Dodaj do ulubionych

Który market budowlany najtańszy?

25.04.13, 11:35
Szykuje mi się spory remont. Który market budowlany jest wg Was najtańszy? A może lepiej szukać w mniejszych sklepach materiałów budowlanych?
Nie znam się zbytnio na temacie, więc liczę na Waszą pomoc, bo Wy wiecie wszystko smile
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Który market budowlany najtańszy? 25.04.13, 11:40
      jeśli spory - poszukaj hurtowni, może być taniej
    • henia04 Re: Który market budowlany najtańszy? 25.04.13, 12:26
      Polecam korzystanie ze stron internetowych dużych sklepów, które masz w okolicy. Jakieś rzeczy typu krany, elementy do łazienki, części wyposażenia najlepiej sobie sprawdzić w internecie - wybrać, wycenić, a potem przejść się do sklepu i sprawdzić, czy przypadkiem nie ma czegoś bardzo podobnego a tańszego - w promocji.
      Ostatnio kupowałam lustro: znalazłam na stronie sklepu, wysłałam kod mężowi, który to kod mąż pokazał panu z obsługi, a pan z jakiś zupełnych zakamarków wykopał lustro. Oczywiście nigdy nie było wystawione, ale 3 razy przecenione, bo nikt nie chciał kupić...

Jeśli potrzebujesz czegoś mało (szczególnie płytki), to pytaj obsługi. Zawsze się coś znajdzie dużo taniej.

Generalnie: ustalam dokładnie co to ma być i jakie ma być, sprawdzam w internecie zakres cen, ustalam sobie górną granicę wydatków, idę do sklepu i jeszcze dopytuję. Wolę kupować w sklepie stacjonarnym w okolicy, bo np. nadmiar (nierozpakowana paczka płytek, desek, czegokolwiek innego) można bez problemu zwrócić.
      Kody produktów są przydatne. Obsługa szybciej znajduje nawet jakieś bardzo niewidoczne towary.
      Dla mnie duże sklepy są wygodniejsze - można prosić o dostawę za darmo powyżej pewnej wartości zakupów.
    • hermenegilda_zenia Re: Który market budowlany najtańszy? 25.04.13, 20:15
      Jeżeli chodzi o zwykłe porównanie tylko między dużymi marketami, to najtańsza jest zdecydowanie castorama - Leroy merlin czy obi mają ceny czasami o 30% - 50% wyższe na dosłownie te same artykuły. Ja dużo szukałam na allegro i tam można znaleźć naprawdę duże okazje, ale traci się mnóstwo czasu. Wykańczając dom praktycznie przez pół roku nie miałam czasu na pracę zarobkową, bo szukałam najlepszych cen i przesiadywałam całymi dniami na necie. Często można kupić artykuły budowlane w pakiecie z montażem gratis - ja tak nabyłam np. panele, co pozwoliło mi oszczędzić kilka tysięcy złotych.
    • joana.mz Re: Który market budowlany najtańszy? 25.04.13, 23:35
      w Castoramie są tanie "duże" rzeczy. Drogie za to mają te drobne - pędzle, wałki itp i to dużo droższe.
    • solejrolia Re: Który market budowlany najtańszy? 26.04.13, 07:28
      nie ma czegoś takiego, że jeden sklep jest najtańszy.

w jednym na coś bedzie dobra cena, a w innym na coś innego, a po kolejną rzecz warto będzie jechać do składu budowlanego, czy innej hurtowni.

poza tym weź pod uwagę, że jakość w marketach bywa różna.
      są serie tanie (i marnej jakości) od razu produkowane z myślą o markecie.
      więc to, na czym Ci zależy, żeby było porządnej jakości i posłużyło na lata, weź od razu dobre (i nie najtańsze).
      i przelicz też , że jeśli np. będziesz kupować najtańszy cement, czy inne coś, to będziesz musiała zużyć go więcej, niż tego droższego, i cenowo wyjdzie tak samo, o ile nie drożej.
    • frytka_81 Re: Który market budowlany najtańszy? 26.04.13, 08:51
      Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi smile
      Na pewno skorzystam z Waszych rad, już się rozglądałam po internecie i okazało się, że pewne rzeczy mogę kupić znaacznie taniej z odbiorem osobistym w niedalekiej okolicy smile
      • satia2004 Re: Który market budowlany najtańszy? 26.04.13, 09:10
        Bez porównywania się nie obejdzie - jedne rzeczy tańsze są tutaj - inne gdzie indziej. Jak urządzałam mieszkanie to np. wybrałam panele i drzwi, policzyłam ile czego potrzebuję, wydrukowałam parę razy tabelkę i rozniosłam po okolicznych firmach oferujących taki asortyment z prośbą o wycenę z montażem. Różnie w cenie były spore.
    • moguer Re: Który market budowlany najtańszy? 12.05.13, 20:10
      Nie wiem skąd jesteś ale polecam Platforma Materiały Budowlane, dla mnie ceny niższe niż w innych marketach i hurtowniach o kilkanaście %
    • donatienfrancois Re: Który market budowlany najtańszy? 20.09.18, 16:40
      A my nie.
    • magazynka Re: Który market budowlany najtańszy? 21.11.18, 21:52
      Kupowałam w hurtowni wełnę mineralną i szklaną, płyty kartonowe, folię, profile stalowe itp. - przy budowie i po dyskusji z przedstawicielem zawsze było 30% niżej niż w cenniku i to z darmowym dowozem.
      Armatura, płytki, panele, parkiet i sprzęty - Castorama, ale nie wybierałam najtańszych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka