony, notowac kawe na miescie itd.

pensja - 2300
      czynsz - 520
      internet+telefon - 50
      prad - 35
      jedzenie - 300

zostaje 1300, z czego 1000 chcialabym zaoszczedzic, a 300 przeznaczyc na karnet na fitness (50) i jesienna garderobe.
      • j_rutka Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 12:41
        Jedziemy na 2 tygodniowe wakacje w wtorek, więc oszczędzanie będzie po powrocie raczej smile
        Ale nie jest tak źle, poza większą sumą wydaną na nadpłacenie kredytu hipotecznego- żeby nie płacić prowizji co 3 lata...
        • ksiezniczkaa Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 13:11
          i ja sie dołączam, od września samotna matka z 1 dzieckiem, dochód ok 2000
          wydatki stale to czynsz 350zl, opieka dla córki ok 500zl
          paliwo do samochodu jakies 350zl
          komorka ok 50zl
          telewizja 20zl
          pozostaje niewiele jakies 650zl, mam nadziej ze wystarczy
          • lenawawa Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 13:24
            syn od września do przedszkola - dodatkowy wydatek
            zrobić jadłospis i jechać do Selgrosu po zakupy
            nie wchodzić do Arkadii ,Mc donalda, lumpexu
            ze sprzedaży na allegro kupić synowi buty i kurtkę na jesień
            mąż koniecznie musi podjąć pracę
    • roseanne Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 15:29
      u mnie wrzesien nie jest miesiacem oszczedzanie, niestety
      ostatnia chwila na zakup owocow do mrozenia
      ksiazki akademickie dla corki- kilka stow
      powrot do biletow miesiecznych dla trzech osob,

dobrze, ze nie czekaja mnie zakupy odziezowe- koniec mundurkow szkolnych smile ! hurrra!

pewnie koszt pradu troche spadnie, bo o 8 koszul tygodniowo mniej do prania, prasowania
    • ziuniek Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 16:06
      Hmmm... najpierw myślałam, ze to będzie oszczędny miesiąc, ale teraz mi się przypomniało, że muszę kupić kurtkę zimową i buty jesienne.

Mam nadzieję zaoszczędzić jakieś 500-700 zł, a jak będzie zobaczymy.
    • 22siepaczlandryn22 Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 18:43
      Polecam przyjemne oszczędzanie z trudo.pl trudo.pl/top50,s2
      • optymist75 Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 19:03
        U mnie we wrzesniu lipa,duza lipa sad((
        Maz bezrobotny,jedna pensja,po oplaceniu rachunkow zostaje 1520zl.
        M ma do zaplacenia alimenty +kredyt ,bezrobotne dostanie ok 600 zl czy cos,dowiemy sie 10go,wiec ma 1450 na minusie.Wiec albo wezmie z kupki na zycie i nie jemy do konca miesiaca,albo nie zaplaci kredytu ,albo znajdzie prace i zarobi,ale to i tak zaplaca w pazdzierniku ...ehhhh
        • 1.kassia1 Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 19:34
          Ja we wrześniu muszę kupić wyprawkę dla przedszkolaka plus składka na książki - ok. 150 zł na to planuje. Starszemu książki do języków obcych (tytuły podają dopiero we wrześniu) też podobna kwota.
          Starszemu muszę też kupić ze 2 pary spodni.
          Buty, kurtki zimowe - te zakupy robię w październiku/listopadzie. Jesienne buty i kurtki wszyscy zainteresowani posiadają.
          Opłata za przedszkole mnie czeka i różne składki.
          Na szczęście wyższa premia będzie i mam nadzieję, że te 500 zł znowu pójdzie na oszczędnościowe.
          • patriszja9 Re: oszczędzanie we wrzesniu 31.10.12, 14:53
            Sugeruje założenie sobie skarbonki w getinbanku, co miesiąc, kwartał czy raz do roku ( w zależności od możliwości i chęci) wpłacacie 100zzł, 200zł, 300zł... i odkładacie na swoją emeryture lub dziecko czy coś tak innego (fajna sprawa przy hipotekach) po danym okresie- fajna sumka się uzbiera!big_grin pozdr
    • miziu_miziu Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 20:18
      jeśli chodzi o dochód to wielka niewiadoma sad

aby zredukować wydatki (teraźniejsze i późniejsze)
      - na pewno wrześniowa setka - tym razem może uda się więcej sprzedać niż wyrzucić
      - planowanie posiłków i utrzymanie się w 900zł na jedzenie
      - planuję zamrozić trochę śliwek, może zrobić kilka słoików kiszonych ogórków (nie za późno?)
      - akcja denko i tylna ścianka (szczególnie jeśli chodzi o herbaty)

do kupienia i załatwienia mam masę rzeczy, aż nie chcę o tym pisać bo mnie głowa boli od samego myślenia

pozostają kwestie funduszy na poczet:
      - odkładanych od daaaawna wakacji, które chciałabym móc w końcu zaplanować i mieć na ten cel odłożone jakiekolwiek pieniądze
      - malowania mieszkania
      - wymiany pralki
      ech...
      • a.j_77 Re: oszczędzanie we wrzesniu 30.08.12, 20:30
        Przylaczam sie...
        Zaczelam zapisywac wydatki, ma nadzieje ze sie uda , zapisywac porzadnie wydatki i zaoszczedzic...
        trzymajcie kciukismile

Ania
    • czekolada72 Re: oszczędzanie we wrzesniu 31.08.12, 08:38
      Ja sie nie ludze - mam rozplanowana kazda zlotowke.
      Moim planem jest w sumie jak najmniejsze korzystanie z firmowych pieniadzy M.
      Niestety - czeka nas podwojny wydatek na dentyste sad
      Coz - zobaczymy jak to wyjdzie...
    • princesssilence Re: oszczędzanie we wrzesniu 31.08.12, 14:25
      Hej smile
      Moje pierwsze oszczędzanie, dopiero zaczynam.
      Całą moją pensję [uzależniona od ilości przepracowanych godzin]zamrażamy od 2 miesięcy. Żyjemy tylko z dochodu męża [2407], chciałabym z niego zaoszczędzić dodatkowo chociaż 500zł.
      Mamy przed sobą generalny remont mieszkania i zapłacenie notariuszowi za akt notarialny (z oszczędności i reszty pieniędzy z czepka).
      Dodatkowy kosztem jest kończące się we wrześniu ubezpieczenie samochodu sad
      Ale wystawiam na allegro ubrania i włączam się do akcji denko.
    • malgosiek1986 Re: oszczędzanie we wrzesniu 31.08.12, 20:01
      Ja też przyłączam się po raz pierwszy. Już jakiś czas podczytuję to forum. Od 10 sierpnia skrupulatnie zapisuję wydatki i od września postanowiliśmy z mężem ostro wziąć się za swój budźet.
      Nasze dochody to 3500 zł (+ jakieś okazyjne dodatki socjalne i kasa za sprzedane na allegro niepotrzebne przedmioty). Przez 4 najbliższe miesiące będzie dodatkowe 450 zł które chcemy w całości wpłacać na konto oszczędnościowe.
      Wydatki stałe:
      Czynsz + fundusz remontowy + zaliczka na wodę: 550 zł
      Rata kredytu (już bardziej zredukować się nie da – zrobiliśmy wszystko żeby była jak najniższa): 550 zł
      Internet: 50 zł
      Telefony (2 komórki): 50 zł
      TV: 115 zł (jeszcze przez 3 miesiące do końca umowy. Potem rezygnujemy całkiem z satelity, będziemy korzystać z naziemnej telewizji cyfrowej)
      Prąd + gaz: 130 zł
      Żłobek córki: 350 zł (chcemy jutro porozmawiać z moją mamą czy nie pomogłaby nam przy opiece nad córką wtedy jakoś byśmy kombinowali między sobą i zrezygnowali ze żłobka. Główny powód to taki że córka sporo choruje od kiedy poszła do żłobka.)
      Zostaje: 1700 zł (wliczając żłobek i TV. Jeżeli to odejdzie to 2000 zł – chcemy mamie dawać 200 zł miesięcznie za pomoc)
      Od 10 sierpnia zapisywałam skrupulatnie każdy wydatek i wyszło mi (zaznaczam że to nie kwoty za pełny miesiąc tylko 20 dni)
      - jedzenie: 700 zł (córka prawie cały sierpień siedziała w domu więc trzeba ją było żywić wink )
      - chemia: 180 zł (sporo. Ale akurat pokończyły się wszystkie zapasy. Musiałam kupić proszek, który będę miała na 6 miesięcy i jeszcze parę innych rzeczy które starczą na co najmniej 2 – 3 miesiące)
      - kosmetyki: 150 zł (też sporo ale za to we wrześniu nie wydam na to raczej ani grosza bo wszystko mam)
      - paliwo 150 zł
      - leki: 50 zł (ale to w każdym miesiącu tyle mniej więcej wypada bo to jakieś witaminy, to ktoś przeziębiony itp. itd.)
      Plan na wrzesień:
      - nadal skrupulatnie spisywać wydatki,
      - NIE KUPOWAĆ KOSMETYKÓW I CHEMII
      - przyoszczędzić na żywności. Ja będę jadła obiady w pracy bo mam w atrakcyjnej cenie w domu muszę ugotować dla męża – żarłoka (pracuje fizycznie) i dla córki – niejadka (o ile podejmiemy decyzję o rezygnacji ze żłobka)
      - wpłacić na konto oszczędnościowe minimum 200 zł (oprócz tych 450 zł które są niejako "nadprogramowe")
      Zrobił się przydługawy post za co bardzo przepraszam wink Proszę o trzymanie kciuków smile
    • mimidb Re: oszczędzanie we wrzesniu 31.08.12, 23:25
      Również po raz pierwszy postanowiłam dołączyć, wcześniej podczytywałam, ale teraz mam trudniejszą sytuację logistyczną i stwierdziłam, że nie chcę być z tym pozostawiona sama, mogę potrzebować rad i wsparcia wink.
      We wrześniu czeka mnie skromny remont kuchni, w tej chwili mam kupioną kuchenkę za 900 złotych, czekam na pana od mebli na wymiar i trochę się obawiam, co powie, bo chciałam przeznaczyć na wszystko maxymalnie 5000 złotych z oszczędności, a obawiam się, że może to nie wystarczyć.
      Chciałam też wdrożyć od września akcję denko i tylna ścianka, zwłaszcza, że przy przygotowaniach do remontu te rzeczy można dobrze przejrzeć, i można pozbywać się przydasi, ale nie wiem czy nie rzucam się na wszystko za bardzo na raz.
    • malwina.113 Re: oszczędzanie we wrzesniu 01.09.12, 10:23
      póki co, wiem ze wydamy na dentystę (czas na coroczny przegląd ja i maż)
      jedna wizyta prywatna męża
      chyba żadnych ubrań, jesienne dla synka mam, zimowe na październik planuję

czeka mnie jeden duży wydatek tak koło 1000zł, odkładamy go od dawna, nie wiem, może w tym miesiącu w końcu...

choć z drugiej strony mamy pilniejszy wydatek, potrzebujemy tak koło 6000, wiec może zacisnąć pasa i na ten odkładać, skoro samochód z głowy... coś nam zostało z samochodu, cos odłożymy do końca roku, nadbierzemy trochę z poduszki i nie bedzie to juz nad nami wisiało... zobaczymy

w każdym razie planuję przez wrzesień, październik, listopad odkładać po 500zł, w grudniu to raczej nic nie odłożę

więc póki co to do dzieła, by na koniec września bilans wyszedł na plus 500 smile
    • ghost_82 Re: oszczędzanie we wrzesniu 02.09.12, 14:42
      u mnie we wrześniu bedzie trochę lepiej z dochodami ale dużo mam wydatków związanych z domem ( koniec chemii, wielu kosmetyków)+ nowe uty dla starszej corki ( ok 100zl) i dla nas ( razem ok 300 zl) bierzemy kredyt na auto i musimy zacząć oszczędzać gdyż chcemy go spłacić szybciej iz będzie ustalone w umowie. Do tej pory byliśmy non- stop na minusie ( małym, ale jednak), M w końcu to pojął i obiecał ze będzie się starał ( to on chce nowe auto)
    • 1yna-taka Re: oszczędzanie we wrzesniu 04.09.12, 19:05
      Wrzesień to dla mnie bardzo ciężki msc, muszę odłożyć jak najwięcej się ud,a mogę wydać tylko 1/3wypłaty. Do tego dziecko poszło do szkoły więc doszły koszta obiadów,dowozu do szkoły,ubezpieczenia i książek.
    • skarbonka-bez-dna Re: oszczędzanie we wrzesniu 09.09.12, 16:39
      W końcu dopadłam komputera.

