Dodaj do ulubionych

przeterminowany nabiał...ile max

13.11.12, 12:08
została mi śmietana homo w kubeczku 12 % z terminem 8 lub 9.11.jeszcze nie otwierałam
nie wiem , co zastane ...9 mam pewnien pomysl z pieczeniem , moze by cie nadawała )
używacie , jesli konsystencja , smak itp OK ?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: przeterminowany nabiał...ile max 13.11.12, 12:47
      Otowrz, obejrzyj, powachaj... moim zdaniem powinna sie nadawac, ale nie czekaj. Zuzyj dzis.
      • beatrix_75 Re: przeterminowany nabiał...ile max 13.11.12, 13:19
        tak zamierzam , będe piec w temp., mam na myśli rogaliki drożdzow , troche dużo roboty , ale pyszne sa ...
        • aktos1976 Re: przeterminowany nabiał...ile max 13.11.12, 13:28
          Jeśli wygląda , pachnie ok, to zużywam, ale też baczniej przyglądam się takiemu produktowi - skoro kilka dni po dacie przydatności do spożycia jest dobry, to nabieram podejrzeń, że jednak nieźle zaprawiony chemią. Nie wiem, może się mylę, ale unikam takich produktów przy kolejnych zakupach. To tak OT trochęwink
          • linn_linn Re: przeterminowany nabiał...ile max 13.11.12, 13:39
            Jesli termin jest bardzo dlugi, to pewnie i chemia jest.
    • zooba Re: przeterminowany nabiał...ile max 13.11.12, 13:20
      Ja bym użyła. Zawsze sprawdzam smak, również towarów przed upływem daty ważności (różnie bywa).
    • mw144 Re: przeterminowany nabiał...ile max 13.11.12, 13:56
      Tego typu produkty są jeszcze przydatne do spożycia conajmniej tydzień od daty ważności, tak przynajmniej twierdził mój profesor od HACCPu.
      • skarbonka-bez-dna A oliwa z oliwek? 13.11.12, 14:04
        Znalazłam dziś monini ważną do 03.09 i serce boli...
        • linn_linn Re: A oliwa z oliwek? 13.11.12, 18:42
          Oliwa powinna byc uzytu w ciagu roku od momentu wytloczenia: wtedy zachowuje swoje walory w najwyzszym stopniu / od tloczenia w jednym roku do nastepnego /. Producenci daja termin waznosci do spozycia dluzszy. Ta z data wrzesniowa zepsuc sie nie zepsula pewnie, wiec mozesz uzyc. Najwyzej stracila na smaku i aromacie. Najwyzej mozna ja zuzyc do konca roku. Warto sie przyjrzec etykiecie: tej z tylu.
    • roseanne Re: przeterminowany nabiał...ile max 13.11.12, 16:00
      wszystko zalezy od produktu i przechowywania

jogurt, ktory kupuje, nie ma w srodku chemii, czasami zjadam i w 3-4 dni podacie waznosci
      smietana, jesli caly czas w lodowce i nie ma plesni tez powinna byc ok, ale lepiej nie zwlekac

co do wspomnianej oliwy - tluszcze lubia byc wybredne, w cieple i w swietle potrafia zjalczec bardzo szybko, z drugiej strony hermetycznie zamkniete w ciemnym, chlodnym miejscu powinno wytrzymac kilka lat
      • verdana Re: przeterminowany nabiał...ile max 13.11.12, 18:45
        Zawsze uwazam, ze lepiej dziesięć razy zaryzykować wyrzucenie dobrego produktu, niż raz sie struć. Produkty przeterminowane wyrzucam bez wahania.
        • beatrix_75 Re: przeterminowany nabiał...ile max 14.11.12, 08:29
          no i nie zrobiłam wczoraj tych rogalików , wrócilam późno .....
          także chyba dzis nie bede ryzykowac , tym bardziej ,ze wieczorem tez zabiegana będe ...
          niby to nie kosmos cenowy , ale szkoda ,ze się zmarnowała .
          Ale i tak z ciekawosci do niej zajrze smile
    • duchess85 Re: przeterminowany nabiał...ile max 14.11.12, 10:23
      Spokojnie zjadam jogurty, serki i śmietanę przeterminową o max. 7 dni. Na razie żyję wink
      • linn_linn Re: jogurt 14.11.12, 11:07
        Takie "jogurty" nie maja juz jezdnak wlasciwosci takich, jak te dopiero co wyprodukowane. Zjesc mozna, ale to nie to samo. Bedzie to najwyzej produkt mleczny.
        sykofanta.wordpress.com/2010/11/29/zywe-kultury-bakterii/
        " Jogurty zazwyczaj ważne są 3 tygodnie, a więc jeśli termin zbliża się do końca, jogurt zawierający Lb. acidophilus może nie mieć już swoich prozdrowotnych właściwości. Lepiej też nie kupować jogurtów probiotycznych na zapas – świeższe na pewno będą miały wyższą liczbę faktycznie żywych komórek bakterii."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka