szysz_ka 13.02.13, 09:58 Zastanawiam się właśnie nad takim kursem. Znacie może kursy ESKK zastanawiam się właśnie nad taką formą nauki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatrix_75 Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 10:06 o ESKK slyszłam rózne opinie ... Ale ponieważ osobiscie nie korzystałam nie bedę rzucac błotem :p-) powiem Ci tylko 1 - jak w kazdym przypadku samodzielnej nauki w domu , niezwykle wazne jest samozapoarcie i samodyscyplina . Zastanow sie ,czy sama od siebie bedziesz po prostu wymagac fizyczne chodzenie na kursy ma tę przsewage ,ze jest ktos kto Cie sprawdza . Odpowiedz Link
linn_linn Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 10:26 Radze odszukac watek o kursach jezykowych: bylo sporo opinii i rad. Odpowiedz Link
august_mommy Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 10:34 Odradzam kurs jezykowy w takiej formie - to troche tak, jak bys chciala sie uczyc jezdzic autem czytajac instrukcje obslugi Odpowiedz Link
szysz_ka Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 10:45 Może jeszcze dodam, że obecnie jestem w ciąży i jestem na L4. Do tej pory non stop pracowałam a teraz mam, aż za dużo wolnego czasu. Dlatego pomyślałam, że wykorzystam ten czas i dlatego ten pomysł. Na spotkanie z nauczycielem na razie nie mam szans, mieszkam na wsi i było by to uciążliwe (coraz większy brzuch) a musiała bym na zajęcia dojeżdżać 50 km. Pomyślałam, że teraz przypomnę sobie podstawy sama a potem jak już wrócę do pracy zapiszę się na indywidualne lekcje. Odpowiedz Link
izzunia Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 10:53 siedzisz i nudzisz sie, wiec czemu nie? ja mam kilka płyt językowych w samochodzie i podczas codziennych dojazdów do / z domu, w trakcie delegacji słucham. kompletnie nie znam niemieckiego, hiszpańskiego, jakieś podstawy rosyjskiego i nieźle angielski, ale na zmianę słucham. prawdopodobnie się nie nauczę super, ale osłucham się, poznam podstawy. osobiście uważam, że warto. Odpowiedz Link
beatrix_75 Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 10:53 (..) jak już wrócę do pracy zapiszę się na indywidualne lekcje. pozwole sobie na uwage ,ze to będzie dopiero za jakiś czas , a i nie wiadomo , czy "przy dziecku " dasz rade . Dlatego dobrze kombinujesz - działaj , póki możesz. ale rozważ na początek zakup jakiegos tansego kursu jednorazowego z płytami /mp3 moze sie okazac ,ze po jakims czasie cie to znudzi , a materiały beda przychodzic z ESKK regularnie i ladowac na półce Odpowiedz Link
izzunia Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 11:18 do podstaw całkiem fajny jest ten kurs pawlikowskiej hiszpański europejski średni, ale niemiecki, angielski jest ok. Odpowiedz Link
ziuniek Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 12:17 Też mi się tak zdaje: lepiej dobry podręcznik + nagrania. To będzie na pewno tańsze rozwiązanie. Odpowiedz Link
prosumentka a dziecko ma też tatę 16.02.13, 14:18 Dlaczego jako kobieta podcinasz drugiej skrzydła? Przy małym dziecku da się uczyć, choć może nie od razu. Zależy, jak sobie ustawisz priorytety i czy od początku włączysz mężczyznę do opieki nad dzieckiem. Przez pierwsze 3 miesiące wolny czas trzeba poświęcać na dosypianie i odpoczynek, chałupa itp. są mniej ważne. Potem czas na naukę jest w trakcie dziennej drzemki (prace domowe należy podzielić z tatą) i jak tata zajmie się dzieckiem przez połowę czasu, kiedy nie śpi liczonej po jego powrocie z pracy. Jeśli masz faceta pracującego więcej niż 8h dziennie, to potrzebna Ci jest pomoc, byś mogła się zająć sobą np. dziadków, rodzeństwa, znajomych, niani lub pomocy domowej choć parę godzin tygodniowo. Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 14:52 Z ESKK korzystałam chyba 20 lat temu - wtedy do było fajne, teraz...nie wiem, ale myślę, że są lepsze metody. Niektórzy twierdzą, że nie warto płacić skoro tyle rzeczy w necie jest darmowych. Niestety moje poszukiwania były mało owocne i zawsze mi wychodzi, że to co jest darmowe jest mało zorganizowane - dobre jako pomoc, ale nie jako kurs, albo kiepsko przygotowane. Są dwie duże strony, na których można się uczyć języków: livemocha.com/ www.busuu.com/pl/ Jest okres próbny, potem jakieś podstawowe funkcje są bezpłatne, ale za resztę trzeba płacić - korzystając z okresu próbnego warto zobaczyć czy się nam podoba czy nie. Dla mnie osobiście druga strona była ciekawsza. Mieszkanie na wsi w niczym nie przeszkadza - coraz więcej szkół czy nawet osoby indywidualne oferują naukę przez skype więc można spróbować w ten sposób. I to jest dobry sposób, bo naprawdę niewiele osób potrafi pracować systematycznie a regularne spotkania zmuszają do systematyczności. a tu dwa poprzednie wątki o językach: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,138230434,,jezyki_dla_doroslych.html?v=2 forum.gazeta.pl/forum/w,20012,103319637,,Nauka_jezyka_niekoniecznie_oszczednie_.html?v=2 Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 17:35 Kiedys korzystałam z ESKK. Bardzo dawno temu. Fajna sprawa jak się ma dużo wolnego czasu i chce się pobawić. Bo nie znam nikogo, kto nauczył by się języka sam. To niemożliwe. Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 18:09 milka_jogurtowa napisała: > Bo nie znam nikogo, kto nauczył by się języka sam > . To niemożliwe. To, że ty nikogo takiego nie znasz nie oznacza od razu, że to niemożliwe. Ja znam kilka takich osób, ale to faktycznie wyjątki. Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 18:16 > To, że ty nikogo takiego nie znasz nie oznacza od razu, że to niemożliwe. > > Ja znam kilka takich osób, ale to faktycznie wyjątki. > Chodzi mi o poziom jezyka co najmniej B 2 a nie o kilka formułek żeby dogadać się na migi w hotelu w Egipcie. Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 18:49 Takich osób, które potrafią się dogadać za pomocą rozmówek i paru samodzielnie przerobionych lekcji znam więcej niż kilka. Z rozmówkami to sama się dogaduję czasami w językach, których nie znam więc to dla mnie żadna znajomość tylko umiejętność Pisząc o kilku osobach, które się nauczyły samodzielnie języka miałam na myśli poziom B1-B2 - ich jest faktycznie bardzo niewiele. Ostatni znany mi przykład to osoba, która po pół roku nauki odbyła rozmowę kwalifikacyjną przez telefon (z zagranicznym pracodawcą) i została zatrudniona (specjalistyczne stanowisko wymagające komunikacji) - ale to faktycznie naprawdę wyjątek. W każdym razie ja naprawdę podziwiam takie osoby, bo przede wszystkim bardziej niż zdolności pomogła im motywacja i CIĘŻKA praca. Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 19:12 > Pisząc o kilku osobach, które się nauczyły samodzielnie języka miałam na myśli > poziom B1-B2 - ich jest faktycznie bardzo niewiele. > Ostatni znany mi przykład to osoba, która po pół roku nauki odbyła rozmowę kwal > ifikacyjną przez telefon (z zagranicznym pracodawcą) i została zatrudniona (spe > cjalistyczne stanowisko wymagające komunikacji) - ale to faktycznie naprawdę wy > jątek. W każdym razie ja naprawdę podziwiam takie osoby, bo przede wszystkim ba > rdziej niż zdolności pomogła im motywacja i CIĘŻKA praca. Ja też znam kila osób, które uczyły się same i twierdzą że ZNAJĄ język. W mojej ocenie nie znają jednak I nie twierdzę że ciężko na to nie pracowały, nie mi to oceniać. Znam biegle dwa języki i zanim nie nabyłam tych umiejętności to też święcie wierzyłam że samemu można się języka nauczyć Teraz kiedy mogę porównać ile nauczyłam się z np. ESKK a ile na kursach, w szkole, na studiach, na wyjazdach i w pracy , bo mogę się ze śmiechu tarzać po dywanie. I nie piszę tego złośliwie, ale żeby potencjalnie zainteresowane osoby nie traciły czasu na "uczenie się" samemu. Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 23:54 Mamy inne doświadczenia, ale ty nie możesz zrozumieć, że jeśli czegoś nie przeżyłaś to mimo wszystko może być to prawda. Znam biegle jeden język, drugi na poziomie C1 - pierwszego nauczyłam się w szkole, drugiego po trzydziestce i z mojego punktu widzenia praca własna i odpowiednia motywacja są o wiele ważniejsze niż jakiekolwiek kursy zorganizowane (które mimo wszystko lubię - jeśli trafi się na fajnego nauczyciela i ciekawych ludzi w grupie to jest to po prostu miłe i przyjemne spędzanie czasu). Poza tym mówiąc o znajomości mówiliśmy o poziomie B2. Szczerze mówiąc to nawet DOBRY poziom B1 wystarcza w większości przypadków (pomijając przypadki kiedy w pracy jest potrzebna bardzo dobra znajomość języka). > ale żeby potencjalnie zainteresowane osoby nie trac > iły czasu na "uczenie się" samemu. z takim nastawieniem to faktycznie nie warto nic, nie tylko uczyć się języka. Odpowiedz Link
beatrix_75 Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 14.02.13, 11:28 warto sie uczyc , warto ...nawet dla własnej przyjemności poza tym znam osoby , które znaja dobrze język , a podczas konwersacji sa tak sparaliżowane ,ze sie prawie nie odzwywają , a także takie kóre znaja 5 slow na krzyz , a po 5 minutach mają nowych znajomych Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 14.02.13, 20:06 drugi na poziomie C1 - pierwszego nauczyłam się w szko > le, drugiego po trzydziestce i z mojego punktu widzenia praca własna i odpowied > nia motywacja są o wiele ważniejsze niż jakiekolwiek kursy zorganizowane (które > mimo wszystko lubię - jeśli trafi się na fajnego nauczyciela i ciekawych ludzi > w grupie to jest to po prostu miłe i przyjemne spędzanie czasu). Czyli było tak że przerobiłaś sama jakiś podręcznik (?) i poszłaś z marszu na egzamin na poziomie C1 i go zdałaś? No szacun! Dla mnie to brzmi jak bajka. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 14.02.13, 20:13 Pobudka! Mamy rok 2013. Podrecznik byl podstawa kilkadziesiat lat temu. Teraz masz tv, skype, cd, dvd, internet itd. itp. Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 14.02.13, 21:57 linn_linn napisała: > Pobudka! Mamy rok 2013. Podrecznik byl podstawa kilkadziesiat lat temu. Teraz m > asz tv, skype, cd, dvd, internet itd. itp. Z treści wypowiedzi zrozumiałam że koleżanka nie uczyła się tego języka przez tydzień w ubiegłym miesiącu tylko jakośdawniej , choć ta historia jest dla mnie tak nieprawdopodobna ze czemu nie. Chodziłam jeszcze 2 lata temu na zajęcia i podstawą nadal był podręcznik, reszte wymienionyuch dodatków nieszkodliwym urozmaiceniem Tracić czas na zabawy z cd i dvd to można w przedszkolu. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 14.02.13, 22:25 Nic dziwnego, ze nie wierzysz w to, ze ktos sam nauczyl sie jezyka obcego. Nie wiesz w ogole o czym mowa. Z cd korzystasz w samochodzie, z mp3 na silowni lub na spacerze, przez skypa rozmiawiasz, w tv ogladasz film, dziennik czy inny program, na dvd tez mozesz sobie oberzec film, w internecie czytasz prase, blogi itp. Najmniej korzysta sie z podrecznika / a jeszcze rzadziej zagladam do slownika /. Zeby nie bylo watpliwosci: wszystko w w jezyku, ktorego sie uczysz. Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 14.02.13, 22:43 linn_linn napisała: > Nic dziwne go, ze nie wierzysz w to, ze ktos sam nauczyl sie jezyka obcego. Nie > wiesz w ogole o czym mowa. Z cd korzystasz w samochodzie, z mp3 na silowni lub > na spacerze, przez skypa rozmiawiasz, w tv ogladasz film, dziennik czy inny pro > gram, na dvd tez mozesz sobie oberzec film, w internecie czytasz prase, blogi i > tp. Najmniej korzysta sie z podrecznika / a jeszcze rzadziej zagladam do slowni > ka /. Zeby nie bylo watpliwosci: wszystko w w jezyku, ktorego sie uczysz. i tak tylko sluchasz i ogladasz? nigdy nic nie piszesz w obcym jezyku ani nie odrabiasz cwiczen gramatycznych w tym samochodzie albo na silowni? ludzie, mam wrazenie ze pisze to osoba ktora o nauce jezyka slyszala od kuzyna przyjaciela siostry. Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 15.02.13, 03:01 > i tak tylko sluchasz i ogladasz? nigdy nic nie piszesz w obcym jezyku ani nie o > drabiasz cwiczen gramatycznych w tym samochodzie albo na silowni? > > ludzie, mam wrazenie ze pisze to osoba ktora o nauce jezyka slyszala od kuzyna > przyjaciela siostry. ja natomiast mam wrażenie, że ty jesteś bardzo młoda i nie przychodzi ci do głowy, że ludzie mogą sie uczyć z innych powodów niż przygotowanie do egzaminu. Po trzydziestce zaczęłam się uczyć hiszpańskiego bo pewnego dnia stwierdziłam, że do Hiszpanii pojadę dopiero jak się będę w stanie dogadać - to chyba była najlepsza motywacja jaką kiedykolwiek miałam i uczyłam się codziennie (no może z wyjątkiem Wigilii czy Sylwestra) - naprawdę codziennie. Ponieważ do nauki słownictwa używałam programu komputerowego wiem, że w ciągu dwóch lat nauczyłam się około 10 000 słów. Nie napisałam, że nie byłam na żadnym kursie, bo w pewnym momencie (kiedy program pokazał jakieś 3 tys. słówek) poszłam na kurs, żeby pogadać - czyli nadrobić to czego mi brakowało - dla mnie to było prawie jak spotkania towarzyskie. W każdym bądź razie po dwóch latach wyjechałam na kurs gdzie stwiedzili, że jestem na poziomie 'avanzado'. Uczę się bo: - chcę podróżować, - chcę czytać książki w oryginale - chcę oglądać filmy w oryginale. Odpowiadają na twoje pytanie: NIE, nie piszę prawie nic - wyjątek - czasami mail do hotelu czy komentarz pod czyjąś fotką na facebooku. Nawet kiedy chodziłam na zajęcia praktycznie nigdy nie oddawałam prac domowych - po prostu stwierdziłam, że nie jest mi to potrzebne biorąc pod uwagę to co mam na celu. Egzaminu nigdy nie zdawałam - nie potrzebuję. Chodziłam na kurs na poziomie C2 przygotowujący do DELE Superior, ale po pół rok rezygnowałam bo nudne to było i kompletnie niepotrzebne. Poza tym musiałabym właśnie poćwiczyć pisanie, a ja po prostu tego nie znoszę (w żadnym języku). Intensywna nauka słówek, regularne czytanie książek i gazet i oglądanie wielu filmów dało mi to, że przeważnie ludziom się wydaje, że znam język lepiej niż w rzeczywistości: kiedy robię testy wychodzi mi zawsze poziom C2, a kiedy rozmawiam z cudzoziemcami to fakt, że znam dużo słownictwa sprawia, że nativi często nie potrafią zrozumieć, że ja czegoś nie rozumiem, no bo jak to? Nie uważam, że to coś specjalnego - to po prostu regularna praca. Napisałam, że znam kilka osób, które się same nauczyły języka - pamiętam np. jedną dziewczynę, która po raz pierwszy poszła na kurs kiedy była na poziomie B2 i do tej pory pamiętam jak się kiedyś spóźniła na spotkanie i tłumaczyła, że tak się zaangażowała w ćwicznia gramatyczne, że nie zauważyła, że minęło kilka godzin. Dla mnie to kosmos, takie zaangażowanie w naukę. Ja się uczę nie dlatego, że lubię tylko dlatego, że myślę o tym co z tego będę miała. Nie podoba mi się to co piszesz: o tarzaniu się ze śmiechu, o tym, że nie warto tracić czasu na samodzielną naukę języka. Naprawdę nie potrafię zrozumieć takich ludzi jak ty, którzy do wszystkiego muszą zniechęcać i szydzić z innych. Cokolwiek by autorka wątku zrobiła (czy ktoś w podobnej sytuacji) to lepsze niż nie robienie nic. Można się oczywiście wyśmiewać, że jeśli się będzie uczyła np. trzech słówek dziennie to tyle co nic i 'sie nie nauczy' i lepiej nic nie robić niż tylko tyle. Ale po roku z trzech słówek zrobi się 1000 a to już jest coś. Poza tym, im starszy człowiek jest, tym mniej mu potrzebne takie szkole umiejętności. Dorosły też przede wszystkim powinien sobie zadać pytanie: po co mi to? dlaczego się uczę? Odpowiedz Link
linn_linn Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 15.02.13, 07:49 Podpisuje sie pod wszystkim, co napisalas. Zreszta nie sadzilam, ze jestem jedyna osobo stosujaca te metode. Ma ona te zalete, ze ma sie prawie staly kontakt z jezykiem obcym i o to chodzi: nie o ciwczenia, egzamin, czytanke z podrecznika itp. Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 18.02.13, 21:28 > Można się oczywiście wyśmiewać, że jeśli się będzie uczyła np. trzech słówek dz > iennie to tyle co nic i 'sie nie nauczy' i lepiej nic nie robić niż tylko tyle. > Ale po roku z trzech słówek zrobi się 1000 a to już jest coś. > Poza tym, im starszy człowiek jest, tym mniej mu potrzebne takie szkole umiejęt > ności. Dorosły też przede wszystkim powinien sobie zadać pytanie: po co mi to? > dlaczego się uczę? Oczywiście można się wymądzać jak się zna kilka języków. I o wiele łatwiej uczyć się kolejnego. Ale dziewczyna pisze że chodzi o rosyjski, ktory zdawała na maturze. Z tego co pamiętam żeby zdać maturę z rosujskiego nie trzeba było nic umieć. I teraz dziewczyna sobie poczyta jak to amused. to death i inne osoby zapatrzone w siebie i nawet nie zadające sobie trudu żeby postawić się w sytuacji innej osoby, kolejne języki pochłąjniają jak bułki z masłem. Nie ma doświadczenia jak najłatwiej się uczyć więc najlepszym sposobem byłaby praca z nauczycielem. No ale zachęcona wspierajacymi tutaj postami sięgnie po telewizję, skypa, CD itp itd i bardzo się chyba zdziwi jak języka się nie nauczy Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 18.02.13, 22:37 > Z tego co pamiętam żeby zdać maturę z rosujskiego nie trzeba było nic umieć. Akurat jestem prawie na bieżąco, bo z okazji wyjazdu wakacyjnego próbowałam coś powtórzyć z rosyjskiego i trochę poczytałam podręcznik do pierwszej klasy liceum. Moja pierwszam myśl była taka: skoro tyle umiałam w pierwszej klasie to ile musiałam umieć w czwartej? - nie zgodzę się więc z tym, że na maturę z rosyjskiego nic nie trzeba było umieć. Oczywiście X lat po maturze i tyle samo lat nieużywania języka zrobiło swoje i teraz jest to taki survivalowy rosyjski - niestety. > osoby, kolejne języki pochłąjniają jak bułki z masłem. Fakt, że przeważnie kolejnego języka jest się łatwiej uczyć (jeśli uczymy się podobnych języków), ale ja akurat podałam przykład, że uczyłam się języka codziennie - 365 dni w roku - więc cokolwiek by o mnie nie powiedzieć, to na pewno nie to, że przyszło mi samo i bez problemu. Poza tym uczę się jeszcze jednego języka (moje hobby to podróże - więc uczę się trzech potrzebnych mi języków) - akurat takiego do którego mam mniejsze przekonanie i motywację i naprawdę na zajęciach było widać, że regularna praca innych jest warta sporo więcej niż moje ogólne zdolności jako filologa. > Nie ma doświadczenia jak najłatwiej się uczyć więc najlepszym sposobem byłaby p > raca z nauczycielem. Oczywiście jest łatwiej jak się znajdzie dobrego nauczyciela, dlatego napisałam o możliwości nauki przez skype - w ten sposób można mieć normalne i regularne lekcje. > No ale zachęcona wspierajacymi tutaj postami sięgnie po te > lewizję, skypa, CD itp itd i bardzo dobrze by było gdyby to zrobiła - na pewno jej to sporo pomoże. > i bardzo się chyba zdziwi jak języka się nie nauczy Dawno nie spotkałam osoby, która by z takim uporem maniaka przekonywała innych, że nawet nie warto się starać. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 19.02.13, 07:36 To proste. Zeby cos zrobic wystarczy jeden powod, a dobry. Jesli sie nie chce, szuka sie miliona powodow: od rabka przy spodnicy poczynajac. Jesli w glebi duszy czlowiek nie chce sie nauczyc jezyka, to na pewno sie nie nauczy. Do tego z przyczyn obiektywnych: a to kursu nie ma odpowiedniego, a to nauczyciel go nie rozumie, a to czasu nie ma... Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 19.02.13, 22:25 amused.to.death napisała: > > > No ale zachęcona wspierajacymi tutaj postami sięgnie po te > > lewizję, skypa, CD itp itd > > i bardzo dobrze by było gdyby to zrobiła - na pewno jej to sporo pomoże. Helou, puk puk, dziewczyna nie jest fanką podróżowania ale chce podwyżkę = musi zdać egzamin i przedstawic w pracy certyfikat. Powinna zrobić kurs i to taki juz ukierunkowany na egzamin. A z tego watku dowiedziec sie mozna ze nalezy odrzucic podreczniki, bo to passe i najlepiej uczyc sie na silowni pląsając jednocześnie po bieżni. > > > i bardzo się chyba zdziwi jak języka się nie nauczy > > Dawno nie spotkałam osoby, która by z takim uporem maniaka przekonywała innych, > że nawet nie warto się starać. A ja nie wyobrażam sobie że zakładam wątek z prośbą o opinie innych i w odpowiedzi dostaję takie niestworzone "rady" które na dłuższą metę mogą kogoś ostatecznie zniechęcić do nauki języka. Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 19.02.13, 23:48 > chce podwyżkę = musi > zdać egzamin i przedstawic w pracy certyfikat. a gdzie dokładnie tak napisała? Podała zbyt mało szczegółów, żeby dokładnie powiedzieć co jej jest potrzebne i jak ewentualnie będzie ją ktoś sprawdzał. Ze znanych mi osób pracujących i podnoszących umiejętności językowe prawie nikt nie chce zdawać egzaminów. Egzaminy chcą zdawać głównie studenci i osoby, które szukają pracy. Osoby pracujące często są rozliczane z postępów, które robią, albo po prostu muszą sobie radzić w różnych sytuacjach w pracy - i to jest oceniane, czy sobie radzą czy nie. To autorka wątku wie, czy jej pracodawca chce tylko papierka, bo każdy dodatkowy papierek się przyda, czy ją posadzi przed komputerem i będzie tylko maile pisać czy może będzie zajmować się gośćmi, albo wyjeżdżać za granicę - ponieważ nie ma już przed sobą podstawówki/gimnazjum/liceum czyli tych nastu lat na naukę i z pewnością nie ma tyle czasu co uczeń szkoły musi się jakoś ukierunkować - sama powinna wiedzieć jak. > A ja nie wyobrażam sobie że zakładam wątek z prośbą o opinie innych i w odpowi > edzi dostaję takie niestworzone "rady" które na dłuższą metę mogą kogoś ostat > ecznie zniechęcić do nauki języka. aha. Czyli ze względu na dobro autorki starasz się ją przekonać, żeby nic nie robiła poprzez zniechęcenie jej na samym początku? Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 20.02.13, 19:07 amused.to.death napisała: > > chce podwyżkę = musi > > zdać egzamin i przedstawic w pracy certyfikat. > > a gdzie dokładnie tak napisała? > Podała zbyt mało szczegółów, żeby dokładnie powiedzieć co jej jest potrzebne i > jak ewentualnie będzie ją ktoś sprawdzał. > Ze znanych mi osób pracujących i podnoszących umiejętności językowe prawie nikt > nie chce zdawać egzaminów. Egzaminy chcą zdawać głównie studenci i osoby, któr > e szukają pracy. No właśnie coś napisała o egzaminie koleżanki wiec chyba Twoja teoria sie nie sprawdza. > Osoby pracujące często są rozliczane z postępów, które robią, albo po prostu mu > szą sobie radzić w różnych sytuacjach w pracy - i to jest oceniane, czy sobie r > adzą czy nie. > > To autorka wątku wie, czy jej pracodawca chce tylko papierka, bo każdy dodatkow > y papierek się przyda, czy ją posadzi przed komputerem i będzie tylko maile pis > ać czy może będzie zajmować się gośćmi, albo wyjeżdżać za granicę - ponieważ ni > e ma już przed sobą podstawówki/gimnazjum/liceum czyli tych nastu lat na naukę > i z pewnością nie ma tyle czasu co uczeń szkoły musi się jakoś ukierunkować - s > ama powinna wiedzieć jak. > > > A ja nie wyobrażam sobie że zakładam wątek z prośbą o opinie innych i w o > dpowi > > edzi dostaję takie niestworzone "rady" które na dłuższą metę mogą kogoś o > stat > > ecznie zniechęcić do nauki języka. > > aha. Czyli ze względu na dobro autorki starasz się ją przekonać, żeby nic nie r > obiła poprzez zniechęcenie jej na samym początku? Nie wiem dlaczego uważasz ze autorka watku nie ma rozumu i podejmuje swoje decyzje zyciowe na podstawie wpisow na forum. Ja spojrzalam na cala sytuacje REALNIE, ale ja generalnie nie praktykuje rzucania sie z motyka na slonce. Odpowiedz Link
astrum-on-line Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 20.02.13, 19:15 Używam w pracy dwóch języków obcych, z jednego mam certyfikat z drugiego nie. Nigdy nikogo nie interesowało czy mam jakikolwiek certyfikat. Po prostu zaczęłam pracować. Odpowiedz Link
astrum-on-line Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 20.02.13, 19:18 A co do wątku, to nie mitologizowałabym zajęć z lektorem. Przy wystarczającej ilości chęci i samodyscypliny można nauczyć się języka w całkiem niezłym stopniu. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 15.02.13, 07:42 Cwiczen gramatycznych nie robie. Nie ma takiej potrzeby. Oczywiscie pisze krotkie teksty np. streszczenie artykulu, maile / w zaleznosci od potrzeb, a nie dlatego, ze nauczyciel ma to sprawdzic i mnie "pogonic" /. Ta metoda nauczylam sie wloskiego we Wloszech i ta sama metoda ucze sie hiszpanskiego / tez we Wloszech, od 3 lat /. Podreczniki leza: byly dobre, gdy mialam 15 lat. Teraz na dawne metody nie mialabym cierpliwosci. Nawet czasowo sie to nie oplaca. Samodzielnie, a tym bardziej na kursie. Juz kiedys o tym pisalam: jesli juz chcemy wydac pieniadze na kurs, to lepiej jest oplacic indywidualne konwersacje. Reszta to oszukiwanie samych siebie. Odpowiedz Link
nvv Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 18:20 > [...] nie znam nikogo, kto nauczył by się języka sam > To niemożliwe. kłaniam się, nvv jestem. Zawsze musi być ten pierwszy raz, teraz jest właśnie Twój. Tzn. oczywiście jakieś tam lekcje w szkole miałem, ale wpływ miały stosunkowo niewielki. Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 13.02.13, 19:06 nvv napisał: > > [...] nie znam nikogo, kto nauczył by się języka sam > > To niemożliwe. > > kłaniam się, nvv jestem. Zawsze musi być ten pierwszy raz, teraz jest właśnie T > wój. > > Tzn. oczywiście jakieś tam lekcje w szkole miałem, ale wpływ miały stosunkowo n > iewielki. No ale jak dobrze znasz ten język? Bo ja też moglabym się na przykład chwalić ze mówię po hiszpańsku, bo przez dwa tygodnie pobytu tam musiałam się coś tam nauczyć, żeby cokolwiek załatwić z ludźmi którzy tylko po hiszpańsku mówili, no ale nigdy bym nie śmiałą twierdzić że znam język ;-( Odpowiedz Link
lilyrush Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 14.02.13, 12:18 milka_jogurtowa napisała: . Bo nie znam nikogo, kto nauczył by się języka sam > . To niemożliwe. A Ci których znasz i znają jezyk to ise sami nie uczyli? Ktoś to zrobił za nich? Kursy jakiekolwiek, lektoraty, godziny w szkole nie dadzą nic jeśli ktoś SAM nie będzie chciał sie języka nauczyć. Moja sio sie tak uczy angielskiego juz naście lat i nadal sie uczy (bo nie uznała faktu, ze słówka trzeba wkuć i nie ma innego sposobu). To ne matematyka, ze masz ją rozumieć. Ja po 4 latach mówiłam biegle i tak mi zostało- ale ja miała 4 lata nudnego angielskiego w szkole- z wkuwaniem, uczeniem sie na pamieć i porządnymi lekcjami gramatyki po polsku Odpowiedz Link
astrum-on-line Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 14.02.13, 12:22 A Ci których znasz i znają jezyk to ise sami nie uczyli? Ktoś to zrobił za nich? 1000% racji Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 14.02.13, 20:11 > > A Ci których znasz i znają jezyk to ise sami nie uczyli? Ktoś to zrobił za nich > ? Tak otrzymali wsparcie od nauczyciela itp, ktos poprawial ich blędy, tlumaczyl im gramatyke, "przymuszał" do postępów. > Kursy jakiekolwiek, lektoraty, godziny w szkole nie dadzą nic jeśli ktoś SAM ni > e będzie chciał sie języka nauczyć. Moja sio sie tak uczy angielskiego juz naśc > ie lat i nadal sie uczy (bo nie uznała faktu, ze słówka trzeba wkuć i nie ma in > nego sposobu). Ja znam kilka takich osób które tak "uczą się' bądz o zgrozo twierdzą żę się " nauczyli", nie wiem co gorsze To ne matematyka, ze masz ją rozumieć. Ja po 4 latach mówiłam b > iegle i tak mi zostało- ale ja miała 4 lata nudnego angielskiego w szkole- z wk > uwaniem, uczeniem sie na pamieć i porządnymi No bo własnie na tym polega nauka języka, pot i krew Odpowiedz Link
beatrix_75 Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 15.02.13, 08:57 (..) No bo własnie na tym polega nauka języka, pot i krew (..) TOTALNA BZDURA ! Odpowiedz Link
mocno.zdziwiona Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 14.02.13, 18:39 Ze 20 lat temu zapisałam się na kurs przez ESKK i poległam. Niestety to wymaga ogromnej systematyczności, nie ma też nauczyciela żeby na bieżąco tłumaczył zagadnienia. Ja byłam rozczarowana bo po kilku miesiącach nadal nie nauczyli mnie jak się przedstawić. Potem uczyłam się np. hiszpańskiego z gazetek typu easy espańol i były dużo ciekawsze, i nauka była przyjemniejsza. Ja bym raczej kupiła zestaw z CD bo ESKK to jak się całość wydatków złoży do kupy to wychodzi, że jest horrendalnie drogi. A tak CD, internet i jeśli po jakimś czasie uznasz, że dalej masz motywację to wtedy ewentualnie inne metody. Odpowiedz Link
szysz_ka Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 15.02.13, 09:26 Dziękuję za opinie, wypowiedzi i rady. Postanowiłam, że jednak na początek pouczę się sama w domu, już nawet zaczęłam. Mam teraz dużo wolnego w związku z tym, że siedzę w domu a od kilku lat za mną chodziła ta myśl, żeby zacząć się uczyć języka, ale zawsze brakowało mi czasu. W moim przypadku chodzi o rosyjski. Jest to związane z moją pracą. Miałabym w dalszej przyszłości możliwość podniesienia kwalifikacji a co za tym idzie podwyżki. Na maturze zdawałam egzamin z tego języka, ale to było wieki temu i od tamtej pory nie używałam go prawie wcale. Na razie nauka sprawia mi wielką frajdę i mam nadzieję, że zapał mi nie przejdzie. Trzymajcie za mnie kciuki. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 15.02.13, 10:01 W takim razie nie trac czasu: to, ze jestes przez duza czesc dnia w domu to naprawde wspaniala okazja. Np. w czasie prac domowych wlacz jeden z rosyjskich kanalow tv: z czasem rozumie sie coraz wiecej, a czas zaoszczedzony. Pamietaj tez, ze kontakt z obcym jezykiem musi byc codzienny: nawet gdyby to mialo byc 15 minut. Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 15.02.13, 10:39 Polecam w takim razie: www.jezykiobce.pl/profesor-borys-50-slownictwo,649.html (korzystałam z tego ostatnio przed wyjazdem wakacyjnym - ale najlepsze ten program jest do regularnej nauki). a poza tym, to jest idealny wątek dla CIebie: forum.gazeta.pl/forum/w,86228,135196631,135196631,Samodzielna_nauka_rosyjskiego.html Odpowiedz Link
szysz_ka Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 20.02.13, 10:21 Witam wszystkich. Nie sądziłam, że wątek wzbudzi u niektórych aż tyle emocji Tak jak pisałam naukę już zaczęłam, sama w domu, to na początek, takie odświeżenie sobie podstaw. Aż dziw bo sporo pamiętam, a minęło już 13 lat od matury. Znalazłam też swoje stare podręczniki i zeszyt z wypracowaniami. Uczę się codziennie, a jak sprzątam to włączam sobie CD. To miła odskocznia od mojej codzienności, choć oczywiście cieszę się bardzo z mojego stanu, to moja pierwsza ciąża, no ale ile można czytać na dzieciowe tematy Książki też czytam namiętnie. Bym zapomniała. Koleżanka z pracy obiecała pożyczyć mi swoje materiały do nauki rosyjskiego (uczyła się z nauczycielem), zdała egzamin B2 w tamtym roku. To na tyle pozdrawiam. Odpowiedz Link
linn_linn Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 20.02.13, 10:49 Powodzenia. O to wlasnie chodzi: zamiast biadolic, ze sie nie da, zabrac sie do dziela. Odpowiedz Link
verdana Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 20.02.13, 20:35 Ja nauczyłam się rosyjskiego przypadkowo W szkole ledwo-ledwo dostawałam tróki (jedynek wtedy jeszcze nie było). Przeczytanie dwustronicowego artykułu to bylo zadanie na całe godziny. No, ale zaczęły wychodzić książki Doncowej. Bardzo zabawne, ale wydali kilka i przestali tłumaczyć. W desperacji kupiłam po rosyjsku. Pierwszą meczyłam z pół roku. Drugą - ze dwa miesiące. Teraz czytam tylko trochę wolniej, niz po polsku, rozumiem niemal wszystko, a ku mojemu zaskoczeniu na konferecnji w języku rosyjskim nawet nie słyszałam, ze to obcy język. Ale jest jedno ale. Jesli uczysz sie sama, nigdy nie wiesz, czy mówisz poprawnie. Wszyskiego nauczysz sie sama, oprócz mówienia - i tego raczej sie nie przeskoczy. Tzn,. mozna mówić, ale raczej niepoprawnie. Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 20.02.13, 20:48 Tak, z mówieniem jest najtrudniej - ale mając internet i skype można próbować (zwłaszcza jeśli ma się jakieś podstawy) - kiedy ja chodziłam do szkoły zajęcia językowe w liceum były bez podziału na grupy - 32 osoby w klasie- czyli w sumie to często człowiek nie miał szans się odezwać... Odpowiedz Link
iksantia Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 20.02.13, 22:04 Zajrzyj tu: www.edustation.pl/ Odpowiedz Link
linn_linn Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 19.11.13, 20:17 "...nade mną ktoś musi stać z batem i pilnować, żebym się uczyła..." Znaczy to, ze nauce tego jezyka w ogole Ci nie zalezy. Nie wrozy to dobrze na przyszlosc. Odpowiedz Link
paw.33 Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 30.11.13, 00:16 już się 4 razy w balona zrobiłem kupując kursy od eskk.Zanim kupisz kurs jest wszystko pięknie ,ale jak już kupisz i zawrzesz umowe to kładą na ciebie laske ,wogóle smierdzi mi ta firma ,wysyłają jakieś zaświadczenia odbite na ksero bez orginalnego podpisu ,wywalasz 6 ,7 stów za kurs a dostajesz kserówke z odbitym podpisem że przystapiłeś do kursu,Polecam się DOBRZE zastanowić zanim wywalicie pieniądze Odpowiedz Link
pani.mysz Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 22.05.15, 18:15 I trzeba było wątek sprzed półtora roku wyciągnąć żeby to napisać? Odpowiedz Link
kasiapaw14 Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 27.11.15, 13:49 Z ESKK uczyłam się przez lata angielskiego, francuskiego i ostatnio hiszpanśkiego. Jednak zawsze coś było nie tak. Tutaj możesz przeczytać opinię na temat kursów z ESKK: szybkanaukajezykow.blogspot.com/2015/11/angielski-z-eskk-kurs-moja-opinia.html Odpowiedz Link
lexor36 Re: Kurs językowy ESKK lub inny- opinie? 03.11.16, 21:31 Temat trochę stary, ale może komuś pomogę Polecam kursy językowe w ESKK bo są bardzo fajnie przygotowane. Obecnie większość kursów z podstawowych języków (angielski, niemiecki, francuski, hiszpański) jest opracowywanych zgodnie z wymaganiami UE i fajnie się z nich korzysta. Polecam opcję online bo jest sporo interaktywnych ćwiczeń i można się nagrywać żeby kontrolować wymowę. Pierwszy kurs zrobiłem jak tylko weszli do Polski i wtedy faktycznie jakość zeszytów lekcyjnych i program pozostawiały wiele do życzenia. Teraz papier jest dobrej jakości i materiał jest bardzo ciekawy (oprócz słownictwa i gramatyki są też zagadnienia kulturowe z danego regionu). Polecam ściągnąć sobie lekcje próbną zanim się zdecydujecie na kurs. W ofercie są tez różne dziwne języki i według mnie są to najbardziej obszerne kursy dla samouków w Polsce (ja robiłem u nich japoński i czeski i nie znalazłem żadnej książki, która byłaby lepsza niż ich kursy). Fajne jest to, że jest opieka nauczyciela, który sprawdza prace domowe i zawsze doradzi jak masz pytania. Jeżeli chodzi o ceny to proponuję poczekać jak będzie promocja kursy za 39 PLN (wtedy można albo kupić cały kurs w cenie 29 PLN za zeszyt, albo każdy zeszyt osobno za 39 PLN) bo wtedy faktycznie wychodzi to bardzo atrakcyjnie (42 PLN miesięcznie z przesyłką). Te promocje są dosyć często i warto poczekać. Są też promocje pół kursu za darmo, ale tego nie polecam bo wychodzi drożej niż te za 39 PLN (ta połowa jest liczona od oficjalnej ceny na stronie, a ta jest wysoka). Osobiście nie polecam kupowania całego kursu bo wtedy łatwo olać odrabianie prac domowych i nie będzie efektów. Fajnie jest zrobić jeden zeszyt, odrobić pracę domową i czekać na ocenę i kolejny zeszyt. Wtedy jest poczucie, że idziemy do przodu. Przy zakupie całego kursu łatwo odpuścić. Czy trzeba się dużo uczyć ? Jak się chce mieć efekty to tak. Im dalej tym materiał jest trudniejszy, ale faktycznie te pół godziny dziennie wystarczy - trzeba tylko być systematycznym. Nie wiem jak wyglądają kursy zawodowe (i jaka jest ich wartość), ale moja siostra robiła kurs z projektowania ogrodów i była zadowolona. Oczywiście robiła to hobbystycznie żeby sobie zaprojektować własny ogród koło domu, ale była zadowolona z materiałów bo było sporo informacji i praktycznych rad. Ja robiłem jeszcze kurs poprawnej polszczyzny i też mi się bardo podobał. Na obsługę nie mogę narzekać bo regularnie przesyłają lekcje (wcześniej dostaję maila, że wysłali) i nie robią problemów jeżeli chcę przerwać naukę na jakiś czas. Odpowiedz Link