Wrzesień zapowida się spokojnie (po horrendalnym sierpniu). Nie oszczędzę, ale powinnam sierpniową dziurę załatać. Przynajmniej w większości. Żywnościowo bardzo dobrze stoję. Są ładne, zdrowe zapasy i chemia. Problematyczni mogą być lekarze i nieprzewidziane potrzeby i zachcianki,ale staram się eliminowć.
    • lady-magda Re: oszczędzanie we wrzesniu 10.09.12, 20:19
      a ja wlasciwie to juz chyba rzuce to cale oszczedzanie!
      maz dostal ekstra pare zl i wymyslil sobie, ze kupi nowe, wieksze akwarium! po cholere ja sie pytam? i bedac u fryzjera dal sie namowic na jakis zel czy wosk za cale 36zl!

a ja sie zastanawiam czy sobie kupic wygodne buty, ktore mi sie strasznie podobaja za 300 czy poszukac czegos tanszego i chodzic potem ze stopami oblepionymi plastrami... rece mi opadaja!
      stwierdzilam, ze to syzyfowa praca z takim balwanem jak moj maz!
      • sadida Re: oszczędzanie we wrzesniu 14.09.12, 11:30
        Chyba przyłacze się do Ciebie.
        Ja zrobiłam podział wydatków na kategoriw. Okazuje sie , ze gro wydatków jest na dzieci.
        Sobie odmawiam praktycznie wszystkiego.
        Mój mąż jest oszczedny ale w tym miesiacu mie zdenerwował. Ze swojej pesji zapłaciłam rachunki, dałam zaliczkę na meble dla dziecka, kupiłam okulary, opłaty szkolne itd.
        Juz naruszyłam oszczędnosci, a on wczoraj wypad na piwko, dzisiaj na tenis, w niedziele goscie. Zakupy jeszcze nie zrobione.
        Wkurzyłam się i zamówiłam przystwki u kucharki. Zwykle wszystko przygotowuję sama, ale dość tego !!! Co więcej mam w planach zapłacić za zakupy z karty Auchan, na której sa pieniadze na zakupy z pencji męża.
    • malwina.113 1/3 mies 11.09.12, 12:53
      ciężko idzie, dużo wydatków już było i dużo jeszcze mnie czeka, a tu dopiero 1/3 sad jakos coraz trudniej jest mi zmieścić się w limicie

generalnie do wydania do konca miesiąca mam 800zł (po odliczeniu rachunków i paliwa)
      mogę coś przerzucić na nastepny miesiąc, ale na przyszły miesiąc (październik) mam już plany zakupowe i też nie małe...

to tyle uncertain
      • newyork32 Re: 1/3 mies 11.09.12, 15:51
        u nas tez średnio...
        500zł z pieniędzy wrześniwych wydałam pod koniec sierpnia na auto sad Nie ruszyliśmy za to oszczędności, więc też jakiś plus.
        Na razie w limicie mieścimy sie dośc dobrze, teoretycznie ma nadmiar 120 zl z zakupów weekendowych. Co robicie z 'naddatkami'? przerzucacie na następny tydzień czy od razu na oszczędności?
        Przed nami kupno butów jesienych dla córki.
        • czekolada72 Re: 1/3 mies 12.09.12, 14:47
          Dentysta wyszedl sporo taniej niz zakladalam.
          Karta mpk wykupiona dla Malej - zaprzestanie wydawania na bileciki i to jest spora oszczednosc, bo w poprzednim miesiacu wydala na bilety kwote rowna 1/3-1/4 wartosci karty.
          Żarcie dla psow - ok 10 zl mniej niz zakladalam
          Płyn do soczewek kolejne 10 zl mniej
          Kosmetyczka - poszły na to pieniadze ze sprzedazy ciuchow.
          Biezace jedzenie - ze wzgledu na zapasy - wydalam ok 150 zl. Natomiast poszlo sporo kasy na jedno bardzo duze przyjecie, i dwa male, ale jednak. No i M zaszalal i dokupil wlasnie miesa surowego do wedzenia....
          Oplaty studenckie zrobione.
          Niestety - czeka nas wydatek ok 100-150 zl na suszarke.
          Kasa przeznaczona na nasz wyjazd - nienaruszona.
    • birkin-bag Re: oszczędzanie na półmetku 13.09.12, 12:50
      kredyt samochodowy nareszcie spłacony, co za ulga.
      dostałam zaległą kasę, więc i oszczędności będą
      fortunę zostawiłam w drogerii, bo skończyło mi się prawie wszystko
      • mrowka_r Re: oszczędzanie na półmetku 13.09.12, 22:26
        Ogólnie nie najgorzej, nie zapisuję wydatków niestety.
        Byłoby dużo lepiej gdybyśmy znowu wrócili do jedzenia w domu...
        Może od października będzie z tym łatwiej.

Póki co dostaliśmy zaproszenie na kolejne wesele w październiku...
    • lady-magda Re: oszczędzanie we wrzesniu 14.09.12, 09:05
      a u nas coraz gorzej.
      dziecko ma problemy brzuszne = co pare dni wydatki w aptece na probiotyki
      musze kupic mu tran i bioaron = z 50zl pojdzie
      maz chory = w aptece poszlo przedwczoraj 70zl
      mielismy goscia na 2 dni i 2 noce = troche wiecej wydalismy na jedzenie
      musze sobie kupic koniecznie buty i kurtke sad i jakies bluzki sad i naprawic urwany pasek od torby sad i zaniesc buty do szewca sad
      jakos mnoza mi sie te wydatki w ostatnich dniach!

za to lodowke mam pelna i bede z mlodym sama najblizsze 3 dni wiec na jedzenie raczej nie musze nic wydawac...
      • lenawawa Re: oszczędzanie we wrzesniu 14.09.12, 09:23
        zostało mi 1340 zł
        muszę z tego:
        opłacić przedszkole (za pobyt)
        kupić kartę miejską
        kupować jedzonko
        jak upatrzę fajną kurtkę dla syna - kupić

powinno mi starczyć
        mam nadzieję,że nie będzie nieprzewidzianych wydatków
        • malwina.113 Re: oszczędzanie we wrzesniu 14.09.12, 12:33
          > jak upatrzę fajną kurtkę dla syna - kupić

już kupujecie dziewczyny zimowe kurtki czy jesienne jeszcze?? musze kupic zimową, mam zamiar w październiku, nie chce za późno ruszyc na zakupy, bo potem wszystko ca fajne i tanie wymiecione, tak mialam z ubrankami na lato, poszlam troche za późno na zakupy i np w C&A pusto było na wieszakach dla roczniaków
          • lenawawa Re: oszczędzanie we wrzesniu 14.09.12, 19:13
            jesienna na polarze
            zimowa jest dobra z ubiegłego roku
    • malwina.113 2/3 mies 20.09.12, 18:42
      na jedzenie i chemię zostało mi 180 zł by zmieścić się w limicie
      na inne 230 (w stylu ubrania, dentysta), co z tych innych wyskoczy to nie wiem, jeszcze dużo dni do końca miesiąca...
    • solejrolia Re: oszczędzanie we wrzesniu 20.09.12, 20:53
      prawie całkiem wymieniłam po lecie garderobę córki (6par jeansów, to już nie byle co)
      a dziś zostawiłam u optyka 300zł, bo połamała oprawki, więc wizyta u lekarza, nowe szkła, nowe oprawki i uzbierało sięsad
      jeszcze w tym tygodniu wznawiamy lekcje angielskiego
      myślę o dodatkowym ubezpieczeniu mnie i męża.
      wrzesień to po prostu załamka jeśli chodzi o wydatki.
      • skarbonka-bez-dna Re: oszczędzanie we wrzesniu 21.09.12, 06:30
        Zgadzam się. Wrzesień jest paskudny.
        wydatki na jedzenie minimalne, ale tylko dlatego, że byłam na szkoleniu i odwiedzałam rodzinę, więc wszelkie wydatki na jedzenie tam poszły w rubrykę "wyjazdy/dokształcanie". Jak wy robicie w takich kwestiach z jedzeniem?
        Poza tym muszę kupić płaszcz na jesień... kupiłam buty... imieniny x 2 w rodzinie... jeszcze alergolog i ginekolog... ostatnie "wakacyjne" zmiany w mieszkaniu...
        • miziu_miziu Re: oszczędzanie we wrzesniu 21.09.12, 11:05
          paskudny, oj paskudny...
          zaszalałam dziś, kupiłam sobie dwupak rękawiczek za 3,60 i apaszkę za 4,20. w tesco są przeceny do 70%, dosyć fajne szale, czapki, były też rękawiczki narciarskie i letnie buty przeróżne za grosze.
          no i zainwestowałam w kupon lotto bo jutro kumulacja 30mln
          poza tym muszę zatankować auto, dziecku kupić jakieś materiały papiernicze do projektu, podciąć sobie włosy.

z plusów - zamówiłam wczoraj z pieniędzy z wrześniowej setki zaplanowany kombinezon zimowy smile nowy, z darmową wysyłką i 10% rabatem. jak będzie zły to można odesłać za darmo w ciągu 30 dni więc zaryzykowałam. akurat uzbierało mi się tyle pieniędzy co potrzeba big_grin
          pozostanie zakup 2 czapek, pasującego szalika i rękawic i na to będę chyba zbierać w październiku.
          • newyork32 Re: oszczędzanie we wrzesniu 21.09.12, 12:31
            u mnie pomieszane z poplątanym smile
            na razie wpadła moja dodatkowa kasa, zamiast 200zł jest 1700 smile
            ale -> 100zł stolik, 100zł dermatolog, 230 dietetyk.
            Nie kupujemy butow córce, wiec jest +100zł.
            Wydatki na jedzenie poniżej założeń, są oszczędności rzędu 200zł.
            więc i wydałam więcej i zarobiłam więcej smile
            na dzień dzisiejszy zostało mi 500zł do końca miesiąca, w tym tankowanie za 100zl+ 2x weekendowe zakupy. Zobaczymy, czy wystarczy.
            • toskania1978 Re: oszczędzanie we wrzesniu 22.09.12, 16:45
              Masakra! TydzieŃ spĘdziłam w domu, tzw. przymusowy urlop bo babcia wyjechała na kilka dni. jeszcze nie podliczyłam wydatków i niewiem czy to zrobić. codzienne zakupy tu bułeczka tam soczek. buciki dla BoBo, buty dla mnie, dwie wizyty w second handzie, przeceny w Carfurze oraz zakupy na Allegro ... Rany, lekko licząc z sześć stówek, zapomniałam o karnecie i kwiatach na ślub 50 zł + kawa na mieście. w poniedziałek wracam do pracy. planowane wydatki: zakupy w Lidlu na cały tydzień, benzyna do Pchełki. odpada dentysta bo nie ma terminu +100.
              • peggy1 Re: oszczędzanie we wrzesniu 24.09.12, 07:17
                U nas też masakra. Wrzesien jest straszny. JUZ wydalismy tyle ile zarobiliśmy. A tu jeszcze jedne tygodniowe zakupy i w sumie spodnie narciarskie synkowi straszemu chciałam kupić . Popłynelismy strasznie ;/

U nas też ogrom pieniędzy idzie na dzieci - sobie (ani do domu) nie kupujemy praktycznie nic. W tym miesiacu - opłaty w szkole, drobne artykuły papiernicze, szczepienie i krzesełko dla mlodszego (musielismy kupic !) pochłoneły ponad 1000 zł. W październiku ruszam z mega oszczedzaniem ponieważ muszę wyrównać "poduszkę finansowa" ktora i tak niewielką mamy ;p
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka