sunday1974 15.11.12, 11:48 Poszukuję niedrogiej firmy / osoby rozliczającej VAT za materiały budowalane (do Urzędu Skarbowego). Najchętniej Warszawa. Możecie kogoś polecić ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pa-trynka Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 15.11.12, 12:34 dużo masz tych faktur? jesli tak do 100 to spróbuj sama rozliczyć. mnie się właśnie udało Odpowiedz Link
sunday1974 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 15.11.12, 12:37 Nie mam dużo (do 30 sztuk). Próbowałam sama to zrobić, ale nijak nie mogę się do tego wziąć. Największą trudność sprawia mi selekcja tego co sie nadaje do odliczenia od tego co nie.... A może możesz coś podpowiedzieć i spróbuję zrobić to sama Odpowiedz Link
guderianka Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 15.11.12, 12:44 Weź ze swojego US listę na której są wyszczegolnione materiały, które można odliczyc. My borykamy sie z tym juz prawie rok bo ciągle nie ma czasu żeby spokojnie siąść. Póki co mamy posegregowane faktury na to co mozna odliczyć a czego nie. Zostaje jeszcze wypełnienie PIT i matematyczna robota-a czas nie jest z gumy Odpowiedz Link
sunday1974 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 15.11.12, 13:00 Chcę to zrobić dość szybko, bo straszą, że zlikwidowują tą ulgę. Więc chyba nie będę się sama w to bawiła, bo nie będę miała pewności czy zrobiłam to dobrze czy źle. Zbieram się do tego już pół roku i póki co efekty są marne. Zorientowałam się już, że rozliczenie VAT kosztuje ok 50 zł + 2 zł za fakturę Odpowiedz Link
nives1 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 15.11.12, 13:32 Mi rozliczało malutkie biuro rachunkowe, faktur było 38 dokładnie, zapłaciłam 60 pln Też wolałam dać to specjaliście bo więcej czasu zajęło by mi poprawianie zeznania niż dwa dni czekania aż biuro to zrobi. Teraz w styczniu będę znów rozliczała, też przez to samo biuro. Odpowiedz Link
sunday1974 nives1 15.11.12, 13:35 Jesli to warszawskie biuro to mogłabym poprosić o namiar na dulinsia@wp.pl ??? Odpowiedz Link
nives1 Re: nives1 22.11.12, 22:14 Aj niestety ale poznańskie Ale spróbu j poszukać jakiegoś malego osiedlowego - też pomogą Odpowiedz Link
best_bej Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 15.11.12, 15:21 Spróbuj sama. Mnie rozliczenie razem z połapaniem się o chodzi zajęło 1 dzień. Dodam że remont był nie mój więc za cholerę nie wiedziałam co to za materiały Odpowiedz Link
angelka.1988 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 15.11.12, 16:23 Przepraszam, że w tym wątku ale przy okazji spytam bo się kompletnie na tym nie znam. Czy można rozliczyć jeszcze materiały budowlane z 2011r? Jak to jest? Odpowiedz Link
gk102 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 15.11.12, 19:19 Możesz rozliczyć faktury za 5 lat wstecz, a więc 2011 rok jak najbardziej. Zrób to do końca tego roku. Odpowiedz Link
sunday1974 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 15.11.12, 20:04 Ktoś mnie jeszcze przy okazji zapytał: czy gdy Mąż prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą, a żona nie pracuje w ogóle, mogą rozliczyć VAT za materiały budowlane za remont swojego mieszkania ???? Wydaje mi się, że tak. Ale tu tyle mądrych głów, powiedzcie czy dobrze myślę. Odpowiedz Link
sunday1974 Cena m mieszkania do rozliczenia 15.11.12, 20:34 Próbuję rozliczyć sama. Podpowiedzcie czy kwota 1 m mieszkania (remont) potrzebna do tego rozliczenia to 4103 ??? Gdzieś też spotkałam kwotę 3500 stąd moje wątpliwości Odpowiedz Link
kiecha3 Re: Cena m mieszkania do rozliczenia 18.11.12, 07:12 źródło dochodów małżonków składających wniosek VZM nie ma znaczenia... jedynie co jeśli prowadzi się działalność gospodarczą to się podaje NIP, a gdy nie ma się DG to pesel... cena za 1 metr we wniosku zależy kiedy składasz wniosek - mysi to być ostatnio ogłoszona w kwartale poprzedzającym złożenie wniosku, czyli na listopad to będzie: 4 103,- zł pomogłabym, ale jestem z woj łódzkiego.... napisz na gazetowego to ci wyślę coś przydatnego Odpowiedz Link
joana.mz Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 22.11.12, 22:40 ja ostatnio też się za to zabrałam.... polecam: www.finanse.mf.gov.pl/zwrot-wydatkow-na-budownictwo-mieszkaniowe;jsessionid=41148DBA3D93A88AD219E4B411BDDE4A Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 29.12.12, 20:51 Podnoszę wątek, ale moje pytanie jest zupełnie inne, niż założycielki wątku. W przyszłym roku zamierzamy zbudować dom. Mój mąż w ramach działalności gospodarczej wykonuje różne prace budowlane, więc zamierza samodzielnie wykonać wiele w nich. Rok 2013 będzie prawdopodobnie ostatnim, w którym można będzie zgłosić wniosek o zwrot VAT. Wiem, że jest wykaz materiałów, które można odliczyć, że trzeba brać faktury imienne, pilnować PKWiU. Czy można odliczyć sobie materiały zakupione samodzielnie w hurtowni lub sklepie, czy tylko te, które zostały wyszczególnione w fakturze otrzymanej od wykonawcy? W tym drugim wypadku nie moglibyśmy odliczyć VAT od wielu materiałów. Pytam, gdyż spotkałam się na stronie Muratora z informacją, że nie można odzyskać VAT przy samodzielnym wykonaniu remontu. Być może źle zrozumiałam, ale teraz nie mogę tego znaleźć. Myślę jednak, że samodzielny remont jest dość typową sytuacją... Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 26.03.13, 22:02 Ja robiłam to w niedzielę. To wygląda strasznie, ale w ciągu 1,5h miałam obcykane wszystko. Mi by było szkoda kasy żeby komuś dać za zrobienie czegoś takiego. Najważniejsze - jeśli masz na fakturze PKWiU to tylko sprawdzasz w liście czy się kwalifikuje. Jeśli nie masz to polecam wujka google i forum muratora. Interaktywne formularze VZM-1, VZM1-A, VZM1-B i VZM1-C są na gofin.pl Stawka/1m2 na koniec 4 kwartału 2012 to 3915zł. TUTAJ masz wzór jak wypełniać. Odpowiedz Link
koronka2012 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 26.03.13, 22:53 ofelia1982 napisała: > Najważniejsze - jeśli masz na fakturze PKWiU to tylko sprawdzasz w liście czy się kwalifikuje. To nie jest takie proste, bo niektóre firmy na fakturach podają PKWiU wg starej klasyfikacji, która wprowadza w błąd, bo nie "pasuje" do aktualnej listy produktów, które można odliczyć. Tak się nacięłam na faktury z Bricomana, numery były od czapy. Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane 27.03.13, 09:23 Cóż, najwyżej urząd będzie Ci korygował. Jak ja składałam kilka lat temu wniosek to mi chyba 3 produkty wykreślili, ale większość odzyskałam. Odpowiedz Link
budowlaniec72 Re: Zwrot VAT za materiały budowlane-Bricoman 27.03.13, 11:11 Dzień Dobry, piszę jako pracownik Bricoman. Jeśli chce Pani odliczyć VAT a na fakturze kody PKWiU są ze starą klasyfikacją to trzeba przyjść z fakturami do Bricomana gdzie były robione zakupy a my na fakturach wpiszemy poprawne kody i podbijemy pieczątką. Aby usprawnić korektę danych może Pani wysłać je do nas najpierw mailem abyśmy mogli sprawdzić których produktów to dotyczy. Proszę o podanie adresu mailowego pod jakim mogę się z Panią kontaktować korzystając ze strony: www.bricoman.pl/pl/contact , W razie pytań służę pomocą. Pozdrawiam Odpowiedz Link
sunday1974 Re: Rozliczenie meta 16.04.13, 12:34 To ja jestem autorką tego wątku. Uparłam się i zrobiłam rozliczenie sama z pomocą dobrych rad kolezanek z forum. Zlozylam PIT w ostatnich dniach grudnia. 28 kwietnia mija 4 miesiace (czas US na decyzję). Dzis dzwoniła do mnie przemiła Pani z Urzędu Skarbowego z informacją że zaprasza mnie bo trzeba minimalnie poprawić. Niezgadza się o niecałe 20 zł. Przy kwocie zwrotu 1600 zł uważam ze to drobiazg. Muszę podjechać do US, żeby postawić podpis przy korekcie . Tak więc uważam, że warto poswiecic chwile czasu i zrobić to samemu, bo nie wymaga to szczegolnych umiejętności. Odpowiedz Link
ofelia1982 Re: Rozliczenie meta 28.05.13, 15:07 Dokładnie Ja dla swojej mamy w marcu zrobiłam rozliczenie - tam było sporo faktur, więc siedziałam ze 2h nad tym i już dostała zwrot ok. 2000zł. Moim zdaniem dużo jak na 2h Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Rozliczenie meta 28.05.13, 17:14 Nie znacie jakiegoś programu/ formularza interaktywnego który by to przeliczał, przydało by się coś takiego. Odpowiedz Link
momas Re: Rozliczenie meta 29.05.13, 10:59 jak sie ktoś zarejestruje na podatki.biz - mozna pobrac bezpłatny program. Ograniczona jest liczba formularzy. Odpowiedz Link
best_bej Re: Rozliczenie meta 02.06.13, 23:25 Zawsze korzystam z formularza interaktywnegoMinisterstwa Finansów, Poniżej przydatne linki z których korzystam: lista materialów, mały przewodnik, drzewko PKiW Odpowiedz Link
best_bej errata 02.06.13, 23:28 prawidłowy link do listy materiałów (za dużo pootwieranych okienek Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Rozliczenie meta 03.06.13, 08:38 best_bej napisała: > Zawsze korzystam z formularza interaktywnegoMinisterstwa Finansów, > Poniżej przydatne linki z których korzystam: > lista materialów, mały przewodnik, drzewko PKiW Nie widzę tu nic przydatnego, co by ułatwiało przeliczanie, robiło to automatycznie ;-( Odpowiedz Link
best_bej Re: Rozliczenie meta 03.06.13, 15:33 Milko na stronie MF jest tabelka a w niej do pobrania VZM-1 czyli formularz interaktywny. Reszta też Ci sie przyda zwłaszcza jesłi nie masz wpisanego PKiW Odpowiedz Link
best_bej Re: Rozliczenie meta 03.06.13, 15:33 www.finanse.mf.gov.pl/zwrot-wydatkow-na-budownictwo-mieszkaniowe Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Rozliczenie meta 03.06.13, 20:47 Otwieram formularz interaktywny, dzięki czemu mogę wpisać odpowiednie informacje i wydrukować. Nie muszę pisać ręcznie, mogę poprawić jeszcze w formularzu popełnione błędy. Chyba bardziej interaktywnie się nie da Milko, bo program sam nic nam z faktur nie przepisze. Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Rozliczenie meta 03.06.13, 16:00 best_bej napisała: > Milko na stronie MF jest tabelka a w niej do pobrania VZM-1 czyli formularz in > teraktywny. > Reszta też Ci sie przyda zwłaszcza jesłi nie masz wpisanego PKiW O ludzie, przecież to wszystko o czym mówisz jest napisane nawet w tym watku z 10 razy ;-((((( szukam formularza/ programu który mi ułatwi rozliczenie, formularz na stronie MF zbyt "interaktywny " nie jest, ja lubie sobie ulatiwac zycie Odpowiedz Link
best_bej Re: Rozliczenie meta 03.06.13, 16:05 Nie jest zbyt interaktywny? Chyba bardziej się nie da. Chciałam pomóc a Ty odpowiadasz niegrzecznie. Odpowiedz Link
mama_dorota Ofelia 19.02.14, 19:10 Dzięki za zwięzłe i pomocne informacje. Potraktowałam twój post jako przewodnik i dzięki niemu szybko i sprawnie przygotowałam rozliczenie. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link
kaka73 Re: Ofelia 20.02.14, 17:27 A za jaki okres najstarszy mozna jeszcze oddac wyliczenia? Odpowiedz Link
mai-ra3 Re: Ofelia 21.02.14, 09:31 Niezupełnie, wyczytałam że: "Wniosek o zwrot części wydatków na zakup materiałów budowlanych poniesionych i udokumentowanych fakturą wystawioną dla osoby fizycznej w okresie: od dnia 1 maja 2004 r. do dnia 31 grudnia 2005 r. – składa się nie później niż do dnia 31 grudnia 2014 r.; od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 31 grudnia 2007 r. – składa się nie później niż do dnia 31 grudnia 2015 r.; od dnia 1 stycznia 2008 r. do dnia 31 grudnia 2009 r. – składa się nie później niż do dnia 31 grudnia 2016 r.; od dnia 1 stycznia 2010 r. do dnia 31 grudnia 2011 r. – składa się nie później niż do dnia 31 grudnia 2017 r.; od dnia 1 stycznia 2012 r. do dnia 31 grudnia 2013 r. – składa się nie później niż do dnia 31 grudnia 2018 r." Czyli można jeszcze chyba rozliczać nawet 2004 rok. Odpowiedz Link
kaka73 Re: Ofelia 21.02.14, 11:58 Dzięki. A wiecie może czy można rozliczyć faktury z mieszkania które zostało pozniej sprzedane? Byłam ale nie jestem już wlas icielem Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Ofelia 21.02.14, 12:06 kaka73 napisała: > Dzięki. > A wiecie może czy można rozliczyć faktury z mieszkania które zostało pozniej s > przedane? Byłam ale nie jestem już wlas icielem ksiegowosc.infor.pl/podatki/podatki-osobiste/vat/291865,Zwrot-VAT-za-materialy-budowlane-po-sprzedazy-mieszkania.html Odpowiedz Link
kaka73 Re: Ofelia 21.02.14, 18:02 Dzięki. Zauważyłam na jednej dużej fakturze błąd w nazwisku zamiast y jest u. Firmy już nie ma na rynku. Może wiecie czy to us uzna ? Zmobilizowałyście- mam faktury z mieszkania sprzedanego i z mieszkania które wynajmujemy - trochę tego jest.. Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Ofelia 22.02.14, 09:01 Ale NIP jest na tej błędnie wystawionej fakturze, tak? Jeśli tak i nie ma w nim błędu, to nie powinno być problemu. Odpowiedz Link
kuna821 Re: Ofelia 22.02.14, 17:17 a jeśli pozwolenie na rozbudowę wydane jest w 2014 r to można rozliczyć Vat za materiały kupione w tym roku? Odpowiedz Link
kaka73 Re: Ofelia 23.02.14, 09:02 Nipu nie ma. Jezt cały moj adres prawidłowy ald błąd w nazwisku osoby kupującego a famgura na dużą kwotę. .am nadzieję że to uznają. Odpowiedz Link