Dodaj do ulubionych

Wasze menu na Święta

11.12.12, 12:52
Ile i czego robicie? Zjadacie wszystko? Jeśli zostaje-wyrzucacie, mrozicie, dzielicie się z innymi...?
Zacznę od siebie... W zeszłym roku rodzicie i teściowie obdarowali nas masą jedzenia-część zamroziliśmy, resztę zabraliśmy na wyjazd sylwestrowy. Ale ogólnie było wrażenie przesytu... W tym roku ze swojej strony planuję:
-piernik
-pierniczki na choinkę
-makowce (piekę tradycyjnie dla całej rodziny oraz sąsiadów i przyjaciół)
-sernik
-3 rodzaje śledzików
-zupę grzybową
-pieczone pstrągi
-kompot z suszu-kluski z makiem
schab pieczony-do jedzenia na zimno.
Zakładam, że będziemy jeść to wszystko przez jakieś 5 dni smile
Od mamy dostanę pierogi i czerwony barszczyk, od cioci domowy pasztet.
Niestety same ciasta to duży wydatek, ale pocieszam się, że to raz w roku!
Obserwuj wątek
    • chill Re: Wasze menu na Święta 11.12.12, 12:59
      Zupełnie zapomniałam o kosztach napisać!
      Wczoraj kupiłam masło po 3zł/paczka-wzięłam 6 sztuk
      Dziś 2 kg maku po 14zł/kg
      Rodzynki 14zł/kg
      Migdały 25zł/500g
      Mąka 1,45zł/kg
      Przede mną:
      -śledzie
      -pstrągi
      -śmietana w dużej ilości (do ciast i ryb)
      -orzechy laskowe
      -cukier
    • dorota_11 Re: Wasze menu na Święta 11.12.12, 13:26
      poza tym co wymieniłaś:
      kaczka z jabłkami, bigos, wołowina, karp smażony, kompot z suszonych owoców, sałatka owocowa, tort bezowy, murzynek - taki planuję wkład we wspólne rodzinne święta smile
      • e-ness Re: Wasze menu na Święta 11.12.12, 13:43
        Domowe wędliny, pasztet i amalczyk - to na zimno

Bitki wołowe w sosie własnym z kluskami ślaskimi, zawijańce drobiowe- to na niepostne dnismile
        Karp z majonezie, filety z dorsza, pierogi z grzybami, uszka z barszczem, bigos Wigilijny, kompot z suszu, sałatka sledziowa, śledz z cebula w oleju Wigilijnym, całe śledzie w wodzie z ziemniakami- to nasze tradycyjne dania na Wigilie, w ubiegłym roku dałm rade zrobić wszystko sama w tym chyba sie podziele obowiązkamismile

Pierniczki, piernik, sernik pieczony i pascha to do połodzenia i pochrupaniasmile
    • wuwujama Re: Wasze menu na Święta 11.12.12, 13:31
      My robimy w ten sposob, ze kazdy przygotowuje co chce i przynosi na wspolna Wigilie - tesciowa (juz bardzo malo przygotowuje), szwagierka z dwojka dzieci i nasza trojka. Czesc tego co zrobimy zostawiamy tesciowej na dwa dni Swiat.
      W pierwszy dzien Swiat jedziemy do mojej mamy, bedzie tez siostra z mezem i dzieckiem i brat z zona i dzieckiem i rowniez kazdy cos przywozi (mama juz nie gotuje). Czesc jedzenia zostawiamy mamie.
      Wczesniej umawiamy sie co kto robi i ile. Co roku jest wlasciwie tak samo. Zjadamy wszystko, jesli nie w dni swiateczne to zaraz po. Nigdy nie gotuje nowych rzeczy, jesli w domu jest jeszcze cos do jedzenia, najpierw zjadamy to co juz jest.
      Ja robie:
      - sernik, makowiec, dwie babki piaskowe w malych podluznych foremkach
      - pstrag smazony i w galarecie (kupie w biedronce patroszone dwie paczki pakowane po dwa w paczce)
      - losos w galarecie (kupie w Biedronce trzy paczki)
      - dorsz smazony i po grecku (kupie 1 kg filetow w sklepie rybnym)
      - paszteciki z ciasta francuskiego (z jednej paczki z Biedronki po 2.99) z podsmazona kapusta kiszona i grzybami
      - paszteciki drozdzowe z takim samym farszem
      - kaczka (kupie dwie w Biedronce) z jablkami.
      Do tego kupie rozne orzechy, bo bardzo lubimy.
      Inni robia barszcz (ja nie umiem prawdziwego zrobic), krokiet z kapusta i grzybami, bigos, salatki, sledzie, jeszcze jakies ryby i miesa na obiad.
    • anika_ic Re: Wasze menu na Święta 11.12.12, 14:09
      Produkty potrzebne do dań świątecznych, te o dłuższym terminie przydatności (m.in. bakalie) gromadzę już od listopada, więc wydatku specjalnie nie odczuwam. To samo z drobnymi upominkami.
      Robię uszka z grzybami, bigos, filety rybne (tym razem z mikrofalówki, aha!), schabowe z pieczarkami, tylko lubiane "rarytasy" (wolimy jakość i smak niż ilość). Do tego upiekę sernik, piernik i chyba ciasto Kokosowe Cudo, bo dawno nie było smile.
    • babka.pracujaca Re: Wasze menu na Święta 11.12.12, 17:05
      menu od ok 24 grudnia do 1 stycznia:
      - pierogi z kapusta i grzybami
      - pierogi z wędzonym łososiem , serem , natką pietruszki
      - pierogi ze szpinakiem i serem gorgonzola lub feta, aha i czosnek
      - pierogi z makiem
      - bigos
      - ,, piernikowe śledzie,, ,, sledziki po kaszubsku , sledziki w smietanie ( takie tam powymyslane) tak na gryz , zeby każdego rodzaju spróbować
      - jaja z majonezem
      - biała ,, pawłowa" z owocem granatu
      - chleb pieczony
      - barszyk
      - jakieś mięsko pieczone, ćwikła z chrzanem do tego
      - pieczone ziemiaczki
      - sąłatka warstwowa
      - sernik, miodownik, makowiec, szarlotka - niewiele do herbatki czy kawki
      - miks sałat zielonych z dipami

Wszystkiego robię lub kupuję niewiele.Posmakujemy wiele, ale nie wydam za dużo.zresztą tak jak w ubiegłych latach bigos pomrożę , pierogi też.Pieczone mięso będziemy dojadać w styczniu.
      w tym roku ćwiczę asertywność i w święta odwiedzam niewiele osób. Ewentualnie czekam na gości. W święta zamierzam robić kanapki z mięskiem, sałatka itp , nalać herbaty do termosu i lecieć na świeże powietrze.
    • czekolada72 Re: Wasze menu na Święta 12.12.12, 08:19
      Na Świeta czy na Wigilie?
      Na Wigilie:
      - Kutia
      - kompot z suszonych sliwek
      - barszczyk czerwony z uszkami
      - żur z ziemniakami
      - grzybowa z makaronem
      - śledzie w kilku wersjach
      - kapusta czerwona z fasolka
      - kapusta biała/kiszona z grzybami/grochem
      - pierogi z kapusta
      - karp
      - jakaś jeszcze inna rybka
      - i jeszcze cos eksperymentalnego.

Natomiast świeta - śniadania i kolacje to wedliny, u nas te wedzone przez M, sałatki rozmaite i dojadamy sledziki.
      Obiady - dojadanie zup wigilijnych, o miesie jeszcze nie myśleliśmy, ale w tym roku jakieś tradycyjne bardzo - schab moze?, sałatki, jarzynki.
      Ciasta - piernik, makowiec, cwibak, mam nadzieje, ze uda sie zrobic małe ciasteczka, pierniczki.
      Mam nadzieje, ze uda sie tak przygotowć, by jedzenie zeszło na biezaco, i po świetach gotować na nowo, świeze.
    • nuna_77 Re: Wasze menu na Święta 12.12.12, 09:42
      Chili masz jakiś fajny sprawdzony przepis na pierniczki na choinkę? Gdzie takie tanie masło?
      • gingers73 Re: Wasze menu na Święta 12.12.12, 10:13
        U mnie w tym roku wigilia
        ja robię
        teściowa ma przywieźć kompot
        poza tym:
        - zupa grzybowa z makaronem
        - karp smażony w ilości dużej bo potem ja go 3 dni z wielkim apetytem zjadam
        - pierogi z kapustą i grzybami - mama przyjedzie i pomoże mi zrobić
        - 3 rodzaje śledzi - jedne z suszonymi pomidorami, jedne pod pierzynką, jedne z buraczkami
        - ziemniaki - u teściów zawsze są do śledzi więc ukłon w ich stronę
        - kapustka wigilijna postna tylko z grzybkami
        - ryba po grecku bo i tak robię dla siebie na kolejne dni bo lubię

poza tym na święta zrobię też małą roladę łososiową szpinakową
        ciasto - makowiec kupię w dobrej cukierni a upiekę marchewkowe
        pierniczki i cantuccini ze skórką pomarańczową i migdałami

w święta u mnie w domu zawsze dojadało się na obiad pierogi, karpia itd
        pewnie przy moim 5 latku trzeba będzie chociaż 1 obiad ugotować
        no i upiekę/lub ugotuję jakieś mięsko do kanapek
        karkówkę lub inne
        • chill Re: Wasze menu na Święta 12.12.12, 10:24
          Gingers, dzięki za rybę po grecku-całkiem niezły pomysł, bo karpia nie znoszę smile
          A ja właśnie policzyłam-w tym roku "tylko" 8 makowców mam do upieczenia-bo mama będzie piekła sama big_grin
          Pierniczki piec będziemy w piątek i sobotę na dwie tury, bo w tym roku aktywnie pomagać będą dzieciaki, a wszystkie zaproszone na raz zdemolują chatę ze szczętem-i co ja potem sprzedam... wink
          • gingers73 Re: Wasze menu na Święta 12.12.12, 11:18
            ja pierniczki już mam zrobione
            a te z ciasta leżakującego za tydzień
            i rozważam jeszcze takie cudo
            www.mojewypieki.com/przepis/basler-leckerli
      • chill Re: Wasze menu na Święta 12.12.12, 10:15
        Masło kupiłam w Tesco-dokładnie po 2,99zł/ paczka. Niby na etykiecie napisane, że 82% masła i zero dodatków roślinnych, ale koleżanka mnie straszy, że czuć je margaryną... Ja się jeszcze nie wypowiem, bo paczki leżą nierozpakowane w lodówce.
        Co do pierniczków-co roku piekę wg przepisu z książki "Polskie Tradycje Świąteczne":

PIERNICZKI CAŁUSKI
        -300g mąki
        -pół szklanki miodu
        -1 jajko
        -100g cukru
        -1 łyżka masła
        -1/2 łyżeczki sody
        -1-2 łyżeczki przyprawy do pierników
        -jajko do smarowania

Do przesianej mąki wlewamy podgrzany miód, mieszamy nożem, po czym dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto długo i dokładnie-inaczej pierniczki nie wyrosną (faktycznie-im dłużej wyrabiam, tym ładniej rosną). Następnie ciasto lekko schładzamy, dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na grubość około pół cm.
        Ja część pierniczków smaruję rozmieszanym jajkiem i dekoruję połówką migdała zanurzonego w ubitym białku a potem w cukrze krysztale. Resztę wycinam we wzorki i dekoruję lukrem po upieczeniu. A piekę 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160st (bez termoobiegu). Uwaga-po upieczeniu wkładam je do puszki, bo są twarde i miękną po 3-4 dniach.
        Aha-my od razu bierzemy 2 lub 3 razy tyle składników, ile w podstawowym przepisie-bo pierniki są pyszne, cudnie pachną i znikają w oczach smile
        Na moim weselu właśnie takie pierniczki w szydełkowych woreczkach były prezentem dla gości smile
        • birkin-bag Re: Wasze menu na Święta 12.12.12, 20:43
          ile u Was jest średnio osób na wigilii/obiedzie bożonarodzeniowym?
          • chill Re: Wasze menu na Święta 12.12.12, 21:22
            Na Wigilii u moich rodziców-około 10 osób
            U moich teściów-od 12 do 15 osób.
            Gdy zrobiliśmy łączoną Wigilię u siebie-było jak łatwo obliczyć 25 osób tongue_out
    • niebieska_kotka Re: Wasze menu na Święta 12.12.12, 21:22
      Ja Slazara z Gornegosmile Makowki, moczkasmile
      Ale tez piernik staropolski- ktory od listopada lezy surowy na balkoniesmile
      No i sledz pod pierzynka- czyli szuba- ktory smakuje wszystkim, przez caly roksmile Pierwszy "wyzarty" na kazdej impreziesmile))
      A na Wigilie od lat zbieramy sie u brata i robimy skladkowe przyjeciesmile Moja bratowa robi rewelacyjnego lososia w zalewie miodowo-musztardowej, warto sprobowacsmile Polecam.
    • zuzanna56 Re: Wasze menu na Święta 19.12.12, 16:18
      U mnie na wigilii mamy od wielu lat tylko 7 osób, w tym 2 dzieci, więc nie robię jakiś szalonych ilości jedzenia. Ryb zbytnio nie lubimy, jemy je w ilościach symbolicznych. Teściowa i mama robią więc ryby. Robię na pewno kluski z makiem, kompot z suszonych owoców, 2 sałatki. Piekę jedno ciasto. Mąż robi bigos ale to na potem.
    • iza1973 Re: Wasze menu na Święta 19.12.12, 18:12
      ile i czego:
      tyle żeby starczyło na Wigilię i Święta, plus ewentualnie lekki nadmiar. Potrawy świąteczne są specyficzne, robi się je raz do roku, lubię, żeby było trochę więcej, ale bez nadmiaru, wciskania komukolwiek na siłę. Nadmiar mrożę, ale staram się przygotować takie ilości, żeby to nie był problem. Szkoda pieniędzy i pracy.

------------------------------------------
      finansekobiecareka.blox.pl
    • kol.3 Re: Wasze menu na Święta 19.12.12, 18:45
      Na Wigilię (małą bo jemy w trójkę):
      barszczyk, uszka z grzybami, smażone w głębokim oleju
      Karp w galarecie, śledź, sałatka jarzynowa, salatka wileńska z fasolką, buraczkiem i śledziem,, kapusta z grzybami, makowiec
      Na święta: szynka wiejska, boczek pieczony, brzuszek rolowany (piekę sama), śledź, karp, 2 sałatki z Wigilii, jajka faszerowane, grzybki marynowane, gruszki w occie, dynia w occie, ćwikła, chrzan, pomidorki
      na ciepło pieczone piersi kacze, pure jabłkowe na ciepło, fasolka, szparagowa,
      na deser cwibak z bakaliami,dokupię makowiec i coś jeszcze.
      Cytrynowka własnej roboty, wina czerwone.
    • volta2 Re: Wasze menu na Święta 20.12.12, 11:08
      u mnie w tym roku drugi dzień świąt jest proszony, i przy obmyślaniu menu wychodzi, że będzie:
      filet pieczony z kaczki z jabłkami i i żurawiną
      schab ew. inne mięso jako drugiego wyboru
      zupa rosół albo grzybowa może?

na deser raczej własna szarlotka + makowiec ale kupny

i na zimną płytę:
      sery,
      boczek pieczony domowy
      jakaś karkówka pieczona
      śledzik w oleju do wódeczki
      wędzone ryby typu makrela, łosoś
      i jakaś sałatka na zielono

kosztów nie liczę jeszcze, bo zakupy będę robić pewnie dopiero w niedzielę
      ilość osób ok. 15 w tym pare sztuk dzieci i młodzieży

jak już zakupy zrobię - to się podzielę info ile to wyniosło.
      wigilii nie przygotowuję i pierwszy dzień świąt też poza domem, więc wyjdzie tylko ten jeden dzień do organizacji.

• ewa9786 Re: Wasze menu na Święta 24.12.12, 22:53
      O rajuśku, jak Wy to wszystko dajecie radę zjeść?
      My jadamy rosół z karpia, na drugie danie smażonego karpia z sałatką ziemniaczaną. Jako, ze jestem przyzwyczajona z domu do kapusty z grzybami, to robię jeszcze i ją. I na tym koniec u nas dań wigilijnych na słono. Z ciast to zazwyczaj bywa piernik, sernik czasem jeszcze takie bakaliowe. Ale za to ciasteczek musi być minimalnie kilkanaście rodzajów. Ilość ciasteczek, które się zrobiło to obowiązkowy temat rozmów towarzyskich. Zaczyna się je lepić z początkiem adwentu i przechowuje w puszkach. najpierw oczywiście pierniczkowe. Te ciasteczka wyglądają mniej więcej tak:

www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/vanocni-cukrovi/tipy-a-recepty-na-skvele-vanocni-cukrovi/?gclid=CM-gwMyBtLQCFcpZ3godjCAA4Q
      www.zorka.estranky.cz/fotoalbum/---vanocni-cukrovi/vanocni-cukrovi-pecene/91.-cukrovi-2007.jpg.html
      www.google.cz/search?hl=cs&q=cukrovi&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.1355534169,d.d2k&bpcl=40096503&biw=1024&bih=481&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=gMzYUOuiDOuZ0QX254HQCw
      Te ciasteczka w Polsce są znane jako cieszyńskie ciasteczka.

Ja mam fajny pomysł na witrażowe pierniczki i czasem je robie. W normalnym pierniczku (przed włożeniem do piekarnika) wyciąć dziurkę. Rozłupac jakis kolor landrynki i wypełnić nim te dziurki. Normalnie upiec, poczekać aż wystygną i jest pierniczek witrażowy. Fajnie to wygląda na choince czy jako ozdoba.

Na pierwszy dzień świąt mamy piersi z kaczki, karlovarski knedlik (mniam mniam mniam) i czerwoną kapustę. Robię też karpia w galarecie. A potem dojadamy resztki.
      • czekolada72 Re: Wasze menu na Święta 25.12.12, 13:27
        Koniec koncow wigilijne menu wygladalo tak:
        - barszczyk czerwony z uszkami
        - zur z ziemniakami
        - grzybowa z makaronem
        - sledzie w smietanie z cebulka i jablkiem
        - sledzie w occie
        - pstrag z patelni
        - pierogi z kapusta i grzybami
        - czerwona kapusta z fasolka
        - kapusta z grzybami
        - groch z kapusta